Daune cauzate de animale sălbatice
marţi, 16 aprilie 2024 11:41:59

Scrisoare deschisă către doamna ministru: reintroducerea cotei de recoltare

Borboly Csaba: suntem pregătiți să mergem la București!

(0 Votări)53 vizualizări

„Ceea ce era de „așteptat” sau mai bine spus iminent, s-a și întâmplat! După daunele materiale zilnice, sutele de animale vătămate sau ucise, de această dată ursul a atacat un cioban care păstorea animalele lăsate în grija sa”, a declarat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Ciobanul a fost rănit la ambele membre inferioare de ursul care a intrat în stâna de lângă pădurea aflată în hotarul localități Dănești, la orele amiezii, sâmbătă, 24 iunie. Dat fiind faptul că stâna se află într-un loc greu accesibil, ciobanul a fost transportat  în sat cu ajutorul unui autovehicul 4X4, de unde a fost transportat de către o ambulanță la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea-Ciuc.

Imagini realizate la sediul spitalului județean au fost postate pe pagina de socializare a lui Borboly Csaba:

HU - https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1309291935784853

RO - https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/posts/1108591992575514

Postarea a generat discuții aprinse, mai multe persoane sunt de părere că acest fapt ar trebui făcut cunoscut și la București.

Karda Róbert, primarul localității Sândominic i-a solicitat prin intermediul paginii de socializare președintelui consiliului județean ca o delegație a primarilor din județ să facă o vizită de protest la București pentru a atrage atenția asupra a acestei situații intolerabile.

„Dacă strigătul de ajutor al oamenilor de la Dănești, Mugeni sau Băile Tușnad cu privire la daunele și atacurile pe care le provoacă aproape zilnic urși, nu este auzit la București, iar aceste carnivore mari nu sunt relocate sau extrase, atunci ne vedem obligați să mergem la București, deoarece această situație este intolerabilă! Viața oamenilor nu este unealtă politică și nici obiectul vreunui joc al nepăsării!” afirmă Borboly Csaba, care luni și marți, săptămâna viitoare va discuta cu primarii din județ în legătură cu probabila vizită de protest la București.

„Pe această cale fac apel la ministrul mediului Grațiela Gavrilescu de a emite autorizația de recoltare în cazul urșilor care atacă oameni. Bucureștiul să nu mai fie nepăsător, să nu se tragă de timp, în vreme ce în județul Harghita oamenii se află în pericol” a spus Borboly Csaba.

În cursul acestei săptămâni, într-o singură localitate din județ, la Mugeni, ursul a prădat mai multe de 100 de animale domestice: 12 iepuri, 29 pui și 60 găini. Cele zece familii care au suferit aceste daune, trăiesc zi de zi cu frica în sân.

„Nu lupt împotriva urșilor, ci pentru liniștea locuitorilor din județul Harghita și pentru siguranța lor personală. Sunt dator față de locuitorii județului de a face tot ce îmi stă în putință pentru a pune capăt acestei situații. Deoarece azi omul este în pericol, nu ursul! Toate atacurile trebuie aduse la cunoștința opiniei publice și trebuie raportate și trebuie să vorbim despre acest lucru până când se va lua o decizie la București. Să nu lăsăm ca situația să degenereze, asemenea tragicelor incendii de la clubul Colectiv sau circul de stat, să prevenim decesele cauzate de atacurile de urs! Așadar, solicit intervenția de urgență a doamnei ministru Gavrilescu și emiterea cotei de recoltare”, a afirmat președintele consiliului județean.

În ultima perioadă, de mai multe ori ursul a atacat oameni, a intrat în localități, a pătruns în case, iar datorită faptului că a crescut numărul urșilor, a crescut și pericolul.

Reprezentanții consiliului județean așteaptă în continuare sesizările cu privire la populația de urs și daunele produse de aceștia, la adresa de e-mail daune@judetulharghita.ro Mai multe informații pe această temă găsiți accesând http://judetulharghita.ro/daune.html

Atacurile de urs produse în anii trecuți pot fi viziualizate pe următoare pagină interactivă:

http://judetulharghita.ro/daune/harta-interactiva.html

Miercurea Ciuc, 24 iunie 2017