Daune cauzate de animale sălbatice
vineri, 26 aprilie 2024 17:58:08

Viața unui om nu este subiect de dezbatere publică

Borboly Csaba solicită modificarea legislației în vigoare pentru asigurarea siguranței cetățenilor

(0 Votări)37 vizualizări

De la lansarea în dezbatere a ordinului ministrului Mediului pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urși și lupi, în județul Harghita s-au înregistrat patru cazuri în care persoane au fost rănite de urs. Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita solicită de la prim-ministrul și de la viceprim-ministrul României modificarea și aplicarea imediată a Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică.

În cursul zilei de 10 iulie, după cum a menționat în cursul zilei de sâmbătă când doi ciobani au fost răniți de urs, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba s-a adresat prin intermediul unei scrisori primului ministru al țării Mihai Tudose și viceprim-ministrului Grațiela Gavrilescu, ministru al Mediului în vederea punerii în aplicare legislației în vigoare.

Astfel, în temeiul prevederilor art. 7, alin. (13) din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 22 şi art. 35 din Constituţia României, prin care statul garantează cetăţenilor dreptul la viaţă, la integritate fizică precum şi dreptul la un mediu sănătos şi echilibrat ecologic se solicită, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public, supunerea spre emitere în procedura de urgenţă a ordinului pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urs și lup, în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante.

Totodată, președintele Consiliul Județean Harghita, solicită formularea mai precisă în cazul aliniatului (13) din articolul 7 ale legii în speță, și anume formularea expresă, că în situații care reprezintă un pericol asupra vieții omenești, ale dreptului la viață și la integritatea fizică al oamenilor, reprezintă situații în care se pot emite ordine și alte acte normative imediate fără consultări publice.

De la lansarea în dezbatere a ordinului ministrului Mediului pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urși și lupi (5 iulie a. c.), în județul Harghita s-au înregistrat patru cazuri în care persoane au fost rănite de urs. Comparativ cu anul trecut cânt pe tot parcursul anului au fost rănite de urs 13 persoane, până în momentul de față, în acest an au fost rănite 8 persoane. Nu este de neglijat nici faptul că numărul cazurilor raportat până la data de 30 iunie 2017, al daunelor provocate de carnivorele mari a ajuns la 82, dintre acestea 58 sunt atribuite urșilor. Pagube aferente acestor cazuri sunt în creștere - 28 de bovine, 146 capre și oi, 38 de stupi de albine, 1 cal. Toate aceste informații au fost aduse la cunoștința Ministerului Mediului, a cărui decizie este așteptată a fi luată cât mai curând în vederea asigurării unui climat de siguranță în rândul cetățenilor care pe lângă faptul că suferă pierderi materiale de pe urma daunelor cauzate de urși, trebuie să se teamă și pentru viața lor.

Informații suplimentare privind situația daunelor și victimelor cauzate de urs în județul Harghita, puteți obține accesând următorul link: https://www.facebook.com/pericolursi/?fref=ts .

Miercurea-Ciuc, 10 iulie 2017