Consiliul Judeţean Harghita
miercuri, 04 decembrie 2024 21:33:52
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 18 noiembrie 2015

ROMÂNIA

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 18 noiembrie 2015

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 18 noiembrie 2015

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. Crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1.

BORBOLY CSABA

UDMR

2.

AMBRUS SÁNDOR

UDMR

3.

ANDRÁS ATTILA

UDMR

4.

BARTI TIHAMÉR

UDMR

5.

BECZE ISTVÁN

UDMR

6.

BEGE KÁROLY

UDMR

7.

BENDE SÁNDOR

UDMR

8.

BENYOVSZKI LAJOS

UDMR

9.

BÍRÓ BARNA BOTOND

UDMR

10.

BURUS-SIKLÓDI BOTOND

UDMR

11.

CSILLAG PÉTER

MPP - PCM

12.

DAJKA TÜNDE

UDMR

13.

DANGULY ERVIN

EMNP - PPMT

14.

FERENCZ-SALAMON ALPÁR

UDMR

15.

INCZE CSONGOR

UDMR

16.

JÉRE ELEMÉR

UDMR

17.

KOZMA ISTVÁN FLORIN

UDMR

18.

MARCU RĂDUCU IOAN

PSD

19.

MIKLOS GHEZA

UDMR

20.

OROSZ-PÁL LEVENTE

EMNP - PPMT

21.

POP ADRIAN

PNL

22.

PROCA ION

PNL

23.

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

24.

SALAMON ZOLTÁN

MPP - PCM

25.

SÁNDOR BARNA

UDMR

26.

SEBESTYÉN CSABA-ISTVÁN

MPP - PCM

27.

SORBÁN ATTILA

EMNP - PPMT

28.

SZENTES ANTAL

UDMR

29.

THAMÓ CSABA

MPP - PCM

30.

TÓÁSÓ LÁSZLÓ

UDMR

31.

VÁNYOLÓS ISTVÁN ALBERT

UDMR

 

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba, prin Dispoziția nr. 1320 / 2015, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 3 și art. 106 alin. 1 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările și modificările ulterioare.

Domnul preşedinte Borboly Csaba deschide şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita în Căminul Cultural din comuna Feliceni.

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește pentru faptul că s-au adunat mulți și pentru invitația domnului primar din Feliceni. Spune, că Feliceni este acea comună unde se oglindesc caracteristicile județului. Este un loc unde nu există o singură biserică, nu există o singură școală, nu există o singură casă de cultură, ci mai multe. Un fel de cheltuială are o comună când are o singură biserică, o singură grădiniță, o singură școală și viața presupune alte cheltuieli când sunt 14 case de cultură, 19 biserici și s-ar putea fi enumerate câte alte spații comunitare are. Vorbește despre faptul că ședința, a avut ca și motor principal pe domnul consilier, Tóásó László, fiindcă în sfârșit merg într-un loc unde nu sunt din toate lucrurile doar unul. Din acest motiv poate că e mult mai greu să se rezolve problemele în această comună. Se bucură că într-un sat, care aparține de Feliceni au reușit să termine asfaltarea drumului care a fost recepționat. Vorbește despre Feliceni, despre faptul că aici au fost probleme ani întregi cu apa, sunt probleme cu drumul județean, sunt multe probleme. Consiliul Județean trebuie să fie atent la satele mici și ședința de astăzi vorbește despre acest lucru. Întreabă pe consilieri, în conformitate cu tabelul primit la ședința trecută, cui ce i se convine. Crede, că acest Consiliul Județean există ca să echilibreze problemele, să repare greșelile Bucureștiului, să corecteze diferitele greșeli a tabelelor Excel. Afirmă, că au încercat să fie atenți la propunerea, că județul are 237 de localități, și aceste 237 de localități să primească câte o posibilitate și nu cele trei regiuni. Acest lucru presupune renunțări, fiindcă 4,3 milioane de lei trebuie împărțiți în 237 de părți. Spune, că dacă este nevoie, să se mai gândească, să se întâlnească peste două zile, trei zile, peste o săptămână, deoarece cele 30 de zile încă nu au expirat. Totuși crede că această decizie strategică trebuie luată la un anumit nivel, deoarece sunt un consiliu responsabili pentru 237 de localități, unde poate că sunt locuri, unde problemele sunt foarte foarte mari, unde nu este drum accesibil, nu au semnal mobil, nu au apă, curent, nu au rețea de canalizare, nu au casă de cultură încălzită, nu au dispensar medical. Crede că această ședință, în primul rând, trebuie să vorbească despre faptul că e necesar să ajute acolo unde pot și vor să progrese. 4,3 milioane de lei poate că ar fi puțin și pentru o singură localitate din cei 237. 4,3 milioane de lei trebuie împărțit în așa fel, încât 31 de consilieri județeni să fie mulțumiți, acest lucru nu e posibil. Cere să vorbească despre lucruri pe care în acest an, în acest județ, pentru comunitate, în mod util pot rezolva, deoarece nu e nimic mai rău, decât să fie dați bani cuiva doar ca să fie dați înapoi ulterior. În legătură cu drumuri spune, că bani sunt, întrebarea este cine îi poate cheltui.

Domnul Sándor József, primarul comunei Feliceni mulțumește domnului președinte, salută cu mult respect pe toți prezenți în această ședință extraordinară. Vorbește despre faptul că în regimul trecut 6 localități au fost osândite la demolare și astăzi, în afară de câteva, fiecare e accesibil pe drum asfaltat. Cum a spus și domnul președinte, din biserici, din școli, din casă de cultură, din toate sunt mai multe, din casă de cultură sunt 10, fiindcă la Tăureni nu au reușit să depună proiect pentru casă de cultură, dar în rest în fiecare localitate este. Aproape în fiecare localitate este școală, grădiniță și trebuie să fie foarte atenți la viitor, să încercă să păstreze localitățile și locuitorii, de la ultimul recensământ populația comunei a crescut cu 280 de persoane. Mulțumește consiliului, că au ajutat la constituirea sediului, au sprijinit ideea comunei și că s-a reușit să fie o localitate a cărei populație nu a scăzut de la zi la zi. Mulțumește tuturor că au venit, îi roagă pe cei prezenți ca la sfârșitul ședinței să nu plece, fiindcă va fi o mică masă. Dorește tuturor spor la treabă, sănătate, perseverență, ca în localitățile mici să pot ajuta și de alte dăți.

Domnul preot salută cu mult drag membrii consiliului, care s-au prezentat, pe domnul președinte, pe domnii vicepreședinți. Spune, că zâmbind o să citească un citat din Biblie, din Evanghelia lui Luca: Ceea ce la oameni e imposibil, la Dumnezeu e posibil. Diferența dintre atitudine umană și atitudinea divină este, e valabil și pentru consilii județene, și pentru consilii locale: omul câteodată se învârte în jurul propriei persoane, se uită la sine și încearcă să se uită la propriul interes. Vorbește despre faptul că trebuie să învățăm cum trebuie să ne uităm și la seamănul nostru, nu numai la noi. Pentru asta dorește perseverență și spor la treabă. Mulțumește pentru cuvânt.

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă pe domnul secretar al județului, dacă sunt prezenți 16 consilieri.

Domnul Egyed Árpád secretarul județului declară, că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Din cei 31 de membrii în funcție sunt 3 consilieri județeni absenți : Danguly Ervin, Ferencz Salamon Alpár, și Ványolós István Albert. Consiliul este legal întrunit cu 28 de membrii prezenți la ședință, inclusiv președintele Consiliului Județean Harghita. Ședința este statutară.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea ordinii de zi.

1.      Proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2015

Inițiator: președinte Borboly Csaba

 

2.      Proiect de hotărâre privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor, pe anul 2015

Inițiator: președinte Borboly Csaba

 

3.      Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 242/2015 privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2015, cu modificările și completările ulterioare

Inițiator: președinte Borboly Csaba

 

4.      Proiect de hotărâre privind includerea în domeniul public al județului Harghita și darea în administrarea Consiliului local al comunei Joseni a cotei părți de 48,73 % din totalul de linie electrică, realizat în cadrul investiției „Electrificarea satului Borzont, comuna Joseni, etapa II”.

Inițiator: vicepreședinte Incze Csongor

Diverse

 

Rezultatul votului: 28 Da.

Se trece la primul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2015.

Domnul președinte Borboly Csaba solicită votul consilierilor, privind aprobarea amendamentului de fond asupra proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 28 Da.

Domnul președinte Borboly Csaba,  înainte de votarea pe articole a bugetului de venituri și cheltuieli, precizează, că votul la fiecare articol din proiectul de hotărâre se referă la toate anexele, capitolele, subcapitolele, titlurile, articolele, și aliniatele articolului respectiv.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 1 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 28 Da.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 2 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 28 Da.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 3 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 28 Da.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 4 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 28 Da.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 5 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 28 Da.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 6 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 28 Da.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 7 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 28 Da.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea art. 8 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 28 Da.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea întregului proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 28 Da.

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor, pe anul 2015.

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că s-a solicitat cam de șase ori mai mult pentru împărțirea acelor 4,3 milioane de lei. La alte consilii județene nici măcar nu întreabă localitățile. Mulțumește diverselor fracțiuni pentru părerea exprimată, lui Szentes Antal din partea fracțiunii din Ciuc, domnului vicepreședinte Incze și lui Biró Botond din partea Odorhei, lui Bende Sándor din parte Gheorgheni și domnului Salamon din parte PCM-ului. Respectiv au venit din partea fracțiunilor propuneri concrete. Vorbește despre faptul, că au încercat să ia propunerile în considerare, dar niciunul nu au reușit să-l mulțumească 100%, dar au încercat să găsească o cale de mijloc. Poate că nu au reușit. Poate că peste 2 zile, sau mâine, sau oricând când se vor întâlni încă o dată, fiindcă sunt încă în cele 30 de zile. Au la dispoziție 30 de zile după aprobarea modificării bugetului, să termine această repartizare. Când banii sunt puțini, atunci cel mai greu este împărțirea în așa fel, încât toți cei care sunt prezenți să fie mulțumiți, și să simte că voința și ideile lui sunt reprezentate. Din acest motiv spune, că nu trebuie să decid neapărat astăzi. Dacă cei prezenți consideră că ceva nu e ok, nu e în ordine, între regiuni, în cadrul partidelor trebuie să se facă negocieri, atunci să se întâlnească peste câteva zile. Deschide dezbaterile, nu prezintă fiecare localitate, câte unul care figurează în acest apel, nu sunt toate cele 67 și nu este adevărat că doar aceia nu sunt aici, care sunt conduși de primari UDMR. Lipsesc și localități unde sunt primari UDMR, nu e nicio problemă cu acest lucru. Aici este o propunere și la aceasta așteaptă părerea conducătorilor fracțiunilor și după aceea și intervenția consilierilor. Roagă conducătorii fracțiunilor regionali și politici, să spună cum să fie.

Domnul consilier județean Benyovszki Lajos mulțumește domnului președinte. Crede că de împărțit-înmulțit pot și în calculator și pe hârtie cu pixul, se poate continua, deoarece oricum nu o să fie toată lumea mulțumit, nici el, dar spune că trebuie să se mulțumească, fiindcă asta este posibilitatea, și asta propune tuturor. Propune aprobarea acesteia acum, fiindcă este convins că nu o să găsească o soluție mult mai bună nici mai târziu.

Domnul consilier județean Becze István este de acord cu Benyovszki. Spune, că a făcut o propunere minimală în legătură cu liceul de la Lunca de Sus, acolo s-a solicitat puțin mai mult, a fost o neînțelegere. A propus și de unde să se ia, de la Lunca de Jos și de la Miercurea Ciuc, 10-10 mii. De altfel este de acord cu această propunere. Nu există o repartizare perfectă, dar cu cât amână mai mult această decizie, cu atât va fi mai rău. Deci, ca în mod util și în timp să se poate folosi acești bani, în mod rezonabil să poate să ducă la capăt aceste proiecte, spune că ar trebui luat decizia astăzi.

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă pe consilieri, să fie luat decizia în această ședință sau nu.

Domnul consilier județean Salamon Zoltán mulțumește pentru cuvântul acordat. Spune că a rămas puțin timp, ca să parcurgă toate aceste lucruri. Acum 2 ore a ieșit acest material. PCM-ul acum a văzut acest material. Solicită puțin timp ca să negocieze și între fracțiuni. Recunoaște, că e foarte greu să fie împărțit atât de puțini bani în atât de multe locuri, nu e o sarcină ușoară. Au avut o singură propunere, ca acele localități, unde pentru drumuri s-a dat sume mai mari, atunci la programe să fie compensate aceste lucruri, și invers. Deci localitățile care au primit bani puțini pentru drumuri, sau nu au primit deloc, la programe să primească mai mult. În totalitate, estete acord, fiindcă se vede că nu este vorba despre o distribuție politică.

Domnul consilier județean Proca Ion spune propunerea lui, să nu fie scos de pe ordinea de zi și să fie votată așa. Întrucât, crede că este pentru prima oară, când a auzit o discuție implicată din partea președintelui, despre rostul consiliului județean și crede că în rolul unui asemenea discurs sunt excluse oricum rele intenții. Adaugă, că ar avea observații de făcut în legătură cu partea de sume pentru partea de nord a județului, însă crede că este judicios, este bine împărțit. Probabil că s-au gândit bine, din momentul în care au propus o asemenea variantă, și repetă, crede că un asemenea discurs, al domnului președinte, ar fi fost util să-l fi avut, poate chiar la începutul exercițiului acestui consiliu, pentru că e un interes pe ideea, că ceea ce fac aici nu este o răfuială de partide politice, o răfuială de oameni, este în fond vorba despre a rezolva, așa cum se poate, problemele localităților județului. Crede că mult mai departe și mult mai bine, decât ceea ce este acum aici nu se va întâmpla.

Domnul consilier județean Sorbán Attila cu respect îi salută pe cei prezenți. Consideră, că au fost omiși de la început, deci nimeni nu a negociat cu ei. Nu au știut nimic, nu vor să împiedică ca banii, oricât de puțini ar fi, să ajungă cât mai repede la localități. Solicitarea din partea partidului este, ca în viitor ar fi bine să primească mai repede un pic aceste date.

Domnul consilier județean Bende Sándor vorbește despre echipa din Gheorgheni, spune că au avut o propunere, nu asta a apărut în materialul distribuit. Aici, înainte de ședință, au dezbătut, deci dacă materialul emis va fi votat, atunci a fost degeaba să discută jumătate de oră, iar dacă propunerile lor vor fi luate în considerare, atunci se vor bucura și vor vota hotărârea.

Domnul consilier județean Bíró Barna Botond crede că nu trebuie să perceapă ca o problemă, ci ca o oportunitate. E o șansă cu care pot ajuta situația locuitorilor județului. Consiliul județean are o responsabilitate, să ajută consiliile locale. Tocmai de aceea propune să rămână pe ordinea de zi. Ar avea o foarte mică propunere de modificare, 5 mii de lei, să crească cu 5 mii de lei pentru școala Bányai János de la Odorheiu Secuiesc și asta ar fi luat de la muzeul Molnár István, de la Cristuru Secuiesc, dacă ceilalți sunt de acord.

Domnul consilier județean Sebestyén Csaba mulțumește domnului președinte. Se bucură foarte mult, că domnul președinte a spus, că nu e bine dacă împart banii prin tabel Excel. Majoritatea întotdeauna spune minorității, ce e bine, ce nu e bine. Îl completează pe domnul Proca, că domnul președinte a avut o intenție bună la început, dar nu este nevoie de retorici, ci de la începutul mandatului ar fi trebuit să dovedească prin acțiuni. Consiliul județean este să rezolve problemele. Crede că au 4 fracțiuni în Consiliul Județean și ar fi bucuros, dacă toate cele 4 fracțiuni ar avea același responsabilitate. Își exprimă părerea și asta solicită domnului președinte, dacă se poate, conducătorii fracțiunilor să facă aceste mici propuneri de modificare, și să facă o pauză de 5-10 minute, poate găsesc acele mici modificări, pe care trebuie făcute. Crede, că sunt inechități, nu spune că toată lumea este foarte mulțumit, atâți bani sunt, asta înțeleg și ei. Atât solicită domnului președinte, să nu se uite la faptul, că una este o fracțiune mai mică sau mai mare. Cere să se discută între fracțiuni, și crede că, și PPMT-ul și PCM-ul pot contribui, ca această decizie să fie cât mai corectă.

Domnul consilier județean Sándor Barna spune, că este de acord cu majoritatea. A văzut pro, a văzut contra. Defapt propune ca această decizie să fie luată astăzi, unii sunt mai mulțumiți, alții mai puțin. Adresează o întrebare concretă. Nu vede situația Vărșagului în distribuție și dorește să primească un răspuns.

Domnul consilier județean Szentes Antal mulțumește domnului președinte. Așa cum a spus în introducere și domnul președinte, într-adevăr nu e ușor să fie împărțiți banii. Trebuie luat în considerare foarte multe puncte de  vedere. Este adevărat că domnul Becze István a spus poziția Ciucului, dar deoarece acum a muncit un pic mai mult în această distribuție, în primul rând dorește să mulțumească colegilor din Ciuc, că toți s-au comportat foarte disciplinați, și au luat foarte în serios această muncă, și sunt întru totul de acord cu materialul. Inițiat cu aceea propunere, pe care a spus-o Becze István, ca cei 20 de mii de lei din Lunca de Sus trebuie puși din locul unde a spus, au luat în considerare și datoriile. Au luat în considerare activitatea pompierilor voluntari, învățământul profesional. La Bancu, la Lunca de Sus și Miercurea Ciuc s-a dat sume foarte serioase pentru învățământul profesional. Mulțumește cabinetului președintelui pentru ajutorul acordat, unde au pus la dispoziție diferitele cereri, și spune că ar fi bine ca și în continuare, cu alte ocazii, ar putea pregăti în așa fel materialele.

Domnul consilier județean Thamó Csaba mulțumește pentru cuvântul acordat. Spune prima observație principală, care se referă la faptul că trebuie luată în serios colaborarea, în sensul că trebuie incluse și fracțiunile minoritare în consultări. Asta nu s-a întâmplat, și îi roagă pe conducătorii fracțiunii UDMR și conducătorii regionali, să facă acest lucru. De la început să implice și ceilalți trei conducători al fracțiunilor, iar la asemenea distribuții să asculte și părerile lor. Trece la al doilea observație principală, care se leagă de introducerea domnului președinte. Spune că este consilier din zona Odorhei, unde sunt 220 de localități, iar domnul președinte a spus 237 de localități în total. Se adresează colegilor din Ciuc și din Gheorgheni, că acolo sunt comune mari, iar aici sunt mici sate. Minoritatea ar trebui tratată cumva cu indulgență de majoritate și dacă se uit la cei 1-2 ani care au trecut, într-adevăr a fost sprijinit investițiile de la Odorhei. Mulțumește pentru acest sprijin colegilor și spune, că lucrul principal în această problematică este că minoritatea trebuie discriminată pozitiv. Poate fi o minoritate de localitate, poate fi o minoritate tehnică, dar acest lucru trebuie luat în considerare în orice caz. Ultimă idee, sprijină această inițiativă și pentru motivul că a alocat o foarte mare atenție școlilor și în sfârșit a venit timpul în care au fost alocați bani și pentru învățământul profesional. Își exprimă bucuria, deoarece a văzut cel puțin la zece școli, de la Gălăuțaș până la Cristuru Secuiesc, și mai ales la liceele profesionale, că în sfârșit a început un proces și asta trebuie continuat în funcție de posibilități. 

Domnul consilier județean Csillag Péter în primul rând mulțumește domnului președinte. Își cere scuze domnului președinte, că l-a deranjat la telefon. Spune că este vorba despre o localitate, o localitate îmbătrânită, unde din păcate locuiesc foarte mulți bătrâni. A spus domnul președinte, că trebuie să fie foarte atenți și la localitățile mici și trebuie făcut ceva. Mulțumește că s-a dat pentru Frumoasa bani și pentru Făgețel. Spune, că a fost acolo, dar în ultima vreme nu a primit, nu a fost reparat drumul deloc. Acolo trăiesc 150 de oameni și toți sunt bătrâni. Întreabă, din acești 100 mii de lei, câți bani ajung pe drumul de la Făgețel.

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt alte observații, întrebări. Spune, că așa a înțeles, din partea fracțiunilor și din partea regiunilor, că trebuie mers mai departe. Acest județ are o caracteristică, Ciuc, Gheorgheni, Odorhei. Acest lucru nu trebuie desființat. Acest Consiliu Județean are un reprezentant din Gheorgheni, unul din Ciuc și unul din Odorhei. Această realitate istorică nu se poate transcrie, chiar dacă între timp s-au înființat organizații politice, unde nu apare atât de puternic acest lucru, dar în UDMR așa stau lucrurile și crede că nu e o problemă, fiindcă necesități specifice poate avea Ciucul sau o altă regiune. Din acest punct de vedere consideră că este foarte important ca UDMR-ul din Ciuc, din Odorhei, din Gheorgheni sau conducătorul acestuia să spună părerea, deoarece încrederea populației s-a văzut în spatele lor și asta cumva trebuie respectat. Dar asta nu contravine faptului ca și celelalte fracțiuni politice să aibă aceeași pondere și să-și poate spune părerea. Mulțumește lui Szentes Antal, că a amintit care sunt prioritățile. La repartizare s-a pus accent pe învățământul profesional, a fost un consens la nivel politic. Spune pentru echipele din Gheorgheni și Odorhei, nu au scăzut datoriile de peste 90 de zile, nu s-au scăzut, deși conform legii, ar fi obligați să plătească. Iarăși ce nu apare în proporțiile regionale și aici a fost defavorizată regiunea Odorheiului, situația de la Corund. Situația din Corund, fracțiunea UDMR a decis, că din sumele alocate regiunii, va aloca 200 de mii de lei și asta nu s-a scăzut de la ceilalți. Deci, aici s-au făcut renunțări, această decizie a luat în considerare foarte multe puncte de vedere. Vorbește despre catastrofa regretabilă din București, unde foarte mulți tineri și-au pierdut viața. Spune că au fost atenți la pompierii voluntari care au fost acolo, dacă funcționează mașina, dacă au apă. Își exprimă recunoașterea domnului primar din Feliceni, pentru trotuar lângă un drum foarte traficat. Vorbește despre cauza caselor de cultură. Crede că de un spațiu comunitar este nevoie peste tot, mai ales în perioadă de iarnă. Sunt localități unde nu există încălzire, nu există toalete sau sunt școlire. Sunt mai multe școli, cărora nu au reușit să dea bani din fondul de rezervă, deoarece n-au primit o recomandare de la o terță persoană și astfel se poate continua programul claca. Propune niște modificări. Prima modificare: din cei 100 din Cristur să fie 95 și 5 mii să meargă la Bányai din Odorheiu Secuiesc. Al doilea: la Ciumani să crească cu 10 mii de lei, deoarece acolo au adunat greșit rotunjirile, deci Ciumani plus 10 mii de lei. La Gheorgheni, la piață, au calculat greșit și acolo mai propune o creștere de 10 mii de lei. La Suseni și la Valea Strâmbă, la casa de cultură propune o scădere de 20 de mii de lei. La Miercurea Ciuc, la strada Uzinei o scădere de 10 mii de lei. La Lunca de Jos o scădere de 10 mii de lei și la Lunca de Sus o creștere de 20 de mii de lei. Din cele două sume din Ciuc, la Lunca de Jos, la anul o să fie completat.

Domnul consilier județean Sebestyén Csaba prezintă solicitarea, la Căpâlnița este nevoie de un garaj pentru mașina de pompieri, de o copertină. Acolo ar fi necesar măcar 120 de mii de lei. Ar fi necesar de încă 70 de mii de lei, acolo au primit 50 de mii de lei. Întreabă dacă cazul lui Sânsimion, care are 100 de mii de lei pentru asfaltarea drumurilor comunale, nu se încadrează la drumuri? Pune atenției Praidul. Citește proiectul Praid: Proiect integrat pentru îmbunătățirea infrastructurii fizice, pe bază din modernizarea unor străzi. Crearea serviciilor publice de intervenție asupra drumurilor. Reabilitarea clădirii administrative. Restaurarea clădirii monumentului istoric pentru înființarea și dotarea unui centru de zi și dotarea așezământului cultural în comuna Praid. Crede că asta, cineva a făcut copy-paste din dezvoltare și l-a băgat aici. Spune că din acești 80 de mii de lei ar fi suficient 30 de mii de lei, fără orice fel de rea voință. Propune ca de aici să fie luat 30 de mii de lei și să fie dat Căpâlniței.  Spune că PCM-ul promite, că prin această modificare va vota hotărârea.

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde la întrebarea domnului Sándor Barna, care a spus că Vărșagul nu este pe listă. Nu este pe listă, fiindcă sunt foarte puțini bani și tocmai ieri a avut loc o dezbatere lungă în conducerea Consiliului Județean despre: pentru ce se poate da bani din fondul de rezervă, ce trebuie rezolvat din această sumă repartizată. S-a ajuns la concluzia, că dacă este foarte motivat, numai atunci se poate da bani din fondul de rezervă. Spune domnului consilier, ca cei din Vărșag să depună documentele, să se vadă ca din fondul de rezervă unde pot da pentru un scop bine motivat. A spus domnul primar din Căpâlnița, că pentru câteva mii de lei s-a dus o muncă foarte asiduă. Într-adevăr în Căpâlnița unde sunt incendii de pădure, sunt o grămadă de probleme și care se află la o distanță îndepărtată și de pompierii din Ciuc și de pompierii din Odorhei. Domnul președinte spune că a fost la zilele satului, unde s-au uitat la hambarul pompierilor, care trebuie terminat. Este de acord și cere să găsească un mod, ca din fondul de rezervă să fie alocat aceea parte a listei. Ceea ce privește Praidul, este vorba despre un proiect integrat 322. Spune că, are un titlu așa de lung, deoarece este un proiect european. În comună intră mai multe milioane de euro și crede că trebuie făcut posibil ca acești bani să vină.

Domnul primar din Căpâlnița Benedek László își cere scuze că tocmai la Feliceni vorbește despre problema comunei. Problema este, că din Austria au reușit să cumpere o mașină ștaier anul acesta, din banii adunați din sat și cu ajutorul primăriei și a composesoratului. Este o mașină utilizabilă, de o calitate foarte bună. Au teritoriile din șapte sate, unde sunt foarte multe incendii, au promis oamenilor, fiindcă și banii oamenilor este acolo, că această mașină va fi utilizabilă și iarna, îi lipsesc ușile, așa este construită. Echipa de pompieri voluntari rezolvă ușile, în mod voluntar, nu trebuie să cheltuiască nimic pentru forța de muncă, doar că trebuie plătit materialele de construcție. Îi roagă pe domnii consilieri și pe domnul președinte, dacă e posibil, dacă nu de aici, atunci din fondul de rezervă să primească bani. Mulțumește pentru cuvântul acordat.

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt alte intervenții. Îl roagă pe domnul Sebestyén, să rămână la acel compromis, să caută împreună o soluție, să nu voteze, ar fi pentru Căpâlnița mai bine.

Domnul primar din Căpâlnița Benedek László spune, că solicitarea lui ar fi să pot cumpăra și ușile, fiindcă au fost comandate, dar dacă nu pot plăti, trebuie să renunță la comandă. Dacă nu pot băga mașina într-un garaj încălzit, atunci degeaba au cumpărat mașina de pompieri, nu poate fi utilizat iarna. Vorbește despre faptul că au solicitat un singur lucru, nu au solicitat să dau peste cap lucrurile. A văzut că există o bună voință, s-a dat și la Tușnad. Știe că sunt bani puțini. Cere să discută 5-10 minute și după aceea să continue.

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că de la Vărșag până la Păuleni sunt o grămadă de localități, care nu că nu au primit 55 de mii, ci au primit 0. Foarte multe localități conduși de primari UDMR nu sunt pe această listă. Nu cu 55 de mii de lei, nu sunt cu nimic pe această listă. Crede că în fiecare localitate sunt o serie de griji și probleme. Solicită înțelegerea domnului primar, deoarece au 55 de mii de lei, până când alte localități au cu mult mai puțin. Adresează o întrebare către domnul primar, dacă este bine să aducă acele documente cu care pot dovedi, că este o situație specifică și atunci se poate lua din nou o decizie, fiindcă domnul primar primește emailurile, vede ce a depus Racu, ce a depus Siculeni, ce au depus celelalte localități din Odorhei, din Ciumani, Cristur. Fiecare a primit sprijin din fondul de rezervă.

Domnul primar din Căpâlnița Benedek László spune, că este de acord.

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, pe anul 2015

Domnul președinte Borboly Csaba propune modificarea sumelor la Anexa nr.1 a Proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, pe anul 2015, conform tabelului:

 

Unitatea admnistrativ-teritoriale

Suma inițială

                                  mii lei

Suma propusă

                                   mii lei

Miercurea Ciuc

190,00

180,00

Lunca de Sus

26,00

46,00

Lunca de Jos

120,00

110,00

Odorheiu Secuiesc

130,00

135,00

Cristuru Secuiesc

140,00

135,00

Gheorgheni

29,25

39,25

Ciumani

114,00

124,00

Suseni

50,00

30,00

 

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba propune spre aprobare Proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, pe anul 2015, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 242/2015 privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2015, cu modificările și completările ulterioare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește în cazul drumurilor atât lui Rácz Árpád, cât și lui Csillag Péter și lui Becze István semnalările intensive, că într-adevăr acolo comuna s-a mișcat și Făgețel, unde majoritar nu trăiesc oameni de naționalitate maghiară, dar totuși pentru acea regiune este foarte important acest sprijin, ca acest drum să fie circulabil și s-a născut un consens politic. Semnalează că există o singură greșeală, la Remetea, în loc de 500 de mii de lei trebuie trecut 975,574 de lei.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea propunerii de modificare a sumelor la Anexa nr.1 a Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 242/2015 privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2015, conform tabelului:

Unitatea admnistrativ-teritoriale

Suma inițială

                                  mii lei

Suma propusă

                                   mii lei

Remetea

500,00

975,57

Județul Harghita

-2.652,88

-3.128,45

 

     Rezultatul votului: 28 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 242/2015 privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2015, cu modificările și completările ulterioare.

Rezultatul votului: 28 Da.

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind includerea în domeniul public al județului Harghita și darea în administrarea Consiliului local al comunei Joseni a cotei părți de 48,73 % din totalul de linie electrică, realizat în cadrul investiției „Electrificarea satului Borzont, comuna Joseni, etapa II”.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește juriștilor și celor de la patrimoniu că au găsit soluția și domnului vicepreședinte, Barti că s-a terminat investiția și doresc ca la crăciun să se aprinde lumina la Borzont. Supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind includerea în domeniul public al județului Harghita și darea în administrarea Consiliului local al comunei Joseni a cotei părți de 48,73 % din totalul de linie electrică, realizat în cadrul investiției „Electrificarea satului Borzont, comuna Joseni, etapa II”.

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba vorbește despre fundația de tineret a județului Harghita, unde din păcate a fost un președinte, a demisionat, au fost conducători, au demisionat. Se bucură că unul a demisionat, fiindcă domnul Kozma István acum este consilier. Ar fi fost o incompatibilitate dacă ar fi dus mai departe fundația, din acest motiv a trebuit să demisioneze. A fost un alt tânăr ales, care în săptămânile trecute a demisionat și defapt acum fundația nu are nicio activitate. În schimb Consiliul Județean facturează electricitate, încălzire, curățenie. Acest lucru îngreunează lucrurile și propun să rezilieze acest contract cu fundația de tineret. Evident tinerii își vor alege conducerea, revin, votează și continuă munca. Nu are caracter extraordinar, nu este pregătit, dar pentru ședința următoare o pregătească. Nu a fost pus pe ordinea de zi.

Domnul consilier județean Barti Tihamer îi salută pe toți. Legat de buget, deoarece la primul punct de pe ordinea de zi a fost votat că bugetul va scădea cu 2 milioane 652 de mii de lei și domnul președinte a avut propuneri de modificare, crede că și acest capitol trebuie corectat.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea modificărilor intervenite asupra Proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita  pe anul 2015 în urma aprobării proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 242/2015 privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2015, cu modificările și completările ulterioare.

Rezultatul votului : 28 Da

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește pentru intervenții. Are încredere că acești puțini bani vor fi cheltuiți cu rezultate foarte serioase de localități și săptămâna viitoare, miercuri, dacă este necesar la drumurile comunale, sunt localități unde mai sunt drumuri comunale și sunt necesități, care pot fi executate anul acesta. În aceste localități vor ajuta. Spune, că săptămâna trecută la drumurile comunale, la Cireșeni, au votat continuarea, deci unde sunt drumuri comunale, acolo încearcă să ajute. Solicită, din partea locuitorilor, din

cele 11 sate ale Feliceniului, dacă are cineva propuneri, idei care să fie transmise către consiliu, să o prezintă.

 

Domnul Sándor József, primarul comunei Feliceni cu mult respect salută Consiliul Județean, pe domnul președinte, pe domnii vicepreședinți și pe domnul secretar a județului. În primul rând mulțumește pentru sprijinul dat în anii care au trecut pentru Consiliul Local, sprijinul primit pentru drumurile comunale, sprijinul pentru trotuar, așa cum a spus și domnul președinte. Un lucru mai important, o problemă cu care momentan se confruntă, Consiliul Local a decis ca în comună ar dori să înființeze învățământul în creșă. Doresc să reabiliteze o clădire la Feliceni, s-o transformă în așa fel încât să corespundă acestui scop. Anul trecut, pe 29 octombrie, au depus către Consiliul Județean o solicitare, prin care au formulat această necesitate și au solicitat sprijinul Consiliului Județean, că dacă se poate să contribuie la această investiție, la această reabilitare. Până acum nu au primit niciun răspuns, în schimb trebuie știut că nu s-au oprit, s-au apucat de această treabă. Din bani de proiect au reușit să reabilitează șarpanta, anul acesta au avut un proiect de succes, iar restul reabilitărilor, reabilitarea interioară, schimbarea ușilor, a geamurilor și a sistemului de încălzire, au asigurat din bugetul local. Pe această cale solicită consiliului județean și îi roagă dacă e posibil, chiar și la ședința următoare, cu ceva sumă să contribuie și Consiliul Județean, ca la anul să pot termina această clădire. Este vorba despre anveloparea și vopsirea clădirii. Spune, că în această comună numărul copiilor crește încontinuu. Anul acesta au pornit cu o clasă mai mult și conform calculelor domnului director, la anul iarăși va trebui să pornească o clasă. Au mare nevoie de spații, fiindcă de la anul vor putea descurca cu învățământul doar cu ajutorul acestor clădiri. Solicită să sprijine consiliul această solicitare. Mulțumește că au oferit această posibilitate. dorește sănătate și spor la treabă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt intervenții, din partea satelor, reprezentaților, oricine dacă are ceva. Consiliul Județean din rectificarea bugetului are posibilități când are, pentru anul aceasta s-a votat. Anul viitor va trebui să înainteze din nou consiliului, când vor avea din nou bani pentru echilibrarea bugetului. Există un formular pentru acest lucru, deci iau în evidență de la anul, când vor echilibra bugetele. Atunci cu semnătura, primarul trebuie să vină cu scrisoarea, că defapt ce solicită localitatea, deoarece așa prevăd legile și astfel așteptă propunerea și dacă are un caracter de urgență sau un caracter special, așa cum s-a vorbit și în cazul Căpâlniței, trebuie dovedit că are un caracter de urgență și sunt necesare acele documente despre care s-a vorbit anterior. În jur de 60-100 de pagini cu tot felul de avize, aprobări de la instituții de specialitate. Aceasta sunt cele două căi care pot fi urmate și astfel așteaptă solicitarea.

 

Diverse

 

Domnul consilier județean Thamó Csaba amintește domnului vicepreședinte Barti, că la aprobarea bugetului a spus, că pe lângă drumurile județene se vor construi trotuare și aici acești bani însemnă trotuarul pe lângă drumul județean, dacă nu, este trotuar doar în interior satului. Spune, că este nevoie nu numai de trotuar, ci propune să fie și drum pentru ciclism și la Odorhei ar fi foarte important să existe o legătură, o conexiune. Până când se poate rezolva această problemă, știind că sunt foarte mari probleme în ceea ce privește Pug-ul din zona Odorhei, despre care a fost vorba data trecută. Feliceni este o localitate foarte importantă pentru municipiul Odorheiu Secuiesc, foarte mulți lucrează la Odorhei și nu mai poate fi amânată această problemă.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér mulțumește pentru memorare. Are o veste foarte bună, la următoarea ședință va intra acest program pentru construirea trotuarelor. A trecut termenul de afișare, Sándor Barna a umblat foarte mult, acest program în sfârșit a fost pus la punct și speră că săptămâna viitoare vor putea vota despre acest lucru.

Domnul consilier județean Salamon Zoltán adresează o întrebare domnului vicepreședinte, Barti. Acum aproximativ jumătate de an sau mai mult, au vorbit despre faptul că la Gheorgheni, poate că, Consiliul Județean va cumpăra, într-un procent de 90-10%, o rolbă. În legătură cu asta dacă domnul vicepreședinte sau domnul președinte ar putea să spună ceva, în legătură cu această rolbă pentru patinoar, dacă s-a făcut vreun progres.

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că amândoi o să răspundă. Din păcate acea soluție care a fost 90-10%, din punct de vedere juridic nu au reușit s-o fundamenteze. A înțeles de la juriști, că până când un geam este parte a investiției, un bun mobil nu poate fi parte a investiției și nu poate face parte din același investiție. Nu se poate cumpăra într-o investiție comună, trebuie să treacă la o altă soluție. O altă soluție a venit domnului președinte și celor din Gheorgheni.

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér mulțumește colegilor de la PCM că azi el a fost omul de serviciu, care să spună vești bune. La următoarea ședință este un proiect de hotărâre, care vorbește despre faptul că, Consiliul Județean Harghita și Consiliul Local Gheorgheni ar înființa un ADI, care a durat, cât a durat. Au avut discuții și încercă să găsească o formă juridică, care ajută să rezolve și problema rolbei. Ceea ce este important este, că ar fi un ADI, care ar gestiona patinoarul și astfel speră ca săptămâna viitoare să intre în ședință. Nu a avut un caracter de urgență să intre acum, dar termenul de afișare a trecut și se poate vota.

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că au asumat un rol ceea ce privește învățământul profesional, au făcut un mic pas la această ședință și mulțumește asociației Pedagogilor Maghiari din România că se ocupă cu problematica învățământului profesional. Faptul că jumătate din tineri pică la bacalaureat și deoarece nu au nicio perspectivă, trebuie să plece din țară indiferent dacă sunt maghiari, români sau de o altă naționalitate, asta nu este o situație bună. Îl roagă pe domnul președinte al asociației Pedagogilor Maghiari din România să lucreze împreună, ca la anul, în ceea ce privește învățământul profesional Consiliul Județean să își asume rol mai mare. Această decizie de astăzi crede, că e un lucru pozitiv, faptul că liceul Bányai și o grămadă de prognostici s-au mișcat, acestea au fost închegate până acum. În învățământul profesional trebuie să lucreze împreună cu asociația pedagogilor, cu directorii. A început această mișcare a fermelor de învățământ, în Ghimeș, în Ciucul de Sus, în Ciucul de Jos, dar și în celelalte regiuni, în Cristur și dorește să se întâlnească și să vorbească despre problematica învățământului profesional.

Domnul Sándor József, primarul comunei Feliceni mulțumește domnului președinte, domnilor consilieri pentru sprijinul primit. Așa cum a spus domnul viceprimar, într-adevăr de grădinița cu program prelungit este nevoie, fiindcă sunt în apropierea orașului, iar foarte mulți părinți lucrează în Odorheiu Secuiesc, foarte mulți părinți își duc copii la Odorheiu Secuiesc. Școala este foarte bine echipată, care este chiar la nivelul unei școli orășenești. Din acest motiv ar trebui să fie sprijinit înființarea creșei cu program prelungit, ca acești copii începând de la creșă până la școală să stea la Feliceni, dar important ar fi, câți mai mulți copii să rămână în comună. În ceea ce privește pista pentru biciclete, este printre planuri. S-a dat și o declarație de intenție. Spune, că încearcă ca de la Odorheiu Secuiesc să prelungească până la Feliceni această pistă pentru biciclete. Au încercat să se armonizeze cu această inițiativă locală, fiindcă foarte mulți oameni ar lăsa mașinile acasă și cu bicicleta sau pe jos s-ar duce până la Odorheiu Secuiesc, fiindcă sunt foarte aproape unul de celălalt și să speră, că la anul o să fie construit această pistă. Mulțumește, că au putut fi împreună și îi roagă pe toți să nu plece, fiindcă vor servi o mică masă oaspeților.

Domnul preşedinte Borboly Csaba  mulţumeşte organizatorilor și  participanţilor pentru participarea la Ședinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa. Spune că se întâlnesc săptămâna viitoare, miercuri, dacă totul merge bine.

 

Minuta ședinței Consiliului Județean Harghita din data de 18 noiembrie 2015 cu număr de înregistrare  nr.  29311 / 09.12.2015 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc, la  15  ianuarie 2016

 

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Secretarul Judeţului

Egyed Árpád

 

 

Director general

Romfeld Mária Magdolna

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter