Consiliul Judeţean Harghita
joi, 25 aprilie 2024 12:59:13
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 28 octombrie 2015

ROMÂNIA

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 28 octombrie 2015

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 28 octombrie 2015

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. Crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1.

BORBOLY CSABA

UDMR

2.

AMBRUS SÁNDOR

UDMR

3.

ANDRÁS ATTILA

UDMR

4.

BARTI TIHAMÉR

UDMR

5.

BECZE ISTVÁN

UDMR

6.

BEGE KÁROLY

UDMR

7.

BENDE SÁNDOR

UDMR

8.

BENYOVSZKI LAJOS

UDMR

9.

BÍRÓ BARNA BOTOND

UDMR

10.

BURUS-SIKLÓDI BOTOND

UDMR

11.

CSILLAG PÉTER

MPP - PCM

12.

DAJKA TÜNDE

UDMR

13.

DANGULY ERVIN

EMNP - PPMT

14.

FERENCZ-SALAMON ALPÁR

UDMR

15.

INCZE CSONGOR

UDMR

16.

JÉRE ELEMÉR

UDMR

17.

KOZMA ISTVÁN FLORIN

UDMR

18.

MARCU RĂDUCU IOAN

PSD

19.

MIKLOS GHEZA

UDMR

20.

OROSZ-PÁL LEVENTE

EMNP - PPMT

21.

POP ADRIAN

PNL

22.

PROCA ION

PNL

23.

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

24.

SALAMON ZOLTÁN

MPP - PCM

25.

SÁNDOR BARNA

UDMR

26.

SEBESTYÉN CSABA-ISTVÁN

MPP - PCM

27.

SORBÁN ATTILA

EMNP - PPMT

28.

SZENTES ANTAL

UDMR

29.

THAMÓ CSABA

MPP - PCM

30.

TÓÁSÓ LÁSZLÓ

UDMR

31.

VÁNYOLÓS ISTVÁN ALBERT

UDMR

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  1248 / 2015, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba deschide şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita în Sala de expoziții a Muzeului Molnár István din Orașul Cristuru – Secuiesc. Salută invitații și participanții acestei ședințe. 

Anunță, că ședința se va desfășura în două părți. În prima parte se va desfășura o premiere. De fapt acesta este motivul ținerii ședinței în orașul Cristuru Secuiesc. Roagă persoana nominalizată și pe domnul primar al orașului, să vină în față, în partea special amenajată a sălii cu această ocazie.

 

Domnul Rafai Emil, primarul orașului Cristuru Secuiesc se bucură, că în acest an Consiliul Județean Harghita acordă premiul ”Márton Áron” în orașul Cristuru Secuiesc pentru mult stimatul domn Szombatfalvi József, preot unitarian pensionar. Prezintă programul festivității de premiere.

 

Domnul Iochom Zsolt  recită poezia ”Márton Áron” scris de Kiss Jenő.

 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba   se bucură pentru acest moment. Mai ales, că domnul Szombatfalvi József are mulți prieteni în această regiune, este cetățean de onoare a orașului Cristuru Secuiesc, și crede, că munca, pe care a desfășurat-o  în anii precedenți a pus amprenta asupra acestei zone. Viața în satele mici din zona Cristur se desfășoară, și se organizează în jurul cultelor, bisericilor existente aici, și viața religioasă, are influențe asupra tuturor domeniilor ale existenței, sănătate, sport, cultură, agricultură, etc. În toate aceste domenii domnul preot  Szombatfalvi József a avut o activitate proeminentă. Dânsul în primăvara anului 2008 a fost musafirul domnului preot și a soției lui aici, cu ocazia campaniei electorale desfășurate atunci. De atunci a primit foarte multe idei, propuneri, observații interesante de la dânșii, care nu țineau numai de viața religioasă, dar l-au ajutat și în cursul activității cotidiene desfășurate, ca autoritate publică. De exemplu, înființarea Fabricii de Produse Lactate de la Cristuru Secuiesc, consolidarea renumei și a numelui vinului din zona Cristur, dar și în domeniile de activități caritabile, culturale, sociale, ca înființarea satului de obeliscuri de pe lângă lacul din satul Bezidu Nou, realizarea acestora poartă amprenta activității Dânsului. Regiunea Cristur, și județul Harghita are nevoie de astfel de exemple de urmat, și speră, că încă mulți ani va mai avea ocazia să lucreze în folosul comunității. Premiul  ”Márton Áron”  va fi acordat în acest an unui preot unitarian, dar nu demult a avut loc și decernarea premiului ”Orbán Balázs” unui preot franciscan la Târgu Mureș. Crede, că lucrurile astfel oglindesc normalitatea, în spiritul ecumeniei între cultele istorice existente într-o regiune. Rolul și munca bisericilor, cultelor în viața oamenilor este foarte importantă și în continuare, ajută cu mult activitatea autorităților. Premiul  ”Márton Áron”  este acordat deja a doua oară unui cetățean din orașul Cristuru Secuiesc. Primul a fost acordat în anul 2011 pentru domnul preot reformat Antal Zoltán. Are încredere, că regiunea Cristur va mai avea multe astfel de personalități importante, pentru care dorește o viață activă cu împliniri și sănătate. Felicită premiantul de azi.

 

Domnul preot unitarian Berei István prezintă viața și activitatea domnului preot  Szombatfalvi József.

 

Domnul preot  Szombatfalvi József exprimă recunoștința pentru acordarea premiului ”Márton Áron”. 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba anunță consilierii județeni că va începe ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita.  Invită primarul orașului Cristuru Secuiesc să ia cuvântul.

 

Primarul orașului Cristuru Secuiesc, domnul Rafai Emil salută pe toți cei prezenți. Se bucură, că în perioada 2012-2016 a putut fi gazdă de cel puțin două ori pentru ședința delegată a Consiliului Județean Harghita. Este mulțumit și de faptul, că premiul ”Márton Áron”  a fost decernat aici, și a fost acordat unui localnic, care a meritat pe deplin acest premiu prin muncă și devotament. Consiliului Județean dorește să ajungă la decizii înțelepte cu ocazia acestei ședințe.

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului salută pe cei prezenţi, declară că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Din cei 31 de membrii în funcție sunt absenți 4 consilieri județeni :  domnul Ferencz Salamon Alpár este în delegație, domnul Sándor Barna este în străinătate, la domnii Marcu Răducu Ioan și Sebestyén Csaba nu se cunoaște motivul absenței. Consiliul este legal întrunit cu 26 de membrii prezenți la ședință, și președintele Consiliului Județean Harghita. Ședința este statutară.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba prezintă și salută invitații de onoare a acestei ședințe : preotul reformat Marosi Árpád, domnul protopop Lőrinczi Lajos, care va fi semnatarul unui contract în cursul ședinței cu privire la sprijinirea bisericilor unitariane din zona Cristur de către Consiliul Județean Harghita în cursul toamnei, doamna Feleki Ildikó, reprezentanta Biroului teritorial al Consiliului Județean Harghita din orașul Cristuru Secuiesc, domnul Kuti Lázár, domnul Bálint Sándor, domnul viceprimar Köblös Domokos, domnul preot unitarian Jakab Zsolt din comuna Secuieni, doamna preot Moldovan Szeredai Noémi, domnul preot Mikó Ferencz, care odată i-a fost de mare ajutor într-o problemă la Bruxelles, domnul preot Antal Zoltán, domnul Gál Sándor, domnul Szőcs Béla, intreprinzător particular, domnul Burus Endre de la Fundația ”DOMUS”, domnul Demeter Levente, directorul școlii ”Orbán Balázs”, domnul Bedő József de la Protecția Copilului, doamna Simon Ildikó, directoarea școlii ”Petőfi Sándor”, doamna Varró Margit, directoarea școlii ”Berde Mózes”, și pe consilierii locali prezenți la această ședință. Pentru Consiliul Județean Harghita este o onoare că sunt prezenți aproape toți din elita intelectuală a regiunii.  Roagă să fie iertat, dacă a lăsat pe cineva afară dintre cei prezenți.

Continuă cu ședința și propune să fie scoase de pe ordinea de zi câteva proiecte de hotărâri.        

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune scoaterea următoarelor puncte de pe ordinea de zi :

 

1.      Proiect de hotărâre privind asocierea Consiliului Județean Harghita în vederea înființării Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Centru Sportiv Harghita – Gheorgheni – Hargita – Gyergyó Sportközpont Önkormányzati Fejlesztési Társulás

 

2.      Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului de steag al judeţului Harghita

 

3.      Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei județului Harghita către Asociaţa Microregională Regiunea Cristuru Secuiesc

 

4.      Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei județului Harghita către   Asociaţa Microregională Pogany-havas

 

5.      Proiect de hotărâre pentru aprobarea co-finanțării de 2% pentru realizarea Studiului de fezabilitate și a documentațiilor aferente necesare Aplicației de finanțare pentru proiectul ”Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Harghita, perioada 2014-2020”

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune punerea pe ordinea de zi proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 160/2004 privind organizarea şi funcţionarea  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, cu modificările  şi completările ulterioare

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea noii ordinii de zi modificate conform celor menționate:

 

1.      Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 172/2012 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc.

 

2.      Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție pentru obiectivul de investiţii: “Amenajarea interioară a Centrului Multifuncțional al Consiliului Județean Harghita” Miercurea Ciuc, str. Szék nr. 152, județul Harghita

 

3.      Proiect de hotărâre privind aprobarea Proiectului Tehnic în vederea executării lucrărilor din cadrul contractului “PROIECTARE ŞI EXECUŢIE STAŢIE DE SORTARE ŞI STAŢIE DE COMPOSTARE REMETEA” care face parte din proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Harghita

 

4.      Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 386/2012 privind aprobarea organigramei și statului de funcții ale Spitalului de Psihiatrie Tulgheș

 

5.      Proiect de hotărâre privind numirea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor pentru anul şcolar 2015 - 2016

 

6.      Proiect de hotărâre privind numirea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Ocland

 

7.      Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 43/2014 privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr.120/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, Organigramei şi Statului de funcţii ale Centrului Cultural și de Arte – Lăzarea

 

8.      Proiect de hotărâre privind  aprobarea  modificării Anexei nr. 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita

 

9.      Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentanților Consiliului Județean Harghita în calitate de membru titular și respectiv membru supleant în Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social pentru Formare Profesională

 

10. Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentanților Consiliului Județean Harghita în calitate de membru titular și respectiv membru supleant în Consorțiul Regional al Regiunii de Dezvoltare Centru privind Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic

 

11. Proiect de hotărâre privind numirea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Școlii Profesionale Speciale „Szent Anna” Miercurea Ciuc

 

12. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 80/2012 privind aprobarea desemnării reprezentanților Județului Harghita în Consiliul Director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru implementarea proiectului „Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Harghita”

 

 

13. Proiect de hotărâre privind înaintarea către Guvernul României a cererii de emitere a unei hotărâri privind aprobarea preluării parțiale a imobilului, situat în municipiul Miercurea-Ciuc, str. Iancu de Hunedoara nr. 8, județul Harghita, împreună cu terenul aferent, din domeniul public al statului și administrarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Oltul” al Județului Harghita, în domeniul public al Județului Harghita,  în vederea amenajării Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției

 

14. Proiect de hotărâre privind aprobarea dării în chirie al unor spații din pavilionul nr. 13, situat în localitatea Bilbor, str. Principală nr.121, judeţul Harghita, aparţinând domeniului public al judeţului Harghita şi în administrarea Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

 

15. Proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 120/2015 privind aprobarea solicitării, predării/primirii în folosință temporară pe o perioadă de 4 luni, cu titlu gratuit de către județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, a terenului cu suprafață de 10.145 mp., ocupat de depozitul de deșeuri menajere al orașului Băile Tușnad, împreună cu suprafețele adiacente pe care sunt răspândite haotic astfel de deșeuri, identificat prin coordonate cadastrale, de la proprietarul terenului Asociația Composesorat Tușnad, în vederea desființării depozitului de deșeu prin ridicarea și relocarea acestuia prin transport în cadrul proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita”

 

16. Proiect de hotărâre privind darea în folosinţă gratuită a imobilului Vila nr.6 din localitatea Homorod Băi aflat în domeniul public al judeţului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita  în favoarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Munții Harghita – Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás

 

17. Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării subvenţiei pentru cofinanţarea activităţilor Direcţiei Județene pentru Sport și Tineret Harghita, în vederea organizării GALEI SPORTULUI HARGHITEAN pe anul 2015

 

18. Proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

 

19. Proiect de hotărâre privind  aprobarea utilizării fondului de rezervă bugetară prevăzut în bugetul local al județului Harghita la dispoziția Consiliului Județean Harghita  pe anul 2015, pentru acordarea unui ajutor financiar orașelor Bălan și Cristuru Secuiesc și comunei Siculeni

 

20. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 77/2015 privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în Asociația pentru Dezvoltarea Infrastructurii Locale a Județului Harghita

 

Diverse

 

21. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 137/2013, privind aprobarea activităţilor prin care este implicat Consiliul Judeţean Harghita în managementul şi implementarea proiectului ”IMPLEMENTAREA DE SISTEM INFORMATIC DESTINAT GESTIUNII REGISTRULUI AGRICOL ȘI A SOLUȚIILOR SOFTWARE ÎN JUDEȚUL HARGHITA” Cod SMIS 48429, finanţat din cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice" 2007-2013, Axa III - „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public", DMI 2 - „Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice", Operaţiunea 1 - „Susţinerea implementării de soluţii de e-guvernare şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar" şi a obligaţiei asigurării resurselor financiare ale judeţului Harghita legate de acest proiect

 

22. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 138/2013, privind aprobarea activităţilor prin care este implicat Consiliul Judeţean Harghita în managementul şi implementarea proiectului ”IMPLEMENTARE DE SOLUȚII DE E-GUVERNARE ȘI REGISTRU AGRICOL ÎN FORMAT ELECTRONIC ÎN JUDEŢUL HARGHITA” Cod SMIS 48432, finanţat din cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice" 2007-2013, Axa III - „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public", DMI 2 - „Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice", Operaţiunea 1 - „Susţinerea implementării de soluţii de e-guvernare şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar" şi a obligaţiei asigurării resurselor financiare ale judeţului Harghita legate de acest proiect

 

 

23. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 136/2013, privind aprobarea activităţilor prin care este implicat Consiliul Judeţean Harghita în managementul şi implementarea proiectului ”IMPLEMENTAREA UNUI SISTEM INFORMATIC DESTINAT GESTIUNII REGISTRULUI AGRICOL ÎN FORMAT ELECTRONIC, RESPECTIV ACHIZIȚIONAREA SERVICIILOR DE DEZVOLTARE ȘI IMPLEMENTAREA SOLUȚIILOR SOFTWARE ÎN JUDEȚUL HARGHITA” Cod SMIS 48427, finanţat din cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice" 2007-2013, Axa III - „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public", DMI 2 - „Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice", Operaţiunea 1 - „Susţinerea implementării de soluţii de e-guvernare şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar" şi a obligaţiei asigurării resurselor financiare ale judeţului Harghita legate de acest proiect

 

24. Proiect de hotărâre privind aprobarea luării în administrarea județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita a drumurilor de legătură (2573 mp. din str. Târgului și 8440 mp. din drumul de exploatare) care vor fi folosite pentru a accesa terenul aferent Centrului de colectare selectivă a deșeurilor și care se află în proprietatea publică a Municipiului Toplița

 

25. Proiect de hotărâre privind aprobarea aderării comunei Racu, judeţul Harghita la Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Microregională  ”ALCSÍK”

 

 

26. Proiect de hotărâre privind aprobarea aderării comunei Siculeni, judeţul Harghita la Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Microregională  ”ALCSÍK”

 

27. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 160/2004 privind organizarea şi funcţionarea  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, cu modificările  şi completările ulterioare

 

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la primul punct de pe ordinea de zi

 

Proiecti de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 172/2012 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc- forma retrimisă

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 172/2012 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc- forma retrimisă.

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție pentru obiectivul de investiţii: “Amenajarea interioară a Centrului Multifuncțional al Consiliului Județean Harghita” Miercurea Ciuc, str. Szék nr. 152, județul Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție pentru obiectivul de investiţii: “Amenajarea interioară a Centrului Multifuncțional al Consiliului Județean Harghita” Miercurea Ciuc, str. Szék nr. 152, județul Harghita

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Proiectului Tehnic în vederea executării lucrărilor din cadrul contractului “PROIECTARE ŞI EXECUŢIE STAŢIE DE SORTARE ŞI STAŢIE DE COMPOSTARE REMETEA” care face parte din proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Harghita- forma retrimisă

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind aprobarea Proiectului Tehnic în vederea executării lucrărilor din cadrul contractului “PROIECTARE ŞI EXECUŢIE STAŢIE DE SORTARE ŞI STAŢIE DE COMPOSTARE REMETEA” care face parte din proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Harghita- forma retrimisă

Rezultatul votului: 24 Da, 3 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 386/2012 privind aprobarea organigramei și statului de funcții ale Spitalului de Psihiatrie Tulgheș

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  spune, că în cursul acestei zile trebuie să fie depusă un act, care lipsește din documentație. Dacă nu se va aduce până la sfârșitul ședinței, se va anula votul.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 386/2012 privind aprobarea organigramei și statului de funcții ale Spitalului de Psihiatrie Tulgheș

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind numirea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor pentru anul şcolar 2015 – 2016 – forma retrimisă

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind numirea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor pentru anul şcolar 2015 – 2016 – forma retrimisă

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Votul secret prvind numirea domnului Marcu Răducu Ioan ca reprezentant al Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor pentru anul şcolar 2015 – 2016.

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind numirea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Centrului Școlar Pentru Educație Incluzivă Ocland – forma retrimisă

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind numirea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Centrului Școlar Pentru Educație Incluzivă Ocland – forma retrimisă

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Votul secret privind numirea domnului Ványolós Ștefan Albert ca reprezentant al Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Ocland.

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 43/2014 privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr.120/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, Organigramei şi Statului de funcţii ale Centrului Cultural și de Arte – Lăzarea – forma retrimisă

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  spune, că această decizie niciodată nu s-a luat fără probleme, mereu au fost discuții.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 43/2014 privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr.120/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, Organigramei şi Statului de funcţii ale Centrului Cultural și de Arte – Lăzarea – formă retrimisă

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  roagă consiliul, ca să fie propuși 2 persoane pentru a face parte din Consiliul de Administrație al  Centrului Cultural şi de Arte – Lăzarea

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér propune pe domnul Bende Sándor.

Domnul consilier județean Sorbán Attila propune pe domnul Danguly Ervin

Domnul consilier județean Sándor Barna propune pe domnul Bege Károly.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba   întreabă, dacă cei propuși acceptă mandatul.

 

Se acceptă mandatul de către cei propuși.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  anunță, că din partea domnului primar din Lăzarea a fost propus ca membru în această comisie domnul Polgár Csaba, și Ferencz Tihamér.

   

Domnul consilier județean Danguly Ervin nu înțelege cum nu s-a făcut o înțelegere asupra persoanelor desemnate între fracțiuni, dat fiind, că fracțiunea UDMR are majoritate, poate să-și impună decizia. Și nu înțelege cum nu a putut fi împărțit direct componența membrilor în acest consiliu la nivelul fracțiunilor. Deja a semnalat în cursul anului trecut, că tevatura creată în jurul acestui consiliu nu este de înțeles, dar parcă acum începe să înțeleagă problema.

 

Domnul consilier județean Salamon Zoltán menționează, că fracțiunea dânsului nu a propus cu această ocazie pe nimeni, pentru că la împărțirea directă a locurilor în consilii a fost o înțelegere. Partidul Civic Maghiar atunci a cedat acest loc fracțiunii Partidului Popular din Transilvania primind loc într-un alt consiliu.  Întreabă fracțiunea UDMR, dacă aceea înțelegere atunci mai este în vigoare.

 

Domnul consilier județean Bende Sándor spune, că nu este în acest moment conducătorul fracțiunii UDMR, dar nu știe de înțelegerea menționată de domnul consilier județean Salamon Zoltán, nefiind de față la nici o discuție în acest sens. Colegii din Gheorgheni au decis, că ar dori să primească acest loc din Consiliul de Administrație al  Centrului Cultural şi de Arte – Lăzarea. De aceea au fost desemnați și doi colegi din partea fracțiunii. Repetă, că nu știe de nici o negociere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba   închide această discuție supune la vot aprobarea persoanelor nominalizate.

 

Votul secret privind Componenţa nominală a Consiliului de administraţie al Centrului Cultural şi de Arte – Lăzarea

 

Czimbalmos Attila - managerul Centrului

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Nu.

 

Lázár Zoltán - contabilul Centrului

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Nu.

 

Birta Antal- reprezentantul Preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Nu.

 

Ferencz Tihamér Lehel - reprezentant de prestigiu al vieţii culturale din judeţul

Harghita

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Nu.

 

Polgár Árpád Csaba - reprezentant de prestigiu al comunei Lăzarea

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Nu.

 

Danguly Ervin - consilier judeţean reprezentant ai Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 17 Da, 10 Nu.

 

Bege Károly - consilier judeţean reprezentant ai Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 16 Da, 11 Nu.

