Valea Uzului
joi, 23 mai 2024 07:06:20

Lanț uman la cimitirul din Valea Uzului: să nu tulbure nimeni somnul de veci al eroilor noștri!

La ședința instituției din data de 5 iunie, Borboly Csaba a cerut consiliului județean să se alăture protestului pașnic 

(0 Votări)57 vizualizări

La ședința consiliului județean care a avut loc în data de 5 iunie la Borzont, Consiliul Județean Harghita a adoptat o serie de hotărâri care au în vedere finanțarea mai multor investiții din zona Gheorgheni. Totodată, s-au dezbătut aspecte și despre situația cimitirului militar de la Valea Uzului, unde mâine va avea loc un protest pașnic la care Borboly Csaba a invitat și membri consiliului județean să se alăture. 

În debutul ședinței, președintele Consiliului Județean Harghita a menționat faptul că ședința instituției se organizează la Borzont și pentru că se dorește finanțarea mai multor investiții din zona Gheorgheni. Ședința a avut loc la casa de cultură din localitatea sus-menționată, clădirea fiind renovată prin intermediul programului de clacă organizat de Consiliul Județean Harghita. Acest fapt a fost adus la cunoștința celor prezenți de către primarul comunei Joseni, Gáll Szabolcs.

Mai apoi, Borboly Csaba semnat acea scrisoare adresată primăriei din localitatea Dărmănești prin care solicită acesteia revocarea evenimentelor preconizate a avea loc la cimitirul din Valea Uzului în data de 6 iunie, cu ocazia Zilei eroilor și stoparea șirului de ilegalități. Cimitirul de la Valea Uzului se află pe teritoriul județului Harghita, astfel pentru evenimentele organizate aici nu poate emite autorizare o instituție din județul Bacău. În locația respectivă sunt preconizate a avea loc și alte evenimente, iar conform prevederilor legale, concomitent nu pot fi organizate mai multe evenimente. Mai mult, nu s-a solicitat nici restricționarea circulației pe drumul județean, iar în zonă se execută lucrări de reabilitare a drumului. Borboly Csaba a solicitat stoparea șirului de ilegalități și i-a invitat pe membri consiliului județean să se alăture protestului pașnic, care va avea loc mâine de la ora 16,00 la cimitirul de la Valea Uzului și care este intitulat Pentru odihna eroilor! La inițiativă s-au alăturat și reprezentanții consiliului județean din Covasna.

Conducerea ședinței a fost preluată de vicepreședintele consiliului județean, Bíró Barna Botond, iar vicepreședintele Barti Tihamer a prezentat investițiile care se doresc a fi implementate în zona Gheorgheni.

Reabilitarea drumului județean 135 până la limita cu județul Mureș, respectiv reabilitarea drumului județean 127, între localitățile Ditrău și Tulgheș sunt investiții de anvergură, iar cererile de finanțare a acestora au fost înaintate către ministerul de resort de către consiliul județean, care a aprobat documentația tehnică a lucrărilor mai sus amintite.

Proiectul de hotărâre care prevede finanțarea de către consiliul județean a lucrărilor din zona Gheorgheni a căror valoare se ridică la peste trei milioane de lei, a fost aprobat de membri consiliului județean. Barti Tihamer a făcut cunoscut faptul că prin aceste sume se completează bugetul localităților din zona Gheorgheni, în special în cazul acelor investiții finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și aflate în curs de implementare. Nu vor fi finanțate doar lucrările de reabilitare a drumurilor județene, se dorește ca în cursul acestui an să fie construită și pista de bob de la Borsec, se vor desfășura lucrări la piața din Remetea, vor fi efectuate lucrări și la Joseni. Barti Tihamer a precizat că aceste investiții au în vedere bunăstarea locuitorilor din zona Gheorgheni.  

Biro Barna Botond a afirmat că unul dintre punctele importante de pe ordinea de zi a ședinței este reprezentat de aprobarea alocării sumelor ce constituie sprijin financiar unităților de cult din județul Harghita. Vicepreședintele consiliului  județean a spus că au fost desemnate câștigătoare patruzeci de proiecte și a precizat că se va mai organiza un concurs de proiecte, dat fiind faptul că există solicitări în acest sens. Dintre proiectele înaintate au fost respinse ca urmare a unui ordin ministerial acele solicitări care au avut în vedere achiziționare de orgi, renovarea clădirilor auxiliare, a sediilor parohiale, însă sunt eligibile pentru finanțare clădirile multifuncționale, cum ar fi casele de rugăciuni. 

 

Borzont, 5 iunie 2019