Daune cauzate de animale sălbatice
duminică, 21 iulie 2024 01:16:58

Discuție privind cota de intervenție în cazul urșilor periculoși

Borboly Csaba: Deși subiectul a dat naștere multor legende urbane, viața oamenilor este în peric 

(0 Votări)55 vizualizări

Referitor la cota de intervenție privind urșii periculoși au apărut discuții în urma denunțului formulat la DNA împotriva ministrului mediului, Grațiela Gavrilescu.

Potrivit acuzației Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM) ministrul prin ordinul dat încalcă tratatul internațional 2004/205 prin care se garantează protecția urșilor și lupilor.

Potrivit declarației președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba de la București sunt puse în mod constant în pericol vieți omenești, deorece în timp ce se discută pe marginea ordinului de ministru, victimele umane și pagubele majore provocate de urși sunt uitate. Conform înștiințării președintelui consiliului județean în data de 7 septembrie a avut loc un nou atac la marginea localității Mădăraș Ciuc, unde ursul a ucis o vacă pe câmp.

În viziunea președintelui consiliului județean comunitatea vânătorească își asumă o mare responsabilitate având în vedere faptul că după emiterea ordinului de ministru nu s-a înregistrat cererile de intervenție, tocmai de aceea Borboly Csaba printr-o scrisoare adresată șefilor asociațiilor de vânători, precum și primăriilor solicită să treacă urgent la întocmirea documentelor necesare și să ceară intervenție în cazul animalelor periculoase. Contrar zvonurilor vehiculate ordinul de ministru nu se referă doar la capturarea în vederea relocării lor, pot fi recoltate și prin metoda „la pândă” în caz de necesitate.

În paralel cu apariția ordinului de ministru din data de 5 septembrie s-a trimis o petiție avocatului poporului prin care se solicită intervenția acestuia în vederea soluționării situației.

În urma pagubelor și atacurilor provocate de urși s-au iscat multe controverse. Potrivit dl-ui Borboly Csaba pe marginea problemei au apărut multe opinii eronate.

Conform opiniei publice multitudinea atacurilor și pagubelor provocate de urși poate fi pusă pe seama defrișării excesive, opinia însă este infirmată inclusiv de șeful consiliului județean.

Miercurea Ciuc, 8 septembrie 2017