Daune cauzate de animale sălbatice
joi, 25 aprilie 2024 18:57:09

Ministru surprins la vederea urșilor

Ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu s-a aflat într-o vizită la Băile Tușnad 

(0 Votări)38 vizualizări

Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului s-a aflat sâmbătă, 11 august la Băile Tușnad, dând curs invitației lansate de deputatul UDMR Korodi Attila și președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba.

„Ziua de sâmbătă a fost una bogată în evenimente și rezultate, am dezbătut mai multe teme cu ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu și cu comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Szép Róbert, i-am înmânat doamnei ministru luarea de poziție a județelor Harghita, Covasna și Mureș, cu propuneri concrete în vederea descentralizării procesului de decizie, astfel ca județele să poată interveni, respectiv preveni situațiile în care oameni și bunuri sunt în pericol din cauza prezenței urșilor. Documentația a fost întocmită cu ajutorul specialiștilor din domeniu și a fost dezbătută în cadrul evenimentului care a avut loc în data de 10 august la Băile Sugas unde au fost prezenți Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș și Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

„Totodată, am solicitat surse în vederea unui control numeric al populației de urs și emiterea de urgență a cotei de prevenție, pe baza planului de acțiune pentru conservarea populației de urs brun”, a afirmat Borboly Csaba.

Conferința de presă care a avut loc în cursul după-miezii a fost de mare interes, iar în cadrul acesteia doamna ministru Grațiela Gavrilescu a vorbit despre faptul că a fost aprobat planul de acțiune, iar în opinia domniei sale acesta reprezintă, pe termen lung, o soluție în vederea gestionării problemelor cauzate de urși. La conferința de presă au fost prezenți: Korodi Attila deputat UDMR, Melles Mária, viceprimarul orașului Băile Tușnad și  Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu l-a însoțit pe președintele consiliului județean la Lacul Sfânta Ana, alăturându-li-se și directorul Serviciului Public de Salvamont și Salvaspeo Harghita Fekete Örs, biologul Demeter László și Dósa Elek Levente, directorul Asociației Pro Szent Anna.

„În împrejurimile lacului Sfânta Ana, ministrul mediului a constatat o seamă de abateri grave (deșeuri, locuri pentru foc) care dorește să fie remediate. Consideră că este inacceptabil că administratorii rezervației naturale nu intervin în cazul turiștilor care aprind focul în această zonă. În cazul în care nu se remediază în cel mai scurt timp aceste nereguli, s-a adus în discuție și posibilitatea rezilierii contractului cu firma administratoare”, s-a afirmat la fața locului.

Albumul foto realizat cu ocazia vizitei ministrului poate fi accesat aici.

 

Miercurea Ciuc, 12 august 2018