Consiliul Judeţean Harghita
luni, 06 mai 2024 15:31:14
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței extraordinară CJH din 23 mai 2019

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita

   din data de 23 mai 2019

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 23 mai 2019

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

9

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

10

DAJKA TÜNDE

UDMR

11

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

12

DOBREAN VASILE

PSD

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

INCZE CSONGOR

UDMR

15

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

16

KÁNTOR BOGLÁRKA

UDMR

17

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

18

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

19

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

20

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

21

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

22

PROCA ION

PNL

23

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

24

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

25

RUGINĂ DAN- CIPRIAN

PSD

26

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

27

SÁNDOR BARNA

UDMR

28

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

29

SÁNDOR KRISZTINA

EMNP-PPMT

30

SZENTES ANTAL

UDMR

31

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.         649 / 2019, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 2, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința extraordinară în Căminul cultural din comuna Racu. Menționează, că ședința se desfășoară aici la solicitarea domnului consilier județean Szentes Antal și mulțumește consilierilor județeni pentru participare, celor din zona Odorhei, Toplița sau Gheorgheni, deși sunt ultimele zile de campanie electorală înainte de alegerile Europarlamentare. De două săptămâni tot se discută ținerea ședinței în această zi, dar nu s-a știut de evenimentele din această dimineață. Este un lucru important și folositor, că s-au adunat consilierii județeni tocmai în această zi. Este convins, că lucrările acestei ședințe vor avea efectul benefic din punct de vedere al județului. Locația ședinței este importantă din motivul, că aici patru comune au înființat o asociație de dezvoltare intercomunitară, ADI BOGAT,  care are foarte multe rezultate, este un exemplu bun pentru județul Harghita. Milioane de Euro au fost atrași din fonduri Europene. Aceste patru comune sunt Mihăileni, Racu, Siculeni  și Ciceu. Au reușit să-și dezvolte comunitățile aducând sume importante prin proiecte comune. De aceea este important, că se desfășoară aici ședința, pentru că trebuie ajutați într-un nou demers, care poate să fie un exemplu. Este vorba despre realizarea  unei investiții, amplasarea rețelei de gaze naturale în cele patru comune. Dar mai sunt și alte probleme importante, despre care se va vorbi, și care motivează convocarea ședinței extraordinare. Derularea ședinței se desfășoară mereu la fel. Mai întâi se discută punctele de pe Ordinea de zi, apoi Diversele. Salută primarii, viceprimarii și consilierii locali prezenți din cele patru comune, totodată și angajații Primăriei din Racu. Știe, că  lucrează foarte mult în interesul comunității. Nu demult a solicitat domnul primar o analiză în sensul rezultatelor obținute după despărțirea de comuna Siculeni. Biroul de analiză și sinteză al consiliului județean pregătește această situație. Cândva cele trei comune, Ciceu, Racu și Siculeni au hotărât că va fi mai bine să continue separat, și față de alții, care au rămas împreună au reușit să atragă fonduri Europene mai consistente. Se poate vedea, că fondurile Europene atrase pe cap de locuitor sunt mult peste a celor, unde satele au rămas împreună. Din acest motiv asigură locuitorii celor trei comune, că decizia despărțirii la începutul anilor 2000 a fost bună. Dă cuvântul domnului primar din comuna Racu.

 

Domnul Császár Attila, primarul comunei Racu mulțumește pentru prezența consilierilor județeni în comună. Este un moment istoric în sensul, că aici încă nu s-a  ținut ședință delegată a consiliului județean. Prezintă câteva date istorice și informații despre comună, și investițiile mai importante derulate. Este de părere, că investițiile majore se pot realiza numai împreună, fie vorba despre rețele de canalizare sau de drumuri comunale. Având în vedere, că proiectele de reabilitare a drumurilor locale sunt deja într-o fază foarte înaintată. Și din acest motiv ar fi important, ca proiectele privind rețeaua de gaze naturale să avanseze urgent. Înainte de asfaltare rețeaua de gaz trebuie finalizată. În momentul de față pentru proiecte sunt prevăzute 6 milioane lei. Această sumă este la dispoziția comunei Racu, care trebuie cheltuită. Pentru a reuși, solicită un sprijin de 0,3% de la consiliul județean. Pentru reînnoirea drumurilor locale s-a depus un proiect în valoarea de 1 milioane euro, pentru reabilitarea celor două case de cultură, din Racu și din Gârciu este depus proiect de finanțare din fonduri Europene, s-a depus proiect de finanțare pentru reamenajarea curții școlii și amenajarea unui parc interactiv, au două proiecte de finanțare la PNDL pentru refacerea drumurilor de câmp și modernizarea rețelei de iluminat public în comună. Toate acestea sunt cuprinse în cele 6 milioane lei menționați cu condiția, ca partea proprie să fie asigurată.     

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că aici se poate constata o colaborare foarte strânsă în cadrul ADI BOGAT între cele trei localități și între composesoratele, biserici, școli și asociații civile din aceștia. Cu acest prilej salută reprezentanții composesoratelor prezenți la ședință și pe domnul Szentes Csaba, fostul primar al comunei Siculeni, cine este și inițiatorul acestor colaborări. 

           

Întreabă, dacă este cvorum ?

 

Domnul Vágássy Alpár, secretarul  județului salută pe toţi cei prezenţi. Declară că din 31 de consilieri judeţeni sunt prezenți 22. Lipsesc Barti Tihamér, Berde László, Sándor György, Sándor Barna, Sándor Krisztina, Nagy Pál, Dobrean Vasile, și Rugina Dan Ciprian. Declară, că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, articolul 95, aliniatul 1, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei Consiliului Judeţean Harghita.

Se folosește de ocazie să anunțe consilierii județeni să depună declarațiile de avere până la data de 30 mai la consiliul județean la doamna Vrîncean Klara. Data depunerii să fie menționată pe declarații, pentru că deja s-a primit atenționare în acest sens de la ANAF.

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță, că sunt 13 puncte de discutat pe Ordinea de zi. Întreabă, dacă sunt observații în acest sens.

 

Nu sunt.    

 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Ordinea de zi cu cele 13 puncte.

 

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 90/2019 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 7,5%  din impozitul pe venit, pe anul 2019, cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2019

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2019

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind mandatarea reprezentantei  Consiliului Județean Harghita d-ul Mihály Csaba să aprobe nivelului maxim al cotizației județului Harghita către   Asociaţia „Felcsík”pe anul 2019

Inițiator : Biró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al S.C. HONLINE MEDIA S.R.L. pe anul 2019

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii„Lucrări de reabilitare şi reamenajare a Vilei nr. 15 în localitatea Băile Homorod”

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii „Lucrări de reabilitare şi reamenajare a Vilei nr. 16 în localitatea Băile Homorod”

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiu de Fezabilitate (SF) cu elemente de Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții, pentru obiectivul de investiţii „Lucrări de reabilitare şi reamenajare a Vilei nr. 24 în localitatea Băile Homorod”

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii „Lucrări de reabilitare şi reamenajare a Vilei nr. 25 în localitatea Băile Homorod”

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind însușirea Actului adițional nr. 3 la Acordul de parteneriat nr. 10103/07.05.2018 pentru  realizarea proiectului ”ÎNFIINȚAREA UNUI INCUBATOR DE AFACERI SECTORIAL ÎN MUNICIPIUL ODORHEIU SECUIESC”, cod SMIS 122733, depus în cadrul P.O.R. 2014-2020, Axa prioritară 2. ”Îmbunătăţirea competitivității întreprinderilor mici şi mijlocii”, Prioritatea de investiție 2.1. ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”, Obiectiv specific 2.1B ”Incubatoare de afaceri””

Inițiator : Barti Tihamér vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 114/2018 a Consiliului Județean Harghita privind aprobarea proiectului, a cheltuielilor legate de proiect și activităților prin care va fi implicat U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita cu Municipiul Odorheiu Secuiesc, privind managementul şi implementarea proiectului de finanțare ”ÎNFIINȚAREA UNUI INCUBATOR DE AFACERI SECTORIAL ÎN MUNICIPIUL ODORHEIU SECUIESC”, pentru a fi depus în cadrul P.O.R. 2014-2020, Axa prioritară 2. ”Îmbunătăţirea competitivității întreprinderilor mici şi mijlocii”, Prioritatea de investiție 2.1. ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”, Obiectiv specific 2.1B ”Incubatoare de afaceri”

Inițiator : Barti Tihamér vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării Programului de sprijinire a dansului și a obiceiurilor populare din județul Harghita pe anul 2019

Inițiator : Biró Barna Botond vicepreşedinte

  1. Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 105/2019 privind aprobarea amplasării subterane a liniei de branșament electric care deservește pârtia de schi de la Şumuleu Mic, pe terenul situat în localitatea Miercurea-Ciuc, str. Szék nr. 152 aflat în domeniul public al județului Harghita

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

Diverse

 

Rezultatul votului : 22 Da

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 90/2019 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 7,5%  din impozitul pe venit, pe anul 2019, cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba  menționează, că primul punct se referă la ajutorul acordat celor patru comune. Au rămas afară data trecută comunele Tomești și Mugeni, care sunt urgente. Cum a zis domnul director general Bicăjanu Vasile, se pregătește o Ordonanță de urgență prin care s-ar putea, ca toate sumele restante în curând să fie distribuite tuturor localităților. De aceea solicită, ca acele localități, care au urgent nevoie de fonduri, să depună documentele necesare. Se pare că consiliul județean va fi nevoit să aprobe în proximele ședințe toate sumele disponibile pentru localități. Deci în continuare solicită de la consilierii județeni, dacă există urgențe precum aici la ADI Bogat, să se depună documentele de solicitare. Probabil, până la urmă,  consiliul județean va fi nevoit să distribuie și restul sumelor. Acum sunt incluse 6 localități în acest proiect de hotărâre. Întreabă, dacă sunt observații ?

 

Domnul consilier județean Szentes Antal mulțumește colegilor din consiliu pentru prezență. Realizarea rețelei de gaz se desfășoară în două părți. Comunele Siculeni, Racu și Ciceu realizează împreună rețeaua de gaz, iar Mihăileni într-un proiect separat. Crede, că este foarte bine, că se pot sprijini acest proiect, dar încă nu este totul rezolvat, pentru că toate aceste localități mai au proiecte europene câștigate la care au nevoie de achitarea părților proprii. În curând încep decontările, și solicită, ca în ședințele din luna viitoare să fie onorate solicitările depuse de aceste localități.

            Nu ține de tema discutată, dar duminică vor fi alegeri și până acum locuitorii  acestor localități au luat parte în număr mare la aceste evenimente și speră, că așa va fi și în acest sfârșit de săptămână.        

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 90/2019 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 7,5%  din impozitul pe venit, pe anul 2019, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 22 Da

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2019

 

Domnul director general Bicăjanu Vasile spune, că prin rectificarea bugetului de azi se va sprijini comuna Dealu cu 100.000 lei, unde s-a stricat un drum comunal din cauza unor alunecări, comuna Merești cu 70.000 lei. Direcția generală tehnică solicită pentru Șimonești 30% din garanție. Sunt niște probleme la sistemul de alimentară cu apă. La Cechești și Tărcești se dă 3.492 lei. La ISU Oltul sunt virări de credite pentru achitarea facturilor de  apă canal și iluminat. La MDRAP se restituie pentru modernizare sistem rutier pe DJ 123 E, Miercurea Ciuc-Păuleni 131.418 lei.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond explică consilierilor de ce se dau bani comunelor Dealu și Merești. În comuna Dealu s-a rupt drumul județean și este total impracticabil. Din acest motiv trebuia deviat și ruta autobuzelor. Lucrările costă în jur de 600-700.000 lei. S-a hotărât împreună cu domnul președinte, că acum se vor aloca 100.000 lei, ca să fie pornite lucrările, și cu restul se va aștepta, ca domnul senator Antal Lóránt să se intereseze la Guvern cu privire la o eventuală alocare de bani pentru remedierea efectelor inundațiilor. Dacă nu se vor aloca, se va mai reveni asupra unor altor sume de sprijin pentru comuna Dealu, ca oamenii să poată circula liniștiți în siguranță cu mijloacele de transport în comun în zona respectivă. În cazul comunei Merești, este vorba despre drumul județean spre mină, care a fost preluat de comună, care a câștigat un proiect de reabilitare finanțat de Guvern ca să poată asfalta acel drum pietruit. Dar finanțarea cuprinde și o parte proprie, la care a fost solicitat ajutor din partea consiliului județean. A dorit să clarifice justificarea acestor sume acordate, ca să fie conștienți toți consilierii județeni cam la ce și cu ce scop se acordă sprijin în general.

Felicită colaboratorii celor patru comune din Ciucul de sus pentru rezultatele obținute. Consideră de apreciat faptul, că poate gândi și planifica împreună în interesul obținerii unor investiții majore. Ar putea fi un exemplu și pentru restul zonelor din județ. Dorește mult succes în continuare. Prezența consiliului județean acum aici nu este numai conform procedurii, dar are și caracter simbolic. Ca conducător al fracțiunii UDMR din zona Odorhei, transmite aprecierea primarilor de acolo și consideră, că în interesul locuitorilor din județ cu toții trebuie să colaboreze. Trebuie să știe cu toții, că pot conta pe reprezentarea tuturor locuitorilor al județului, precum pot conta reprezentanții județului, când trebuie arătat că sunt susținuți de populație.  

   

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 1 al Proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2019

Rezultatul votului: 22 Da

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 2 al Proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2019

Rezultatul votului: 22 Da

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 3 al Proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2019

Rezultatul votului: 22 Da

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 4 al Proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2019

Rezultatul votului: 22 Da

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2019

Rezultatul votului: 22 Da

 

Domnul președinte Borboly Csaba  adaugă, că se încearcă atragerea fondurilor pentru inundații, calamități, și apoi se va reveni asupra drumului de la Dealu. Urmează proiectul de hotărâre cu privire la drumurile județene.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2019

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind mandatarea reprezentantei  Consiliului Județean Harghita d-ul Mihály Csaba să aprobe nivelului maxim al cotizației județului Harghita către   Asociaţia „Felcsík”pe anul 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba  spune, că  nu numai ADI-ul funcționează foarte bine, dar și Asociația ”Felcsík”. Au un șir de programe, la care sunt necesari banii de cotizație, cei 90.000 lei. Dacă sunt întrebări ?

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că în tot parcursul proiectului de hotărâre trebuie corectat termenul de ”doamna” la termenul de ”domnul”, pentru că este vorba despre domnul Mihály Csaba. Totodată trebuie corectat și termenul de ”reprezentantei” în ”reprezentantului”. Cu privire la conținut, trebuie să dea glas satisfacției în sensul, că foarte rar se poate citi un astfel de raport și un plan de activitate bogată. Felicită conducătorul asociației. Cu toate acestea, Direcția generală economică după analiza planului de buget al asociației, propune, ca în anumite puncte să fie reduse sumele planificate. Propune să nu fie reduse acele sume, și să fie aprobate sumele solicitate de asociație.

 

Domnul consilier județean Szentes Antal spune, că a studiat planul de activitate al asociației ”Felcsík”, și consideră, că cei 120.000 lei solicitați sunt justificați prin diferite activități. Știe, că colegii de la Direcția generală economică au propus 90.000 lei, dar după clarificarea aspectelor, propune ca să se mai revină și asupra restului de 33.000 lei, care să fie alocați până la sfârșitul anului în curs. Este vorba despre programe, care sunt importante, și ar fi păcat nerealizarea lor din motiv de lipsă de fonduri.  

 

Domnul președinte Borboly Csaba  roagă pe domnul Bicăjanu Vasile să aibă în vedere  cele menționate și în limita posibilităților să se mai revină la această cotizație. Fiind ședință extraordinară, nu ar trebui făcute modificări de fond acum în proiectul de hotărâre inițiat. Poate se va putea plăti suma solicitată fără a fi atacat de către  Curtea de Conturi în instanță. Acum propune aprobarea proiectului de hotărâre în forma inițiată și se va reîntoarce ulterior la modificări.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind mandatarea reprezentantei  Consiliului Județean Harghita d-ul Mihály Csaba să aprobe nivelului maxim al cotizației județului Harghita către   Asociaţia „Felcsík”pe anul 2019

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al S.C. HONLINE MEDIA S.R.L. pe anul 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al S.C. HONLINE MEDIA S.R.L. pe anul 2019

Rezultatul votului: 18 Da, 4 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii„Lucrări de reabilitare şi reamenajare a Vilei nr. 15 în localitatea Băile Homorod”

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că clădirile proprii din Băile Homorod au ajuns într-o stare destul de degradată. Mâine se va întruni grupul de lucru, care se ocupă de proiectul Școala de pădure”, prin care se va putea asigura sejur pentru copii în tabăra de la Homorod, ca să devină adulți, care respectă natura și iubesc plaiurile natale. Din acest motiv trebuie reabilitate câteva dintre clădiri. 

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că întrebarea se referă la toate cele patru proiecte de hotărâri în această temă. Este îmbucurător, că după atâția ani consiliul județean s-a decis să cheltuie mai mult de 550.000 lei pentru reabilitarea clădirilor taberei de la Băile Homorod. Dacă a calculat bine, se pot asigura 59 de locuri pentru copii. Speră, că lucrările se vor realiza la o calitate acceptabilă, și în viitor se va renaște această tabără. La toate clădirile este menționat, că nu este amenajat sistemul de apă și canalizare. Proiectul detaliat nu s-a comunicat, de aceea întreabă, dacă proiectul detaliat cuprinde și această lucrare, dat fiind faptul, că în localitate există rețeaua de apă și canalizare? În cazul vilei cu nr. 24, în expunerea de motive este trecut, că ”intervenții nestructurale”, cu toate că acolo există o demolare de amploare. Roagă, ca să fie corectat în acest sens proiectul de hotărâre.

 

Domnul Péli Levente, director general la Direcția generală tehnică răspunde, că lucrările acum se află în faza DALI. Se dorește cuplarea la rețeaua de apă și canalizare a clădirilor taberei. Încălzirea va fi furnizat mixt cu lemne și energie electrică. În cazul a două vile se va monta o centrală comună, pentru că sunt foarte aproape și nu are rost să aibă centrale separate. În cazul a trei vile este vorba despre reabilitare. În cazul celui al patrulea, precum a menționat și domnul consilier, trebuie efectuate reparații structurale complete. În acest sens se va corecta și proiectul de hotărâre.          

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii„Lucrări de reabilitare şi reamenajare a Vilei nr. 15 în localitatea Băile Homorod”

Rezultatul votului: 22 Da.

 

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii „Lucrări de reabilitare şi reamenajare a Vilei nr. 16 în localitatea Băile Homorod”

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii „Lucrări de reabilitare şi reamenajare a Vilei nr. 16 în localitatea Băile Homorod”

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiu de Fezabilitate (SF) cu elemente de Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții, pentru obiectivul de investiţii „Lucrări de reabilitare şi reamenajare a Vilei nr. 24 în localitatea Băile Homorod”

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea Studiu de Fezabilitate (SF) cu elemente de Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții, pentru obiectivul de investiţii „Lucrări de reabilitare şi reamenajare a Vilei nr. 24 în localitatea Băile Homorod”

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii „Lucrări de reabilitare şi reamenajare a Vilei nr. 25 în localitatea Băile Homorod”

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii „Lucrări de reabilitare şi reamenajare a Vilei nr. 25 în localitatea Băile Homorod”

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind însușirea Actului adițional nr. 3 la Acordul de parteneriat nr. 10103/07.05.2018 pentru  realizarea proiectului ”ÎNFIINȚAREA UNUI INCUBATOR DE AFACERI SECTORIAL ÎN MUNICIPIUL ODORHEIU SECUIESC”, cod SMIS 122733, depus în cadrul P.O.R. 2014-2020, Axa prioritară 2. ”Îmbunătăţirea competitivității întreprinderilor mici şi mijlocii”, Prioritatea de investiție 2.1. ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”, Obiectiv specific 2.1B ”Incubatoare de afaceri””

 

Domnul președinte Borboly Csaba  menționează, că trebuie aprobat modificarea contractului de colaborare cu privire la construcție.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind însușirea Actului adițional nr. 3 la Acordul de parteneriat nr. 10103/07.05.2018 pentru  realizarea proiectului ”ÎNFIINȚAREA UNUI INCUBATOR DE AFACERI SECTORIAL ÎN MUNICIPIUL ODORHEIU SECUIESC”, cod SMIS 122733, depus în cadrul P.O.R. 2014-2020, Axa prioritară 2. ”Îmbunătăţirea competitivității întreprinderilor mici şi mijlocii”, Prioritatea de investiție 2.1. ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”, Obiectiv specific 2.1B ”Incubatoare de afaceri””

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 114/2018 a Consiliului Județean Harghita privind aprobarea proiectului, a cheltuielilor legate de proiect și activităților prin care va fi implicat U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita cu Municipiul Odorheiu Secuiesc, privind managementul şi implementarea proiectului de finanțare ”ÎNFIINȚAREA UNUI INCUBATOR DE AFACERI SECTORIAL ÎN MUNICIPIUL ODORHEIU SECUIESC”, pentru a fi depus în cadrul P.O.R. 2014-2020, Axa prioritară 2. ”Îmbunătăţirea competitivității întreprinderilor mici şi mijlocii”, Prioritatea de investiție 2.1. ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”, Obiectiv specific 2.1B ”Incubatoare de afaceri”

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că trebuie aprobat și bugetul aferent modificării.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 114/2018 a Consiliului Județean Harghita privind aprobarea proiectului, a cheltuielilor legate de proiect și activităților prin care va fi implicat U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita cu Municipiul Odorheiu Secuiesc, privind managementul şi implementarea proiectului de finanțare ”ÎNFIINȚAREA UNUI INCUBATOR DE AFACERI SECTORIAL ÎN MUNICIPIUL ODORHEIU SECUIESC”, pentru a fi depus în cadrul P.O.R. 2014-2020, Axa prioritară 2. ”Îmbunătăţirea competitivității întreprinderilor mici şi mijlocii”, Prioritatea de investiție 2.1. ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”, Obiectiv specific 2.1B ”Incubatoare de afaceri”

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării Programului de sprijinire a dansului și a obiceiurilor populare din județul Harghita pe anul 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării Programului de sprijinire a dansului și a obiceiurilor populare din județul Harghita pe anul 2019

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Se trece la ultimul punct de pe Ordinea de zi

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță, că se va scoate următorul punct de pe Ordinea de zi la solicitarea juriștilor ca să fie totul în ordine cu afișarea. La iarnă totuși va funcționa pârtia de schi de la Șumuleu

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea scoaterii Proiectului de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 105/2019 privind aprobarea amplasării subterane a liniei de branșament electric care deservește pârtia de schi de la Şumuleu Mic, pe terenul situat în localitatea Miercurea-Ciuc, str. Szék nr. 152 aflat în domeniul public al județului Harghita

 

Diverse

 

Domnul președinte Borboly Csaba  spune, că la capitolul Diverse se va discuta și problema de la Valea Uzului. Dar mai înainte întreabă dacă localnicii au ceva de comunicat consiliului județean.

 

Domnul Csibi József, primarul comunei Siculeni vorbește despre realizarea rețelei de gaze naturale în cele patru comune. Spune, că nu degeaba sunt prezenți cei patru conducători ai composesoratelor. Composesoratele din Ciceu, Racu, Siculeni și satul Gârciu au fost, care încă în anul trecut, în perioada, când încă nu se putea cheltui bani publici pentru realizarea rețelelor de gaz, au început demersurile pentru realizarea  studiilor geologice, topografice, și de fezabilitate, și au și finanțat acestea în parte până în acest moment. Aceste demersuri au pregătit lucrurile în așa fel, ca acum, cu acest sprijin al consiliului județean se poate gestiona proiectul astfel ca până la toamnă să fie rezolvat și autorizația de construcție, și contractul cu o societate executantă. Cu toate acestea se va putea solicita și ajutor Guvernamental pentru lucrarea efectivă. Se poate vedea, că colaborarea funcționează nu numai la nivel local, în situații grele toate părțile implicate încearcă să contribuie. Mulțumește pentru sprijinul acordat de consiliul județean.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  amintește, că azi dimineață au discutat la consiliul județean cu privire la vizita ministrului turismului, și Guvernul se așteaptă la depunerea noilor proiecte. Pista de biatlon, dar și cuplarea celor două pârtii de schi de la Mădăraș Ciuc este în interesul tuturor zonelor județului. Este de dorit să se realizeze o rețea de pârtii de schi, care sunt legate între ele. De acolo nu ar fi departe deja nici partea din Gheorgheni. Ar trebui pornit cu o gândire comună.  Legislația s-a modificat, se va da și un comunicat în acest sens. Poate composesoratele din Gheorgheni ar putea prelua cumva de la proprietarii de terenuri zonele în cauză, sau s-ar putea și achiziționa acestea. Ar trebui inițiate investiții în turism de mare amploare. Aceste comune doresc să reabiliteze drumuri în comun, să investească în turism de wellness, deci se va investi într-o serie de proiecte pentru care trebuie asigurat posibilitate. Are încredere, că proiectul ”Hargita hegység” va porni până la jumătatea anului, care implică participarea a 23 de comune în toate trei zone ale județului.

 

Doamna consilier județean Kántor Boglárka anunță consilierii județeni, că la sfârșitul săptămânii a avut loc evenimentul ”Feltöltő keresztény zenei fesztivál” organizat în Municipiul Gheorgheni. Consideră, că era un eveniment foarte reușit cu o amploare mult mai mare precum s-a așteptat. Organizatorii au prevăzut că vor participa 2.000 de oameni, dar au fost în jur de 8.000, și erau participanți inclusiv din Ungaria, venind cu autobuze. Mulțumește consilierilor județeni, care au participat și este recunoscător sprijinului material acordat de către consiliul județean. Prezintă o înregistrare video despre acest eveniment.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că azi dimineață încă nu s-a știut despre o acțiune nefericită derulată în județ. Este vorba despre cazul nefericit din Valea Uzului, care s-a agravat. Au urmat o serie de provocări, care deja duc spre o criză politică. De câteva minute fracțiunea UDMR a decis, că sistează colaborarea parlamentară cu partidele de guvernământ din cauza celor întâmplate. Anunță consilierii județeni, că azi dimineață s-au făcut percheziții în câteva case din comunele Casin și Sînmartin . Au început la viceprimarul din Sânmartin, unde peste 10 jandarmi aparținând Jandarmeriei din județul Bacău au descins în casă dimineața, unde copii încă dormeau. Apoi s-au deplasat la Primărie. La Casin din păcate mai mulți oameni au suferit o sperietură pentru că nu au știut bine la ce adresă locuiește persoana căutată. Dimineața la ora șase au luat casă după casă, căutând persoana, care a participat la atrocitățile din ziua de vineri. Se pot pune multe întrebări, în primul rând competența autorităților din Bacău. Crede, că Poliția din Bacău nu are competențe în județul Harghita. Există Poliție și în județul Harghita, și ei ar trebui să intervină, dacă este nevoie. Sunt depuse deja 20-30 de sesizări cu privire la ilegalitățile comise prin amplasarea construcțiilor pe mormintele ostașilor căzuți. Dar niciuna nu a fost încă rezolvată. Este curios, că pe seama sesizării depuse de către o persoană, care a participat la evenimentele din vineri și a instigat la ură deja să primească o astfel de susținere, ca azi dimineață să năvălească forțele de ordine din județul vecin în județul Harghita. Consiliul județean condamnă acest fapt, și atrage atenția organelor Ministerului de Interne că prea mare amploare au căpătat acțiunile derulate față de cele întâmplate. Vorbește și persoanelor, care pe site-urile de socializare condamnă UDMR-ul, vorbesc de rău președintele consiliului județean, că aceasta deja nu mai este problemă de partid, este vorba despre toți locuitorii județului. Măsurile luate trebuie să fie raportate la faptele comise. Pentru că cineva s-a certat, sau a exclamat  expresii anume într-o situație anume, aceasta nu înseamnă, că este un individ periculos pentru societate. Din acest motiv UDMR-ul sprijină și ține partea tuturor, care au fost azi persecutați pe nedrept de către polițiștii din județul Bacău. Are încredere, că se va putea dovedi, că drumul, pe care s-au întâmplat atrocitățile este proprietatea județului Harghita. De aceea, competența de acțiune este a Poliției din județului Harghita. Normal, dacă s-au întâmplat vandalisme, răspunzătorii trebuie pedepsiți. Consideră, că ilegalitatea nu se poate rezolva cu acțiuni de forță, sau cu o altă ilegalitate. Trebuie dovedit calm, și nu trebuie răspuns provocărilor. Erau provocări în ultimele zile. Acoperirea crucilor de beton cu plasele negre nu era o acțiune potrivită, chiar dacă sunt construcții ilegale. Pentru că de acolo s-a pornit acțiunea de organizare a evenimentelor ulterioare. Vineri, când cei din Sânmartin au lucrat cu cositul cimitirului și conservarea crucilor de lemne, a sosit acolo domnul Sebastian George cu alți doi colegi și toată ziua a provocat persoanele, care au muncit acolo. După finalizarea lucrului, au trecut la insultarea oamenilor în vârstă, care erau acolo. Din păcate, după insultele aduse asupra bătrânilor a ieșit o ceartă verbală între cei prezenți. Dar această ceartă verbală nu justifică măsurile ulterioare, care sunt condamnabile. În județul Harghita Poliția din Harghita să facă ordine, nu cel din Bacău. De aceea fracțiunea UDMR consideră, că nu sunt justificate acțiunile poliției din Bacău și solicită să fie aplicată legea. Solicită refacerea cimitirului, cum a fost, și delimitarea concretă a hotarului dintre județele Harghita și Bacău. Trebuie pus capăt provocărilor din ambele părți. Se poate vedea pe site-urile de socializare ce campanie distrugătoare se duce acolo. Dânsul nici nu mai ridică telefonul când este sunat de la un număr necunoscut, pentru că a fost amenințat de multe ori împreună cu toată familia. Au fost amenințați cu moartea cu toții, care au dat glas nemulțumirilor despre acest eveniment. Încă nu a luat măsuri, și nu a reclamat la procuratură aceste apeluri, dar având în vedere evoluția lucrurilor, va înainta reclamația, pentru că nu numai politicienii, dar și familiile acestora, copii acestora au fost amenințați. Se poate recurge la astfel de amenințări, pentru că nu este greu să se afle numărul de telefon a unei persoane. Dacă cineva nu a luat o cartelă nenominală, se poate localiza de unde și de la cine  venit apelul, și persoana se poate găsi. Probabil sunt furnizate numerele pe o listă, la care trebuie comunicate aceste apeluri cu amenințări.

            Salută prezența domnului senator UDMR Tánczos Barna la ședință. Roagă să spună câteva cuvinte despre acest caz.

 

Domnul senator UDMR Tánczos Barna anunță, că acțiunea de azi dimineață a fost o descindere deplasată a Poliției Române. Înainte cu o oră și jumătate au plecat polițiștii din județul Bacău și nu au luat cu ei în județul Bacău persoanele interogate și persecutate, deși au venit cu mandate de aducere. Au spus, că mai întâi merg în Miercurea Ciuc, apoi vin și le transportă în Bacău. Cu toții erau foarte triști, pentru că de obicei nu se știe când eliberează persoanele luate. Deocamdată au statutul de persoane învinuite pentru acțiuni de lovire și furt de telefon. Când o asemenea vină măruntă atrage o acțiune polițienească de percheziție cu 15 polițiști implicați dintr-un alt județ la un viceprimar dintr-o comună, unde la ora șase dimineața se scot copii din pat, unde bat cu bâte la uși, la ferestre mai mulți deodată, când conținutul tuturor dulapurilor, paturilor se varsă pe podea, când neștiind adresa exactă a persoanei căutate bat la ușa fiecărei case din stradă se poate considera o acțiune neacceptabilă, nepermisă și ceva, la care în România de azi nimeni nu s-a putut aștepta. Se pare, că și dânsul era foarte naiv, dar adevărul este, că persoanele persecutate în ultimele zile au dormit îmbrăcați, așteptându-se la tot ce este mai rău. Dânsul este de părere,  pentru că  în România nu se poate face un caz de

