Daune cauzate de animale sălbatice
vineri, 22 noiembrie 2024 18:42:20

Lupul a provocat daune la Ciumani

Borboly Csaba își dorește ca ordinul ministerial să cuprindă prevederi eficiente 

(0 Votări)51 vizualizări

În cursul nopții de duminică lupul a prădat 28 de oi în gospodăria lui Tőke Lőrinc, la Ciumani. Astfel, la primele ore ale dimineții de 8 august, președintele Consiliului Județean Harghita Borboly Csaba aflat la o ședință la primăria localității a fost informat despre cele întâmplate și împreună cu viceprimarul l-au rugat pe cel păgubit să participe la discuția legată de raportarea daunelor și importanța gestionării eficiente a fondurilor cinegetice – material video aici.

„Animalele acestea duminică erau încă la pășunat. Este o daună imensă, jumătate din turma acestui gospodar a fost decimată în cursul unei singure nopți”, a afirmat președintele consiliului județean, Borboly Csaba.

Conform celor afirmate de președintele consiliului județean, dacă ordinul ministerial care urmează a fi emis în cursul zilei de azi nu va  cuprinde prevederi în legătură cu gestionarea eficientă a fondului cinegetic și a mediului înconjurător, atunci problemele zilnice vor lua o amploare foarte mare.

„Dacă ministrul Grațiela Gavrilescu va emite ordinul în forma lansată în dezbatere, atunci trebuie să continuăm protestele deoarece această formă a ordinului este inaplicabilă. Echilibrul mediului este asigurat de vânători, de un an și jumătate nu s-a intervenit în nici un fel, ceea ce este inadmisibil! - spus la fața locului Borboly Csaba.

„Solicităm ca în cazul stabilirii cotei de intervenție în cazul speciilor urs și lup, ministrul Mediului să aibă în vedere ca aceasta (cota) să fie proporțională cu numărul de exemplare care este în creștere în județul Harghita și în județele învecinate” a mai adăugat Borboly Csaba.

Jánosi-Borsos Attila, viceprimarul localității a vorbit despre greutățile întâmpinate în procedura de transport și neutralizare a deșeurilor animale. Firma care se ocupă cu acesta procedură trebuie plătită în avans.

„În cursul acestui an, în localitate s-au înregistrat cinci mari pagube produse de animalele sălbatice, unde au căzut pradă oi și vaci. Ceea ce este mai trist că pagubele se produc în localități, nu la pădure și animalele sălbatice intră tot mai des în teritoriile locuite de oameni”, a menționat viceprimarul localității Ciumani.

Cu o jumătate de an în urmă neutralizarea deșeurilor animale a revenit în sarcina consiliilor județene, însă procedura de aplicare nu a fost publicată.

„Nu am cuvinte să descriu gravitatea situației. În fața atacului lupului, a fost zadarnic și gardul electric, dar și prezența câinilor. Lupul a mâncat una-două oi, restul doar le-a ucis”, a spus păgubitul.

Borboly Csaba a mai amintit și faptul că a transmis primarilor o scrisoare prin care a solicitat ca în localitățile în care au existat mai multe atacuri ale ursului, să solicite cote de intervenție.

Se așteaptă ca doar acele solicitări să fie luate în considerare care: au loc în ultimele trei luni de cel puțin două sau trei ori, respectiv s-a făcut raportarea daunelor, există proces verbal de constatare a fiecărei daune, respectiv au fost făcute fotografii la fața locului. În scrisoarea mai este menționat faptul că instituția consiliului județean și asociațiile de dezvoltare rurală să se consulte cu asociațiile de vânătoare în ceea ce privește solicitarea.

„Cota de intervenție nu reprezintă o soluție, deoarece fără gestionarea situațiilor de acest fel nu putem vorbi de un echilibru al naturii”, a menționat Borboly Csaba

Despre măsurile și activitatea desfășurată în ceea ce privește daunele provocate de animalele sălbatice, puteți afla mai multe accesând: http://judetulharghita.ro/daune.html, respectiv https://www.facebook.com/judetulharghita

Miercurea Ciuc, 8 august 2017