Consiliul Judeţean Harghita
luni, 29 aprilie 2024 13:01:06
Consiliul Judeţean Harghita
Proces Verbal al ședinței extraordinare CJH din 26 martie 2020

JUDEŢUL HARGHITA

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

Procesul verbal al şedinţei extraordinare  convocate de îndată a Consiliului Judeţean Harghita din data de 26 martie 2020

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data:  26 martie 2020

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

9

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

10

DAJKA TÜNDE

UDMR

11

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

12

DOBREAN VASILE

PSD

13

DOBREAN TEODOR CONSTANTIN

PNL

14

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

15

HÎRLAV COSTIN

PDS

16

INCZE CSONGOR

UDMR

17

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

18

KÁNTOR BOGLÁRKA

UDMR

19

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

20

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

21

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

22

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

23

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

24

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

25

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

26

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

27

SÁNDOR BARNA

UDMR

28

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

29

SÁNDOR KRISZTINA

EMNP-PPMT

30

SZENTES ANTAL

UDMR

31

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de îndată de către președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  501 / 2020, cu modificările și completărilșe ulterioare,  în conformitate cu prevederile art. 179 alin. 1, 2, lit. a din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința extraordinară a consiliului județean din 26 martie în  Sala amfiteatru al Consiliului Județean Harghita. Spune, că adoptând modificarea ROF-ului consiliului județean de la punctul 3 de pe Ordinea de zi se vor putea ține ședințele de consiliu în mediu online, asigurând un mediu sigur, care nu va afecta sănătatea nimănui. Aceasta este scopul principal al acestei ședințe. Spune, că primul punct de pe Ordinea de zi este modificarea de buget. Întreabă de la domnul Bicăjnu, unde sunt repartizările de sume pentru localități ?

 

Domnul Bicăjanu Vasile spune, că sunt repartizări pentru Municipiile Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni și orașul Cristuru Secuiesc.  Hotărârea este întocmită, numai sumele nu sunt trecute în anexă, pentru ca după această ședință să fie trecute ulterior.

 

Domnul președinte Borboly Csaba amintește, că mai este un proiect de hotărâre, al patrulea referitoare la repartizarea 6%. Solicită de la domnul Bicăjanu să prezinte proiectul de hotărâre. Spune, că al patrulea punct de pe Ordinea de zi se referă la echilibrarea bugetelor locale.

Întreabă de la domnul secretar al județului, dacă este cvorum ?

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár salută pe toţi cei prezenţi.  Arată că din cei 30 de consilieri judeţeni ÎN FUNCŢIE sunt prezenți 21. Declară, că în conformitate cu prevederile art. 180 alin. (1)   din Ordonanța de urgență GUVERNULUI nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, este întrunit cvorumul pentru desfăşurarea şedinţei Consiliului Judeţean Harghita.
 

 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Ordinea de zi .

 

1.Proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita  pe anul 2020

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

2.Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 28/2013 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc cu modificări și completări ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

3.Proiect de hotărâre privind completarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 215/2008 privind aprobarea  Regulamentului de organizare și funcționare al Consiliului Județean Harghita, cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 85/2020 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit,

pe anul 2020

 

Diverse

 

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  întreabă, dacă cineva se află în situația celor menționate în prevederea legislativă de mai jos :

 

 ART. 228, alin (2) din ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ  Nr. 57/2019

privind Codul administrativ:

 

În exercitarea funcţiei, consilierul judeţean aflat în situație de conflict de interese la adoptarea unei hotărâri, are obligaţia să anunţe la începutul şedinţei consiliului judeţean interesul personal pe care îl are la adoptarea hotărârii respective, anunţ care se consemnează în mod obligatoriu în procesul-verbal al şedinţei. 

 

Nu este

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că activitatea cabinetelor stomatologice au fost suspendate în urma instituirii stării de urgență, se încearcă acum deschiderea unui cabinet stomatologic în cadrul Spitalul Județean de Urgență. Totodată, trebuie achiziționate câteva lucruri legate de pandemia de Coronavirus, pentru Neurologie, pentru ORL. Sumele ded la primele 6 poziții de pe listă vor fi diminuate și vor fi redistribuite pentru alte activități. Este necesar alocarea unor sume de bani  la Secția de Boli Infecțioase, la sistem de extindere control, containere, paturi pentru cazul dacă va fi nevoie. Peste tot în țară se vede, că virusul a ajuns în spitale prin Secția de urgență. De aceea se va realiza un punct de triaj în curtea spitalului unde se vor primi urgențele, nu în interiorul spitalului. Se speră, că prin această măsură posibilitatea infectării se va reduce.  Articolul referitor la lucrări de drumuri se elimină.

 

Domnul consilier județean Nagy Pál întreabă de unde vor fi suportate cheltuielile salariale pentru posturile nou înființate la spitale ? Nu vede în descriere.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde la interpelația d-lui consilier spunând  că consiliul județean nu asigură fonduri pentru salarii la spital. Legea prevede, că în situația de față se poate angaja personal pentru o perioadă de 6 luni, și Guvernul asigură fondurile necesare în acest sens din bugetul național.

 

Domnul consilier județean Dobrean Teodor Constantin semnalează o problemă unică la Spitalul Municipal din Toplița. Nu au echipamente de protecție, măști. Ar avea nevoie de bani pentru a le achiziționa.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că este o problemă cu spitalul din Toplița. Zilnic se țin ședințe operative pe nivelul județului cu celelalte structuri, care au autoritate de prevenire a epidemiei de coronavirus, și pentru a veni în ajutorul populației. Nu știe de ce nu s-a pregătit spitalul din Toplița în nici un fel. Dânsul a văzut listele cu solicitările depuse de către toate spitalele din județ, dar la Toplița erau numai 0-uri. Nu știe, dacă s-au cheltuit cei 100.000 lei primiți ultima dată, dar în listele recente nu erau depuse solicitări. Acum ar fi necesar o documentație, din care să reiasă pentru ce vor bani.

 

Domnul consilier județean Dobrean Teodor Constantin spune, că se va interesa și va reveni cu clarificări.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond adaugă, că în cursul acestei zile doamna Zonda Erika a discutat cu doamna manager de la Spitalul Municipal din Toplița despre situația existentă. A fost comunicat, ca primăria să depună solicitare, pentru că nu se pot da banii în direct. Până în prezent nu s-a primit solicitarea.

 

Domnul consilier județean Dobrean Teodor Constantin spune, că se va interesa și mâine se vor lua măsurile necesare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că vor mai fi ședințe online și se va rezolva situația. Întreabă de la domnul Bicăjanu, dacă art.3 mai rămâne ? 

 

Domnul Bicăjanu Vasile spune, că la proiectul mare referitor la reabilitarea drumurilor județene s-a deschis o  linie de credit anul trecut. Pentru cei 10.000 de lei, de care sunt nevoie acum nu merită convocat încă o ședință. Așa s-a aprobat, că pentru fiecare tragere trebuie o hotărâre de consiliu. Propune să fie luat 10.000 de lei pentru susținerea proiectului de reabilitare drumuri.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér întreabă, dacă aceasta înseamnă, că o să fie plăți din banii proprii ai consiliului județean ?

 

Domnul Bicăjanu Vasile răspunde,că este nevoie de 7.000  lei, care vor fi plătiți din banii consiliului județean, și se vor pune înapoi la urmă.   

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér dorește să spună câteva cuvinte cu privire la  proiectul mare din fonduri UE privind reabilitarea mai multor drumuri județene. Amintește, că anul trecut s-a votat demolarea a celor trei poduri, care au fost trecute din domeniul privat în domeniul public al județului. Acum s-au depus cererile pentru autorizația de demolare și trebuie primiți împreună autorizația de demolare și de construcție. După primirea acestora se vor trimite la Alba Iulia, ca să se afle, dacă documentația este finalizată. De la Alba Iulia au întrebat, dacă se renunță la aceste evaluări. A fost comunicat, că nu se renunță la evaluări, pentru că se dorește scoaterea la licitație cât mai repede. Nu crede, că vor mai fi greșeli, pentru că s-a lucrat destul de mult în comun cu cei de la Alba Iulia. Dacă se va trece de această fază, se va putea trece la licitație publică. Concomitent cu această parte a lucrării, se lucrează și cu firma, care va realiza caietele de sarcini pentru a economisi timp.

      

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot art. 1 din proiectul de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2020

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot art. 2 din proiectul de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2020

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot art. 3 din proiectul de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2020

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot art. 4 din proiectul de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2020

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot art. 5 din proiectul de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2020

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot întregului proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului, pe anul 2020

Rezultatul votului: 22 Da

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 28/2013 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc cu modificări și completări ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba amintește, că vor fi făcute angajări pe termen de 6 luni.

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár adaugă, că s-a întocmit raportul de specialitate DGAPL pentru acest proiect de hotărâre și s-a propus, ca în preambulul hotărârii să fie trecut Decretul președintelui privnd excepția nr. 193/2020, respectiv art.16, care prevede această posibilitate, ca să fie aprobat pentru o perioadă de 6 luni. Tot în acest scop, în art.1 și art.2 al hotărârii trebuie specificat că se aprobă pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 28/2013 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc cu modificări și completări ulterioare

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind completarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 215/2008 privind aprobarea  Regulamentului de organizare și funcționare al Consiliului Județean Harghita, cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că se vor ține ședințele de consiliu printr-o aplicație online pe perioada stării de urgență, dar s-ar putea, că și după se va putea folosi această metodă, dacă legea permite desfășurarea ședințelor online.  

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind completarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 215/2008 privind aprobarea  Regulamentului de organizare și funcționare al Consiliului Județean Harghita, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Se trece la ultimului punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă cum vor fi distribuiți sumele la acest punct ?

 

Domnul Bicăjanu Vasile, director general de la Direcția generală economică spune, că pentru Odorheiu Secuiesc se vor aloca 300.000 lei. Pentru Cristuru Secuiesc se vor aloca 100.000 lei. Municipiul Gheorgheni a solicitat 231.693 lei dar a greșit la procent. A trecut 7,3%, care este o greșeală minoră. Atunci se va acorda suma de 231.700 lei. În total se vor cheltui 631.700 lei.   

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune,că se vor aloca în total 631.700 lei pentru trei orașe și se va reveni la problema din Toplița la o următoare ședință online.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că azi a fost trimis o solicitare din partea Municipiului Odorheiu Secuiesc cu privire la spitalul din localitate, pentru dotarea cu aparatură și materiale sanitare și a măsurilor pentru a preveni și a trata epidemia de coronavirus în sumă de 1.580.000 lei. Menționează că Municipiul Odorheiu Secuiesc nu a beneficiat de nici un leu din sumele repartizate. Propune să fie inclusă și această sumă în totalul de repartizat.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond roagă, ca să nu folosească nimeni ședința de consiliu pentru campanie electorală. Amintește, că județul a dat cu 4-5 ori mai mulți bani spitalului din Odorheiu Secuiesc, decât cei oferiți de  Primăria Odorheiu Secuiesc în ultimii 3 ani. Data trecută au fost alocați bani deși nici nu au solicitat. Azi a avut loc ședința de consiliu al Municipiului Odorheiu Secuiesc. Propune, ca fiecare consilier județean să se exprime cu grijă pentru că nu se poate solicita, ca toate comunele să renunțe la sumele alocate, ca spitalul să primească ce a solicitat. Trebuie să fie responsabili cu toții. 300.000 lei este o sumă mult mai mare, decât a oferit  Primăria din Odorheiu Secuiesc. Acum 3 ani au fost aprobați și alocați de către consiliul județean 150.000 lei pentru Primăria din Odorheiu Secuiesc, ca să vireze  spitalului pentru achiziționarea unui aparat CT. Dar primăria, consiliul local nu a virat  banii către spital. Trebuie întrebați de ce nu au virat banii spitalului. Acum județul alocă cât poate, și consiliul local să ofere mai mult, dacă este nevoie. Se știe din Ordonanță și din HG, că banii pentru spitale se acordă din bugetul de stat. Anul aceasta la propunerea UDMR s-au inclus 9 milioane lei pentru spitalul din Odorheiu Secuiesc. Propune domnului consilier să vorbească cu primarul din Odorheiu Secuiesc și să întrebe care este situația.

 

Domnul consilier județean Albert Mátyás nu înțelege de ce s-a dat un astfel de   răspuns nefavorabil solicitării din Odorheiu Secuiesc. Credea, că domnul vicepreședinte va fi de acord, fiind coleg din zona Odorhei.  Consideră, că a dat răspuns vicepreședintele,nu domnul Bíró Barna Botond. Dânsul a crezut, că va fi de acord cu această solicitare, că va fi o înțelegere și va susține acordarea acestei sume mai consistente decât poate să ofere consiliul local din Municipiului Odorheiu Secuiesc. Până la urmă a fost trimisă o solicitare și au nevoie de mai mulți bani, decât suma oferită. Apelează la înțelegerea consilierilor județeni și pentru că managerul spitalului nu este din Odorheiu Secuiesc.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond răspunde, că a discutat cu domnul manager, și au căzut la înțelegere în suma de 200.000 lei. După primirea ultimei solicitări, suma a fost majorată cu încă 100.000 lei. Se poate vedea, că până la urmă Municipiul Odorheiu Secuiesc primește cei mei mulți bani. Oricum, solicitarea aceasta  va fi transmisă și la Ministerul Sănătății pentru că acolo au posibilitatea de a modifica bugetul cel mult în luna iulie, și este convins, că va fi onorat și această solicitare, va primi bani și spitalul din Odorheiu Secuiesc. Solicită de la colegii din consiliu, ca nimeni să nu fie ipocrit, să fie responsabili. Din banii județului mai trebuie făcuți drumuri și alte investiții prin tot județul.

 

Domnul președinte Borboly Csaba atrage atenția, că nu pot dezbate problema în dialog. Dacă mai are cineva ceva de spus, primește cuvântul.

  

Domnul consilier județean Albert Mátyás susține, ca să fie alocat o sumă cât mai mare posibilă spitalului in Odorheiu Secuiesc, și speră, că și domnul vicepreședinte va fi de acord cu această decizie.  

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune că săptămâna trecută a fost la Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc. A fost foarte surprins de faptul, că Municipiul nu finanțează propriul spital. În cursul anului Spitalul din Odorheiu Secuiesc nu a primit nici o sumă de la consiliul local. Nu în acest moment trebuie recuperat ce nu s-a făcut în mai mulți ani, și nici să să fie folosit acest caz pentru campanie înainte de  alegeri. Dacă o primărie într-un an, cu un  buget considerabil cum are Odorheiu Secuiesc, nu alocă nici o sumă semnificativă pentru spitalul propriu, și în situația de față solicită toată suma disponibilă a județului, dânsului i se pare nefondată o astfel de solicitare. Mai ales, pentru că fundamentarea trebuie să fie realizată prin efort comun. Ar fi rezonabil, dacă și consiliul local din bugetul propriu, care este destul de mare, să aloce la rândul lui o parte. Și apoi se mai poate reveni și la nivelul județului. Cum s-a spus și colegului in Toplița. Dacă este fundamentat, se va reveni la problemă. Anunță, că ieri a fost sunat de către primarul din Miercurea Ciuc. I-a spus, că orașul dorește să finanțeze spitalul in Miercurea Ciuc, chiar dacă  nu are nici o legătură cu administrarea acestuia, pentru că este în administrarea județului. Deci se vede o diferență de abordare. Transmite domnului primar Gálfi Árpád, că trebuie să fie un mai bun gospodar în cazul spitalului. Dacă dovedește acest lucru, crede că toți consilierii județeni îl vor susține, îi vor da o șansă. Dar vor să vadă mai întâi efortul orașului pentru susținerea spitalului. Dacă și în continuare va ajuta cu suma 0 spitalul local, transmite domnului primar, că județul este disonibil să preia în administrare spitalul din Odorheiu Secuiesc. Nu poți fi admionistrator la un spital fără un aport semnificativ. Atunci nu merită ținut în administrare acel obiectiv. Dacă vor să fie susținut numai din banii județului, atunci să fie dat în administrarea județului.  Roagă consilierii județeni să aprobe hotărârea prezentată azi.           

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2020

Rezultatul votului: 20 Da, 2 Abțineri.

Diverse

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă mai sunt și alte întrebări ?

 

Domnul consilier județean Rácz Árpád salută colegii. Solicită să fie eliberate consilierilor județeni câteva adeverințe permanente,ca să poate deplasa la ședințele de consiliu fără grijă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă pentru azi au fost primite Adeverințele ?

 

Domnul consilier județean Rácz Árpád răspunde, că dânsul nu a solicitat adeverință. Semnalează și o problemă a firmei de panificație, care transportă produse de panificație în localitate. A constatat, că a fost oprit de mai multe ori și nu era clar autorităților cum trebuie completat exact adeverința de deplasare, dacă trebuie completat cu toate localitățile unde se oprește, și dacă trebuie să completeze în fiecare zi o astfel de adeverință.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că deocamdată trebuie completat în fiecare zi adeverința. Cine dorește, poate să completeze și să prezinte online adeverința.

 

Domnul consilier județean Nagy Pál întreabă,  dacă județul deține informația cu privire la numărul testelor de depistare a coronavirusului ? Circulă multe zvonuri și ar fi bine de știut o variantă oficială.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  spune, că 34 de teste au fost realizate până azi în Cluj. Au fost comunicate rezultatele la 24 de teste, care sunt toate negative. De azi se fac testări și la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc. Deja s-au realizat 11 teste cu PCR-ul nou achiziționat prin efortul comun al autorităților. Funcționează în noul laboratul super performant hightech, care s-a realizat în ianuarie-februarie, atunci s-a inaugurat, când încă nici nu se știa de această pandemie. Și secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, care a fost la inaugurare a considerat, că este un fel de ”Ferrari” în domeniu. Toți colegii din consiliul județean pot ajuta la procurarea kiturilor de testare, care sunt greu de procurat din străinătate, mai ales că în perioada aceasta nu prea se circulă. Dacă cineva are relații de prietenie, sau contacte, de care se poate folosi, poate încerca să facă rost de aceste kituri. Mai este o problemă la spital. Corpul de clădire de la Șumuleu Ciuc nu este în proprietatea consiliului județean, este în proprietatea bisericii catolice. Se vrea eliberarea cât mai urgentă a acestei clădiri, dar până se va construi noul bloc pentru Secția de Boli Infecțioase, mai sunt 6 ani. Până atunci trebuie să funcționeze în clădirea actuală. În situația unei creșteri a cazurilor de infectare și în județul Harghita s-a luat decizia, că se vor amenaja acolo 70 de paturi. În module de containere de spital se vor amenaja încă 70-80 de paturi. Trebuie montate acolo multe aparate, tuburi de oxigen, lucrări care, consiliul județean nefiind proprietar, nu se pot realiza. Și din aceste considerente se strâng fonduri, donații pentru spitalul județean. Degeaba are fonduri consiliul județean, nu o poate investi într-o clădire, pe care nu-l are în administrare. Roagă colegii in consiliu, să ajute la strângerea de fonduri pentru spital pentru instalații, investiții pentru corpul de clădire de la Șumuleu Ciuc. Această colectare de fonduri se va coordona prin Asociația pentru Județul Harghita din subordinea consiliului județean. Primul, care s-a oferit să ajute, este Banca OTP. Dacă se mai află de alți donatori, susținători, să fie direcționați la această asociație.

            Întreabă de la domnul secretar general al județului, dacă se pot face de acum încolo și ședințe ordinare în mediu online ?

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár răspunde, că mai întâi trebuie să intre în vigoare moficarea aprobată azi a ROF-ului CJH. Fiind o hotărâre cu caracter normativ, va intra în vigoare după 5 zile de la comunicarea acestuia la prefectul județului Harghita. Deci după această dată se pot face și ședințe ordinare online.   

 

Domnul președinte Borboly Csaba comunică, că în acest moment nu există nici un bolnav confirmat pozitiv cu coronavirus în județul Harghita. Acum a primit ultimul anunț de la autorități.

           

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare la ședinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita și închide şedinţa.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 26 martie 2020,  cu număr de înregistrare  nr. 8426 / 17 aprilie 2020  face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

 

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

Miercurea Ciuc, 20 aprilie  2020

 

 

    Președinte                                                                                               Secretarul general al județului

Borboly Csaba                                                                                             Vágássy Alpár

 

 

 Director general

Antal Renáta – consilier juridic

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

 

KB/1 EX