Daune cauzate de animale sălbatice
vineri, 29 martie 2024 11:49:00

Gospodarul din Lunca de Sus a fost salvat de câini

A șaptesprezecea persoană atacată de urs în Harghita

(0 Votări)44 vizualizări

Câinii au salvat viața gospodarului de 50 de ani din Lunca de Sus, județul Harghita, atacat de urs în seara de joi, 30 noiembrie.

„Ieri seară, legam vacile în grajd când căinii au început să latre. M-am dus văd care-i baiul și odată ajuns în curte am fost lovit de urs mare, de circa 400 kg, care a sărit din tufișuri. Am zburat vreo 4-5 metri”, își amintește Gerczuj Tibor întâlnirea cu ursul care avea și trei pui.

Gerczuj a fost vizitat de președintele Consiliului Județean Harghita azi după-amiază. În urma atacului, gospodarul s-a ales cu răni la nivelul umărului. Gospodarul a mai povestit că urșii pot fi observați în fiecare seară, și că au ucis mai multe capre.

„Noroc cu câinii, că altfel muream. Era un animal extrem mare și periculos”, a menționat victima atacului cu ocazia discuției care a avut loc la domiciliul președintelui Consiliului Județean Harghita (video aici: https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/videos/1238786906222688/). Totodată, Borboly Csaba a asigurat transportul victimei la Lunca de Sus.

„Este deja al șaptesprezecelea caz când ursul atacă un om. Cea mai tânără victimă are 19 ani, iar cea mai vârstnică este o doamnă de 83 de ani, atacată de urs în propria grădină. Dar au fost atacați și tineri de 22, 29 și 35 de ani, respectiv persoane între 38-56 ani. 

„Trebuie să mulțumim Domnului că încă nu au avut loc atacuri mortale, dar dacă Bucureștiul va continua să se ascundă în spatele procedurilor și actelor birocratice, este probabil că va trebui să facem față și unor asemenea cazuri”, și-a exprimat nemulțumirea președintele Borboly Csaba, care este raportor în cadrul Comitetului Regiunilor pe tema conviețuirii cu marile carnivore.

Informații și știri în legătură cu daunele și atacurile marilor carnivore sunt accesibile la următorul link:  http://judetulharghita.ro/daune.html

 Miercurea Ciuc, 4 decembrie 2017