Un bărbat din localitatea Crișen a decedat după ce a fost atacat de un urs
În cursul zilei de azi, un bărbat de 35 de ani a fost atacat de un urs în timp ce efectua activități gospodărești în apropierea localității Crișeni. Acesta a intrat în pădurea la marginea cărei se afla cu doi vecini, iar datorită faptului că nu a răspuns la apelurile repetate, aceștia au mers după el constatând cu stupoare faptul că se afla întins la pământ, sângerând puternic în zona toracelui în urma atacului unui urs. Alarmați de gravitatea situației, aceștia au apelat serviciul de urgență 112, dar eforturile medicilor de a-l ține în viață au eșuat, bărbatul decedând.
Ultima actualizare: luni, 25 martie 2019
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita care în nenumărate rânduri a atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă suprapopularea speciei de urs brun în această regiune și care din inițiativă proprie a întocmit un proiect de aviz în cadrul Comitetului Regiunilor de la Bruxelles pe tema conviețuirii omului cu speciile de carnivorele mari care generează probleme, și-a exprimat consternarea față de această situație în care nepăsarea instituțiilor abilitate de la București a condus la această tragedie. „După informațiile pe care le dețin, în cursul anului trecut s-au depus mai cereri pentru extragerea acestui exemplar periculos, însă nu s-a luat nici o măsură. Din păcate ministerul mediului și angajații de aici nu și-au făcut treaba și trebuie să răspundă pentru aceasta”, a afirmat Borboly Csaba.
Președintele consiliului județean menționează că există județe în care nici nu s-au înregistrat daune, unde populația de urs brun este foarte scăzută și în care s-au aprobat extrageri ale exemplarelor de urs, însă aici în județul Harghita unde s-au raportat numeroase daune și au fost spitalizate nenumărate victime ale atacurilor de urs, doar o treime din totalul solicitărilor de extragere a exemplarelor de urs a fost aprobată. „Pagube cu sutele și spitalizări din cauza atacurilor de urs au loc aici, iar ministerul nu i-a măsuri. Eu solicit doamnei ministru al mediului că dacă legea adoptată de parlament și atacată la Curtea Constituțională de președintele țării, care face referire la protecției vieții omenești și prevede că pagubele pot fi plătite și de către consiliile județene, aceste modificări legislative fiind inițiate de parlamentarii UDMR Tanczos Barna și Korodi Attila, prin intermediul unei OUG să se aprobe în cursul săptămânii viitoare această modificare legislativă pentru că viața oamenilor din județul Harghita este în continuare în pericol”, a afirmat Borboly Csaba. Acesta a mai adăugat că în vederea soluționării problemei urșilor este nevoie de prevenție, fonduri, trebuie adoptate o serie de măsuri care din păcate, din cauza lacunelor legislative, în momentul de față fac imposibilă intervenția și soluționarea acestei grave probleme pe care o reprezintă atacurile urșilor.
Nu în ultimul rând, președintele consiliului județean va solicita o anchetă în cadrul Ministerului mediului pentru stabilirea persoanelor răspunzătoare în această situație: „Vorbim foarte mult despre autonomie. Vedeți, aici avem autonomie. Putem să facem orice, dar ajutor și compasiune nu primim. Însă trebuie să clarificăm situația: cine este răspunzător pentru acest grav eveniment”, a conchis Borboly Csaba.
La inițiativa Consiliului Județean Harghita va fi demarată o colectare de fonduri în vederea sprijinirii familiei victimei, a celor două fetițe în vârstă de 9 și 12 ani care au rămas orfane și pe care victima le creștea împreună cu mama sa (n.r. mama victimei). Contul în care pot fi donate sume în vederea sprijinirii familiei: RO79BRDE210SV06542542100, Asociația pentru Județul Harghita, BRD - Groupe Société Générale, Sucursala Miercurea Ciuc, cu mențiunea pentru sprijinirea familiei victimei atacului de urs.
Declarația președintelui consiliului județean cu privire la acest tragic eveniment o puteți consulta aici .
Pentru a consulta demersurile întreprinse de Consiliul Județean Harghita în vederea gestionării populației de urs, dar și comunicatele de presă emise în acest sens, accesați: https://judetulharghita.ro/daune.html .
Miercurea Ciuc, 22 martie 2019
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)27 vizualizări