Borboly Csaba: documentația pentru acordarea despăgubirilor trebuie întocmită minuțios
În cătunul Dodo din Andreeni (localitatea Avrămești), marți 16 octombrie a avut loc o întrevedere cu gospodarii și vânătorii din zonă, la care a participat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Márton István, directorul Asociației de Dezvoltare Interregională de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita și Simó Dezső Szabolcs, primarul localității Avrămești.
Ultima actualizare: miercuri, 17 octombrie 2018
Gospodarii și-au exprimat nemulțumirea în ceea ce privește măsurile ministerului, dat fiind faptul că în tot mai multe cazuri daunele sunt subevaluate, iar despăgubirile se acordă cu întârziere.
Borboly Csaba a subliniat că la Bruxelles nu sunt stabilite limite pentru compensarea daunelor, de acum fiind nevoie doar de convingerea instituțiilor de la București în acest sens.
„Există fonduri europene care pot fi accesate de guvern, însă nu sunt făcute demersurile necesare în acest sens. Până la momentul în care gestionarea situației s-a aflat în seama vânătorilor, lucrurile au fost acceptabile, însă de atunci situația s-a degradat. Nici evaluarea populației de urs nu se face în mod corespunzător”, a spus președintele consiliului județean. Acesta a amintit inițiativa gospodarilor de anul trecut când aceștia s-au deplasat la București, iar împreună cu UDMR s-a reușit emiterea ordinului cu privire la cotele de intervenție.
În vederea găsirii unei soluții la problema urșilor este nevoie de achiziționarea de garduri electrice mai puternice, în acest se caută soluții ca pentru achiziționarea acestora să se obțină finanțare. Totodată, și în cazul victimelor umane este nevoie de elaborarea unui sistem de despăgubire.
„În scurt timp se va clarifica și modalitatea în care trebuie întocmită documentația pentru obținerea ordinului de intervenție. Pericolul în ceea ce privește siguranța vieților omenești trebuie demonstrată prin cât mai multe fotografii din care să reiasă faptul că ursul pătrunde în spațiile locuite de om”, a spus Borboly Csaba, rugându-i pe cei prezenți de a se implica în identificarea exemplarelor de urs care creează probleme.
„Trebuie identificate exemplarele care creează probleme și întocmită documentația în vederea intervenției. Să colaborăm și să ne susținem reciproc în acest sens!”, a spus președintele consiliului județean.
Márton István, directorul Asociației de Dezvoltare Interregională de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita a evidențiat că este important ca primăriile, în demersurile de întocmire a documentațiilor de despăgubire a daunelor să atașeze toate documentele relevante (cum ar fi valoarea cu care au fost achiziționate) în cazul animalelor ucise, iar atunci valoarea despăgubirii nu va fi raportata la valoarea generală de achiziționare, ci dauna va fi reprezentată de valoarea reală pe care a plătit-o gospodarul pentru animalul ucis de urs.
„Sunt de părere că în scurt timp, problemele noastre nu se vor rezolva nici de la Bruxelles și nici de la București. Un animal flămând va găsi întotdeauna modalitatea de a se hrăni, prădând culturile de plante sau animalele oamenilor. În fiecare comunitate ar trebui înființate culturi de plante destinate animalelor sălbatice, pe terenurile publice, sau ale asociațiilor de vânătoare. Nu este un lucru ușor de realizat, însă animalele sălbatice trebuie hrănite pe terenuri care se află cât mai departe de localități. În acest sens este nevoie de colaborare și surse financiare”, a spus Márton István.
Borboly Csaba le-a vorbit celor prezenți și despre acea propunere de modificare a legislației care ar face posibil ca în primă fază daunele să fie despăgubite de consiliile județene, urmând ca aceste sume să fie plătite consiliilor județene, de către ministerul de resort.
„Vă rog ca în cazul în care sesizați prezența ursului în apropierea localităților, să semnalați acest lucru la numărul de urgență 112, și cea mai mică daună să fie raportată. Toate acestea sunt necesare în elaborarea documentației în vederea acordării autorizație de intervenție”, a conchis Borboly Csaba.
Comunicatele de presă pe această temă pot fi accesate la următorul link:
https://judetulharghita.ro/daune.html
Raportarea daunelor este așteptată în continuare aici:
https://www.facebook.com/pericolursi/
Raportul elaborat de Borboly Csaba în cadrul Comitetului poate fi consultat aici.
Miercurea Ciuc, 16 octombrie 2018
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)50 vizualizări