Consiliul Judeţean Harghita
miercuri, 04 decembrie 2024 21:33:44
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 7 decembrie 2015

ROMÂNIA

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 7 decembrie  2015

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 7 decembrie  2015

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. Crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1.

BORBOLY CSABA

UDMR

2.

AMBRUS SÁNDOR

UDMR

3.

ANDRÁS ATTILA

UDMR

4.

BARTI TIHAMÉR

UDMR

5.

BECZE ISTVÁN

UDMR

6.

BEGE KÁROLY

UDMR

7.

BENDE SÁNDOR

UDMR

8.

BENYOVSZKI LAJOS

UDMR

9.

BÍRÓ BARNA BOTOND

UDMR

10.

BURUS-SIKLÓDI BOTOND

UDMR

11.

CSILLAG PÉTER

MPP - PCM

12.

DAJKA TÜNDE

UDMR

13.

DANGULY ERVIN

EMNP - PPMT

14.

FERENCZ-SALAMON ALPÁR

UDMR

15.

INCZE CSONGOR

UDMR

16.

JÉRE ELEMÉR

UDMR

17.

KOZMA ISTVÁN FLORIN

UDMR

18.

MARCU RĂDUCU IOAN

PSD

19.

MIKLOS GHEZA

UDMR

20.

OROSZ-PÁL LEVENTE

EMNP - PPMT

21.

POP ADRIAN

PNL

22.

PROCA ION

PNL

23.

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

24.

SALAMON ZOLTÁN

MPP - PCM

25.

SÁNDOR BARNA

UDMR

26.

SEBESTYÉN CSABA-ISTVÁN

MPP - PCM

27.

SORBÁN ATTILA

EMNP - PPMT

28.

SZENTES ANTAL

UDMR

29.

THAMÓ CSABA

MPP - PCM

30.

TÓÁSÓ LÁSZLÓ

UDMR

31.

VÁNYOLÓS ISTVÁN ALBERT

UDMR

 

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba, prin Dispoziția nr. / 2015, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 3 și art. 106 alin. 1 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările și modificările ulterioare.

Domnul președinte Borboly Csaba îi roagă pe comisia juridică și comisia economică să studieze materialul înainte de a începe ședința,  la juridic, domnul Benyovszki și la economic Biró Barna. Întreabă câte minute solicitată și să semnalizeze când sunt gata. Până atunci invită să servească o cafea, un pahar de apă.

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita în . Comisia juridică are o părere și crede că are și comisia economică. Întreabă pe domnul secretar al județului, dacă sunt prezenți 16 consilieri.

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului salută cei prezenți și declară, că în conformitate cu Legea administrației publice locale nr. 215/2001, sunt îndeplinite condițiile pentru desfășurarea ședinței extraordinare a Consiliului Județean Harghita. Din cei 31 de membrii în funcție sunt 8 consilieri județeni absenți: Bege Károly, Danguly Ervin, Sorbán Attila, Thamó Csaba Zsolt Béla, Pop Adrian, Rácz Árpád, Sebestyén Csaba-István și Marcu Răducu Ioan.  Consiliul județean este legal întrunit, ședința este statutară, cu consilierii prezenți are scorul valabil și poate lucra, poate lua decizii.

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește domnului secretar. Vorbește despre caracterul de excepționalitate al acestei ședințe, care este dat de faptul, că din păcate din București nu trimit banii cum ar trebui, iar ministerul încă nu a dat banii pentru proiectul de gestionare a deșeurilor și asta s-ar putea să rămână până în ianuarie. În schimb proiectul trebuie să meargă înainte și banii pe care vor fi cheltuiți în acest an, având un termen, dar domnul vicepreședinte va prezenta mai detaliat, vor putea primi înapoi. În schimb ceea ce nu va fi cheltuit în acest an, nu o să-i primească înapoi la anul. Pot deconta ceea ce cheltuiesc în acest an, iar pentru asta trebuie să apeleze la un credit rapid și dacă în ianuarie se dau banii, atunci pot restitui acest credit. De fapt sunt probleme de pre finanțare, fiindcă în această lună trebuie cheltuit aproximativ 100 de milioane de lei. Au ajuns lucrările în această fază și asta nu putea să aștepte până la ședința de joi, deoarece termenul a fost

 vineri, ca să solicită bani și din acest motiv au solicitat ca în această zi să se adună. A dat cuvântul domnului vicepreședinte Barti Tihamér, să spună mai detaliat care este situația.

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér mulțumește domnului președinte. Așa cum a spus și domnul președinte, această ședință este legat de proiectul cu deșeurile, deoarece Consiliul Județean Harghita cheltuiește mult mai mulți bani pentru investiții, decât în anii anteriori. Din acest motiv unii au spus, că împotriva faptului, că bugetul Consiliului Județean Harghita a crescut față de anii anteriori, tot nu este suficient această sumă ca să pot fi terminate aceste proiecte. Trebuie știut, că plățile se fac în așa fel, respectiv decontarea proiectelor europene arată în felul următor: ceea ce se plătește până pe 31 decembrie și sunt cheltuieli eligibile, acelea vor fi decontate în așa fel încât actele trebuie depuse până pe 28 februarie, dar evident cheltuielile respective trebuie plătite până pe 31 decembrie. Așa cum a spus domnul președinte, ideea ar fi să cheltuie cât mai mulți bani din bugetul european și din acest motiv este nevoie de așa zisa pre finanțare, pe care, după aprobarea documentațiile și deconturilor, care vor fi depuse la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie. Ultimul decont se conturează aproximativ de 47 de milioane, dar anul acesta vor fi depuse și alte deconturi, săptămânile următoare, dar nu au o garanție, că banii vor veni 100%, deoarece Ministerul are obligația ca ceea ce va fi cheltuit anul acesta, anul viitor să deconteze. Vorbește despre faptul, că ei încercă să cheltuie banii, dar nu au o garanție că vor primi de la stat acești bani. Este important, că au reușit să cheltuie mult mai mulți bani, decât au avut în bugetul crescut, dar asta va si decontat și astfel la anul vor avea un buget și mai bun. Spune, că dacă are cineva ceva întrebări, atunci va răspunde, iar cheltuielile mari vin la sfârșit, deoarece comanda liniilor tehnologice, fabricarea lor are nevoie de mai multe luni, agregatele acum au ajuns la decont, săptămânal ajung linii tehnologice în județe și acestea trebuie plătite.

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt întrebări, intervenții. Vorbește despre modificări, în preambul după 30 de mii de lei în loc de proces verbal de afișare va fi referatul direcției generale și economice cu același număr și la comisii prima este comisia economică și al doilea este comisia juridică în preambul, asta vor fi modificările. Deci inițiez cu aceste modificări. Deci astea ar fi micile modificări în preambul, în afară de asta dacă are cineva ceva.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea contractării unui împrumut în valoare de maximum 30.000.000 lei, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 46/2015 pentru stabilirea unor măsuri financiare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Rezultatul votului: 23 Da.

Domnul președinte Borboly Csaba spune domnului Bicăjanu să meargă repede către București, pentru că încă Ministerul trebuie să ia o decizie, asta a fost primul pas ce au făcut aici, dar speră că vor economisi astfel 30 de milioane de lei. Spune, că dacă tot s-au adunat, dacă are cineva ceva întrebări, propuneri, atunci are cuvântul. Informează pe cei prezenți, că vineri se vor întâlni la Zetea, pe data de 11. Au solicitat ajutor din partea comisiei de învățământ pentru această ședința și să încearcă să fie atenți ca la anul, în ceea ce privește învățământul profesional, cu ce activități doresc să iasă în mod deschis către părinți, către școli, către angajatori, ca pentru toți să fie vizibil ce fac, în ce lucruri pot conta pe ajutorul Consiliului Județean Harghita și ce au făcut până acum. Toate acestea să fie puse la un loc. Dorește un material în acest sens și aici mulțumește domnului consilier Burus pentru ajutor, deoarece a pus la dispoziție strategia Asociației Pedagogilor și de aici ar scoate ceea ce se referă la județul Harghita și ar pune lângă asta diferitele sarcini care reies din structurile interne, ca toate acestea să fie într-un singur loc și asta ar prezenta ca un plan de acțiune. Nu de altceva, dar dacă e adevărat, atunci proiectul de buget prevede, că  în continuare vor putea da bani pentru echilibrare. La Odorhei a apărut ceva despre ce face, ce nu face, cum face Consiliul Județean, crede, că dacă stabilesc foarte bine directivele, atunci fiecare localitate poate să adere la acestea și atunci când solicită bani pentru echilibrare Consiliile Locale, atunci știu care sunt acele priorități cu care merită să se adreseze Consiliului Județean. Dacă rolul Consiliului Județean ar fi doar să dea ceva bani fiecărei localități și fiecare ar face ce vrea, atunci nu ar exista Consiliul Județean. Rolul consiliilor județene sunt, conform instituției, să coordoneze și să echilibreze. De fapt echilibrarea despre asta vorbește, ce crede acest corp de consilieri, cu 31 de membrii, care sunt sarcinile ce trebuie făcute în acest județ în parteneriat cu Consiliile Locale, deci asta ar fi un punct la ședința din Zetea. Speră, că vor putea pregăti până atunci și dacă rămâne așa, ca în continuare ei să pot dea banii pentru echilibrarea bugetelor. Va rămâne în atribuțiile Consiliului Județean, așa cum a fost și în toamnă, atunci va trebui să anunțe programele de finanțare către Consiliile Locale și atunci o să aibă o imagine clară. Are încredere, că și în ceea ce privește trotuarele vor putea lua o decizie la Zetea. Îl roagă pe domnul secretar, pe domnul vicepreședinte, ca aceea concretizare, care la ședința trecută nu s-a întâmplat, să se facă și să nu le fie rușine la Zetea. E și problema cu 30 de milioane, dar și trotuarul din Zetea, nu spune că e la fel de important, dar să-l gestioneze în așa fel, parcă ar fi la fel de important, ca să se poate aproba programul pentru Zetea. Îi roagă pe colegi, oricine orice idei, propuneri are să  trimite și fracțiunile la fel, ceea ce privește bugetul de anul viitor. În cadrul aparatului se lucrează la bugetul de anul viitor. Spune, că nu pot să trimită încă un asemenea material, fiindcă nu au primit cifrele, cum se vor forma cifrele, dar directivele, prioritățile, domeniile, pe care să le crească în mod mai accentuat, sau să fie făcut programe de finanțare. Îi roagă pe domnii consilieri, dacă au idei, propuneri să trimită, și să discută despre ele. Dacă parlamentul în mod accelerat aprobă bugetul, atunci Consiliul Județean în ianuarie să aibă buget, respectiv păreri, propuneri, ceea ce privește bugetul național, activitățile de anul viitor, ceea ce privește învățământul profesional. Vorbește despre faptul, că au fost împreună cu domnul Burus la Budapesta, ca reprezentant al Asociației Pedagogilor, la începutul săptămânii trecute și se pare, că din Ungaria acei bani care au venit pentru învățământul profesional, vor veni și în continuare, fiindcă anul viitor va fi anul întreprinzătorilor tineri și crede că acei tineri, care învață o

profesie, cu o puțină perfecționare îi pot transforma în oameni, care se descurcă singuri. Dacă cineva, de exemplu un zugrav, va fi capabil să ducă o contabilitate și să facă o ofertă de preț, atunci nu trebuie să fie angajat, poate fi propriul stăpân. Acești bani, care vor ajuta și aceea strategie, pe care l-au aprobat, dar și în alte subiecte, cum ar fi proiecte europene și o serie de măsuri, pe care trebuie să le ia și guvernul României, cum ar fi garanția tinerilor, care ar trebui să ajute tinerii să se angajeze și aici trebuie să se ia aceste măsuri. La acest drum din Budapesta, s-a întâlnit cu domnul Potápi Árpád, cu domnul Cseresnyés Árpád, amândoi secretari de stat și alți funcționari, cu care au încercat să discută, ca în așa fel să se compună resursele, ca din puțin să pot să scoate mult. Întreabă, dacă în legătură cu ședința din Zetea are cineva ceva? Dă cuvântul domnului Salamon Zoltán.

Domnul consilier județean Salamon Zoltán pune două întrebări către domnii vicepreședinți și către domnul președinte. Mass-media s-a ocupat cu aceste probleme, dar nu au primit un răspuns și ca un consilier ales pune și el întrebarea. Una este problema indicatoarelor bilingve de pe drumul 132. În ziua limbii maghiare a fost distribuit foarte corect niște insigne, care îndeamnă la bilingvism. Spune, că întrebarea ar fi către domnul vicepreședinte, care răspunde de investiții, că dacă acest lucru ar fi trebuit să facă proiectantul sau executantul? Nu numai ca fracțiune, ci și ca președinte a primit o asemenea întrebare, a primit o scrisoare, deci conducătorii auto de pe Valea Homorodului au întrebat ce s-a întâmplat cu aceste indicatoare bilingve? O altă întrebare este iarăși interesat de opinia publică, drapelul Județului Harghita a dispărut de pe clădire, care este motivul pentru care s-a făcut acest lucru?

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér mulțumește pentru aceste întrebări. În ceea ce privește drumul 132, deoarece s-a ocupat mai cu el, dă răspunsul. Trebuie știut, legat de drumul 132, acel proiect a fost comandat de către Ministerul Dezvoltării, ei au plătit, ei au comandat în forma în care este proiectul, deci de fapt aparține de categoria: ei fac proiectul, noi facem execuția și asta în 2007, conducerea de atunci a județului, a aprobat-o și forma aceea va fi executată. Au fost indicatoare monolingve în acel proiect, asta e, se știe, și Consiliul Județean, și cei care trăiesc acolo știu foarte bine, că aceea lucrare a stagnat timp de 2 ani și în condiții foarte grele au reușit să circule pe acel tronson. Anul acesta au reușit să pornească acest proiect. Spune, că el este vicepreședinte de un an jumate și răspunde de investiții, deci au reușit să readucă de pe marginea prăpastiei acel proiect, fiindcă toți au crezut, că acei 57 de milioane de lei, pe care i-au primit pe acest proiect va trebui plătit înapoi. Au crezut, că nu vor reuși să termine la sfârșitul anului, la fel ca la proiectul cu deșeurile, ceea ce va fi plătit până la sfârșitul anului, va fi decontat, ceea ce nu, nu. Dacă în proiect sunt lucruri, care sunt omise, atunci trebuie știut, că tot proiectul devine neeligibil și se pot aștepta la colecții și chiar pot primi o colecție 100% la acest proiect. Spune, că trebuie să spune un lucru, partea mass-media nu e ok. Este un subiect foarte delicat în cazul proiectelor UPM și trebuie știut, că proiectul a fost aprobat în această formă. Va fi executată în acestă formă, dar ceea ce este foarte important, că bilingvismul, asta nu este o întrebare, că îi vor cu toții, dar trebuie știut, că în cazul acestui proiect indicatoarele vor fi executate în aceea formă, cum a fost aprobat de Minister și de către Consiliul Județean. În schimb, ceea ce doresc să fie făcut, ca din cheltuieli separate să rezolve și această parte a problemei. Înseamnă, că vor rezolva și vor reglementa astfel și problematica inscripțiilor în limba maghiară. Este important, că mai este 7,5 milioane de lei de plătit în acel proiect până la sfârșitul anului și adevărul este că ar dori, să nu trebuie plătit înapoi acești 57 de milioane de lei în anul viitor. Din acest motiv, vor să termine acest proiect și să încheie în acest an.

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că la întrebarea a doua, o să răspundă la Zetea. Întreabă dacă sunt alte întrebări, propuneri, observații, orice. Mulțumește foarte mult, că au venit și că au făcut posibil ca domnul vicepreședinte și echipa lui să lucreze, într-adevăr acum este o prioritate să aducă banii în județ.

Minuta ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 7 decembrie 2015 cu număr de înregistrare  nr. 30364/ 17.12.2015 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc, la  26 ianuarie 2016

 

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Secretarul Judeţului

Egyed Árpád

 

 

Director general

Romfeld Mária Magdolna

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter