Consiliul Judeţean Harghita
vineri, 19 aprilie 2024 19:21:26
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 13 martie 2017

JUDEŢUL HARGHITA                                                                        

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 13 martie 2017

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 13 martie 2017

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

Borboly Csaba

UDMR

2

Albert Mátyás

PCM- MPP

3

Barti Tihamér

UDMR

4

Becica Mihai

PSD

5

Becze István

UDMR

6

Bende Sándor

UDMR

7

Berde László

UDMR

8

Biró Barna Botond

UDMR

9

Brezovszky Gheorghe-Adam

PSD

10

Csillag Péter

PCM- MPP

11

Ciobanu Adrian-George

PNL

12

Dajka Tünde

UDMR

13

Derzsi Zoltán

UDMR

14

Ferencz-Salamon Alpár-László

UDMR

15

Incze Csongor

UDMR

16

Kassay Lajos-Péter

UDMR

17

Kolcsár András

EMNP-PPMT

18

Kolozsvári Tibor

UDMR

19

Kolumbán Dávid

UDMR

20

Lőrincz Csilla

UDMR

21

Mezei János

PCM- MPP

22

Nagy Pál

EMNP-PPMT

23

Portik Erzsébet

UDMR

24

Proca Ion

PNL

25

Rátz István

UDMR

26

Rugină Dan Ciprian

PSD

27

Salamon Soltán

PCM- MPP

28

Sándor György

UDMR

29

Sebestyén Csaba

UDMR

30

Szentes Antal

UDMR

31

Zakariás Zoltán

EMNP-PPMT

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  571 / 2017, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 2 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita în Căminul Cultural din comuna Sânsimion Județul Harghita. Mulțumește domnului primar Kozma István, care a fost și consilier județean în mandatul anterior pentru invitație, și domnului consilier județean Becze István, că s-a ocupat cu organizarea. S-a primit invitație și din partea Municipiului Gheorgheni pentru a fi gazda ședinței Consiliului Județean Harghita, dar cu o altă ocazie, când împrejurările vor fi mai favorabile luării unor decizii pentru dezvoltarea Municipiului Gheorgheni, se va onora invitația. Pe lângă domnul primar, salută și pe domnul viceprimar Csató Gábor, pe consilierii locali prezenți: Lukács István, Borbély Ignácz, Cseke Béla, Sándor Árpád, Czikó Levente, și Sándor Előd. Salută pe doamna Damikó Gizella, domnul secretar al comunei, Veress László, conducătorul Composesoratului din comună, Boga Dénes, conducătorul Asociației de lapte, domnul Ambrus Ferencz, și directorul școlii, domnul Lőrincz Zoltán. La dezvoltările din comuna Sânsimion, Consiliul Județean Harghita a contribuit semnificativ în ultimii ani. Fie vorba despre repararea podurilor de trecere peste râul Olt, sau despre reabilitarea drumurilor județene 123 și 123A, care trec prin comună, dar și la reabilitatrea altor drumuri comunale, au fost alocate sume importante în interesul dezvoltării comunei. Și această incintă, în care se desfășoară ședința a fost pusă la punct cu ajutor din partea Consiliului Județean Harghita. Dar tot așa s-au reabilitat și școlile din amândouă sate, și casele de cultură, ca dezvoltarea să fie la nivelul așteptărilor localnicilor. În acest an a fost asigurat o sumă mai mare comunei Sânsimion cu ocazia ședinței Consiliului Județean Harghita din comuna Zetea, pentru construirea rețelei de gaze comunale. Acest proiect va favoriza implementarea unui alt proiect major în viitor, prin care problema cartofului produs în zonă să poată fi gestionată.  Nevoile și posibilitățile pieței de desfacere al acestui produs sunt foarte greu de calculat de producătorii și gospodarii din județul Harghita. A fost o preocupare și cu privire la soarta fabricii de bere din comuna Sânsimion, care este considerat o problemă importantă. A fost luată o decizie deja în acest sens din partea consiliului județean la o ședință anterioară. Se încearcă convingerea managementului societății HEINEKEN să nu înghețe acest proiect. Este mai mult, decât o fabrică de produse alcoolice. A devenit un brand, și un simbol al regiunii.   Roagă pe domnul primar să ia cuvântul, și cunoscând posibilitățile actuale, să dea glas așteptărilor locuitorilor comunei Sânsimion de la consiliul județean. 

 

Domnul Kozma István, primarul comunei Sânsimion salută pe domnul președinte, membrii consiliului județean, și pe toți cei prezenți la ședință. Cu domnul consilier județean Becze István au discutat despre posibilitatea, ca această ședință la începutul anului să fie un impuls pozitiv, un avânt pentru consiliul județean, desfășurându-se într-o atmosferă plăcută. De aceea s-a organizat momentul festiv la începutul ședinței, prin contribuția orchestrei fanfarei de tineret din comuna Sânsimion. Comuna are două sate, Sânsimion și Cetățuia. Are 3.500 de locuitori. Acum câțiva ani a fost pornit o campanie de promovare a localității, prin pornirea fabricii de bere ”Igazi Csíki Sőr”, care a dat avânt, și început dezvoltărilor economice din comună. La aceste inițiative de dezvoltare se va solicita sprijinul consiliului județean și în viitor. Cu ocazia restituirilor de TVA, comuna a primit 449.000 lei, care va fi destinat unui proiect major pentru soluționarea  valorificării producției de cartof a gospodarilor din comună. Speră, că la o altă ședință delegată, care se va desfășura în comuna Sânsimion, deja se va putea vizita unitatea, care va produce chipsuri din cartoful produs în zonă. Mulțumește pentru intervenția consiliului județean acordat în cazul fabricii de bere, și la sfârșit așteaptă pe toți la o vizită în incinta acestei fabrici pentru o degustare de produse.        

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește membrilor fanfarei pentru programul festiv de la începutul ședinței. Totodată felicită pe domnul Sándor Árpád, conducătorul fanfarei, pentru pregătirea profesională a mai multor fanfare din zona Ciucului de jos. Este uimitor, ce atmosferă pot crea acești copii cu ajutorul instrumentelor muzicale,  care și prin sprijinul consiliul județean au fost achiziționate, ca și îmbrăcămintea formației.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului salută pe toți cei prezenţi, și declară că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Din cei 31 de membrii în funcție, sunt 2 absenți, Portik Erzsébet Edit, și Mezei János, care ulterior vor depune actele necesare în acest sens. Sunt prezenți 29 de consilieri județeni și președintele Consiliului Județean Harghita. Consiliul județean are cvorum pentru luarea deciziilor.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă cineva are obiecții cu privire la Ordinea de zi distribuită.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă, dacă nu cumva trebuie aprobate punctele 38, 39, 40 înainte de aprobarea bugetului ?

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului chiar este de părere, că punctul 39 trebuie retras, pentru că nu este pregătit cum trebuie. Nu are avizul proiectantului. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că punctul 39 va fi retras, pentru că se mai poartă discuții cu proiectantul. Din păcate, la licitație a venit o firmă, care a realizat proiectul la un preț, care este de trei ori suma, care a fost acceptată de ofertantul anterior. Societatea din Focșani a făcut pentru 8 milioane lei. Acum cel din București a refăcut proiectul pentru mai mult de 20 de milioane. Trebuie verificat din ce motiv s-a majorat suma. Nu a făcut cum trebuie, sau ce argumente serioase invocă în acest  caz. Din acest motiv punctul 39 va fi retras.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului  atenționează, că la punctul 27 lipsește dovada îndeplinirii condițiilor Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că și punctul 27 va fi scos de pe Ordinea de zi. Totodată vor fi scoase și cele două proiecte de hotărâri cu numărul 40 și 41, care dintr-o neînțelegere s-au pus pe Ordinea de zi de către Cancelaria Consiliului Județean Harghita. Este vorba despre cazul Patinoarului din Municipiul Gheorgheni, și despre intrarea într-o asociație intercomunitară de dezvoltare care se ocupă cu pistele de biciclete în zona Odorheiului. În concluzie, vor fi scoase punctele 27 și 39. Suma prevăzută pentru asocierea cu Municipiul Odorheiu Secuiesc cu privire la pistele de biciclete, care leagă localitățile din zonă, va fi alocată în cadrul bugetului, și va fi reluată la ședința ordinară din aprilie a consiliului județean, când proiectul de hotărâre va fi pregătit, cum trebuie.    

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Ordinea de zi modificată.

    

  1. Procesul verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 29 octombrie 2016

 

  1. Proiect de hotărâre privind  aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea „Programului anual de sprijinire a sportului din

judeţul Harghita” pe anul 2017, al Consiliului Judeţean Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării programului Promovarea valorilor familiale şi culturale pe anul 2017, al Consiliului Judeţean Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea „Programului anual de sprijin al asociaţiilor pompierilor voluntari din judeţul Harghita” pe anul 2017

 

  1.  Proiect de hotărâre privind aprobarea „Programului anual de colaborare a Consiliului Judeţean Harghita cu asociaţiile şi fundaţiile cu activitate de turism din judeţul Harghita” pe anul 2017

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării Programului anual de colaborare cu  organizaţii neguvernamentale,  care desfăşoară activităţi de protecţie şi promovare a drepturilor copilului şi tinerilor aflaţi în situaţii de risc în judeţul  Harghita,  în anul 2017

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Programului anual de colaborare cu organizații neguvernamentale care desfășoară activități de protecție a persoanelor vârstnice pe anul 2017, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Programului anual de colaborare cu organizații neguvernamentale care desfășoară activități de protecție a persoanelor cu handicap in anul 2017 al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea ”Programul anual de finanţare a activităţii de asistenţă comunitară în localităţile izolate din judeţul Harghita” pe anul 2017, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Programului judeţean anual de îngrijire social-medicală la domiciliu al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, pe  anul 2017

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea „Programului de protecție a monumentelor istorice de pe teritoriul județului Harghita” pe anul 2017

 

  1. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea derulării Programului de sprijinire şi dezvoltare a relaţiilor de înfrăţire cu judeţele şi regiunile din afara ţării, pe anul 2017

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea programului „Reprezentarea şi  promovarea judeţului Harghita pe lângă instituţiile Uniunii Europene și Adunarea Regiunilor Europene” pe anul 2017

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea asocierii județului Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita în vederea derulării Programului de sănătate privind prevenirea marginalizării sociale pe anul 2017

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării Programului ”Academia” al Consiliului Județean Harghita pe anul 2017

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea „Programului anual de sprijinire a activităţilor destinate familiilor din judeţul Harghita” pe anul 2017, al Consiliului Judeţean Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea programului de promovare turistică şi cultural-turistică a judeţului Harghita pe anul 2017

 

  1. Proiect de hotărâre pentru aprobarea Programului special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și tradiționale pe anul 2017, în judeţul Harghita

Inițiator: Biró Barna Botond vicepreședinte

 

  1. Proiect de hotărâre pentru aprobarea Programului general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale pe anul 2017

 

  1. Proiect de hotărâre pentru aprobarea Programului special de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti din judeţul Harghita pe anul 2017

 

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea ,,Programului anual de finanţare a activităţilor de tineret din judeţul Harghita”, pe anul 2017, al Consiliului Judeţean Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea finanţării concursurilor şi olimpiadelor judeţene pe anul 2017

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării programului ”Dezvoltarea relațiilor publice ale Consiliului Județean Harghita, în anul 2017” și aprobarea  cheltuielilor legate de acest program

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării „Programului Consiliului Județean Harghita pentru Ziua Națională a Tineretului în județul Harghita pe anul 2017”

 

  1. Proiect de hotărâre pentru aprobarea programului privind asigurarea sustenabilității proiectelor finalizate pe anul 2017

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 89/2003 privind reîncadrarea pe categorii a drumurilor publice din judeţul Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Anexei nr. 1 la Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015, cu modificările și completările ulterioare, privind aprobarea înființării ,, Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statului de funcții și Organigramei ale acesteia

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 386/2012 privind aprobarea organigramei și statului de funcții ale Spitalului de Psihiatrie Tulgheș

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 224/2010 privind unele măsuri de reorganizare a managementului şi înfiinţarea Consiliului de administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc şi al Spitalului de Psihiatrie Tulgheş, cu modificările şi completările ulterioare

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 156/2012 privind aprobarea dării în administrarea Serviciului Public de Salvamont al Consiliului Județean Harghita, a imobilelor, mijloacelor fixe și obiectelor de inventar realizate și achiziționate în cadrul proiectului, cu titlul „Modernizarea salvării montane în județul Harghita”, conform Contractului de finanțare nr. 711/14.04.2010, finanțat în cadrul D.M.I. 5.2. „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale și creșterea calității serviciilor turistice” în cadrul Axei Prioritare 5. „Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului” din cadrul POR, aflate în patrimoniul Județului Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind trecerea obiectivului de investiții „Sistem de alimentare cu apă pentru satele Suseni, Chileni şi Valea Strâmbă, comuna Suseni”, din domeniul public al Judeţului Harghita în domeniul public al Comunei Suseni

 

  1. Proiect de hotărâre cu privire la modificarea  anexelor nr.  1 și nr. 1/a din Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 30/2017, privind  aprobarea Planului de ocupare a funcţiilor publice pentru anul 2017, centralizat la nivelul  ordonatorului principal de credite, respectiv al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita și al Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanelor a judeţului Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre referitor la modificarea Hotărârii nr. 299 /2014 privind modificarea Componenței  comisiei tehnice de amenajarea teritoriului și urbanism, ca organ consultativ cu atribuții de analiză, expertizare tehnică și consultanță, care asigură fundamentarea tehnică a avizului arhitectului șef

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 12/2014 privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „HARGHITA”.

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea  Proiectul Tehnic și DDE pentru obiectivul de investiţii: ” Modernizare sistem rutier pe DJ 123E, Miercurea Ciuc-Păuleni DN12A, km 2+200-7+500, judeţul Harghita” pe sectorul km 3+032 – 7+500

 

Diverse

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea devizului general actualizat al documentaţiei tehnico-economic a obiectivului de investiții ”Modernizare drum județean pe DJ 174A Bilbor - DJ 174C - limita jud Suceava” în vederea înaintării în Programului național de dezvoltare locală, subprogramul Infrastructură la nivel județean, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/2013, cu modificările și completările ulterioare

Inițiator: Borboly Csaba președinte

 

     Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 29 octombrie 2016

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Procesul verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 29 octombrie 2016

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că în cadrul bugetului, accentul în acest an se va pune pe reabilitarea drumurilor județene, pentru că acesta este prioritatea oricărei consiliu județean. După drumuri, poate să urmeze orice altceva. Pe de o parte și legea obligă, dar se poate vedea, că mai sunt 350 de Km de drum județean, care nu sunt asfaltate. Sunt folosite zilnic de locuitorii județului, și este imperios necesar rezolvarea situației acestora. În acest sens, se planifică gospodărirea din două surse de bani. Pe de o parte este o sumă de 25 milioane de euro din fonduri Europene. Conform acordului prealabil cu cei șase președinți de consilii județene din Regiunea Centru deja de mai mulți ani s-a hotărât, ca fiecare județ să primească această sumă pentru reabilitarea drumurilor. S-au întocmit și semnat mai multe procese verbale în acest sens. Greutatea problemei constituie depunerea urgentă a proiectelor, pentru o astfel de sumă. Restul lucrărilor se finanțează din surse proprii, și din alocări Guvernamentale. Vor fi alocări din Programul Național de Dezvoltare Locală, dar este și excedentul rămas din anul anterior din sumele alocate de Guvern pentru remedierea inundațiilor din județ. Cum se pregătesc proiectele, propune, ca drumurile județene mai importante, care trebuie reabilitate, chiar dacă nu sunt bani proprii necesari, eventual și din credite să fie tratate prioritar. Drumurile județene, care au rămas afară din motivul, că a apărut Ordinul Guvernului nr. 907 din 2017, coroborat cu Legea bugetului, și cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, prevăd clar, că se pot aproba numai acele investiții, care au documentațiile complete, avizate. Care nu este în această stare, nu poate fi inclusă. Excepție fac, care sunt continue, sau sunt parte a unor contracte deja semnate, sau sunt finanțate special de Guvern. În acest an s-a pornit proiectarea drumului spre localitatea Ciba. Trebuie finalizat drumul spre satul Atia. Trebuie depuse gabioane, și finalizate reabilitările la mai multe drumuri județene din comuna Lunca de Jos, la tronsonul din Jávárdi, sau spre Valea Rece. Se va reabilita și finaliza drumul spre comuna Păuleni Ciuc. În zona Ciucului de sus se va reabilita drumul, care trece prin orașul Bălan până la munte. Dar și din partea cealaltă, din Municipiul Gheorgheni se va proiecta încă un Km. Împreună cu colegii consilieri s-a convenit asupra priorității acestui drum. Este prevăzut reabilitarea drumului județean între comuna Voșlăbeni și comuna Suseni. Este prevăzut reabilitarea și a tronsonului dintre comunele Tulgheș și Ditrău. Granița dintre județul Harghita și județul Mureș, drumul dinspre satul Mujna este prevăzut pentru acest an. Conform înțelegerii cu președintele Consiliului Județean Mureș, acest drum se va trata prioritar, pentru că Biserica din satul Mujna, care este pe Lista monumentelor UNESCO să poată fi accesat mai ușor de pe drumul European, sau de pe autostrada, care va fi construită în viitor în apropiere. Cei doi președinți de județ din Mureș, și din Harghita au asumat împreună cu ocazia ședinței delegate din satul Șoimușu Mic reabilitarea drumului spre satul Uilac. Se va proiecta, și se va ajunge cu reabilitarea măcar la nivelul  macadamului cu reabilitarea. Nu era vorba despre asfaltare, dar proiectul trebuie făcut. Pe partea satului Șoimușu Mic mai este o porțiune, care trebuie proiectată și reabilitată. Tronsonul dintre satele Cobătești, Turdeni, Firtănuș, despre care s-a vorbit anterior, deocamdată se discută cu proiectantul în sensul, că a stabilit o sumă ireală de mare față de proiectul făcut anterior de o altă societate. Pentru drumul dintre satul Crișeni și satul Șiclod, comuna Atid este în derulare proiectarea. Locuitorii din zonă au depus solicitare, dar a fost discutat și în consiliul județean problema. Trebuie pus la punct și proiectul dintre satele Păuleni și Inlăceni. Drumul s-a reabilitat până la satul Inlăceni. S-a reabilitat şi   drumul național până la satul Păuleni. Trebuie legate acum cele două localități. Fără proiectare nu se poate face. Înainte de barajul de la comuna Zetea, este un tronson, care trebuie reînnoit. La fel şi drumul spre staţiunea Harghita Băi. În comuna Subcetate este un pod, care este prioritară, pentru că necesită o reabilitare urgentă. Reabilitarea drumului spre comuna Remetea a fost întreruptă, trebuie continuată. Din păcate trebuie iarăşi proiectată, pentru că cel vechi nu se poate folosi. Mai sunt şi proiectele din cadrul Programului Operţional Regional. Solicită tipărirea listei totale de la domnul Chiorean Adrian. Între timp informează consiliul despre tronsoanele, peste care se va pune covor asfaltic continuu. În rest, trebuie continuate investiţiile începute şi nefinalizate, pentru că şi legea obligă, fie vorba despre spitale, sau alte lucrări. Capitolul de invetiţii în cadrul bugetului se poate vedea, că necesită modificări ulterioare. Încă se aşteaptă decizia PNDL-ului cu privire la investiţiile aprobate. Astfel probabil, că în cursul lunii aprilie lista invetiţiilor se va mai modifica, se va completa. Bugetul s-a proiectat în ideea, ca la câteva drumuri, care se vor finanţa din PNDL să fie alocate sume. La finalizarea oricărei documentaţii, la oricare drum să poată fi modificată lista de investiţii, având în vedere apariţia noilor surse de finanţare, înainte de jumătatea de an. Astfel, lista de investiţii se va modifica continuu în cursul anului, fiind o prioritate soarta drumurilor judeţene. valoarea totală a proiectelor însumează 261 milioane lei. Dar cum a menţionat, la mai multe tronsoane vor fi întârzieri. De exemplu la cel spre satul Cobăteşti, şi Firtănuş, prioritatea este, ca să fie finalizată până la satul Tărceşti o treime. Apoi, mai departe se va face mai târziu. La fel se va întâmpla la mai multe drumuri. Important este, să se poată lucra continuu. Proiectele vor fi anunţate astfel, ca să poată fi etapizate. Dacă sunt drumuri în listă, care nu necesită reabilitare, să anunţe consilierii judeţeni din zona respectivă. Dânsul crede, că este nevoie de fiecare, care este inclus în listă. Dacă se uită în bugetul naţional, se poate vedea o sumă enormă, care este destinat fondului de dezvoltare naţională. Nu ar fi bine, dacă banii disponibili ar rămâne necheltuiţi. De ce au rămas banii, explicaţia este simplă. Nu au fost în ordine proiectele la timp potrivit, şi banii au rămas necheltuiţi. Aproape 10 milioane euro sunt disponibili, care au rămas din anii anteriori, şi nu au fost cheltuiţi. Din acest motiv se poate merge înainte cu o sumă disponibilă mai mare. Roagă consilierii judeţeni să caute posibilitatea cheltuirii acestei sume. Să fie puşi la punct drumurile judeţene. Dacă nu există proiecte, nu se va cheltui această sumă. Speră şi în ajutorul acordat de către reprezentanţii zonelor aflaţi în Parlament, că vor ajuta în procesul obţinerii avizărilor. Fie vorba de drumul spre comuna Dârjiu, sau spre comuna Tulgheş, sau cel spre Valea Uzului, sau spre oraşul Bălan, sau Şiclod, sau satul Tărceşti, să contribuie la acordarea sumelor necesare. Dar toate necesită mai întâi o documentaţie completă, altfel nici nu se poate solicita nimic la distribuire. Acesta reprezintă partea mai voluminoasă a bugetului. La subunităţile Consiliului Judeţean Harghita, şi la aparatul propriu va fi un buget restricţionat. Există o obligaţie legală, dar obligată şi de o decizie dată de Curtea Constituţională, prin care s-a majorat salariul personalului din aparatul Consiliului Judeţean Harghita. Dar totuşi s-a încercat proiectarea optimală a cheltuielilor din buget. Se doreşte reducerea numărului de personal de la 240 la 215. Are încredere, că la salarile majorate, cei 215 de colegi vor lucra cât au lucrat cei 240 mai înainte. Aceeaşi lucru este valabil şi la subunităţile existente. S-a gândit, ca primul semestru să rămâne neschimbat, activităţile să fie pornite. La începutul semestrului al doilea se va analiza situaţia lor. La capitolul social este cea mai mare lipsă de fonduri. După informaţiile dânsului, Ministerul a calculat greşit bugetul, şi din acest motiv s-a creat această lipsă de fonduri. Se caută soluţia să fie corectată situaţia. Se poate  aştepta o corecţie a bugetului naţional la capitolul respectiv. Dacă vor exista sume redistribuite, în semestrul doi se vor mai face proiecte. La capitolul programe, proiecte este planificat cum s-a iniţiat, nu este reducere. Persoanlul este redus, dar programele, proiectele nu. La contribuţii este o reducere de 25%. Domnul consilier Szentes Antal a întrebat despre plata contribuţiilor cu ocazia şedinţei fracţiunii UDMR. La şedinţa conducerii s-a discutat, că trebuie reanalizat calcularea cotizaţiei. Raportul 1 leu/locuitor nu mai corespunde realităţii. Sunt cazuri, unde activitatea devine imposibilă. De exemplu la asociaţia cu activitatea de gestionare a deşeurilor. Dacă se respectă regula de 1 leu/locuitor, şi banii trebuie daţi pentru supravegherea amplasamentului, atunci situaţia trebuie cumva soluţionată. În alte cazuri, sunt ADI-uri, pentru care degeaba se dă suma rezultată din formula folosită, că nu poate cheltui. Acum biroul de audit verifică toate sumele acordate cu titlu de cotizaţie. Unde cotizaţia este folosit numai pentru achitarea salariilor, nu există justificare. Un ADI, care primeşte cotizaţie de la Consiliul Judeţean Harghita, trebuie să obţină o dezvoltare sau un serviciu în interesul comunităţii. Unde nu se materializează strategiile judeţului, şi se plătesc numai salarii, acolo cotizaţia în sumă de 1 leu/locuitor nu este justificată. Aici vor fi reduceri după analizarea situaţiei, din începutul semestrului al doilea. A fost o discuţie cu conducerea ADI-urilor, la care a fost obiectat metoda, prin care se oferă o sumă mare de bani în decembrie, pe care mai mult ca sigur nu poate cheltui. În câteva zile nu poate derula evenimente, prin care să consume acele sume. În acest sens, trebuie să bazeze pe sumele rămase din anul anterior. Trebuie regândit formula de calcul a cotizaţiilor în sensul, că sumele acordate să producă şi rezultatele scontate. La capitolul sănătate, la amândouă spitale, ceea ce a fost planificat, achiziţionarea de aparate medicale pentru care s-a întocmit documentaţia, a fost prevăzută într-o măsură rezonabilă, pentru că se are în vedere şi alocări de sume de la Minister pentru mai multe aparate medicale de strictă necesitate. Acestea sunt incluse în buget. Astfel se va efectua o dezvoltare calitativă la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Mai ales la secţia de maternitate, dar şi în cadrul mai multor secţii al spitalului. Sistemul investiţiilor judeţene a fost urmăribil pentru toţi pe site-ul investitii.hargitamegye.ro  sau investitii.judetulharghita.ro.  Au putut fi studiate toate dezvoltările derulate de consiliul judeţean. S-au putut analiza şi urmări proiectele de hotărâri planificate. Sumele exacte s-au putut studia în materialul comunicat consilierilor judeţeni. Deschide dezbaterea publică a bugetului.

 

Domnul consilier judeţean Salamon Zoltán are trei întrebări legate de bugetul Consiliului Judeţean Harghita. La investiţii nu vede inclus reabilitarea drumului de ocol din jurul Municipiului Gheorgheni. Întreabă în ce fază se află proiectul acestuia. Din această perspectivă, merită, ca următoarea şedinţă delegată să fie organizată acolo. Cealaltă întrebare se referă la majorarea salariilor, mai exact la salarii. Cum se rezolvă problema orelor suplimentare la acele persoane, care aproape zilnic sunt nevoiţi să lucreze mai mult, decât programul normal de lucru.  A treia întrebare se referă la sumele alocate Centrelor Culturale. Se poate vedea, că la Centrele Culturale din Municipiile Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc s-a tot majorat suma alocată, iar la Lăzarea s-a redus considerabil.

 

Domnul consilier judeţean Zakariás Zoltán spune, că înainte cu o lună a solicitat execuţia bugetului din anul 2016 de la domnul preşedinte, ca să se poată orienta la acest buget din anul 2017, dar din păcate nu a primit răspuns. Din acest motiv fracţiunea Partidului Popular Maghiar din Transilvania se va abţine de la votarea acestui punct de pe Ordinea de zi.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă de la domnul Bicăjanu Vasile, directorul general la Direcţia generală economică, ce s-a întâmplat, de ce nu a fost trimis răspuns domnului consilier.

 

Doamna Bíró Emese, director general adjunct la Direcţia generală economică  spune, că termenul, şi obligaţia legală pentru aprobarea execuţiei bugetare din anul 2016 se va face până la începutul lunii mai 2017. Este pregătită, dar încă nu a fost publicată. Este depus proiectul de hotărâre pentru următoarea şedinţă a consiliului judeţean, când va fi supus aprobării.

 

Domnul președinte Borboly Csaba nu s-a lămurit asupra faptului, dacă se pot furniza date înainte de a fi aprobată execuţia bugetului.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului spune, că se pot furniza date şi înainte de aprobarea execuţiei bugetului.

 

Domnul președinte Borboly Csaba aşteaptă o propunere, cum să se procedeze în această problemă.

 

Domnul consilier judeţean Zakariás Zoltán ştie, şi este la curent cu prevederea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, că execuţia bugetului se aprobă până în luna mai. Dar este de părere, că pentru a avea o imagine clară asupra bugetului, să înţeleagă modificările la capitole, şi să poată exprima părerile conform realităţii, consilierii judeţeni trebuie să  vadă în ce măsură au fost executate capitolele bugetare din anul anterior.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă materialul comunicat de dânsul vineri a conţinut şi realizările ?

 

Domnul consilier judeţean Zakariás Zoltán spune, că singura situaţie, la care s-a văzut şi execuţia, era execuţia bugetului local. Dar în rest, la subunităţi, la investiţii lipsea rubrica cu execuţia.   

 

Doamna Bíró Emese, director general adjunct la Direcţia generală economică menţionează, că execuţia completă este depus la Administraţia Finanţelor Publice şi este pus şi pe site-ul Consiliului Judeţean Harghita. Se pot vedea pe site-ul instituţiei toate execuţiile bugetare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă să fie amânată votarea bugetului din motivul invocat de domnul consilier.

 

Domnul consilier judeţean Zakariás Zoltán spune, că se poate supune votului bugetul, dacă nu deranjează pe nimeni abţinerea fracţiunii dânsului.

 

Domnul președinte Borboly Csaba susţine, că este important, să fie părerile pro sau contra într-o temă aşa de importantă.

 

Domnul consilier judeţean Zakariás Zoltán este de părere, că în timpul şedinţei nu are timp, şi  nu poate să parcurgă execuţia bugetului şi să se lămurească.

 

Domnul președinte Borboly Csaba cere părerea fracţiunilor, cum să se procedeze mai departe.

 

Domnul consilier judeţean Csillag Péter vrea să spună părerea cu privire la lista cu drumurile reabilitate în acest an.

 

Domnul președinte Borboly Csaba roagă pe domnul consilier, să rămână la subiectul propus, şi să spună mai întâi, dacă vrea să rămâne bugetul pe Ordinea de zi.

 

Domnul consilier judeţean Csillag Péter este de acord cu fracţiunea Partidul Popular Maghiar din Transilvania. Să i se comunce ulterior informaţiile solicitate. Este de partea acestei fracţiuni.

 

Domnul președinte Borboly Csaba concluzionează, că fracţiunea Partidului Civic Maghiar solicită să fie scos de pe Ordinea de zi proiectul de hotărâre referitor la bugetul consiliului judeţean. Ce spune fracţiunea UDMR ? Solicită de la domnul director general Birta Antal de la Direcţia generală patrimoniu, să oganizeze, ca în timpul şedinţelor, conducătorii auto să ajute la înmânarea microfoanelor celor, care vreau să iau cuvântul. 

 

Domnul consilier judeţean Becze István crede, că sumele introduse în buget nu se vor modifica, chiar dacă se amână aprobarea acestuia. Nu vede de ce ar trebui scos bugetul de pe Ordinea de zi. Trebuie discutat şi aprobat. Altfel vor întârzia şi proiectele, şi totul.

 

Domnul consilier judeţean Rugină Dan Ciprian crede, că ar fi fost bine, dacă s-ar fi comunicat şi execuţia bugetară înainte de a aproba bugetul pentru acest an, dar ţinând cont, că deja aprobarea bugetului pentru anul 2017 este în mare întârziere, se poate dezbate. 

 

Domnul consilier judeţean Proca Ion este de acord cu colegii de la Partidul Social Democrat.

 

Domnul președinte Borboly Csaba constată, că majoritatea fracţiunilor este de părere, că trebuie dezbătut şi aprobat bugetul. Rămâne la latitudinea fracţiunii Partidului Popular Maghiar din Transilvania, dacă participă la dezbatere. Este decizia dânşilor. Dacă au un punct de vedere, atunci susţin şi prin vot acesta. Dacă nu susţin prin vot, atunci cum se reflectă acel punct de vedere ?  

 

Domnul consilier judeţean Csillag Péter spune, că având în vedere aprobarea întârziată a bugetului, fracţiunea Partidului Civic Maghiar îşi modifică poziţia şi nu doreşte scoaterea bugetului de pe Ordinea de zi.  În altă ordine de idei, a observat, că lipseşte din listă planificarea reabilitării drumului spre satul Coşnea. Este vorba despre 6 Km. Ar trebui apelat la Guvern, pentru că şi satul Coşnea este parte a României. Nu este în altă ţară. Acolo cândva a fost un drum comunal. Nici nu mai îndrăzneşte să meargă acolo, pentru că locuitorii satului deja au solicitat de nenumărate ori sprijin în acest sens. Cei din judeţul Bacău nu vreau să ajute oamenii de acolo. Dar nici să lase satul în grija judeţului Harghita nu vreau. Nu se poate face aşa ceva. Este o localitate a ţării, trebuie ajutată. Cândva a fost şi comună. Recent trăiesc acolo 300 de oameni, dar o să plece cu toţii din cauza drumului. Rudele lor lucrează majoritar în Municipiul Miercurera Ciuc. Judeţul Harghita a făcut practicabil partea lui, a şi asfaltat. Dânsul a vorbit personal cu preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, să găsească o soluţie pentru drumul spre satul Coşnea, dar nici în urma discuţiei nu s-a întâmplat nimic. Măcar la nivelul de macadam să fie reabilitat şi pe partea judeţului Bacău. Ar trebui apelat la Guvern, ca ultimă soluţie.     

 

Domnul președinte Borboly Csaba consideră bună intervenţia domnului consilier. Domnul consilier judeţean Becze István a lucrat mult la acel tronson, şi a fost o înţelegere cu Composesoratele din zonă. Se pare, că nu prea se ţin de înţelegerea respectivă. Înţelegerea era, că până la graniţa judeţului Harghita drumul spre satul Coşnea se va reabilita cumva, fără contribuţia nimănui. Se pare, că se realizează ceea ce s-a asumat, dar pe partea cealaltă, unde Composesoratele ar fi trebuit să construiască drumul, lucrările stagnează. Este de părere, ca să fie înaintată o adresă către comuna Agăş, la care aparţine satul Coşnea, şi către Consiliul Judeţean Bacău, în care se solicită o întrevedere pentru o discuţie în acest sens. Roagă pe domnul consilier judeţean Becze István, să organizeze această întâlnire. Referitor la cele spuse de domnul consilier Salamon Zoltán, răspunde, că în viitorul apropiat se va organiza o şedinţă delegată a consiliului judeţean în Municipiul Gheorgheni. Se va respecta promisiunea cu privire la drumul de ocol menţionat, dar numai în condiţiile legalităţii. Încă nu s-au finalizat documentele, care erau necesare pentru a lua o decizie astăzi. Pot fi mai multe puncte de vedere, dar din perspectiva dânsului documentele necesare încă nu sunt pregătite. Mai este şi o amintire neplăcută cu privire la Patinoarul de acolo. În cursul unui întreg an tot s-a chinuit cu rezolvarea problemei, şi nu ar trebui să se împiedice treaba tocmai acum, din cauza grăbirii soluţiei şi la un alt obiectiv. Și în cazul drumului de ocol, dar și al Patinoarului, are încredere, că lucrurile se vor rezolva. Când se vor clarifica lucrurile, şi vor fi  gata documentaţiile, se va aduce înapoi spre aprobare proiectul de hotărâre. Cu privire la drum, problema ar fi soluționată în  două părţi. Prima este zona Pieței, refacerea stratului de bază a drumului, și schimbarea covorului asfaltic, iar a doua este darea în administrarea județului a porţiunii de drum între gara CFR și drumul național, care duce spre comuna Lăzarea. Acolo s-ar derula mai departe transportul de mare tonaj. Acesta este situația de la Gheorgheni. Dar mai întâi trebuie predat totul legal, trebuie verificat de specialiștii de la consiliul județean, și trebuie realizat un proiect avizat. Cum a înțeles, azi decide consiliul local din Municipiul Gheorgheni asupra celor menționate. Are încredere, că în cursul lunii aprilie se poate merge acolo pentru a ține o ședință delegată, dacă astăzi, aici, nu se aduc decizii, care împing problema și mai departe. Dacă lucrurile merg cum a prevăzut, în luna aprilie deja se poate merge la Gheorgheni pentru a discuta amândouă probleme, și a drumului de ocol, și a Patinoarului. Ceea ce privește orele suplimentare efectuate de angajații consiliului județean, trebuie știut, că în salariul majorat s-a încorporat și sporul de disponibilitate, conform deciziei Curții Constituționale. Sporul de disponibilitate a funcționat în conformitate cu o reglementare internă stabilită mai demult, care a prevăzut o disponibilitate de două, trei ore peste program. Dacă se dorește, va fi transmisă consilierilor județeni. În problema Centrului cultural din Lăzarea, dânsul se bucură, că funcționează așa de bine parteneriatul dintre fracțiunea UDMR și PPM. Mulțumește domnului vicepreședinte, că a solicitat astfel ajutorul colegului din consiliu, ca această temă să fie luat în discuție la această ședință de consiliu. Dar va avea o propunere în acest sens, când se va discuta concret această problemă. În prealabil roagă pe domnul consilier Salamon Zoltán, să facă o comparație între volumul de activitate și de evenimente derulate de cele trei centre culturale, numărul participanților, numărul programelor, realizările fiecăruia, inclusiv și numărul evenimentelor. În acest sens, va fi transmis un material concret consilierilor județeni. La suma alocată a înțeles, că este un Amendament de fond, și va detalia la punctul respectiv decizia.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér adaugă, că sunt două Amendamente depuse de fracțiunea din Gheorgheni cu privire la buget. Prima se referă la Patinoarul din Municipiul Gheorgheni, care să fie inclusă în buget, ca capitol bugetar. Nu pot accepta, că o investiție majoră din zona Gheorgheniului nu poate fi inclus în buget. Mai ales, că în perioada trecută s-a aprins acoperișul, și vântul a luat o parte din acoperiș. Susțin neapărat să fie inclus în bugetul consiliului județean. În acest sens a fost depus un Amendament de fond, despre care se va vota. Consiliul local din Municipiul Gheorgheni azi a decis, ca din punct de vedere al proiectării și al bugetului să fie inclus în bugetul consiliului județean. Cealaltă problemă se referă la Centrul cultural din comuna Lăzarea. Cu privire la proiectele drumurilor, domnul președinte a menționat la sfârșit, că există și proiectele Europene din cadrul Programului Operațional Regional, care trebuie depuse. Sunt patru astfel de loturi, cu mai multe tronsoane. Proiectele nu sunt încă finalizate. După părerea dânsului un lot va consuma toată suma, care se intenționează să fie alocat județului Harghita. Trebuie luat o decizie asupra prioritizarea acestora, și pentru care tronsoane vor fi depuse proiecte. Se pot depune proiecte pentru toate tronsoanele, ca nu cumva să fie jignit cineva, dar atunci în cazul fiecăreia trebuie întocmit rapoarte către autoritățile Europene. Dânsul este de părere, că trebuie găsit o modalitate, prin care se vor depune câteva proiecte, și apoi din surse proprii vor fi finanțate și alte drumuri. În cursul săptămânilor trecute a avut o serie de dezbateri cu conducătorii instituțiilor din județul Harghita. Întrebarea a fost, cum ajută locuitorii județului, ca problemele lor să fie cât mai ușor rezolvate. Trebuie adus mai aproape de cetățean serviciile acestora. Vorbește despre această problemă, pentru că este în pregătire un proiect European, care ar face posibil plata impozitelor online, și o serie de alte servicii conexe. Și în bugetul de azi este un capitol, care se referă la plata impozitelor online către consiliul județean. Mulțumește colegilor pentru observații, și crede, că și serviciile prestate de alte instituții, unde nu este competent consiliul județean ar trebui simplificate în interesul reducerii birocrației. Este nevoie de măsuri concrete în acest sens. Birocrația îngreunează și viața celor, care practică, nu numai a oamenilor simpli. De multe ori se constată, că până ajunge reclamația la destinație, omul deja renunță la obiecții, și se bucură de posibilitatea, chiar și târzie, că a scăpat cu bine de problemă, și poate părăsi instituția respectivă. Din aceste motive este important preocuparea consiliului județean, care este dispus să ajute în măsura posibilităților și instituțiile județene la nivelul bugetului, fie vorba despre Poliție, Direcția Muncii, sau oricare. Ajutorul poate fi oferit numai după înțelegerea funcționării relației cu publicul la fiecare instituție din județ, pentru că este vorba despre sute de feluri de administrări. Pare o muncă migăloasă, pentru că sunt foarte multe probleme, dar dacă există preocupare, statornicie în convingere, și se sprijină și material, cu timpul lucrurile se pot simplifica, și populația județului poate fi ajutată.

 

Domnul președinte Borboly Csaba vorbește despre drumurile, cu care se va ocupa în acest an. Sunt două tipuri de preocupări. Una este categoria investițiilor, de care s-a vorbit mai înainte. Cealaltă este aplicarea covorului asfaltic, unde se aplică cei 6 cm de asfalt pe stratul de dinainte. Este parte a bugetului prezentat și intenția, că până la anul 2020 să fie puși la punct drumurile județene, pentru că suma disponibilă este enormă. Este vorba despre drumurile :  spre satul Lăzărești, spre satul Plăieșii de Jos, care a fost asfaltat în anul 2008, tronsonul dintre comuna Sânmartin și satul Bancu, tronsonul dintre comuna Ciucsângeorgiu și satul Armășeni. Drumul comunal 123F de la comuna Ciceu, din cauza lucrărilor pentru instalarea sistemului de apă potabilă, s-a deteriorat considerabil și necesită aplicarea unui strat asfaltic. În satul Nădejdea, până la tronsonul sub litigiu din Livezi se va asfalta drumul. Se va asfalta și drumul dintre comunele Frumoasa și Mihăileni. Din comuna Valea Strâmbă, până la comuna Suseni,  drumul 126 va fi asfaltată, ca și cel din interiorul comunei Tulgheș, sau drumul de lângă Orășeni cu nr. 132B. Și în comuna Dealu s-a instalat rețeaua de apă potabilă, și se solicită reasfaltarea drumului județean. Va fi asfaltat și Drumul 136 spre satul Goagiu, și cel dintre comuna Atid și satul Crișeni, la tronsonul, care este în umbra pădurii, și s-a deteriorat considerabil. Tronsonul din satul Sânpaul necesită asfaltare din cauza surpărilor, și a altor probleme, pentru care se solicită intervenția consiliului județean. Drumul spre comuna Vărșag a fost reabilitat mai demult, și necesită reparații. La tronsonul dintre comunele Remetea și Ditrău este nevoie de asfaltare, la fel și la tronsonul dintre comunele Sărmaș și Subcetate, dar și la drumul spre Bilbor, unde încă se circulă pe primul strat de asfalt depus. Tot în această listă va fi inclus și drumul de la Subpădure.

 

Domnul Chiorean Adrian, director general la Direcția Tehnică spune, că în acest an se vor publica și se vor pune în achiziție publică lucrările de întreținere pentru perioada 2017-2020. Pentru acești patru ani, lucrările vor fi împărțite în trei capitole mari. Vor fi lucrările de întreținere pentru covoarele bituminoase, cum s-a făcut în ultimii doi ani, și s-au făcut chiar cu succes, întrucât, până acum s-a reușit asfaltarea a 38 Km de drumuri județene. Aceste întrețineri vor fi curente și periodice, astfel încât, o parte vor fi covoare bituminoase și plombări. Pe partea cealaltă vor fi drumurile, care sunt pietruite, și care au nevoie de lucrări complexe de amenajare anuală. Mai sunt lucrările de întreținere de iarnă, și deszăpezirea. Pentru lucrările de covoare bituminoase,  întreținere și plombare s-a gândit, că mai întâi să fie lucrate cele județene. Aici intră majoritatea rețelei de drumuri județene asfaltate, care deja au durată de serviciu expirate, sau care urmează să expire în următorii patru ani. Astfel încât, costurile de întreținere și de refacere, și remedierea acestora să fie cât mai mici. O altă categorie reprezintă drumurile, care au intrat în administrarea Consiliului Județean Harghita, altele decât drumurile județene. Aici intră drumul de la Subpădure, sau drumul menționat din Municipiul Gheorgheni. Sunt drumurile, care ar trebui luate în administrare, sau din interiorul orașelor, municipiilor, care în momentul de față sunt în administrarea lor, și vor fi preluate în administrarea Consiliului Județean Harghita. Mai sunt și drumurile de incintă, sau drumurile, care fac parte din zonele aflate în administrarea și patrimoniul județean. De exemplu, cel de la clădirea Spitalului din Tulgheș, de lângă Palatul administrativ al Municipiului Miercurea Ciuc, care necesită întreținere periodică. Fiindcă durata și modalitatea de execuție este mult mai simplă, și cu aceleași caracteristici, se mizează pe partea de întreținere. Se poate vedea, că se va ajunge și la credite de angajament, pentru că volumul este destul de mare, se licitează pentru patru ani de zile, și trebuie bugetată în întregime, altfel nu se poate scoate la licitație. Vor trebui acoperite toate aceste tipuri de lucrări de întreținere. Listele vor fi făcute în funcție de prioritățile, care se vor stabili cu ocazia ședințelor în consiliul județean, astfel încât, în funcție de banii disponibili efectivi să poată fi făcute demersurile necesare. Domnul președinte a făcut o prezentare a întregii rețele de drumuri județene aflate în vizorul consiliului județean, prevăzute pentru reabilitare. În funcție de resursele financiare disponibile, se vor putea demara aceste lucrări.

 

Domnul consilier județean Brezovszki Gheorghe Adam nu vede pe listă drumurile județene 125 și 125A. La drumul județean 125 ar trebui schimbat stratul de uzură, iar la 125A, care este drum cu macadam, trebuie reabilitat.

 

Domnul Chiorean Adrian, director general la Direcția Tehnică răspunde, că drumul județean 125 este sector de drum, care este cuprins în programul POR, trebuie proiectat și va fi executat până la orașul Bălan. De la orașul Bălan încolo, este drum închis circulației publice.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că se face proiectare pentru interiorul orașului Bălan. Se poate vedea la capitolul de investiții.

 

Domnul Chiorean Adrian, director general la Direcția Tehnică continuă prezentarea. La drumul 125A este în vizor un tronson de 2,6 Km de la Km 4, adică de la Km 11+500  până la Km 8+900, care este undeva la sfârșitul zonei locuite a Municipiului Gheorgheni. La drumul de macadam se va face numai pietruire, și întreținere periodică.

 

Domnul consilier județean Brezovszki Gheorghe Adam spune, că nu vede în program aceste lucrări din interiorul orașului Bălan.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă de la domnul Péli Levente, director general adjunct la Direcția generală Tehnică, unde se află poziția respectivă, proiectarea ?

 

Domnul consilier județean Brezovszki Gheorghe Adam precizează, că este vorba despre 2,8 Km din interiorul orașului, și de la orașul Bălan până la Km 4 sunt 19 Km de drum macadam, care necesită întreținere. Asfaltarea acolo nu este o prioritate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba este de părere, că drumul, care trece muntele este inclus la capitolul de întreținere, și nu se va vota astăzi, numai când va fi pus la licitație.  Întreabă pe domnul Péli Levente, director general adjunct la Direcția generală Tehnică, dacă există proiect pentru interiorul orașului Bălan ? Era vorba, că se va face.

 

Domnul Péli Levente, director general adjunct la Direcția generală Tehnică spune, că numai pentru drumul județean 125A este proiect.

 

Domnul consilier județean Brezovszki Gheorghe Adam adaugă, că  Primăria orașului Bălan dispune de un studiu în acest sens.

 

Domnul președinte Borboly Csaba și-a amintit, că tronsonul respectiv, drumul județean 125 este inclus în lista de la programul POR. Este cuprins în proiectare până unde începe celălalt drum. Deci, răspunsul este DA, drumurile menționate sunt cuprinse la lucrările prevăzute. Atrage atenția consilierilor județeni, că se va ocupa de foarte multe tronsoane în anii, care urmează. Orice ban luat de undeva înseamnă un minus în aceste liste, și la întreținere, și la asfaltare.

 

Domnul consilier județean Incze Csongor nu era atent, când a fost vorba despre drumul județean de la Dealu, care nu s-a putut reabilita mai înainte din cauza instalării rețelei de apă potabilă, dar chiar este așa. Este vorba despre drumul județean 134B  dintre satele Ulcani, și Tămașu. Întreabă, dacă este prevăzut și tronsonul 134A, care leagă Municipiul Odorheiu Secuiesc și comuna Dealu ? Este destul de deteriorată, și necesită reparații. A fost prevăzut, unde se poate și amenajarea parcărilor, și a stațiilor de autobuze ?

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că din păcate stațiile de autobuze se pot prevedea numai ca lucrări din investiții, nu din fondurile pentru întreținere.                                      

 

Domnul Chiorean Adrian, director general la Direcția Tehnică precizează, că prin lucrările de întreținere se aduc drumurile la starea inițială. Spune, că drumul județean de la comuna Dealu este cuprins inclusiv la covoare asfaltate. Acum doi ani s-au efectuat lucrări acolo. S-a construit un covor de asfalt de 800-900 m, care se va continua până la Municipiul Odorheiu Secuiesc.

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță, că sunt câteva Amendamente de fond depuse la buget. Mai întâi se va vota supra acestora.

 

  1. Amendament de fond referitor la Centrul Cultural și de Arte Lăzarea a domnului vicepreședinte Barti Tihamér și a domnului consilier Kassay Lajos-Péter asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020, prin care se solicită, să fie pus 190.000 lei pentru Centrul Cultural din comuna Lăzarea din Fondul de rezervă al consiliului județean.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că rapoartele de specialitate, atât cel economic, cât și cel juridic sunt nefavorabile. Argumentul este, că nu se poate lăsa bugetul consiliului județean și activitatea acestuia fără bani în Fondul de rezervă. Au fost prevăzuți 510.000 lei în Fondul de rezervă, dar poate să se întâmple oricând ceva neprevăzut. O inundație, sau alte catastrofe, sau o localitate necesită un ajutor urgent, unde trebuie intervenit. Nu se poate lua aproape jumătate din această sumă. Din punct de vedere legal nu este o obligație, și este la decizia legiuitorului, dar totuși este un reper în legea bugetului, care prevede, că 5% din buget poate fi pus în Fondul de rezervă. În cazul județului Harghita cei 5% ar rezulta 8 milioane lei. Numai o parte irelevantă este propus acum pentru Fondul de rezervă, 0,1%  sau 0,2% din bugetul total. S-a putut vedea anul trecut, că în cazul inundațiilor de vară, cât de greu se poate găsi forma juridică de a ajuta la nevoie. De aceea, sunt rapoartele de specialitate nefavorabile. Aparatul consiliului județean poate decide să fie totuși de acord cu acest amendament de fond. Dânsul a vrut numai să informeze consilierii județeni despre situație. A avut o propunere de compromis, care a fost menționat și în cadrul ședinței fracțiunii UDMR. Centrele Culturale nu sunt de fapt unități, care cheltuie banii. Organizează evenimente culturale, care necesită finanțare. Propunerea dânsului a fost, ca în valoare de 190.000 lei să fie completat activitatea Centrului Cultural din Lăzarea cu evenimente, și astfel va semna oricând și o suplimentare de fonduri. Banii alocați centrelor culturale nu se duc numai pe cazări, închirieri, imprimări și protocoale. Mai au și cheltuieli de personal, și multe alte probleme. O soluție de compromis în această problemă ar fi, ca primească Centrul Cultural din Lăzarea  un pachet de evenimente și programe în valoare de 190.000 lei de la ceilalți șase astfel de unități subordonate. Nici nu pune condiții, care să fie din liste, poate să fie oricare. Astfel ar fi legală solicitarea, care acum este vizată nefavorabil din punct de vedere economic, și juridic.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér răspunde, că au depus Amendamentul de fond            împreună cu domnul consilier județean Kassay Péter, care mai demult era și directorul acestui centru. Dorește să explice consilierilor județeni, că din acești 190.000 lei mai mult de jumătate sunt alte cheltuieli, nu cele referitoare la programe și evenimente. Proporția Fondului de rezervă față de bugetul total, că va fi 500.000 lei, sau mai puțin cu 190.000 lei, în acest caz este relativă și o hotărâre subiectivă din partea oricui. Legea prevede, că poate fi cel mult 5% suma pusă în Fondul de rezervă, suma minimă nu este reglementată. La jumătatea anului va fi posibil modificarea bugetului. Mai este o posibilitate, dacă este situație de extremă urgență, se poate modifica bugetul. Din aceste considerente, inițiatorii susțin Amendamentul de fond depus, prin care se solicită punerea sumei de 190.000 lei la Centrul Cultural din Lăzarea. Nu sunt de acord cu preluarea programelor din zona Ciucului. Pe de  o parte nu doresc să plătească din Gheorgheni costul acestora, iar pe de altă parte, nu vreau să intre în conflict cu celelalte centre culturale, neavând o discuție preliminară asupra programului evenimentelor organizate de aceștia. Sculpturile, care necesită conservare și reparații sunt la Lăzarea. Tot la Lăzarea se află și imobilul, în care trebuie pornit activitatea de cazare și de bucătărie comunală, și necesită bani avizarea activității acestuia. Mai sunt o serie de alte activități, pe care nu le înșirează, că sunt trecute în Amendamentul de fond depus. În consecință, susțin acest Amendament de fond, pentru că consideră că este bine așa.

 

Domnul președinte Borboly Csaba amintește consilierilor, că hotărârile, care au rapoarte de specialitate nefavorabile sunt atacate de Prefectură. Dar, dacă se dorește astfel, atunci să meargă.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Amendamentul de fond referitor la Centrul Cultural și de Arte Lăzarea a domnului vicepreședinte Barti Tihamér și a domnului consilier Kassay Lajos-Péter asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020

Rezultatul votului: 21 Da,

8 Nu au votat : Borboly Csaba, Becze István, Dajka Tünde, Ferencz-Salamon Alpár-László, Kolozsvári Tibor, Lőrincz Csilla, Szentes Antal, Rácz Árpád

 

  1. Amendament de fond referitor la Patinoarul din Gheorgheni a domnului vicepreședinte Barti Tihamér asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că este o propunere, la care dânsul consideră, că se va ajunge în situația, ca în cazul cotizației. Dacă totuși susține domnul vicepreședinte Amendamentul, atunci să fie, cum dorește. Acesta însă poate să aibă urmări, care ar întârzia toate investițiile din acest an. În orice caz, dânsul sprijină inițiativa. Întreabă, dacă există și alte propuneri ?

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér, cum a menționat și mai înainte, Patinoarul din Gheorgheni este o solicitare a locuitorilor de acolo. Susțin Amendamentul de fond în acest sens. Cu privire la acoperișul Patinoarului, este alocat o sumă de 2,5 milioane lei, conform devizului și a proiectelor. Este o investiție de 2,8 milioane lei. S-a gândit, ca 250.000 lei să fie din credite bugetare, din excedent. Restul de 2.250.000 lei ar trebui să fie din credit angajament. Solicită sprijinirea acestei inițiative.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Amendamentul de fond referitor la Patinoarul din Gheorgheni a domnului vicepreședinte Barti Tihamér asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020

Rezultatul votului: 28 Da, 1 Abținere.

  

  1. Amendamenti de fond referitor la drumurile județene a domnului vicepreședinte Biró Barna Botond asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba prezintă Amendamentul, prin care se solicită sprijinirea reabilitării a două drumuri județene. Pentru a fi un mesaj pozitiv din partea dânsului spre primarii din teritoriu, este de acord. Niciunul nu se poate realiza însă din câte 100.000 lei solicitați în amendament. Dacă este un mesaj de comunicare, atunci poate fi aprobat. Drumurile menționate sunt tronsoanele dintre comunele Merești și Mărtiniș, și dintre satul Târnovița și comuna Mărtiniș. Pentru amândouă au fost depuse la Guvern proiectele, dar din păcate acestea sunt în categoria celor, care nu sunt bune. Trebuie clarificat proprietatea terenurilor, peste care trec aceste drumuri. Pentru transmiterea unui mesaj pozitiv, susține și dânsul amendamentul.  Nu ar dori însă să fie spus ulterior, ca reabilitarea în valoare de 10 milioane lei s-a realizat din 100.000 lei. Se va pune acolo 100.000 lei, ca să fie acolo. Înteabă, dacă există propunere de modificare ?

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond mulțumește domnului președinte, că a prezentat Amendamentul de fond depus de dânsul. Nu reprezintă acest amendament un exercițiu de comunicare. S-a pus câte 100.000 lei, ca să fie o sumă, prin care să figureze pe Lista de investiții al consiliului județean. Cum a menționat și domnul, președinte, în programul Guvernamental PNDL se dorește includerea celor două tronsoane. Ca să primească finanțare, trebuie să figureze pe Lista de investiții al consiliului județean. Din acest motiv a fost depus acest amendament. Este adevărat, că proiectele necesită modificări și corectări, dar se poate rezolva mai ușor, decât proiectarea. Dacă se vor găsi resursele pentru cele două lucrări, să poată fi începute.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că pentru a participa la PNDL, drumul nu trebuie să figureze cu o anumită sumă alocată. De fiecare dată, când se primesc bani pentru un anumit drum, atunci este inclus. Dar dacă din punct de vedere al regiunii se consideră important, atunci să meargă. Deci PNDL-ul nu necesită să fie inclus drumul în Lista de investiții. Dar bugetul arată mai bine, dacă sunt mai multe poziții incluse.         

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Amendamentul de fond referitor la drumurile județene a domnului vicepreședinte Biró Barna Botond asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

  1. Amendament de fond referitor la camerele de supraveghere pe drumurile județene a domnului președinte Borboly Csaba asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Amendamentului de fond referitor la camerele de supraveghere pe drumurile județene a domnului președinte Borboly Csaba asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba, spune, că în conformitate cu Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, înainte de votarea pe articole a bugetului de venituri și cheltuieli, precizează, că votul la fiecare articol din proiectul de hotărâre se referă la toate anexele, capitolele, subcapitolele, titlurile, articolele, și aliniatele articolului respectiv.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Art. 1 al Proiectului de hotărâre privind  aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020.

Rezultatul votului: 26 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Art. 2 al Proiectului de hotărâre privind  aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020.

Rezultatul votului: 25 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Art. 3 al Proiectului de hotărâre privind  aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020.

Rezultatul votului: 26 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Art. 4 al Proiectului de hotărâre privind  aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020.

 Rezultatul votului: 26 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Art. 5 al Proiectului de hotărâre privind  aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020.

Rezultatul votului: 26 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Art. 6 al Proiectului de hotărâre privind  aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Art. 7 al Proiectului de hotărâre privind  aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Art. 8 al Proiectului de hotărâre privind  aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020.

Rezultatul votului: 26 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Art. 9 al Proiectului de hotărâre privind  aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Art. 10 al Proiectului de hotărâre privind  aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Art. 11 al Proiectului de hotărâre privind  aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Art. 12 al Proiectului de hotărâre privind  aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Art. 13 al Proiectului de hotărâre privind  aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Art. 14 al Proiectului de hotărâre privind  aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul consilier județean Kassay Péter spune, că la articolul 2 nu a votat.

 

Domnul președinte Borboly Csaba u poate să revină asupra unui vot acordat. Spune că deja este depășit momentul.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiect de hotărâre privind  aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017 și estimările pe anii 2018 – 2020

Rezultatul votului: 26 Da, 3 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea „Programului anual de sprijinire a sportului din judeţul Harghita” pe anul 2017, al Consiliului Judeţean Harghita– varianta retrimisă

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond spune, că în cadrul programelor de finanțare s-a încercat păstrarea nivelelor în ceea ce privește sumele din anul trecut. În două cazuri sunt creșteri, la programul de sprijinire a sportului, și la programul de sprijinire a pompierilor voluntari. Mai sunt câteva programe, unde sunt creșteri cu câteva mii de lei, dar nu sunt sume semnificative. Mulțumește doamnei Zonda Erika, și colegilor din subordinea Direcției Generale Programe, Proiecte, și Achiziții Publice pentru efortul depus, ca în 12 decembrie a fost posibil afișarea tuturor programelor de finanțare pentru consultare. Mulțumește domnului președinte, și domnului vicepreședinte, dar și pentru alți colegi, pentru ideile de îmbunătățire. S-a încercat încorporarea acestora în măsura legalității și posibilității în programe. Speră, că aceste programe de finanțare vor fi utile, și banii se vor cheltui eficient. Atrage atenția asupra faptului, că la programele de finanțare din acest an, asociațiile civile trebuie să cheltuie banii pe SEAP. Acest lucru va îngreuna decontarea lor. Are încredere, că decontarea se va face în mod corespunzător. În interesul de a ajuta, se va încerca informarea organizațiilor asupra procedurii de cumpărare directă pe site-ul SEAP. În acest sens, în fiecare regiune se vor ține forumuri de informare, și ar fi bine, ca colegii din consiliu să ajute, să participe cât mai multe organizații civile la aceste informări. Se planifică realizarea unei platforme online, unde va fi explicat procedura depunerii proiectelor de finanțare. Se încearcă oferirea răspunsurilor la orice întrebare posibilă cu privire la programele de finanțare. În prima parte se va discuta despre modalitatea de depunere a proiectelor. În a doua parte va fi vorba despre cheltuirea eficientă și corectă a banilor. La a treia parte se va detalia procedura de decontare spre consiliul județean, ca totul să meargă bine.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că la proiectele de finanțare este o experiență de mai mulți ani, care temporar trebuie reanalizată, pentru că acum câțiva ani altele erau echipamentele de informare. Au fost mai multe propuneri de modificare, cu care domnul vicepreședinte a fost de acord. Una dintre acestea era, că în cadrul unui program, documentațiile trebuie depuse o singură dată. O altă modificare este, că decontarea să fie în 30 de zile. Mai mulți parteneri, care au depus proiecte erau în criză de timp cu decontarea.  Dacă nu există altă posibilitate, atunci pe site-ul de facebook al Consiliului Județean Harghita să fie clarificat în 48 de ore orice nelămurire apărută  cu cei, care au depus proiecte de finanțare.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond spune, că ce era legal, a fost încorporat în programe. Până la punerea în funcţiune a platformei pentru depunătorii de proiecte, se va folosi o subpagină a site-ului consiliului judeţean, unde colegii vor da răspus în termen de 48 de ore la orice întrebare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba adaugă, că este o majorare a sumei cu 10%, de la 525.000 la 600.000 lei, faţă de anul trecut.

  

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea „Programului anual de sprijinire a sportului din judeţul Harghita” pe anul 2017, al Consiliului Judeţean Harghita– varianta retrimisă

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării programului Promovarea valorilor familiale şi culturale pe anul 2017, al Consiliului Judeţean Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea derulării programului Promovarea valorilor familiale şi culturale pe anul 2017, al Consiliului Judeţean Harghita– varianta retrimisă

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea „Programului anual de sprijin al asociaţiilor pompierilor voluntari din judeţul Harghita” pe anul 2017– varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunţă, că la acest program este o majorare a sumei cu 100.000 lei. Mai este depus şi un Amendament de fond, care se referă la prevenţie în activitatea lor. Se va încorpora în acest program şi activitatea de prevenţie. Domnul consilier judeţean Szentes Antal a solicitat introducerea acestui termen în program cu ocazia şedinţei delegate din comuna Zetea.

 

Domnul consilier judeţean Szentes Antal este mulţumit de Ordinea de zi. Chiar a depus încă în luna ianuarie un Amendament de fond la acest program, care să conţină şi prevenţia, nu numai stingerea incendiilor. Propunerea a fost, ca cei 200.000 lei din anul trecut să fie dublat. Se mulţumeşte deocamdată şi cu suma majorată de 300.000 lei. Nu vrea să solicite redistribuirea sumei de 100.000 lei de undeva, pentru că constată, că nu mai este de unde. dacă va fi o ocazie în cursul anului, ar fi bine, dacă s-ar majora suma la 400.000 lei pentru acest program.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond ca iniţiator, este de acord cu Amendamentul de fond prezentat. Transmite domnului coleg Szentes Antal, că a fost analizat majorarea sumei  la acest program de la 200.000 la 400.000 lei, şi s-a constatat, că în anul trecut nu s-au solicitat astfel de sume mari. Din acest motiv a fost luat decizia, ca să fie majorată suma, dar numai cu 100.000 lei. În măsura, în care o să fie depuse proiecte, şi se va consuma această sumă, la jumătatea de an se mai poate modifica. Sau se poate anunţa încă o dată programul.

       

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea „Programului anual de sprijin al asociaţiilor pompierilor voluntari din judeţul Harghita” pe anul 2017 – varianta retrimisă.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea „Programului anual de colaborare a Consiliului Judeţean Harghita cu asociaţiile şi fundaţiile cu activitate de turism din judeţul Harghita” pe anul 2017 – varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea „Programului anual de colaborare a Consiliului Judeţean Harghita cu asociaţiile şi fundaţiile cu activitate de turism din judeţul Harghita” pe anul 2017 – varianta retrimisă.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării Programului anual de colaborare cu  organizaţii neguvernamentale,  care desfăşoară activităţi de protecţie şi promovare a drepturilor copilului şi tinerilor aflaţi în situaţii de risc în judeţul  Harghita,  în anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea derulării Programului anual de colaborare cu  organizaţii neguvernamentale,  care desfăşoară activităţi de protecţie şi promovare a drepturilor copilului şi tinerilor aflaţi în situaţii de risc în judeţul  Harghita,  în anul 2017

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Programului anual de colaborare cu organizații neguvernamentale care desfășoară activități de protecție a persoanelor vârstnice pe anul 2017, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea Programului anual de colaborare cu organizații neguvernamentale care desfășoară activități de protecție a persoanelor vârstnice pe anul 2017, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Programului anual de colaborare cu organizații neguvernamentale care desfășoară activități de protecție a persoanelor cu handicap in anul 2017 al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba menţionează, că este o creştere de 30.000 lei la acest program faţă de anul trecut.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea Programului anual de colaborare cu organizații neguvernamentale care desfășoară activități de protecție a persoanelor cu handicap in anul 2017 al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea ”Programul anual de finanţare a activităţii de asistenţă comunitară în localităţile izolate din judeţul Harghita” pe anul 2017, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea ”Programul anual de finanţare a activităţii de asistenţă comunitară în localităţile izolate din judeţul Harghita” pe anul 2017, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Programului judeţean anual de îngrijire social-medicală la domiciliu al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, pe  anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că sunt puşi 440.000 lei la acest program.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea Programului judeţean anual de îngrijire social-medicală la domiciliu al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, pe  anul 2017

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea „Programului de protecție a monumentelor istorice de pe teritoriul județului Harghita” pe anul 2017– varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că sunt puşi 600.000 lei la acest program.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea „Programului de protecție a monumentelor istorice de pe teritoriul județului Harghita” pe anul 2017– varianta retrimisă

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea derulării Programului de sprijinire şi dezvoltare a relaţiilor de înfrăţire cu judeţele şi regiunile din afara ţării, pe anul 2017– varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea derulării Programului de sprijinire şi dezvoltare a relaţiilor de înfrăţire cu judeţele şi regiunile din afara ţării, pe anul 2017– varianta retrimisă

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea programului „Reprezentarea şi  promovarea judeţului Harghita pe lângă instituţiile Uniunii Europene și Adunarea Regiunilor Europene” pe anul 2017– varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea programului „Reprezentarea şi  promovarea judeţului Harghita pe lângă instituţiile Uniunii Europene și Adunarea Regiunilor Europene” pe anul 2017– varianta retrimisă

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea asocierii județului Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita în vederea derulării Programului de sănătate privind prevenirea marginalizării sociale pe anul 2017– varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunţă, că proiectul depus de comuna Remetea va fi finanţat din acest program. Şi comuna Sânsimion s-a prezentat, echipa de medici din judeţul Bács-Kiskún, Ungaria, ar putea să vină, dar această  perioadă pentru comună nu este potrivită. Este vorba, că ar mai veni o echipă şi din oraşul Szolnok mai târziu, dar atunci se va anunţa. În acest an vor merge medicii din Kecskemét, Ungaria, în comuna Remetea.   

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea asocierii județului Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita în vederea derulării Programului de sănătate privind prevenirea marginalizării sociale pe anul 2017– varianta retrimisă

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării Programului ”Academia” al Consiliului Județean Harghita pe anul 2017 – varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea derulării Programului ”Academia” al Consiliului Județean Harghita pe anul 2017– varianta retrimisă

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea „Programului anual de sprijinire a activităţilor destinate familiilor din judeţul Harghita” pe anul 2017, al Consiliului Judeţean Harghita– varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea „Programului anual de sprijinire a activităţilor destinate familiilor din judeţul Harghita” pe anul 2017, al Consiliului Judeţean Harghita – varianta retrimisă

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea programului de promovare turistică şi cultural-turistică a judeţului Harghita pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea programului de promovare turistică şi cultural-turistică a judeţului Harghita pe anul 2017

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre pentru aprobarea Programului special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și tradiționale pe anul 2017, în judeţul Harghita– varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Programului special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și tradiționale pe anul 2017, în judeţul Harghita– varianta retrimisă

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre pentru aprobarea Programului general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale pe anul 2017– varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că suma alocată acestui program este 415.000 lei.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Programului general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale pe anul 2017– varianta retrimisă

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre pentru aprobarea Programului special de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti din judeţul Harghita pe anul 2017– varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunţă, că s-a distrib-uit un Amendament de fond la acest program. Întreabă, dacă cineva are ceva de spus ?

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Amendamentului de fond a domnului consilier Rugină Dan- Ciprian asupra proiectului de hotărâre pentru aprobarea Programului special de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti din judeţul Harghita pe anul 2017

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Programului special de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti din judeţul Harghita pe anul 2017– varianta retrimisă

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea ,,Programului anual de finanţare a activităţilor de tineret din judeţul Harghita”, pe anul 2017, al Consiliului Judeţean Harghita– varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că acestui program s-au alocat 225.000 lei.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea ,,Programului anual de finanţare a activităţilor de tineret din judeţul Harghita”, pe anul 2017, al Consiliului Judeţean Harghita– varianta retrimisă

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea finanţării concursurilor şi olimpiadelor judeţene pe anul 2017– varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea finanţării concursurilor şi olimpiadelor judeţene pe anul 2017– varianta retrimisă

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării programului ”Dezvoltarea relațiilor publice ale Consiliului Județean Harghita, în anul 2017” și aprobarea  cheltuielilor legate de acest program – varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea derulării programului ”Dezvoltarea relațiilor publice ale Consiliului Județean Harghita, în anul 2017” și aprobarea  cheltuielilor legate de acest program – varianta retrimisă

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării „Programului Consiliului Județean Harghita pentru Ziua Națională a Tineretului în județul Harghita pe anul 2017”

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că legea obligă ţinerea acestei zile. Puţin s-a micşorat cadrul acordat, faţă de avântul avut la început. Are încredere, că măcar nivelul anilor anteriori se va atinge la activităţile acestui program. Dar nu numai în acest an, încă de 2-3 ani se tot reduc sumele şi activităţile în cadrul programului. Dânsul crede, că ar trebui făcut mi mult pentru tineret. Acum este iniţiat iar cu o sumă destul de modică.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea derulării „Programului Consiliului Județean Harghita pentru Ziua Națională a Tineretului în județul Harghita pe anul 2017”

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre pentru aprobarea programului privind asigurarea sustenabilității proiectelor finalizate pe anul 2017– varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba aminteşte, că proiectele Europene finalizate mai trebuie urmărite cinci ani.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre pentru aprobarea programului privind asigurarea sustenabilității proiectelor finalizate pe anul 2017– varianta retrimisă

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 89/2003 privind reîncadrarea pe categorii a drumurilor publice din judeţul Harghita– varianta corectată

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 89/2003 privind reîncadrarea pe categorii a drumurilor publice din judeţul Harghita– varianta corectată

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Anexei nr. 1 la Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015, cu modificările și completările ulterioare, privind aprobarea înființării ,, Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statului de funcții și Organigramei ale acesteia– varianta corectată și retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba menţionează, că au fost incluse cele discutate cu privire la competenţe.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Anexei nr. 1 la Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015, cu modificările și completările ulterioare, privind aprobarea înființării ,, Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statului de funcții și Organigramei ale acesteia – varianta corectată și retrimisă

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 386/2012 privind aprobarea organigramei și statului de funcții ale Spitalului de Psihiatrie Tulgheș

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 386/2012 privind aprobarea organigramei și statului de funcții ale Spitalului de Psihiatrie Tulgheș

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 224/2010 privind unele măsuri de reorganizare a managementului şi înfiinţarea Consiliului de administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc şi al Spitalului de Psihiatrie Tulgheş, cu modificările şi completările ulterioare – varianta corectată și retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunţă, că s-au modificat Consiliile de administraţie la spitalele din subordinea Consiliului Judeţean Harghita. Se vor împarte buletinele de vot pentru aprobarea persoanelor nou incluse în consiliile de administraţie. Roagă comisia de validare să deruleze procedura de vot secret.

 

Votul secret privind numirea domnului Györfi Sándor jr și Dóczy R János în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, ca membrii cu statut de invitați.

 

Rezultatul votului:

Nr. Crt.

CALITATEA, NUMELE ŞI PRENUMELE CELUI PROPUS

OPŢIUNEA

                 

DA

NU

1.

Györfi Sándor jr – în calitate de reprezentant al Colegiului Teritorial Harghita al Medicilor din România – cu statut de invitat

29

0

2.

Dóczy R János – în calitate de reprezentant al Ordinului Asistenților Medicali Generalițti, Moașelor și Asistenților Medicali din România filiala Harghita- cu statut de invitat

28

1

 

Votul secret privind numirea domnului Dr.Lökös Barna Csaba și a doamnei Fekete Juliánna în Consiliul de Administrație al Spitalului de Psihiatrie Tulgheș, ca membrii supleanți cu statut de invitați.

 

Rezultatul votului:

Nr. Crt.

CALITATEA, NUMELE ŞI PRENUMELE CELUI PROPUS

OPŢIUNEA

                 

DA

NU

1.

Dr.Lökös Barna Csaba – în calitate de reprezentant al Colegiului Teritorial Harghita al Medicilor din România – cu statut de invitat

29

0

2.

Fekete Juliánna – în calitate de reprezentant al Ordinului Asistenților Medicali Generalițti, Moașelor și Asistenților Medicali din România filiala Harghita- cu statut de invitat

28

1

 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 224/2010 privind unele măsuri de reorganizare a managementului şi înfiinţarea Consiliului de administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc şi al Spitalului de Psihiatrie Tulgheş, cu modificările şi completările ulterioare – varianta corectată și retrimisă

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 156/2012 privind aprobarea dării în administrarea Serviciului Public de Salvamont al Consiliului Județean Harghita, a imobilelor, mijloacelor fixe și obiectelor de inventar realizate și achiziționate în cadrul proiectului, cu titlul „Modernizarea salvării montane în județul Harghita”, conform Contractului de finanțare nr. 711/14.04.2010, finanțat în cadrul D.M.I. 5.2. „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale și creșterea calității serviciilor turistice” în cadrul Axei Prioritare 5. „Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului” din cadrul POR, aflate în patrimoniul Județului Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 156/2012 privind aprobarea dării în administrarea Serviciului Public de Salvamont al Consiliului Județean Harghita, a imobilelor, mijloacelor fixe și obiectelor de inventar realizate și achiziționate în cadrul proiectului, cu titlul „Modernizarea salvării montane în județul Harghita”, conform Contractului de finanțare nr. 711/14.04.2010, finanțat în cadrul D.M.I. 5.2. „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale și creșterea calității serviciilor turistice” în cadrul Axei Prioritare 5. „Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului” din cadrul POR, aflate în patrimoniul Județului Harghita

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind trecerea obiectivului de investiții „Sistem de alimentare cu apă pentru satele Suseni, Chileni şi Valea Strâmbă, comuna Suseni”, din domeniul public al Judeţului Harghita în domeniul public al Comunei Suseni

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind trecerea obiectivului de investiții „Sistem de alimentare cu apă pentru satele Suseni, Chileni şi Valea Strâmbă, comuna Suseni”, din domeniul public al Judeţului Harghita în domeniul public al Comunei Suseni

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la modificarea  anexelor nr.  1 și nr. 1/a din Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 30/2017, privind  aprobarea Planului de ocupare a funcţiilor publice pentru anul 2017, centralizat la nivelul  ordonatorului principal de credite, respectiv al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita și al Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanelor a judeţului Harghita– varianta corectată

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre cu privire la modificarea  anexelor nr.  1 și nr. 1/a din Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 30/2017, privind  aprobarea Planului de ocupare a funcţiilor publice pentru anul 2017, centralizat la nivelul  ordonatorului principal de credite, respectiv al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita și al Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanelor a judeţului Harghita– varianta corectată

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre referitor la modificarea Hotărârii nr. 299 /2014 privind modificarea Componenței  comisiei tehnice de amenajarea teritoriului și urbanism, ca organ consultativ cu atribuții de analiză, expertizare tehnică și consultanță, care asigură fundamentarea tehnică a avizului arhitectului șef – varianta corectată

 

Domnul președinte Borboly Csaba menţionează, că trebuie restabilit Componența  Comisiei tehnice de amenajarea teritoriului și urbanism din motivul, că a apărut o lege rea, care nu permite calitatea de membru în această comisie a persoanelor, care în următorii 5 ani intenţionează să execute proiecte pentru consiliul judeţean. Din noua listă trei persoane nu au avizul necesar numirii în această funcţie. Din acest motiv, se vor vota numai 10 persoane, a căror acte sunt în ordine. Neapărat trebuie numit comisia, ca să poată lucra, pentru că în multe localităţi PUZ-urile, şi multe proiecte Europene stagnează, şi riscă să eşueze. Se va vota prin vot secret asupra celor 10 persoane.

 

Votul secret privind componența membriilor Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului şi urbanism:

 

Nr. Crt.

CALITATEA, NUMELE ŞI PRENUMELE CELUI PROPUS

OPŢIUNEA

                 

DA

NU

1.

KOPACZ EMŐKE – secretar

29

0

2.

ALBERT HOMONNAI MÁRTIN – arhitect

29

0

3.

ALBERT MÁRTIN – arhitect

28

1

4.

BOGOS ERNŐ – arhitect

28

1

5.

MÁRTON ILDIKÓ – arhitect

29

0

6.

JAKAB MÁRIA – arhitect

28

1

7.

MIRK LILLA – arhitect

29

0

8.

VÁRDAY ZSOLT – arhitect

29

0

9.

DOMOKOS PÉTER – ecolog

28

1

10.

LUKÁCS PÉTER – inginer proiectant drumuri, poduri

29

0

11.

CHIOREAN ADRIAN ALEXANDRU – director general, Direcția generală Tehnică, Consiliul Județean Harghita

27

2

 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre referitor la modificarea Hotărârii nr. 299 /2014 privind modificarea Componenței  comisiei tehnice de amenajarea teritoriului și urbanism, ca organ consultativ cu atribuții de analiză, expertizare tehnică și consultanță, care asigură fundamentarea tehnică a avizului arhitectului șef – varianta corectată

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 12/2014 privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „HARGHITA”.

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunţă, că s-a găsit persoana potrivită pentru administrarea asociaţiei în persoana domnului Szentes Csaba. Roagă comisia, să deruleze procedura de vot secret.

 

Votul secret privind desemnarea domnului Szentes Csaba ca reprezentant al Consiliului Județean Harghita în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „HARGHITA”.

Rezultatul votului: 29 Da

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 12/2014 privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „HARGHITA”.

Rezultatul votului: 29 Da

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea  Proiectul Tehnic și DDE pentru obiectivul de investiţii: ” Modernizare sistem rutier pe DJ 123E, Miercurea Ciuc-Păuleni DN12A, km 2+200-7+500, judeţul Harghita” pe sectorul km 3+032 – 7+500 – varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea  Proiectul Tehnic și DDE pentru obiectivul de investiţii: ” Modernizare sistem rutier pe DJ 123E, Miercurea Ciuc-Păuleni DN12A, km 2+200-7+500, judeţul Harghita” pe sectorul km 3+032 – 7+500 – varianta retrimisă

Rezultatul votului: 29 Da

 

Se trece la ultimul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  aprobarea devizului general actualizat al documentaţiei tehnico-economic a obiectivului de investiții ”Modernizare drum județean pe DJ 174A Bilbor - DJ 174C - limita jud Suceava” în vederea înaintării în Programului național de dezvoltare locală, subprogramul Infrastructură la nivel județean, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/2013, cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că este vorba despre drumul spre comuna Bilbor, şi se va face un  experiment în sensul, că judeţul Suceava a semnalat, că ar trebui depus împreună în PNDL acest tronson. De aceea a fost adus acum documentaţia pregătită mai demult pentru aprobare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind  aprobarea devizului general actualizat al documentaţiei tehnico-economic a obiectivului de investiții ”Modernizare drum județean pe DJ 174A Bilbor - DJ 174C - limita jud Suceava” în vederea înaintării în Programului național de dezvoltare locală, subprogramul Infrastructură la nivel județean, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/2013, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 29 Da

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 29 Da

 

Diverse

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță consilierii, că a fost în Ungaria pentru aproape două zile. A fost și în Bruxelles pentru o zi. Noua strategie de tineret al Europei este în pregătire, și a fost invitat pentru o dezbatere cu privire la acest subiect. A transmis mai departe propunerile semnalate de organizațiile de tineret din județ, și a reușit să depună câteva amendamente, care probabil vor face parte din  strategia de tineret European de cadru. În luna mai se va organiza și un forum mai amplu. Importanța acestei forum este clarificarea, ca în viitor la ce să se pună accentul. În Ungaria a avut mai multe dezbateri în domeniul dezvoltării regionale și în pregătirea profesională la mai multe instituții și Ministere. Între altele a fost vorba despre manualele profesionale în limba maghiară, care aici în țară nu există. Există posibilitatea modificării în sensul, ca și în țara noastră să poată fi folosite.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond revine la tema pusă în discuție la capitolul Diverse, cu ocazia ședinței delegate din Zetea. Atunci a anunțat, că în localitatea Kommandó din județul Covasna s-a ars clădirea școlii. A solicitat atunci, dar solicită și acum sprijinul fiecărui consilier județean, ca în măsura posibilităților să contribuie la colecta anunțată de dânsul în interesul reconstruirii acelui imobil. Se dorește oferirea a unui ajutor simbolic din partea consiliului județean Harghita. Va fi o sumă modică, față de cât ar fi nevoie, dar va fi primit cu recunoștință de locuitorii de acolo. Reconstrucția școlii va costa 500.000 euro. Eventualele donații de mobilă, și cărți roagă să fie oferite numai după refacerea clădirii. Angajații Cancelariei vor primi, și aduna donațiile oferite. Cine nu va putea astăzi, până vineri se mai poate depune la camera nr.229 a Palatului administrativ al Consiliului Județean Harghita.

 

Domnul consilier județean Becze István relatează despre o delegație la Budapesta la 1 martie 2017. A participat la Ministerul Agriculturii la o dezbatere cu privire la programele comune, care vor fi derulate în cursul acestui an. A fost vorba și despre sprijinirea programului Produs Secuiesc. Speră, că vor fi multe acțiuni comune în acest an.

 

Domnul Ambrus Ferencz, președintele Asociației de lapte din Sânsimion solicită sprijinul consiliului județean, mai exact a asociației pentru dezvoltare rurală a acesteia,  pentru achiziția unui nou rezervor de răcire, mai exact a unui folosit, dar cu capacitate mai mare, pentru că ceea ce este, nu mai este de ajuns. Întreabă, dacă pot fi ajutați ?

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba răspunde, că în scurt timp se va anunța perioada, în care se pot depune proiectele de finanțare la ADI dezvoltare rurală, și atunci trebuie depus solicitarea. Acum a fost votat bugetul. Se așteaptă depunerea solicitărilor cotizațiilor de la asociații. Numai apoi va fi anunțat posibilitatea depunerii proiectelor. Nu va fi în săptămâna aceasta, dar și până acum au fost sprijiniți 59 de Centre de colectare a laptelui, și dacă proiectul este bun, va primi ajutor.

 

Domnul Ambrus Ferencz, președintele Asociației de lapte din Sânsimion spune, că deja dispun de partea proprie necesară. Anul trecut nu au putut depune proiect, pentru că nu au avut suma necesară pentru partea proprie.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că soluția este depunerea proiectului în timp potrivit, când se anunță posibilitatea.

 

Domnul consilier județean Ferencz Salamon Alpár spune că membrii desemnați pentru Consiliile de administrație pentru cele două spitale au primit voturile necesare.

 

Domnul consilier județean Sándor Barna se bucură, că în sfârșit proiectul traseului de biciclete între Municipiul Odorheiu Secuiesc și Barajul din comuna Zetea a ieșit din impasul, în care s-a aflat de mai mulți ani. Față de materialul comunicat în săptămâna anterioară, a constatat cu tristețe, că sumele alocate proiectului referitor la trotuarele din zona rurală, au dispărut, sau au fost redistribuite. A primit și explicația din ce motiv. În bugetul de acest an sunt sprijinite numai proiectele, care sunt în ordine, sunt avizate. La trotuare încă nu este un proiect avizat, dar are încredere, că în cursul anului, în ritmul, în care sosesc completările de la consiliile locale, se vor aproba și  acest program început în anul trecut va putea fi continuat și în acest an.

 

Domnul consilier județean Salamon Zoltán revine la cele spuse de domnul președinte despre posibilitatea procurării manualelor profesionale pe limba maghiară. Comunică solicitarea Şcolii Speciale de Arte şi Meserii Sfânta Ana din Municipiul Miercurea Ciuc pentru a primi din manualele profesionale în limba maghiară.   

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba ar dori, ca locația ședinței următoare delegate a consiliului județean să fie în Municipiul Gheorgheni, dacă documentele pot fi pregătite corespunzător, și nu vor interveni greșeli, în urma cărora ar trebui reluate de la început problemele. Dacă nu se va merge la Gheorgheni, atunci așteaptă alte propuneri cu privire la locația ședinței următoare. În orice caz, propune fracțiunilor, ca în cazul unor solicitări să le dezbată înainte de ședință acestea. Multe probleme se pot clarifica înainte de ședință. Poate este de preferat această modalitate, ca la  începutul fiecărei ședințe să fie crescut puțin nivelul de adrenalină, descărcând tensiunile acumulate a consilierilor județeni, după care se poate lucra liniștit mai departe într-o atmosferă corespunzătoare, chiar dacă sunt 30 de puncte pe Ordinea de zi. Înainte de ședință multe se pot rezolva. În tema drumurilor se va veni cu o propunere foarte amănunțită. Ca să răspundă și domnului consilier județean Sándor Barna, trebuie decis, dacă se vor construi drumuri, sau trotuare. Vor fi construite drumuri județene, sau comunale ? Vor fi construite drumuri, sau se vor instala rețele , sau construi imobile ? Situația va arăta astfel, în care se va prezenta starea drumurilor. Dacă se va decide că se va ocupa cu drumuri, dar și cu altele, atunci așa va fi. Dacă se va decide, să fie realizat programul propus pentru acest an, a cărei valoare este de mai multe ori bugetul consiliului județean, atunci trebuie luat o decizie cu privire la contractarea creditelor necesare, sau să fie lăsate afară câteva drumuri. Atunci va trebui și comunicat în teritoriu decizia de a renunța la anumiteb tronsoane. Din aceste considerente, roagă consilierii județeni, ca pentru finanțarea investițiilor locale, să promită sprijin din partea consiliului județean, numai în cazul, în care există bani la dispoziție. Trotuare se pot construi și din bani proprii, se pot sprijini astfel de inițiative, ca în cazul comunelor Satu Mare și Brădești, unde o mare parte a lucrărilor a fost plătită din sprijinul consiliului județean. Din redistribuire de fonduri se pot finanța multe astfel de acțiuni. Dar la drumurile județene, dacă se renunță la careva, trebuie spus exact, care să fie acela, care nu va fi în listă în acest ciclu. De aceea este important, să fie angajamente, care pot fi onorate.

 

Domnul consilier județean Becze István mulțumește domnului primar Kozma István pentru organizarea acestei ședințe delegate. A trecut pe la primărie cu ocazia  ultimei ședințe a consiliului local, și a constatat, că se derulează într-o atmosferă de echipă exemplară. Felicită și pe consilierii locali pentru modul de lucru eficient, care va poziționa comuna Sânsimion iar în frunte, în ceea ce privește centrul industrial al zonei Ciucului de jos. Crede, că trebuie continuate lucrurile tot așa, și consiliul județean va fi un partener de nădejde la inițiative. Dorește succes tuturor.               

 

Domnul consilier județean Ferencz Salamon Alpár declară, că toate persoanele desemnate,  trecute pe buletinele de vot au primit voturile necesare ocupării funcțiilor menționate.

 

Domnul Kozma István, primarul comunei Sânsimion se bucură, că a fost gazda ședinței consiliului județean, și invită pe toți participanții la o vizită în fabrica de bere din localitate, și la o degustare de produse.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare la Ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 13 martie 2017 cu număr de înregistrare  nr.           /                 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc,  17 martie 2017

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Secretarul Judeţului

Egyed Árpád

 

 

Director general

Romfeld Mária Magdolna

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter