Consiliul Judeţean Harghita
miercuri, 08 mai 2024 00:53:10
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 09 octombrie 2015

ROMÂNIA

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 09 octombrie  2015

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 09 octombrie  2015

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. Crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1.

BORBOLY CSABA

UDMR

2.

AMBRUS SÁNDOR

UDMR

3.

ANDRÁS ATTILA

UDMR

4.

BARTI TIHAMÉR

UDMR

5.

BECZE ISTVÁN

UDMR

6.

BEGE KÁROLY

UDMR

7.

BENDE SÁNDOR

UDMR

8.

BENYOVSZKI LAJOS

UDMR

9.

BÍRÓ BARNA BOTOND

UDMR

10.

BURUS-SIKLÓDI BOTOND

UDMR

11.

CSILLAG PÉTER

MPP - PCM

12.

DAJKA TÜNDE

UDMR

13.

DANGULY ERVIN

EMNP - PPMT

14.

FERENCZ-SALAMON ALPÁR

UDMR

15.

INCZE CSONGOR

UDMR

16.

JÉRE ELEMÉR

UDMR

17.

KOZMA ISTVÁN FLORIN

UDMR

18.

MARCU RĂDUCU IOAN

PSD

19.

MIKLOS GHEZA

UDMR

20.

OROSZ-PÁL LEVENTE

EMNP - PPMT

21.

POP ADRIAN

PNL

22.

PROCA ION

PNL

23.

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

24.

SALAMON ZOLTÁN

MPP - PCM

25.

SÁNDOR BARNA

UDMR

26.

SEBESTYÉN CSABA-ISTVÁN

MPP - PCM

27.

SORBÁN ATTILA

EMNP - PPMT

28.

SZENTES ANTAL

UDMR

29.

THAMÓ CSABA

MPP - PCM

30.

TÓÁSÓ LÁSZLÓ

UDMR

31.

VÁNYOLÓS ISTVÁN ALBERT

UDMR

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.           1169 / 2015, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Se intonează imnul de stat al României.

Se intonează imnul de stat al Ungariei.

Se intonează imnul Secuiesc.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba deschide şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita în Panorama Sfânta Ana situată pe raza administrativ-teritorială a Comunei Cozmeni, satul Lăzărești. Mulțumește pentru prezență participanților și speră, că ședința comună a celor două județe, colaborarea între Harghita și Covasna, să fie benefică pentru aceste regiuni. Crede, că deciziile luate cu această ocazie să influențeze favorabil dezvoltarea celor două județe, existând mai multe probleme și proiecte comune. Este de prima dată, când se desfășoară o ședință comună cu județul Covasna, dar speră, că nu va fi ultima, se va repeta ori de câte ori va fi nevoie de consultare comună. Județul Harghita a mai avut ședință comună și cu județul Neamț, legislația privind Administrația Publică Locală permite desfășurarea ședințelor comune ale administrațiilor locale. Are încredere, că în urma deciziilor luate astăzi, în această regiune va fi posibilă dezvoltarea resurselor și viața locuitorilor să fie îmbunătățită. Mulțumește și pentru Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Csomád-Bálványos, a cărei activitate are ca scop dezvoltarea acestei părți a județului,  pentru asigurarea locației și pregătirea unei materiale informative, care va fi prezentată astăzi, la această ședință. Asociația are mai multe localități afiliate din amândouă județe, și sunt printre cei prezenți și conducătorii acestora. Chiar dacă se dezvoltă în mai multe segmente, tot Ținutul Secuiesc are de câștigat. Așteptările locuitorilor pot fi deservite mai bine, dacă autoritățile locale colaborează bine. Salută pe toți reprezentanții localităților din regiune, pe reprezentanții Consulatului Maghiar din Municipiul Miercurea Ciuc, de la care așteaptă sprijin pentru proiectele inițiate, pe domnii deputați UDMR Antal István și Korodi Attila și aparatul Consiliului Județean al județului Covasna împreună cu domnul președinte Tamás Sándor.

 

Domnul președinte  Tamás Sándor salută pe toți cei prezenți la această ședință extraordinară, pe care o consideră premieră în sensul că, nu-și amintește dacă a mai fost organizat vreodată ședință comună între consiliile județene de la Covasna și Harghita. Colaborare  există, și a existat mereu cu ocazia derulării mai multor proiecte comune. Județul Covasna colaborează bine cu alte județe, cum și Brașovul de exemplu, dar este prima ocazie să participe la o astfel de ședință comună. Se bucură, că s-au găsit pe lângă problemele practice cuprinse în proiectele de hotărâri aflate pe ordinele de zi aspecte comune, despre care vor avea o prezentare cu domnul președinte Borboly Csaba, și care va arăta ce s-a realizat în ultimii 7 ani.  Consideră această întâlnire între cele două județe simbolică, este un semn de înfrățire, care speră, va continua în timp și cu alăturarea celui de al treilea județ din Ținutul Secuiesc. Salută oaspeții ședinței din partea județului Harghita, dar și pe domnul deputat UDMR Fehér László, pe reprezentanții autorităților locale, care sunt afiliați la ADI Csomád-Bálványos, pe conducătorii direcțiilor, serviciilor instituțiilor prezente și reprezentanții mass-media.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  salută pe domnul Vaszi Levente, domnul profesor din Coșnea, care a reușit să atragă atenția lumii asupra locului și a oamenilor din  această regiune prin cântecul lui. Este o mândrie, că sunt astfel de talente la noi, care promovează tradițiile populare. Consideră, că este chiar potrivit ca această ședință să fie începută cu un moment festiv oferit de dânsul.

 

Domnul Vaszi Levente salută pe toți cei prezenți. Oferă spre ascultare două buchete de cântece populare, una în limba maghiară, cealaltă în limba română, semnificând  relația strânsă a populației mixte din zona lui.

 

Moment festiv oferit de domnul Vaszi Levente.              

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  mulțumește pentru prestația domnului Vaszi Levente și propune începerea ședinței. Întreabă, dacă și în Consiliul Județean Covasna se începe cu confirmarea cadrului juridic legal al ședinței.

 

Domnul președinte  Tamás Sándor anunță deschiderea ședinței comune extraordinare a celor două județe la la Panorama Sfânta Ana situată pe raza administrativ-teritorială a Comunei Cozmeni, satul Lăzărești. Întreabă pe domnul secretar al județului Covasna, dacă există cvorumul necesar.

 

Domnul Varga Zoltán secretarul județului Covasna declară, că lipsesc 13 consilieri județeni și sunt prezenți 17 din totalul de 30 membri aleși. Astfel ședința este statutară. 

 

Domnul președinte  Tamás Sándor declară ședința deschisă. Pe lângă Proiectul Ordinii de zi comunicat, propune revocarea Hotărârii cu privire la participarea Centrului Cultural  Covasna la înființarea Asociației Terra Siculorum 2021, cu scopul de a susține candidatura Municipiului Sfântu Gheorghe. Au fost obiecții din partea Prefecturii județului Covasna, și s-a decis asupra unei alte soluții juridice privind continuarea acestui proiect. Întreabă, dacă mai sunt propunei cu privire la Ordinea de zi. Propune spre aprobare Ordinea de zi.  Urgența acestei retrageri este motivată cu desfășurarea unei următoare ședințe al Consiliului Județean Covasna în cursul zilei următoare, la care se poate lucra la modificarea actelor.

 

Domnul Kulcsár Terza József, conducătorul Fracțiunii Partidului Civic Maghiar din Covasna roagă, să fie consemnat expunerea unei punct de vedere.

 

Domnul președinte  Tamás Sándor ia act asupra acestei cereri, și supune spre aprobare Ordinea de zi, care s-a votat în unanimitate, și care se prezintă astfel :

 

1.      Informare privind activități desfășurate în comun de către Consiliul Județean Harghita și Consiliul Județean Covasna în perioada 2008-2015

2.      Informare privind activitatea Asociației Csomád-Bálványos

3.      Proiect de hotărâre privind aprobarea colaborării județelor Harghita și Covasna în vederea participării comune la un Program POR

4.      Proiect de hotărâre cu privire la rectificarea bugetului județului Covasna

5.      Proiect de hotărâre privind revocarea unei hotărâri adoptate într-o ședință anterioară

6.      Declarația domnului Kulcsár Terza József  

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului declară că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Din cei 31 de membrii în funcție sunt  8 consilieri judeţeni absenți.  Consiliul este legal întrunit cu 22 de membrii prezenți la ședință, și președintele Consiliului Județean Harghita. Absentează : Ambrus Sándor, Bende Sándor, Bíró Barna Botond, Danguly Ervin, Jére Elemér, Proca Ion, Rácz Árpád, Sebestyén Csaba István și Ványolós István Albert. Ședința este statutară. Ca și în județul Covasna, și la ședințele Consiliului Județean Harghita domnul președinte are cuvântul de deschidere și asigurarea legitimității cadrului juridic al ședinței, este confirmat de secretarul județului.

 

Domnul președinte  Tamás Sándor spune, că este de profesie jurist, de aceea are primul cuvânt la începerea ședinței.  

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  întreabă, dacă are cineva ceva de adăugat la Ordinea de zi comunicată, care se aseamănă la cel prezentat de domnul președinte Tamás Sándor. Este vorba despre modificarea bugetului de venituri și cheltuieli și de execuția bugetului.

 

Domnul consilier județean Salamon Zoltán salută participanții la ședința comună. Solicită, ca declarația fracțiunii din Covasna a Partidului Civic Maghiar să fie introdusă și pe Ordinea de zi a Consiliului Județean Harghita.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  este de acord cu propunerea domnului consilier Salamon Zoltán.

 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului ordinii de zi.

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul președinte  Tamás Sándor se bucură, că din anul 2008 colaborarea dintre județele Harghita și Covasna s-a întărit. După anul 2012 s-au accentuat și mai mult inițiativele comune. Va fi prezentat un studiu, care nu conține chiar totul, pentru că lista este lungă, dar conține cele mai importante realizări comune.  Dacă sunt păreri, obiecții, la finalul prezentării vor fi ascultate. Sunt grupate pe capitole temele.

Cel mai important  capitol este al dezvoltărilor. S-a finalizat ”Autostrada Secuiască”, sau DN12, pe o distanță de 220 Km, și a costat 220 milioane de lei. Această lucrare de fapt nu  este bugetul și programul celor două județe, dar este rezultatul efortului politic al  autorităților locale, județene și a reprezentanților politici din  aceste regiuni, într-o perioadă de 10 ani. S-a reușit reabilitarea totală a tronsonului de 220 Km din Chichiș, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Lăzarea, până la Reghin.

La capitolul reamenajarea și reabilitarea Băilor Secuiești s-a axat  pe patru surse de bani. Bani Europeni, Programe Guvernamentale, Bugete Locale și acțiuni de calcă. Acest program a fost de lungă durată.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  adaugă la acest capitol, că prima realizare comună a fost Programul ”Drumul apelor minerale”. După un început anevoios, după care era să fie lăsat deoparte în anul 2008, până la urmă s-a realizat, datorită sprijinului aleșilor Parlamentari, care au susținut cauza. Mai sunt și alte proiecte comune, în această situație. De exemplu Programul managementului deșeurilor. Este recunoscător Parlamentarilor aleși din zonă, că sprijină inițiativele locale. Colaborarea este mulțumitoare între cele două județe. Când formațiunea UDMR a fost la Guvernare, și realizările au fost mai numeroase. Au fost de mare ajutor și autoritățile locale din județele înfrățite din Ungaria. Se poate spune, că realizările din secuime se datorează acțiunilor de clacă între factorii menționați.

  

Domnul președinte  Tamás Sándor spune că prin Programul ”Drumul apelor minerale” s-a reușit atragerea pentru cele două județe a unei sume de 10 milioane de euro de la Fondurile Europene.  Dar au fost construite Băi și din fonduri alocate de  Guvern, de exemplu cel de la Hatojka, din județul Covasna, dar și cel de la ”Sóskútfürdő” din județul Harghita. La toate lucrările au participat și autoritățile locale prin bugetele lor dar și locuitorii din zonă prin acțiuni de clacă.      

     

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  consideră, că pe lângă acțiunile de achiziții publice, atragerea fondurilor externe, alcătuirea unor fronturi comune în jurul unor cauze a factorilor politici au contribuit la realizări. Trebuie menționat și ramura agriculturii, care începând din anul 2008 a beneficiat de o atenție sporită și accentul a fost pus pe asigurarea piețelor, unde agricultorii din zona rurală să-și poată expune și comercializa produsele, să-i fie asigurat traiul în urma acestei activități. S-au purtat discuții cu gospodari, au fost organizate foarte multe întrevederi și s-au oferit soluții, ca micii agricultori să-și poată dezvolta afacerea. În cele două județe s-au înființat mai multe cooperative, asociații agricole, sunt mai multe Asociații de Dezvoltare Intercomunitare, care se ocupă cu dezvoltarea rurală. Au fost organizate și cursuri de formare, prin care gospodarii să perfecționeze și s-a acordat consultanță în domeniu la orice solicitare.

 

Domnul președinte  Tamás Sándor adaugă, că nu este o obligație legislativă din partea autorităților sprijinirea în forma menționată a gospodarilor. Mai mult este un spirit de responsabilitate asumată din partea conducătorilor autorităților locale. Dar sunt convinși, că astfel s-a putut crea o bază economică a locuitorilor din acesastă zonă. Consideră, că nu este corect, că prețul de aprovizionare a laptelui pe piețele naționale să fie 50 de bani/l, la nivel European să fie 1,5 lei/l, față de laptele Elvețian, care valorează 2,45 lei/l. Mai sunt multe astfel de politici incorecte. De aceea au fost luate măsuri ca înființarea unor puncte de colectare și de producție a produselor lactate din laptele autohton. Astfel de fabrici, care deservesc așteptările gospodarilor din zonă sunt în orașul Cristuru Secuiesc, în comuna Frumoasa - județul Harghita și în comuna Ilieni – județul Covasna. Intenția este de a înființa cât mai multe astfel de unități, care să deservească activitatea gospodarilor din regiune, și să asigure o piață de desfacere pentru produsele obținute. După parcurgerea Ordinelor de zi, va fi prezentat o inițiativă comună, care constă într-un proiect de finanțare depus în cadrul  Programului Operativ Regional. Este vorba despre reabilitarea totală a unui tronson de drum, care leagă cele două județe. De fapt sunt trei parteneri în acest program, pentru că între timp județul Covasna a depus proiectul în colaborare cu județul Barșov pentru continuarea aceluiaș tronson. Pornește din județul Covasna, de la Malnaș Băi spre Bățanii Mari, Biborțeni, Baraolt, și mai departe spre județul Harghita spre Tălișoara, Virghiș, iar spre Brașov, spre comuna Agăș până la Măieruș.  

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  spune, că acest drum va fi continuat în județul Harghita spre comuna Ocland, satul Sînpaul, satul Orășeni, satul Daia, satul Ighiu, satul Iașu, comuna Ulieș, satul Oțeni, tronsonul, care leagă Municipiul Odorheiu Secuiesc de orașul Cristuru Secuiesc, unde ar ajunge la drumul național.

 

Domnul președinte  Tamás Sándor continuă discursul cu prezentarea programului comun la capitolul dezvoltare, care este un alt program de reabilitare de drumuri județene, care implică județele Harghita, Covasna, și Barșov, cu care unde deja există un acord încheiat. Acest tip de colaborare va aduce un punctaj pozitiv la evaluarea proiectului și desigur, beneficii de zeci de mii de euro, nu mai vorbind de beneficiul reabilitării totale a drumurilor județene din depresiunea Baraoltului și din zona Odorheiului.

            La capitolul culturii chiar nu se pot prezenta toate evenimentele și inițiativele comune ale celor două județe, pentru că lista este infinit de lungă. Numai câteva foarte reușite vor fi amintite. De exemplu, Bienala Grafică și Bienala Fotografică, evenimente, care deja au trecut de granița Ținutului Secuiesc, și care au căpătat aspect internațional. Gala de premiere a celui de al II-lea Bienală Fotografică chiar astăzi se va desfășura în Municipiul Sfântu Gheorghe, eveniment, la care invită pe toți cei, care sunt interesați.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  este foarte mulțumit de colaborarea specialiștilor în cultură și mai multe domenii între cele două județe. Asociațiile culturale din amândouă județe au relații foarte strânse și multe evenimente comune. Sunt foarte multe proiecte culturale comune, programe comune. Pentru politicieni este îmbucurător dezvoltarea mediului social și profesional, dar și obligație continuă, ca să creeze mediul favorabil pentru desfășurarea evenimentelor culturale, indiferent de culoarea politică. 

            Este foarte important efortul, și munca depusă de specialiștii celor două județe, în interesul deslușirii semnificației simbolurilor tradiționale seculare,  explicația stemelor din această regiune, să fie descoperite rădăcinile comune, istorice, și  tradițiile, care reprezintă locuitorii acestei regiuni. Expunerea pentru public a rezultatelor lucrărilor menționate este foarte importantă și este o activitate continuă. Se încearcă editarea textelor, a explicațiilor în limba maghiară, dar și în limba română, ca să fie cunoscute și introduse în circuitul istoriei culturii generale din țară. Totodată aceste descoperiri istorice sunt parte și a istoriei academice maghiare.

        

Domnul președinte  Tamás Sándor  relatează despre înființarea premiului ”Orbán Balázs”. În fiecare an este ales câte o persona distinsă dintre cele trei județe ale Ținutului Secuiesc, va primi acest premiu. În acest an premierea se va desfășura în județul Harghita, în Municipiul Miercurea Ciuc.

            În programul ”Capitala Culturală a Europei”, Municipiul Sfântu Gheorghe depune proiectul și în numele Ținutului Secuiesc, astfel cuprinde toată regiunea secuimii, și mai ales consiliile județene ale celor două județe, Covasna și Harghita.

            În cadrul acțiunilor culturale și de activități sportive, menționează despre evenimentul anual ”Székely Vágta”, care deja a căpătat caracter Transilvănean, și care are deja un renume în evenimentele ecvestre.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  vorbește despre ”Turul Ciclism al Ținutului Secuiesc”, eveniment inițiat de Municipiul Miercurea Ciuc, dar care, între timp a cooptat ca parteneri autoritățile locale și consiliile județene din cele două județe. Pentru această inițiativă excepțională meritul se datorează domnului primar Ráduly Róbert. Acest eveniment deja este cotat la forurile internaționale în domeniu. Chiar și  în domeniul turismului și a dezvoltării a adus beneficii, pentru că investitorii sunt interesați de regiuni, unde există siguranță, ordine, inițiative locale, și evenimente semnificative.

            Vorbește și despre festivitatea ”Întâlnirea celor 1000 fete Secuience”, care organizatoric s-a extins la cel puțin trei județe, și este tot un eveniment de renume internațională. Ajută la păstrarea identității culturale, tradiționale a zonei, întărește încrederea tinerilor în forța și aprecierea datinilor, porturilor, poate influențează în decizia lor de a pleca să-și caute norocul prin străinătăți. Dar e foarte apreciat și în rândul populației, care este mândru de diversitatea și frumusețea portului național.

 

Domnul președinte  Tamás Sándor  menționează, că din județul Covasna în jur de 330 de fete participă anual la acest eveniment pe dealul Șumuleului.

            Deja a cincea oară este organizat evenimentul ”Zilele vânătorești din Ținutul Secuiesc”. Anul acesta se va organiza la Băile Szejke, lângă Municipiul Odorheiu Secuiesc. Serbările încep de mâine.

            Festivitățile apei minerale ”Aquarius” este un alt eveniment apreciat, unde pe lângă degustarea apelor minerale, se organizează și o competiție de pregătire a plăcintei având ca ingredient apa minerală. Nu înșirează numele apelor minerale, care participă la eveniment.

            Între evenimentele culturale tradiționale este de menționat festivitatea de la Nyergestető la fiecare 1 august a anului. Se găsește la granița celor două județe și o bună ocazie, ca să fie comemorate faptele eroice ale înaintașilor.     

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că deja peste 2000 de produse tradiționale sunt cuprinse    în lanțul de produse ”Produs Secuiesc”, a căror comercializare este astfel asigurată pe foarte multe piețe. Sub egida acestei sigle, producătorii reușesc să se dezvolte mai bine, să participe la multe evenimente și produsele capătă o apreciere multiplă din punct de vedere calitativ și al imaginii. Este o comisie de apreciere pentru cei care doresc să capătă această calificare și să intre în sistem. Este o posibilitate de promovare pentru gospodarii și meșterii artizanali din regiune. S-a constatat, că multe magazine de desfacere acceptă produsele numai dacă au un astfel de certificat de calitate și garantare. Mai este o inițiativă de acest tip cu denumirea de ”Produs Harghitean”. Este așteptat și zona nordică a județului Harghita să vină cu inițiative și produse specifice locului, pentru că veniturile gospodarilor pot fi suplimentate, dacă sunt cuprinse într-un sistem protector, care îi conferă calitatea.

 

Domnul președinte  Tamás Sándor  vorbește despre Programul ”Összetartozunk”. Este un program a Ținutului Secuiesc pentru diaspora maghiară din țară. Participă județele Harghita, Covasna, Bistrița Năsăud, Caraș Severin, Timiș, Hunedoara, Alba, Mureș, Sibiu, și Brașov. Programul a pornit în anul 2009. În urma activităților prin acest program, s-a îmbunătățit aprecierea, promovarea valorilor tradiționale și culturale al populației minoritare maghiare din aceste zone.

            În domeniul portului popular, prin Programul ”Portului Popular”, s-a conceput în cele două județe indiferent de naționalitate, preocuparea s-a extins și la activitatea Asociațiilor păstrătoare de tradiții de toate felurile. Deja se vede la festivități, că oamenii exprimă mândria națională prin acest obicei.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba   menționează, că cele două județe au mai multe programe comune familiale, sociale, turistice și sunt foarte importante în formarea comunității civile. Acest aspect este aproape la fel de important, ca investițiile locale.  Cu privire la turism, s-a constatat, că prezentarea separată a obiectivelor turistice a celor trei județe din Ținutul Secuiesc nu și-a atins scopul la capitolul promovării. De aceea s-a încercat prin înființarea unor asociații comune ca și ”Asociația Csomád-Bálványos”, promovarea a obiectivelor turistice din toată regiunea menționată, indiferent de naționalitatea localnicilor, din unele zone. S-au realizat astfel mai multe intermedieri, contracte, ieșiri pe piețe multiple de desfacere și sporirea numărului de turiști în zonă.  Crede, că merită să participe întreprinzătorii particulari pe piețe sub brandul Ținutului Secuiesc, pentru că sunt mai apreciați. Față de emisiunile de scandal furnizate pe anumite posturi de televiziune cu privire la apariția acestui brand, când s-a încercat trezirea unor sentimente naționaliste false în rândul populației majoritare, s-a ajuns ca de la târgurile tradiționale să fie prezentate aceste standuri ca un fapt generator de atragere a turiștilor și un factor pozitiv economic local.  Poate se va schimba pozitiv și părerea Bucureștenilor despre activitatea secuimii.

 

 Domnul președinte  Tamás Sándor explică, că intenția secuimii cu promovarea Ținutului Secuiesc era asemănătoare, ca a celor din Bucovina, sau Dobrogea, care au încercat să promoveze o zonă turistică, și în mare parte s-a reușit acest lucru. ”Asociația Csomád-Bálványos” este înființată de cinci localități din cele două județe. Urmează să fie prezentat un studiu, un raport de activitate cu preocupările și realizările asociației, a cărui scop este crearea mediului social și de afaceri adecvat, ca în această zonă locuitorii să beneficieze de un trai mai bun și de o comunitate pașnică, fericită.

 

Reprezentantul   ”Asociației de Dezvoltare Intercomunitare Csomád-Bálványos”, domnul Böjte Csongor prezintă activitatea asociației.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba felicită colegii asociației pentru activitatea desfășurată. În timp grupul de lucru trebuie extins, și cotizațiile trebuie suplimentate ca rezultatele să fie vizibile. Se vede că activitățile au luat amploare și sunt proiecte reale pentru viitor.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi, punct comun pentru județul Covasna și Harghita

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea colaborării judeţului Harghita cu judeţul Covasna în vederea participării în comun la Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6 ”Stimularea mobilității regionale prin conectarea infrastructurii rutiere regionale la rețeaua TEN-T”

 

Domnul președinte  Tamás Sándor anunță punctul trei al Ordinii de zi. Unu și doi au fost rapoartele de activitate prezentate de președinții județelor și al asociației menționate. S-a mai discutat, că este o intenție comună de a reabilita rețeaua de drumuri a depresiunii Baraoltului și a depresiunii Odorheiului Secuiesc din județul Harghita prin Programul Național Operativ Regional. Lungimea drumului este 55,7 Km, din care 13,5 Km sunt în zona Trei Scaune, restul se situează în județul Harghita. Prețul total al reabilitării este în jur de 12,5 milioane de euro, din care 8 milioane de euro pentru județul Harghita, 4 pentru județul Covasna. Roagă aleșii Parlamentari să sprijine această inițiativă. Supune la vot aprobarea acestui proiect de hotărâri din partea consilierilor județeni din județul Covasna.  Nefiind obiecții, declară, că s-a adoptat cu unanimitate de voturi.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér consideră, că județul Harghita este principalul câștigător al acestui proiect, majoritatea porțiunii de reabilitat situându-se în zona comunei Ocland, satul Sînpaul, satul Orășeni, satul Daia, satul Petecu, satul Tăureni, în jur de 42 de Km.

 

Domnul deputat din partea UDMR Antal István a înțeles în final, că drumul reailitat se va reîntoarce în final spre județul Brașov, nu spre comuna Dârjiu, ca să lege județul Harghita cu județul Mureș. Întreabă ce va fi cu acel drum ?

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  răspunde, că de nenumărate ori au fost interogați cei din județul Mureș să accepte o colaborare cu privire la această reabilitare, dar nu au fost dispuși la cooperare. Anul viitor, cu ocazia alegerilor poate vor avea o altă abordare.

 

Domnul deputat din partea UDMR Antal István ar dori, ca măcar anul viitor să fie asfaltat drumul menționat până la granița cu județul Mureș. Nu ar fi drept, dacă două localități mici, din zona Odorheiului să beneficieze de drum modernizat, se planifică și reabilitarea celui spre comuna Mujna de la satul Lutița, și care este cel mai important pentru tot Ținutul Secuiesc, și ar avea nenumărate beneficii. Roagă consilierii județeni, mai ales pe cei din zona Odorheiului, ca anul viitor reabilitarea drumului până la granița județului Harghita cu județul Mureș să fie o intenție prioritară. Poate dacă se va finaliza, va crea o obligație pentru Consiliul Județean Mureș, ca de la comuna Mureni să continue reabilitarea.    

    

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind aprobarea colaborării judeţului Harghita cu judeţul Covasna în vederea participării în comun la Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6 ”Stimularea mobilității regionale prin conectarea infrastructurii rutiere regionale la rețeaua TEN-T”

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi a județului Covasna

 

Domnul președinte  Tamás Sándor spune că este vorba despre modificarea bugetului, care are mai multe puncte importante. De la întâi octombrie 2015 se poate majora salariile personalului bugetar din administrația publică cu 12%. Iar pentru salariații instituțiilor sanitare majorarea poate fi de 25%.  Este important, pentru că salariile bugetarilor sunt foarte mici. Se va proceda la această majorare la aparatul propriu, și la  unități subordonate. Înșirează modificările, care mai sunt reflectate în hotărâre.

Supune spre aprobare această hotărâre. Nu sunt obiecții, deci s-a votat în unanimitate.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi a județului Harghita

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 30 septembrie 2015

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  informează consiliul județean, că s-a încheiat verificarea Curții de Conturi la Consiliul Județean Harghita pe anul 2014. Au fost în instituție în jur de două luni, au verificat toată activitatea efectuată, chiar și a celor 19 instituții subordonate, toate colaborările, contractele, achizițiile, investițiile, reabilitările drumurilor, plasările externe, etc. Au fost 13 abateri, care au putut fi corectate în cursul verificărilor. Mai sunt trei aspecte, la care trebuie lucrat în continuare. S-a înființat o comisie, care va propune măsurile reparatorii și asumare a responsabilității pentru 28.000 lei la calcularea TVA-lui pentru plățile efectuate la cursurile de pregătire profesională a personalului. Nu este clar, încă este sub discuție dacă procentul de 9% sau cel de 24% trebuie aplicat, ca să fie corect.  Problema doi este o recuperare, mai exact va fi un proces cu comuna Tușnad.  Este vorba despre o sumă acordată din fondul de rezervă a Consiliului Județean Harghita, care a fost cheltuită înainte, ca să ajungă pe contul comunei. Va fi dat până la urmă o sentință judecătorească. Problema numărul trei este la școala specială ”Szent Anna” din Miercurea Ciuc.  A fost angajat un șofer, nerespectând prevederile și condițiile legale. Astfel trebuie recuperat salariul acordat în sumă de 72.000 lei.  Și în acest caz este un proces început, și instanțele judecătorești vor decide măsurile potrivite. Probleme majore nu sunt.

     

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 30 septembrie 2015

Rezultatul votului: 18 Da, 4 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi a județului Covasna

 

Domnul președinte  Tamás Sándor anunță proiectul de hotărâre cu privire la revocarea Hotărârii Consiliului Județean Covasna nr. 131/2015 cu privire la participarea Centrului Cultural la Programul ”Terra Sicolorum”. Domnul prefect nu era de acord cu această hotărâre. S-a regândit la o altă soluție juridică, și anume, parteneriatul se va înfăptui, dar sumele necesare pentru desfășurarea activităților din cadrul acestui parteneriat vor fi incluse în bugetul Centrului Cultural în anul 2016.  Supune la vot acest proiect de revocare. Nefiind obiecții, s-a votat în unanimitate. Ca să fie consemnat în Procesul verbal al ședinței de astăzi, are o propunere. Solicită o susținere din partea consilierilor județeni, ca Consiliul de administrație al Centrului Cultural să poată lua decizia de colaborare. Textul va fi : ”Având în vedere însă ghidul Comisiei Europene pentru orașele, care se pregătesc pentru depunerea candidaturii pentru Capitala Europeană a Culturii - 2021 în România, propune să fie exprimat acordul de principiu cu vot, cu intenția de participare a Centrului Cultural al județului Covasna, ca și partener în demersul Municipului Sfântu Gheorghe, de a candida pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii – 2021  în România, și să participe la înființarea Asociației ”Terra Siculorum – 2021 - Egyesület”. Propune spre adoptare. Obiecții nefiind, s-a votat în unanimitate.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi a județului Harghita

 

Amendament de fond asupra proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  anunță o veste importantă pentru cei, care lucrează în domeniul social. Se vor indexa salariile cu 12%.  Mai este nevoie de repunerea unor sume pentru drumuri. Despre acestea este vorba în Amendamentul e fond menționat.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Amendamentului de fond asupra proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi a județului Harghita

 

Proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  explică, că modificările din Amendamentul de fond modifică și componența articolelor din buget. De aceea se va vota pe articole, și înainte de votarea pe articole a bugetului de venituri și cheltuieli, precizează, că votul la fiecare articol din proiectul de hotărâre se referă la toate anexele, capitolele, subcapitolele, titlurile, articolele, și aliniatele articolului respectiv.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot Aprobarea Art. 1 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot Art. 2 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot Art. 3 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot Art. 4 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot Art. 5 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot Art. 6 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot Art. 7 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot întregului proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Se trece la următorul punct comun de pe ordinea de zi 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  anunță prezentarea unui raport de activitate a  Asociației ”Szent Anna”. În această regiune, unde satul Lăzărești deține majoritatea terenurilor, această asociație are o activitate foarte variată și apreciabilă în colaborare cu Asociația ”Csomád-Bálványos”.

 

Domnul Dósa Levente, reprezentantul asociației ”Szent Anna” ține prezentarea.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  mulțumește pentru prezentare. La capitolul Diverse era prevăzut o luare de poziție comună din partea Partidului Civic Maghiar din  județele Harghita și Covasna.

 

Conducătorul fracțiunii Partidului Civic Maghiar din Consiliul Județean Covasna                      salută participanții la ședință. Vede, că deja sunt cu toții nerăbdători, dar promite, că nu va vorbi prea mult. Spune, că există o luare de poziție din partea Partidului Civic Maghiar, pe care dorește să prezinte.  Există situații și împrejurări, când este nevoie de colaborare, consens, când interesele pot fi comune și trebuie lucrat împreună. Ultima dată la procesul referitor la imnului secuiesc s-a dovedit importanța alcătuirii unui front comun la rezolvarea problemelor. În luarea de poziție actuală este vorba despre autonomia Ținutului Secuiesc, ca garanție a unui viitor favorabil pentru urmași. Solicită de la parlamentarii UDMR, să inițieze proiectul de hotărâre cu privire la Autonomia Ținutului Secuiesc în Parlamentul României înainte de 1 Decembrie pentru că România din data de 1 Decembrie 1918 este dator față de minoritatea maghiară cu acordarea Autonomiei Ținutului Secuiesc. Cealaltă problemă este, că în perioada campaniei electorale fiecare partid a minorității maghiare însușește intenția realizării acestei autonomii, dar cum trec alegerile, se uită de problemă. Este convins, că nu în perioada campaniei electorale trebuie inițiat acest proiect. Trebuie inițiat acum, și dacă nu se face nimic, anul viitor, la 1 decembrie iarăși trebuie inițiat aceeași proiect.  Populația majoritară este de părere, că această inițiativă este separatistă. Consideră, că nu este separatism solicitarea unei decizii, care acordă un statut, de care are dreptul secuimea să beneficieze, fără lezarea drepturilor majorității. Autonomia este un statut acceptat și funcționabil în mai multe state Europene. Solicită de la toți reprezentanții minorității maghiare, să acționeze în acest interes.  Consilierii județeni pot acționa apelând la reprezentanții minorității maghiare din Parlamentul țării să acționeze inițiind Proiectul de hotărâre cu privire la Autonomia Ținutului Secuiesc.

 

Consilier județean din fracțiunea liberală din județul Covasna știe, că în Consiliul Județean Harghita sunt și  consilieri de naționalitate română tot din Partidul Liberal. Comunică, că fracțiunea dânsului este de acord cu cele menționate anterior și sprijină idea înființării acestei autonomii. Dar au probleme cu privire la expresiile folosite în text la al treilea și la ultimul capitol. Pentru acest aspect, în principiu sprijină idea, dar se vor abține cu ocazia votării.

 

Domnul președinte  Tamás Sándor este conștient de obiecțiunile fracțiunii Liberale, dar fiind vorba numai de un enunț, nu un proiect de hotărâre, nu se va vota pe capitole. Întreabă, dacă mai are cineva ceva de adăugat. Spune, că s-au expirat Ordinele de zi. Astfel a luat sfârșit prima parte a întâlnirii între județele Covasna și Harghita.  Din partea dânsului consideră, că s-a încheiat ședința.

 

Domnul consilier județean Thamó Csaba propune pentru cei doi președinți ai consiliilor județene, ca în calitatea de președinte ar putea înființa un grup comun de lucru, care ar fi mixtă din punct de vedere de naționalitate, și s-ar ocupa în special de probleme sensibile, separatoare, care creează divergențe, și să creeze mediul în care părțile ar pute dialoga.  Dacă se acceptă ideea, în prima fază ar putea fi invitat primarul Municipiului Târgu Mureș la discuții. Dânsul se angajează, că asigură locația acestei întâlniri la Băile Tușnad.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  consideră ideea foarte bună și este de acord cu propunerea. Crede, că nu vor fi obiecții nici în ședința fracțiunii UDMR cu privire la cele menționate.   

 

Domnul deputat UDMR Antal István dorește să înmâneze o scrisoare deschisă consilierilor județeni în calitatea dânsului dublă de deputat și ca reprezentant al ”Asociației Lutița”. În data de 16 octombrie se ține comemorarea adunării naționale secuiești din satul Lutița din 1848. Cu această ocazie va face publică o scrisoare deschisă. Înaintează această scrisoare către toți conducătorii aleși ai autorităților județene din Harghita, Covasna și Mureș cu intenția de a  atrage atenția asupra sprijinirii construcției unui imobil la locul de comemorare a adunării. Dă citire ultimului paragraf din scrisoare : ”Sanctitatea locului și a  identității secuiești conduce la ideea de a nu solicita sprijinul instituțiilor din țară, sau din străinătate. Să se arate, că și din propria inițiativă se poate întreține și  conserva locațiile faptelor eroice ale înaintașilor. Poate fi aceasta un exercițiu de colaborare și imagine înainte de inițierea atât de mult controversatei proiect de autonomie a Ținutului Secuiesc. Înaintează această scrisoare către 1.117 aleși ai comunității din secuime, și așteaptă donațiile personale ale tuturor, pentru că la nivel de instituție nu se poate realiza. Se intenționează expunerea documentelor referitoare la cele întâmplate la Lutița în 1848, cu alte obiecte de epocă. În acest sens deja s-a vorbit cu reprezentanții Muzeelor din Târgu Mureș, Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe. Datorită sprijinului composesoratelor din regiune, s-a reușit adunarea materialului lemnos necesar, dar speră și în buna intenție a întreprinzătorilor din zonă. Crede, că locul, care a reușit să întrunească 60.000 de secui cândva, poate să atragă descendenții doritori să ajute în amenajarea locului de comemorare.    

          

Domnul preşedinte Borboly Csaba  mulţumeşte organizatorilor și  participanţilor pentru participarea la Ședinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

Minuta ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 09 octombrie 2015 cu număr de înregistrare  nr. 23901 / 13.10.2015 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc, la  12 noiembrie 2015

 

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Secretarul Judeţului

Egyed Árpád

 

 

Director general

Romfeld Mária Magdolna

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter