Consiliul Judeţean Harghita
miercuri, 24 aprilie 2024 11:35:25
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 25 mai 2017

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 25 mai 2017

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 25 mai 2017

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

BREZOVSZKY GHEORGHE-ADAM

PSD

9

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

10

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

11

DAJKA TÜNDE

UDMR

12

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

INCZE CSONGOR

UDMR

15

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

16

KOLCSÁR ANDRÁS

EMNP-PPMT

17

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

18

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

19

LŐRINCZ CSILLA

UDMR

20

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

21

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

22

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

23

PROCA ION

PNL

24

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

25

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

26

RUGINĂ DAN- CIPRIAN

PSD

27

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

28

SÁNDOR BARNA

UDMR

29

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

30

SZENTES ANTAL

UDMR

31

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  847 / 2017, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 2 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita în Căminul cultural din comuna Brădești, Județul Harghita. Salută pe toți cei prezenți, și face o recapitulare scurtă a ședinței extraordinare antrrioare. Au fost prezenți 23 de consilieri județeni. Au fost aprobate în unanimitate cele două puncte de pe Ordinea de zi :

 

  1. Proiect de hotărâre privind refinanțarea datoriei publice locale a Consiliului Județean Harghita  în valoare de 42.646.762 lei
  2. Proiect de hotărâre privind aprobarea Programului de cooperare  al Consiliului Judeţean Harghita în vederea sprijinirii unor  activităţi ale cultelor religioase, pe anul 2017 

 

Nu a avut timp suficient să prezinte în detaliu esența acestora la ședința extraordinară. În acest moment se calculează dobândă pentru creditul contractat de Consiliul Județean Harghita cu un coeficient ROBOR +3, iar condițiile actuale pe piață sunt cu ROBOR +1. Din acest motiv se va refinanța creditul contractat, și se va economi o sumă în jur de 3 milioane lei. Cealaltă decizie, care privește colaborarea cu cultele, din păcate nu a expirat termenul de afișare pentru proiectul de hotărâre, și sunt două evenimente religioase, care se vor desfășura în zilele acestea. Este vorba despre tabere organizate pentru tineri de Biserica Catolică, și de cea Reformată, și conform legislației, consiliul județean trebuie să deruleze procedura de achiziție publică a serviciilor oferite. Încă nu se știe când va fi ședința consiliului județean din iunie, de aceea cele două evenimente au fost scoase din restul programelor. Aceasta a fost esența deciziei luate în ședința extraordinară referitoare la Proiectul de hotărâre privind programul de cooperare  al Consiliului Judeţean Harghita în vederea sprijinirii unor  activităţi ale cultelor religioase, pe anul 2017.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér a semnalat, că nu a participat la votarea acestui punct de pe Ordinea de zi.   

    

Doamna Romfeld Mária Magdolna, director general la Direcția Generală Administrație Publică Locală solicită reluarea voturilor din ședința extraordinară, ca să fie menționat și în acest proces verbal, pentru a evidenția exact numărul voturilor exprimate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  este  de acord, și dispune repetarea votării celor două proiecte de hotărâri. Supune la vot Proiectul de hotărâre privind refinanțarea datoriei publice locale a Consiliului Județean Harghita  în valoare de 42.646.762 lei.

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea Programului de cooperare al Consiliului Judeţean Harghita în vederea sprijinirii unor activităţi ale cultelor religioase, pe anul 2017

Rezultatul votului: 23 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  mulțumește domnului vicepreședinte Bíró Barna Botond, și primarului din comuna Brădești pentru primirea călduroasă. Este de prima dată, când se ține ședința Consiliului Județean Harghita în această comună, unde în cursul anilor s-a colaborat cu autoritățile locale în multe proiecte de dezvoltare.  Crede, că sunt rezultate comune apreciabile. Are încredere, că la finalul ședinței cea mai bogată comună din vecinătatea Municipiului Odorheiu Secuiesc va beneficia în urma lucrărilor ședinței de azi. Activitatea domnului primar, efortul dânsului și a consilierilor locali vor fi apreciate, și ajutate și în viitor de consiliul județean.

 

Domnul Bokor Botond, primarul comunei Brădești salută aparatul consiliului județean, pe domnul președinte, și pe toți cei prezenți. Speră, că și de acestă dată se vor lua decizii bune în interesul comunității Harghitene.    

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că domnul șef de post din comuna Brădești dorește să adreseze câteva cuvinte cu privire la siguranța circulației din raza comunei. În acest sens a cerut și colegilor din partea Direcției de specialitate, să fie atenți, că s-ar putea să fie de interes cele menționate.

 

Domnul șef de post din comuna Brădești este onorat de posibilitatea de a lua cuvântul la o ședință a consiliului județean. Prezintă câteva aspecte pe linie de siguranță rutieră, care ar fi bine să fie transpuse și la nivelul altor localități din județ. Au o problemă supărătoare. Este vorba despre firmele, care câștigă licitațiile, execută lucrări pe raza de competență, nu se știe când vin, când pleacă, și nu se cunosc, ca să fie urmărilbile. Ar fi bine, dacă autoritatea locală ar fi anunțată despre activitatea acestora. Sunt lucrări, care câteodată sunt îndoielnice. Marcajele după o lună de zile deja nu se mai văd. Se uită la cei care lucrează la drumul național, și nu știe cu ce vopsele lucrează, dar ține măcar un an, un an și jumătate. Chiar după o iarnă grea. Alteori se sapă niște gropi pe acostament, și nu știe cine le-a săpat, pentru ce le-a săpat. În comuna Zetea s-a identificat o firmă din Bacău, care a câștigat licitația pentru realizarea trotuarelor, dar prestează un mod de lucru dezastruos, fără indicatoare, nu respectă lucruri elementare de protecție, de semnalizare. Au fost sancționați cu o sumă destul de mare. Organele de Poliție rutieră nu au nimic cu modernizarea infrastructurii comunității, dar astfel nu se poate lucra. Ar trebui să vină cineva, și să-i verifice. Propune ca model drumul județean DJ 138, și amplasarea unor camere video la aceste puncte de lucru. Este numai o părere, dar se poate lua în vedere. Marcajele, care trebuie făcute din nou, nu știe, dacă se vor face până în iarnă, dar ar trebui să fie refăcute până la începerea sezonului cald. Iarna se pune nisip, se pune sare, și tot nu se văd. Așteaptă un feedback din partea consiliului județean cu privire la aceste probleme. Mulțumește autorității locale pentru sistemul de monitorizare video, pe care au instalat în comună. Este una dintre cele mai performante la nivel de comune.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  mulțumește pentru observațiile făcute, a fost o intervenție constructivă. Crede, că colegii de la Direcția Generală Tehnică au tras concluziile necesare. Trebuie inclus în contractul de execuție și referirile la siguranța circulației. Responsabilul de contract trebuie să fie mai atent la aceste aspecte.

 

Domnul director Chiorean Adrian  menționează, că au primit foarte multe adrese din partea Poliției, care au semnalat aceste aspecte. Au fost notificați și constructorii, executanții lucrărilor în acest sens, mai ales la siguranța circulației, unde se lucreză. Toamna trecută, din cauza faptului, că lucrarea a fost executată mai ales în anotimpul rece, multe indicatoare nu au stat la verticală, multe s-au deplasat. Au fost atenționați constructorii, care au promis, că vin și refac deficiențele. Sunt lucrările în fază de execuție. Acele gropi, care au fost sesizate sunt rezultatul  unei munci, care chiar în aceste momente sunt în execuție, DJ 138 și DJ 137. Se montează aproximativ  500 de indicatoare dintre sectorul de drum de la comuna Brădești până la comuna Valea Strâmbă. La fel și la drumul dintre Municipiul Odorheiu Secuiesc și orașul Cristuru Secuiesc. Partea de marcaj s-a clarificat, pentru că s-au desfășurat acum și recepțiile finale pentru aceste marcaje, și pentru această zonă au fost respinse lucrările din motive mai sus amintite. Explicația a fost, că din cauza anotimpului rece, în care s-au executat lucrările, vopseaua nu a ținut. Așa este, pentru că aceeași vopsea a fost folosită și altundeva pe timp călduros, și rezistă, cât trebuie. Știe, că sunt multe probleme, și se încearcă remedierea problemelor în timp util.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă despre termenul, în care se vor rezolva aceste probleme.

 

Domnul director Chiorean Adrian  spune, că societatea a primit două săptămâni, până la 15 iunie pentru a reface marcajele respective.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă la tema siguranța circulației mai are cineva ceva de adăugat, sau intervenții. Mulțumește pentru observații. Pentru că este pus și pe Ordinea de zi, a fost invitat reprezentantul ADI Harghita Business Center, ca la începutul ședinței în 5 minute să prezinte activitatea. Acest ADI a fost înființat ca model pentru viitorii centre de incubatori în afaceri din județ. Deocamdată funcționează doar la Odorheiu Secuiesc, dar se dorește înființarea altora și în Municipiile Miercurea Ciuc și Gheorgheni, dar și în Toplița. Oricum acest ADI va trebui să fie lărgit, dar deocamdată numai acolo este activitate și se votează cotizația pentru a putea funcționa. Dacă orașele vor să adere și să lărgească sfera de activități, Statutul a fost gândit astfel cândva, ca să fie posibil conlucrarea și în cazul altor orașe din județ.  

