Daune cauzate de animale sălbatice
sâmbătă, 20 aprilie 2024 09:08:43

Doar în minister se hibernează

Ursul a atacat din nou în județul Harghita 

(0 Votări)36 vizualizări

Chiar dacă toți am învățat așa, că ursul toată iarnă hibernează, se pare că acest lucru nu mai este valabil - acest lucru poate fi confirmat de Balogh Benedek, din Sântimbru Băi, atacat de urs în în data de 31 decembrie 2017.

Gospodarul de 40 ani se ocupă cu creșterea oilor, având o turmă de 400 de exemplare, trecea pe lângă un pârăl Ursului, când atenția a i-a fost atras de lătratul vehement a câinilor. Din tufișuri a apărut un urs destul mare, care a sărit la gospodar. În urma atacului gospodarul a căzut, alegându-se cu lovituri la nivelul capului. Câini au alungat într-un final ursul, iar gospodarul a ajuns la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, supus deja unei intervenții chirurgicale.

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, imediat ce a aflat despre acest incident, a vizitat personal victima la spitalulul județean, filmul vizitei poate fi urmărit pe următorul link:

https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/videos/1263074823793896/

– Urme după urme. Nu este adevărat că ursul hibernează, în acaestă perioadă mănâncă rămășite de afine, de măceșe, și intră în zonele populate de om, în căutarea hranei. Nu de mult am văzut urmele unui urs cu doi pui - povestește Balogh Benedek.

Gospodarul a mai povestit, că toată viața s-a ocupat cu creșterea animalelor, și în ciuda greutăților și a pericolelor, va continua această activitate. A participat și la mitingul din 5 iulie din fața ministerului, când peste 600 de oameni din județe Brașov, Covasna, Mureș și Harghita și-au exprimat nemulțumirea față de activatea ministerului legat de problema marilor carnivore. „Să le vând pentru 100 lei? Și să mă duc să muncesc în străinătate?” - se întreabă gospodarul?

La dezbaterea publică organizată de Comisia pentru mediu al Senatului din 17 noiembrie, reprezentanții ministerului au promis, că în decembrie vor pune în dezbaterea publică planul de management pentru marii carnivore, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

- Deși s-a promis, am rămas cu promisiunea. Se pare că doar în ministre se hibernează, cei din Harghita văd zilnic urme proaspete de urs în zăpadă, ceea ce dovedește că ursul nu hibernează, iar lipsa hranei din pădure îl face și mai periculos. Solicităm din nou d-nei viceprim ministru Grațiela Gavrilescu, să îndeplinească promisiunile făcute și ia măsurile necesare - a afirmat președintele Borboly Csaba, și consideră că cea mai mare lipsă a legislației în vigoare este faptul, că nu prevede nici cea mai mică despăgubire pentru persoanele atacate de urși, dar reglementează clar despăgubirile ce trebuie plătite în cazul uciderii unui urs fără autorizațiile necesare.

Asociația pentru Dezvoltare Rurală a Consiliul Județean Harghita face apel la sprijinirea victimelor atacurilor de urș, și așteptă donațiile pe contul RO23 RZBR 0000 0600 1965 8387.

Președintele Borboly Csaba a acctuat din nou: nu vrea ca urși să fie uciși, și să dispară din județul Harghita, vrem doar ca viața și intergitatea fizică a oamenilor să fie prioritară. În lipsa unor măsuri responsabile, care să crească sentimentul de siguranță în rândul comunităților Harghita, există pericolul ca situația să excaladeze peste limitele legale.

– Solicităm, ca ministrul de resort să emită ordin de derogare pentru anul 2018 deja în ianuarie, iar numărul de cote rămase din 2017 să fie valabilă până la epuizare. Doar în județul Harghita vorbim de vreo 50-60 de exemplare dovedite periculoase, și a fost autorizat extragerea a numai 8 exemplare. – a formulat președintele Borboly Csaba.

Dat fiind gravitatea situației, peședintele Consuliul Județean Harghita consideră importantă întâlnirea cu victimele atacurilor:

https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/videos/1238786906222688/

https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/videos/1170149033086476/

https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/videos/1162733803827999/

Alte știri despre daune provocate de carnivore more pot fi accesate aici:

http://judetulharghita.ro/daune.html

Informații despre atacurile și daunele provocate de carnivore mare pot fi anunțate aici:

https://www.facebook.com/pericolursi/

Prioectul de aviz realizat de Borboly Csaba, ca raportor al Comitetului Regiunilor poate fi studiat aici:

https://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/

Miercurea-Ciuc, 2 ianuarie 2018.