Daune cauzate de animale sălbatice
vineri, 26 aprilie 2024 13:35:12

Este în curs de aprobare extragerea a patru urși

Asociațiile de vânătoare trebuie să solicite intervenția 

(0 Votări)45 vizualizări

„Rezultate se obțin, însă trebuie ca actorii să se implice activ și să creadă că este posibil! Albert Alfonz Pál, viceprimarul localității Sândominic ne-a informat că a fost aprobată de către Garda de Mediu, solicitarea AVPS Miercurea Ciuc de extragere a patru exemplare de urs. Se așteaptă aprobarea de la București.  Asociația de vânătoare este responsabilă pentru teritoriile administrative ale localităților Sândominic, Ineu-Cârța, localitățile din zona Cașin, Sântimbru-Sâncrăieni. 

În cursul săptămânii trecute, în două zile consecutive, ursul a produs daune în localitatea Sândominic: două vite au fost ucise. Această localitate a fost cea în care în acest an, ursul a produs daune de mai multe ori. Mai multe informații despre daunele care au avut loc în județul Harghita, găsiți accesând pagina http://judetulharghita.ro/daune.html .

După cum am relatat în prealabil, președintele consiliului județean, Borboly Csaba a făcut apel către asociațiile de vânătoare și primăriile din județ de a înainta cât mai curând, solicitarea de intervenție în cazul urșilor periculoși, dat fiind faptul că în data de 4 septembrie a fost publicat în monitorul oficial, ordinul de derogare al Ministerul Mediului.

Au fost raportate și evaluate daunele și a fost solicitată îndepărtarea exemplarelor periculoase, aceasta a fost aprobată în cursul zilei de azi.

„Lipsa de încredere este o mare problemă, la fel și neîncrederea cu privire la faptul că nu trebuie cerută derogare, deoarece oricum nu se va aproba!”, a spus Borboly Csaba.

În acest an, ursul a atac 11 oameni și a pustiit mai multe sute de animale domestice. Harta interactivă cu locurile în care au avut loc astfel de atacuri, o puteți consulta aici.

De la protestele din data de 5 iulie a trecut multă vreme, iar demersurile făcute în acest sens au avut în vedere, de fiecare dată, protejarea vieții omenești și siguranța locuitorilor din județ.

Borboly Csaba, în calitate de raportor la Comitetul Regiunilor a pregătit un raport pe tema conflictului cauzat de carnivorelor mari.

Având în vedere faptul că în momentul de față victimele atacurilor nu sunt despăgubite în nici un fel, Consiliul Județean Harghita, cu ajutorul Asociației de Dezvoltare Rurală organizează o colectă în acest sens. Cei care doresc să facă donații, o pot face la următorul cont RO23RZBROOOOO60019658387.

Miercurea Ciuc, 21 septembrie 2017