Daune cauzate de animale sălbatice
sâmbătă, 27 aprilie 2024 05:00:06

Comparativ cu anul trecut, atacurile urșilor au crescut vertiginos

(0 Votări)35 vizualizări

La Consiliul Județean Harghita este în derulare colectarea datelor cu privire la atacurile urșilor din județul Harghita asupra persoanelor. Prin intermediul  unei adrese, Borboly Csaba a solicitat organelor abilitate, consiliilor locale să furnizeze informații cu privire la daunele provocare de urși pentru a putea ști care este  numărul de urși care se află pe teritoriul județului, dar și pentru luarea măsurilor necesare pentru asigurarea siguranței populației. 

Din datele Direcției de Sănătate Publică reiese faptul că în cursul anului 2013, personalul de pe ambulanță a fost solicitat în două cazuri de atacuri de urși (ambele în zona Gheorghieni), în timp ce în anul 2014 a adunat 15 astfel de cazuri (șapte la Miercurea-Ciuc, trei la Gheorghieni, două la Odorheiu-Secuiesc, trei la Toplița).
Responsabilii din cadrul consiliului județean așteaptă raportările oamenilor despre daunele provocate de urși, la adresa de e-mail daune@judetulharghita.ro. Informații cu privire la acest subiect, puteți obține accesând site-ul http://judetulharghita.ro/daune.html .
Conform unei sesizări, există un urs care vine în fiecare seară la Șumuleu-Ciuc, pe strada Széked, unde a distrus un gard, un pom fructifer și a mâncat două capre. Semnatarul sesizării afirmă că în ciuda faptului că a depus o plângere în legătură cu daunele suferite, până în momentul de față nu s-a întâmplat nimic.
După cum știți, în cursul lunii septembrie, președintele consiliului județean a înaintat o scrisoare prefectului județului Harghita pentru convocarea comisiei județene pentru situații de urgență, având în vedere repetatele atacuri ale urșilor și ale pagubelor pe care aceștia le produc. De asemenea, în cadrul scrisorii s-a vorbit și despre necesitatea rediscutării tratatului semnat în acest sens între România și Uniunea Europeană. Pe baza raportului întocmit în acest sens de Consiliul Județean Harghita va putea discuta mult mai concret despre această problemă și va putea formula propuneri referitoare la  deciziile luate de către organele centrale și cele ale UE în această privință.

Miercurea-Ciuc, 29 octombrie 2014