Daune cauzate de animale sălbatice
luni, 17 iunie 2024 07:04:35

Mama a șase copii, atacată de urs

Timp de șase săptămâni nu poate lucra singurul întreținător al familiei – orice fel de sprijin e bine venit

(0 Votări)17 vizualizări

O femeie de douăzeci și nouă de ani din localitatea Siculeni a fost atacată în zorii dimineții de sâmbătă de un urs, în vreme ce se afla la culeg de ciuperci. Victima afirmă că merge la cules de ciuperci anual, de zece ani, însă până acum nu a pățit nimic. În ultimi ani numărul urșilor a crescut simțitor, pe pâraie, la stâne se plâng oamenii că sunt mulți urși. Aceste afirmații se regăsesc în relatările victimei.

Femeia și-a pierdut cunoștința, revenindu-și de abia în ambulanță. În urma atacului și-a rupt osul bazinului  pentru a cărui vindecare probabil va fi nevoie de o perioadă de șase săptămâni. În cursul amiezii zilei de duminică, Borboly Csaba președintele Consiliului Județean Harghita a vizitat victima atacului de urs, internată la secția de chirurge de la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc.

„Trebuie modificată legea, dacă se oferă despăgubire pentru animalele ucise, pentru stupii de albine, atunci ar trebuie să fie despăgubite și victimele omenești, deoarece adesea acestea nu pot muncii timp de multe săptămâni, nemaivorbind despre traumele sufletești și cele fizice”, a afirmat Borboly Csaba.

„Aceste daune sufletești și fizice statul trebuie să le despăgubească și pe calea justiție dorim să obținem ca ministerul să fie obligat să plătească aceste despăgubiri. Avem speranțe că o astfel de procedura va demara în curând”, a spus Borboly Csaba.

Mama celor șase copii – cel mai mic de un an și cel mai mare de zece ani – asigură venitul zilnic al familiei în această perioadă prin culesul ciupercilor, iar mai apoi spre toamnă ca ziler la culesul cartofilor. Având în vedere faptul că în următoarele șase săptămâni victima nu va putea lucra, Borboly Csaba a făcut un apel către cei interesați de a sprijini familia victimei cu contravaloarea unei zile de muncă, sau a unei jumătăți de zi de muncă. Cei care doresc să se alăture inițiativei, au la dispoziție adresa de e-mail: info@judetulharghita.ro.

Materialul video realizat la spital poate fi urmărit aici.

Miercurea Ciuc, 30 iunie 2019