 

Domnul Szabó Károly, reprezentantul ADI Business Center Odorheiu Secuiesc salută pe toți reprezentanții la ședință. Spune, că domnul Fancsali Kálmán, cine conduce această asociație nu poate să fie prezent, pentru că  este în deplasare la Alba Iulia. Mai este și un director la asociație cu numele Szakács Pál István, care este la o conferință la Cluj. Astfel i-a revenit misiunea prezentării proiectelor pentru viitor. În anul trecut s-a finalizat investiția de 7 milioane lei, în urma căruia s-a realizat imobilul de 48 de camere al centrului, care se pot da în chirie. Scopul acestuia este ca întreprinderile mici și mijlocii din zona Odorhei să aibă un sprijin real cu ocazia începerii activității. Până acum principala preocupare a fost punerea în funcțiunii a imobilului. În câteva minute prezintă ceea ce s-a întâmplat până acum. Clădirea, când s-a înființat acest ADI, practic, clădirea exista, dar nu avea nici apă, nici curent, nici gaz, nici internet. A trecut un anumit timp, până când procedura de instalare a acestora, racordarea la aceste rețele s-a realizat.  Pe parcurs nu s-a stat degeaba, au reușit să angajeze personal, ca urmare a mai multor concursuri. Au ajuns în faza, în care de la 1 iunie vor avea 5 angajați, un director, un asistent, un consilier, un consultant martketing, și un administrator. Din păcate, un consilier economic, care să facă contabilitatea, și să asigure consiliere contabilă pentrui tinerii întreprinzători nu s-a găsit, nici după mai multe anunțuri. Din acest motiv au contractat de la o firmă de contabilitate exterioară acest serviciu. Oricum, este semnificativ mai ieftin, decât angajarea unei persoane. Aceeași este situația și cu paza obiectivului. Consultanța, curățenia, și paza se asigură de către firme exterioare. Deocamdată se face documentația pentru analiza de risc a clădirii din partea IPJ-lui. Responsabilul de marketing se ocupă de imaginea interioară a clădirii. Când s-a proiectat clădirea, nu a existat un pupitru pentru primiriea oaspeților. Nu a existat echipament în sala de conferință, care să ajute activitatea. Acum se lucrează la acest lucru. Interesul este de a porni de la 1 iulie. Pe parcurs s-a elaborat modelul de contract de incubare. 90% s-a elaborat Regulamentul de Organizare și Funcționare, respectiv, și celelalte activități administrative au fost realizate. Personalul angajat a depus 3 proiecte în paralel cu aceste activități. Toate cele trei au mers la fundația ”COMUNITAS”. Suma acestora este 16.000 lei. Aici sunt mai multe activități, prin care se pot ține prezentări, respectiv se poate prezenta elevilor din Odorheiu Secuiesc instituția, și scopul acestuia. Mai este și un proiect de valoare mai mare, tot de la ”COMUNITAS”, 12.000 lei, și care pot lua o echipă de 12 persoane la cea mai mare conferință IT din Europa de est. Totodată, în 2015 a fost un acord între Consiliul Județean Harghita și Oficiul de Cercetare, prin care firmele pot participa la evenimente de nivel mondial. 2 dintre aceste delegații s-au efectuiat deja. Colegii au fost la Berlin, Antverpen și Bruxelles. Au participat la trei conferințe. Mai este o vizită la Londra, tot o manifestare Start Up la nivel mondial. Aici au fost mai multe semifinale, și finala se va desfășura la Londra. S-a încercat participarea la tot ce înseamnă conferință în afaceri, pentru a promova Incubatorul atât în mediul profesionist, ca și în fața presei. S-a reușit lărgirea parteneriatelor. Au discutat și cu reprezentanții altor centre de acest fel din județele vecine. Au realizat mai multe parteneriate. S-au creat legături și cu zona universitară mai ales cu Universiatatea Sapientia, mai ales cu șefii catedrei de Informatică. Din cei 25-30 de intrepărinzători, care ar dori să se mute, aproximativ 12 sunt din domeniul Indfrmaticii, care este o situație norocoasă. Se află în derulare procedura pentru obținerea titulaturii de ”Casă de Incubator”. Legislația s-a modificat și conform cerințelor, nici o Casă de Incubator nu a corespuns cerințelor, nici care deja funcționeau. Documentația s-a pregătit, și se așteaptă încheierea contractelor de servicii, pentru că aceasta este condiția primirii titulaturii. S-a făcut site-ul Business Center în variantă română, maghiară și engleză. Atât s-a întâmplat în prima parte a anului. Bugetul instituției conține și contribuțiile Consiliului Județean Harghita, dar este suportat de Consiliul Local din Municipiul Odorheiu Secuiesc, și cel din comuna Dealu.                      

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește pentru prezentare și așteaptă să fie extinsă activitatea prezentată și în celelalte orașe din județ la care se va acorda și cotizația suplimentară necesară din partea Consiliului Județean Harghita.          

 

Domnul președinte Borboly Csaba iese în fața consilierilor și cheamă și pe domnii vicepreședinți să i se alăture. Cheamă și pe domnul consilier județean Becze István, care este nativ din comuna Casin. Din acest motiv are o misiune importantă. Nu se știe dinainte cum se va derula ședința, și cum se va termina, de aceea propune, ca acum, la început, când încă toți au o stare de spirit mai potrivit, într-un cadru oficial și festiv, să exprime speranța, că nu se vor rupe relațiie de serviciu de tot până la urmă, dar totuși vrea, ca consiliul județean, și dânsul să ia rămas bun de la doamna Romfeld Mária Magdolna, director general de la Direcția Generală Administrație Publică Locală din motivul pensionării dânsei. În cursul a multor ani, colaborarea cu dânsa a fost eficientă și deosebită, cu toate că, nu întotdeauna au împărtășit aceeași părere. Foarte multe probleme au fost rezolvate, și are încredere, că se va găsi o modalitate, ca dânsa să participe și în viitor la proiectele, și la demersul bun a administrației în cadrul Consiliului Județean Harghita. Oferă o mică atenție, ca amintire, prin care mulțumește pentru efortul și profesionalismul dânsei dovedită în cursul anilor. Dorește, ca evenimentele neplăcute ale anilor trecuți să fie uitate, și să rămâne  numai amintirile plăcute și satisfacțiile în muncă.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér dorește să mulțumească doamnei director pentru activitatea prestată la Consiliul Județean Harghita, dar și în cadrul Instituției Prefectului Harghita. Nu este de neglijat faptul, că a fost în această funcție lângă 12 primari și 6 prefecți din județul Harghita. Speră, că cunoștințele acumulate în toți acești ani au putut fi transmise colegilor. Speră, că se vor mai întâlni cu ocazia luării deciziilor și în viitor, și dorește sănătate și fericire în perioada pensiei.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond nu a știut despre acest aranjament. Amintește, că de obicei se descarcă de supărările de la serviciu la doamna director general, cu ocazia conflictelor cu ceilalți colegi. Pentru dânsul, pensionarea acesteia este o pierdere considerabilă. Crede, că consiliul județean pierde un înger păzitor din punct de vedere a respectării prevederilor legale cu ocazia deciziilor luate, salvând astfel mulți colegi de urmări nedorite. Mulțumește pentru perioada de colaborare nu prea lungă cu dânsa. Se bucură că a a vut posibilitatea să lucreze cu specialiști, ca dânsa, și dorește ani sănătoşi de pensie. Știe, că pentru aceasta este nevoie să rămână activă şi din punct de vedere profesional, să nu se rupă de tot de activitatea desfăşurată până acum. Îngerii mereu au o menire, în cazul de faţă menirea doamnei directoare este de a avea grijă şi în continuare de foştii colegi prin îndrumare şi sfaturi profesionale. Este oricând binevenită la Consiliul Judeţean Harghita.

 

Domnul consilier judeţean Becze István, spune, că acum câţiva ani, când dânsa ocupa funcţia de subprefect, şi era vorba, că va fi desfiinţat din motive politice, primarii localităţilor judeţului au adunat semnături pentru a o susţine. A fost o decizie foarte bună a domnului preşedinte, că a chemat-o la Consiliul Judeţean Harghita. Mulţumeşte pentru colaborarea fructuoasă din anii trecuţi. Spune, că locuitorii comunei Casin sunt mândri de dânsa. Pe lângă primari, a intervenit şi în cazul mai  multor composesorate. Dacă nu ar fi fost dânsa, poate multe nu ar fi putut funcţiona. Mulţumeşte pentru tot. Invită pe doamna Romfeld să vină şi să preia buchetul oferit, şi aşteaptă să revină cât mai curând posibil.

 

Doamna Romfeld Mária Magdolna este mişcată de momentul festiv aranjat de colegii din consiliul judeţean. Venind la şedinţă i-a venit în minte, că era un moment la vremea aceea, când era în imposibilitatea de a forma consiliul local din Municipiul Odorheiu Secuiesc, şi a intrat dezamăgit în Consiliul Judeţean Harghita să solicite ajutor. Persoana, la care a apelat a întrebat-o, că cine este împotriva dânsei, şi a răspuns, că amândouă părţi. Atunci a fost felicitat, şi asigurat, că este pe calea cea mai bună. Dânsa mereu a urmărit calea diplomaţiei, şi a încercat să se pună la învoială cu toate părţile. După finalizarea studiilor universitare, domnul Eckstein Péter i-a spus ca luare aminte, că oriunde va desfăşura activitatea, ca procuror, ca jurist, ca avocat, ca consilier juridic, niciodată să nu uite, că va decizia luată va avea implicaţii asupra soartei oamenilor implicaţi. Decizia va influenţa pozitiv, sau negativ soarta acestora. Legea trebuie aplicată, dar mereu cu bună credinţă. Dânsa a încercat să se ţină de această lecţie în cursul carierei. Poate au fost momente – ştiu şi colegii -  în care a forţat lucrurile, având o fire mai nervoasă, dar cu capul sus poate să susţină, că niciodată nu a aplicat legea cu rea-intenţie, eventual dacă s-a întâmplat astfel, era fără voia dânsei. Mulţumeşte membrilor consiliului judeţean pentru colaborare în anii, care au trecut. Speră, că  putut ajuta pe domnul preşedinte şi pe vicepreşedinţii noi cu sfaturi utile şi bune.

 

Domnul consilier judeţean Proca Ion consideră, că poate este cel mai vechi dintre colegi, care a avut legătură cu Consiliul Judeţean Harghita. Înainte cu 21 de ani a început activitatea la Direcţia Generală de Protecţia Copilului Harghita, şi printre primele persoane pe care le-a cunoscut, despre care ştia, că în orice clipă poate beneficia de sfaturi de îndrumare de specialitate era doamna Romfeld. Este marcat de acest moment. Consideră, că este o zi foarte încărcată emoţional. Nu a ştiut, că se va întâmpla acest eveniment, şi ca în situaţiile acestea, niciodată nu ştie să se bucure, sau să nu se bucure. Se bucură pentru tot ce a făcut, şi eventual pentru ce va face în continuare doamna Romfeld pentru colegii din consiliul judeţean. Doreşte să aibă puterea necesară pentru a-şi continua activitatea profesională. Cu siguranţă, în galeria oamenilor, care după schimbările de regim în România, au încercat să pună lucrurile pe un făgaş normal şi bun, ocupă un loc distins doamna Romfeld Mária Magdolna. Se uită la domnii vicepreşedinţi, că sunt atât de tineri, cum a fost şi dânsul cândva, când a început cariera de consilier judeţean, şi crede, că doamna Romfeld le va fi un model întipărit. Mulţumeşte pentru tot ce a făcut doamna Romfeld în cursul anilor, pentru sprijinul acordat în demersul luării deciziilor, şi doreşte ani sănătoşi de pensie, şi viaţă lungă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că începe şedinţa. Speră, că lucrările se vor desfăşura cu aceeaşi bună dispoziţie, ca şi până acum, şi la sfârşit pot ciocni un pahar de rămas bun. Întreabă, dacă este cvorum pentru a porni lucrările.         

 

Doamna Romfeld Mária Magdolna, director general la Direcția Generală Administrație Publică Locală salută pe toți cei prezenţi, și declară că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Consiliul județean are cvorum pentru luarea deciziilor.

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunţă, că domnul secretar are program în Sibiu numai de mâine, dar a transmis, că deja astăzi va porni la drum. Din acest motiv a acceptat doamna Romfeld să participe în locul dânsului la această şedinţă, şă supravegheze asupra legalităţii deciziilor. Pentru a parcurge mai operativ Ordinea de zi, şi să nu se amestece consilierii judeţeni între proiectele de hotărâri, propune, ca să fie aprobat Proiectul Ordinii de zi, aşa cum a fost comunicat la termen, cu cei 31 de puncte, şi după aceea la fiecare punct se va decide, dacă rămâne, sau nu. Altfel riscă să ţină şedinţa iar peste 3 ore.

 

Domnul vicepreşedinte Barti Tihamér propune să fie luat de pe Ordinea de zi punctul 22. Va solicita ulterior şi părerea Direcţiei Generale Patrimoniu, dar deocamdată propune să fie scos acest punct, care se referă la Patinoarul din Gheorgheni, până la clarificarea problemei.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că în calitate de iniţiator, domnul vicepreşedinte are dreptul să retragă respectivul proiect de hotărâre de pe Ordinea de zi.    

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea scoaterii de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind aprobarea asocierii U.A.T. Județul Harghita cu U.A.T. Municipiul Gheorgheni în vederea efectuării, în comun, a unor lucrări de reabilitare la acoperișul Patinoarului Artificial situat în Municipiul Gheorgheni.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Ordinea de zi modificată și renumerotată cu 30 de puncte.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea plății cotizației județului Harghita către Asociația Microregională “Felső Homoródmente” pe anul 2017, varianta completată

 

Domnul președinte Borboly Csaba menţionează, că sunt câteva modificări la sume. S-a redus suma cotizaţiei la 39.000 lei.

 

Domnul consilier judeţean Zakariás Zoltán nu înţelege acordul consiliului asupra cotizaţiei reduse. De fapt, din Expunerea de motive, şi din Raportul de activitate nu reiese de ce trebuie oferit mai puţin. Este adevărat, că din proiectul de buget al  asociaţiei lipsesc sumele rămase din anul anterior. Astfel nu se ştie câţi bani au rămas din anul trecut. La venituri sunt menţionate numai încasările aferente anului în curs. Conform bilanţului este o sumă de 17.000 lei la profit. Dar acesta nu reiese din proiectul de buget. A dorit să spună, că din motivare, luând în considerare şi programele asociaţiei, nu sunt motivaţi cei 71.000 lei solicitaţi. Pe lângă programe, în buget este menţionat o sumă de 28.100 lei pentru cheltuieli de personal, cu privire la care nici reprezentantul Consiliului Judeţean Harghita, nici domnul preşedinte care, dacă a înţeles bine, a fost prezent în calitate de invitat la şedinţa Adunării Generale, nu au avut obiecţii. Dacă se face referire numai la programe, şi din acest motiv se  acordă mai puţin, atunci dânsul consideră, că nu este o abordare potrivită, numai în cazul în care au rămas sume din anul anterior, care motivează această reducere. Cealaltă problemă, ceea ce priveşte conţinutul proiectului de hotărâre, cu tot  respectul pentru doamna Romfeld, dar în Raportul de specialitate este referire la Planul de activitate din anuzl 2015, şi trebuie corectat la anul 2016.              

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că problema cotizaţiilor pentru ADI-uri şi asociaţii microregionale a fost dezbătut în şedinţa fracţiunii UDMR mai mult de 2 ore. A fost discutat, că încă nu este o regulă unitară aplicabilă pentru toţi în această temă. Nu este un model, conform căruia să fie calculată cotizaţia, care va fi acordată,  astfel încât să fie evitat dubla finanţare din banii publici, şi să fie motivat solicitarea prin activităţi pe măsură. Nu s-a implementat o regulă, prin care să fie gestionat problema cotizaţiilor de către Consiliul Judeţean Harghita. Mâine va avea o discuţie cu această temă cu domnul senator Tánczos Barna. Reglementarea juridică a acordării cotizaţiilor nu este bine conturată. Deocamdată se inventează ipoteze, se merge pe logică, şi când se descoperă, că ceva nu este bine, se modifică procedura. Deci, încă nu este 100% clarificat metodologia cotizaţiilor. Un timp se credea, că 1 leu/cap de locuitor se poate acorda, dar s-a descoperit, că nici aşa nu este bine. Sunt asociaţii microregionale, sau ADI-uri mici, unde timp de  jumătate de an nu este nici o activitate. Atunci de ce să se acorde cotizaţia anuală, şi cum se poate motiva suma acestuia. Mai nou se alocă o sumă minimă pentru funcţionare, şi apoi pentru proiecte câştigate, sau pentru evenimente concrete, se suplimentează acestă sumă. Cum s-a procedat şi în cazul ADI Rurală. Dacă câştigă proiectul, atunci va mai primi sume suplimentare. dacă nu va câştiga, nu mai primeşte bani. Dar problema cotizaţiilor deocamdată este sub discuţie. Din  aceeaşi considerente, este de părere, că nici o lege nu interzice revenirea asupra cotizaţiei pentru o asociaţie în cursul anului. Dacă la o asociaţie în cursul anului se descoperă, că mai are nevoie de bani, şi din punct de vedere juridic se poate motiva solicitarea, se poate reveni asupra cotizaţiei acestuia. Au mai fost astfel de cazuri. Da, a fost prezent în jur de 15 minute la şedinţa Adunării Generale a Asociației Microregionale “Felső Homoródmente”, în mare au fost parcurse programele pentru acest an. O să menţioneze şi domnul vicepreşedinte, că problema este mai mult birocratică, nu în ceea ce priveşte obiectivele.  

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond în prealabil vrea să comunice, că de două ori a fost depusă solicitarea de către asociaţie. La prima solicitare s-a considerat, că nu era motivat majorarea cotizaţiei. După aceea s-a solicitat un model pentru întocmirea Planului de activitate, unde să fie defalcat pe activităţi această solicitare. Astfel să fie motivată majorarea cotizaţiei. După defalcarea pe activităţi, şi-au dat seama, că majoritatea activităţilor intră în categoria dezvoltării rurale şi a agriculturii, activităţi, care deja sunt derulate de către ADI Rurală, şi la care sunt afiliaţi şi consiliile locale din zona Homorodului. Trebuie evitate situaţiile de dublă finanţare din banii publici. Răspunderea în acest sens este şi a Consiliului Judeţean Harghita cu ocazia  acordării cotizaţiilor. Şi în anul trecut erau controverse din cauza cotizaţiei acordate pentru ADI Rurală. Curtea de Conturi a sesizat în raportul de control aceste lucruri.         

 

Domnul președinte Borboly Csaba propune să fie votat în această formă proiectul de hotărâre, dar cu posibilitatea de a reveni la nevoie asupra majorării sumei. O altă concluzie după discuţiile de marţi este, că la nivel de asociaţie în multe locuri nu există o capacitate a personalului, care să poată pregăti corespunzător materialele necesare, care stau la baza proiectelor de hotărâri, care să corespundă multiplelor cerinţe legislative. Şi în acest sens trebuie efectuate îmbunătăţiri. Dacă o asociaţie acum depune, sau depune mai încolo solicitarea pentru cotizaţie, acest lucru deja dă de gândit. Şi cele menţionate de domnul vicepreşedinte, că în unele cazuri au fost suplimentate cotizaţii, în altele nu. Se ivesc astfel de scăpări, dar problema cotizaţiilor trebuie discutată şi se încearcă optimizarea acestora în viitor.               

 

Domnul consilier judeţean Zakariás Zoltán spune, că în cazul semnalării concrete în Expunerea de motive a problemei cu dubla finanţare, conform celor menţionate de domnul vicepreşedinte, dânsul nu ar mai fi pus întrebări la această temă. Pentru că, rezultatul trecut în proiectul de hotărâre este o soluţionare a unor probleme, care nu au  fost semnalate în motivare.    

           

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea plății cotizației județului Harghita către Asociația Microregională “Felső Homoródmente” pe anul 2017, varianta completată

Rezultatul votului: 29 Da.

  

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea plății cotizației județului Harghita către Asociația Regiunea Cristuru Secuiesc din județul Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba propune scoaterea de pe Ordinea de zi a acestui punct, pentru că nu este pregătit corespunzător materialul depus de asociaţie.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Aprobarea scoaterii de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind Asociația Regiunea Cristuru Secuiesc din județul Harghita

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 210/2010 privind stabilirea normativelor de cheltuieli pentru dotarea cu autovehicule și a cotelor lunare de carburanți pentru autovehiculele din dotarea Consiliului Judeţean Harghita, cu modificările și completările ulterioare.

    

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că se va dota Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a judeţului Harghita cu un autoturism, care va avea o cotă de  250 l de carburanţi lunar. Domnul director general Bicăjanu Vasile a participat recent la o şedinţă  la UNCJR, unde a auzit, că se fac verificări legate de alegerea preşedinţilor şi vicepreşedinţilor în judeţe. Ce bine, că rezultatul alegerilor preşedintelui, şi a vicepreşedinţilor consiliului judeţean Harghita nu era unanimă, pentru că Agenţia Naţională de Integritate face verificări la acele consilii judeţene, unde votul a fost unanim, deci au votat şi preşedintele şi vicepreşedinţii. Se bucură de cele două abţineri la rezultatul alegerii dânsului ca preşedinte. Din cele două, unul a fost a dânsului.  Din aceste considerente, roagă membri ATOP să nu voteze acest punct. În viitor, consilierii judeţeni să fie foarte atenţi, să nu participe la vot, dacă sunt membri în asociaţii, sau organizaţii, care participă la evenimentele Consiliului Judeţean Harghita, să nu ajungă în situaţii de incompatibilitate. Acum se verifică, cine a participat cu vot la alegerea lui.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 210/2010 privind stabilirea normativelor de cheltuieli pentru dotarea cu autovehicule și a cotelor lunare de carburanți pentru autovehiculele din dotarea Consiliului Judeţean Harghita, cu modificările și completările ulterioare.

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba consemnează, că membri ATOP nu au participat la vot. Totodată, roagă pe cei din ATOP, să folosească cu maximă prudenţă automobilul din dotare, ca să le ajungă combustibilul repartizat lunar. 

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 287/2011 privind participarea județului Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, ca asociat și cu capital, la S.C. ECO-CSIK S.R.L., cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba menţionează, că reprezentantul Consiliului Judeţean Harghita a demisionat din această funcţie, şi cel, care va ocupa mai departe această funcţie, va fi domnul Fodor Zoltán, fost consilier local din comuna Mihăileni în cursul mai multor mandate. Întreabă, dacă mai sunt şi alte propuneri. Dacă nu, atunci să se împarte buletinele de vot.    

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 287/2011 privind participarea județului Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, ca asociat și cu capital, la S.C. ECO-CSIK S.R.L., cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Votul secret privind mandatarea domnului Fodor Zoltán în calitate de reprezentant al județului Harghita în Adunarea Generală a Asociaților a S.C. ECO-CSIK S.R.L.

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea situațiilor financiare pe anul 2016 asupra execuției bugetare a Județului Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea situațiilor financiare pe anul 2016 asupra execuției bugetare a Județului Harghita

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre pentru aprobarea refinanțării datoriei publice locale a Consiliului Județean Harghita în valoare de 42.646.762 lei

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea scoaterii de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre pentru aprobarea refinanțării datoriei publice locale a Consiliului Județean Harghita în valoare de 42.646.762 lei

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre referitor la modificarea Hotărârii nr. 87/2017 privind modificarea Componenței comisiei tehnice de amenajarea teritoriului și urbanism, ca organ consultativ cu atribuții de analiză, expertizare tehnică și consultanță, care asigură fundamentarea tehnică a avizului arhitectului șef

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că recent se modifică legislaţia, şi în comisia, care eliberează Certificatul de Urbanism pot participa şi alţi specialişti, care până acum nu erau acceptaţi. Din acest motiv se va retrage acest punct de pe Ordinea de zi.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea scoaterii de pe ordinea de zi a Proiectului de hotărâre referitor la modificarea Hotărârii nr. 87/2017 privind modificarea Componenței comisiei tehnice de amenajarea teritoriului și urbanism, ca organ consultativ cu atribuții de analiză, expertizare tehnică și consultanță, care asigură fundamentarea tehnică a avizului arhitectului șef

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 168/2014 privind însușirea Strategiei Județene Antidrog Harghita 2014-2020 și a Planului de acțiune aferent pentru perioada 2014-2016

 

Doamna Romfeld Mária Magdolna spune, că nu s-a comunicat în totalitate materi-alul menţionat în titlu. Strategia este continuarea Planului de acţiune.

 

Domnul președinte Borboly Csaba propune, să fie pus acest punct la capătul Ordinii de zi, ca până atunci să poate fi clarificată. Între timp cancelaria să distribuie Planul de acţiune din anexă, care se pare, că nu a fost comunicată.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Anexelor nr. 2 și nr. 3 la Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015, cu modificările și completările ulterioare, privind aprobarea înființării ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statului de funcții și Organigramei ale acesteia

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea modificării Anexelor nr. 2 și nr. 3 la Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015, cu modificările și completările ulterioare, privind aprobarea înființării ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statului de funcții și Organigramei ale acesteia

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea alocării sumelor ce constituie sprijin financiar unităţilor de cult în cadrul programului de sprijinire pe anul 2017 a cultelor religioase recunoscute de lege, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Harghita – varianta retrimisă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că este vorba despre Programul de investiţii. Tabelul nu este pregătit de colegi precum a solicitat dânsul, dar indiferent de aceasta, sumele corespund deciziilor Comisiei de deliberare, şi a fost confruntat şi cu reprezentanţii cultelor religioase. Comisia de deliberare a verificat toate proiectele depuse, şi au fost respinse în jur de o treime din ele. Alaltăieri s-a evaluat cauza acestora în prezenţa reprezentanţilor bisericilor. Una din explicaţii este, că la predarea proiectelor de obicei se predau o pagină, pentru care nu se ştie, dacă ulterior se va realiza, şi dacă se va face şi restul documentaţiei. O parte din cei respinşi au fost eliminaţi din start, pentru că nu au completat documentaţia. Din pornire se poate depune şi o pagină, după care trebuie completat documentaţia în termen de 30 de zile. O altă problemă, în care solicită şi ajutorul consilierilor judeţeni, este eliberarea de către primari cu bună credinţă a Certificatelor de Urbanism în Primării, conform cărora nu este nevoie de Aviz de construcţie, fiind vorba despre lucrări interioare, care nu reprezintă o modificare statică. Pe urmă apar în documentaţia proiectantului lucrări de betonare, beton armat la materiale, care sunt necesare la modificările statice ale clădirii, activitate, care evident necesită Aviz de construcţie. Sunt foarte multe astfel de cazuri. Roagă primarii, ca la eliberarea Certificatului de Urbanism să fie solicitat Devizul lucrărilor măcar, să vadă despre ce este vorba. Altfel multe proiecte sunt respinse ulterior. De altfel, luând în calcul componenţa etnică, şi religioasă, proporţiile au fost respectate. A solicitat comisiei, ca să aibă în vedere cazurile, unde sunt organizate tabere pentru tineri, pentru că acolo se formează comunităţi, care pot aduce în viaţa unei comunităţi mici servicii serioase în mai multe domenii. Se pot face investiţii serioase din aceşti 4,5 milioane lei. 

      

Domnul consilier judeţean Rugină Dan Ciprian spune, că la o şedinţă anterioară a venit cu o propunere, şi nu ştie care sunt procedurile, ca toate acele obiective, care sunt sociale, sunt pentru comunitate, să aibă prioritate maximă, şi celelalte după ele. Ştie un caz, unde finanţarea merge la o casă parohială, iar în curte sunt trei maşini de 60 mii de euro pentru cele trei persoane. Ştie, că nimic nu poate fi perfect, dar poate ar trebui reflectat mai mult la problemele sociale.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că sunt şi Centre multifuncţionale, case mortuare, etc. La case parohiale se pşoate vedea, că este un punctaj, şi la punctaj, cine a depus proiect pentru casă parohială a primit punctaj minim, precum şi la sume. Oricum, au un rol şi şefii bisericilor, pentru că fără o adeverinţă din partea episcopului nu se poate solicita finanţarea. Vina este şi acolo, pentru că neprimind adeverinţă, pică şi finanţarea. Când sunt cazuri, în care nu este binemeritat, trebuie sesizat, şi data viitoare se va avea în vedere. Din păcate au fost foarte multe proiecte depuse de Parohii ortodoxe, care au avut documentaţii incomplete. Cam jumătate din ele. Au picat multe proiecte şi din Parohiile Unitariene.       

Atenţionează consilierii judeţeni, ca în cazul în care sunt membri în consiliul de conducere al vreunui biserici, să nu voteze. Întreabă, dacă sunt astfel de cazuri.

 

Domnul consilier judeţean Incze Csongor declară, că nu participă la votarea acestui punct de pe Ordinea de zi.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond declară, că nu participă la votarea acestui punct de pe Ordinea de zi.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea alocării sumelor ce constituie sprijin financiar unităţilor de cult în cadrul programului de sprijinire pe anul 2017 a cultelor religioase recunoscute de lege, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Harghita – varianta retrimisă.

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării Programului de sprijinire a dansului și a obiceiurilor populare din județul Harghita pe anul 2017

 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării Programului de sprijinire a dansului și a obiceiurilor populare din județul Harghita pe anul 2017

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Domnul consilier judeţean Ferencz Salamon Alpár, în calitate de preşedinte al Comisiei de validare al Consiliului Judeţean Harghita, declară, că domnul Fodor Zoltán a primit 27 de voturi pentru. Astfel poate ocupa funcţia de reprezentant al Consiliului Judeţean Harghita Consiliul de Administraţie al S.C. ECO-CSIK S.R.L.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea programului ”Construire trotuare pe lângă drumurile judeţene din localităţile judeţului Harghita”, perioada 2016-2018

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că mai trebuie lucrat cu acest proiect. Roagă colegii să fie de acord. Susţinătorul principal al acestui program este domnul consilier judeţean Sándor Barna. Roagă consilierii, să discute cu primarii localităţilor, pentru că s-a împotmolit acest program Sunt două mari probleme. S-a făcut greşeala, că s-a dat liber la nivel de localitate, ca fiecare să realizeze proiectul propriu în cadrul acestui program, după care Consiliul Judeţean Harghita îl va construi. Acum se depistează planuri grandioase în aceste proiecte, care au costurile lor exagerate. Aici, în comuna Brădeşti, 1 Km de trotuar a costat 200.000 lei, împreună cu şanţurile adăpostite. În documentaţiile depuse mai recent, suma aceasta se apropie de 1 milion de lei. Aceasta este prima problemă, care trebuie reglementată în anunţ. Caietul de sarcini, prin care se face comanda pentru întocmirea proiectului, să fie confruntat mai întâi cu specialiştii de la Consiliul Judeţean Harghita. Astfel, poate nu va mai conţine elemente de lux proiectul. A doua problemă întâlnită în acest an, care nu are deocamdată rezolvare, ca şi în cazul comunei Zetea, că s-a omis existenţa unui cablu subteran şi lucrarea s-a proiectat peste. Sau există canale de scurgere, sau conducte de evacuare a apei menajere pe porţiunea, unde trebuie construită trotuarul. În aceste cazuri lucrările trebuie oprite, pentru că nu s-a ştiut dinainte de aceste amplasamente subterane. Trebuie conştientizaţi primarii, că proiectul trebuie să conţină toate amplasamentele subterane pe porţiunea, unde se va construi. În comuna Ciumani societatea de telefonie nu permite construirea trotuarului pe o porţiune. De aceea, la acest program solicită înţelegerea tuturor, propune discutarea problemelor amintite cu primarii localităţilor în cauză, şi refacerea proiectelor. De exemplu, şi în comuna Joseni lucrările trebuiau să fie finalizate până la Paşti, şi nici acum nu sunt terminate. S-a depistat ulterior, că mai este nevoie de amplasarea unor canale, mai este nevoie de material suplimentare. Se chinuie cu lucrarea. Solicită ajutorul colegilor, ca lucrările să poată înainta.              

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea scoaterii de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind aprobarea programului ”Construire trotuare pe lângă drumurile judeţene din localităţile judeţului Harghita”, perioada 2016-2018

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea portofoliului de proiecte la nivelul județului Harghita, faza I. – Culegerea de informații, idei de proiecte, Prelucrarea și armonizarea ideilor de proiecte, Pregătirea portofoliul de proiecte

 

Domnul președinte Borboly Csaba a chemat pe domnul consilier judeţean Derzsi Zoltán, ca din partea societăţii, care a executat materialul, să ofere câteva explicaţii, dar nu a vrut să vină. Juriştii propun, ca să fie scos şi acest proiect de hotărâre de pe Ordinea de zi. S-a creat o situaţie dificilă din cauza birocraţiei interne a Consiliului Judeţean Harghita. Şi societatea are partea de vină, întârziindu-se cu lucrarea, şi a ajuns într-o situaţie imposibilă. S-a înţeles asupra unei soluţii de compromis, ca măcar prima parte a lucrării din cei trei, să fie decontată, dacă este bună, şi se poate folosi. Acum s-a ajuns în situaţia, că a expirat şi termenul contractului. Părerea juriştilor este, că nu trebuie plătită lucrarea. Poate în cadrul proiectului trebuia specificat acest lucru. Dânsul este acum puţin dezorientat. După părerea juriştilor, ar fi mai bine, dacă societatea ar da în judecată Consiliul Judeţean Harghita.Solicită părerea consilierilor judeţeni în acest caz, cum să se procedeze. Societatea cere banii. Spune, că a realizat lucrarea. Adevărul este undeva pe mijloc. Problema este, că din punct de vedere juridic situaţia este greu de parcurs. Atunci va fi scos de pe Ordinea de zi, dar numai din considerentul, că din punct de vedere juridic nu se vede modalitatea decontării, dar se recunoaşte, că prima parte a fost executat la termen. Portofoliul de proiecte deja este în folosinţă. Roagă Cancelaria, să pregătească un extras din această parte a şedinţei, cu condiţiile, pe care le-a enumerat, cu motivaţia pe care societatea să poată folosi în cazul unui proces, dacă va intenta.          

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea scoaterii de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind aprobarea portofoliului de proiecte la nivelul județului Harghita, faza I. – Culegerea de informații, idei de proiecte, Prelucrarea și armonizarea ideilor de proiecte, Pregătirea portofoliul de proiecte

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind darea în folosinţă gratuită a construcțiilor : cantină sezonieră Vila 23/a și magazia de alimente din localitatea Băile Homorod, aflat în domeniul public al judeţului Harghita precum și a terenului aferent aflat în proprietatea publică a Comunei Căpâlnița și în administrarea Consiliului Județean Harghita în favoarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Munții Harghita – Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind darea în folosinţă gratuită a construcțiilor : cantină sezonieră Vila 23/a și magazia de alimente din localitatea Băile Homorod, aflat în domeniul public al judeţului Harghita precum și a terenului aferent aflat în proprietatea publică a Comunei Căpâlnița și în administrarea Consiliului Județean Harghita în favoarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Munții Harghita – Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Amendament de fond asupra proiectului de hotărâre privind modificarea Contractului de Comodat nr. 4.140/2005 încheiat între județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita și Fundația ”Csibész” care a fost încheiat în baza Hotărârii nr. 77/2003 a Consiliului Judeţean Harghita ”privind însușirea convențiilor de cooperare dintre Consiliul Județean Harghita pe de o parte și Fundația Internațională pentru Salvarea Copiilor Budapesta, Consiliul Local Sânmartin, Fundația ”Csibész” din Miercurea Ciuc și Spitalul Județean de Urgență Miercurea – Ciuc, pe de altă parte, precum și darea în folosință gratuită a unor bunuri din domeniul public al județului Harghita”

   

Domnul președinte Borboly Csaba anunţă, că aici este un Amendament de fond, în care este vorba, că fundația nu va solicita înapoi banii cheltuiți. Mai întâi despre acest Amendament se va vota. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Amendamentul de fond asupra proiectului de hotărâre privind modificarea Contractului de Comodat nr. 4.140/2005 încheiat între județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita și Fundația ”Csibész” care a fost încheiat în baza Hotărârii nr. 77/2003 a Consiliului Judeţean Harghita ”privind însușirea convențiilor de cooperare dintre Consiliul Județean Harghita pe de o parte și Fundația Internațională pentru Salvarea Copiilor Budapesta, Consiliul Local Sânmartin, Fundația ”Csibész” din Miercurea Ciuc și Spitalul Județean de Urgență Miercurea – Ciuc, pe de altă parte, precum și darea în folosință gratuită a unor bunuri din domeniul public al județului Harghita”

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind modificarea Contractului de Comodat nr. 4.140/2005 încheiat între județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita și Fundația ”Csibész” care a fost încheiat în baza Hotărârii nr. 77/2003 a Consiliului Judeţean Harghita ”privind însușirea convențiilor de cooperare dintre Consiliul Județean Harghita pe de o parte și Fundația Internațională pentru Salvarea Copiilor Budapesta, Consiliul Local Sânmartin, Fundația ”Csibész” din Miercurea Ciuc și Spitalul Județean de Urgență Miercurea – Ciuc, pe de altă parte, precum și darea în folosință gratuită a unor bunuri din domeniul public al județului Harghita”

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea scoaterii de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind acordarea dreptului de acces, uz și servitute cu titlu gratuit, Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud S.A., Sucursala de Distribuție a Energiei Electrice Harghita, asupra unor terenuri din zona de siguranță a drumului județean DJ 138, aparținând domeniului public al Județului Harghita, cu o suprafață de 30960 mp. ocupat temporar și 162 mp. ocupat definitiv în vederea amplasării unui cablu subteran LES 20 KV, conductor aerian și 162 stâlpi de medie tensiune pe toată durata existenței construcției

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Județului Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Călimani Giurgeu pe anul 2017, forma corectată și retrimisă.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă, dacă bursa acordată elevilor este legală ? Pentru că, erau cazuri, când serviciul juridic a avut obiecții față de acest lucru.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond răspunde, că era un astfel de caz la Asociația pentru județul Harghita în anul trecut. Cel mai important în cazul acestor asociații este, ce obiective formulează în statut. Activitatea lor se desfășoară în conformitate cu prevederile acestui act. Dacă o activitate este cuprins în statut, atunci se poate desfășura.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Județului Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Călimani Giurgeu pe anul 2017, forma corectată și retrimisă.

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea plății cotizației județului Harghita prin Consiliului Județean Harghita Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Harghita Business Center pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba precizează, că va aminti mereu, că această asociație este de nivel județean. Trebuie să fie extinsă spre zona Gheorgheniului,  Ciucului, și dacă se dorește, și spre zona Toplița. Cu această mențiune propune spre vot. Mai trebuie discutat această problemă. Nu se poate face un nou ADI pentru fiecare centru de business, care va fi creată. Dacă va mai intra o zonă, suma va fi suplimentată. Dar trebuie acceptat și de Municipiul Odorheiu Secuiesc, și de comuna Dealu. Sau, dacă nu se va putea realiza includerea mai multor zone, atunci se va face un nou ADI.       

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea plății cotizației județului Harghita prin Consiliului Județean Harghita Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Harghita Business Center pe anul 2017.

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea nivelului cotizației Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „S.I.M.D Harghita”pentru implementarea proiectului ” Sistem integrat de management al deșeurilor în județele Harghita și Covasna, forma corectată și reformulată.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că este vorba despre 14.814 lei în propunere.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán adaugă, că din păcate la varianta modificată a propunerii trebuie să propună o modificare de formă. Este o propoziție  de neînțeles. La articolul 1, la punctul ”a”, propunerea dânsului este, ca în partea de sfârșit trebuie scris expresia ”se acordă ca o sumă fixă”. Propoziția acum sună astfel: Suma de 538.000 lei se acordă o sumă fixă. Nu are înțeles. La punctul b, nu crede, că în hotărâre trebuie să fie astfel: ”suma de 276.000 lei provine din cheltuielile...”. Pentru acoperirea cheltuielilor eventual.

  

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea nivelului cotizației Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „S.I.M.D Harghita”pentru implementarea proiectului ” Sistem integrat de management al deșeurilor în județele Harghita și Covasna, în forma corectată și reformulată.

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 17/2013, privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 9/1999 privind înființarea Editurii Harghita al Consiliului Județean Harghita, cu completările și modificările ulterioare.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán are o propunere de modificare de formă. La Anexa cu Structura organizatorică s-au inversat numele semnatare. Roagă, să fie corectat. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 17/2013, privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 9/1999 privind înființarea Editurii Harghita al Consiliului Județean Harghita, cu completările și modificările ulterioare.

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Amendament de fond asupra proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al Județului Harghita pe anul 2017.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că se va ajusta lista de investiții a instituției. Din partea Direcției Generale de Mangement a fost o propunere, ca din Fondul de rezervă a Consiliului Județean Harghita 156.000 lei să fie alocați în interesul efectuării unui audit asupra sistemului informatic al instituției. Tocmai pentru faptul, că se adună banii pentru cauza Patinoarului din Municipiul Gheorgheni, nu se sprijină scoaterea banilor din Fondul de rezervă, deci rămân banii acolo. Mai este o sumă minoră necesară pentru finalizarea lucrărilor la podul din comuna Ciceu. La Evidența Populației și la Școala Populară de Artă s-au solicitat regrupări între capitolele bugetare. Prima modificare deci constă în scoaterea unei poziții din Lista de investiții, conform înțelegerii în urma discuțiilor prealabile. Cum s-a înțeles în ultima vreme, și era un consens în acest sens, că din Fondul de rezervă a Consiliului Județean Harghita s-a găsit forma legală acceptabilă de a sprijini lucrările de reabilitare la Patinoarul din Municipiul Gheorgheni. Transmite consilierilor județeni Mezei János, Portik Edit, și Kassay Péter, că mâine dimineață va fi întocmit adresa către Municipiul Gheorgheni, să  pornească procedura, ca cât mai repede să poată porni lucrările. A fost o discuție foarte serioasă cu juriștii din Consiliul Județean Harghita despre faptul, că s-ar putea găsi soluția legală, care implică folosirea banilor din Fondul de rezervă a instituției în interesul sprijinirii lucrărilor de reabilitare la acest obiectiv. Altfel Municipiul Gheorgheni ar trebui să plătească partea de 58%. Primarul Municipiului Gheorgheni și azi dimineață a menționat, că nu au posibilitățile necesare. Din Fondul de rezervă a Consiliului Județean Harghita s-ar putea finanța. După ce se va finanța, se vor reglementa și procentele de propritate asupra obiectivul reabilitat. Prin aceste demersuri ar fi respectate și prevederile adreselor primite de la Prefectura Harghita, iar bugetul Consiliului Județean Harghita ar putea fi executat fără obiecții în cursul anului. Cu aceste modificări propune spre aprobare.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán dorește să atragă atenția colegilor, că aceasta este deja a treia modificare a bugetului. În pofida faptului, că era convins cu ocazia ședinței ordinare din 3 aprilie, cum a precizat și domnul președinte atunci, că aceea modificare a bugetului era de fapt o accentuare a Hotărârii CJH nr.55/2017. Acum există și o Hotărâre cu număr de 93, care iar o modifică. Consideră, că este derutant acest lucru, dar până la urmă, dacă este bine, nu mai cometează. Are o obiecție de principiu. Crede, că este nepermis modificarea sumelor din buget, față de aceea situație, care a fost aprobată de consiliul județean. La execuția bugetului din primul trimestru al anului 2017 deja a fost un astfel de exemplu. A semnalat personal și pentru Direcția Generală Economică. Au recunoscut, că era o eroare de contabilitate, și nici nu a ridicat problema cu ocazia ședinței. Dar în bugetul prezentat azi sunt sume, care nu figureau nici în Hotărârea nr.55/2017, nici în cel din 3 aprilie, și nici în cel adoptat în 27 aprilie. Este vorba despre sumele recuperate din anii anteriori de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, la care era prevăzut din pornire -6.510 lei, sumă, care nu a fost modificat în ședințele consiliului județean. În momentul de față, în tabel figurează -84.500 lei. În proiectul de hotărâre prezentat astăzi nu este propunere de modificare pentru această poziție. Prin această modificare crește volumul cheltuielilor materiale în bugetul acestei subunități. Dânsul consideră total neacceptabil aceste modificări de cifre în buget, fără aprobarea consiliului județean. În altă ordine de idei, la aceeași subunitate, în Expunerea de motive nu sunt corect înșirate cifrele cu minus și cu plus. Cu 74 lei se scade, iar cu 76 lei se majorează. Solicită clarificarea acestor observații.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă este posibil să fie cum spune domnul consilier ?

 

Doamna Bíró Emese, director general adjunct aduce la cunoștința domnului consilier, că bugetul Consiliului Județean se poate modifica și prin Dispoziția președintelui. Unele modificări printre articole în cadrul unui capitol, articolele și alineatele între trimestele anului bugetar, care sunt modificări minore, sunt necesare pentru funcționarea instituțiilor respective, care se pot rezolva prin Dispoziția președintelui Consiliului Județean Harghita. Numai modificările între capitole trebuie să fie aprobate de consiliul județean. Pentru modificările necesare pentru virările de credite se rezolvă între timp prin Dispoziție, și sunt modificări minime, dar se poate aduce în ședință pentru a prezenta. De fapt și defalcarea pe trimestre. Iar problema cu minus și plus va fi verificată.         

 

Domnul Mezei János și doamna Portik Edit declară, că nu participă la votarea acestui punct.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de fond asupra proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al Județului Harghita pe anul 2017.

Rezultatul votului: 24 Da, 4 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al Județului Harghita pe anul 2017.

 

Domnul președinte Borboly Csaba,  înainte de votarea pe articole a bugetului de venituri și cheltuieli, precizează, că votul la fiecare articol din proiectul de hotărâre se referă la toate anexele, capitolele, subcapitolele, titlurile, articolele, și aliniatele articolului respectiv.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al Județului Harghita pe anul 2017.

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea scoaterii de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind aprobarea unei propuneri de modificare în Programul județean de transport 2014 – 2019 al Consiliului Județean Harghita.

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea scoaterii de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind aprobarea nivelului taxelor speciale pe anul 2017 pentru prestarea serviciului de pază de către Serviciul Public de Pază al Obiectivelor de Interes Judeţean al Consiliului Judeţean Harghita.

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea scoaterii de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind aprobarea Programului de cooperare al Consiliului Judeţean Harghita în vederea sprijinirii unor activităţi ale cultelor religioase, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea scoaterii de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind modificarea Statutului Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „HARGITA VIZ”, la care Judeţul Harghita este membru asociat.

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea scoaterii de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind modificarea și republicarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 37/2009 privind restricţia masei maxime admise pe axă la 7,5 tone pentru autovehicule, pe unele sectoare de drumuri judeţene din judeţul Harghita, în perioada 1 octombrie - 30 aprilie, pentru modificarea sectoarelor de drumuri judeţene cu restricţii de circulaţie și a masei maxime admise pe axă de la 7,5 tone în masa totală maximă admisă mai mare de 12 tone pentru vehicule rutiere, altele decât cele destinate exclusiv transporturilor de persoane, în perioada 01 ianuarie - 31 decembrie.

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea scoaterii de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind asocierea județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita cu Municipiul Odorheiu Secuiesc, județul Harghita în vederea înființării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Pentru Îmbunătățirea Traficului Rutier în zona Odorhei.

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea scoaterii de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind asocierea Judeţului Harghita, prin Consiliul Județean Harghita în vederea înființării, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Hășmașu Mare”.

 Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea aprobarea scoaterii de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind asocierea Judeţului Harghita, prin Consiliul Județean Harghita în vederea înființării, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Kozepcsik”

 

Domnul consilier județean Szentes Antal întreabă care este cauza, că trebuie scos acest punct ? Deja este a treia lună, de când s-a depus acest proiect de hotărâre.

 

Doamna Romfeld Mária Magdolna, director general la Direcția Generală Administrație Publică Locală explică, că cea mai mare problemă este, că nu a fost afișată conform prevederilor legale. O altă problemă este, că nu s-a corectat conform raportului de specialitate. De fapt, în mod normal ar trebui să fie corectat înainte de afișare, dar nimeni nu s-a ocupat de corectare.   

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea aprobarea scoaterii de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind asocierea Judeţului Harghita, prin Consiliul Județean Harghita în vederea înființării, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Kozepcsik”

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu.

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță consilierii, că în perioada 23-24 martie împreună cu o delegație a participat la Festivalul Național din Grecia. A discutat cu mai mulți oficialități în tema prelucrării fructelor și în problema caselor din lemn. La începutul lui aprilie, între zilele 3-5 a avut mai multe dezbateri în Ungaria în Ministerul de externe.  S-a întâlnit cu domnul ministru Szijjártó Péter, cu Secretarul de stat în probleme de strategie națională, domnul Potápi Árpád. A avut întâlniri cu mai mulți deputați din Parlamentul Ungariei în aceste zile. A fost și în județele Pesta, și Szabolcs-Szatmár din Ungaria. A participat la dezbateri cu privire la Casele de incubator în afaceri. În perioada 10-15 aprilie a participat la dezbateri cu conducătorii județului Vass din Ungaria. Urmează să se deplaseze o delegație acolo, pentru că în domeniul turismului se poate învăța foarte mult de la ei. Are încredere, că multe proiecte, care se derulează acolo, se pot implementa și aici. A fost iar în Ministerul de Externe, unde a participat la dezbateri cu privire la colaborarea în mai multe domenii în interesul dezvoltării economice. A avut o discuție și cu directorul general al EXIMBANK-ului din Ungaria. Vor veni în județul Harghita cu mai mulți afaceriști pentru a vedea posibilitățile de investiții în afaceri.  Totodată s-a întâlnit și cu mai mulți parteneri deja existenți în această perioadă. La 4 mai a fost la Bruxelles în cadrul unei delegații din partea Consiliului Județean Harghita, nu ca membru al Comitetului Regiunilor. A participat la o conferință cu tema politicii agrare comune în Uniunea Europeană. S-a discutat despre posibilitățile, care vor fi după anul 2021, când nu se vor mai acorda subvenții comunitare pentru agricultură. În acest moment se pare că România este în pierdere, în ceea ce privește politica agrară comunitară. La 11-12 mai a fost iar la Budapesta. Aici a avut o dezbatere cu domnul Ministru Varga Mihály. A fost și la Ministerul Educației la dezbateri, și la Universitatea din Gödöllő. La aceste dezbateri a participat cu dânsul și domnul consilier județean Becze István. În 16 mai a fost la o întâlnire cu domnul vicepremier Semlyén Zsolt la Budapesta.  

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea scoaterii de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 168/2014 privind însușirea Strategiei Județene Antidrog Harghita 2014-2020 și a Planului de acțiune aferent pentru perioada 2014-2016

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Domnul consilier județean Berde László amintește, că la ședința din 5 decembrie, la Gheorgheni a atras atenția consilierilor județeni, la problemele întâmpinate de populația județului la Evidența din cadrul Poliției. Mai concret, este vorba despre înregistrarea autovehiculelor și de preschimbarea permiselor de conducere, unde sunt rânduri de așteptare încontinu. Și pentru a primi număr de ordine se stă la rând. În urma intervenției domnului vicepreședinte Barti Tihamér s-a ameliorat puțin problema, pentru că funcționează înregistrarea online la aceste servicii. Nu mai stau degeaba la rând , și nu se deplasează degeaba oamenii. Dar solicită să fie rezolvat să fie funcționabil și  platforma electronică pentru examenul pentru permisul de conducere, care este deja realizat, dar nu funcționează. A constatat personal, că oamenii vin în număr de 30-40 înainte de ora 6 dimineața să stea la rând, ca să obțină  în timp număr de ordine  pentru a participa la examenul de conducere. A făcut și fotografii la fața locului. Solicită, ca și în cazurile anterioare, cumva să fie posibil accesarea online a platformei pentru obținerea numărului de ordine pentru examenul pentru permisul de conducere.

 

Domnul președinte Borboly Csaba roagă, ca fotografia respectivă să fie alăturat la adresa, care se va întocmi spre Polițe, ca să remedieze cumva problema.  A mai amintit, că despre starea investițiilor va fi înștiințat prmanent consiliul județean. În acest sens, domnul Director general Chiorean Adrian va prezenta modificările ulterioare.

 

Domnul Chiorean Adrian, director general anunță, că modificările sunt :

  • la satul Fitod, comuna Păuleni Ciuc, deja s-au început lucrările pentru modificarea podețului
  • la stațiunea Sântimbru Băi deja se lucrează la amplasarea tuburilor         
  • la comuna Păuleni Ciuc lucrarea deja se află în faza, în care la 29 mai pot începe
  • la podul peste râul Olt lucrarea se află în faza de elaborare a documentațiilor, s-a început procedura de achiziție publică 
  • proiectările de la comuna Tulgheș, satul Agota, sunt în faza, în care proiectul a fost definitivat, și urmează să fie expertizat și obținut acordul de la ISC
  • pentru drumul DJ 134A de la Șoimușu Mic deja asfaltul este la lacurile de la orașul Cristuru Secuiesc. Lucrările sunt oprite din cauza neobțineri avizului de la TRANSGAZ SA. 
  • la comuna Dealu, în zona localității Tibod, pentru reabilitările din cauza inundațiilor s-au terminat lucrările. Nu s-a putut face recepția, pentru că a apărut o problemă din cauza unei surpări a drumului. Se află în faza, în care o expertiză din partea proiectantului va spune ce s-a întâmplat acolo, ca să poată fi recepționat toată lucrarea.
  • la satul Atia, lucrarea merge destul de bine, deja a fost înlocuită majoritatea podețelor, tubularea, au fost executate și straturile de balast. Urmează să fie închis lucrarea până la drumul național.
  • la Programul de trotuare din comuna Zetea sunt realizate toate zidurile de sprijin
  • la  Programul de trotuare din comuna Joseni lucrările sunt aproape terminate, este în faza de finalizare. Erau probleme din cauza utilităților, despre care s-a știut și în momentul elaborării proiectului.
  • pentru DJ 131, unde drumul s-a surpat pe jumătatea tronsonului, la data de 6 iunie se vor deschide ofertele 
  • la DJ 132, la comuna Lueta, unde vor fi ziduri de gabioane, lucrarea este deja în faza în care s-au deschis ofertele, sunt în curs de evaluare
  • pentru podurile pe DJ 127A, de la satul Valea Rece, la podul nr.1 s-a turnat fundația pe ambele părți ale pârâului. La podul numărul 2 este gata podul provizoriu. La podul numărul 3 lucrarea este pregătită pentru turnarea fundațiilor.
  • la DJ 134A, spre orașul Cristuru Secuiesc, se actualizează proiectul, se face  protejarea conductelor de gaz, proiectul este în faza de aprobare la socioetatea TRANSGAZ SA.
  • la DJ 123, spre Cinod, se află în faza în care se evaluează ofertele
  • la localitatea Ciba drumul este făcut pe 2 Km, sunt deschise ofertele, și urmează să fie evaluate din punct de vedere tehnic
  • DJ 125, spre Kovaci Peter, s-au deschis ofertele la 8 iunie
  • DJ 126, spre comuna Voșlobeni, proiectul este elaborat, urmează să fie avizat studiul de oportunitate
  • DJ 127, sectorul de 23 de Km s-au deschis ofertele, sunt numeroase, se află în stadiul de verificare a ofertelor financiare
  • DJ 127A, la Valea Rece, pentru partea de inundații se vor deschide ofertele la 6 inie
  • DJ 127B la fel
  • DJ 133, la limita județului cu județul Mureș deja este publicat pe SEAP
  • DJ 134, este în curs de elaborare a documentației
  • Sunt în execuție locuințele de la Spitalul județean, cele de serviciu pentru medici
  • S-au aprobat documentațiile tehnice pentru lucrările de la Spitalul din Bălan

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba roagă Cancelaria, să trimită la toți consilierii județeni această prezentare și să fie trecută data pe prima imagine. Totodată, să fie trecute mai vizibil pozițiile în tabel.

 

Domnul consilier județean Albert Mátyás vroia să întrebe despre drumul spre comuna Brădești. Se spune, că este gata acest tronson. Dar nu este finalizat cum trebuie. Întreabă, dacă aceste expertize nu s-ar putea face în faza pregătirii studiului de oportunitate ?   Să nu se observe problemele după finalizarea lucrărilor. Deja se surpă, deși abia s-a finalizat. Ar trebui efectuate înainte aceste expertize.

 

Domnul director general Péli Levente răspunde la interpelare. Trebuie știut, că investiția s-a realizat în contextul reabilitării în urma unei inundații. Investiția s-a realizat în interesul repunerii în funcțiune a tronsonului respectiv. Pentru aceasta s-a creat și fondul special de către Guvern, din care s-a finanțat. Știu cu toții, că tot tronsonul în decursul celor 3 Km este în amontele unui deal, la care ar trebui efectuat un studiu de caz pe tot parcursul acestuia, ca să poată fi realizat o lucrare serioasă pe termen lung. Surparea terenului numai astfel se poate opri. Nu numai structura drumului, dar toată porțiunea dealului este foarte instabilă din cauza apelor pluviale. Înainte să fie începută lucrarea, proiectarea și execuția la acest drum conținea și studierea și întocmirea studiului de fezabilitate pentru porțiunea în lucru. Studiul de caz s-a realizat, și s-a decis refacerea acestei tronson, pentru ca circulația să poată fi reluată fără pericol de accidentare. De aceea, acum, când atât de repede au apărut surpările recente, s-a apelat la aceeași proiectant, și la aceeași expert, care a mai lucrat acolo, să formuleze o părere oficială. Au fost suplimentate lucrările de drenaj din pornire, pentru că deja s-a văzut, că nu va fi de ajuns ce s-a proiectat înmainte. De aceea s-a solicitat și o modificare. S-a mers și mai jos cu lucrarea. Șanțurile au fost realizate din beton armat, s-au amlasat într-un număr mai mare, dar din păcate nici așa nu a fost de ajuns, ca să fie oprite alunecările. Procesul verbal de recepție va fi numai parțială, în acest sens a fost anunțat și reprezentantul ISC. Acele părți nu vor fi preluate, care sunt deteriorate, și nu vor fi plătite. De acest lucru este conștient și societatea executantă.

 

Domnul consilier județean Albert Mátyás mulțumește pentru clarificări. Spune, că este foarte important luarea măsurilor, pentru că acolo este pericol major de accidentare prin faptul, că participanții la trafic constatând, că este proaspăt reabilitat drumul, circulă cu viteză mărită, nebănuind de denivelările și surpările frecvente.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter spune, că la intrarea în Municipiul Miercurea Ciuc, în curba Lina, care, precum știe dânsul aparține de consiliului local, se află un izvor, despre care se zvonește, că nu mai este potabilă. Dar turiștii străini nu sunt conștientizați de acest aspect, și consumă apa. Unii au făcut și analiză de laborator, și s-a constat, că totuși este bună pentru consum. Dar în jurul acestui izvor sunt niște ruine de clădiri, despre care nu se știe ale cui sunt. De fapt peste tot în județ în jurul izvoarelor ar trebui păstrată curățenia și împrejurimile acestora îngrijite. Acele clădiri la intrarea în municipiu arată dezastruos, sunt nelocuite. Dânsul este dispus să participe personal la o clacă de demolare și curățire a împrejurimii acelui izvor, dacă nu are proprietar, care să facă ordine acolo. Este o rușine pentru județ păstrarea acelei clădiri acolo în starea, în care se află. S-ar putea, că și calitatea apei de starea acestuia este influențată. Trebuie găsit o soluție pentru acele imobile nrfolosite, aflate în paragină.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba este de acord cu cele menționate. Roagă Cancelaria Consiliului Județean Harghita, să pregătească un extras din procesul verbal al acestei ședințe, care să conțină interpelarea domnului consilier județean Csillag Péter și să fie transmis Consiliului Local al Muinicipiului Miercurea Ciuc, pentru luarea măsurilor posibile. Din partea consiliului județean mai mult nu se poate face.

Amintește consilierilor județeni, că în cursul săptămânii viitoare ar putea fi necesar convocarea unei ședințe de urgență, din cauza unor teme legate de proiecte POR, dar mai sunt și alte câteva probleme importante, care azi nu au putut fi puse pe Ordinea de zi.          

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare la Ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 25 mai 2017 cu număr de înregistrare  nr.   13164 / 09.06.2017 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

Miercurea Ciuc,  8 august  2017

 

 

 

Președinte                                                                                                            Secretarul județului

Borboly Csaba                                                                                              Egyed Árpád

 

 

 

Director general adjunct

Vágássy Alpár

 

 

 

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

 

 

 

 

 

KB/KB/1 EX