Consiliul Judeţean Harghita
sâmbătă, 27 aprilie 2024 09:12:56
Consiliul Judeţean Harghita
Proces Verbal al ședinței extraordinare CJH din 30 aprilie 2020

 

JUDEŢUL HARGHITA

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Proces verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 30 aprilie 2020

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data:  30 aprilie 2020

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

9

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

10

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

11

DOBREAN VASILE

PSD

12

DOBREAN TEODOR CONSTANTIN

PNL

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

HÎRLAV COSTIN

PDS

15

INCZE CSONGOR

UDMR

16

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

17

KÁNTOR BOGLÁRKA

UDMR

18

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

19

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

20

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

21

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

22

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

23

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

24

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

25

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

26

SÁNDOR BARNA

UDMR

27

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

28

SÁNDOR KRISZTINA

EMNP-PPMT

29

SZENTES ANTAL

UDMR

30

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  622 / 2020, cu modificările și completările ulterioare,  în conformitate cu prevederile art. 179 alin. 1, 2, din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár apelează numele consilierilor județeni la rând pentru întocmirea prezenței.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința extraordinară a consiliului județean în sistem audioconferință/teleconferință din Municipiul Miercurea Ciuc, Județul Harghita.  Salută pe toți cei prezenți. Anunță, că ședința se va derula prin platforma STS pentru traducere sincron în limba română și prin platforma ZOOM. În cazul luării de cuvânt, se va folosi numai platforma ZOOM, intenția se va trece în fereastra CHAT și președintele va da cuvântul. Cancelaria să fie atent, să pornească microfonul vorbitorului. Face cunoscut regulile luării de cuvânt, și atenționează, că și în mediul online sunt valabile prevederile regulamentului de organizare și funcționare al consiliului județean cu privire la derularea ședinței. Deci pentru întocmirea procesului verbal al ședinței, se va folosi înregistrarea din platforma ZOOM. Votarea se va derula prin aplicația CHAT a platformei ZOOM. În urma apelului președintelui cu privire la votare, consilierii județeni vor trece opțiunea de vot în fereastra CHAT. Dacă cineva nu dorește să fie vizibil în fereastra ZOOM, poate să oprească camera video. În acest caz va fi auzit, dar nu va fi văzut. Va fi un singur vot secret, la sfârșitul ședinței, unde voturile se vor număra numai numeric de către programul ZOOM. În momentul votării vor rămâne numai cei 30 de consilieri județeni în  programul ZOOM, restul participanților sunt rugați să iasă din program.

Întreabă, dacă sunt întrebări cu privire la derularea ședinței.

 

Nu sunt.

 

Domnul președinte Borboly Csaba începe ședința cu derularea unei înregistrări video cu angajații din domeniul sanitar. Activitatea lor este foarte importantă, trebuie apreciată. Din acest motiv s-a decis premierea unor cadre medicale devotate  din spitalele județului.

 

Se derulează filmul pregătit în care sunt prezentați persoanele premiate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba felicită medicii și asistenții, care au primit premiul de Alturism cu această ocazie.

            Întreabă de la domnul Vágássy Alpár, dacă este cvorum necesar pentru începerea ședinței.

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár salută pe toţi cei prezenţi, și spune că din cei 30 de consilieri judeţeni sunt prezenți 28. Lipsesc domnii Nagy Pál și Derzsi Zoltán. Declară, că în conformitate cu prevederile art. 180 alin. 1, 2,  din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei Consiliului Judeţean Harghita.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că a avut o discuție cu colegii juriști, pe fondul repartizării de 6% din impozitul pe venit și despre contribuția consiliului județean la achiziționarea aparatului PCR pentru spital. Au discutat despre o eventuală convocare a unei ședințe de îndată, care ar fi legală. Dar secretarul general al județului a spus, că nu este indicat. Dacă cineva are obiecții cu privire la comunicarea târzie a proiectului de hotărâre referitoare la repartizarea de 6% din impozitul pe venit, domnul secretar general va explica legalitatea acestuia.

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár spune, că conform art.135, alin.8 din Codul Administrativ, suplimentarea Ordinii de zi este posibilă pentru probleme urgente cu votul majorității simple al consilierilor județeni.

  

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă cineva are obiecții legate de Ordinea de zi și de faptul că  nu se mai ține și o altă ședință de îndată cu acele teme, care au fost comunicate la începutul ședinței ?

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că parcurgând materialul acum primit, obiecțiile dânsului nu sunt de natură juridică, ci se leagă de faptul că temele nu au de a face cu epidemia. S-ar putea studia în condiții normale și dezbătute cu ocazia ședinței ordinare din luna mai. Propune scoaterea lor de pe Ordinea de zi a ședinței de azi.    

 

Domnul președinte Borboly Csaba închide dezbaterea cu privire la Ordinea de zi. Răspunde domnului consilier județean, că probabil nu a observat, că este vorba despre echiparea corespunzătoare cu materiale de protecție a peste 10 de cabinete medicale. Va prezenta mai târziu programul de muncă voluntară și de zilieri, care va ajuta tocmai acele persoane, care au rămas fără loc de muncă în această perioadă. Consideră, că se poate aproba liniștit de către consilierii județeni ordinea de zi a ședinței, mai ales că este vorba despre o ședință extraordinară, nu de una de îndată.  

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár informează consilierii județeni, că inițiatorul  a retras tema de la punctul 4, referitor la Electrica.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Ordinea de zi comunicată fără punctul 4.

 

  1. Proiect de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 85/2020 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2020, cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr.  92/2020 privind însușirea nivelului maxim al cotizaţiei Consiliului Județean Harghita plătibil către Asociaţia pentru Judeţul Harghita – Hargita Megyéért Egyesület, pe anul 2020

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea transmiterii unor bunuri de protecție pentru prevenirea infecției cu noul Coronavirus (COVID-19) în favoarea Serviciului Județean de Ambulanță Harghita

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea finanțării Programului de internship pe anul 2020 al Consiliului Județean Harghita

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre pentru completarea și modificarea Hotărârii Consiliului Județean nr. 94/2020 privind aprobarea asocierii județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita cu Direcția de Sănătate Publică Harghita în vederea realizării acțiunii: ”Prevenirea răspândirii COVID-19 în județul Harghita – Siguranța cetățenilor, siguranța medicilor de familie și a medicilor stomatologi”

Inițiator : Bíró Barna vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind mandatarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita doamna Székely Kinga să aprobe nivelului maxim al cotizației județului Harghita către  Asociaţia Microregională Sóvidék-Hegyalja pe anul 2020

Inițiator : Bíró Barna vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita Nr.219/2018 privind începerea procedurii de selecţie a administratorului la firma S.C. Honline Media S.R.L.

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

Rezultatul votului: 23 Da, 2 Abținere.

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba informează consilierii județeni, că sunt câteva probleme urgente, care nu suferă amânare, astfel punctele de pe Ordinea de zi au referate de urgență anexate. Se știe, că de un timp se fac eforturi considerabile pentru redefinirea statutului Spitalului Județean de Urgență ca spital regional. În acest context se poate vorbi deja de realizări însemnate în urma colaborării consiliului județean cu Universitatea Sapientia. Anunță consilierii județeni, că participă la ședință și doamna profesor universitar Albert Beáta de la Universitatea Sapientia. Dânsa conduce laboratorul performant nou înființat de la Spitalul Județean de Urgență M-Ciuc, în care s-a putut începe între primii din țară testarea persoanelor cu privire la pandemia Covid-19. Se știe, că nu se pot face mai multe teste decât permite Ministerul Sănătății, dar faptul că se pot face se datorează colaborării cu echipa Laboratorului Universității Sapienția. Până la începerea testării în acest laborator s-a așteptat mai mult de 10 zile pentru un rezultat de la Cluj, Craiova sau București. Acum se fac aici în 4 ore. Roagă pe doamna Albert Beáta,  să vorbească despre activitatea din laborator.

 

Doamna profesor universitar Albert Beáta prezintă activitatea laboratorului de testare din cadrul Spitalului Județean de Urgență M-Ciuc. Vorbește despre posibila dezvoltare și extindere, prin care s-ar putea depista și alte boli, care până acum au putut fi realizate numai în centrele medicale universitare ca Tg. Mureș sau Cluj-Napoca.

 

Domnul președinte Borboly Csaba speră, că și în continuare va exista această colaborare cu consiliul județean în interesul dezvoltării activității din laboratorul condus de doamna profesor universitar.

Anunță consiliul, că s-a înaintat petiția către Ministerul Sănătății, aprobată cu ocazia ședinței anterioare cu privire la majorarea numărului testărilor efectuate în laboratorul spitalului.  Este recunoscător tuturor celor 2.000 de persoane, care au semnat petiția. Se dorește modificarea Ordonanței nr. 414/2020, care reglementează numărul testărilor pentru COVID-19.  În județul Harghita sunt deja 4 puncte de testare. Și-a început activitatea Laboratorul privat PRODIA. Deja se fac testări la DSP, unde s-au achiziționat aparatele necesare cu sprijinul consiliul județean și din donații. Deja se pot face testări și la Spitalul din Odorheiu-Secuiesc.  Capacitatea de testare în județ este de 400/zi. Se fac testări ocazionale pentru județele Covasna și Mureș. Numărul total de teste, care se fac acum este 100-150 / zi. Deja sunt în prelucrare 1.500 mii de teste. Are încredere, că solicitarea va fi acceptată la Minister. Solicită sprijinul și intervenția Parlamentarilor UDMR în acest caz.