 

Bende Sándor - consilier judeţean reprezentant ai Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 11 Da, 16 Nu.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  aprobarea  modificării Anexei nr. 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind  aprobarea  modificării Anexei nr. 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentanților Consiliului Județean Harghita în calitate de membru titular și respectiv membru supleant în Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social pentru Formare Profesională

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind desemnarea reprezentanților Consiliului Județean Harghita în calitate de membru titular și respectiv membru supleant în Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social pentru Formare Profesională

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Votul secret privind desemnarea reprezentanților Consiliului Județean Harghita în calitate de membru titular și respectiv membru supleant în Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social pentru Formare Profesională

 

Barabás Csaba – membru titular

Rezultatul votului: 26 Da, 1 Nu.

 

Csíki Anna – membru supleant

Rezultatul votului: 26 Da, 1 Nu.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentanților Consiliului Județean Harghita în calitate de membru titular și respectiv membru supleant în Consorțiul Regional al Regiunii de Dezvoltare Centru privind Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic – formă retrimisă

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind desemnarea reprezentanților Consiliului Județean Harghita în calitate de membru titular și respectiv membru supleant în Consorțiul Regional al Regiunii de Dezvoltare Centru privind Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic – formă retrimisă

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Votul secret privind desemnarea reprezentanților Consiliului Județean Harghita în calitate de membru titular și respectiv membru supleant în Consorțiul Regional al Regiunii de Dezvoltare Centru privind Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic

 

Barabás Csaba – membru titular

Rezultatul votului: 22 Da, 2 Nu.

 

Csíki Anna – membru supleant

Rezultatul votului: 22 Da, 2 Nu.

 

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind numirea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Școlii Profesionale Speciale „Szent Anna” Miercurea Ciuc – forma retrimisă

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind numirea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Școlii Profesionale Speciale „Szent Anna” Miercurea Ciuc – forma retrimisă

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Votul secret privind numirea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Școlii Profesionale Speciale „Szent Anna” Miercurea Ciuc

 

Salamon Zoltán – reprezentant al Consiliului Județean Harghita

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Nu.

 

Ványolós Ștefan Albert – reprezentant al Consiliului Județean Harghita

Rezultatul votului: 24 Da, 2 Nu.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 80/2012 privind aprobarea desemnării reprezentanților Județului Harghita în Consiliul Director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru implementarea proiectului „Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Harghita”

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 80/2012 privind aprobarea desemnării reprezentanților Județului Harghita în Consiliul Director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru implementarea proiectului „Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Harghita”

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Domnul consilier județean Sebestyén Csaba se interesează despre procesul în curs a cazului din comuna Corund.

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului explică, că în ceea ce privește autorizarea,  din ambele părți s-a ajuns la o situație litigioasă, și Consiliul Județean Harghita a fost dată în judecată pentru autorizare, pentru care nu este stabilit un termen de judecată, dar și din partea instituției a fost pornit o acțiune de judecată. Aceea persoană fizică, căreia acolo, în mod ilegal, și neconform cu PUZ-ul i s-a acordat o autorizație de construcție, a fost atacat din partea Consiliului Județean Harghita. Termene încă nu sunt stabilite și procesele sunt în derulare.   

 

Votul secret privind desemnarea domnului Zsombori László reprezentantul Județului Harghita în Consiliul Director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru implementarea proiectului „Sistem integrat de management al deșeurilor în județele Harghita”

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind înaintarea către Guvernul României a cererii de emitere a unei hotărâri privind aprobarea preluării parțiale a imobilului, situat în municipiul Miercurea-Ciuc, str. Iancu de Hunedoara nr. 8, județul Harghita, împreună cu terenul aferent, din domeniul public al statului și administrarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Oltul” al Județului Harghita, în domeniul public al Județului Harghita,  în vederea amenajării Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției – forma retrimisă.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind înaintarea către Guvernul României a cererii de emitere a unei hotărâri privind aprobarea preluării parțiale a imobilului, situat în municipiul Miercurea-Ciuc, str. Iancu de Hunedoara nr. 8, județul Harghita, împreună cu terenul aferent, din domeniul public al statului și administrarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Oltul” al Județului Harghita, în domeniul public al Județului Harghita,  în vederea amenajării Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției – forma retrimisă

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea dării în chirie al unor spații din pavilionul nr. 13, situat în localitatea Bilbor, str. Principală nr.121, judeţul Harghita, aparţinând domeniului public al judeţului Harghita şi în administrarea Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita – forma retrimisă

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind aprobarea dării în chirie al unor spații din pavilionul nr. 13, situat în localitatea Bilbor, str. Principală nr.121, judeţul Harghita, aparţinând domeniului public al judeţului Harghita şi în administrarea Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita – forma retrimisă

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 120/2015 privind aprobarea solicitării, predării/primirii în folosință temporară pe o perioadă de 4 luni, cu titlu gratuit de către județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, a terenului cu suprafață de 10.145 mp., ocupat de depozitul de deșeuri menajere al orașului Băile Tușnad, împreună cu suprafețele adiacente pe care sunt răspândite haotic astfel de deșeuri, identificat prin coordonate cadastrale, de la proprietarul terenului Asociația Composesorat Tușnad, în vederea desființării depozitului de deșeu prin ridicarea și relocarea acestuia prin transport în cadrul proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita”

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 120/2015 privind aprobarea solicitării, predării/primirii în folosință temporară pe o perioadă de 4 luni, cu titlu gratuit de către județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, a terenului cu suprafață de 10.145 mp., ocupat de depozitul de deșeuri menajere al orașului Băile Tușnad, împreună cu suprafețele adiacente pe care sunt răspândite haotic astfel de deșeuri, identificat prin coordonate cadastrale, de la proprietarul terenului Asociația Composesorat Tușnad, în vederea desființării depozitului de deșeu prin ridicarea și relocarea acestuia prin transport în cadrul proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita”

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind darea în folosinţă gratuită a imobilului Vila nr.6 din localitatea Homorod Băi aflat în domeniul public al judeţului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita  în favoarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Munții Harghita – Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás

 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind darea în folosinţă gratuită a imobilului Vila nr.6 din localitatea Homorod Băi aflat în domeniul public al judeţului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita  în favoarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Munții Harghita – Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării subvenţiei pentru cofinanţarea activităţilor Direcţiei Județene pentru Sport și Tineret Harghita, în vederea organizării GALEI SPORTULUI HARGHITEAN pe anul 2015

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind aprobarea acordării subvenţiei pentru cofinanţarea activităţilor Direcţiei Județene pentru Sport și Tineret Harghita, în vederea organizării GALEI SPORTULUI HARGHITEAN pe anul 2015

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  spune, că modificarea constă în deplasarea unor sume între capitole. Deoarece, nu s-a realizat totul ce a fost planificat, au rămas sume nefolosite la achiziții și la unele investiții, majorându-se fondul de rezervă a instituției. Pentru că s-a lucrat și ieri la modificări, este și un Amendament de fond, care a fost comunicat și consilierilor județeni.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  Amendamentului de fond asupra proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba,  înainte de votarea pe articole a bugetului de venituri și cheltuieli, precizează, că votul la fiecare articol din proiectul de hotărâre se referă la toate anexele, capitolele, subcapitolele, titlurile, articolele, și aliniatele articolului respectiv.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  Art.1 a proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  Art.2 a proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  Art.3 a proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  Art.4 a proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  Art.5 a proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  Art.6 a proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  Art.7 a proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015. Trebuie știut, că în acest capitol se alocă bani pentru Spitalul de Psihiatrie din Tulgheș, pentru asigurarea apei de băut nu numai pentru spital, dar și pentru unitățile școlare din zonă. 

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  Art.8 a proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  Art.9 a proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  Art.10 a proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  Art.11 a proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  întregului proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea utilizării fondului de rezervă bugetară prevăzut în bugetul local al județului Harghita la dispoziția Consiliului Județean Harghita  pe anul 2015, pentru acordarea unui ajutor financiar orașelor Bălan și Cristuru Secuiesc și comunei Siculeni

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  menționează, că primarul din orașul Cristuru Secuiesc, domnul Rafai Emil, luptă de ani de zile pentru reabilitarea spitalului din localitate. Faptul, că aparține și de Spitalul din Municipiul Odorheiu Secuiesc, îngreunează asigurarea resurselor pentru funcționare. Este și un alt aspect, trebuie protejat imobilul, care este și monument înregistrat. Consiliul Județean Harghita contribuie acum, la sfârșit de an cu o sumă de 460.000 lei pentru reabilitarea acoperișului acestui spital prin modificarea articolului 1 din buget. Tot în cadrul acestui articol se va acorda 64.000 lei pentru reabilitarea sistemului de asigurare a apei și canalizării pentru Școala Generală ”Benedek Elek” din orașul Cristuru Secuiesc. Orașul este printre localitățile din județ, care la început de an nu a primit nici un sprijin din bugetul central, și Consiliul Județean Harghita a asumat încă de atunci sprijinirea  orașului la proiectele cu privire la drumurile comunale, sau la alte proiecte vitale, care servesc dezvoltarea acesteia. Astfel, acum se va vota un sprijin de 524.000 lei pentru orașul Cristuru Secuiesc. Are încredere, că până la sfârșitul anului orașul va putea cheltui această sumă, altfel va trebui să returneze consiliului județean, plătind și dobândă aferentă. Se vor mai acorda 100.000 lei pentru școala din orașul Bălan, pentru ridicarea unui gard în jurul liceului. Comuna Siculeni este o altă comună, care a fost lăsată afară cu ocazia distribuției sumelor din bugetul central. Se vor acorda 150.000 lei acestei comune, și este convins, că este mare nevoie de această sumă.        

    

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind aprobarea utilizării fondului de rezervă bugetară prevăzut în bugetul local al județului Harghita la dispoziția Consiliului Județean Harghita  pe anul 2015, pentru acordarea unui ajutor financiar orașelor Bălan și Cristuru Secuiesc și comunei Siculeni

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 77/2015 privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în Asociația pentru Dezvoltarea Infrastructurii Locale a Județului Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 77/2015 privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în Asociația pentru Dezvoltarea Infrastructurii Locale a Județului Harghita

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Votul secret privind desemnarea doamnei Pogonyi Enikő ca reprezentant al Consiliului Județean Harghita în Asociația pentru Dezvoltarea Infrastructurii Locale a Județului Harghita.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 137/2013, privind aprobarea activităţilor prin care este implicat Consiliul Judeţean Harghita în managementul şi implementarea proiectului ”IMPLEMENTAREA DE SISTEM INFORMATIC DESTINAT GESTIUNII REGISTRULUI AGRICOL ȘI A SOLUȚIILOR SOFTWARE ÎN JUDEȚUL HARGHITA” Cod SMIS 48429, finanţat din cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice" 2007-2013, Axa III - „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public", DMI 2 - „Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice", Operaţiunea 1 - „Susţinerea implementării de soluţii de e-guvernare şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar" şi a obligaţiei asigurării resurselor financiare ale judeţului Harghita legate de acest proiect

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  explică, că este vorba despre modificarea contractelor la toate cele trei hotărâri, care se referă la proiectele de E-guvernare, care implică de 3 ori 15 localități. Modificarea se referă la sumele neeligibile.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 137/2013, privind aprobarea activităţilor prin care este implicat Consiliul Judeţean Harghita în managementul şi implementarea proiectului ”IMPLEMENTAREA DE SISTEM INFORMATIC DESTINAT GESTIUNII REGISTRULUI AGRICOL ȘI A SOLUȚIILOR SOFTWARE ÎN JUDEȚUL HARGHITA” Cod SMIS 48429, finanţat din cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice" 2007-2013, Axa III - „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public", DMI 2 - „Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice", Operaţiunea 1 - „Susţinerea implementării de soluţii de e-guvernare şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar" şi a obligaţiei asigurării resurselor financiare ale judeţului Harghita legate de acest proiect

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 138/2013, privind aprobarea activităţilor prin care este implicat Consiliul Judeţean Harghita în managementul şi implementarea proiectului ”IMPLEMENTARE DE SOLUȚII DE E-GUVERNARE ȘI REGISTRU AGRICOL ÎN FORMAT ELECTRONIC ÎN JUDEŢUL HARGHITA” Cod SMIS 48432, finanţat din cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice" 2007-2013, Axa III - „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public", DMI 2 - „Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice", Operaţiunea 1 - „Susţinerea implementării de soluţii de e-guvernare şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar" şi a obligaţiei asigurării resurselor financiare ale judeţului Harghita legate de acest proiect

 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 138/2013, privind aprobarea activităţilor prin care este implicat Consiliul Judeţean Harghita în managementul şi implementarea proiectului ”IMPLEMENTARE DE SOLUȚII DE E-GUVERNARE ȘI REGISTRU AGRICOL ÎN FORMAT ELECTRONIC ÎN JUDEŢUL HARGHITA” Cod SMIS 48432, finanţat din cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice" 2007-2013, Axa III - „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public", DMI 2 - „Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice", Operaţiunea 1 - „Susţinerea implementării de soluţii de e-guvernare şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar" şi a obligaţiei asigurării resurselor financiare ale judeţului Harghita legate de acest proiect

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 136/2013, privind aprobarea activităţilor prin care este implicat Consiliul Judeţean Harghita în managementul şi implementarea proiectului ”IMPLEMENTAREA UNUI SISTEM INFORMATIC DESTINAT GESTIUNII REGISTRULUI AGRICOL ÎN FORMAT ELECTRONIC, RESPECTIV ACHIZIȚIONAREA SERVICIILOR DE DEZVOLTARE ȘI IMPLEMENTAREA SOLUȚIILOR SOFTWARE ÎN JUDEȚUL HARGHITA” Cod SMIS 48427, finanţat din cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice" 2007-2013, Axa III - „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public", DMI 2 - „Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice", Operaţiunea 1 - „Susţinerea implementării de soluţii de e-guvernare şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar" şi a obligaţiei asigurării resurselor financiare ale judeţului Harghita legate de acest proiect

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 136/2013, privind aprobarea activităţilor prin care este implicat Consiliul Judeţean Harghita în managementul şi implementarea proiectului ”IMPLEMENTAREA UNUI SISTEM INFORMATIC DESTINAT GESTIUNII REGISTRULUI AGRICOL ÎN FORMAT ELECTRONIC, RESPECTIV ACHIZIȚIONAREA SERVICIILOR DE DEZVOLTARE ȘI IMPLEMENTAREA SOLUȚIILOR SOFTWARE ÎN JUDEȚUL HARGHITA” Cod SMIS 48427, finanţat din cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice" 2007-2013, Axa III - „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public", DMI 2 - „Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice", Operaţiunea 1 - „Susţinerea implementării de soluţii de e-guvernare şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar" şi a obligaţiei asigurării resurselor financiare ale judeţului Harghita legate de acest proiect

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea luării în administrarea județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita a drumurilor de legătură (2573 mp. din str. Târgului și 8440 mp. din drumul de exploatare) care vor fi folosite pentru a accesa terenul aferent Centrului de colectare selectivă a deșeurilor și care se află în proprietatea publică a Municipiului Toplița

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind aprobarea luării în administrarea județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita a drumurilor de legătură (2573 mp. din str. Târgului și 8440 mp. din drumul de exploatare) care vor fi folosite pentru a accesa terenul aferent Centrului de colectare selectivă a deșeurilor și care se află în proprietatea publică a Municipiului Toplița

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea aderării comunei Racu, judeţul Harghita la Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Microregională  ”ALCSÍK”

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  menționează, că deși este curios, este nevoie ca două localități din zona Ciucului de Sus să asocieze la Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Microregională  ”ALCSÍK”, ca efectuarea serviciului de colectare a deșeurilor să poată fi realizată de ECO-CSIK SRL, societatea care asigură acest serviciu în zona Ciucului de Jos.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind aprobarea aderării comunei Racu, judeţul Harghita la Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Microregională  ”ALCSÍK”

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea aderării comunei Siculeni, judeţul Harghita la Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Microregională  ”ALCSÍK”

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind aprobarea aderării comunei Siculeni, judeţul Harghita la Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Microregională  ”ALCSÍK”

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la ultimul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 160/2004 privind organizarea şi funcţionarea  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, cu modificările  şi completările ulterioare

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 160/2004 privind organizarea şi funcţionarea  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, cu modificările  şi completările ulterioare

Rezultatul votului: 27 Da.

 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  mulţumeşte domnului Simon Mihály pentru traducerea sincron asigurat cu ocazia acestui ședințe, pentru că împrejurările erau puțin îngreunate dar speră, că s-a descurcat bine.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  invită la discuții reprezentanții localnicilor din orașul Cristuru Secuiesc.

 

Primarul orașului Cristuru Secuiesc, domnul Rafai Emil mulțumește pentru sprijinul acordat de Consiliul Județean Harghita pentru reabilitarea spitalului, având în vedere, că unitatea se află într-o situație favorabilă și nefavorabilă deodată. Favorabilă, pentru că este afiliată la Spitalul din Odorheiu Secuiesc și astfel nu s-a desființat, nefavorabilă, pentru că nu mai are personalitate juridică de 10 ani, și astfel  Spitalul din Odorheiu Secuiesc nu dorește să cheltuiască mulți bani cu asigurarea  funcționării acestei subunități. Autoritățile locale încearcă prin toate căile să descopere surse, care ar mai ajuta activitatea spitalului local, dar au fot respinși si de  Ministerul Sănătății, și de  Ministerul Culturii. Toamna ploioasă a rezultat inundarea etajelor superioare a spitalului și aparatul medical a depus o constatare cu privire la deteriorarea imobilului, care împiedică efectuarea actului medical. Din aceste considerente, este foarte recunoscător pentru sprijinul acordat de Consiliul Județean Harghita. Celălalt imobil, pentru care s-a alocat sprijin, este Școala ”Benedek Elek” din satul Filiaș, la care învață în majoritate copii de etnie romă, care sunt o categorie de persoane defavorizate. Nu sunt amenajate unități sanitare în incinta școlii, și nici nu dispune de aviz de funcționare. Astfel chiar merg banii unde trebuie, și banii vor fi cheltuiți în scopul de a reduce din aceste deficiențe.  Autoritățile locale va încerca să cheltuiască banii conform legislației.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba amintește, că au fost câteva idei vehiculate în presă  cu privire la situația Fabricii de Lactate din orașul Cristuru Secuiesc, dar s-a constatat, că situația nu este chiar așa de drastică, cum a fost dat de înțeles. Este vorba despre derularea unui proiect European, care necesită o stare de excedent la situațiile financiare. Din acest motiv s-a luat o decizie din partea conducerii fabricii de a reduce prețul de achiziție a laptelui cu 0,20 de bani.  Este îmbucurător, că în județ sunt mai multe proiecte câștigătoare, care acum primesc banii din fondurile Uniunii. Astfel, în bugetul consiliului județean au rămas sume necheltuite. Este vorba despre drumuri județene din zona Ciucului de Sus, din comuna Mădăraș, comuna Cozmeni. Și proiectul depus de Fabrica de Lactate din orașul Cristuru Secuiesc este între câștigători, dar ca bilanțul să nu reflecte o stare de deficit, și ca să poată obține  credite pentru prefinanțare, au fost nevoiți să reducă prețul de achiziție a laptelui. Dar nici astfel încă nu au ajuns sub nivelul prețului de pe piață. Paralel cu această decizie, se derulează o altă investiție majoră, finanțat din fonduri Europene nereturnabile. Roagă colegii din zonă să informeze oamenii, că este o știre nereală închiderea fabricii. Consiliul Județean Harghita a sprijinit și până acum, și va sprijini și în viitor funcționarea fabricii, care a fost un exemplu bun pentru a porni și alte asemenea unități, ca cel din comuna Frumoasa, și se intenționează înființarea altora în comunele Lunca de Sus,   Ciumani, Remetea. Cooperarea localnicilor în interesul dezvoltării regiunii va fi mereu avizat favorabil și sprijinit de către autoritățile județene.       

 

Domnul consilier județean Benyovszki Lajos este mulțumit de faptul, că pe lângă Spitalul Județean de Urgență Consiliul Județean Harghita a observat și greutățile spitalelor din orașele mai mici ale județului. După sprijinul acordat pentru comuna Praid, era mare nevoie să fie acordat și orașului Cristuru Secuiesc ajutor la nevoie. Are două întrebări. Unul pentru domnul vicepreședinte Incze Csongor. Este vorba despre situația reabilitării drumului spre satul Eliseni. De la domnul vicepreședinte Barti Tihamér se interesează de investiția cu privire la drumul județean din satul Șoimușu Mic spre orașul Cristuru Secuiesc. 

 

Domnul vicepreședinte Incze Csongor salută participanții la ședință. Răspunde domnului consilier, menționând că perioada trecută dinaintea ședinței era una deosebit de grea.  Reflectă asupra antecedentelor întâmplărilor din ultima vreme, ca să fie cu toții la curent. Până la toamnă intenționat a fost tras timpul cu reabilitarea drumurilor de la Eliseni și de la Șoimușu Mic, pentru că aceste drumuri au trebuit să suporte circulația a destul de multe camioane de mare tonaj. O suprafață aplicată de asfalt proaspăt ar fi fost distrus destul de repede. De aceea a fost prevăzut aceste reabilitări pentru perioada de toamnă a anului în curs. Dar au intervenit și alte probleme neprevăzute în cursul lunii octombrie. În cursul săptămânii viitoare se va ajunge la o înțelegere între proiectantul, executantul lucrărilor și referentul de specialitate. Mâine se vor depune documentațiile pentru a fi decontate de  autoritățile locale, după care imediat se vor putea întocmi contractele necesare cu executantul. Speră, că la sfârșitul săptămânii viitoare, sau cel târziu la începutul următoarei săptămâni vor porni lucrările.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba menționează, că în această țară procesul de derulare a investițiilor este foarte greoi. Este conștient de complexitatea coordonării unei astfel de lucrări și de efortul depus de domnul vicepreședinte. Chiar ieri a scris într-o corespondență către fracțiunea UDMR, că s-a ajuns în situația de a nu mai găsi societăți, cu care să poată colabora autoritățile locale. Societățile dictează ritmul și împrejurările lucrărilor, și autoritățile sunt în situația de a se mulțumi cu prestația lor, sau de a renunța total la investiția planificată. În această împrejurare, dacă s-a ajuns la finalizarea documentațiilor și începerea efectuării lucrărilor, dânsul este foarte mulțumit de prestația de lucru a domnului vicepreședinte și a colectivului de lucru a dânsului.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér răspunde la întrebarea domnului consilier Benyovszki Lajos. S-a înțeles cu executantul, că marți, sau luni va începe lucrul la drumul menționat până la pădure. Dar, ca la toate investițiile, au apărut problemele. De exemplu, specialiștii de la Ocolul silvic au sesizat, că în pădure numai pe porțiunea îngustă a drumului se poate lucra, restul este a fondului silvic și nu poate fi atins. Mai sunt și conductele Romgaz, care iarăți sunt o piedică în derularea lucrărilor. Pe acele tronsoane, unde trec aceste conducte nu s-a dat autrorizație de lucru.  Acum există o înțelegere scrisă, conform căreia la acele tronsoane, unde sub drum trece o conductă de gaz, să fie invitați și prezenți reprezentanții societății Romgaz. Trebuiau învelite aceste țevi, și mai sunt câteva astfel de probeleme pe porțiunea, care trece prin pădure. Dar până la pădure nu sunt probleme, și dânsul a dat ordinul începerii lucrărilor de reabilitare. Pe 2 noiembrie vor începe lucrările. Mai sunt două investiții în derulare tot în orașul Cristuru Secuiesc. Este vorba despre programul cu privire la deșeuri. Se tot întreabă lumea despre cheltuirea a multor milioane de euro în cadrul acestui program. Pe indicatoare este menționat o sumă, dar aceea sumă este pentru tot programul din județ, nu numai al orașului Cristuru Secuiesc. Clarifică situația, explicând ce este destinat orașului Cristuru Secuiesc. Este vorba despre 2 contracte. Unul este pentru amenajarea unei stații de selectare a deșeurilor într-o curte, un spațiu îngrădit, în care vor fi amenejate 10 containere, și în mod voluntar, locuitorii din oraș vor putea să depoziteze în mod selectiv deșeurile special adunate. De exemplu, dacă la o construcție a rămas moloz, se va putea depune în containerul destinat acestuia. Nu mai trebuie să plătească pentru ridicarea acestor deșeuri din fața locuințelor din tomberoane speciale. În oraș a funcționat un depozit de deșeuri, unde a fost colectat deșeu timp de 10 ani. Închiderea acestuia se va reliza în cadrul aceluiași proiect. Valoarea totală a celor două proiecte este mai mult de 3.000.000 lei. 754.000 lei sunt destinate amenajării drumului către curtea selectivă, și 2.300.000 lei pentru transportul deșeurilor și ecologizarea terenului. Până acum s-a transportat 19.050.000 mc de deșuri de acolo în depozitul din Miercurea Ciuc. Aceasta este în jur de 70% din cantitatea totală. Până la mijlocul lunii noiembrie va fi finalizat transportul, și se va trece la ecologizarea terenului. Va rămâne acolo numai un spațiu gol.

 

Domnul consilier județean Thamó Csaba adăugă câteva aspecte cu privire la problema Fabricii de Lactate din orașul Cristuru Secuiesc. Este întru-totul de acord cu domnul președinte. Funcționarea fabricii este o necesitate vitală pentru gospodarii din zonă, care se ocupă cu creșterea animalelor. Pe de altă parte, este și o activitate, care creează locuri de muncă. Roagă colegii și conducerea Consiliului Județean Harghita, ca funcționarea acestei fabricii, și a altor asemenea intreprinderi rezultate prin cooperarea localnicilor o prioritate la luarea deciziilor. Veștile vehiculate în presă erau, că se oprește activitatea fabricii. După o oprire, sau stagnare este mult mai greu repornirea activității. În jurul producerii produselor lactate s-au organizat mai bine oamenii. În domeniul cărnii încă nu s-a ajuns la acest nivel. Ar fi necesar și acolo o înaintare.

Felicită pe domnii viceprimari pentru reabilitarea drumului pe dealul de pe lângă satul Chinușu. S-a realizat un drum bun și metodele experimentate acolo se pot folosi și cu ocazia altor lucrări. Întreabă, dacă porțiunea de drum între comuna Ulieș și satul Daia va fi reabilitată.

După cunoștințele dânsului, dinspre satele Șoimușu tot nu circulă autobuze spre orașul Cristuru Secuiesc, dar nici spre reședința de județ. Propune, dacă se poate, să fie și această deficiență remediată. 

 

Domnul consilier județean Becze István amintește cu plăcere multe evenimente, la care a participat în orașul Cristuru Secuiesc. Vrea să informeze colegii despre o invitație la un eveniment organizat de județul Békés din Ungaria, județ înfrățit cu județul Harghita, la care a participat, după care a participat și la orașul Gyula din Ungaria la câteva evenimente organizate.

            Este dezamăgit de scoaterea a trei proiecte de pe Ordinea a de zi de astăzi. Este vorba de cele două proiecte de hotărâri referitoare la contribuția pentru asociațiile microregionale. Pe de o parte aparatul consiliului a inițiat înființarea acestora cândva, și aveau un rol important în realizarea colaborării între autoritățile locale. Câștigarea a multor proiecte din cadrul Programului Leader, sau a Programelor de Dezvoltare Regională undeva lor se datorează. Dânsul cunoaște mai mult funcționarea asociației microregionale din zona Ciucului, dar știe, că peste tot în județ acestea funcționează foarte bine. Speră, că la o ședință următoare vor fi iar pe Ordinea de zi și vor fi plătite contribuțiile necesare din partea Consiliului Județean Harghita.  Ar trebui schimbat procedura achitării contribuțiilor în sensul, ca să fie plătite în timp pentru toate asociațiile microregionale, unde  Consiliul Județean Harghita este asociat. Dacă se acordă contribuțiile numai la sfârșit de an, în cursul anului nu pot desfășura activități.

Cu privire la proiectul de hotărâre care prevedea o participare de 2% la un Program al societății HARVIZ, menționează, că această societate este singura din județ, care poate să participe la programele operaționale de protecția mediului. Pentru multe localități această societate a realizat sistemul de apa și canalizare în cei 7 ani trecuți. Tot atâtea probleme ar putea rezolva și în anii ce urmează. Sunt pregătiți pentru depunerea proiectelor, și numai această hotărâre lipsește din documentația ce ar trebui depusă. Ar fi bine, dacă măcar la următoarea ședință ar primi votul consiliului.         

 

Domnul consilier județean Csillag Péter confirmă disperarea și consternarea gospodarilor la veștile nefavorabile cu privire la Fabrica de Lactate din orașul Cristuru Secuiesc. Mai ales, dacă măsura este retroactivă, în ceea ce privește reducerea valorii de achiziție a laptelui. Presa ar trebui să fie mai atentă la formularea problemelor. Dacă pentru 2-3 luni se aplică o măsură de constrângere în interesul obținerii unui bilanț pozitiv, acest lucru nu înseamnă, că se apropie o catastrofă. Ar trebui comunicat o corectare în presă. Gospodarii sunt foarte sensibili la astfel de anunțuri. Nu este de ajuns, că pentru animalele de procesare negustorii plătesc 1,5 lei / Kg. Înseamnă, că pentru o vacă de 500 de Kg se oferă cel mult 700-800 lei. Trebuie să fie o prioritate menținerea acestei ramuri a economiei din județ. Creșterea animalelor se desfășoară în condiții ecologice, sănătoase. Ar trebui oprit importarea animalelor de dinafară, ca cele crescute aici să poată fi vândute.

            Biserica Catolică din Valea Rece, unde trăiesc 2.500 de enoriași dispersați pe lângă o porțiune de drum de 12 Km, în colaborare cu localnicii a construit o Casă de înmormântare și o anexă de administrație în anul 2012. Dar până la urmă a rezultat și o capelă cu 400 de locuri. La acest amplasament a contribuit de trei ori și Consiliul Județean Harghita, pentru care transmite recunoștința locuitorilor din localitate. La 5 noiembrie 2015 va fi organizat evenimentul de inaugurare, festivitate, la care invită pe toți consilierii județeni.     

 

Domnul consilier județean Kozma István vorbește despre viața sportivă din județ. Mai concret, este preocupat de situația deteriorată a pistelor și terenurilor de sport. Se uită cu invidie la terenurile de fotbal frumos amenajate când trece prin comunele Feliceni și Porumbeni. În județ sunt însă multe altele, care sunt într-o stare de deteriorare avansată și numai pentru a face sport nu sunt potrivite. În anii trecuți Programul ”CLACĂ” a avut ca obiectiv reabilitarea unităților de educație, copii. Întreabă, dacă s-ar putea porni un program asemănător în interesul reabilitării terenurilor de sport, a vestiarelor și a împrejurimilor terenurilor.   Ar putea participa asociațiile sportive locale, sportivii din localități, și toți cei interesați.

 

Domnul consilier județean   Bege Károly în numele Comisiei de validare declară, că s-au numărat voturile exprimate aferente proiectelor de hotărâri discutate în această ședință. Nu a fost ușor de realizat având în vedere numărul mare de persoane desemnate. În afară de Consiliul de Administrație de la Centrul Cultural și de Arte Lăzarea, toate persoanele desemnate au primit votul favorabil necesar. La  Centrul Cultural și de Arte Lăzarea domnul consilier județean Danguly Ervin a primit 17 voturi favorabile, 10 voturi negative, domnul consilier județean Bege Károly a primit 16 voturi favorabile și 11 nefavorabile, iar domnul consilier județean Bende Sándor a primit 11 voturi favorabile și 16 voturi nefavorabile.

 

Domnul consilier județean   Danguly Ervin mulțumește pentru încrederea acordată și consideră primirea acestui vot o dovadă, că se poate trăi și conviețui prin colaborare împreună cu alții, chiar dacă sunt deosebiri de apartenență, caracter, convingeri, religii, naționalitate, etc.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba dorește activitate fructuoasă membrilor noi ale consiliilor de administrație.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér explică situația drumului de la satul Daia. Este în pregătire un proiect POR, care are o valoare de 12.000.000 euro. Se va reabilita o porțiune de 57 de Km și va lega județele Harghita și Covasna. Va trece prin comuna Ocland, satele Orășeni, Daia și va coborâ spre bifurcația din satul Tăureni. Este un proiect European și acum sunt anunțurile pentru proiectări.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba speră, că se vor mai înființa asociații particulare cu activitate de prelucrare a cărnii și a laptelui. Autoritățile locale și județene sprijină aceste inițiative. Cu privire la terenurile de sport, este îmbucurător, că și unul din reprezentanții tineretului din consiliul județean a adus în discuție tema. La discutarea bugetului în cursul toamnei se va ocupa și de această problemă. Au fost purtate discuții și cu conducătorii asociațiilor de fotbal din județ. La echilibrarea bugetului ar trebui inițiat un Program ”CLACĂ” cu acest obiectiv. A fost pomenit satul Betești, ca exemplu. Ar fi necesar amenajarea unor vestiare cum s-a realizat acolo.  Dacă se poate realiza din lemn, și conform metodei, cum s-a procedat și până acum, că Consiliul Județean Harghita asigură sumele necesare achiziționării materialelor pentru lucrări, jucătorii, simpatizanții, și cei interesați ar putea realiza aceste vestiare și anexe. Sigur vor mai fi și contribuții din partea autorităților locale și sponsorizări particulare. S-a înțeles cu asociațiile de fotbal, că se anunță proiectanții cu privire la pregătirea unor proiecte tip, care se pot folosi în mai multe locații. Ar fi vorba despre construcții fără fundație, așezate numai pe stâlpi de beton. Astfel și avizarea ar fi mai simplă. În prima fază, lucrările ar începe la echipele, care participă la competiția județeană. Ei au nevoie cel mai urgent de împrejurări îmbunătățite, pentru că au cheltuieli mai însemnate inclusiv la arbitraj cu ocazia meciurilor. Dacă va fi necesar, se va convoca ședință extraordinară la 5 noiembrie și până atunci trebuie reflectat asupra acestei probleme. Va fi discutat pe lângă partea de reabilitare și prețul pentru arbitraj. 

 

Domnul consilier județean  Proca Ion felicită sărbătoritul din această ședință și îi mulțumește pentru modul excepțional prin care la finalul festivității a vorbit despre posibilitatea vieții în comun a tuturor. Celălalt motiv, pentru care ia cuvântul și în calitate de președinte al comisiei sociale, este faptul, că orașul Cristuru Secuiesc este locul din județul Harghita, care este cea mai bogată în servicii sociale. Cândva, când  domnul consilier județean Benyovszki Lajos era primar ul orașului Cristuru Secuiesc, și dânsul lucra la Direcția de Asistență Socială, s-au creat aceste servicii sociale din voința comună a Consiliului Județean Harghita și a primăriei orașului. Este recunoscător față de locuitorii din zonă, care au dat dovadă de asimilare a acestor servicii cu rapiditate, a transferului copiilor orfani, și nevoiași din instituțiile mamut create din sistemul anterior. În acest oraș era cea mai mare Casă de orfani din țară. La vremea, când dânsul era director la Direcția de Asistență Socială, casa de orfani din Cristuru Secuiesc avea peste 600 de copii instituționalizați. Era de neimaginat situația aceea. Faptul, că acum toți acești copii sunt transferați în servicii sociale la nivel familial, înseamnă, că toți cei implicați au muncit mult, având susținerea localnicilor din zonă.  Felicită pe toți cei, care au contribuit la această realizare.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește pentru invitație orașului Cristuru Secuiesc, organizatorilor și  tuturor celor prezenți pentru participarea la Ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 28 octombrie 2015 cu număr de înregistrare  nr. 26208 / 09.11.2015 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc, la  07 ianuarie 2016

 

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Secretarul Judeţului

Egyed Árpád

 

 

Director general

Romfeld Mária Magdolna

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter