Consiliul Judeţean Harghita
miercuri, 08 mai 2024 05:27:57
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 16 septembrie 2015

ROMÂNIA

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 16 septembrie  2015

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 16 septembrie 2015

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. Crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1.

BORBOLY CSABA

UDMR

2.

AMBRUS SÁNDOR

UDMR

3.

ANDRÁS ATTILA

UDMR

4.

BARTI TIHAMÉR

UDMR

5.

BECZE ISTVÁN

UDMR

6.

BEGE KÁROLY

UDMR

7.

BENDE SÁNDOR

UDMR

8.

BENYOVSZKI LAJOS

UDMR

9.

BÍRÓ BARNA BOTOND

UDMR

10.

BURUS-SIKLÓDI BOTOND

UDMR

11.

CSILLAG PÉTER

MPP - PCM

12.

DAJKA TÜNDE

UDMR

13.

DANGULY ERVIN

EMNP - PPMT

14.

FERENCZ-SALAMON ALPÁR

UDMR

15.

INCZE CSONGOR

UDMR

16.

JÉRE ELEMÉR

UDMR

17.

KOZMA ISTVÁN FLORIN

UDMR

18.

MARCU RĂDUCU IOAN

PSD

19.

MIKLOS GHEZA

UDMR

20.

OROSZ-PÁL LEVENTE

EMNP - PPMT

21.

POP ADRIAN

PNL

22.

PROCA ION

PNL

23.

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

24.

SALAMON ZOLTÁN

MPP - PCM

25.

SÁNDOR BARNA

UDMR

26.

SEBESTYÉN CSABA-ISTVÁN

MPP - PCM

27.

SORBÁN ATTILA

EMNP - PPMT

28.

SZENTES ANTAL

UDMR

29.

THAMÓ CSABA

MPP - PCM

30.

TÓÁSÓ LÁSZLÓ

UDMR

31.

VÁNYOLÓS ISTVÁN ALBERT

UDMR

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr. 1103 / 2015, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba deschide şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita în Căminul Cultural din comuna Vărșag. Mulțumește pentru invitație primarului și locuitorilor din comuna Vărșag. Amintește, că există o colaborare foarte bună între comună și Consiliul Județean Harghita. În urma acestei colaborări s-au realizat mai multe proiecte utile pentru comunitate. În acest mandat nu a fost ținut ședință delegată în comuna Vărșag.  Consideră important, ca membrii consiliului județean să constate la locul faptei problemele locale. În urma colaborării s-a construit și această Casă de Cultură, care este locația ședinței. Din păcate, instrumentul legislativ, care a făcut posibilă aceste colaborări, a fost luat de la consiliul județean. Dar totuși, s-a găsit o modalitate prin care, dacă se va vota favorabil, va fi posibilă sprijinirea comunei Vărșag pentru a finaliza această clădire și amenajarea teritoriului în jurul acesteia. Vărșag este o comună fruntașă la depunerea proiectelor câștigătoare din județul Harghita, fie vorba de LEADER, sau de orice altă sursă. Felicită pe domnul primar, care tocmai a declarat că comuna lui se întinde pe un teritoriu, cât Bucureștiul. Și în viitor, dacă va fi nevoie, în măsura posibilităților consiliul județean va sprijini investițiile în zonă. Se poate constata o dezvoltare continua, la care și de această dată consiliul județean va fi partener. După ședință se va efectua și o vizită de lucru la obiectivele reabilitate.

 

Domnul Tamás Ernő, primarul comunei Vărșag salută reprezentanții consiliului județean și pe toți cei prezenți. Prezintă comuna din punct de vedere economic, geografic și demografic. De fapt comuna este compusă din 7 cătune. Are 150 Km de drum comunal, din care numai acela are covor asfaltic, care se desprinde de la drumul județean. Restul drumurilor în majoritate sunt drumuri de căruță. Și din această cauză, populația este destul de sumară. Însă, datorită proiectelor reușite, fiecare casă locuită are apa potabilă și canalizare. Aproape 100 Km de rețea de apă și canalizare se află în comună. Tot atâta este și rețeaua de electrificare. Fiecare gospodărie este racolată la sistemul de electrificare.  Consideră o binecuvântare, că trăiesc în mijlocul pădurii. Sunt în jur de 300 de case de vacanță în comună, care în perioada sfârșitelor de săptămână sunt locuite. Între 30-40% din proprietari sunt din Ungaria. Dezvoltarea comunei este strâns legată de reușita proiectelor depuse și derularea acestora creează și greutăți. La sfârșitul lunii octombrie urmează să fie decontate proiectele de dezvoltare din acest an, și bugetul local nu dispune de fondurile necesare achitării părților proprii. Speră, că se va decide favorabil sprijinirea comunei.     

După ședință ar dori să prezinte consilierilor județeni o Casă originară din zonă, amenajată ca muzeu. Realizările pozitive ale comunei se datorează și ajutoarelor ocazionale a autorităților județene, care în măsura posibilităților răspunde la solicitările autorităților locale. Exprimă recunoștința pentru buna colaborare în anii precedenți, și aceeași lucru dorește și pentru viitor.

 

Domnul Jánossy Gellért vicarul localității binecuvântează lucrările ședinței și mulțumește pentru sprijinul acordat enoriașilor și a locațiilor de cult aflate în localitate de către Consiliul Județean Harghita.

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului declară că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Din cei 31 de membrii în funcție sunt 5 consilieri judeţeni absenți.  Consiliul este legal întrunit cu 26 de membrii prezenți la ședință, inclusiv președintele Consiliului Județean Harghita. Ședința este statutară.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba anunță, că la data de 25 septembrie se va desfășura ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita. În urma confruntării cu serviciul juridic s-a decis punerea pe ordine a de zi a proiectelor de hotărâri urgente, la care s-a întocmit și raportul juridic. Dar cea mai urgentă problemă este ajutorul acordat comunei Vărșag. Se poate vedea în materialul comunicat, că în urma rectificării bugetului, județul a primit bani pentru întreținerea drumurilor, care trebuie inclus în bugetul propriu. La ședința ordinară din 25 septembrie se va distribui conform necesităților. Dar până atunci, domnul vicepreședinte Barti Tihamér să poată începe lucrul cu echipa. Mai este o temă, care de fapt nu are relevanță, și se repetă în fiecare an. Trebuie stabilit, cam ce sumă ar dori Consiliul Județean Harghita să distribuie localităților din județ în perioada 2017-2019. Cere legislația, astfel se pune pe ordinea de zi. Centrul coordonator al tuturor organizațiilor de pompieri din județ a primit în sfârșit extrasul de carte funciară și trebuie votat funcționarea acestuia. La ședința anterioară s-a strecurat o greșeală în documentație. La Serviciul Public de Pază al Obiectivelor de interes Județean al Consiliului Județean Harghita a fost numit șef serviciu în loc de director.   

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea ordinii de zi cu cele 4 proiecte de hotărâri pe ordinea de zi.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la primul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  atrage atenția, că sunt cu 2 milioane lei mai mulți bani de distribuit. Sunt bani primiți prin Programul P.N.D.L. Roagă pe domnul vicepreședinte să detaileze destinația sumelor.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér confirmă primirea a sumei de 2 milioane de lei, care trebuie inclus în bugetul Consiliului Județean Harghita. A fost solicitat și regrupare a unei sume în puțin peste 600.000 lei, care se va discuta cu ocazia unei următoare ședințe, după sosirea Ordinului Ministrului. Acum este în discuție o sumă de 2.037.000 lei, care se va împărți între trei drumuri, cel spre satul Atia, spre satul  Șoimușu Mic și comuna Păuleni Ciuc. La aceste drumuri au fost alocate preliminar sume și din bugetul propriu, de aceea au fost scoase sume din bugetul propriu și au fost regrupate sume pentru drumul spre Sântimbru Băi, drum, care a fost de mai multe ori refuzat din propunerea depusă spre reabilitare. Contractele fiind întocmite, acolo s-a majorat suma cu 3 milioane lei, astfel se alocă 4,7 milioane lei pentru drumul menționat. Între timp și pentru drumul spre satul Atia s-a realizat contractul, de aceea s-au alocat sume și acolo. Se va porni o lucrare și la Remetea la drumul 153CE, astfel și acolo s-au alocat sume, și mai sunt alocate sume pentru actualizarea proiectelor în derulare, respectiv pentru drumurile 123F, la 153C, 153D și la 135, unde costurile de proiectare trebuiau majorate.    

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  spune, că nu este încă clarificat, dacă suma destinată comunei Vărșag poate fi păstrată de aceasta. Au fost purtate discuții cu  secretarul județului în sensul, că în cazul returnării sumei de comună, Consiliul Județean Harghita va vota alocarea unui sprijin pentru finalizarea clădirii, în care se ține ședința acum. De fapt, aceasta este scopul ședinței de azi pe lângă distribuirea sumelor pentru drumuri. Este vorba despre un proiect pentru realizarea unei Case destinate sănătății publice, în care comuna trebuie să achite partea proprie, ca să poată deconta tot proiectul, altfel îl va pierde. Proiectul de hotărâre a fost comunicat și în forma în care trebuie să restituie sprijinul și în cealaltă formă, în care nu trebuie să dea înapoi. Cu domnul secretar de județ se va înțelege asupra unui compromis, conform căreia domnul primar se oferă să dea înapoi banii în cazul obținerii sumelor din fondurile Europene. În acest caz, vor fi alocați bani din fondul de rezervă al județului.

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului spune, că în cazul decontării proiectului și restituirii banilor, și a persistării situației de incapacitate de plată, se va putea aloca alte sume în continuare. Condiția este, ca să pot fi efectuate lucrări și în timp de iarnă.  

 

Domnul Tamás Ernő, primarul comunei Vărșag este de părere, că lucrările interioare pot fi continuate și în timp de iarnă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba,  înainte de votarea pe articole a bugetului de venituri și cheltuieli, precizează, că votul la fiecare articol din proiectul de hotărâre se referă la toate anexele, capitolele, subcapitolele, titlurile, articolele, și aliniatele articolului respectiv.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  art. 1 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015. Se rectifică bugetul.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  art. 2 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015. Se introduc în buget cei 2.037.000 lei primiți din P.N.D.L.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  art. 3 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015. Este vorba despre reduceri la câteva tronsoane de drumuri. Tot așa și la servicii în total 3.211.000 lei.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  art. 4 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015. Se utilizează și fondul de rezervă. Se alocă 48.000 lei pentru culte.  Au fost nenumărate mențiuni cu privire la salariile foarte mici ale persoanelor neclericale. Sprijinul era în valoare de 650 lei până la 1 octombrie 2015. A fost depus de către Consiliul Județean Harghita o propunere către Ministerul Cultelor și în urma acestuia suma s-a ridicat la 1.050 lei. Este vorba despre clopotari, îngrijitori, casieri. În județ sunt 350 de persoane, care beneficiază de această majorare. Dintre aceștia sunt 35 de persoane, care sunt plătite de Consiliul Județean Harghita pentru că deja de 8 ani nu modifică Guvernul numărul acestora în județ.  Și pentru aceștia se va majora sprijinul la nivelul recent acordat de Guvern. Suma se acoperă din fondul de rezervă a consiliului județean. Este vorba despre 48.000 lei.      

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  art. 5 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015. Se va vota sprijinul pentru comuna Vărșag în suma de 400.000 lei, cu mențiunea, că  finalizarea Căminului Cultural va fi rediscutată încă în acest an. Se așteaptă de la domnul primar încă o documentație pentru ca din fondul de rezervă să mai fie alocate sume.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  art. 6 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015.  Se fac modificări între capitole. Din fondul de rezervă cei 448.000 lei, la Protecția Socială se reduce suma cu 300.000 lei, și  la școli se reduce cu 815.000 lei. Se poate urmări în listă defalacrea exactă a sumelor menționate.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  art. 7 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015. Se pun la loc sumele menționate anterior.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  art. 8 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015. La Camera Agricolă se suplimentează suma cu 8.000 lei. Modificarea prevede organizarea unui eveniment.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  art. 9 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015. Școala Populară de Artă a câștigat 9.000 lei la proiecte.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  art. 10 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015. Conform celor menționate se modifică și Lista de investiții a consiliului județean.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  art. 11 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015. Din cauza modificărilor se schimbă și repartizarea pe trimestre.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  întregului proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

 Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a limitelor sumelor orientative a 20% din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20% din sumele aferente cotei de 18,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2016 şi estimărilor pentru anii 2017 - 2019

           

Domnul preşedinte Borboly Csaba  spune, că la cele menționate în acest proiect de hotărâre consiliul județean în acest an deja nu a mai avut competențe. Totuși trebuie comunicat primăriilor.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a limitelor sumelor orientative a 20% din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20% din sumele aferente cotei de 18,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2016 şi estimărilor pentru anii 2017 - 2019

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 174/2015 privind aprobarea solicitării transmiterii din proprietatea și administrarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Oltul” al Județului Harghita în domeniul public al Județului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita, a clădirii denumită Cazarmă, situată în municipiul Miercurea-Ciuc, str. Iancu de Hunedoara, nr. 8, județul Harghita, în vederea amenajării Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  explică, că se preia o parte a imobilului în care funcționează Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Oltul”, se reamenajează și se pune la punct logistica adecvată pentru coordonarea activităților tuturor acestor tipuri de structuri. După instalare se va reda inspectoratului în domeniu. Este un proces mai îndelungat, se va reîntoarce de mai multe ori în ședința consiliului județean.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 174/2015 privind aprobarea solicitării transmiterii din proprietatea și administrarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Oltul” al Județului Harghita în domeniul public al Județului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita, a clădirii denumită Cazarmă, situată în municipiul Miercurea-Ciuc, str. Iancu de Hunedoara, nr. 8, județul Harghita, în vederea amenajării Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor

Rezultatul votului: 26 Da.

 

 

Se trece la ultimul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind constatarea încetării contractului individual de muncă prin acordul părților, al domnului Csató Csaba, numit în funcția de director la Serviciul Public de Pază al Obiectivelor de interes Județean al Consiliului Județean Harghita, precum şi numirea  temporară al d-lui/d-nei Kiss Timea Gabriella, în funcția de director la Serviciul Public de Pază al Obiectivelor de interes Județean al Consiliului Județean Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  spune, că trebuie corectat hotărârea votată la ședința anterioară, conform căreia din greșeală s-a numit șef serviciu în loc de director. Astfel, trebuie iarăși numit persoana respectivă în funcția corespunzătoare. Propune efectuarea procedurii votului secret pentru doamna Kiss Timea.

 

Votul secret privind numirea  temporară a doamnei Kiss Timea Gabriella, în funcția de director la Serviciul Public de Pază al Obiectivelor de interes Județean al Consiliului Județean Harghita

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind constatarea încetării contractului individual de muncă prin acordul părților, al domnului Csató Csaba, numit în funcția de director la Serviciul Public de Pază al Obiectivelor de interes Județean al Consiliului Județean Harghita, precum şi numirea  temporară al d-lui/d-nei Kiss Timea Gabriella, în funcția de director la Serviciul Public de Pază al Obiectivelor de interes Județean al Consiliului Județean Harghita

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba   întreabă, dacă la capitolul Diverse mai are cineva ceva de adăugat.

 

Domnul consilier județean Sándor Barna se interesează asupra proiectului de hotărâre, care se referă la trotuare. S-a comunicat înainte de ședință, dar nu mai apare pe ordinea de zi.  Deja din februarie se tot învârte această temă, dar nu se ajunge la vot, deși anul aproape a trecut. Roagă pe domnul secretar al județului să relateze despre acest subiect. Ar trebui touși să fie finalizată în acest an.

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului  explică, că nici până acum nu s-a întocmit un proiect de hotărâre, care să întrunescă toate condițiile legale necesare.  Mai sunt neclarități legate de amplasamentul acestor trotuare, delimitarea lor. Unde se planifică o investiție publică, acolo trebuie să fie clară situația juridică a terenurilor. Nu este de ajuns să fie declarate ca spații publice ale unor consilii locale. Trebuie să fie regăsite în zona de siguranță a drumurilor județene. Fiind vorba desre diferite tronsoane, problema este mai complicată. Ordinul nr. 839/2009 reglementează procesele, prin care banii publici al consiliului județean pot fi cheltuite cu ocazia unei investiții. La cuprinderea în program a acestora, toată documentația trebuie să fie conform prevederilor legale. Ordinul  menționat prevede o identificare cadastrală, care înseamnă identificarea printr-un număr cadastral, sau măcar o identificare prin coordonate ai acestor terenuri. Dacă este proprietate privată, atunci trebuie întocmit un act notarial prin care pune proprietarul la dispoziția autorităților terenul în scopul realizării investiției menționate.

 

Domnul consilier județean Sándor Barna întreabă, dacă măcar la ședința ordinară următoare ar putea intra acest proiect de hotărâre.  Dacă trebuie, s-ar putea acorda și ajutor  juridic. În februarie a fost votat hotărârea, s-au înțeles și cu consiliille locale până acum nu înțelege de ce nu s-au rezolvat neclaritățile. 

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului  susține, că nu a ajuns în forma finală și cu toate actele necesare o documentație la dânsul. Ar putea oferi ajutor juridic, dar nu are la ce.

 

Domnul consilier județean Sándor Barna spune, că după cunoștințele dânsului există un proiect avizat. Dacă mai lipsesc numai câteva documente, sau ștampile, asta se poate rezolva la timp.

 

 Domnul vicepreședinte Barti Tihamér știe, că a ajuns pe ordinea de zi cu inițierea dânsului acest proiect de hotărâre, dar încă este în faza de schimbări de corespondențe. Nu cunoaște încă toate aspectele acestei probleme. Programul a fost inițiat, știe și domnul consilier, au fost pregătite documentele cu consiliile locale din Zetea și Suseni, au fost procurate avizele urbanistice, dar tot nu s-a ajuns încă la capăt, de aceea nu poate începe procesul de achiziție publică. Dar dacă lipsesc documente cadastrale, atunci nu va fi realizat nimic, rămâne numai intenție. Și alte județe întâmpină aceeași greutăți în problema documentelor cadastrale. Crede, că ar trebui totuși găsite căile juridice, prin care să se ajungă la rezolvare.    

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului adaugă, că Ordonanța Guvernului cu nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, coroborat cu Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publica prevede foarte clar, că zonele de siguranță aferente drumurilor județene  ar tebui să fie în proprietatea consiliului județean. Problema principală este, că și intabularea drumurilor județene este încă într-o fază preliminară. De aceea, nici măcar nu se știe exact identificarea unor drumuri, nu mai vorbind de zonele de siguranță. Conform prevederilor Legii nr. 7/ 1996 privind cadastrul şi a publicitatea imobiliară, care a fost modificat de foarte multe ori în ultimele ani este foarte greu de stabilit exact care sunt numerele de referință cadastrale. Într-o documentație complexă de investiții a unei autorități publice trebuie să fie clare destinațiile de lucru. Până la finalizarea actelor este nevoie de timp și de o prestație enormă. În momentul de față sunt intabulate o parte din drumurile județene, dar nu în totalitate. Aceste lucrări sunt și purtătoare de taxe destul de mari. Până la intabularea completă nu se știe situația proprietăților.

 

Domnul consilier județean Sándor Barna întreabă, dacă se poate aplica metoda cu care au fost luate în chirie anumite terenuri, care ulterior s-au înapoiat, ca în cazul programelor de mică electricitate, sau de apă și canalizare. 

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului explică, că în cazul acelor programe nu era o situație asemănătoare. Atunci era clar situația juridică a terenurilor. Consiliile locale erau proprietarii acelor terenuri. La cei mai mulți era eliberat și Cartea funciară. Dar în situația dată, nu se pot identifica acele zone de siguranță de pe lângă drumurile județene. Lângă zonele de siguranță mai sunt și zonele de protecție, care în majoritate sunt proprietăți private. Este de părere, că în cazul tronsoanelor, unde nu sunt neclarități se poate ajunge la rezultate și în acest an.

 

Domnul consilier județean Becze István este de părere, că din Fondurile de Dezvoltare Rurală locuitorii județului au primit sume serioase. În cele șapte ani primarii și consiliile locale au depus un efort considerabil, ca gospodarii să obțină cât mai mulți bani. Județul Harghita este la loc fruntaș în absorbția acestor fonduri. Este recunoscător pentru prestația autorităților locale în interesul locuitorilor. Acum microregiunea Ciucului de Sus are un proiect de câștigat. Urmează să fie eliberat mâine Certificatul de Urbanism, cu care se va încheia contractul de finanțare.  Mai este un proiect și pentru comuna Lunca de Sus, care se află în aceeași situație ca comuna Vărșag.  S-a construit drumul în Valea Ugra, și pentru decontarea finală are nevoie de un mic ajutor.

 

  Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că se va reflecta asupra problemei de la Lunca de Sus, în colaborare cu domnul vicepreședinte Incze Csongor, care este președintele Comisiei, care aprobă folosirea Fondului de Rezervă. La ședința din 25 septembrie poate se va rezolva și această solicitare.

Relatează, că a avut două deplasări în ultima perioadă. În primele zile din septembrie a fost în vizită în Franța, în județul Vien și a avut o întrevedere cu ambasadorul României din Franța. Au discutat despre posibilitățile de investiții, dezvoltări. Au vorbit și despre posibilitățile de colaborare în domeniul turismului. Sunt foarte multe de învățat și de preluat din aceea regiune. Vor fi mai multe prezentații despre cele observate. Săptămâna trecută, joi a fost la Miskolc, Ungaria, împreună cu mai mulți consilieri județeni, la o Conferință internațională a investitorilor din județul Borsod-Abaúj-Zemplén din Ungaria.

 

 Domnul Tamás Ernő, primarul comunei Vărșag mulțumește pentru sprijinul acordat de consiliul județean și invită participanții la ședință la o mică festivitate oferită de elevii școlii din localitate.      

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  mulţumeşte organizatorilor și  participanţilor pentru participarea la Ședinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

Minuta ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 16 septembrie 2015 cu număr de înregistrare  nr. 21448 / 21.09.2015 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

 

Miercurea Ciuc, la 20 octombrie 2015

 

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Secretarul Judeţului

Egyed Árpád

 

 

Director general

Romfeld Mária Magdolna

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter