Daune cauzate de animale sălbatice
luni, 17 iunie 2024 07:42:16

Urșii se plimbă prin curtea spitalului de la Tulgheș

Din luna septembrie nu s-a luat nicio măsură de îndepărtare a pericolului 

(0 Votări)37 vizualizări

Încă din luna septembrie, curtea spitalului de psihiatrie Tulgheș, instituție subordonată Consiliului Județean Harghita este frecventată de o ursoaică cu trei pui. Aceștia au fost văzuți cel mai recent, în data de 25 noiembrie în curtea unității medicale”, a înștiințat prin intermediul unei scrisori adresate Consiliului Județean Harghita, Csibi Veronica, managerul spitalului de psihiatrie. 

Conducerea spitalului s-a adresat în data de 25 septembrie Ocolului silvic din Tulgheș pentru a efectua demersurile necesare pentru relocarea ursoaicei cu trei pui. Ocolul silvic a solicitat întreprinderea unei serii de măsuri și astfel, s-a instalat gard electric, s-au securizat spațiile de depozitare a deșeurilor, s-au colectat fructele de pe pomii din curtea spitalului. În ciuda acestor măsuri, urșii au revenit periodic în căutare de hrană, în curtea spitalului. În data de 26 noiembrie, conducerea spitalului s-a adresat din nou ocolului silvic pentru a găsi o rezolvare a problemei.

„Considerăm că este inacceptabil faptul că autoritățile nu iau măsuri în vederea înlăturării pericolului pe care îl reprezintă aceste animale. Indirect viața personalului medicale și a pacienților este pusă în pericol!”,  a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita. Acesta a făcut un apel către primăria localității Tulgheș de a solicita relocarea ursoaicei cu trei pui și a asigura siguranței locuitorilor. Nu în ultimul, prin intermediul unei adrese a adus în atenția ministrului mediului Grațiela Gavrilescu situația, solicitând tratarea acesteia cu prioritate.

„Nu este în regulă că nu se întreprind măsuri corespunzătoare și se așteaptă să se întâmple daune materiale semnificative, sau chiar victime omenești. Trebuie întreprinse măsurile necesare pentru a preveni situațiile de acest fel!”, a spus președintele consiliului județean.

Măsurile întreprinse cu privire la daunele provocate de urși puteți să le accesați la următoarele link-uri: http://judetulharghita.ro/daune.html și  https://www.facebook.com/pericolursi/ .

Miercurea Ciuc, 29 noiembrie 2018