Daune cauzate de animale sălbatice
joi, 25 aprilie 2024 09:11:42

Atacurile ușilor și daunele provocate de animalele sălbatice continuă să ia proporții alarmante

Presiune crescută asupra autorităților competente 

(0 Votări)45 vizualizări

„Populația este tot mai intolerantă în ceea ce privește daunele provocate de urși, iar acest fapt poate conduce la recurgerea la metode proprii de apărare”, a afirmat Benke József, directorul Asociației de Vânătoare și Pescuit Sportiv Zetelaka és Társai în adresa formulată ministrului protecției mediului, Graţiela Gavrilescu. La sediul Consiliului Județean Harghita din Miercurea-Ciuc, în cursul săptămânii trecute, a avut loc o întrevedere la care au participat Borboly Csaba, președintele consiliului județean, Andrei Jean-Adrian, prefectul județului, Benke József – cel care a redactat documentul în discuție, reprezentanți ai asociațiilor de vânătoare și ai autorităților competente din județ.

În opinia lui Borboly Csaba, România trebuie să solicite compensări pentru terenuri în cadrul programului Natura2000, deoarece acestea pot contribui la soluționarea problemei. De asemenea, este nevoie de organizarea de către asociație a campaniilor prin care fermierii să fie încurajați în a raporta daunele, deoarece fără aceste raportări va fi greu să se schimbe situația. Acesta a propus promovarea utilizării spray-urilor cu ardei iute împotriva urșilor, dat fiind faptul că s-a dovedit că acestea sunt mai eficiente decât armele și sunt ușor de procurat din magazinele cu specific vânătoresc.

Unul dintre punctele centrale ale discuției a fost găsirea unei modalități de numărare a exemplarelor de urs, a cărei rezultat final să fie recunoscut de instituțiile și asociațiile de profil. Conform afirmațiilor lui Benke József, de la suspendarea cotei de împușcare, numărul urșilor la nivel național, a crescut cu 1.000 de exemplare. S-a propus instalarea camerelor video la posturile de observație a vânatului, dar deoarece sunt implicate costuri ridicate de achiziționare a acestora, se investighează posibilitatea ca instituția consiliului județean să finanțeze achiziționarea echipamentelor.

Asociațiile implicate – asociații de vânătoare, administratorii fondurilor de vânătoare, proprietarii de terenuri, crescătorii de animale – vor semna săptămâna aceasta actul redactat de Benke József. Prefectul județului, Andrei Jean-Adrian și-a asumat să informeze părțile interesate în vederea semnării actului sus-menționat, iar în cursul acestei săptămâni va transmite personal actul semnat, ministrului de resort. Totodată, va transmite și sugestia formulată de Borboly Csaba, conform căreia angajatorul trebuie să garanteze siguranța angajatului său, însă în cazul ciobanilor acest lucru nu se poate aplica, astfel azi-mâine nu vom mai avea nici ciobani. Ambele părți întâmpină greutăți din punct de vedere psihic, dat fiind faptul că trebuie să fie pregătite în permanență din cauza atacurilor carnivorelor mari.

În ceea ce privește numărarea exemplarelor de urs, președintele consiliului județean a propus organizarea unei noi întâlniri și a făcut un rezumat al discuției: realizarea unei campanii în vederea raportării daunelor, a utilizării spray-urilor cu ardei iute împotriva urșilor, respectiv pe lângă implicarea personală a prefectului județului, vor fi invitați să participe la demersurile realizate, în vederea soluționării problemei urșilor, și reprezentanți ai instituțiilor de specialitate de la nivel național și județean. Vor fi cooptați de asemenea, și specialiști din cadrul Fondului Mondial pentru Natură (WWF), respectiv se va solicita acordarea compensațiilor prin intermediul programului Natura2000.

Documentul redactat de Benke József atrage atenția ministerului de resort asupra tensiunii sociale apărută după refuzurile repetate ale Ministerului Mediului de a emite Ordinul de Derogare de intervenții asupra Carnivorelor Mari din România. Directorul asociației din Zetea, făcând referire la opinia specialiștilor, consideră că datorită suprapopulării, modul de viață al carnivorelor mari se schimbă, acestea vor pierde în timp frica instinctivă faţă de om, fapt fiind demonstrat de atacurile raportate în ultimii ani. Comunităţile locale deţinătoare de bovine şi ovine recurg la metode proprii de apărare.

Benke József este de părere că este inadmisibil ca pentru împușcarea unui urs, statul să pedepsească cetățeanul cu o amendă de patruzeci de mii de euro, în vreme ce dacă un urs atacă, vatămă o persoană, despăgubirea este de zero lei. Se solicită suportarea de către minister a cheltuielilor în ceea ce privește paza fondurilor cinegetice, dat fiind faptul că datorită carnivorelor mari acestea se ridică la valoarea minimă de 10.000 euro. Sunt atașate documentului și fotografii șocante cu pagubele și victimele omenești produse de atacurile urșilor. 

Miercurea-Ciuc, 22 mai 2017