Referitor la proiectul de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi

cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020, se poate vedea, că se schimbă numai partea bugetului care se referă la capitolele sociale și de sănătate. Pe de o parte, s-a primit suma de 417.000 lei pentru cheltuieli sociale, pentru adăpostire și hrană. Din excedentul de 5 milioane lei din fondul de rezervă a consiliului județean, rămas la finele anului precedent se dorește sprijinirea sistemului de protecția copilului cu suma de 2 milioane lei, pentru că cei 400.000 lei acoperă numai o parte din necesități. Sunt mai multe tipuri de cheltuieli, care trebuiesc efectuate în această perioadă. Cu 2 milioane de lei se vor începe lucrările de asfaltare. Ar mai fi necesare sume cu această destinație, dar deocamdată nu sunt bani în acest scop. Vor fi sprijiniți cabinetele medicale de familie cu suma de 250.000 lei. Colegii de la Direcția generală economică în colaborare cu Administrația Finanțelor Publice au găsit soluția cu privire la ajutorarea directă a familiilor rămase fără agoniseala de o viață în urma incendiilor recente din comunele Satu Mare și Dealu. În acest sens se va modifica hotărârea deja aprobată a consiliului județean  cu ocazia ședinței anterioare. Mulțumește pentru intermediere în aceste cazuri domnului vicepreședinte Bíró Barna Botond. Au întrebat mai multe persoane de ce nu se achiziționează de către consiliul județean aparate respiratorii. Răspunde, că la sfârșitul anului trecut au fost achiziționate 12 bucăți de astfel de aparate noi. Deci spitalul este echipat corespunzător în acest sens. Cu ocazia vizitei efectuate de către actualul secretar de stat de la Ministerul Sănătății  cu ocazia investirii în funcție a noului prefect – domnul secretar de stat fiind originar din zona de nord a județului, din Toplița – și a asumat, că va ajuta în demersurile făcute pentru achiziționarea altor 10 de aparate respiratorii necesare. Se va plăti din bugetul consiliului județean numai 10% din valoarea acestora, fapt, care ajută mult bugetul instituției.

            În alte ordine de idei, se poate constata, că lipsa celor 20 de milioane lei, cu care a primit mai puțin județul Harghita pentru acest an,  se resimt puternic în buget. Vor fi oprite lucrări și nu se știe cum se va descurca sistemul de asistență socială și de protecția copilului. Era o decizie bună, că nu s-au cheltuit în totalitate sursele instituției. Nu s-a știut acum o lună, că județul Harghita va fi între județele norocoase, care mai poate achiziționa încă 10 aparate respiratorii și alte aparate medicale, ca cel pentru Hemodializă, la un preț favorabil. Din acest motiv se va suplimenta acest capitol cu încă 10 % din suma inițială. Întreabă, dacă cineva are de comentat ceva  la tema modificării bugetului.       

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot art. 1 din Proiectul de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot art. 2 din Proiectul de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 23 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot art. 3 din Proiectul de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot art. 4 din Proiectul de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot art. 5 din Proiectul de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot art. 6 din Proiectul de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot art. 7 din Proiectul de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot art. 8 din Proiectul de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot art. 9 din Proiectul de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot art. 10 din Proiectul de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot art. 11 din Proiectul de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot art. 12 din Proiectul de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot art. 13 din Proiectul de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot întregul Proiect de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă cineva ar fi dorit să declare, că nu participă la votarea modificării bugetului ?

 

Nu se prezintă nimeni.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 85/2020 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2020, cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba arată, că aproape din toate localitățile județului au fost depuse proiecte de finanțare pentru programele anunțate de către consiliul județean în acest an. Sunt depuse multe proiecte valoroase pentru dezvoltări exemplare.  Dorește să felicite primarul din Plăieșii de Jos, care a depus o solicitare din partea consiliului local prin care vrea să achiziționeze un aparat de fabricat   pișcoturi din beton pentru pavaje. Totodată doresc să angajeze forța de muncă din localitate. Mai sunt multe astfel de proiecte importante, toate au fost propuse pentru finanțare.  Au fost propuse pentru finanțare și acele proiecte, care sunt legate de producția de plante, ateliere, activități care vin în sprijinul locuitorilor. Este o propunere din partea Municipiului Gheorgheni, prin care se dorește achiziționarea aparatelor respiratorii pentru spitalul din oraș. Sunt mai multe proiecte pentru achiziționarea  echipamentelor de stingere a incendiilor pentru pompierii voluntari. Având în vedere situația prezentă, în ultima vreme a devenit important echiparea cabinetelor medicale locale cu aparatură și materiale sanitare. Se poate constata, că criza cu epidemia va persista și eventual se va mai întoarce într-o altă formă. La deliberarea proiectelor depuse au fost luate în vedere și criteriile privind zonalitatea, populația, componența etnică, diviziunea politică a județului, dar și alte aspecte importante. Toate acestea au fost cuprinse în proiectul de hotărâre prezentat și are încredere, că sprijinul acordat de către consiliul județean va contribui la crearea de noi locuri de muncă și va ajuta comunitățile locale. Nu s-au distribuit toate fondurile existente în toate zonele, pentru că poate va fi nevoie de corecții ulterioare. Poate se vor ivi situații neașteptate, când consiliul județean trebuie să intervină și trebuie să existe fonduri la dispoziție. În zona Ciucului de  exemplu s-au distribuit în jur de 70% din fondurile disponibile.  Se poate aștepta ca în cursul verii și începutul toamnei să apară greutățile. Poate acum se va sprijini un proiect pentru dezvoltarea rețelei de electricitate, dar la toamnă să nu se poate pune în funcțiune, pentru că nu vor avea fonduri pentru decontarea consumului. Starea economică a țării impune precauție privind epuizarea totală a fondurilor locale disponibile. S-a văzut că la începutul pandemiei, la primele măsuri preventive luate la nivel local erau fonduri disponibile alocate. Acestor măsuri se datorează numărul restrâns de îmbolnăviri în acest moment , și siguranța cadrelor medicale din instituțiile sanitare din județ.

Deschide dezbaterea în tema repartizării de 6% din impozitul pe venit. Roagă consilierii județeni să semnaleze intenția de a lua cuvântul în fereastra de chat a programului.          

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár semnalează, că sunt două Amendamente la proiectul referitor la repartizarea de 6% din impozitul pe venit.

 

 

Domnul consilier județean Dobrean Teodor Constantin anunță, că a depus în cursul acestei zile un Amendament prin care solicită sprijin pentru Municipiului Toplița. Solicitarea din partea Primăriei Municipiului Toplița a fost trimisă ieri. Este vorba despre 500.000 de lei pentru finalizarea asfaltării unei străzi din oraș. Solicitarea trebuie să sosească la consiliul județean în cursul acestei zile. S-a gândit, că ar fi oportun, ca să discută în consiliul județean despre această solicitare. Solicită onorarea acestei cereri în măsura posibilităților. Dacă nu se poate acum, atunci cu ocazia ședinței următoare să fie luat în vedere această solicitare.

 

Domnul consilier județean Szentes Antal spune, că a parcurs anexa hotărârii și la comuna Racu este nevoie de o regrupare internă a sumelor. A depus Amendamentul de fond la registratura consiliului județean. Conform propunerii din anexa hotărârii, sunt destinați continuării lucrării de amplasare a conductelor de gaz 300.000 de lei. La această poziție ar trebui să rămâne 190.000 de lei. Există un proiect legat de realizarea unui parc interactiv, unde este nevoie de suportarea părții proprii și cei 110.000 de lei ar avea această destinație. Ar mai fi nevoie de fonduri și la capitolul drumurilor comunale. 

 

Domnul consilier județean Hîrlav Costin a văzut, că pentru comuna Tulgheș s-au alocat 200.000 de lei. Consiliul local a solicitat 70.000 lei pentru modernizarea și reabilitarea școlii și 130.000 pentru pavaj. De aceea, solicită ca suma de 200.000 de lei să fie defalcat pe aceste două subcapitole.

 

Domnul președinte Borboly Csaba propune ca aceste solicitări să fie trecute pe formularul de Amendament asigurat de Cancelarie sau să se treacă pe o foaie albă, să fie semnate, fotografiate și postate în fereastra chat în timpul ședinței.

 

Domnul consilier județean Kassay Péter spune, că din partea comunei Joseni  este o solicitare prin care doresc să achiziționeze o mașină de intervenție mai mică pentru pompierii voluntari din comună. Întreabă, dacă cu ocazia acestei ședințe se poate rezolva această solicitare ?

 

Domnul președinte Borboly Csaba propune, ca solicitarea să fie pus pe hârtie și prezentat colegilor în timpul ședinței. Ca să fie timp pentru întocmirea Amendamentelor și înregistrării lor la consiliul județean, va amâna votul până la finalul ședinței.  

Anunță, că s-a lansat în sfârșit Programul de muncă în folosul comunității prin efortul comun al colegilor de la direcțiile economic și juridic al consiliului județean. De trei săpămâni se discută cu primarii și specialiștii din domeniu. Din păcate legislația cu privire la munca zilierilor nu este foarte permisivă și nu lasă  prea multă libertate, ca în celelalte țări. Aici trebuie folosit legea zilierilor, ca să fie posibilă retribuirea prestației voluntarilor sau zilierilor. Au fost vizate două direcții pentru activități desfășurate în acest mod. Una este agricultura, unde se va implica și ADI Dezvoltare rurală și Agenția de dezvoltare Juețeană. Deja sunt implicații, care au fost luate în vedere la întocmirea anexelor la proiectul de hotărâre privind repartizarea de 6%.  Are încredere, că primarii vor da curs propunerilor cu privire la achiziționarea unor terenuri neexploatate sau nelucrate, în scopul punerii la dispoziția tinerilor întorși din străinătate. Ar fi de ajutor și pentru cei, care vor să extindă suprafețele deja lucrate în scopul depunerii proiectelor de finanțare europene. Pot fi beneficiari și familiile de vârstă medie, care se restabilesc în mediul rural. Astfel Familiile întorși din străinătate vor putea produce și asigura într-o măsură potrivită necesarul din toate zilele, cu atât mai puțin vor ajunge cazuri de asistați sociali. Cealaltă direcție urmată este asigurarea locurilor de muncă. De exemplu, în acest moment consiliul județean decontează 1 km de trotuar  cu aproape 1 milion de lei, ceea ce este foarte scump. În realitate poate ar fi nevoie numai de achiziționarea cimentului necesar. Nisip, lopată și forță de muncă disponibilă  se poate găsi și la nivel local. Costul trotuarelor astfel realizate s-ar reduce considerabil. Precum s-a văzut, deja o comună intenționează să se apuce de producerea unor elemente de beton, care se vor putea folosi pentru realizarea trotuarelor și eventual poate asigura cantități necesare pentru mai multe localități. Amintește de investiția de trotuare din comuna Zetea, cu greutățile ivite în cursul executării. Dacă ar fi fost alte posibilități de a realiza această investiție la nivel local, problema s-ar fi pus cu  totul altfel. Trebuie dezvoltat o altfel de mentalitate, de abordare a problemelor în sensul că în cazul, când ceva se poate realiza la nivel local, atunci nu mai trebuie apelat la posibilități externe, Sunt câteva localități cu activități specifice, de exemplu producerea măturilor, produselor artizanale, preșurilor, unde sprijinirea producătorilor ar garanta asigurarea  necesarului de toate zilele pentru aceste persoane. Din punct de vedere organizatoric, deocamdată se poate folosi de acest 6%. Există posibilitatea de a angaja persoane la societățile deja existente. Mai este și acapararea unor persoane în activitatea derulată de asociațiile și ADI-urile din zona respectivă. Aceste programe vor fi extinse în viitor, pentru că sunt foarte multe exemple pozitive. Se va încerca modificarea legislației, vor fi o serie de discuții, conferințe și dezbateri pe marginea acestei teme. Se constată, că prin clacă se pot realiza foarte multe, nu trebuie să vină societăți din alte județe pentru a executa anumite lucrări. Se poate organiza clacă în jurul unor lucrări, se poate asigura hrana executanților prin cantinele comunale. Crede, că aceasta este imaginea viitorului, care trebuie urmată.

            Roagă Cancelaria să-l anunțe, când toate Amendamentele sunt înregistrate și pregătite pentru vot.  

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr.  92/2020 privind însușirea nivelului maxim al cotizaţiei Consiliului Județean Harghita plătibil către Asociaţia pentru Judeţul Harghita – Hargita Megyéért Egyesület, pe anul 2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică, că este vorba despre alocarea părții necesare, care nu s-a adunat din sponsorizări. Din cei 250.000 de lei partea consiliului județean este 38.892 de lei. Se va deconta noul aparat de testare, cu care deja se lucrează de două săptămâni.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr.  92/2020 privind însușirea nivelului maxim al cotizaţiei Consiliului Județean Harghita plătibil către Asociaţia pentru Judeţul Harghita – Hargita Megyéért Egyesület, pe anul 2020

Rezultatul votului:  24 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre pentru completarea și modificarea Hotărârii Consiliului Județean nr. 94/2020 privind aprobarea asocierii județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita cu Direcția de Sănătate Publică Harghita în vederea realizării acțiunii: ”Prevenirea răspândirii COVID-19 în județul Harghita – Siguranța cetățenilor, siguranța medicilor de familie și a medicilor stomatologi”

 

Domnul președinte Borboly Csaba exprimă recunoștiința față de colegii, care au reușit să implementeze acest program, care asigură siguranța medicilor de familie în cursul desfășurării activității acestora. Deja mai multe cabinete medicale din mai multe localități au beneficiat de echipamentele de protecție necesară.

 

Domnul președinte Borboly Csaba prezintă un scurt film despre acțiunile de distribuire a echipamentelor de protecție.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că s-a sărit peste o altă temă de pe Ordinea de zi, cea cu Serviciul de Ambulanță.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că se va reveni asupra temei menționate de către domnul consilier imediat după votarea temei actuale. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiect de hotărâre pentru completarea și modificarea Hotărârii Consiliului Județean nr. 94/2020 privind aprobarea asocierii județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita cu Direcția de Sănătate Publică Harghita în vederea realizării acțiunii: ”Prevenirea răspândirii COVID-19 în județul Harghita – Siguranța cetățenilor, siguranța medicilor de familie și a medicilor stomatologi”

Rezultatul votului:  23 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea transmiterii unor bunuri de protecție pentru prevenirea infecției cu noul Coronavirus (COVID-19) în favoarea Serviciului Județean de Ambulanță Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea transmiterii unor bunuri de protecție pentru prevenirea infecției cu noul Coronavirus (COVID-19) în favoarea Serviciului Județean de Ambulanță Harghita

Rezultatul votului:  25 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea finanțării Programului de internship pe anul 2020 al Consiliului Județean Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba consideră, că programul este foarte reușit, pentru că din cei 10 tineri practicanți, care au lucrat în cadul consiliului județean nu au mai plecat în străinătate, mai mult, câțiva au devenit angajați ai instituției. Cei care nu au dat concurs pentru angajare la consiliul județean au putut să utilizeze cunoștiințele acumulate la alte locuri de muncă. Sunt așteptați în continuare tineri absolvenți cu  noi perspective de relansare a proceselor economice. Dacă se va reîntoarce la lucru după 15 mai, este foarte important ca segmentele oprite ale societății să poată reporni. În această intenție este mare nevoie de idei și propuneri proaspete, viabile.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea finanțării Programului de internship pe anul 2020 al Consiliului Județean Harghita

Rezultatul votului:  25 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind mandatarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita doamna Székely Kinga să aprobe nivelului maxim al cotizației județului Harghita către  Asociaţia Microregională Sóvidék-Hegyalja pe anul 2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că asociația desfășoară o activitate intensă cu privire la colaborarea membrilor din asociație și menținerea proiectelor comune. Este vorba despre țara olăritului. Se pune mare accent și la prelucrarea lemnului în zona Vârșag și Dealu. Sunt organizate cursuri de formare pentru cei, care administrează și gestionează proiectele în derulare. Este vorba despre păstrarea de valori culturale. Sunt organizate conferințe și expoziții. Se poate vedea, că planul de acțiune pentru care se solicită cotizația este întocmit într-un mod foarte profesional. Rezultatul este măsurabil în volumul de turiști, care frecventează zona respectivă. ADI Harghita lucrează acum la relansarea unităților, care s-au oprit în perioada restricțiilor. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind mandatarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita doamna Székely Kinga să aprobe nivelului maxim al cotizației județului Harghita către  Asociaţia Microregională Sóvidék-Hegyalja pe anul 2020

Rezultatul votului:  24 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță, că se va reveni la votarea Amendamentelor de fond depuse cu privire la repartizarea de 6 % din impozitul pe venit. Sunt 3 Amendamente.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Amendamentul de fond nr. 9320/2020 depus de către domnul Szentes Antal la Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 85/2020 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2020, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 23 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Amendamentul de fond nr. 9327/2020 depus de către domnul Hîrlav Costin la Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 85/2020 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2020, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, ca să fie trecut în procesul verbal al ședinței, că domnul consilier județean Incze Csongor nu va participa la votarea acestui punct de pe Ordinea de zi. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă de la domnul Dobrean Teodor Constantin, dacă susține Amendamentul de fond prezentat?

 

Domnul consilier județean Dobrean Teodor Constantin susține Amendamentul depus.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă de unde va fi luat suma, care va fi redistribuită ?

 

Domnul consilier județean Dobrean Teodor Constantin propune să fie întrebat domnul director general de la Direcția generală economică dacă mai sunt fonduri disponibile pentru a onora solicitarea.

 

Domnul președinte invită pe Dl. Vicpreședinte Barti Tihamér să-și exprimă punctul de vedere, dat fiind faptul că dânsul a propus disribuirea pentru zona Gheorgheni.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér consideră binevenită propunerea domnului consilier. Dacă sunt fonduri disponibile pentru suplimentarea bugetului, propune să fie acceptate toate propunerile depuse.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă este bine să fie scăzut partea tuturor UAT-urilor din zona Gheorgheni procentual, ca să fie onorat solicitarea pentru Municipiul Toplița ?

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér repetă, că a vorbit despre suplimentare, nu relocare. Cu relocarea nu este de acord.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă de unde să fie luate sume, de la zona Ciuc, sau de la Odorhei?

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér răspunde ca să nu fie luat de niciunde. Spune, că a discutat cu UAT-urile din zona Gheorgheni privind sumele, care vor fi distribuite, sunt stabilite deja. Dacă se fac modificări, acestea se pot face numai prin suplimentare. Dacă nu se poate suplimenta, atunci să fie soluționat la următoarea ședință de consiliu.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă cineva știe ce sumă mai este disponibilă, destinat distribuii pentru zona de nord a județului ?

 

Domnul Bicăjanu Vasile, director general de la Direcția generală economică spune, că acum pe moment nu se poate face această analiză. Roagă pe domnul consilier Dobrean să discute cu dânsul și propunerea să fie soluționat într-o altă ședință.

 

Domnul președinte Borboly Csaba amintește consilierilor județeni de regula conform căruia decizia luată cu ocazia unei ședințe, se poate modifica la următoarea ședință. Erau cazuri și altă dată cu deșeurile, cu zona Gheorgheni, cu comuna Remetea, etc., când prin solidaritate zonele județului s-au susținut unii pe alții. Erau situații, când unele localități erau în dificultăți financiare. Localitățile pot să renunțe la sumele alocate. Totul depinde de solidaritate, bunăvoință și de planificare. Propune domnului consilier să retragă în acest moment Amendamentul încât se poate rezolva mai târziu în colaborare cu domnul vicepreședinte. Dacă zona Gheorgheni-Toplița va avea dificultate, poate conta pe zona Ciuc eventual, ca și până acum și invers. Trebuie discutat problema între partidele politice prezente în zonă. Consensul ajută cel mai mult în luarea deciziilor.  Vă convine domnule consilier Dobrean ?

 

Domnul consilier județean Dobrean Teodor Constantin nu ar dori să intervină în regula de distribuire aplicată prin acest proiect de hotărâre. Retrage  amendamentul  și propune discutarea lui la o altă ședință de consiliu. Între timp se vor discuta posibilitățile de soluționare.      

 

Domnul consilier județean Hîrlav Costin constată, că domnul Dobrean a retras amendamentul. Nu înțelege cum se ajunge aici și de ce primăria din Toplița întârzie să depună documentul de solicitare. Localitățile mici reușesc să depună în timp  solicitările și în general primesc suma solicitată, nu știe unde este problema cu Toplița . Poate cineva s-o lămurească pe dânsul ?

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că nu este o regulă, conform căreia trebuie să depună un UAT solicitare pentru sprijin. Sunt localități, care se mândresc că reușesc să se descurce pe cont propriu. Nici nu trebuie împinse localitățile să solicite neapărat ajutor. Și așa solicitarea este de zece ori mai mare decât suma disponibilă. Este la decizia fiecărei localități. Dacă unii rezistă și fără susținerea consiliului județean, este foarte bine, pentru că ajung mai mulți bani acolo unde există o necesitate mai mare. Propune fracțiunilor PNL și PSD să discute cu domnul vicepreședinte și să revină cu o înțelegere. Suma disponibilă este limitată și această înțelegere între zonele județului asupra unor principii trebuie susținută. Dacă undeva fondurile se termină și va fi nevoie de ajutor în zona Gheorgheni-Toplița, soluția va fi discutată la nivel de președinție. Deocamdată, până când aceste sume nu sunt cheltuite, se poate reveni sau se poate face o modificare cu ocazia ședinței următoare.

 

Domnul consilier județean Dobrean Teodor Constantin adaugă, că renunță acum, dar va reveni cu amendamentul și cu o înțelegere la o altă ședință. Poate mai sunt sume disponibile nedistribuite și se poate face o rectificare pentru a putea onora și solicitarea pentru zona Toplița.

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde : bine, așa să rămâne.Domnule Kassay Péter, Dvs. aveți ceva ?

 

Domnul consilier județean Kassay Péter s-a gândit la suplimentarea bugetului, dar dacă trebuie luat de la alții, atunci retrage și dânsul amendamentul. Va reveni cu propunerea cu o altă ocazie.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, se poate retrage și se poate reveni oricând. Întreabă dacă mai are cine ceva ? Dl. Barti Tihamér ?

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér are o propunere de soluționare. Vor fi purtate discuții în zonă cu evidențierea nevoilor. Se va vedea în ce măsură se pot face relocări sau suplimentări. Până data viitoare vor avea loc discuții cu Municipiul Toplița. Arată, că sunt niște proiecte, care leagă mai multe UAT-uri. De exemplu cum am procedat și la sprijinirea serviciului de ambulanță din Remetea care va deservi toată zona nu numai o localitate și am pus și acolo bani. O să discutăm să vedem cum suplimentăm.

 

Domnul consilier județean Hîrlav Costin menționează, că a trimis pe adresa de email al Cancelariei propunerea dânsului privind defalcarea sumei pentru comuna Tulgheș,  70.000 de lei, respectiv 130.000 de lei.

 

Domnul președinte Borboly Csaba propune să se ia în considerare intervenția Dlui consilier Hîrlav Costin și să voteze din nou repartizarea cotei de 6% din impozitul pe venit. Întreabă pe vicepreședintele Barti Tihamér dacă este  de acord ?, se poate vota ?

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér răspunde afirmativ.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 85/2020 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2020, cu modificările și completările ulterioare.

Rezultatul votului: 21 Da, 2 Abținere.

 

Domnul președinte Borboly Csaba roagă consilierii județeni să se înscrie pentru luare de cuvânt în cadrul capitolului Diverse.

 

            Anunță, că după terminarea ședinței va face o vizită la DSP Harghita. Colegii din cadrul Direcției generale patrimoniu au procurat cele 15 laptopuri, care vor fi date în folosință pentru a ajuta la evidențierea, consultanța, observarea, și urmărirea bolnavilor. Liniile telefonice sunt foarte solicitate, și prelucrarea bazelor de date pe calculatoarele învechite este foarte greoaie. Vor fi predate la sediul DSP și invită consilierii județeni, care sunt în Miercurea Ciuc, să participe la eveniment.

 

Se trece la capitolul Diverse.

 

Domnul consilier județean Szentes Antal consideră important și folositor programul de clacă inițiat de către consiliul județean. Completează cu propunerea de a include în program Composesoratele din localități, pentru că este nevoie de muncitori la curățarea pășunilor, plantare arbuștilor sau alte activități de curățare a zonei forestieră. S-ar putea folosi de voluntari sau zilieri.

            Legat de proiectele culturale, care nu se leagă de festivități, ale fundațiilor culturale, care nu implică prezența mulțimii sau cele, care sunt în cadrul sprijinirii cultelor, pentru care termenul de decontare este la jumătatea anului, se poate spera la decalarea termenului de depunere a decontului având în vedere situația actuală ?

            Din motive tehnice comuna Mihăileni nu a putut depune solicitarea în timp pentru a fi inclus în hotărârea de azi. Întreabă, dacă la ședința ordinară din mai se poate include și solicitarea lor, având în vedere, că la proiectele de finanțare în derulare au de achitat partea proprie ?

 

Domnul consilier județean Becze István informează consiliul, că s-a inițiat o acțiune caritabilă prin care colectează echipamente de calcul pentru a ajuta copiii din familii nevoiașe pentru a putea accesa sistemul de educație online. Apelează la colegi, dacă au echipamente de calcul nefolosite sau pot aduna, să-l anunțe, pentru că sunt dispuși să se deplaseze după ele. Aceste echipamente vor fi donate elevilor cu situații precare, care nu au posibilități materiale de a le achiziționa.

            Atrage atenția colegilor asupra evenimentului ”Csíki Majális”,  eveniment care de această dată se va desfășura virtual care va avea și scopuri caritative. Invită pe domnii consilieri să se alăture.

 

Domnul președinte Borboly Csaba felicită pe domnul consilier. Consideră, că este foarte importantă această acțiune. Și în cadrul consiliului județean se vor putea aduna echipamente de calcul nefolosite. Solicită domnului vicepreședinte Bíró Barna Botond să ia legătura cu Inspectoratul Școlar al județului Harghita pentru a colabora în  această acțiune. Eventual la repararea echipamentelor nefuncționale poate ajuta și consiliul județean.

 

Domnul consilier județean Ferencz Salamon Alpár relatează despre o inițiativă a Inspectoratului Școlar prin care se realizează din fiecare materie de examen un caiet de 20 de pagini, care cuprinde materialul necesar pentru examen, care va fi distribuit elevilor care nu au deloc posibilitate de acces la internet, telefon sau calculator. Scopul este de a-i ajuta pe acești copii. Conform statisticilor, numai în județul Harghita sunt în jur de 150 de absolvenți din clasa a VIII-a, care sunt în această situație. Distribuirea acestor caiete de 3x20 de pagini va fi realizat cu ajutorul consiliului județean. În zilele următoare v-a depune și calculul întocmit.

  

Se trece la ultimul punct de pe Ordinea de zi.

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita Nr.219/2018 privind începerea procedurii de selecţie a administratorului la firma S.C. Honline Media S.R.L.

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță, că la acest punct toți participanții la ședință, care nu au statut de consilier județean trebuie să părăsească platforma online a ședinței.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán are două observații. Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului cu nr. 109/2011 denumirea comisiei este Comisia de selecție, nu Comisia de recrutare. Solicită să fie corectat. În Referatul de aprobare la primul alineat trebuie corectat termenul de ”declarație de interese”  în ”declarație de intenție”, pentru că despre aceasta este vorba în alineatul respectiv .

 

Domnul președinte Borboly Csaba solicită revenirea domnului secretar general al județului în ședință.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita Nr.219/2018 privind începerea procedurii de selecţie a administratorului la firma S.C. Honline Media S.R.L.

Rezultatul votului: 23 Da.

 

Votul secret privind componenţa Comisiei de selecție, pentru ocuparea funcţiei de administrator al firmei S.C. Honline Media S.R.L., după cum urmează:

Preşedintele comisiei:

  • Domnul Bicăjanu Vasile – director general al Direcţiei Generale Economice;

Rezultatul votului: 22 Da.

Membrii:

  • Domnul Szőcs Mátyás István – director executiv al Direcţiei Resurse Umane si Comunicare

Rezultatul votului: 22 Da.

  • Doamna Bíró Emese Erzsébet – director general adjunct al Direcţiei Generale Economice;

Rezultatul votului: 22 Da.

  • Domnul Tokos- Bethleni Pál – reprezentantul Consiliului Judeţean Harghita în Aunarea Generală a Acţionarilor;

Rezultatul votului: 22 Da.

  • Secretarul Comisiei, domnul Csavar Gábor – referent al Direcţiei Generale Economice.”

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică motivul pentru care pot fi prezenți numai consilierii județeni în camera de ședință online cu ocazia desfășurării procedurii de vot secret. Având în vedere că în acest program Nu se poate restricționa accesul la vot a persoanelor prezente, se pune problema executării votului și de către alte persoane, nu numai de către consilierii județeni în funcție. De altfel ar putea fi prezent la desfășurarea votului oricine, ședința neavând caracter secret,  precum și în cazul ședințelor organizate la sediu sau în alte locații stabilite. Din acest motiv derularea ședinței rămâne vizibilă pentru public pe ecran, pentru că este publică. Trebuie avută garanția, ca voturile să fie date numai de către consilierii județeni.

 

Domnul președinte Borboly Csaba constată, că au votat 22 de consilieri județeni și rezultatul este unanim, 100%

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare la ședinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita și închide şedinţa.

 

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 30 aprilie 2020,  cu număr de înregistrare  nr. 9941 / 12.05.2020  face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc, 07 mai  2020

 

 

    Președinte                                                                                               Secretarul general al județului

Borboly Csaba                                                                                             Vágássy Alpár

 

 

Director general

Antal Renáta – consilier juridic

 

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

 

KB/1 EX