Consiliul Judeţean Harghita
joi, 25 aprilie 2024 21:07:09
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 11 decembrie 2015

ROMÂNIA

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 11 decembrie 2015

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 11 decembrie 2015

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. Crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1.

BORBOLY CSABA

UDMR

2.

AMBRUS SÁNDOR

UDMR

3.

ANDRÁS ATTILA

UDMR

4.

BARTI TIHAMÉR

UDMR

5.

BECZE ISTVÁN

UDMR

6.

BEGE KÁROLY

UDMR

7.

BENDE SÁNDOR

UDMR

8.

BENYOVSZKI LAJOS

UDMR

9.

BÍRÓ BARNA BOTOND

UDMR

10.

BURUS-SIKLÓDI BOTOND

UDMR

11.

CSILLAG PÉTER

MPP - PCM

12.

DAJKA TÜNDE

UDMR

13.

DANGULY ERVIN

EMNP - PPMT

14.

FERENCZ-SALAMON ALPÁR

UDMR

15.

INCZE CSONGOR

UDMR

16.

JÉRE ELEMÉR

UDMR

17.

KOZMA ISTVÁN FLORIN

UDMR

18.

MARCU RĂDUCU IOAN

PSD

19.

MIKLOS GHEZA

UDMR

20.

OROSZ-PÁL LEVENTE

EMNP - PPMT

21.

POP ADRIAN

PNL

22.

PROCA ION

PNL

23.

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

24.

SALAMON ZOLTÁN

MPP - PCM

25.

SÁNDOR BARNA

UDMR

26.

SEBESTYÉN CSABA-ISTVÁN

MPP - PCM

27.

SORBÁN ATTILA

EMNP - PPMT

28.

SZENTES ANTAL

UDMR

29.

THAMÓ CSABA

MPP - PCM

30.

TÓÁSÓ LÁSZLÓ

UDMR

31.

VÁNYOLÓS ISTVÁN ALBERT

UDMR

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr. nr. 1573/03 decembrie 2015, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba deschide şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita în  Comuna Zetea și salută pe toți cei prezenți, menționează că această este o zi festivă în viața unei localități chiar și pentru o zi,  dar această zi este și mai deosebită, mai ales pentru că sunt aici acei copii care au participat în cadrul Programului Micii grădinari și vor fi premiați cu această ocazie .

Este exemplară activitatea desfășurată de acești copii care au participat la acest program, au semănat, crescut și îngrijit diferite legume de grădină începând cu primăvara și tot  anul care a trecut. Au avut ocazia să  constatate că nu numai din magazine se poate cumpăra, ci au descoperit  oportunitatea că din propria inițiativă și prin forța proprie se poate folosi acel pământul unde trăiesc, prin descoperirea avuțiilor, păstrarea tradițiilor și  pentru care acum  vor fi premiați.

Se încercă mediatizarea de mai mult timp a folosirii forțelor proprii cât și producerea, consumarea produselor sănătoase, așa cum a precizat  dl. Márton István că este o diferență între mâncare și hrană și totodată roagă pe Dl. director Márton István să prezinte până la începerea ședinței Programul Micii grădinari și membrii Comisiei de dezvoltare rurală să ajute la decernarea premiilor.

 

Totodată Domnul președinte precizează că la derularea programului și din zona nordică al județului au participat mulți copii și crede că aceasta este viitorul, să fie ajutați acești tinerii să iubească pământul, să ocrotească, să cultive legume sănătoase care au un gust mult mai special, mult mai bun decât cel cumpărat din hipermarketuri. Crede că acești copii au învățat ceva în decursul acestui an, iar  acest program se va dezvolta în continuare și mulți copii vor fi parteneri s-au vor participași pe viitor. Exisă și un manual, nu numai manualul Ținutului Secuiesc este editat, ci este editat manualul Îndrumător pentru micii agricultori, editat atât în  limba maghiară cât și în limba română, pentru care mulțumește colectivului de la Camera Agricolă, mai ales că acest manual a devenit manual școlar, prin care, dezvoltarea rurală a județului a fost ajutată, chiar și Dumnealui reînvață  cultivarea plantelor și cultivă în grădina proprie. Totodată menționează trebuie amintită și munca pedagogilor.

 

 

Dl. director Márton István salută pe cei prezenți și prezintă raportul de activitate la ADI Harghita și Programul Micii grădinari după care se decernează premiile la 25 de copii din 13 școli din zonele: Gheorgheni, Odorhei și Ciuc Toplița după cum urmează:

 

 

Zona Gheorgheni:  Vaszi András, Májér Walter, Szakács Tamás, Vargyas Boglárka, Ambrus Krisztian, Fülöp Zsigmond, Mihalydeák Máthe Áron.

Zona Ciuc: Szöcs Márton, Botos Bernadett, Kovács Karolla,Basa Antonia, Kondrád Paula, Gáll Márton Áron.

Zona Toplița:  Muntean Petru Costin, Truța Mihail Gabriel, Coroștiuc Laura Denisa, Siklodi Zsolt Gabriel, Biró Szabolcs, Fiko Márton István.

Odorheiu Secuiesc: Fabian Erzsebet, Zsigmond Rigó Rikhárd, István Sebestyén, Simon Krisztina, Biró Anna Judit. Cele 3 clase premiante au primit câte un aparat de fotografiat.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește d-lui director Márton István pentru prezentare cât și pentru Comisia de specialitate, și în continuare dă cuvântul pentru   consilierii județeni  dl. Sebestyén Csaba, respectiv, dl. Becze István și dl. Sándor Barna:

 

Dl. Sebestyén Csaba consilier județean: Și în numele Comisiei de specialitate felicită copii și părinții lor și menționează că dacă vedem sondajele de opinie sau întrebăm copii ce ar dori să fie majoritatea copiilor de această vârstă vrea să fie pilot sau iar în agricultură căruțaș sau tractorist. Subliniază că este forte important să învățăm  copii să lucreze în agricultură, Academicianul Egyed Ákos a zis nu este de ajuns să iubim pământul natal ci trebuie să știm să și lucrăm. Din patriotism nu putem reține copii dar dacă învățăm cum trebuie să lucreze pământul și să supraviețuiască, atunci avem șansa să rămână acasă. Menționează că agricultura este una din cele mai frumoase meserii, cel care lucrează în agricultură trebuie să cunoască biologie, biochimie, fizică, mediu  și  se adresează copiilor să mențină această însuflețire și să devină buni agricultori.  

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  subliniază  că este decembrie, luna cadourilor, surprizelor  și cu această ocazie salută membrii Comisiei produselor secuiești, și s-a pregătit o surpriză cu o premiere despre care premiantul nu știe nimic, pentru care roagă pe dl. Egyed József, membru în această comisie să prezinte Laudația care se referă la dl. Márton István, Director ADI, care a fost distins cu Premiul Bethleen Gábor.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba felicită pe Domnul director și subliniază că această premiere a fost legată de Programul Micii grădinari, dar munca depusă nu poate fi exprimată în Laudația prezentată, după care înmânează premiul.

 

Dl. Márton István, director ADI: Mulțumește pentru premiul acordat și menționează că întradevăr a fost o surpriză și subliniază că nu a fost o muncă individuală ci munca unei echipe. Menționează faptul că  nu este suficient să ai vise,dar aceste vise trebuie îndeplinite și  fără persoana Domnului Președinte și Consiliul județean nu ar fi fost posibilă. Totdeauna așa a conceput că trebuie să fie un vis, un plan,  cu cine și cu ce se poate realiza, ceea ce a primit întotdeauna din partea Consiliului Județean Harghita. Au fost și cazuri când au disconcordanțe atât cu Domnul președinte cât și cu colegii până au ajuns la un numitor comun. Totodată precizează că: omul când ajunge la o anumită vârstă, pe parcursul carierei se gândește cum a ajuns în acest mediu și a avut oportunitatea de a participa, contribui la cele menționate în laudație. Crede că nu a fost în toate așa de implicat, dar ca om matur, poate singurul motiv este că a recunoscut că agricultura este în dezavantaj față de alte ramuri și nu are personal intelectual, gospodari, dar acum crede că se avansează într-o direcție în care se implică tineri ingineri zootehniști, medici veterinari, specialiști care vor fi purtătorii drapelului agricol și vor face cunoscut acele neajunsuri pe care momentan agricultorii simt pe pielea lor.

Dl. Márton István subliniază că  întotdeauna lumea este văzută de el prin ochelari rurali și în această direcție a desfășurat și  activitatea și vrea să decidă cei prezenți care îl cunosc, dacă acționat într-o direcție bună s-au rea, sunt unii  la care nu le place această activitate, alții care văd o concurență că s-a dezvoltat o piață agricolă. Încă odată mulțumește pentru recunoașterea muncii mele atât Consiliului Județean cât și colegilor cu care a lucrat, care au acceptat omul cărunt și tuturor tinerilor care îl numesc Nenea Pityü,  îl salută pe coridor și care îi face o deosebită plăcere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba menționează că este o veste bună că ADI Căliman Giurgeu a demarat procedeul ca marca PRODUS HARGHITEAN să fie înregistrată  la OSIM și atunci atât PRODUS SECUIESC cât și Produs Harghitean va ajuta agricultorii meșteșugarii din Harghita.

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului salută pe cei prezenţi declară că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Din cei 31 de membrii în funcție toți sunt prezenți cei 30 de consilieri și Domnul președinte, astfel Consiliul este legal întrunit cu 30 de membrii prezenți la ședință, și președintele Consiliului Județean Harghita. Ședința este statutară.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  salută pe dl. Nagy Attila primarul  Comunei Zetea  care a  lansat invitația să fie ținută ședința de Consiliul  la Zetea,dl. consilier județean Sándor Barna, salută pe domnii parohi Pap Antal și Mátyás Gábor, dl. Sebestyen István directorul Școlii generale Zetea, dl. Szabó Imre Președintele Composesoratului, cât și pe fostul președinte al Composesoratului care a fost premiat  cu Premiul Vitos Mozes, pe Dl. Kozma Lajos viceprimarul comunei Zetea și este menționat că pompierii civili desfășoară o activitate deosebită în localitate sub conducerea d-lui

Sándor Dénes, cât și pe cei de la Serviciul de pază conduse dl. Gergely István, consilierii locali, locuitori indiferent din care sat au venit. Totodată salută pe dl. Senator Verestoi Attila care este totodată și președintele UDMR.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  arată că la Ordinea zilei sunt 18 puncte și explică desfășurarea ședinței, dacă are cineva ceva de spus , înafară de  consilieri județeani, dacă dorește să ia cuvântul,  propune ca la Diverse  să se înscrie la cuvânt, după care și consilierii județeni poate să-și spună părerea sau poate să-și ia cuvântul iar la sfârșitul programului vom preda un drum comunal pe care l-am realizat cu un efort comun. Pentru început roagă pe dl. Primar, pe dl. Senator și pe Domnii preoți să salute pe cei prezenți:

 

Domnul Primar de la Zetea salută pe cei prezenți, urează bun venit pentru cei prezenți și menționează că  ultima oară la Zetea ședința Consiliului Județean Harghita a fost țintă în 2012, când a fost discutat rețeaua electrică, totodată salută conducerea județeană, pe Domnul Senator, pe Domnii Parohi, conducerea pazei, conducerea pompierilor civili , consilierii județeni și consilierii locali și pe toți cei invitați și dorește să se simtă bine în această localitate și urează spor la treabă după care prezintă comuna Zetea menționând că este o onoare  că pentru comuna Zetea că ședința de consiliu delegată este ținută ei, după care așteaptă pe toată lumea la predarea drumului comunal DC 168.

 

Domnul Senator Verestoi Atttila arată că după  Laudația foarte frumoasă  a pus pe gânduri  și

crede că  și pentru alții  care fac parte în viața socială a avut un mesaj, se recunosc în laudație dar Pityu  ca și un om exrtraordinar a arătat că dacă vrem putem putem face și a depus o muncă foarte frumoasă. Precizează că toată lumea are o laudație pe viitor și care nu va fi spusă întrt-un mediu atât de festiv  dar cine vrea să trăiască aici, poate să lucreze, vrea să facă ceva, poate să se mențină și pentru acele persoane există întotdeauna o laudație. Este o bucurie că poate să participe la o asemenea ședință de consiliu județean, pe lângă sarcinile stufoase are și un caracter festiv.

Peste tot unde se întâlnesc persoane responsabile nu toți au același viziune dar au un scop comun  ca toată lumea să se simtă bine, să vină acasă cei care sunt plecați în străinătate, este o sărbătoare întotdeauna pentru oamenii bine intenționați și aduc decizii.  Înainte 1989 s-a visat acest lucru, s-a crezut acest lucru și poate că s-a obișnuit acest lucru că există un consiliu local,consiliul orașășenesc, un consiliu județean, primar, președinte de consiliu județean și aduc decizii și nu se simte cât de importantă este asta în viața comunității. Chiar dacă unora nu întotdeauna le place, ar dori soluții mai bune, ar putea face mai mult decât s-a făcut, dar toată lumea contribuie cu ceva la această structură care se numește comunitatea Harghiteană. Precizează că secuimea însemnă și acum comunitatea care acceptă valori, pentru care acele valori pentru care comunitatea a rezistat sute și sute de ani. Secui sunt considerați și acei români  care sunt acceptați în această comunitate pentru că doresc să trăiască și accepte valorile acestei comunități. Solidaritatea este că se poate conviețui împreună, din păcate  în media românească au apărut niște acuzații care nu sunt adevărate și care sunt din ce în ce mai mult și mesajul că aici se conviețuiește  împreună,se gândește împreună,se trăiește împreună, se lucrează împreună, mesaj care trebuie să ajungă în toată țara și aici problemele se rezolvă împreună, așa cum spune poetul asta este munca noastră și asta se face. Dorește spor la treabă și mult succes și  pe plan personal și dorește Sărbători Fericite Crăciun și La mulți ani.

 

Domnul Președinte Borboly Csaba  mulțumește Domnului Senator pentru cele spuse și având în vedere că religia catolică este majoritară în această comună, menționează că au lucrat împreună au  investit resurse, atât cu reprezentatul religiei catolice din Zetea cât și cu cel din satul Subcetate, totodată subliniază importanța religiei care are un loc important în comună, după care invită la cuvânt.

 

Reprezentantul cultului catholic  Zetea mulțumește pentru invitație și pentru sprijinul alocat de-a lungul anilor de Consilul județen care  a alocat sume pentru comunitatea bisericească. Prin efort comun se poate realiza multe, singur omul se simte mai neajutorat, indiferent dacă sprijinul este material sau moral este bine venit întotdeauna, avem foarte multe valori și să înmulțim ceea ce este al nostru, cu foțe comune putem să ducem foarte departe, mulțumește și dorește o muncă propice  pentru toată lumea.

 

Reprezentantul religiei catolice Subcetate salută pe cei prezenți și mulțumește și el sprijinul acodat de-a lungul anilor, începțnd cu luna mai, au început demolarea bisercii catolice  din Subcetate pentru că anterior era atelir de reparații auto și în fiecare an  se înmulțesc enoriașii, cu ajutorul lui Dumnezeu,  în 5,5 luni s-a reușit contruirea unuei noi biserci pentru care s-au cheltuit 1500 milioane lei, bineînțeles și cu ajutoare și momentan Biserica din Zetea este cea mai mare dar Biserica din Subcetate este cea mai frumoasă.  Este dotată cu o orgă foarte frumoasă cu 9 fluiere,

unde au fost ajutați de Consiliul județean cu 50.000 lei și aceasta este mai mare și mai frumoasă decât orga de la Zetea, pentru care mulțumește. Totodată amintește că în localitatea  Liban s-a aprins lumina  și cu totul este altfel dar totuși există o mică problemă la Șicasău și Ivo unde enoriași au sesizat că ar trebui  și la ei niște renovări și  la care Domnul preot  a ziz că se va ruga pentru acest lucru, dar  roagă cu această ocazie  și membrii Consiliului județean să ajute, și   cu ajutorul lui Dumnezeu în aceast caz pe anul viitor  se poate realiza. Invită  pe toată lumea la sființirea Bisericii care va fi de 1 mai 2016, este foarte recunoscător pentru ajutorul acordat, este Advent și să fie binecuvântarea Dumnezeului pentru toată lumea, în ajunul sărbătorilor dorește Crăciun fericit și un An Nou plin de împliniri.

 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește domnului preot și totodată  precizează că de fapt dorința ar fi fost să fie  inițiate 25 de Proiecte de hotărâri dar sunt câteva care nu corespund în totalitate din punct de vedere juridic, acelea vor fi supuse pentru scoatere de pe ordinea de zi pentru că au venit propuneri ce ar mai trebui făcute și atunci  începe cu cei care ar trebui scoși de pe ordine de zi, pentru care se propune scoaterea următoarelor puncte de pe ordinea de zi:

 

Proiectul de Hotărâre nr.2 privind aprobarea desființării  Agenției de Management Energetic, unitate subordonată Consiliului Județean Harghita și aprobarea unor măsuri organizatorice în această privință,

Iniţiator: președinte Borboly Csaba, nu s-au expirat  cele 30 de zile privind Transparența decizională;

 

Proiectul de Hotărâre nr.3 referitor la  modificarea Hotărârii nr. 94/2015 privind aprobarea derulării programului „Ocrotirea şi conservarea imaginii satului harghitean” al Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Iniţiator: vicepreședinte Incze Csongor, nu este în regulă, se va scoate ;

 

Proiectul de hotărâre nr.7 Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 262/2010 privind trecerea unor imobile din domeniul public al Judeţului Harghita în domeniul privat al Judeţului Harghita, aflate în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, respectiv al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, precum şi scoaterea din funcţiune, casarea şi valorificarea imobilelor respective

Iniţiator: vicepreședinte Incze Csongor,  se va  retrage încă nu se vor vinde cele 2 locuințe la Odorheiu Secuiesc, așa s-a convenit cu dl  vicepreședinte;

 

Proiectul de hotărâre nr.11 Proiect de hotărâre privind furnizarea unui serviciu public în vederea asigurării folosirii limbii materne

Iniţiator: consilier județean Sorbán Attila

NPP-ul este de acord cu retragerea și după ce vor expira cele 30 zile la Proiectul de hotărâre să fie repus pe ordinea de zi;

 

 Proiectul de hotărâre nr.16  privind aprobarea nivelului taxelor speciale pe anul 2016 pentru prestarea serviciului de pază de către Serviciul Public de Pază al Obiectivelor de Interes Judeţean al Consiliului Judeţean Harghita la instituţiile publice finanţate de Consiliul Judeţean Harghita

Iniţiator: președinte Borboly Csaba, se va retrage nu au trecut cele 30 de zile;

Proiectul de Hotărâre nr.20 Proiect de hotărâre privind aprobarea contractului de colaborare pentru intervenţiile echipelor salvamont salvaspeo al Serviciului Public Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita

Iniţiator: președinte Borboly Csaba, încă nu s-a găsit cea mai bună formulare, și ar mai fi ultimul, Proiectul de hotărâre privind planul de acțiune în învățământul profesional cu aceste modificări și întreabă dacă sunt observații:

 

Dl. consilier județean Proca Ion menționează că a intervenit procedural și propune scoaterea de pe Ordinea de zi și a Proiectului de hotărâre nr. 5 privind aprobarea proiectului de steag al județului Harghita,

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Dl. consilier județean Proca Ion explică că, este la cunoștința celor prezenți că a inițiat un Amendament la proiectul propus în care a inițiat aplicarea motivului frunzei de stejar pe steag una sau pe,  insistă pe oricare din variantele pe care s-a propus în anexă. Rugămintea domnului consilier Proca Ion vine în urma faptului că în Amendamentului inițiat au apărut niște suplimente la Raportul de specialitate și se referă la două dintre ele, respectiv al Arhitectului șef al Direcției generale administrație publică locală din care înțelege că s-ar putea să fie mai aprofundat această problemă.  D-na Arhitect șef a precizat în ultima frază din Raportul de specialitate că „având în vedere cele de mai sus menționate și că prevederile legale prezentate au fost întocmai respectate, totuși  nu a putut aviza favorabil Amendamentul propus de Ion Proca, atrage atenția că,   conform literaturii de specialitate a heraldicii, cularea arămie nu se folosește dar decizia finală revine autorității deliberative. Domnul consilier menționează că este destul de neclară această formulare,  în plus din suplimentul la Raportul de specialitate al Direcției generale administrație publică locală înțelege că, este vorba despre o nouă variantă, ori care ar fi ea și aceasta  ar trebui supusă dezbaterii. Că va fi supus dezbaterii publice, că va fi supus  dezbaterii între consilieri, se acceptă ori care dintre aceste variante pentru care vrea să fie scos de pe Ordinea de zi, tocmai pentru că el în fond, prin vot va reprezenta felul în care înțelegem așa cum foarte frumos spunea și dl. Senator puțin înainte, să vadă reprezentații și să asigure confortul  de care are nevoie fiecare localitate, fie ea minoritară sau majoritară. Roagă să fie făcut acest lucru pentru că i se pare foarte important în dezbatere se ia hotărârea cea mai bună și în plus dată fiind valoarea simbolică a unei asemenea decizii, poate că nu s-ar supăra nimeni dacă ea va fi luată într-o ședință extraordinară din care să plece fiecare toți și  mulțumiți și zâmbind.   

 

Domnul Președinte Borboly Csaba mulțumește și explică procedura că va îșira punctele care sunt propuse de a fi scoase și punctul care întrunește jumătate  plus unu din voturi a celor prezenți va fi scoasă de pe Ordinea de zi, și întreabă cine este pentru a fi scoasă următoarele puncte de pe ordinea de zi:

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea desființării  Agenției de Management Energetic, unitate subordonată Consiliului Județean Harghita și aprobarea unor măsuri organizatorice în această privință

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

Rezultatul votului: 31 Da.

Dl. Președinte precizează ca atunci când se dorește să fie numărat voturile să se intervină.

 

Proiectul de hotărâre referitor la  modificarea Hotărârii nr. 94/2015 privind aprobarea derulării programului „Ocrotirea şi conservarea imaginii satului harghitean” al Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Iniţiator: vicepreședinte Incze Csongor,

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului de steag al județului Harghita

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Dl. consilier județean Thamó Csaba a dorit să ia cuvântul și subliniază că spijină propunerea D-lui Proca Ion cu totul din alte motive, că Legea  de steag nr. 141/2014 care a fost votată recent , este o Lege necorespunzătoare, nu recunoaște Steagul Ținutului Secuiesc dar recunoaște steagul Ținutului Bucovinei. Roagă colegii români să sprijine această propunere în Parlament să fie discutat această propunere și după care să fie repus pe Ordina de zi acest Proiect de Hotărâre. Să fie format o comisie care să discute problemele minorității române și să îndeplinească și cerințele  locuitorilor români, solicită să nu se grăbească cu această temă, pentru că este o Lege discriminativă în care există un articol are precizează că pot fi arborate 3 steaguri: steagul țării, steagul UE și Steagul unității administrativ teritoriale și acest articol ar trebui modificat. În cazul în care se va face această modificare atunci poate reveni asupra Proiectului de hotărâre privind aprobarea proiectului de steag al județului Harghita, care să îndeplinească și cerințele locuitorilor români.

 

Rezultatul votului: 4 Da, 27 Nu.

 

Proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 262/2010 privind trecerea unor imobile din domeniul public al Judeţului Harghita în domeniul privat al Judeţului Harghita, aflate în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, respectiv al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, precum şi scoaterea din funcţiune, casarea şi valorificarea imobilelor respective

Iniţiator: vicepreședinte Incze Csongor

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Proiectul de hotărâre privind furnizarea unui serviciu public în vederea asigurării folosirii limbii materne

Iniţiator: consilier județean Sorbán Attila

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea nivelului taxelor speciale pe anul 2016 pentru prestarea serviciului de pază de către Serviciul Public de Pază al Obiectivelor de Interes Judeţean al Consiliului Judeţean Harghita la instituţiile publice finanţate de Consiliul Judeţean Harghita

Iniţiator: președinte Borboly Csaba,

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea contractului de colaborare pentru intervenţiile echipelor salvamont salvaspeo al Serviciului Public Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita

Iniţiator: președinte Borboly Csaba,

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Proiect de hotărâre informări despre planul de acțiune privind dezvoltarea educației și formării profesionale în județul Harghita

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Cine este pentru includerea pe Ordinea de zi o Informare și un Plan de acțiune în învățămîntul învățământul profesional.

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Domnul Președinte Borboly Csaba supune la vot Ordinea de zi modificate:

Rezultatul votului: 28 Da, 3 Nu.

 

Domnul Președinte Borboly Csaba supune discuției primul punct din Ordinea de zi și menționează că la sfârșitul anului putem decide despre un lucru frumos privind reînființarea „Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” dar atunci nu și-a putut îndelini rolul, acum crede că s-au derulat atâta activități că este momentul să reînființăm această Agenție: Nu este secret că vrem să desființăm Agenția de Dezvoltare Energetică SAWE-ul și se v-a  prelua activitatea de acolo este vorba despre un proiect European care s-a derulat și în urma căruia   Agenția de Atragerea Investiții a desfășurat o activitate de succes  pentru care dl. Barabás Csaba, directorul Agenției Atragerea Investiții să prezinte de ce vrem să reînființăm această Agenție. Totodată precizează că un lucru foarte important este crearea noi locuri de muncă, organizarea de cursuri de calificare, cu agenții economici, colaborarea cu  întreprinzători tineri, cu sfera privată, se discută destul greu această temă și dă cuvântul domnului Barabás Csaba, Agenției Atragerea Investiții să prezinte importanța acestui proiect de hotărâre.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește domnului director Barabás Csaba, pentru prezentare, meționează că totul are o istorie și în ceea ce privește  problematica învățământului profesional, și se spune totul începe de la rădăcină, pentru asta mulțumește membrilor Comisie de specialitate, și  este mândru de Comisia de specialitate de învățământ care este compus din foarte buni specialiști, pe care nu au alți consilii județene și s-a pornit pe calea dezvoltării învățământului profesional care trebuie continuată  de Agenție și întreabă dacă sunt obiecțiuni.

 

Domnul consilier județean Sebestyén Csaba  menționează că s-au conturat mai multe întrebări respectiv două în ceea ce privește dezvoltarea rurală dar acum a aflat că nu există Strategia de dezvoltare a tineretului numai la nivelul  județean și întreabă dacă acest lucru s-a putut rezolva fără Agenție acum de ce nu se mai poate, nu este vorba că nu sunt  necesare aceste activități dar de ce se  dizolvă una și se reînființează alta așa cum a menționat și în cazul SC PROIECT CONSULTING că se duce mai departe datoria de  80.000 euro și dacă se vrea ca ceva să nu funcționeze se  înființează o comisie sau Agenție,  sunt instituții care pot rezolva aceste probleme, de exemplu Asociația micilor intreprinzătrori, de ce nu se pot da sarcini….dacă se înființează această Agenție vom avea autostrăzi, Facultate de IT, foarte multe din sarcinile enumerate aici s-ar putea da la Adi-uri, la Agenții  de Dezvoltare  Rurală care fac ceva și care au dovedit că fac ceva, atunci ar fi bine să se dea aceste sarcini și să vedem cum funcționează, să facem și mai stufoasă acest sistem instituțional al Consiliului Județean și se vede că unele lucruri se scapă din mîini. În județul Harghita există o rețea instituțională învățământul poate fi dat Asociației Pedagogilor care a dovedit că poate colabora în mod profesional, Asociația întreprinzătorilor, să fie înființat ceva  care în care să fie pompat bani, să se mai dea la 5-6 persoane bani, sau asta este intenția, și se spun niște lucruri care nu are nimic cu dezvoltarea regională.

 

Dl. consilier județean Sorbán menționează că trebuie să contrazică pe domnul consilier județean de la MPP deoarece a participat la o expunere foarte frumoasă, unde este gândit totul de la început până la sfârșit și se înființează sub egida acestei mentalități  o Agenție  care poate să transpună în viață aceste activitățiprinte care s-a menționat o propoziție  „că nu se pot accepta mentlitățile intreprinzătorilor cu ochiul funcționarului public ” ceea ce consideră că este un lucru este  la nivel superior și pentru care felicit pentru că acest lucru este făcut la la Consiliul Județean în mod atât de profesionist.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește și precizează că pentru afla toate tainele din județul Timiș cum au făcut, cum au derulat  aici a ajuta Preafericitul Sălăjan de la Metropolitul Timișoarei, cu ajutorul Dumnealui s-a reușit să se afle tot unde a participat și el și Președintele Camerei de Comerț, conducerea Agenției din Timiș, toți care au fost de mare folos și pentru a clarifica dacă în Ungaria care este un alt stat, se poate face, se poate și în România și dacă Timișul este de succes în acest domeniu, se bucură că au fost acolo colegii și el personal și asta s-a putut face cu ajutorul unui Metropolit. Dl președinte  spune domnului consilier că budinca se poate încerca prin a mânca.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot  Amendamentul de fond asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea înființării ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statutului de funcții și Organigramei ale acesteia

Rezultatul votului: 27 Da, 4 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea înființării ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statutului de funcții și Organigramei ale acesteia

Rezultatul votului: 27 Da, 4 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre prvind numirea domnului Eigel Tibor ca șef birou la Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége

Rezultatul votului: 25 Da, 6 Nu.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 160/2004 privind organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, cu modificările şi completările ulterioare şi a modificării şi completării Regulamentului  de  organizare şi funcţionare, a anexelor sale, a  organigramei şi a statului de funcţii

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Dl. consilier județean Proca Ion subliniază că dacă propunerea de amânare a căzut la vot, atunci vrea să spună câteva cuvinte înainte ca Amendamentul să fie supus votului pentru simte nevoia de lămuriri. Intervenția lui vine în urma unei dezbateri,  care nu este accidentală, care a avut loc în 26 noiembrie 2015, la care au mai fost câțiva colegi și crede că ea este întemeiată pe o nevoie absolută, anume pe acea, ce a spus și atunci că toate comunitățile trăiesc  în județul Harghita trebuie să se regăsească pe steagul județului Harghita. Despre oportunitate sau nu, să nu facă confuzie, la care se  subscrie  la cele spuse de colegul Thamó, privitoare la steagul Ținutului Secuiesc acea este altă discuție, acum vorbim despre steagul județului Harghita și asigură că  punctul de vedere pe care l-a exprimat în Amendament nu este  o simplă intervenție cu caracter personal, în spatele acestei intervenții în mod legal prin voința unui singur consilier stau multe persoane care așteaptă acest gest firesc de normalitate, aplicarea pe steag a tuturor însemnelor tuturor comunităților. Pentru cei care nu au citit, în susținerea pe care l-a făcut acestei propuneri a trecut câteva fraze și anume, nu este un capriciu, este o hotărâre pe care se va grava pentru mult timp și citează: „Aplicarea motivului  frunzei de stejar pe steagul județului Harghita cu cât aceasta este o frunză simbol cu rădăcină în cultura, istoria și spiritualitatea neamului românesc. Stejarul este unul dintre cei mai importanți arbori sacri la români care ocupă un loc important  viața și spiritualitatea  poporului român fiind considerat un arbore totemic.  Vechii locuitori ai patriei noastre își puneau deseori așezările sub pavăza acestui copac…….  și arborele crucii”.

Rămâne deciderea dacă această simbolistică are sau nu  loc lângă oricare din imaginile simbolistice pe care se dorește a fi pus pe steagul  județului Harghita. A cerut amânarea pentru a lămuri lucrurile care personal îi scapă dar, dacă au fost îndeplinite toate procedurile legale de ce spune d-na Arhitec șef că se pronunță împotriva amendamentului. Dacă există posibilitatea să se revină asupra acestui subiect delicat, în vremuri delicate de ce să nu se facă. Textul însuși al Proiectului de Hotărâre la art.1. e puțin lămuritor: Se aprobă proiectul de steag al județului Harghita  potrivit variantelor din  anexă care face parte integrantă din prezenta. Sunt pentru varianta pe care l-a propus în memoriu,varianta B2, rugămintea lor este să fie acceptată pentru că în ori care din variantele propuse ar dori să fier aplicat simbolul pe care l-au propus în Amendament. Crede că este un moment în care hotărârea de aici va conta foarte mult. Dacă nu se poate decide atunci să fie amânat pentru o perioadă în care  va fi mai liniștit toată lumea după sărbătorile încărcați. Roagă să fie acceptat această propunere care a fost întemeiată pe nevoia absolută de reprezentare  în steagul județului a tuturor comunităților.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  mulțumește și precizează că toate exigențele legale care au fost intreprinse sunt realizate conform Legii  nr.141/2015 coroborat cu Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizională au fost respectate toate pasurile prevăzute de lege și astăzi  este în fața toturor un proiect de hotărâre care este sută la sută legal și a dorit să aducă la cunoștință acest lucru.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter  subliniază că ascultând pe domnul Proca este adevărat că aici supraviețuiesc secui de sute de ani alături cu români în vremurile de de mult ne-am respectat reciproc fiind o regiune mixtă românul a salutat ungurește, ungurul românește din păcate aceste obiceiuri nu prea mai există și are dreptate  că românului îi trebuie steag dar steagul secuiesc este al secuilor și aici este vorba despre steagul județului, iar propunerea dumnealui este ca steagul secuilor să rămână  a lor, să fie  într-o parte și pe cealaltă parte să fie  steagul românesc  și pe clădirea Palatului administrativ poate să fie arborate amândouă, în localitățile românești să arboreze steagul românesc iar în comunitățile secuiești  să fie arborat steagul secuiesc nu deranjează unul pe celălalt.

 

Domnul consilier județean Salamon foarte pe scurt ca să fim înțeleși stejarul este și un simbol proeminent și al  maghiarilor,  care poate fi privit și ca un simbol comun ca și soarele și luna de ce n-ar reprezenta  comunitatea română  așa cum  citează că „soarele și luna mi-au ținut cununa ”așa cum auzim în balada populară Miorița, ca atare sunt simboluri comune și nu vede de ce nu ar reprezenta și comunitatea română așa cum precizat și dl. Csillag că, conviețuim împreună și nu sunt probleme. A doua observație ar fi steagul Ținutului Secuiesc trebuie separat de steagul județului. Steagul secuiesc nu nu poate expropiat nici măcar de Consiliul Județean Harghita.

 

Domnul consilier județean Proca Ion a fost un citat mai înainte și se  referă la sintagmele care au îndreptățit să propun frunza de stejar stilizată,se spune codrul este frate cu românul, Stejarul din Borzești, sunt cântece populare care spun că românul înveselit este ca stejarul înmugurit.  El înțelege foarte bine  distincția privind steagul Ținutului  și steagul județului și nu știe cum ar fi să fie steaguri separate,  personal nu poate fi de acord pentru că ea face în mod automat o separație pe care este sigur că nu se dorește.

 

Domnul consilier județean Thamó Csaba  dorește să citeze  domnului coleg Proca din Legea nr.141/2015 în baza cătuia decide Consiliul județean: „Unitățile administrativ teritoariale arborează steagurile proprii numai la sediile autorităților administrației publice locale, precum și la sediile  instituțiilor  serviciilor publice de interes local la intrarea principală deasupra acesteia și numai împreună cu drapelul României și drapelul UE.” La cest punct ar trebui adăugat și  steagurile regiunii istorice, după această modificare ar trebui rezolvată steagul județului Harghita.

Cererea comunității române ca simbolurile comunității să apară pe steagul județului crede că este o cerere justă și în fiecare localitate unde sunt în majoritate să apară simbolurile naționale.

 

Domnul consilier județean Șorban  are o simplă întrebare  retorică dacă în Parlamentul României un parlamentar UDMR ar  propune să fie  pusă pasărea turul ce reacție ar fi , menționează să nu se intre în latura sentimentală.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  explică  procedura  și supune la vot conform Regulamentului :

 

Amendamentul de fond inițiat de domnul consilier Ion Proca asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea proiectului de steag al județului Harghita

Rezultatul votului: 3 Da, 28 Nu.

 

Se trece la  votarea variantelor:

 

Varianta A din proiectul de hotărâre privind aprobarea proiectului de steag al județului Harghita

Rezultatul votului: 24 Da, 3 Nu, 4 Abțineri.

 

 Varianta B1 din proiectul de hotărâre privind aprobarea proiectului de steag al județului Harghita

Rezultatul votului: 3 Nu, 4 Abțineri.

 

 Varianta B2 din proiectul de hotărâre privind aprobarea proiectului de steag al județului Harghita

Rezultatul votului: 3 Nu, 4 Abțineri.

 

 Varianta B3 din proiectul de hotărâre privind aprobarea proiectului de steag al județului Harghita

Rezultatul votului: 3 Nu, 4 Abțineri.

 

Varianta B4 din proiectul de hotărâre privind aprobarea proiectului de steag al județului Harghita

Rezultatul votului: 3 Nu, 4 Abțineri.

 

Proiectului de hotărâre privind aprobarea proiectului de steag al județului Harghita cu Varianta A - modficat și refăcut

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 24 Da, 3 Nu, 4 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectulul de hotărâre cu privire la modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 107/2006 privind darea în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita a unor imobile, aparţinând domeniului public sau privat al judeţului Harghita şi în folosinţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

Iniţiator: vicepreședinte Incze Csongor

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita Nr.199/2014, privind aprobarea structurii organizatorice şi a statului de funcţii şi instituirea obligaţiei de raportare a cheltuielilor lunare pentru Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor – varianta retrimisă

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului realizat al proiectului  internațional RECULTIVATUR din cadrul Programului de Cooperare Transnațională Sud - Estul Europei

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului realizat al proiectului  internațional CIVPRO din cadrul Programului de Cooperare Interregional INTERREG IV C privind aprobarea bugetului realizat al proiectului  internațional RECULTIVATUR din cadrul Programului de Cooperare Transnațională Sud - Estul Europei

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind  stabilirea  cuantumului cheltuielilor de funcţionare pe anul 2015 ale Centrului de zi nr.2 din  Bălan în vederea transferării sumei de 50.000 lei din bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita în  bugetul de venituri şi cheltuieli al oraşului Bălan – varianta retrimisă

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind accesul furnizorilor de rețele de comunicaţii electronice, pe proprietățile Consiliului Județean Harghita în scopul executării lucrărilor referitoare la reţele de comunicaţii electronice.– varianta retrimisă

Iniţiator: vicepreședinte Incze Csongor

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că Direcția generală economică lucrează foarte mult pentru ca la investiții cu decontarea la fondurile europene pentru că ceea ce se plătește  acum  în cursul anului viitor ca cheltuieli  se vor primi înapoi ca fonduri eligibile pentru cele 3 proiecte., deșeuri, DJ 132 și la  incubator din care motiv există un amendament de fond, ca să adunăm bani. Ieri la ședința grupului UDMR președintele a spus că este solidar, în afară de salarii  dă nu cheltuim nimic, toate cheltuielile să fie trecute pe anul viitor ca să se  adune cât mai mulți bani ce putem să decontăm, și din acest motiv instituțiile subordonate, programele vor veni plângeri că nu și-au primit banii și trebuie să decidem în această idee.

Dl. Senator a plecat dar  a primit informații de la dl. Kelemen Hunor că în 17 decembrie va fi discutat bugetul pe anul viitor, ceace însemnă că în ianuarie Consiliul județean poate vota bugetul propriu. Vor fi telefoane,  sms, facebook că nu s-au primit banii pe decembrie ,asta trebuie acceptat și propun să acceptăm că acești bani nu s-au putut deconta mai repede. Au venit sesizări că de ce nu s-a putut mai repede,acum au fost fabricate, aduse utilajele numai acum în decembrie acum suntem contratimp cu aceste dezvoltări pentru care se iau bani de unde se poate  și decontarea lucrărilor la proiecte europene sens în care  propune  spre aaprobare amendamentul:

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare  Amendamentul de fond asupra proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Dl președinte Borboly Csaba în baza Amendamentului de fond aprobat, supune la vot fiecare pe articole  în parte – varianta retrimisă, dacă cineva este împotrivă sau se abține să semnaleze:

 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare Art.1 al Proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015 – varianta retrimisă

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Dl.consilier județean Thamó Csaba: are 2 întrebări: cine este în Consiliul de administrație a Spitalului și cum s-au acumulat atâtea datorii la Spital unde merg 750 mii lei  întru-un timp  relativ de scurt.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba menționează că dacă ne uităm și la nivel național este cea mai mică, peste tot cu un zero este mai mult. În Consiliu de administrație fac parte colegii Szőcs István, Vágássy Alpár, Zonda Erika. Dl președinte menționează că a trimis o adresă în care a menționat să fie preventiv să nu se acumuleze datorii la Spital.

 

Dl.Vágássy Alpár  menționează că după cunoștințele lui datoriile provin din  numărul  bolnavilor planificat care nu  corespunde cu numărul  bolnavilor  în realitate , Casa de Asigurări a prevăzut un număr de asigurări iar realitatea este alta , asta nu poate fi prevăzut.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba arată că atunci când a fost planificat numărul bolnavilor atunci ața a fost calculat că în câteva luni lucrările se vor termina și s-a chinuit cu lucrările până s-a ajuns aici , din motive obiective , activitatea nu se derulează sută la sută, concret nu se pot efectua atâtea operații până nu sânt gata noile săli de operații.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare Art.2  al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015 – varianta retrimisă

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  se scoate 750 din fondul de rezervă:

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare  Art.3 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015 – varianta retrimisă

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

Rezultatul votului: 31 Da.

 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba este vorba despre Zetea și  Casinul Nou,  chiar dacă nu aparține aici este vorba despre 5 unități administrativ  teritoriale care sunt implicate  și trebuie  să ajutat comuna ca drumul să fie accesibil și iarna.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare  Art.4 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015 – varianta retrimisă

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare  Art. 5 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015 – varianta retrimisă

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare  Art. 6 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015 – varianta retrimisă

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare  Art. 7 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015 – varianta retrimisă

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare  Art. 8 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului

de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015 – varianta retrimisă

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare Art. 9 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015 – varianta retrimisă

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare Art. 10 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015 – varianta retrimisă

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare  Art. 11 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015 – varianta retrimisă

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare Art. 12 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015 – varianta retrimisă

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba subliniază că se modifică lista programelor:

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare Art. 13 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015 – varianta retrimisă

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare  întregul proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015 – varianta retrimisă

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea execuției bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita la 30 noiembrie 2015

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.  (Abținere 1 Sebetyen )

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea includerii în domeniul public al județului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita a cotei parți de 42,3% din clădirea Patinoarului artificial situat în str. Stadionului nr. 11, Municipiul Gheorgheni, județul Harghita, prin completarea ”Inventarului bunurilor imobile, care aparțin domeniului public al județului Harghita” și darea acestuia în administrarea Consiliului Local al municipiului Gheorgheni – varianta retrimisă

Iniţiator: vicepreședinte Incze Csongor

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind  aprobarea  modificării Anexei nr. 1/b  la  Hotărârea nr. 312/2015 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  aprobarea Planului de ocupare a funcţiilor publice pentru anul 2016, centralizat la nivelul  ordonatorului principal de credite, respectiv al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, al Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanelor a judeţului Harghita și  al Camerei Agricole a judeţului Harghita

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita către Asociaţia Nevăzătorilor din România – Filiala Interjudeţeană Harghita – Covasna pe anul 2015

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre cu privire la modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 92/2015 și 130/2015 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statului de funcții și Organigramei al Consiliului Județean Harghita-Agenția de Management Energetic

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

 

Dl.președinte Borboly Csaba trebuie modificat fondul de rezervă pentru nu se mai dă 100 mii lei pentru Bălan, se modifică denumirea.

 

 

Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 280/2015 privind  aprobarea utilizării fondului de rezervă bugetară prevăzut în bugetul local al județului Harghita la dispoziția Consiliului Județean Harghita  pe anul 2015, pentru acordarea unui ajutor financiar orașelor Bălan și Cristuru Secuiesc și comunei Siculeni

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  precizează că a fost foarte greu să se rezolve problema  Căpâlniței, poate că nu se vede de dinafară că pentru asumarea unui lucru câteodată este foarte greu să găsești rezolvare. La ședința din feliceni au fost noște retorici cum se face această repartizare după care a cerut primarului de la Căpâlnița să se găsească o rezolvare. Soluția ar fi fost fondul de rezervă, dl primar a și întocmit documentația la fondul de rezervă, numai că acum la sfârșitul săptămâni s-a descoperit, joi, că nu avem destui bani pentru decontare și atunci a venit poziția juridică însensul cum accesăm credit dacă împărțim diferite sume. O săptămână se străduiește cum să facă, domnul primar a vrut să demisioneze, poate că fiind luna decembrie s-a constatat solidaritate extremă. A fost trimisă o adresă către primării cine poate să restituie din bani ca să fie dată Căpâlniței și nua fost primar care nu ar fi spus că dacă există un interes comun dece nu. Astfel pentru prima dată a venit adresă de la Remetea astefel de aici va filuat 55.000 lei și astfel Căpâlnița poate să finalizeze hangarul pentru pompieri, poată să plătească țigla și ușile rabatabile. Dl președinte mulțumește pentru Remetea, Ditrău, Ciumani, Lueta, Cristur, Sândominic care au trimis adrese în acest sens.

 

Domnul consilier județean Sebestyen Csaba nu este obiecție ci intervenție că nu se face   o favoare

PCM-ului  ci Căpâlniței și nu UDMR-ului trebuie mulțumit ci localității respective, mulțumește pentru Remetea  și precizează că toți sunt responsabili pentru fiecare localitate.

 

Domnul consilier județean Thamó Csaba  acele 35 de mii de lei  care  Consiliul județean a vrut să dea Liceului  Bányai László,singura sumő din judeá care nu a fost folosit destinației,  UDMR-ul municipiului Odorheiu Secuiesc a folosit pentru altő destinație. Acest lucru a menționat numai ca o informare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  menționează acest lucru s-a azauzit deja și crede că acea hotărâre nu a fost legală pentru că  deja domnii coinsilier știu când se convoacă ședință de îndată conform Regulamentului există și acolo secretar. Echilibrarea nu însemnă că toți au dreptul atunci ar fi un nou sens și consilieru județeni nu ar trebui săfie aici. Este o chestiune de corectitune și situația Bányai nu s-ar fi putut rezolva, pentru că pentru asta ar fi trebuit documentul unei persoane terțe juridice, și nici nu ar fi fost de unde. Dar pe viittor crede că se va găși o rezolvare și pentru această problemă.

 

 

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

 

Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 293/2015 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor, pe anul 2015

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

 

Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 242/2015 privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2015, cu modificările și completările ulterioare

 

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

 

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Domnul președinte Borboly Csaba  despre acest lucru s-a discutat mult și să fie o somație și pentru consilii locale în ce direcție se merge pe viitor de la Școla din Zetea până la Remetea, de Corbu până la Cristur,  mulțumește Comisie de învățământ pentru munca depusă în acest sens, acele discuții, negocieri putate în ultimii 3 ani și a fost bine venită, este vorba despre un plan de acțiune, acest  lucru că s-a  realizat în anul pedagogilor în învățământul profesional, și astfel s-a realizat Strategia Asoiciației Pedagogilor, și am solicitat d-lui președinte să predea ceea ce revine județului Harghita, încă trebuie preluat de  la Satu Mare și dă cuvântului Comisiei de învățământ, domnului Ferecz Salamon Alpár.

 

Domnul consilier județean Ferencz Salamon Alpár   aceasta Strategie este rezultatul unei echipe, și accentuiază că învățământul profesional nu este o atribuție al Consiliului județean  ci  este o o sarcină asumată care  afectează activitatea locală,respectiv  dezvoltarea învățământului profesional poate să ajute dezvoltarea economiei pe plan local. Dezvoltarea acestui plan arată cum și cu ce metode poate  dezvolta învățământul profesional în județul Harghita, astfel influențează în mod pozitiv economia locală, totodată planul de acțiune conține și un plan de buget pe perioadă scută  pe 2016 care ar trebuie incluse în bugetul pe anul viitor. Ca  o completare  vrea să menționeze că județul Harghita față de alte județe alocă sume Inspectoratului Școlar Județean  în fiecare an pentru cuncursurile pe materii privind premirea participanților și aceste sume  care sunt alocate pentru concursurile pe materii să fie alocate pentru acele meserii care unt cuprinse în plan  și influențează dezvoltarea economică  pe plan local, să fie alocate sume și pentru  cocursuri regionale și județene și pentru elevii care  câștigă la ceste concursuri și aceste sume să fie alocate  sub formă de programe și proecte. Crede că acest plan este deja un pas promițător în învățământul româno-maghiar, ca și munca din cadrul Asociației pedagogilor și totodată  îi bucură faptul că se asumă această sarcină de către Consiliul Județean Harghita, în menținerea tinerilor acasă cât și dezvoltarea economice chiar și pe termen mediu.

 

Domnul consilier județean Thamó Csaba  un singur lucru dorește să sublinieze privind Strategia în ceea ce privește gândirea UDMR cu privire la învățământul regional să se înființeze centre  regionale și atrage atenția colegilor din zona Odorhei, propunem înființarea unui Centru tehnic, profil mecanic

pe motivul că Odorheiul este singurul oraș unde industria mecanină s-a menținut, și ar trebui dezvoltat să fie nu numai lînvățământ nu numai la nivel mediu ci și nivel superior, dezvoltat prin Universitate Sapientia și dorește sprijinul colegilor în acest sens.

 

Domnul președinte Borboly Csaba propune ca împreună cu Președinntele Comisiei de învățământ și persoana care a redactat să fie modificată, ca să se decidă în acest sens astăzi și precizează că este un declarație de intenție în care se asumă acest plan, care este o temă de casă și pe care se va lua în considerare pe viitor ca inițiatorul bugetului, când localitățile depun proiecte se va lua în considerare, școlile vor lua în considerare  Inspectoratul Școlar Județean cât și întreprinzătorii, pentru că acest plan este un plan de acțiune.

Mulțumește echipei D-lui Manager public, d-nei Csiki Anna care a lucrat foarte mult în ultima săptămână.

 

Proiect de hotărâre privind Informarea despre planul de acțiune privind dezvoltarea educației și formării profesionale în județul Harghita

Iniţiator: președinte Borboly Csaba

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Comisia de numărare a voturilor și-a îndeplinit munca:  din 31 de voturi valabil exprimate:

Rezultatul votului: 25 Da și  6 Nu.

 

Se trece la puctul DIVERSE:

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că nu trebuie supus votului următorul punct pentru că este un angajament privind realizarea trotuarului în  comuna Zetea, mulțumește organizatorilor și  participanţilor‚ d-lui consilier judeáean Sándor Barna cât și  d-lui  Primar, s-a lucrat foarte mult și invită pe Domnul vicepreședinte Barti Tihamér pentru a prezenta mai detailat:

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér: în privința iluminatului,  pentru comuna Zetea s-a cumpărat în total peste 5 km de cablu,  și în privința   trotuaruluidl Sándor Barna a lucrat mult ca  acest trotuar să se realizeze, este sigur că va fi realizat, pentru că trebuia să  pregătească o docummentație, este adevărat la începutul anului s-a acceptat un proiect care ajută la realizarea trotuarelor, și așa se vede că acest lucru este deja pe șine și la nu putem să discutăm deja despre lucrările care se vor efectua și pentru care felicită echipa care se ocupă cu această lucrare. Totodat vre să menționeze și în limba română privind discuțiile cu acest steag, vrea să spună numai un singur lucru, bineînțeles că reciprocitatea cât ne respectăm unii pe alții este foarte important și crede că toți  au de învățat unii de la alții. Acum cțteva zile a citit un lucru inportant carei-a venit în minte și pecare vrea să spună acum. Scriitorul român Ioan Slavici la începutul secolului XX, a spus că despre simplul salut cotidian, când te întâlnești în Transilvania cu un român să saluți:„ Bună ziua”,  când te întălnești cu un maghiar să salți „Jo napot kivánok”, când te întâlnești cu un sas, german,să saluți „Guten Tag”. Ar trebui să ne bucurăm toți că avem privilegiul de a trăi împreună, totodată să fim diferiți, si speră că se poate evalua în această perioadă și în acest sens. Mulțumește pentru cuvântul acordat.

 

Dl. președinte Borboly Csaba  precizează referitor la Programul privind trotuarele,  că este

Unprogram care nu există înțară,  ca și la proogramul cu mica electrificare, cât și apa, că după ce  facem cărarea după acea funcționează. Dar la fiecare program primul a fost cel mai greu și trebuie să fimn atenți la fiecare detaliu ca apoi să nu trebuiască să retunăm banii, este în întârziere dar mai bine să facem cum trebuie și atuci va fi realizat și trotuarul.

 

Diverse

 

Domnul  Președinte  întreabă pe locuitorii comunei Zetea  dacă sunt întrebări:

 

Domnul Director Scolii din Zetea  dorește să adauge că la Zetea Școala este singura persoană juridică care funcționează în localuitate, în 3 localșități  7 structuri și 12 clădiri și cei 800 de copii dimineața când pornesc la școală într-un trafic accelerat și fără trotuar, se poate da seama pentru ce pericole sunt supuse și mulțumește  pentru trotuar pentru că  în primul rând  copii sunt cei care  vor fi primii beneficiari.  În viitorul apropriat propune ca și celelate zone ale comunei să fie incluse în Programul trotuarelor , cum ar fi zona Școlii  Subcetate și Tófalva.

 

Conducătorul Asociației de Turism salută pe cei prezenți și ca locuitor a comunei Zetea se bucură că pentru a doua oară este țintută ședința de  Consiliu județean la Zetea.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér mulţumeşte organizatorilor și participanţilor pentru participarea la Ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa. Referitorla laudația spusă întradevăr există  un vis, există un plan, există o echipă  așa cum a menționat si dl Márton István, iar în echipă include și membrii Consiliului Județean Harghita. Mulțumim că ne-ași creditat și dacă se realizează în continuare dezvoltarea comunei în care este Programul trotuar. Dl director a subliniat importanța acestuia viața școlii, în viața elevilor să fie trotuar, el ar aminti că cei vârstnici cât și cei tineri care merg dimineața la Bisercă s-ar mira câtă lume este în traffic, în fiecare biserică câte 600 de personae, asta înseamnă o comuniotate mare și sunt în fața unei oportunități, cum a spus și dl Preot din Subcetate să spună o rugăciune pentru reușită și mlțumește pentru ajutorul acordat, iar conducerea a depus o muncă excelentă în perioada care a trecut, roagă să fie ajutați în continuare și așa cum a menționat Păintele din Subcetate fiecare persoană ar trebui să saună o rugăciune, cea ce trebuie spus că acestă  echipă  a lucrat foare tmult în ultimii 4 ani și asta șe va vedea și la Consiliul Județean. Mulțumește.

 

Domnul Gergely István  consilier local  și de la conducătorul  pazei  civile din localitate. Are o întrebare în această calitate dar aticipă cu o mică informare . Pe parcusul anului 2015 s-aînființat paza civilă este o inițiativă venită de jos,la  solicitarea munității pentru a crește sentimentul de siguranță. S-a investitit multă muncă dar poate să spună  cu mândrie dar pe bază de voluntariat 160 persoanevoltare sunt implicate și  acest număr nu este definitiv care activează din 18 septembrie a fost prima zi depatrulare pe care a afectuat împreună cu dl. primar. Este un sentimkent măreș să facem acest lucru la Zetea și este foarte important că acest lucu s-a realizat prin solidaritatea Consiliul local, Composesoratul, Cercul fermierilor și Asociația întreprinzătorilor. Noțiunea solidarității știm că la Consiliul județean nu este o  necunoscută, am rezolvat foarte multe sarcini  și roagă Consiliul Județean Harghita ca și în continuare să-și ocupe acest loc demn și să fim ajutați și pe viitor cu  inițiativele noatre. Trebui esă accentuăm că în cea ce privește siguranța locală există o colaborare foarte bună și cu Poliția locală, ne ajutăm reciproc și în luarea  deciziilor atît de Consiliul Județean  cât  și cu organizații care au mai multă experiență.Mulțumește.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că paza civilă funcționează foarte bine în orașul Gheorgheni din păcate nu s-a găsit  baza legală să laborate proiecte care ar fi o posibilitate în solidaritateși va rămâne în continuare ca să fie repartizată de Consiliul Județean din taxa pe voaloarea adaugtă sau dacă vor fi proiecte pentru asemenea activități și este frumos să auzim că sunt implicați 160 de persoane, este de bine de auzit dar sunt localități unde există numai Poliția și își face bine treaba cum este la Odorhei dar sunt și localități unde paza civilă își face traba cum trebuie  de exempmlu la sândominic, Valea Stâmbă sau Gheorgheni, este și ATOP-ul și cu această temă, trebuie să este importantă fiind vorba de siguranța persoanelor. Într-o perioadă economică grea nu lipsesesc pagubele materiale.

 

Dl. Kovács Zoltan consilier local de președintele Asociației vînătorilor în legătura cu problema urșilor art dori să dicute, care nu este o problemă străină D-lui Președinte și au multe probleme în comună cu urși, în loc să mărească cota de vânat la urși aceasta se reduce și uși se înmulțesc. Sunt urși care au 3 pui, sunt  54 de hectare și nu este habitat suficient pentru ca acești urși să supraviețuiească. Am fost sesizat  de un vecin că ursul  a mâncat totul: orzul, ovăzul , legumele, prunele și nu poate fugări ursul de pe pomul de prune și nuci  cu  o bară de 2 metri. Vînătorii știu că nu se poate folosi pușca dacă mu este autorizație de vânat,  și în cazul în care trag la țintă și atuuci este caz penal.Oamenii nu înțeleg  și el a fost păgubit  cu toate că are trei puști și roagă să fie luat foarte serios acestă problemă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că a fost foarte greu să înțeleagă acestă problemă la Bruxelles, nici nuți-au închipuit că sunt cazuri în care au fost omorâte și oameni, sau copii nu poate fi lăsați să umle pe stradă   după ora 18,oo,  încercăm să folosim orice informație, am sesizat și Bucureștiul, această problemă atinge doar câteva județe,  3-4 din 41 de județe,  este greu să avansăm dar trebuie să tinem la curet această temă caldă, trebuie să fie schimbate legile în acest sens, trebuie să fim ateni ca vânatul să nu fie formulat după domnii din București, să se sesizeze de fiecare dată când sunt pagube,  nu sunt autorizații pentru vânat  ci sunt  autorizații petru dăunători și oamenii trebui informați în acest sens. La București ajung dosare, oamnii deja sunt letargici că nu sunt plătite despăgubiri, trebuie să se apere cu gard electric și cum se poate. Deja am ajuns acolo că dacă solicit informații președintele Consiliului  nu dau informații, dar dacă am solicitat ca persoană fizică în baza Legii nr.544/2001privind informații publice,  atunci am primit informații foarte frumoase de la Minister, se poate vizualiza pe net că în județul Harghita  ar trebui să fie 360 de urși dar sunt  1300 de 4 ori mai mulți luând în considerare polpulația județului, chiar și conform Ministerului de resort.

 

Domnul consilier județean  Csillag Peter subliniază referitor la populația urșilor ca să nu fie aduși mai mulți urși de la stațiunile turistice  Comarnic, Brașov, Predeal Slănic Moldova, Băile Tușnad pe Harghita și Hășmaș, că în loca să scadă numărul lor crește cu 10-20 și sunt foarte blânzi pentru că au fost crescuți lângă tomberoane  și după care devin agresivi.

 

Domnul consilier Sebestyén Csaba menționează că au înțeles de la dl vicepreședinte Barti cum trebuie s[ salute dacă un maghiar se întâlnește cu u un român, românul cu cu maghiar, maghiarul cu germanul dar încă un lucru ar trebui clarificat dacă maghiarul se întâlnește cu maghiarul cum se salută.În ceea ce privesște situația steagului, MPP –ul nu a votat dar  trebuie luat cazul de la Tg  Secuiesc unde maghuiarul cu maghiarul nu s-a înțeles vrea să știe dacă  s-au purtat discuții cu celelate județe, pentru că art. 3 din Lege prevede că unitățile administrativ teritoriale nu pot avea drapele asemănătoare.MPP-ul dorește ca în fiecare localitate să fie acest steag, sperăm că va fi posibil ca steagul secuiesc  va fi posibil să fie folosit și crede că va primi răspuns de ce a fost luat Stegul Ținutului Secuiesc de pe Palatul administrativ.

 

Domnul consilier județean Thamó Csaba în numele  ATOP-ului  felicită locuitorii din Zetea și pînă la urmă ei trebuie să ia măsuri, la ultima ședință ATOP  Inspectorul șef al județului a propus ca împreună cu polițiile locale și Serviciile de pază să organizeze acțiuni comune inopinate privind prevenirea infrațiunilor:

 

Domnul consilier județean Becze István în numele colegilor UDMR  menționează că  vrea să asigure pe dl. Sándor Barna că și în continuare poate fi sigur de sprijinul acordat și mulțumește pentru  membrii consiliul local pentru munca depusă  în anii precedenți acum  și  informează  că în această săptămână a participat  afost în delegația la o Conferiță  pe tema dezvoltării rurale  privind rețelee mici de alimentare la Budapesta și unde a fost foarte mândru de județul Harghita privind produsele autohtone secuiești,deoarece sunt mult peste media din Ungaria, totodată s-a purtat discuții privind rețeau din bazinul  Carpatic unde se pod desfîșura  programe commune cu Leader Ciuc și în viitor pot fi multe programe comune.

 

Domnul consilier județean Sándor Barna atât în numele lui cât și în numele locuitorilor din Zetea  mulțumește pentru sprijinul acordat la proiecte și cât și pentru banii destinați și ar fi bine pe viitor

ca din 3 în 3 ani Zetea să fie gazda ședințe Consiliului județean și data viitoarei  are rugămintea să parcheze mașinile mai la vale și să vină pe jos pe trotuarul nou contruit pînă aici.

 

Domnul președinte dsă cuvântul Domnului Primar:

 

Domnul Primar  de la Zetea în calitate de gazdă mulțumește  pentru Consiliu Județean că a accepat invitația dar nu s-a terminat încă programul de astăzi, următorul punct  ar fi predarea drumului comunal DC128, mașina pazei civile v-a conduce coloana de mașini  la aproape 2 km de aici, după care se face revenirea în centru unde la restaurantul de  vis-a-vi se va servi masa. Cine are timp  poate să viziteze Biserica din Subcetate cu dl. consilier județean Szentes Antal și dorește o zi frumoasă în continuare.

 

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 11 decembrie 2015 cu număr de înregistrare  nr. 225 /2016  face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

 

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc, la  15 ianuarie 2016

 

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Secretarul Judeţului

Egyed Árpád

 

 

Director general

Romfeld Mária Magdolna

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter