Daune cauzate de animale sălbatice
vineri, 19 aprilie 2024 00:27:54

Situație intolerabilă la Băile Tușnad din cauza urșilor

Organele abilitate și locuitorii sunt invitați să participe la dezbaterile organizate în vederea găsirii unei soluții în ceea ce privește urșii de la Băile Tușnad 

(0 Votări)32 vizualizări

La sediul consiliului local din Băile Tușnad va avea loc azi, 2 august de la ora 17,00 un forum pe tema urșilor, la care sunt invitați să participe locuitorii orașului. În cursul zilei de mâine, tot la Băile Tușnad se organizează o nouă dezbatere pe această temă la care a fost invitat și ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu.

Sunt foarte mulți urși în oraș, aceștia umblă pe străzile orașului, acolo unde sunt copii și persoane în vârstă. În cursul lunii iulie ursul a atacat două persoane  și  a pătruns de mai multe ori în dependințe, pensiuni în căutarea de hrană, iar acum în perioada în care se coc fructele, urșii pătrund zilnic în curțile oamenilor.

Cea mai recentă incursiune a avut loc la Băile Tușnad, azi noapte când ursul a intrat într-una din casele Fundației Sfântul Francisc, la Centrul de protecție a copilului Sfântul Ladislau, unde a căutat mâncare. Consilierul județean Kolozsvári Tibor, coordonatorul centrului, a relatat că azi noapte, în jurul orei două ursul a pătruns în clădire, pe intrarea principală. În căutarea de hrană a distrus frigiderul din clădirea care adăpostește cincizeci de copii. A apelat jandarmii care au sosit la fața locului după mai bine de 20 de minute, timp de reacție foarte lung.

Locuitorilor le este teamă și au spus că degeaba depun plângeri, nu se întâmplă nimic. Faptul că nu se pot apăra reprezintă o mare problemă, în sprijinul soluționării acesteia ar fi necesară organizarea cel puțin a unei echipe de intervenție.

Locuitorii doresc luarea de măsuri de către organele cu rol de decizie, respectiv acestea să-și asume responsabilitatea în vederea protejării locuitorilor. Motivul convocării în cursul zilei de azi a forumului de la ora 17,00 este dezbaterea aspectelor care trebuie întreprinse în vederea găsirii unei soluții. Mâine sunt invitați  la dezbatere reprezentanții autorităților responsabile – ministerul de resort, prefectura, jandarmeria, asociațiile de protecție a mediului, asociațiile de vânătoare, garda de mediu. La ambele întâlniri sunt așteptați reprezentanții presei.

Miercurea Ciuc, 2 august 2018