Daune cauzate de animale sălbatice
miercuri, 19 iunie 2024 08:05:51

Populația este îngrijorată de prezența urșilor în apropierea reședinței de județ

Ursoaice cu doi și trei pui provoacă îngrijorare în rândul locuitorilor de lângă Miercurea Ciuc

(0 Votări)40 vizualizări

În ultima vreme mai mulți locuitori i-au semnalat președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba faptul că în apropierea reședinței de județ, ursoaice cu doi și trei pui dau târcoale zilnic zonelor din apropierea locuințelor. 

Mai multe persoane au văzut o ursoaică cu doi în apropierea pârtiei de schi de la Șumuleu, dar și la intrarea în Miercurea Ciuc din direcția localității Sâncrăieni, la stația de alimentare cu carburant OMV. Cu câteva zile în urmă în apropierea parcului de locuințe Natúr de la Jigodin, locuitorii au semnalat că o ursoaică cu trei pui frecventează foarte des zona în care sunt casele, provocând îngrijorare în rândul celor care trăiesc acolo.

„În vara acestui an ne dorim să ne mutăm în casa pe care am construit-o în apropierea pârtiei de schi, până atunci ne petrecem fiecare zi în grădină, ocupându-ne de aceasta. Avem trei copii cu vârsta sub cinci ani, adesea suntem îngrijorați că în oricare moment ne putem întâlni cu urșii. Se plimbă nestingheriți pe pârtie nefiind deranjați de prezența omului, ceea ce cred că nu se poate numi, după părerea mea, un comportament normal pentru un animal sălbatic. Adevărul este că de atunci nu am curajul să merg în acea zonă. Vecinii care trăiesc de zeci de ani aici, nu s-au mai întâlnit cu o astfel de situație. Cred că nimeni care ajunge în acea zonă, fie vorba de turiști, sportivi, călători, sau pelerini, nu se așteaptă să se întâlnească cu ursul aici”, a afirmat o mamă preocupată, cu privire la ursoaica din zona Șumuleul Mic.

Este vorba probabil de același urs pe care un pelerin l-a imortalizat la pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu: https://www.facebook.com/vadkarok/posts/1653379094746277

A devenit o „atracție” și apariția la ceas de seară a unei ursoaice cu doi pui, în apropierea benzinăriei OMV, despre care s-au pregătit numeroase fotografii și materiale video.

„La o distanță de mai puțin de 200 de metri de parcul de locuințe Natúr de la Jigodin, o ursoaică cu trei pui paște de săptămâni în lanul de grâu. Există vreo șansă pentru relocarea acesteia? Ne e teamă să nu intre în parc, mai ales pentru că deja după ora 18,00 se plimbă prin zonă”, a transmis un localnic care a atașat mai multe fotografii de la fața locului. (În atașament găsiți fotografiile)

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita face un apel public către garda de mediu și organizațiile de vânătoare, să ia în serios îngrijorarea localnicilor și să facă demersurile necesare ca ursoaicele care frecventează zonele locuite să fie relocate la o distanță corespunzătoare.

„Din păcate în România nu-i bai mare până nu se întâmplă ceva, și doar atunci se iau măsuri „urgente” dacă are loc o tragedie. Știm cât de imprevizibile sunt ursoaicele cu pui care în momentul în care simt ceva primejdios, atacă. Să nu stăm cu mâinile în sân până când urșii, izgoniți din pădure de exemplarele mai mari, vor provoca victime omenești!”, a spus Borboly Csaba.

Președintele consiliului județean o va înștiința despre această situație și pe ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu și va solicita eliberarea autorizației de relocare cât mai curând, respectiv va cere simplificarea procedurii de intervenție.

Borboly Csaba le cere locuitorilor din județ ca în cazul în care se confruntă cu situații similare, să le semnaleze pe acestea la adresa de e-mail info@borbolycsaba.ro.

Totodată, face apel la aceștia să nu se apropie de animalele sălbatice, nici măcar în cazul în care ar putea face o fotografie mai reușită, pentru că își pun în pericol viața .

„Cine dorește să vadă urși să meargă la observatoarele construite în acest sens în mai multe locații din județ, acolo având posibilitatea de a le face fotografii, într-un mediu de siguranță”, a adăugat Borboly Csaba.

Observatoare urs: http://medveles.hu/ - despre această inițiativă comună puteți afla mai multe accesând : http://judetulharghita.ro/daune/stiri/cele-mai-bune-observatoare-de-ursi-se-vor-construi-in-aceasta-zona.html

Măsurile întreprinse cu privire la daunele provocate de urși puteți să le accesați la următoarele link-uri: http://judetulharghita.ro/daune.html  https://www.facebook.com/pericolursi/ .

Miercurea Ciuc, 5 iulie 2018