Daune cauzate de animale sălbatice
luni, 17 iunie 2024 06:33:53

Un nou pas la nivel UE în cazul daunelor provocate de animalele sălbatice

Amendamentele propuse de Borboly Csaba – acceptate la Comitetul Regiunilor  

(0 Votări)57 vizualizări

Au fost introduse în proiectul de aviz al Comitetului Regiunilor privind Contribuția la procesul REFIT: Directiva privind păsările și Directiva privind habitatele, propunerile președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba. Proiectul de aviz a fost prezentat la sesiunea plenară din data de 4 decembrie de către raportorul acestei teme, Roby Biwer, iar Borboly Csaba a ținut să mulțumească acestuia pentru faptul că raportorul a introdus în actul său amendamentele cu privire la daunele provocate de animalele sălbatice, compensarea acestora, respectiv în ceea ce privește siguranța și sănătatea publică.

(Proiectul de aviz poate fi consultat accesând următorul link: http://cor.europa.eu/hu/activities/opinions/pages/opinion-factsheet.aspx?OpinionNumber=CDR%202624/2015)

Borboly Csaba a reamintit faptul că în județul Harghita pe lângă daunele provocate de animalele sălbatice, în speță de ursul brun, viața oamenilor este pusă în pericol. „Conviețuirea cu animalele sălbatice, și în speță cu urșii, prezintă o serie de dezavantaje, deoarece teritoriile pe care trăiesc aceștia și cele locuite de oameni, se suprapun. Iar rezultatul acestei suprapuneri este reprezentat de daunele provocate asupra bunurilor, dar și de atacurile în urma cărora este pusă în primejdie viața oamenilor. În drumul lor pentru procurarea hranei, urșii intră în teritoriile locuite de oameni, iar pe lângă pagubele materiale, tot mai numeroase sunt atacurile urșilor asupra oamenilor. Comparativ cu perioadele anterioare, a crescut numărul atacurilor asupra persoanelor”, a afirmat Borboly Csaba care a mai completat cu faptul că instituția consiliului județean a întocmit un raport (http://judetulharghita.ro/daune/raportul.html), dar și un material video în care sunt prezentate cazurile persoanelor care au suferit de pe urma acestor atacuri. „Consider că este foarte important ca problema daunelor provocate de animalele sălbatice să se concretizeze sub forma unui aviz al CoR și să figureze în programul de lucru al comisiei de specialitate în anul care vine”, a completat președintele consiliului județean.

Pe ordinea de zi a ședinței plenare a figurat și proiectul de aviz privind Convenția Primarilor, la care Borboly Csaba a înaintat amendamente. Acesta a ridicat o serie de aspecte care au o importanță deosebită pentru zonele rurale. S-a dorit să se atragă atenția asupra faptului că orașele mici și comunele din zona rurală nu pot accesa fonduri cu scopul elaborării planurilor de acțiune destinate energiilor regenerabile (SEAP), de aceea s-a propus introducerea unor proceduri simplificate. Totodată, s-a propus ca între scopurile Convenției Primarilor, pe lângă eficiența energetică, să fie luate în considerare și aspectele care vizează utilizarea eficientă a resurselor.

Despre activitatea președintelui consiliului județean în cadrul Comitetului Regiunilor, puteți afla mai multe accesând http://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/.

Miercurea-Ciuc, 4 decembrie 2015