Valea Uzului
vineri, 20 septembrie 2024 20:54:07

Primarul de la Dărmănești acționează în stilul kamikaze și continuă șirul de ilegalități

Se solicită preîntâmpinarea incidentelor la Valea Uzului 

(0 Votări)39 vizualizări

„Cea mai recentă ilegalitate a primarului din Dărmănești este aprobarea evenimentelor de comemorare din data de 6 iunie”, a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita în cadrul conferinței care a avut loc în data de 5 iunie la sediul consiliului județean și la care au fost prezenți deputatul Korodi Attila și senatorul Tánczos Barna. Președintele consiliului județean a făcut cunoscut faptul că a primit o invitație din partea primarului orașului Dărmănești, Toma Constantin la evenimentul organizat în data de 6 iunie (care va avea loc de Ziua eroilor la cimitirul din Valea Uzului), însă a răspuns invitației, prin intermediul unei adrese în care a enumerat șirul de ilegalități și a atras atenția asupra faptului că primarul orașului Dărmănești a încălcat grav sfera atribuțiilor sale.

„În legea cu privire la manifestațiile publice este menționat clar faptul că fiecare primărie poate să emită acte doar pe teritoriul propriu, și numeroase instituții, cel mai recent Instituția Prefectului – Județul Bacău, au certificat faptul că Valea Uzului aparține județului Harghita, localității Sânmartin”, a explicat Borboly Csaba, continuând: în conformitate cu prevederile Legii 2/1968, Valea Uzului aparține localității Sânmartin din județul Harghita; conform Ordonanței guvernamentale 299/2010 cimitirul din Valea Uzului este parte a domeniului public la localității Sânmartin; organizatorul evenimentului încalcă prevederile Legii 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, art. 6-11; drumul județean 123 până la poziția kilometrului 41 aparține județului Harghita, locația cimitirului de la Valea Uzului este la kilometru 38; mai mult, în momentul de față Consiliul Județean Harghita desfășoară lucrări de administrare pe acest drum, iar pentru această perioadă are dreptul să restricționeze circulația pe drumul respectiv. „Având în vedere acestea, primarul din Dărmănești nu are atribuții, nu poate emite autorizații cu privire la evenimente care vor avea loc în unități administrativ-teritoriale învecinate”, a afirmat Borboly Csaba. Totodată, a precizat că nu există instituție care să fi considerat legale activitățile desfășurate de cei din Dărmănești.

Borboly Csaba a mai spus că în orele premergătoare conferinței de presă l-a însoțit pe vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt la cimitirul de la Valea Uzului, alăturându-li-se Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, Antal Árpád, primarul orașului Sfântu-Gheorghe, respectiv Gergely András, primarul localității Sânmartin. La protestul pașnic care va avea loc pe 6 iunie, de la ora 16,00, Borboly Csaba i-a invitat și pe membrii consiliului județean, pe primarii și viceprimarii localităților din zona Ciuc. „Am încredere că există rațiune și putere pentru a putea opri șirul de ilegalități comise de primarul din Dărmănești, care pot fi asemănate acțiunilor de tip kamikaze. Toate acestea pot fi stopate doar prin forța legii”, a spus Borboly Csaba.

