Consiliul Judeţean Harghita
miercuri, 08 mai 2024 04:53:03
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 25 septembrie 2015

ROMÂNIA

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 25 septembrie  2015

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 25 septembrie 2015

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. Crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1.

BORBOLY CSABA

UDMR

2.

AMBRUS SÁNDOR

UDMR

3.

ANDRÁS ATTILA

UDMR

4.

BARTI TIHAMÉR

UDMR

5.

BECZE ISTVÁN

UDMR

6.

BEGE KÁROLY

UDMR

7.

BENDE SÁNDOR

UDMR

8.

BENYOVSZKI LAJOS

UDMR

9.

BÍRÓ BARNA BOTOND

UDMR

10.

BURUS-SIKLÓDI BOTOND

UDMR

11.

CSILLAG PÉTER

MPP - PCM

12.

DAJKA TÜNDE

UDMR

13.

DANGULY ERVIN

EMNP - PPMT

14.

FERENCZ-SALAMON ALPÁR

UDMR

15.

INCZE CSONGOR

UDMR

16.

JÉRE ELEMÉR

UDMR

17.

KOZMA ISTVÁN FLORIN

UDMR

18.

MARCU RĂDUCU IOAN

PSD

19.

MIKLOS GHEZA

UDMR

20.

OROSZ-PÁL LEVENTE

EMNP - PPMT

21.

POP ADRIAN

PNL

22.

PROCA ION

PNL

23.

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

24.

SALAMON ZOLTÁN

MPP - PCM

25.

SÁNDOR BARNA

UDMR

26.

SEBESTYÉN CSABA-ISTVÁN

MPP - PCM

27.

SORBÁN ATTILA

EMNP - PPMT

28.

SZENTES ANTAL

UDMR

29.

THAMÓ CSABA

MPP - PCM

30.

TÓÁSÓ LÁSZLÓ

UDMR

31.

VÁNYOLÓS ISTVÁN ALBERT

UDMR

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr. 1137 / 2015, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba deschide şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita în Sala de protocol al Consiliului Județean Harghita și salută pe toți cei prezenți.       

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului salută pe cei prezenţi declară că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Din cei 31 de membrii în funcție un consilier judeţean este absent, domnul Burus Siklódi Botond, care a anunțat, că va fi în delegație. Ulterior va depune documentele aferente acestei deplasări. Consiliul este legal întrunit cu 29 de membrii prezenți la ședință, și președintele Consiliului Județean Harghita. Ședința este statutară.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba anunță, că domnul Burus Siklódi Botond de fapt reprezintă și Consiliul Județean Harghita la o ședință din Târgu Mureș, și roagă consiliul județean, să considere această absență motivată.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea absenței domnului consilier județean Burus-Siklódi Botond de la ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita din data de 25.09.2015 ca fiind absență motivată

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune scoaterea următoarelor puncte de pe ordinea de zi :

Proiect de hotărâre privind darea în chirie un spațiu medical pentru laboratorul medical S. C. Prodia S. R. L.

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Judeţean Harghita nr. 386/2012 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Spitalului de Psihiatrie Tulgheș

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea programului ”Construire trotuare în localitățile județului Harghita” perioada 2015 – 2018

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea închirierii unor bunuri mobile, proprietate privată ale judeţului Harghita, şi aflate în administrarea Serviciului Public Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, precum şi a tarifului de închiriere a acestora pe perioade determinate de cel mult 10 zile

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea schimbării denumirii în Agenția de Dezvoltare a Consiliului Județean Harghita și modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 92/2015 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statutului de funcții și Organigramei ale Consiliului Județean Harghita – Agenția de Management Energetic

 

Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliul Judeţean Harghita nr. 172/2012 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție pentru obiectivul de investiţii: “Amenajarea interioară a Centrului Multifuncțional al Consiliului Județean Harghita” Miercurea Ciuc, str. Szék nr. 152, județul Harghita

 

Proiect de hotărâre privind  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea organigramei și a statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita

 

și stabilirea punctului nr. 39 Proiect de hotărâre privind participarea Centrului Cultural Judeţean Harghita la înfiinţarea Asociaţiei “Terra Siculorum 2021 Egyesület” şi reprezentarea Judeţului Harghita pe parcursul pregătirii candidaturii Municipiului Sfântu Gheorghe la titlul de Capitala Europeana a Culturii ca fiind primul punct de pe ordinea de zi.

 

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Abținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba salută invitatul de onoare al ședinței, pe domnul Antal András Árpád, primarul Municipiului Sfântu Gheorghe.  Consideră necesară  colaborarea județelor Covasna și Harghita în derularea unui proiect foarte important, care cuprinde tot Ținutul Secuiesc. Inițiatorul proiectului este Municipiul Sfântu Gheorghe. Este un proiect despre acordarea statutului de Capitală Europeană a Culturii. Nu numai orașe candidează pentru acest statut. Sunt și regiuni. Are încredere, că participarea județului Harghita va fi apreciată pozitiv de consilierii județeni. Această participare poate fi benefică, implică dezvoltări și posibilități multiple de investiții în următorii anii. Va fi o oportunitate pentru județul Harghita în prezentarea obiectivelor turistice. Roagă pe domnul primar să prezinte proiectul.

 

Domnul Antal Árpád primarul Municipiului Sfântu Gheorghe prezintă proiectul comun privind participarea Centrului Cultural Judeţean Harghita la înfiinţarea Asociaţiei “Terra Siculorum 2021 Egyesület” şi reprezentarea Judeţului Harghita pe parcursul pregătirii candidaturii Municipiului Sfântu Gheorghe la titlul de Capitala Europeana a Culturii.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește pentru prezentare. Spune, că a făcut o înțelegere cu secretarul județului asupra redefinirii proiectului de hotărâre, modificare, care a fost și distribuit la începutul ședinței. Actul va redefinit astfel : Acordul privind participarea Centrului Cultural Judeţean Harghita la înfiinţarea Asociaţiei “Terra Siculorum 2021 Egyesület” şi reprezentarea Judeţului Harghita pe parcursul pregătirii candidaturii Municipiului Sfântu Gheorghe la titlul de Capitala Europeana a Culturii Era o confuzie cu privire la competența autorității județene de a aviza inițiativa unității subordonate de a efectua parteneriate.   

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului sprijină o astfel de colaborare și chiar consideră, că trebuie susținute aceste inițiative. Modul de implementare trebuie modificat. Competența juridică cu privire la activitățile culturale a autorității publice județene se exercită prin atribuțiile unităților culturale publice subordonate acestuia. Parteneriatul nu este o competență. În conformitate cu cele menționate, autoritatea județeană în această inițiativă nu are competență de decizie, dar poate susține parteneriatele culturale.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că s-a pus și problema modificării Statutului  Centrului Cultural, dar până la urmă nu era necesară efectuarea schimbărilor.

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului consideră că având în vedere legislația actuală cu privire la efectuarea parteneriatelor, unitatea publică, ca persoană juridică este competentă să inițieze astfel de parteneriate cu coordonarea autorității județene din punct de vedere al executării, a gestionării financiare.    

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că a pregătit  un act Angajament, care va fi înregistrat și înmânat domnului primar Antal Árpád la primirea votului favorabil din partea consiliului județean.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare acordul privind participarea Centrului Cultural Judeţean Harghita la înfiinţarea Asociaţiei “Terra Siculorum 2021 Egyesület” şi reprezentarea Judeţului Harghita pe parcursul pregătirii candidaturii Municipiului Sfântu Gheorghe la titlul de Capitala Europeana a Culturii

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la primul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării indemnizaţiei de periculozitate şi normei de hrană salvatorilor montani din cadrul Serviciul Public Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judetean Harghita – forma retrimisă.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba menționează, că este vorba despre acordarea unei sume modice și a unei mese cu ocazia misiunilor pentru echipajele de intervenție.

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind aprobarea acordării indemnizaţiei de periculozitate şi normei de hrană salvatorilor montani din cadrul Serviciul Public Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judetean Harghita.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre pentru modificarea Anexei nr. 1 al Hotărârii nr. 201/2009 a Consiliului Județean Harghita, privind stabilirea cuantumului chiriei spaţiilor aferente imobilului situat în municipiul Miercurea Ciuc, B-dul Timişoarei nr. 33 ap 5, judeţul Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre pentru modificarea Anexei nr. 1 al Hotărârii nr. 201/2009 a Consiliului Județean Harghita, privind stabilirea cuantumului chiriei spaţiilor aferente imobilului situat în municipiul Miercurea Ciuc, B-dul Timişoarei nr. 33 ap 5, judeţul Harghita

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Amendament de fond asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea concesionării directe a unor spații care aparţin patrimoniului judeţului Harghita și modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 127/2004 privind aprobarea concesionării directe a spaţiilor cu destinaţia de cabinete medicale, cu completările şi modificările ulterioare

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare Amendamentul de fond asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea concesionării directe a unor spații care aparţin patrimoniului judeţului Harghita și modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 127/2004 privind aprobarea concesionării directe a spaţiilor cu destinaţia de cabinete medicale, cu completările şi modificările ulterioare

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea concesionării directe a unor spații care aparţin patrimoniului judeţului Harghita și modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 127/2004 privind aprobarea concesionării directe a spaţiilor cu destinaţia de cabinete medicale, cu completările şi modificările ulterioare

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind aprobarea concesionării directe a unor spații care aparţin patrimoniului judeţului Harghita și modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 127/2004 privind aprobarea concesionării directe a spaţiilor cu destinaţia de cabinete medicale, cu completările şi modificările ulterioare

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind includerea în domeniul public al judeţului Harghita şi darea în administrarea Consiliului local al comunei Gălăuțaș a unor echipamente/materiale electrice pentru realizarea investiţiei „Reabilitarea rețelei electrice Gălăuțaș, etapa II”, județul Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind includerea în domeniul public al judeţului Harghita şi darea în administrarea Consiliului local al comunei Gălăuțaș a unor echipamente/materiale electrice pentru realizarea investiţiei „Reabilitarea rețelei electrice Gălăuțaș, etapa II”, județul Harghita.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind includerea în domeniul public al judeţului Harghita şi darea în administrarea Consiliului local al comunei Zetea a unor echipamente/materiale electrice pentru realizarea investiţiei „Electrificare Sicasău, zona Bako Pataka, comuna Zetea”, județul Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind includerea în domeniul public al judeţului Harghita şi darea în administrarea Consiliului local al comunei Zetea a unor echipamente/materiale electrice pentru realizarea investiţiei „Electrificare Sicasău, zona Bako Pataka, comuna Zetea”, județul Harghita.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind includerea în domeniul public al judeţului Harghita şi darea în administrarea Consiliului local al comunei Joseni a unor echipamente/materiale electrice pentru realizarea investiţiei „Electrificarea satului Borzont, comuna Joseni, etapa II”, județul Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind includerea în domeniul public al judeţului Harghita şi darea în administrarea Consiliului local al comunei Joseni a unor echipamente/materiale electrice pentru realizarea investiţiei „Electrificarea satului Borzont, comuna Joseni, etapa II”, județul Harghita.

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind revocarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 183/2015 privind aprobarea folosirii temporare pe timpul lucrărilor a zonei de siguranță a drumului județean DJ 138, între pozițiile kilometrice 20+375 – 21+535, pentru electrificarea zonei Rovát Pataka, din localitatea Șicasău, comuna Zetea. – varianta reformulată

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind revocarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 183/2015 privind aprobarea folosirii temporare pe timpul lucrărilor a zonei de siguranță a drumului județean DJ 138, între pozițiile kilometrice 20+375 – 21+535, pentru electrificarea zonei Rovát Pataka, din localitatea Șicasău, comuna Zetea. – varianta reformulată.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 120/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, Organigramei şi Statului de funcţii ale Centrului Cultural și de Arte – Lăzarea, cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că nu se modifică acum componența Consiliului de Administrație. Cel existent să desfășoară activitatea până la numirea altor persoane. Deocamdată numai Regulamentul de organizare şi funcţionare, Organigrama şi Statul de funcţii ale Centrului Cultural și de Arte – Lăzarea se modifică.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 120/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, Organigramei şi Statului de funcţii ale Centrului Cultural și de Arte – Lăzarea, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre pentru aprobarea componenţei Comisiei de selecţie şi a Comisiei de soluţionare a contestaţiilor privind: Programul general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale pe anul 2015, etapa a II-a

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre pentru aprobarea componenţei Comisiei de selecţie şi a Comisiei de soluţionare a contestaţiilor privind: Programul general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale pe anul 2015, etapa a II-a

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Votul secret privind aprobarea componenţei nominale a Comisiei de selecţie a Programului general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale pe anul 2015, etapa a II-a, după cum urmează:

 

Zonda Erika – director general la Direcția generală programe, proiecte, coordonarea unităților subordonate și achiziții publice;

Rezultatul votului: 28 Da, 1 Nu.

 

Bănică Hajnalka – consilier juridic în cadrul Direcţiei generale administraţie publică locală;

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu, 1 Abținere.

 

Kis Portik Irén -  specialist;

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Ferencz Salamon Alpár - specialist;

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Mezey Ildikó - specialist.

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Votul secret privind aprobarea componenţei nominale a Comisiei de soluţionare a contestaţiilor Programului general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale pe anul 2015, etapa a II-a, după cum urmează:

 

Vágássy Alpár – director general adjunct la Direcția Generală de Administrație Publică Locală, reprezentant al Consiliului Județean Harghita, președintele comisiei

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Kozma Mária-  scriitor, membru

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Márton Árpád -  artist plastic, membru.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 224/2010 privind unele măsuri de reorganizare a managementului şi înfiinţarea Consiliului de administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc şi al Spitalului de Psihiatrie Tulgheş, cu modificările şi completările ulterioare

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 224/2010 privind unele măsuri de reorganizare a managementului şi înfiinţarea Consiliului de administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc şi al Spitalului de Psihiatrie Tulgheş, cu modificările şi completările ulterioare

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Votul secret privind numirea doamnei Romfeld Mária Magdolna ca membru supleant în Consiliul de administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Votul secret privind numirea domnului Bicăjanu Vasile ca membru supleant în Consiliul de administraţie al Spitalului de Psihiatrie Tulgheș.

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Abținere.

 

Votul secret privind numirea doamnei Gabriela Hârlav ca membru supleant în Consiliul de administraţie al Spitalului de Psihiatrie Tulgheș.

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 116/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, organigramei şi statului de funcţii ale Centrului Cultural Judeţean Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 116/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, organigramei şi statului de funcţii ale Centrului Cultural Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 232/2008 privind aprobarea înfiinţării Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din judeţul Harghita şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare a acesteia, cu modificările şi completările ulterioare

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 232/2008 privind aprobarea înfiinţării Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din judeţul Harghita şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare a acesteia, cu modificările şi completările ulterioare

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Votul secret privind numirea membrilor Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din judeţul Harghita:

 

Preşedinte: d-na dr. Jeszenszky Cecilia Juliánna   – medic specialist în medicină de familie ;

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Membru: d-na. Márton Klára -  asistent social.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Programului anual de finanțare a activităților care vizează reducerea abandonului școlar din rândul copiilor de etnie rromă, pe anul 2015

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba adaugă, că în alte județe au extins acest program pentru toți copii din județ. Secretarul județului a fost de părere, că consiliul județean are competență numai pentru etnia specificată în program. Este vorba despre un program în valoare de 40.000 lei, care oferă facilități, ca excursii organizate, 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind aprobarea Programului anual de finanțare a activităților care vizează reducerea abandonului școlar din rândul copiilor de etnie rromă, pe anul 2015

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind completarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 86/2015 privind aprobarea alocării sumelor ce constituie sprijin financiar  unităţilor de cult în cadrul programului de sprijinire pe anul 2015 a cultelor religioase recunoscute de lege, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Harghita – varianta redistiribuită

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind completarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 86/2015 privind aprobarea alocării sumelor ce constituie sprijin financiar  unităţilor de cult în cadrul programului de sprijinire pe anul 2015 a cultelor religioase recunoscute de lege, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Harghita – varianta redistiribuită.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

 

Amendamentul de fond asupra proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare amendamentul de fond asupra proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 28 Da, 2 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare Art. 1 al  proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 26 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare Art. 2 al  proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare Art. 3 al  proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare Art. 4 al  proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare Art. 5 al  proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 28 Da, 1 Abținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare Art. 6 al  proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 28 Da, 1 Abținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare Art. 7 al  proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare Art. 8 al  proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare Art. 9 al  proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 28 Da, 1 Abținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare Art. 10 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Abținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare Art. 11 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 28 Da, 1 Abținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare întregului proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 28 Da, 2 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea utilizării fondului de rezervă bugetară prevăzut în bugetul local al județului Harghita la dispoziția Consiliului Județean Harghita  pe anul 2015, pentru acordarea unui ajutor financiar comunelor Dealu și Racu

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind aprobarea utilizării fondului de rezervă bugetară prevăzut în bugetul local al județului Harghita la dispoziția Consiliului Județean Harghita  pe anul 2015, pentru acordarea unui ajutor financiar comunelor Dealu și Racu

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2015 – varianta completată în cadrul ședinței.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2015 – varianta completată în cadrul ședinței.

Rezultatul votului: 26 Da, 4 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 83/1999 privind aprobarea asocierii Consiliului Judeţean Harghita la Asociaţia microregională „Pogány-havas”

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 83/1999 privind aprobarea asocierii Consiliului Judeţean Harghita la Asociaţia microregională „Pogány-havas”

Rezultatul votului: 26 Da, 1 Abținere.

 

Votul secret privind mandatarea doamnei Miklóssy Enikő de a reprezenta Judeţul Harghita - Consiliul Judeţean Harghita în Asociaţia Microregională „Pogány-havas”.

Rezultatul votului: 25 Da, 2 Abțineri.

 

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 81/1999 privind aprobarea asocierii Consiliului Judeţean Harghita la Asociaţia Regiunea Cristur

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 81/1999 privind aprobarea asocierii Consiliului Judeţean Harghita la Asociaţia Regiunea Cristur

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Votul secret privind mandatarea doamnei Székely Kinga de a reprezenta Judeţul Harghita - Consiliul Judeţean Harghita în Asociaţia Regiunea Cristur

Rezultatul votului: 27 Da, 3 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 71/2000 privind aprobarea asocierii Consiliului Judeţean Harghita la Asociaţia microregională „REGIOVEST SZENT LÁSZLÓ”

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 71/2000 privind aprobarea asocierii Consiliului Judeţean Harghita la Asociaţia microregională „REGIOVEST SZENT LÁSZLÓ”

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Votul secret privind mandatarea domnului Zólya Zoltán de a reprezenta Judeţul Harghita - Consiliul Judeţean Harghita în Asociaţia microregională „REGIOVEST SZENT LÁSZLÓ”

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 29/2001 privind aprobarea asocierii Consiliului Judeţean Harghita la Asociaţia „MICROREGIUNEA CĂLIMANI”

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 29/2001 privind aprobarea asocierii Consiliului Judeţean Harghita la Asociaţia „MICROREGIUNEA CĂLIMANI”

Rezultatul votului: 27 Da, 2 Abțineri.

 

Votul secret privind mandatarea domnului Bicăjanu Vasile de a reprezenta Judeţul Harghita - Consiliul Judeţean Harghita în Asociaţia „MICROREGIUNEA CĂLIMANI”

Rezultatul votului: 28 Da, 2 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 82/1999 privind aprobarea asocierii Consiliului Judeţean Harghita la Asociaţia microregională „Alcsík”

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 82/1999 privind aprobarea asocierii Consiliului Judeţean Harghita la Asociaţia microregională „Alcsík”

Rezultatul votului: 28 Da, 1 Abținere.

 

Votul secret privind mandatarea doamnei Dobos Erika de a reprezenta Judeţul Harghita - Consiliul Judeţean Harghita în Asociaţia microregională „Alcsík”

Rezultatul votului: 28 Da, 2 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 103/1999 privind aprobarea asocierii Consiliului Judeţean Harghita la Asociaţia Microregiunea „Rika” Kisrégió

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 103/1999 privind aprobarea asocierii Consiliului Judeţean Harghita la Asociaţia Microregiunea „Rika” Kisrégió

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Votul secret privind mandatarea doamnei Székely Kinga de a reprezenta Judeţul Harghita - Consiliul Judeţean Harghita în Asociaţia Microregiunea „Rika” Kisrégió

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 92/2000 privind aprobarea asocierii Consiliului Judeţean Harghita la Asociaţia „Microregiunea Homorodul Mare-Nagyhomoród Kisrégió”

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 92/2000 privind aprobarea asocierii Consiliului Judeţean Harghita la Asociaţia „Microregiunea Homorodul Mare-Nagyhomoród Kisrégió”

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Abținere.

 

Votul secret privind mandatarea domnului Zólya Zoltán de a reprezenta Judeţul Harghita - Consiliul Judeţean Harghita în Asociaţia „Microregiunea Homorodul Mare-Nagyhomoród Kisrégió”

Rezultatul votului: 28 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 80/1999 privind aprobarea asocierii Consiliului Judeţean Harghita la Asociaţia „Sóvidék”

 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 80/1999 privind aprobarea asocierii Consiliului Judeţean Harghita la Asociaţia „Sóvidék”

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Votul secret privind mandatarea doamnei Székely Kinga de a reprezenta Judeţul Harghita - Consiliul Judeţean Harghita în Asociaţia „Sóvidék”

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 105/1999 privind aprobarea asocierii Consiliului Judeţean Harghita la Asociaţia „Felcsík”

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 105/1999 privind aprobarea asocierii Consiliului Judeţean Harghita la Asociaţia „Felcsík”

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Votul secret privind mandatarea domnului Zólya Zoltán de a reprezenta Judeţul Harghita - Consiliul Judeţean Harghita în Asociaţia „Felcsík”

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 102/1999 privind aprobarea asocierii Consiliului Judeţean Harghita la Asociaţia microregională „Felső Homoródmente”

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 102/1999 privind aprobarea asocierii Consiliului Judeţean Harghita la Asociaţia microregională „Felső Homoródmente”

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Votul secret privind mandatarea doamnei Székely Kinga de a reprezenta Judeţul Harghita - Consiliul Judeţean Harghita în Asociaţia microregională „Felső Homoródmente”

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea componentei Consiliului Administrativ al Editurii „Hargita Népe”

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind aprobarea componentei Consiliului Administrativ al Editurii „Hargita Népe”

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Votul secret privind componența Consiliului Administrativ al Editurii „Hargita Népe”:

 

1. Președinte: Tokos Bethleni Pal  -    Managerul editurii

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

2. Membru: Jakab Lukacs Judith  -   Contabilul editurii

Rezultatul votului: 27 Da, 2 Abțineri.

 

3. Membru: Sebestyén Csaba-István - Reprezentant al președintelui Consiliului Județean Harghita

Rezultatul votului: 28 Da, 1 Nu.

 

4. Membru:  Kozma István -  Consilier județean, reprezentant al Consiliului Județean Harghita

Rezultatul votului: 30 Da.

 

5. Membru: András Loránt - Specialist al vieții culturale din județul Harghita

Rezultatul votului: 28 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind desemnarea domnului Ioni Gheza ca reprezentant al  Consiliului Județean Harghita în calitate de membru al Grupului de lucru pentru derularea Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate la nivelul județului Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind desemnarea domnului Ioni Gheza ca reprezentant al  Consiliului Județean Harghita în calitate de membru al Grupului de lucru pentru derularea Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate la nivelul județului Harghita

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea  Documentației Tehnice/ indicatorii tehnico-economice pentru obiectivul de investiţii: “Modernizarea sistemului rutier pe DJ 153D, între km 2+000-4+200”

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind aprobarea  Documentației Tehnice/ indicatorii tehnico-economice pentru obiectivul de investiţii: “Modernizarea sistemului rutier pe DJ 153D, între km 2+000-4+200”

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 210/2010 privind stabilirea numărului de autovehicule şi a consumului lunar de carburanţi pentru parcul auto al Consiliului Judeţean Harghita, cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba menționează, că trebuie preluat de la serviciul de protejarea a obiectivelor de interes județean un automobil, pentru că nu se mai justifică acolo funcționarea lui. Se va include în parcul auto al Consiliului Județean Harghita.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 210/2010 privind stabilirea numărului de autovehicule şi a consumului lunar de carburanţi pentru parcul auto al Consiliului Judeţean Harghita, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Procesul verbal al ședinței ordinare al Consiliului Județean Harghita din data de  23 iulie 2015

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare procesul verbal al ședinței ordinare al Consiliului Județean Harghita din data de  23 iulie 2015

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la ultimul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hot. nr. 201 din 25 august 2015 pentru aprobarea “Programului privind sprijinirea activităților de integrare socială a persoanelor vârstnice din județul Harghita pe anul 2015” și a colaborării Direcției Generale de Asistență Socială și Prootecția Copilului Harghita cu Centrul Județean al Persoanleor Vârstnice Harghita în vederea realizării programului

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind modificarea Hot. nr. 201 din 25 august 2015 pentru aprobarea “Programului privind sprijinirea activităților de integrare socială a persoanelor vârstnice din județul Harghita pe anul 2015” și a colaborării Direcției Generale de Asistență Socială și Prootecția Copilului Harghita cu Centrul Județean al Persoanleor Vârstnice Harghita în vederea realizării programului.,

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba roagă pe domnul Pál Zoltán, și  totodată îi mulțumește, că a participat la o deplasarea în Franța, în regiunea Vien, la o călătorie foarte interesantă. Județul Harghita dispune de aproape cele mai multe pensiuni din țară, și la numai câțiva este asigurat funcționarea pe toată perioada a anului, la Tușnad, sau la Praid. Cu ajutorul județului Bács-Kiskún din Ungaria s-a realizat această relație, care a fost urmată de această deplasare. În acest domeniu se poate învăța multe din experiența regiunii Franceze, unde din resurse foarte limitate au reușit să pună la punct un sistem de administrare și dezvoltare foarte performant în domeniul pensiunilor și al turismului în general, având peste un milion de turiști anual. Este vorba despre patriotism local, despre colaborare între mai multe ramuri de activitate. Ar fi foarte benefic și pentru județul Harghita, dacă s-ar realiza o asemenea colaborare. Aceasta ar fi și obiectul de activitate al ADI Harghita, de aceea se plătește cotizația din partea județului.  Domnul Mezey Zsolt a participat la această deplasare, precum și dânsul împreună cu domnul manager Szőcs István Zsolt. Din partea părții maghiare a participat domnul Sebe János, ca traducător din limba franceză. Au parcurs mai multe părți al județului menționat în aproape trei zile, deplasare, despre care deja a relatat cu ocazia unei alte ședințe. Dă cuvântul domnului Pál Zoltán să prezinte cele observate cu ocazia acestei deplasări.

 

Domnul Pál Zoltán ține prezentarea în Power Point a documentației întocmite.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește pentru prezentare. A ținut să fie prezentate concluziile acestei deplasări, pentru că în această direcție ar dori să ghideze activitatea Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitare și a Asociațiilor Turistice din județul Harghita. Și procedura de achiziție publică a Portofoliului județului Harghita este în derulare, și accentul trebuie pus la colaborare, la interesul comun a părților interesate publice și private.

 

Domnul consilier județean Salamon Zoltán are două întrebări, unul către domnul președinte și altul către domnul vicepreședinte Barti Tihamér. Prima ar fi problema casei de înmormântare din comuna Păuleni Ciuc. Dacă s-au mai realizat astfel de obiective în colaborare cu Consiliul Județean Harghita, ar dori să primească o copie a documentației. Domnul președinte a menționat, că eventual ar fi bine, dacă ar depune o adresă de solicitare.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  roagă Cancelaria, să transmită domnului consilier documentația solicitată, care trebuie să fie la domnul Lukács Levente.

 

Domnul consilier județean Salamon Zoltán revine cu întrebarea pentru domnul vicepreședinte Barti Tihamér. Se interesează despre stadiul reabilitării drumului 123E, spre comuna Păuleni Ciuc.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér spune, că societatea care a câștigat proiectarea lucrărilor, și cu care a fost semnat contractul este din București. Toate modificările, care intervin în cursul lucrărilor necesită implicarea și avizul acestei societăți. În cursul acestei săptămâni au fost aici în județul Harghita pentru trei zile, și toate modificările pentru cele aproximativ zece drumuri, la care reabilitarea a fost proiectată de dânșii au fost inventariate la fața locului. Între aceștia este și drumul spre comuna Păuleni Ciuc. Au fost de față proiectantul, executantul, dirigintele de șantier, și reprezentantul Consiliului Județean Harghita la tragerea concluziilor finale. În cursul săptămânii viitoare urmează să fie transmise modificările efectuate în documentații, după care se pot relua lucrările efective.

 

Domnul consilier județean Orosz Pál Levente atrage atenția asupra urmărilor reducerilor de personal în unitățile educaționale. În multe unități nu mei este asigurat supravegherea copiilor mici în cursul dimineților, și părinții, care încep lucrul devreme   sunt nevoiți să-și lase copii nesupravegheați la aceste unități, sau nici nu pot lăsa, pentru că nu se deschid așa de devreme. Altă problemă este curățenia, care trebuie asigurată cu ajutorul elevilor la multe școli. Întreabă, dacă la nivel de consiliu județean se poate face ceva în problemele menționate. Oare nu se poate împotrivi  instrucțiunilor, ca în județul Covasna ? Nu trebuie executate deodată toate măsurile impuse, imediat după primirea lor. Poate ar trebui sprijinite mai mult unitățile școlare.  Se folosește de ocazie, ca să invite colegii la festivitățile și expozițiile premergătoare deschiderii Târgului de toamnă anuală organizat în Municipiul Odorheiu Secuiesc în cursul săptămânii viitoare.     

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  menționează, că este o preocupare continuă cu privire la reducerile de personal din învățământ. Chiar săptămâna trecută la ședința executivului din UDMR s-a discutat urgentarea numirii unui nou secretar de stat în Ministerul educației, care să se ocupe de aceste probleme.  Domnul consilier județean Ferencz Salamon Alpár a primit invitația și avizul conducerii UDMR pentru a ocupa funcția de Secretar de stat în problema minorităților la Ministerul Educației și Învățământului. Dar dânsul a refuzat această numire și în continuare va îndeplini funcția de consilier județean.  Totuși, roagă să spună câteva cuvinte despre cele menționate la ședința executivului UDMR.

 

Domnul consilier județean Ferencz Salamon Alpár consideră această problemă foarte anevoioasă. Este vorba despre 280 posturi, care trebuie reduse, nu 161, cum a fost vehiculat. Diferența rezultă din următorul procedeu : în fiecare an Ministerul Educației și învățământului trebuie să avizeze numărul posturilor necesare în următorul an. Numărul posturilor este în jur de 5.000, care înseamnă personalul didactic, dar și personalul nedidactic. De la un an la altul, în perioada de vară Ministerul aprobă cu câteva posturi mai puține, decât în anul precedent. Se procedează la fel la toate județele din țară, în funcție de numărul copiilor existenți în acel an, și distribuit proporțional între județe. În urma corelațiilor aplicate, în fiecare an, și în fiecare județ ies de la an la an tot mai puține posturi. Anul trecut din păcate fosta doamnă inspector șef de atunci a redus din numărul posturilor pentru personalul didactic. Nu a luat în considerare faptul, că în anul școlar următor la stabilirea orarelor pentru o generație următoare posturile didactice reduse se vor reînființa automat. Astfel, reducerea posturilor de fapt nu s-a efectuat anul trecut, și numărul acelora s-a cumulat la cel din acest an, deci este vorba despre 280 de posturi de redus. S-a discutat în repetate rânduri cu domnul inspector șef de la Inspectoratul Școlar, care deja a și dat examen reușit pentru postul ocupat. A fost solicitat, să poarte discuții cu Ministerul în vederea remedierii acestei situații, că nu se poate aplica matematic o regulă unitară la toți, și că sistemul cotei pe cap de copil nu garantează funcționarea sistemului educațional. Dispersia județului Harghita și densitatea populației nu este asemănător unui alt județ, în care majoritatea populației se acumulează în orașe. Mai departe este decizia dânsului, dacă acceptă să ia inițiativa pentru a purta aceste discuții la nivel înalt.  Problemele sunt la fel și în Municipiul Miercurea Ciuc, și în Municipiul Odorheiu Secuiesc. Cea mai arzătoare situație s-a creat la cămine și grădinițe, unde s-au redus posturi de dădacă, sau supraveghetor. Aceste aspect ar necesita o inițiativă de modificare a legislației în materie. Cel mai autorizat să protesteze ar fi Sindicatul din învățământ, care nu a reacționat la aceste reduceri. Au fost puse sub dezbateri publice Ordinele Ministeriale referitoare la reducerea posturilor și cel referitor la Regulamentul de Organizare și Funcționare și numai Asociația Pedagogilor împreună cu Consiliul Județean a avut obiecții, care nu au fost luate în serios. Din partea sindicatelor nu s-a  opus nimeni, sau nu are cunoștință, să fi avut obiecții aceste organizații. În urma acestor măsuri a trebuit să fie desființate posturi de director adjunct la multe școli. Totul depinde de acum de decizia domnului Inspector șef de la Inspectoratul Școlar județean Harghita, dacă acceptă să inițieze discuții la nivel înalt. Are mai puțin de pierdut față de omologul dânsului din județul Covasna, având un mandat de 4 ani, și nu comite o ilegalitate de asemenea măsură să piardă postul la care a dat concurs reușit. Inspectorul Șef din Inspectoratul Școlar Covasna riscă să piardă oricând postul, fiind numit numai temporar în funcție. Deci, depinde numai de decizia personală a domnului Inspector Șef, să se împotrivească la măsurile impuse.            

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  spune, că foarte multe materiale sunt despre această temă, oricine dorește, poate să solicite. Dă cuvântul domnului vicepreședinte Barti Tihamér, ca să răspundă la o interpelație a domnului consilier județean Thamó Csaba.

 

Domnul vicepreședinte Incze Csongor roagă să explice doamna Arhitect Șef situația exactă în această temă. Menționează, că a discutat de mai multe ori cu responsabilii de la Primăria Odorheiu Secuiesc. Le-a atras atenția, că deficiențele constatate de specialiști cu privire la Planul Urbanistic General trebuie remediate. Totodată le-a spus să nu arunce problema în cârca autorităților județene, pentru că nu la Consiliul Județean Harghita se amână problema. Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc nu vrea să corecteze documentele.

 

Doamna Fülöp Otilia Arhitect Șef prezintă în detaliu problema P.U.G.-ului. Planul Urbanistic General al Municipiului Odorheiu Secuiesc la data ședinței din iunie 2015 a Comisiei de planificare și urbanism al Județului Harghita a fost verificat de specialiști în materie. Concluzia unanimă a fost, că Planul pregătit de specialiștii din București conține foarte multe lipsuri și date eronate. Nu se poate accepta prin votul consiliului autorității locale un astfel de document. Au trecut mai mult de trei luni, și au fost transmise adrese către autoritățile locale, dar și către proiectantul documentației solicitări în vederea corectării. De atunci nu s-a primit răspuns. Între cele mai importante observații a  Comisiei de planificare și urbanism al Județului Harghita au fost de exemplu, că nu erau delimitate zonele de protejare a locației monumentelor. Astfel nici aspectul, că o eventuală reabilitarea a acestora necesită autorizație din partea Asociației de Protecție a Monumentelor. Părerea personală a dânsei este, că acest Plan ar trebui să garanteze măcar pentru 10 ani dezvoltarea armonioasă și sustenabilă a orașului. Este important, ca astfel de documente să fie întocmite astfel, ca să contribuie la dezvoltarea și în interesul locuitorilor. Nu consideră împiedicarea demersurilor aceste observații, sunt de fapt propuneri constructive. Mai este și problema extinderii nejustificate a intravilanului orașului. S-a solicitat de la Primăria Odorheiu Secuiesc justificarea acestei extinderi, care nu a fost oportună nici având în vedere rezultatul ultimului recensământ.

 

Domnul vicepreședinte Incze Csongor mai adaugă, că adresele de solicitare pentru a corecta cele menționate, a fost comunicată Primăriei Odorheiu Secuiesc încă din aprilie 2014.

 

Domnul consilier județean Thamó Csaba roagă, ca aceste adrese de solicitări, dar și cele de constatare să-i fie comunicate, ca să poată refera despre ele la Primăria Odorheiu Secuiesc. Mulțumește pentru explicația doamnei Arhitect Șef. Regretă, că domnul președinte a plecat, dar totuși va da glas și altor probleme, ca să fie menționate în Procesul verbal al ședinței. Acum un an fracțiunea dânsului i-a înmânat domnului președinte un Studiu de fezabilitate cu privire la realizarea unui aeroport în zona Cekendului. A vrut să întrebe de la domnul președinte unde se află acum acest studiu, și dacă mai este în atenția dânsului. Cu privire la reducerea posturilor din sistemul de educație, consideră, că intervențiile consiliului județean sunt fără rezultate. Este de părere, că și activitatea UDMR-ului, dar și a parlamentarilor, și a Secretarului de stat lasă de dorit în această problemă. Oare de ce nu s-au împotrivit la reducerea posturilor ?  Consideră, că această problemă este încă o dovadă, că este nevoie de autonomie locală mai mult ca niciodată. De ce Bucureștiul să decidă câți bibliotecari sau îngrijitori are nevoie județul ?  În unitatea școlară, în care își desfășoară activitatea, bibliotecara este și casier, și în timpul zilei de lucru aleargă cu banii între casierie și bibliotecă.  Cum se poate așa ceva ? Într-un astfel de sistem educațional nu se mai poate aștepta la rezultate. Și se întâmplă acum astfel de lucruri în anul, care a fost declarat Anul educației profesionale.  Este o poveste tristă. Problema este și mai gravă în sensul că personalul deja eliberat din funcție nu se va mai putea recupera. Propune, ca Biroul de Analiză și Sinteză a Consiliului Județean Harghita să întocmească o situație cu unitățile de educație și învățământ suspendate în ultimii 10 ani din județul Harghita. Nu contestă, că și scăderea numărului copiilor contribuie la numărul acestora, dar totuși ar dori să vadă o situație exactă.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér consideră, că nu este momentul de a intra în dispute politice cu ocazia ședinței consiliului. Este adevărat, că dânsul se ocupă mai mult de achiziții publice, dar în problema reducerii de personal, nu a constatat  intervenția Partidului Civic Maghiar ca semnificativă. De fapt, domnul președinte, înainte să plece a stabilit lista consilierilor județeni, care au dorit să facă interpelări. Domnul consilier județean Bíró Barna Botond, care deja trebuie să fie prezent la un alt eveniment, așteaptă de o oră să-și ia cuvântul.       

 

Domnul consilier județean Bíró Barna Botond  atrage atenția colegilor asupra desfășurării concursului de matematică Zrínyi Ilona, organizat de domnul profesor de matematică Hodgyai László și echipa dânsului în timp de 21 de ani. Din păcate, anul trecut Ministerul Educației și Învățământului a dat un Ordin, prin care interzice organizarea acelor competiții pentru elevi în incinta unităților școlare, care condiționează participarea elevilor de achitarea unei taxe de participare. Din acest motiv, organizarea acestei competiții nu mai este posibilă. Roagă colegii, mai ales pe cei, care activează în sistemul educațional, să sprijine organizarea acestei competiții. Nu este numai problema Odorheiului, sau Ciucului, dar este vorba despre toată diaspora de naționalitate maghiară din țară, de unde și anul trecut s-au prezentat peste 11.000 de copii, care numai la această competiție au posibilitatea să concureze în limba maghiară.  La nivel de Odorheiu Secuiesc, Consiliul consultativ al tineretului  va organiza o competiție de alergare numit ”FUSS NEKI”, acțiune pentru care caută sponsori, și banii adunați va dona organizatorilor concursului de matematică ”ZRÍNYI ILONA”.  Va solicita și de la domnul președinte la o ședință viitoare, ca anul viitor, dacă legislația permite, Consiliul Județean Harghita să sprijine organizarea competițiilor școlare.  Rolul organizațiilor de tineret trebuie să fie căutarea posibilităților unde copii și tinerii pot promova, pot să iasă în evidență. Competițiile școlare ajută formarea caracterului competitiv al tineretului și la dezvoltarea personalității proprii. Crede, că este o problemă importantă și așteaptă sponsori.

 

Domnul consilier județean Ambrus Sándor întreabă de la doamna Arhitect Șef, că observațiile menționate cu privire la P.U.G.-ul Municipiului Odorheiu Secuiesc sunt prevăzute în legislație, sau sunt păreri ale Comisiei ?

 

Doamna Fülöp Otilia Arhitect Șef spune, că legislația prevede delimitarea zonelor de protecție în jurul monumentelor. Dar sunt și anomalii de genul, că documentația scrisă nu este în concordanță cu anexa desenată, și nu se poate accepta, cu toate că nu este o abatere legislativă. Cele menționate de fapt nu de Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc trebuiau corectate. Este o tragere inexplicabilă de timp din partea proiectantului.

 

Domnul consilier județean Danguly Ervin nu mai vrea să interpeleze, pentru că deja s-a întâlnit cu reprezentanții de presă, cu care a dorit să discute.

 

Domnul consilier județean Sebestyén Csaba consideră, că nu colegul din fracțiunea dânsului a avut declarații cu tente politice, ci răspunsul domnului vicepreședinte, cu toate că poziția ocupată de dânsul este oferită de formațiunea UDMR, la fel și poziția secretarului de stat din Ministerul Educației și Învățământului, despre care era vorba, și care ar putea interveni în problema reducerii de personal din învățământ. La remarca, conform căreia influența Partidului Civic Maghiar nu s-a resimțit în această problemă, menționează, că din păcate nu au ajuns până acum în situația, ca să poată numi un secretar de stat. Dar este sigur, că acel secretar de stat desemnat nu ar accepta o astfel de măsură, prin care se reglementează numărul personalului de igienizare în școli. Fără a porni o dispută politică, care nu are locul în ședința consiliului județean, totuși din aspectul existenței unei majorități hotărâtoare, găsește la locul lui observațiile referitoare la reacția UDMR-ului în problemele importante.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér mulţumeşte organizatorilor și  participanţilor pentru participarea la Ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 25 septembrie 2015 cu număr de înregistrare  nr. 23136 / 07.10.2015 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc, la  30 octombrie 2015

 

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Secretarul Judeţului

Egyed Árpád

 

 

Director general

Romfeld Mária Magdolna

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter