Daune cauzate de animale sălbatice
vineri, 22 noiembrie 2024 18:53:14

Numărul urșilor de pe teritoriul județului se ridică la aproximativ 1.300 de exemplare

Consiliul Județean Harghita supune dezbaterii publice raportul referitor la daunele provocate de urși

(0 Votări)67 vizualizări

Biroul de analiză și sinteză al Consiliului Județean Harghita supune dezbaterii publice raportul referitor la daunele provocate de urși în județul Harghita. Numărul acestora, cât și al atacurilor asupra persoanelor a crescut simțitor în ultima vreme, acesta fiind motivul pentru care prin intermediul acestui raport se fac câteva propuneri pentru rezolvarea acestei situații. Ar fi importantă creșterea numărului de autorizații de vânătoare acordate în funcție de  numărul daunelor raportate, dar și a celui cu privire la animalele deja vânate. 

Totodată, este important ca intervențiile să aibă loc în funcție de numărul real de exemplare. În cazul situațiilor de urgență este nevoie să existe o aprobare din partea ministerului care să facă posibilă intervenția imediată. Diminuarea numărului de exemplare mici și interzicerea vânării exemplarelor mai mari de 200-250 de puncte, ar fi soluția. De-a lungul anilor, din motive financiare, asociațiile de vânătoare au împușcat numeroase exemplare de masculi adulți din această specie. Ar fi importantă actualizarea cotelor de vânătoare în funcție de aceste puncte și divizarea acestora în două-trei etape. Astfel, cota asociațiilor de vânătoare pentru exemplarele de trofeu, cât și pentru cele cu o valoare mai redusă va face parte din categorii diferite. Asociațiile de vânătoare vor putea astfel să-și acopere costurile și vor fi motivate și pentru obținerea de autorizații pentru vânarea exemplarelor mai mici. Este nevoie de reglementarea pășunatului și a exploatărilor de masă lemnoasă pentru a putea preveni sau limita accesului animalelor sălbatice în teritoriile locuite de oameni. Crearea de teritorii sălbatice, administrarea celor existente, interzicerea practicării sporturilor cu motor în păduri ar contribui la rezolvarea acestei situații.
În data de 13 octombrie 2014, Borboly Csaba a înaintat în cadrul unei conferințe de presă, o adresă prefectului județului prin care prezintă câteva date statistice referitoare la creșterea daunelor provocate de urși, însă care în realitate sunt mult mai numeroase decât cele înregistrate în mod oficial și a solicitat convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Harghita.  Totodată, a solicitat instituțiilor abilitate oferirea de informații referitoare la daunele și atacurile provocate de urși în scopul conturării unei imagini reale referitoare la dimensiunea populației de urși. Au trecut de atunci 35 de zile, iar pe baza informațiilor obținute s-a redactat acest raport care este în momentul de față supus dezbaterii publice.
„Situația referitoare la problema urșilor este tratată în mod diferit. Fiecare persoană implicată are argumente pro și contra în demersurile de soluționare a problemei, demersuri juste care însă adesea se contrazic. Acesta este motivul pentru care este nevoie de crearea unui canal de comunicare prin intermediul căruia propunerile făcute să poată contribui la elaborarea unui plan comun în acest sens. Comitetul pentru situații de urgență poate interveni la nivel local, pe baza propunerilor pe termen scurt și lung. Ordinul ministerului din luna septembrie dovedește faptul că situația urșilor este tratată de ministrul Korodi Attila ca fiind o prioritate. Problemele locale trebuie să fie cunoscute și la nivel central, astfel că organele abilitate să-și poată face o imagine reală despre situația de la fața locului. Este oportună colaborarea cu ministerul de resort, deoarece în acest fel inițiativele, propunerile referitoare la daunele provocate de urși pot ajunge la cunoștința organelor centrale care sunt în măsură să ia deciziile necesare”, a afirmat Borboly Csaba.
35-40% din populația de urs brun este localizată în România, respectiv și 80% din populația de urs brun carpatin. Este vorba de aproximativ 6.200 de exemplare, numărul optim al acestora fiind în jur de 4.000 de exemplare. Conform estimărilor făcute de asociațiile de vânătoare vorbim de un număr de aproximativ 1.350 de exemplare, în timp ce în Agenția pentru Protecția Mediului Harghita afirmă că numărul urșilor se ridică la 800–900. În opinia Inspecției Silvice și de Vânătoare Harghita, numărul optim, în funcție de  capacitatea de întreținere la nivel județean, este de 600 de urși.
În conformitate cu raportul agenției de protecție a mediului, în cursul anului 2014 s-au raportat 208 daune provocate de animale sălbatice, din acestea 142 provocate de urși, ceea ce reprezintă 68%. Comparativ cu anul trecut, numărul daunelor raportate s-a dublat. Direcția de sănătate publică a raportat 15 vătămări de persoane provocate de urși.
Raportul întocmit de Biroul de analiză și sinteză al Consiliului Județean Harghita poate accesat la link-ul http://analiza.judetulharghita.ro/wp-content/uploads/2014/11/Proiect_Raport_daune_urs_Harghita_nov12.pdf . Persoanele însărcinate cu aceste probleme din cadrul Consiliului Județean Harghita așteaptă în continuare la adresa daune@judetulharghita.ro informații referitoare la daunele și populația de urși. Mai multe informații legate de această temă puteți afla la adresa http://judetulharghita.ro/daune.html.

 

Miercurea-Ciuc, 19 noiembrie 2014