Consiliul Judeţean Harghita
vineri, 26 aprilie 2024 00:21:47
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 10 noiembrie 2015

ROMÂNIA

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 10 noiembrie 2015

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 10 noiembrie 2015

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. Crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1.

BORBOLY CSABA

UDMR

2.

AMBRUS SÁNDOR

UDMR

3.

ANDRÁS ATTILA

UDMR

4.

BARTI TIHAMÉR

UDMR

5.

BECZE ISTVÁN

UDMR

6.

BEGE KÁROLY

UDMR

7.

BENDE SÁNDOR

UDMR

8.

BENYOVSZKI LAJOS

UDMR

9.

BÍRÓ BARNA BOTOND

UDMR

10.

BURUS-SIKLÓDI BOTOND

UDMR

11.

CSILLAG PÉTER

MPP - PCM

12.

DAJKA TÜNDE

UDMR

13.

DANGULY ERVIN

EMNP - PPMT

14.

FERENCZ-SALAMON ALPÁR

UDMR

15.

INCZE CSONGOR

UDMR

16.

JÉRE ELEMÉR

UDMR

17.

KOZMA ISTVÁN FLORIN

UDMR

18.

MARCU RĂDUCU IOAN

PSD

19.

MIKLOS GHEZA

UDMR

20.

OROSZ-PÁL LEVENTE

EMNP - PPMT

21.

POP ADRIAN

PNL

22.

PROCA ION

PNL

23.

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

24.

SALAMON ZOLTÁN

MPP - PCM

25.

SÁNDOR BARNA

UDMR

26.

SEBESTYÉN CSABA-ISTVÁN

MPP - PCM

27.

SORBÁN ATTILA

EMNP - PPMT

28.

SZENTES ANTAL

UDMR

29.

THAMÓ CSABA

MPP - PCM

30.

TÓÁSÓ LÁSZLÓ

UDMR

31.

VÁNYOLÓS ISTVÁN ALBERT

UDMR

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.     289 / 2015, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Borboly Csaba: Salută invitații și participanții acestei ședințe.  Până când sosește materialul, ședința de astăzi a trebuit să fie convocată deoarece cu greu guvernul și-a achitat o datorie veche, și în învățământul special, cei care activează în învățământul special, au venit banii vineri după masă, am primit o adresă de la Direcția Finanțelor Publice, există cadrul pentru a completa și a asigura salariile pentru aceste persoane. De fapt asta motivează caracterul extraordinar al ședinței, că aceste 96 persoane care lucrează în acest sistem să primească salariul, la Școliile „Sfânta Ana”, la Bilbor, la Ocland și la Centrul de la Odorhei, să putem asigura cadrul salarial. Nu Dvs., nu noi suntem de vină, de această întârziere, Guvernul a trebuit să-și corecteze propriile greșeli, fiindcă atunci când a crescut salariile nu a dat și bani și astfel trebuie să luăm această decizie astăzi. Pentru ziua de astăzi am fi dorit dacă reușim să luăm și alte decizii importante în două subiecte. Avem o posibilitate ca și Consiliul Județean, la sfârșitul lunii noiembrie am primit 12 milioane  pentru construire de drumuri. Precis că ar fi fost mai bine dacă am fi primit în ianuarie, sau în februarie, dar acum în noiembrie a ieșit această hotărâre de guvern și despre asta trebuie să luăm o decizie. Sunt 12 milioane de lei pe care trebuie să cheltuim, este recomandat să cheltuim pe drumuri  județene, dar dacă nu putem face acest lucru, putem aloca și pentru drumuri comunale din acești bani. Am mai avut astfel de decizii și în luna trecută, am trimis o adresă către primării prin care am solicitat cine are drum comunal numerotat, pentru care ar dori să cheltuie bani, am primit solicitările de la primăriile, am încercat să negociem ieri și astăzi aceste solicitări, și s-a făcut o propunere pe care vi le vom înmână și pe care vom supune votului. Deci asta ar fi un alt subiect al acestei ședințe, ca acolo unde sunt lucrări de asfaltare începute să avanseze, să poate să meargă înainte.

Un alt subiect despre care ar fi trebuit să decidem astăzi și ar fi fost important, este echilibrarea bugetelor locale, deoarece printr-un OUG Guvernul a decis că revine la aceea decizie poate greșită la mijlocul anului prin care consiliile județene au fost eliminate din acest sistem de echilibrare a bugetelor locale, și acum în toamna printr-un OUG au prevăzut, că așa cum a fost și înainte cele peste 20% din echilibrare este decis de consiliul județean. Acești 20% de fapt urcă la aproape la 35%, deoarece executările și cei care nu au reușit să realizeze veniturile, acolo finanțele dau mai puțin bani, și acei bani revin nou. De fapt în loc de 2,7 milioane avem 4,3 milioane pe care trebuie să dăm localităților pentru echilibrarea bugetelor ca și consiliul județean. Și aici în OUG-ul care modifică bugetul, am primit o adresă, deoarece în OUG este solicitat ca în 5 zile primarii să fie întrebați cine pentru ce dezvoltare ar dori să primească bani. Aceste solicitări au venit pe parcursul zilei de vineri. Lista o distribuim acum, în schimb din păcate nu pot să inițiez o propunere cum să împărțim pe localități, deoarece negocierile care sunt necesare, nu au fost făcute, și astăzi nu am reușit să luăm o decizie în acest sens.  Deci, din acest punct de vedere o să ne mai adunăm odată pe parcursul acestei săptămâni, dacă totul merge bine, joi, după masă, la ora 15,30 sau 16,00 la Lăzarea, sau Gheorgheni, să vedem cine va fi gazda Consiliului Județean Harghita, și acolo trebuie să luăm această decizie. Astea ar fi deciziile pentru care v-am convocat pentru ziua de astăzi, până când Direcția Generală Economică aduce cifrele finale, răspund la întrebările și la problemele depuse de Dvs., dacă aveți orice nelămuriri, vă dau cuvântul.

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului declară, că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea Ședinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Din cei 31 de membrii în funcție sunt 5 consilieri județeni absenți : Danguly Ervin, Orosz Pál Levente, Pop Adrian, Salamon Zoltán și Sorbán Attila. Consiliul este legal întrunit cu 26 de membrii prezenți la ședință, din care 25 consilieri județeni și președintele Consiliului Județean Harghita. Ședința este statutară.

 

Proca Ioan: am venit la această ședință extraordinară cu gândul că va fi foarte scurt, rog să mă lămuriți dacă vom lua hotărâri în legătură cu problema drumurilor și cu echilibrarea, pentru că atunci va fi destul de  greu pentru că nu am consultat nici un material și nu știu în ce măsură răspunsurile de la unitățile administrative sunt cele care convin sau cele pe care ni le-am dori. Aș fi bucuros să-mi spuneți că proiectele vor fi supuse aprobării joi, până când vom avea timp să discutam. 

 

Borboly Csaba:  la drumuri putem lua o decizie, pentru că nu există solicitare care să nu poate fi onorată, deci propun ca pentru drumuri, cel puțin în afara zonei Gheorgheni să putem decide astăzi, și pentru echilibrare și pentru zona Gheorgheni, și zona nordică, la drumuri, joi.  

Între timp a venit și materialul despre buget, dacă mai aveți întrebări.

 

Thamó Csaba: întrebarea mea se referă la faptul că, după cum am fost și informat și în cea ce privește învățământul profesional consiliul județean ar fi dorit să aloce bani, și de la Odorhei nu s-a trimis solicitarea, deși ieri s-au făcut pași acolo din partea directorilor, întrebarea mea ar fi dacă joi este de actualitate această problemă, sau prin faptul că primarul a omis să trimite solicitările a pierdut banii pentru învățământul profesional.

 

Borboly Csaba: în fracțiunea UDMR am luat o decizie, și ar fi foarte greu, deci putem modifica dacă nu avem altă soluție, dar și așa avem de 4 ori mai multe solicitări de câți bani avem. Mai sunt localități de unde nu au venit solicitări, și eu am încredere că vor mai fi bani pentru învățământul profesional. Dacă pentru învățământul profesional au venit 3-4 solicitări este un foarte mare pas înainte, și data viitoare vom fi mai atenți ca din timp să devină solicitările. Despre asta nu trebuie să decidem astăzi, fiindcă este pe ordinea de zi a ședinței de joi.

A venit și domnul Bende Sándor, președintele teritorial, solicitarea noastră ar fi ca joi după masă, înainte să plece, ne-am duce la Lăzarea, și acolo ar trebui să terminăm cea ce nu am reușit astăzi să pregătim, dacă e în regulă pentru comuna Lăzarea, și UDMR teritorial Gheorgheni? E în regulă.

Între timp se distribuie materialul.

 

Borboly Csaba: Supune la vot ordinea de zi:

•        Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015

•        Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 242/2015 privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2015

 

•        Proiect de hotărâre cu privire la modificarea Hotărârii nr. 46/2015 cu privire la aprobarea derulării Programului de sprijinire şi dezvoltare a relaţiilor de înfrăţire cu judeţele şi regiunile din afara ţării, pe anul 2015

 

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Borboly Csaba: domnul director Bicăjanu Vasile vă rog să prezentați pe articole hotărârea privind rectificarea bugetului.

 

Bicăjanu Vasile: se rectifică bugetul local de venituri și cheltuieli pentru anul 2015 prin majorarea la partea de venituri a subcapitolului 11.02.01 sume defalcate din TVA  pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județului cu suma de 2 milioane 7 sute 23 de mii,  această sumă ar majora cheltuielile de personal  cu 1 milion 52 de mii salarii, spor, indemnizații și alte drepturi salariale în bani stabilite prin lege, precum și contribuții la Centrul școlar pentru educație incluzivă Ocland 158 de mii, la Centrul școlar pentru educație incluzivă Bilbor 200 de mii, la Școala Profesională Specială „Sfânta Ana” din Miercurea Ciuc 142 de mii și la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Harghita cu 300 de mii. Pentru hotărâri judecătorești, și pentru plata salariilor în învățământul special și a Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Harghita cu suma de 192 de mii, din care pentru Ocland 163,9 mii lei, iar pentru Centrul școlar pentru educație incluzivă Bilbor suma de 6 mii lei și la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Harghita 22,1 mii lei. Pentru plata diferențelor la contribuțiile sociale ce sunt în sarcina angajatorului aferente sumelor pentru hotărâri judecătorești am primit pentru Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Harghita 60 de mii lei, pentru Centrul școlar pentru educație incluzivă Ocland 50,85 mii lei, pentru Centrul școlar pentru educație incluzivă Bilbor 9 mii lei, iar pentru Școala Profesională Specială „Sfânta Ana”  93 mii lei, și pentru Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Harghita 11,65 mii lei.

Va mai primi Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita pentru cheltuieli de personal 35 mii lei, iar pentru bunuri și servicii 183 mii lei, iar primește Direcția de asistență socială pentru familii, prima era în caz de invalidități, va primi pentru familii și copiii la cheltuieli de personal 48 mii lei, la bunuri și servicii 1395,44 mii lei, iar pentru active financiare 5,56 mii lei, este proiectul care a fost dat în folosință acum o săptămână, sunt aparate pentru copiii cu dizabilități.

Aprobăm rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a județului, majorarea la parte de venituri a sumelor defalcate din TVA 5 milioane 26 de mii, din care la cheltuieli personal 5 mii de lei deplasări, detașări, la Fond de rezervă bugetară la dispoziția autorităților 4 milioane 193 mii lei, pentru Centrul școlar pentru educație incluzivă Ocland 13 mii lei avem solicitare pentru lemne de foc, pentru Școala profesională specială „Sfânta Ana” 30 mii lei pentru cheltuieli de gaz. Școala Populară de Artă primește 11 mii lei, Centrul Județean pentru Conservarea Tradițiilor 68,25 mii lei, ceva diferențe salariale pe care asigurăm noi.

La cheltuieli de personal 5 mii de lei, asigurăm pentru Programul de sprijinire și dezvoltarea relațiilor de înfrățire cu județele și regiunile din afara țării.

Consiliul Local Plăieșii de Jos ne-a informat că nu poate utiliza suma de 1 milion 9oo mii lei, au utilizat 250 mii lei, iar diferența retragem din Fondul de rezervă bugetară. Aveau pentru asigurarea implementării proiectului de dezvoltarea serviciilor de întreținere drumuri în comuna Plăieșii de Jos și reabilitarea drumului forestier. Din cauza unor probleme tehnice nu pot termina acest proiect, nu pot utiliza această sumă.

Avem niște virări de credite la ISU Oltul 7 mii lei pentru aparatură, mijloace de intervenție. Pentru reprezentarea și promovarea județului Harghita pe lângă instituțiile europene și adunarea regiunilor virări de credite mii lei bunuri și servicii, 1500 mii lei la cheltuieli de personal, virări de credite la cheltuieli de personal  49 mii lei.

Trebuie să cuprindem în buget la Școala Populară de Artă, au primit ceva subvenții 11 mii lei la programele lor.

La Editura Harghita majorăm bugetul întrucât au primit donații și sponzorizări în valoare de 20 mii lei.

Virări de credite aprobăm și la Centrul Cultural Județean Harghita la cheltuieli de personal o mie de lei, bunuri și servicii  3 mii lei, trebuie să participe la un program.

 

Borboly Csaba: Mulțumim. Dacă nu sunt propuneri privind modificarea bugetului atunci votăm pe articole. Fiecare vot se referă și la fiecare anexe a fiecărui articol și la fiecare aliniat și subcapitol al articolului respectiv.

 

Aprobarea Art.1 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015

Rezultatul votului: 22 Da, 1 Abținere.

 

Aprobarea Art.2 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015

Rezultatul votului: 23 Da.

 

Aprobarea Art.3 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015

Rezultatul votului: 22 Da, 1 Abținere.

 

Aprobarea Art.4 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Abținere.

 

Aprobarea Art.5 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015

Rezultatul votului: 26 Da.

 

 

 

Aprobarea Art.6 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Aprobarea Art.7 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Aprobarea Art.8 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Aprobarea Art.9 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Aprobarea Art.10 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Aprobarea Art.11 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015

Rezultatul votului: 25 Da.

 

 

Aprobarea Art.12 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Aprobarea întregului proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015

Rezultatul votului: 24 Da, 1 Abținere.

 

Borboly Csaba: următorul punct de pe ordinea de zi, este vorba despre acele drumuri comunale unde s-au clarificat lucrurile, astea se referă la zona Ciuc și zona Odorhei, sunt drumuri după numere, spun domnului secretar că aici nu sunt drumuri care au fost acoperite cu PNDL  sau care au primit alte finanțări, fiindcă trebuie să evităm dubla finanțare. Din cele două regiuni, zona Ciucului și zona Odorheiului sunt incluși toți care au avut o solicitare reală, și care nu au finanțare PNDL pentru respectivul tronson de drum. De la Ciuc și Odorhei doar acei nu sunt aici care pentru tronsonul respectiv sunt și în PNDL.

Aici avem o modificare la o cifră, rog pe domnul consilier Bíró Barna Botond să facă această precizare.

 

Bíró Barna Botond: la Dealu DC 58 să fie luat și DC 57.

 

Borboly Csaba: deci DC 58-DC 57, va fi cu această modificare. Alte propuneri în ceea ce privește lista.

 

Sebestyén Csaba întreabă, dacă aceste 8 milioane sunt pentru drumurile județene, se cunoaște lista ?

 

Borboly Csaba: trebuie să revenim asupra lor, să vedem cu zona Gheorgheni și zona de nord cum facem, care va fi situația în zona Gheorgheni, asta urmează, dar să vedem ce rămâne pentru județ și pentru asta putem să facem planificare. Au venit solicitările, au fost evaluate pozitiv cele din zona Ciuc și Odorhei, dar din zona Gheorgheni nu a fost luată o decizie, asta decidem joi.

Alte propuneri dacă nu aveți, vă rog să votați.

 

Aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 242/2015 privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2015.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Borboly Csaba: ultimul punct de pe ordinea de zi se referă la Programul de sprijinire și dezvoltare a relațiilor de înfrățire cu județele și regiunile din afara țării, trebuie să facem o regrupare de la un capitol la altul, nu este o modificare de fond, dar necesită o hotărâre  din partea consiliului. Este vorba de 5 mii lei. Dacă aveți întrebări, observații.

 

Domnul consilier județean  Sebestyén Csaba  întreabă, de ce nu poate rămâne pentru joi, cu ce este motivat că trebuie să decidem cu 2 zile mai repede, ca să dezbatem și în comisii ?

 

Borboly Csaba: am dori ca acest lucru să fie votat, pentru că de la județul Borsod Abaúj Zemplén avem o invitație pentru Târgul de Crăciun, unde ar trebui să prezentăm produsele locale, va fi și un mini festival. Cu cât pornim mai repede organizarea, cu atât va fi mai bine. Dacă votăm joi, atunci doar de luni pot lucra cu organizarea colegii. Am dori să onorăm invitația din partea județului Borsod Abaúj Zemplén.

 

Aprobarea proiectului de hotărâre cu privire la modificarea Hotărârii nr. 46/2015 cu privire la aprobarea derulării Programului de sprijinire şi dezvoltare a relaţiilor de înfrăţire cu judeţele şi regiunile din afara ţării, pe anul 2015

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Abținere.

 

Borboly Csaba: așteptăm membrii fracțiunii de la UDMR în sala 19 să continuăm ședința întreruptă. Și ceilalți fracțiuni dacă doresc suntem disponibili.

 

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 10 noiembrie 2015 cu număr de înregistrare  nr.  26669 / 12.11.2015 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc, la  25 ianuarie 2016

 

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Secretarul Judeţului

Egyed Árpád

 

 

Director general

Romfeld Mária Magdolna

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter