Aproape șapte mii de semnături s-au adunat pentru petiția către Avocatul Poporului
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, apelează la asociațiile de vânătoare și la primării să solicite permisiunea de a interveni în cazul urșilor periculoși cât mai curând posibil, după ce în data de 4 septembrie ordinul emis de Ministerul Mediului a apărut în Monitorul Oficial.
Ultima actualizare: miercuri, 06 septembrie 2017
Președintele consiliului județean a menționat că este important ca organizațiile de vânătoare și primăriile să pregătească cu urgență documentele necesare pentru autorizațiile de intervenție, deoarece în ultimele șaizeci de zile – din momentul în care au reușit să atragă atenția în București asupra problemei grave din județul Harghita – numărul atacurilor și daunelor cauzate de urs s-au înmulțit.
Marți, 5 septembrie, au trimis o petiție către Instituția Avocatul Poporului împreună cu 3724 de semnături, care până acum a fost semnată aproape de șapte mii de persoane, și numărul semnăturilor este în creștere. Petiția poate fi semnată până la data de 15 septembrie. Borboly Csaba a declarat că au decis să trimită documentația întocmită acum, ca Avocatul Poporului să fie informat despre această situație gravă și să primească cât mai devreme un răspuns. Președintele a mai menționat că s-au adresat Avocatului Poporului pentru a pune în aplicare drepturile oamenilor și a încuraja guvernul să modifice legea ca locuitorii să se poată simți în siguranță. În prezent, dacă o persoană este atacată de un urs, nu este acordată nici o compenzație victimei.
Pe lângă petiție, au fost anexate jurisdicții ale Uniunii Europene, care ar putea oferi o soluție pentru situația din România.
Karda Róbert, primarul comunei Sândominic, care a inițiat mișcarea din București pe 5 iulie, și Borboly Csaba au mulțumit ministrului pentru emiterea ordinului. Totodată, președintele consiliului județean a declarat că acesta a fost doar un pas mic și demersurile ar trebui să se continue, deoarece în loc de intervenție este nevoie de prevenire, care poate fi realizat prin cinegetică responsabilă.
Petiția a fost semnată și de către cinci victime din cele zece, care au suferit leziuni grave cu ocazia atacurilor de urși anul acesta.
Borboly Csaba de asemenea i-a mulțumit lui Kelemen Hunor, președintele UDMR și parlamentarilor pentru intervenție, deoarece una dintre condițiile de sprijinire a actualului guvern a fost să se ocupe de problema urșilor în mod corespunzător. De asemenea i-a mulțumit președinților consiliilor județene și acelor persoane din județele Covasna, Mureș și Brașov care s-au alăturat ca cele patru județe împreună să atragă atenția asupra daunelor și victimelor pe care le cauzează atacurile urșilor.
Borboly Csaba raportează despre daunele provocate de urși ca raportor pentru Comitetul Regiunilor:
https://www.borbolycsaba.ro/ro/promovarea-coexistentei-cu-specii-care-starnesc-conflicte-in-cadrul-directivelor-habitate/
Interviul din cadrul conferinței de presă poate fi văzut pe site-ul Facebook:
https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/videos/1169565646478148/
Miercurea Ciuc, 5 septembrie 2017
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)61 vizualizări