Daune cauzate de animale sălbatice
vineri, 26 aprilie 2024 10:13:54

Actele eroice recunoscute cu Premiul Altruism

A fost premiat pompierul voluntar rănit în urma atacului ursului 

(0 Votări)46 vizualizări

În debutul ședinței ordinare a Consiliului Județean Harghita, marți, 14 august i s-a decernat Premiul Altruism  pompierului voluntar Maksai József de la Băile Tușnad  care a dat dovadă de eroism în data de 5 august când a sărit în ajutorul prietenului său, rănit de un urs. 

Premiul s-a acordat la propunerea președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, tânărul rănit de urs petrecându-și cea de a 27-a aniversare în spital. Aici a fost vizitat de președintele consiliului județean, care l-a invitat personal să i se decerneze premiul. La eveniment a fost prezent viceprimarul orașului Băile Tușnad, Melles Mária, conducătorul asociației voluntare de pompieri din Băile Tușnad Imets Ferenc, respectiv dr. Adrian Dobrică, medic specialist chirurgie toracică, cel care a efectuat intervenția medicală.

„Și-ar băga mână în foc pentru cineva, spune un vechi proverb. Aceste cuvinte sunt valabile și în cazul tânărului de 27 de ani care în data de 5 august, la Băile Tușnad a sărit în ajutorul prietenului său, rănit de o ursoaică. În calitate de pompier voluntar și civil responsabil a dat dovadă de omenie, cât punându-și viața în pericol a intervenit în a-și salva prietenul. Din păcate, rănile pe care le-a suferit au fost mai grave decât cele ale prietenului său, în cazul său fiind nevoie de o intervenție chirurgicală la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc. Maksai József desfășoară activitatea de pompier voluntar în Băile Tușnad de cinci ani, a participat la toate intervențiile și și-a îndeplinit cuviincios fiecare datorie”, s-a afirmat în laudacio despre el.

Pentru spirit civic, Consiliul Județean Harghita acordă distincția cu titlul „Premiul Altruism” acelor persoane care prin activitatea lor altruistă au contribuit la asigurarea sau salvarea de vieți omenești sau valori deosebite din județul Harghita. Distincția se prezintă  sub formă de medalie bătută pe o singură față, în formă de cerc, cu diametru de 36 mm, grosime de 4 mm, suflată cu culoare argintie, fiind însoțită de o diplomă și recompensă în bani înmânate de Borboly Csaba. Până acum premiul s-a acordat asociațiilor de pompieri voluntari, asociațiilor de salvamont, echipei de medici care a participat la programul de investigare a stării de sănătate a populației.

„Mă bucură faptul că de ani de zile Consiliul Județean Harghita prețuiește și recunoaște activitatea asociațiilor de pompieri voluntari”, a afirmat Imets Ferenc.

Dr. Adrian Dobrică, medic specialist chirurgie toracică a vorbit despre intervenția chirurgicală pe care a fost necesar a o efectua pentru îngrijirea rănilor suferite de tânărul căruia i s-a acordat distincția.

Borboly Csaba a urat mult succes asociației de pompieri voluntari și a felicitat primăria din Băile Tușnad pentru sprijinul pe care îl acordă activității desfășurate de asociație.

Fotografii realizate cu ocazia decernării premiului pot fi accesate pe următorul link: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1721302027917173

 

Miercurea Ciuc, 14 august 2018