asemenea amploare dintr-o întâmplare aparent minoră. După atrocitățile autorităților polițienești de azi dimineață UDMR a întrerupt toate angajamentele de colaborare și de sprijin cu partidul de Guvernământ. Declarația a fost deja dată de domnul președinte Kelemen Hunor, că până la soluționarea problemei, fracțiunea UDMR nu va sprijini coaliția Guvernamentală. Se solicită refacerea cimitirului, stabilirea exactă a graniței județului cu județul Bacău, și tragerea la răspundere a primarului din Dărmănești. Dânsul a dat interviuri pentru ziarele naționale, a menționat că problema nu a început cu acoperirea crucilor de beton cu plase negre de către câteva persoane iresponsabile, ceea ce eventual se poate considera jignitor pentru partea română, ci totul a pornit de la realizarea construcției pe domeniul public al comunei Sânmartin din județul Harghita, pe un teren, care după actele oficiale aparține de județul Harghita. Amplasând acele cruci de beton a fost adus o insultă ostașilor maghiari căzuți la datorie în timpul războaielor mondiale. Solicită autorităților să revină la punctul de pornire și de acolo să fie corigate ilegalitățile comise. De 5 săptămâni tot se trimit adrese către Prim-Ministru, Curtea de Conturi, și multe alte autorități, dar nimeni nu vrea să facă nimic. O singură instituție a răspuns, care a punctat într-o listă de șase poziții, ilegalitățile comise de primarul din Dărmănești. Este vorba despre ISC. Având în vedere cele menționate, nu se poate accepta, că pentru o acuzație de ultraj să se recurgă la o asemenea acțiune de demonstrație de forță în județul Harghita și cel, care a comis ilegalități, care a cheltuit bani publici cu destinație fără temei legal, care a falsificat acte de proprietate să scape nepedepsit. Nu se poate accepta aplicarea măsurilor duble între cetățenii acestei țări. Crede, că comunitatea maghiară are forță. Duminică mulți cetățeni maghiari, mai mult de 2.000 de persoane s-au prezentat la protestul realizat în cimitirul de la Valea Uzului față de cele întâmplate. Roagă colegii și pe toți cetățenii maghiari să nu facă un scop politic din acest caz. Este nevoie de unitate și rezistență în rândul comunității maghiare, trebuie dovedit solidaritate față de asemenea fapte. Speră că astfel pe cale administrativă se vor rezolva lucrurile.

 

 

 

Domnul președinte Borboly Csaba adaugă, că sunt 30 de adrese înaintate la autorități, pe care poate să prezinte domnului senator, și care pot instrumenta interpelarea la organele Guvernamentale. În acest moment se desfășoară și ședința consiliului local din Sânmartin. Se gândesc la o soluție juridică tocmai de aceea, ca nu cumva să se apuce cineva de acțiuni de  campanie electorală amplasând alte coroane și drapele la cimitirul din Valea Uzului pentru a atrage atenția supra propriei persoane, (se apropie alegerile), s-au înțeles cu primarii din zonă, ca să fie închis pentru 30 de zile poarta cimitirului. Și alaltăieri au fost acțiuni de provocare acolo, și să nu se mai recurgă nimeni la acțiuni de instigare. Are încredere, că astfel se va decide și de către consiliul județean, dar și de către consiliul local din Sânmartin. Domnul senator a propus, ca pentru susținerea persoanelor persecutate și a cauzei, să se dea întâlnire iar sîmbătă la amiază la Valea Uzului. Dorește să înainteze o adresă, precum că, acțiunile de forță derulate pe drumul județean al județului Harghita, pe domeniul public al unei comune din județul Harghita trebuie să fie investigate de către autoritățile din juidețul Harghita. În acest sens va înainta o adresă încă în ziua de azi. Trebuie păstrat calmul și aplicat litera legii. Pe site-ul uz.judetulharghita.ro sunt deja încărcate multe documente pe care propune pentru toți să studieze. Sunt prezentate cele trei aspecte, cele legate de tabăra de tineret, de granița cu județul Bacău și problematica cimitirului. Dacă cineva mai are ceva de menționat, documente, care nu sunt acolo și ar ajuta, sau propuneri, să anunțe.                               

                                  

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare la ședinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 23 mai 2019 cu număr de înregistrare  nr.  13.456 / 18.06.2019 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

 

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

Miercurea Ciuc, 02 iulie 2019

 

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Secretarul Judeţului

Vágássy Alpár

 

 

Director general

Antal Renáta

consilier juridic

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter