Consiliul Judeţean Harghita
joi, 28 martie 2024 15:20:46
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 28 decembrie 2015

ROMÂNIA

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 28 decembrie 2015

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 28 decembrie 2015

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. Crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1.

BORBOLY CSABA

UDMR

2.

AMBRUS SÁNDOR

UDMR

3.

ANDRÁS ATTILA

UDMR

4.

BARTI TIHAMÉR

UDMR

5.

BECZE ISTVÁN

UDMR

6.

BEGE KÁROLY

UDMR

7.

BENDE SÁNDOR

UDMR

8.

BENYOVSZKI LAJOS

UDMR

9.

BÍRÓ BARNA BOTOND

UDMR

10.

BURUS-SIKLÓDI BOTOND

UDMR

11.

CSILLAG PÉTER

MPP - PCM

12.

DAJKA TÜNDE

UDMR

13.

DANGULY ERVIN

EMNP - PPMT

14.

FERENCZ-SALAMON ALPÁR

UDMR

15.

INCZE CSONGOR

UDMR

16.

JÉRE ELEMÉR

UDMR

17.

KOZMA ISTVÁN FLORIN

UDMR

18.

MARCU RĂDUCU IOAN

PSD

19.

MIKLOS GHEZA

UDMR

20.

OROSZ-PÁL LEVENTE

EMNP - PPMT

21.

POP ADRIAN

PNL

22.

PROCA ION

PNL

23.

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

24.

SALAMON ZOLTÁN

MPP - PCM

25.

SÁNDOR BARNA

UDMR

26.

SEBESTYÉN CSABA-ISTVÁN

MPP - PCM

27.

SORBÁN ATTILA

EMNP - PPMT

28.

SZENTES ANTAL

UDMR

29.

THAMÓ CSABA

MPP - PCM

30.

TÓÁSÓ LÁSZLÓ

UDMR

31.

VÁNYOLÓS ISTVÁN ALBERT

UDMR

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  1622 / 2015, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba deschide şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita în Sala de protocol al Consiliului Județean Harghita.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba   spune, că ar fi dorit să fie mai multe teme discutate în această ședință, dar din diferite motive, nu s-au predat multe proiecte de hotărâri cu privire la cotizații pentru anul 2016 din partea Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitare. Numai de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară HARVIZ a venit material, unde Consiliul Județean Harghita are doar o mică parte. Roagă reprezentanții prezenți, ca să fie totuși atenți la depunerea actelor de solicitare a cotizațiilor. Nu se știe care sunt așteptările, propunerile. Nu este de ajuns să fie depus o solicitare cu o sumă totalizată. Trebuie defalcat pe evenimente, proiecte, programe pe nivel cel puțin microregional, și punctele menționate să fie cuprinse într-una dintre strategiile existente, și aprobate ale consiliului județean, deci trebuie să fie o listă detailată.  Să fie clar exprimat ce vrea aceea asociație să realizeze în anul 2016. Conform cărei strategii de dezvoltare va avea impact favorabil asupra economiei județului.

 Între timp a sosit și proiectul de hotărâre așteptat, cu privire la  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015. Până se va copia, ca să poată fi distribuită, dă cuvântul secretarului județului, domnului  Egyed Árpád.

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului salută pe cei prezenţi, și  declară că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Din cei 31 de membrii în funcție sunt absenți 9 consilieri județeni :  Bende Sándor, Danguly Ervin, Miklós Gheza, Marcu Răducu Ioan, Orosz Pál Levente, Sándor Barna, Sebestyén Csaba, Sorbán Attila, Thamó Csaba. Consiliul este legal întrunit cu 21 de membrii prezenți la ședință, și președintele Consiliului Județean Harghita. Ședința este statutară.

 

Domnul consilier județean Proca Ion se folosește de acest timp intermediar, până se va copia proiectul de hotărâre cu privire la buget, și amintește, că banii alocați pentru  proiectele de hotărâri cu privire la activitățile culturale în zona de nord a județului Harghita au fost foarte bine gestionate. Dat fiind faptul, că au fost foarte bine folosiți, dorește, ca în anul viitor, în 2016 să fie acordate mai repede.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba este de acord cu această propunere. Cu privire la echilibrarea bugetelor locale, consiliul județean deja de două săptămâni a transmis către primăriile județului formularul de solicitare, și se așteaptă să fie recomunicate. Roagă consilierii județeni să fie atenți la localitățile din zonele pe care le reprezintă, ca să comunice această situație cât mai urgent.  Consiliul județean dorește să efectueze realocarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale cât mai repede în cursul lunii ianuarie. Nu se va aștepta cu echilibrarea bugetelor locale bugetul consiliului județean. În prima parte a lunii deja trebuie realocate sumele pentru localități. Erau câteva situații, de care trebuie ținut cont, și care trebuie rezolvate. De exemplu, la comuna Vărșag trebuie onorat o datorie pentru finalizarea Căminului Cultural. La fel și la comuna Remetea și la satul Livezi sunt promisiuni neonorate. Roagă, ca fiecare consilier județean să fie atent la solicitările localităților din regiunea din care a fost ales. Niciunul nu are bani, doar consiliul județean, așa că pot veni cu solicitări pentru proiecte reale. O să fie prioritare problemele ca promisiuni neonorate, datorii, lucrări neterminate. De fapt, banii distribuiți de consiliul județean sunt numai 20% din suma totală.  Restul de 80% vor fi distribuiți de către Ministerul Finanțelor. S-a făcut o înțelegere cu domnul vicepreședinte, conform căreia, să fie rezolvate mai întâi investițiile neterminate din anul 2015. Ce nu s-a putut finaliza în 2015, va merge automat mai departe în 2016. Sunt binevenite și se așteaptă propunerile pentru bugetul din 2016. În continuare, așteaptă, ca Comisia juridică, și Comisia economică să avizeze proiectul de hotărâre, care va fi discutat la această ședință. Pe Ordinea de zi se află un singur punct. Este vorba despre modificarea bugetului de venituri și cheltuieli, în vederea închiderii anului din punct de vedere contabil.          

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot Ordinea de zi :

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Se trece la discutarea singurului punct de pe Ordinea de zi.

Proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015

 

Domnul director Bicăjanu Vasile explică, că județul a primit contribuțiile proprii la Administrațiile Publice Locale pentru proiecte Europene în derulare în sumă de  405.000 lei, care trebuie cuprinse în bugetul instituției.  La proiectul cu deșeuri este o modificare. Direcția Generală de Investiții a solicitat 12.000 lei, să fie transferați la Bunuri și servicii de la capitolul Active nefinanciare, unde au fost 162.171 lei. Astfel rămân 150.171 lei la capitolul menționat, din care 12.000 vor fi transferați la Bunuri și servicii. Este o solicitare de la Direcția Generală de Management, suma de 48.000 lei este necesar pentru achitarea unor facturi.       

 

Domnul președinte Borboly Csaba consideră, că este motivată convocarea acestei ședințe, având în vedere cele menționate. Trebuie puse la loc sumele menționate.  Între timp Comisiile de specialitate, cel juridic și economic,  au finalizat parcurgerea Proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015, și au dat aviz favorabil acestuia.

 

Domnul președinte Borboly Csaba,  înainte de votarea pe articole a bugetului de venituri și cheltuieli, precizează, că votul la fiecare articol din proiectul de hotărâre se referă la toate anexele, capitolele, subcapitolele, titlurile, articolele, și aliniatele articolului respectiv.

 

Aprobarea art.1 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Aprobarea art.2 al Proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015. Se suplimentează veniturile cu suma de 405.000 lei, și 1.000.000 lei primiți. La cheltuieli, cu suma de 640.000 lei se va suplimenta capitolul de drumuri, pentru finalizarea drumului DJ132.

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Aprobarea art.3 al Proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015. Capitolul cu privire la deșeuri, până acum nu a avut implicații materiale. Acum va exista în cadrul proiectului și acest aspect.  

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Aprobarea art.4 al Proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015. S-au deteriorat bannerele și materialele de promovare ale județului, folosite cu ocazia unor evenimente. Trebuie realizate altele. În acest interes se va aloca 47.000 lei, și de două ori câte 10.000 lei la capitolul Bunuri și servicii. 

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Aprobarea art.5 al Proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015. Se modifică lista investițiilor Europene.

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Aprobarea întregului Proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba informează, că Comisia Națională de Heraldică a respins stema județului în forma existentă. Mai trebuie lucrat la aspectele de imagine ale acesteia. Dacă sunt propuneri, sesizări, solicitări, sunt binevenite. Trebuie să fie depus în formă revizuită, regândită.

 

Domnul consilier județean Proca Ion întreabă, dacă până la sfârșitul anului vor mai fi alte ședințe. Dorește distracție bună pentru toți cei prezenți la petrecerea de Revelion și La Mulți Ani.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că eventual dacă Guvernul se mai decide asupra alocării unor sume, numai atunci se va convoca o altă ședință.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér mulțumește pentru colaborarea în timpul anului a tuturor consilierilor județeni. Dorește un an nou fericit și sănătate.

 

 Domnul consilier județean Salamon Zoltán în numele fracțiunii Partidului Civic Maghiar dorește La mulți Ani tuturor consilierilor și întregului colectiv al aparatului Consiliului Județean Harghita.  

 

Se trece la discutarea unui Amendament la Proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015

 

Amendament de fond asupra proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015, prezentat de domnul președinte Borboly Csaba sub forma de: suma de 750,55 mii lei primit de la Trezorerie pentru achitarea arieratelor Spitalului Județean de Urgență Harghita va fi inclusă în bugetul de venituri și cheltuielil al județului Harghita, de aici printr-un nou articol sumele for fi transferate în bugetul Spitalului Județean de Urgență Harghita pentru achitarea arieratelor, iar sumele care au fost alocate anterior Spitalului Județean de Urgență Harghita vor fi repuse de unde au fost luate pentru finanțarea cheltuielilor privind proiectele europene.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba explică că Spitalul Județean de Urgență a avut o datorie de 750 de mii lei. Este o veste bună, că sumele puse acolo, cele 750 de mii de lei, se pot lua înapoi şi pot fi investite în proiectele Europene în derulare. Solicită votul consiliului în acest caz. În principiu, totuşi crede, că în continuare trebuie solicitat de la ambele spitale, ca să nu acumuleze datorii în viitor, pentru că este un risc, şi nu este corect. O parte din datoria Spitalului Judeţean de Urgenţă provine din sumele nedecontate din partea casei de Asigurări de Sănătate. Crede, că va fi intentat un proces, care va fi câştigat. Există două secţii din spital, care lucrează cu deficit. Acolo trebuie să fie mai atent managementul, şi să reorganizeze în aşa fel activitatea, ca la anul să nu mai fie probleme și mai relatează că domnul secretar al judeţului a propus următoarea idee. În şedinţa de astăzi prima dată se va vota un Amendament de fond, prin care se modifică propunerea anterioară votată, iar apoi se va cuprinde în bugetul Consiliului Judeţean Harghita această sumă. Deci în prima fază se votează Amendamentul de fond, iar apoi se votează bugetul cu modificarea efectuată.  Amendamentul de fond are următorul conţinut :  suma primită de la Trezorerie va fi inclusă în bugetul Consiliului Judeţului Harghita, unde va fi distribuită pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă, ca să-şi poată deconta datoria. Iar suma oferită în prealabil spitalului se va lua înapoi şi pus la capitolul, care se referă la decontarea proiectelor Europene în derulare. Despre aceste trei modificări este vorba în buget şi se va vota cu acestă ocazie.

Întreabă, dacă are cineva de adăgat în acestă temă.

 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare Amendamentul de fond, cu menţiunea, că votul la un articol se referă la toate capitolele, subcapitolele aliniatele, şi anexele aferente.

Rezultatul votului: 22 Da    

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune spre aprobare Proiectul de hotărâre modificat privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește pentru participarea la Ședinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 28 decembrie 2015 cu număr de înregistrare  nr. 31295 / 29.12.2015 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc, la  14 ianuarie 2015

 

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Secretarul Judeţului

Egyed Árpád

 

 

Director general

Romfeld Mária Magdolna

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter