Daune cauzate de animale sălbatice
luni, 17 iunie 2024 06:56:32

Incapacitatea Bucureștiului în centrul atenției la Bruxelles

Raport european despre urșii din România 

(0 Votări)39 vizualizări

Borboly Csaba, președintele Consiliul Județean Harghita și membru titular în delegația României la Comitetul Regiunilor, a inițiat elaborarea unui raport privind relația om – carnivore mari, inclusiv urșii din România, și în funcție de necesități să fie formulate propuneri de revizuire ale directivelor de mediu ale Uniunii Europene.

Propunerea a fost aprobată in unanimitate la reuniunea Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) de azi, de la Tallin. Borboly Csaba, desemnat ca raportor al acestui aviz, a subliniat că situația cauzată de schimbările de comportament în rândul populației de urs din România, în afara faptului că reprezintă un pericol direct asupra oamenilor, conduce la schimbări genetice majore în cazul unei specii protejate, fapt care va contribui la degradarea acesteia.

În România există ceea mai mare populație de urși, o specie protejată la nivelul Uniunii Europene, iar atacurile și pagubele cauzate sunt deja cotidiene și în creștere exponențială în România, datorită unui management defectuos aplicat de la București.

Acest lucru a fost recunoscut și cu ocazia conferinței referitoare la  Platforma privind carnivorele mari care a avut loc în luna iunie la București, iar rezoluția platformei europene a recomandat implementarea unor măsuri care să conducă la stabilizarea populației carnivorelor mari. Partenerii sociali prezenți, inclusiv ecologiști și organizații pentru protecția animalelor au recunoscut că suspendarea cotei de recoltare a dus la creșterea exponențială numărului de atacuri și pagube cauzate de carnivorele mari, inclusiv de către urși.

Luând în calcul că până acum autoritățile din București nu au luat măsurile necesare pentru soluționarea situației, în urma unei inițiative cetățenești mai mult de 500 cetățeni și reprezentanți locali din județele Argeș, Brașov, Covasna, Harghita și Mureș vor susține un protest în fața sediului Ministerului Mediului, iar un grup de 10 reprezentanți ai protestatarilor va fi primit și de ministrul de resort.

Inițiativa președintelui consiliului județean a fost susținută și de fracțiunea Partidului Popular European din cadrul Comitetului Regiunilor: https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/notifications/?section=activity_feed&subsection=mention&ref=notif&target_story=S%3A_I200559876664896%3AVK%3A1319165094804363 .

Despre activitatea desfășurată în cadrul Comitetului Regiunilor puteți afla mai multe accesând următoarele link-uri: http://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/

http://www.borbolycsaba.ro/ro/tag/comitetul-regiunilor/

Informații generale despre Comitetul Regiunilor al cărui rol este de organism consultativ al Uniunii Europene, puteți obține mai multe informații: https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies/european-committee-regions_ro

Miercurea-Ciuc, 4 iulie 2017