Daune cauzate de animale sălbatice
vineri, 29 martie 2024 13:55:37

Atac al ursului la Ciucul de Sus

Mai mulți urși într-un lan de porumb 

(0 Votări)37 vizualizări

Erau opt urși în lanul de porumb!, povestește Prezsmer Zoltán, un locuitor din comuna Cârța, cu vârsta de 47 de ani care a fost atacat de urs în după-amiaza zilei de 19 septembrie. Bărbatul a fost internat cu multiple plăgi mușcate la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc. 

Victima se deplasa cu bicicleta spre domiciliu, când din lanul de porumb i-au ieșit în fața patru urși. Bărbatul s-a speriat, a căzut de pe bicicletă, trei dintre urși s-au îndepărtat, însă unul l-a atacat și mușcat de picior și de fund.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita după incidentul de azi, face apel către ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu, ca solicitările înaintate de asociații de vânătoare din Ciucul de Sus și care au primit aviz negativ, să fie reanalizate, iar în caz incidentului de azi solicită eliberarea de urgență a autorizației de intervenție.

– Am luat legătura cu asociația de vânătoare în raza căreia s-a întâmplat incidentul care în cursul acestei seri se va deplasa la fața locului, urmând ca în cursul zilei de mâine să depună documentația necesară în vederea intervenției în cazul acestui urs periculos– a afirmat Borboly Csaba.

– A sosit toamna, iar din experiența anilor trecuți știm că în apropierea lanurilor de porumb se înmulțesc în această perioadă atacurile urșilor. Este nevoie urgentă de stabilirea unei cote de prevenție, astfel se vor putea preveni situațiile ca aceasta. Este vorba de siguranța vieții omenești - a afirmat președintele consiliului județean.

Borboly Csaba consideră că un aspect important este și demararea activității grupului județean de lucru care se ocupă de gestionarea carnivorelor mari, până la punerea în aplicare a planului național de acțiune, la nivel local trebuie să se poată lua deciziile care au în vedere asigurarea siguranței vieții omenești.

Miercurea Ciuc, 19 septembrie 2018