Daune cauzate de animale sălbatice
miercuri, 24 aprilie 2024 21:34:03

Decizie ministerială cu privire la urșii periculoși

Solicitarea delegației celor patru județe aprobată de Ministerul Mediului

(0 Votări)91 vizualizări

140 de urși periculoși urmează a fi recoltați ca urmare a lansării în consultare publică a Ordinului pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de uși și lupi, în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante. Această decizie s-a luat în urma discuției pe care reprezentanții județelor Harghita, Covasna, Mureș și Brașov au purtat-o cu ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, miercuri, 5 iulie la București. Astfel, nenumăratele adrese înaintate către Ministerul Mediului, demersurile și dezbaterile inițiate în vederea găsirii unei soluții pentru coexistența pașnică între marile carnivore și om, au primit răspuns.

Din delegația care a discutat cu doamna ministru Grațiela Gavrilescu au făcut parte  președinții Consiliului Județean Harghita - Borboly Csaba, Consiliului Județean Covasna - Tamas Sandor, Consiliul Județean Mureș - Peter Ferenc, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov - Adrian Gabor, senatorul UDMR Tanczos Barna, președintele AJVPS Zetelaka es Tarsai – Benke Jozsef, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita – Marton Istvan, primarul comunei Sândominic și inițiatorul evenimentului Karda Robert, primarul comunei Micfalău – Demeter Ferenc, primarul localității Ciumani – Marton Laszlo Szilard, consilierul județean – Becze Istvan, respectiv victima unui atac al ursului.

În urma discuțiilor purtate ministrul Mediului va semna în cursul zilei de azi un ordin care are în vedere recoltarea a 140 de urși care pun în pericol viața oamenilor și a proprietăților acestora. Ordinul va intra în vigoare din data de 15 august 2017.

„Cooperarea are întotdeauna rezultate. La adoptarea deciziei a contribuit în mare parte și faptul că am fost prezenți cinci sute de oameni și am arătat că situația necesită luarea de măsuri imediate. Mulțumesc tuturor celor care au participat la manifestarea de ieri și au susținut cerințele formulate în petiția înaintată doamnei ministru. Mulțumesc pentru sprijinul și susținerea parlamentarilor UDMR, senatorul Tanczos Barna, parlamentarul Korodi Attila și președintelui Uniunii, Kelemen Hunor, respectiv persoanelor din conducerea celor trei consilii județene care s-au alăturat protestului. Azi am înregistrat un progres în privința problemei urșilor, o decizie la luarea cărei a contribuit în mare parte și faptul că ne-am aflat aici în număr atât de mare din patru județe”, a afirmat președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba.

 

Acesta a completat, afirmând că: „Este regretabil că a fost nevoie să treacă mai bine de un an pentru a se lua această decizie; zi de zi se înregistrează noi daune provocate de urși, din acest motiv emiterea acestui ordin este foarte importantă. Știm că această decizie nu a fost împiedicată de Bruxelles, ci a fost nevoie de luarea deciziei de la București, asemenea deciziei luate azi de doamna ministru. Îmi pare rău că decizia nu a fost luată mai curând și am convingerea că organizațiile de protecție a mediului s-au convins că și noi protejăm mediul înconjurător, acesta este motivul pentru care a supraviețuit aici ursul brun. Am speranța că protestul de azi va demara și un dialog cu organizațiile de protecție a mediului, deoarece este nevoie de prevenție și continuarea demersurilor în acest sens”. Acesta a completat că este nevoie de modificarea legislației și aplicarea prevederilor programului Natura 2000 în România, iar în acest sens colaborarea interinstituțională este importantă, interesul fiind comun, și anume protejarea urșilor și asigurarea habitatului acestora.

„Cele patru județe au acționat în comun și nu este întâmplător faptul că în mijlocul verii sunt la protest aproximativ 500 de oameni, majoritatea gospodari, dat fiind faptul că această problemă afectează locuitorii. Este foarte important de precizat că noi nu dorim decimarea populației de urs din România, ci solicităm recoltarea acelor exemplare care atacă oamenii și care provoacă daune importante. Azi, ministrul mediului a promis că va lansa în dezbatere publică pe site-ul ministerului, ordinul cu privire la recoltarea a 175 de exemplare, iar odată cu parcurgerea procedurilor necesare, este preconizat ca acest ordin va intra în vigoare la mijlocul lunii august" a afirmat Tamás Sándor ca urmare a dezbaterilor cu ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu. Acesta a mai completat prin faptul că acest demers este unul important, însă nu rezolvă problema urșilor. Reprezentanții celor patru județe și ministrul de resort au fost de acord și în ceea ce privește faptul că pe termen lung este nevoie de prevenție, ministerul făcând promisiuni în acest sens.

„Cel mai important rezultat al întâlnirii de azi este că lucrurile au pornit din loc și putem vorbi de un progres în ceea ce privește daunele provocate de animalele sălbatice. Ministrul Mediului a promis că încă de azi va fi supus dezbaterii publice ordinul cu privire la cotele de intervenție. Acest ordin va face posibilă intervenția în cazul acelor urși care intră în spațiile locuite și provoacă daune, respectiv atacă oamenii. Luarea acestei măsuri a fost necesară deoarece în tot mai multe localități prezența urșilor a devenit îngrijorătoare. Este important faptul că doamna ministru este deschisă în ceea ce privește rezolvarea problemei urșilor și am încredere că odată cu elaborarea studiului se va găsi o soluție care să asigure protecția speciilor carnivorelor mari și garantează siguranța omului”, a afirmat Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș.

Ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu a afirmat că este importantă protejarea vieții oamenilor și a proprietăților, iar prin semnarea acestui ordin se dorește asigurarea acestora: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1319788111401902/ .

Cerințele formulate în petiția înaintată către ministrul de resort urmează a fi dezbătute, rezultatul urmând a contribui la elaborarea unei legislații care să asigure securitatea populației, respectiv la menținerea unei populații sănătoase de urși.

Textul petiției poate fi consultat la următorul link:  http://hargitamegye.ro/upload/public/vadkarok/petitie_BVCVHRMS_2017.pdf

București, 6 iulie 2017