Deputatul Korodi Attila a trecut în revistă subiectul consultărilor pe care UDMR le-a avut cu o zi înainte cu președintele țării, Klaus Iohannis informându-l pe acesta din urmă cu privire la situația care s-a conturat la cimitirul din Valea Uzului, despre șirul de ilegalități recunoscut și de instituțiile statului. A fost exprimat punctul de vedere că până în momentul în care această problemă nu este rezolvată într-o manieră corectă din punct de vedere juridic – iar în acest caz doar Ministerul Apărării poate să intervină, în baza tratatelor bilaterale de colaborare cu Ungaria, respectiv în spiritul legii care face referire la cimitirele militare –, nu poate fi permisă nici un fel de activitate în cimitir care ar putea genera doar tensiuni. „Dacă Ministerul Apărării prin arhivele proprii poate demonstra că aici au fost înhumați eroi din al doilea război mondial, atunci cinstit, respectând legile, să fie realizată o parcelă comemorativă. Nu este nicio problemă cu aceasta, însă ceea ce face primăria din Dărmănești este profanare, este inacceptabil”, a afirmat deputatul. Totodată, deputatul a precizat că în cursul aceleiași zile, folosindu-se de instrumentul declarațiilor publice (cum a procedat și senatorul Tánczos Barna în Senat), a solicitat guvernului ca având în vedere documentele emise de instituțiile guvernului prin care se atestă șirul de ilegalități, să facă tot posibilul ca în data de 6 iunie, la cimitirul din Valea Uzului să nu fie organizat niciun eveniment care să genereze tensiuni. „Trebuie să dicteze rațiunea, iar până la restabilirea legalității, guvernului îi revine o mare responsabilitate, deoarece în acest caz nu este vorba de o atribuție a consiliului local”, a spus Korodi Attila.

Senatorul Tánczos Barna a atras atenția că în ultimele două luni comunitatea maghiară, secuiască a protestat în mod pașnic în ceea ce privește situația de la cimitirul din Valea Uzului, în vreme ce primarul de la Dărmănești și instituția pe care o conduce, a făcut ilegalitate după ilegalitate. „Același lucru îl vom face și mâine (n.r – 6 iunie): vom participa cu toții mâine la Valea Uzului, la un protest pașnic, dar ferm, deoarece considerăm că este inacceptabil că de două luni demonstrăm ilegalitățile care se fac, însă nicio instituție a statului nu a luat vreo măsură concretă. În această perioadă în care au fost redactate documente se demonstrează faptul că primăria din Dărmănești, din primul moment a procedat în mod ilegal, iar primarul localității amplifică seria ilegalităților, spre exemplu și prin faptul că organizează în data de 6 iunie o comemorare, care încalcă o serie de prevederi legale”, a spus senatorul. Acesta a evidențiat că joi, la Valea Uzului comunitatea maghiară din județele Harghita și Covasna va protesta pașnic, printr-un lanț uman, la orice activitate de sfințire, inaugurare, deoarece acest lucru nu se poate întâmpla până când nu se clarifică situația. Senatorul a vorbit și despre interpelarea pe care a făcut-o din cadrul Senatului și prin care a solicitat primului ministru să enumere măsurile făcute după ce UDMR a atras atenția asupra ilegalităților pe care le comite primăria din Dărmănești, să numească persoanele care se fac vinovate și măsurile de sancționare a acestora. Tánczos Barna l-a informat personal și ministrul de interne, Carmen Dan cu privire la faptul că ziua de 6 iunie este „o zi cu factor mare de risc”, dat fiind faptul că în fața cimitirului se preconizează evenimente organizate în același timp, de două grupuri diferite. Senatorul i-a cerut ministrului să ia toate măsurile necesare preîntâmpinării oricăror evenimente care pot aduce atingere siguranței și ordinii publice. Carmen Dan l-a asigurat pe politicianul harghitean că i s-a adus la cunoștință faptul că la evenimentul organizat de primăria din Dărmănești și-au prezentat intenția de participare și grupuri extremiste și că se vor lua toate măsurile necesare evitării oricărui incident. „Sunt sigur de faptul că reprezentanții comunității maghiare nu vor provoca niciun incident, ne pregătim pentru un protest pașnic”, a conchis senatorul.

Tánczos Barna a mai evidențiat faptul că în privința cimitirului de la Valea Uzului măsurile pot fi luate exclusiv de ministerele apărării din România și Ungaria, pe baza tratatelor existente între cele două țări: doar o comisie mixtă poate decide locul în care să fie realizată o parcelă dedicată soldaților români, în cazul în care statul român solicită acest lucru.

 

Miercurea Ciuc, 5 iunie 2019