Consiliul Judeţean Harghita
joi, 28 martie 2024 16:13:24
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 26 ianuarie 2017

ROMÂNIA

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 26 ianuarie 2017

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 26 ianuarie 2017

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. Crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

  1.  

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

  1.  

BARTI TIHAMER

UDMR

  1.  

BECICA MIHAI

PSD

  1.  

BECZE ISTVÁN

UDMR

  1.  

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

  1.  

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

  1.  

BORBOLY CSABA

UDMR

  1.  

BREZOVSZKY GHEORGHE-ADAM

PSD

  1.  

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

  1.  

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

  1.  

DAJKA TÜNDE

UDMR

  1.  

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

  1.  

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

  1.  

INCZE CSONGOR

UDMR

  1.  

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

  1.  

KOLCSÁR ANDRÁS

EMNP-PPMT

  1.  

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

  1.  

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

  1.  

LŐRINCZ CSILLA

UDMR

  1.  

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

  1.  

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

  1.  

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

  1.  

PROCA ION

PNL

  1.  

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

  1.  

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

  1.  

RUGINĂ DAN- CIPRIAN

PSD

  1.  

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

  1.  

SÁNDOR BARNA

UDMR

  1.  

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

  1.  

SZENTES ANTAL

UDMR

  1.  

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr. 64/2017, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul primar Nagy Lajos salută pe cei prezenți, mulțumește faptul că ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita este organizat în localitate, și nu vrea să prelungească discursul, pentru că până la ora 14,30 trebuie să ajungă cu toții în localitatea Uilac, unde se vor întâlni cu președintele Consiliului Județean Mureș, domnul Péter Ferenc vor discuta despre modernizarea drumului între satele Uilac și Vecica.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba deschide şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita în Căminul Cultural din satul Șoimușu Mic, comuna Săcel și salută pe toți cei prezenți.       

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește celor prezenți și celor care au venit din împrejurimi, regiunea Cristurului și speră că întâlnirile se vor repeta și în cadrul altor evenimente, programe și crede aceste evenimente vor avea rezultate multiple. Crede, că și această întâlnire va avea rezultate vizibile. Programul începe în școala din Șoimușu Mic.  Felicită corpul didactic din școală pentru rezultatele obținute, și totodată adresează mulțumiri firmelor ELKA SA și FAMOS SA pentru ajutorul oferit în formă de mobilier școlar. Dar este recunoscător și firmelor, care prin colaborare, au ajutat școlile din comună.  Este o bucurie despre eforturile care au fost depuse în  ultimele 6 luni și se văd rezultatele, biserica, gardul, sala de rugăciuni, se asigură confortul necesar pentru enoriași. Comuna s-a dezvoltat mult, comparativ cu anul 2014, se dezvoltă mulțumită consiliului local, domnului primar și domnilor viceprimari. Deși localitatea Săcel este una dintre cele mai îndepărtate domnul primar de multe ori se deplasează în Miercurea Ciuc la Consiliul Județean și domnul președinte încearcă îl susține. Consideră, că cele mai importante dezvoltări în localitate se datorează totuși domnului primar. Salută și pe domnul primar al orașului Cristuru Secuiesc și conducătorul  microregiunii din zonă. Cum a menționat, va fi o întâlnire cu reprezentanții autorităților locale din județul Mureș, iar subiectul  discuțiilor va fi drumul dintre  localitățile Uilac și Vecica. Regiunea Cristur este în vecinătatea părții estice a județului Mureș, regiunea Sighișoarei și de-a lungul Târnavei Mici, localități, care au fost foarte izolate în sensul  colaborării și a comunicației din cauza infrastructurii precare.

Datorită domnului primar Raffai Emil s-a pornit, o dezbatere amplă cu colaborarea UDMR-lui din zona Odorhei, (la Sighișoara este un viceprimar

din partea UDMR),  și este multă treabă în această regiune, ce trebuie rezolvată. Localitatea Vecica a fost cea mai izolată, o fundătură în cealaltă parte a graniței județului. Această ședință se ține aici pentru a vedea cu ce fel de probleme, dificultăți se confruntă localitatea, pe de altă parte membrii consiliului care nu au fost în această regiune să cunoască localitatea, împrejurimile. Speră că în această zonă vor fi mai multe investiții, lucrări, care vor deservi populația, ca oamenii care au plecat din localitate să revină. Sunt câteva proiecte de hotărâri de parcurs  în cadrul ședinței, și pot fi adoptate dacă nu sunt obiecții din partea comisiilor de specialitate sau din partea consilierilor. Cere scuze pentru întârzierea, care a fost cauzată de problemele legate de strategia județului, care trebuia discutată în cadrul fracțiunii UDMR. Dacă sunt obiecții, sau propuneri legate de diferite probleme, la sfârșit foarte pe scurt poate să le dea glas. Dar și în drum spre satul Uiloc se mai poate discuta. Invită pe toți, să nu se grăbească, să participe la întreg programul de azi.

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului salută pe cei prezenţi declară că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Din cei 31 de membrii în funcție 5 consilier judeţeni sunt absenți, domnii Ferencz-Salamon Alpár, Brezovsky Gheorghe-Adam, Lőrincz Csilla, Sándor György, Portik Erzsébet-Edit. Nu se cunoaște motivul absențelor. Speră, că vor fi motivate. Consiliul este legal întrunit cu 26 de membrii prezenți la ședință, și președintele Consiliului Județean Harghita. Ședința este statutară.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că d-na consilier  Lőrincz Csilla, a anunțat în email, că copilul ei este bolnav și nu poate veni și întreabă consiliul, dacă sunt de acord să motiveze absența ei.

Rezultatul votului : 26 Da

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba, cu privire la Ordinea de zi, anunță, că există avizul ANFP-lui, care este necesar la  Proiectul de hotărâre privind  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, colegul este acolo în București să ridice. Propune să fie pus pe ultimul loc Proiectul de hotărâre de principiu, privind aprobarea corectării erorii din contractele subsecvente de furnizare a produselor lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore, aprobată cu modificări prin Legea nr.16/2003, cu modificările şi completările ulterioare. Dacă nu sunt alte obiecții, supune la vot aprobarea ordinii de zi modificate.

 

1.      Procesul verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 13 septembrie 2016

 

2.      Proiect de hotărâre privind aprobarea finanțării cheltuielilor în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor și indicatorilor proiectului „Reabilitarea DJ 132”, cod SMIS 1222 și în vederea asigurării funcționalității acestuia din bugetul de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

3.      Proiect de hotărâre privind  aprobarea Planului de ocupare a funcţiilor publice pentru anul 2017, centralizat la nivelul  ordonatorului principal de credite, respectiv al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita și  al Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanelor a judeţului Harghita

 

4.      Proiect de hotărâre privind abrogarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 247/2016 privind includerea în domeniul public al judeţului Harghita şi în administrarea Consiliului Judeţean Harghita respectiv darea în folosinţă gratuită a clădirii Centrul inovativ de dezvoltare economică în județul Harghita – Harghita Business Center - Incubator de afaceri, Centru de sprijinire a afacerilor în municipiul Odorheiu Secuiesc, str. II Rákóczi Ferenc nr. 84, jud. Harghita în favoarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „HARGHITA BUSINESS CENTER”

 

5.      Proiect de hotărâre privind includerea în domeniul public al judeţului Harghita şi în administrarea Consiliului Judeţean Harghita a clădirii Centrului inovativ de dezvoltare economică în județul Harghita – Harghita Business Center - Incubator de afaceri, Centru de sprijinire a afacerilor în municipiul Odorheiu Secuiesc, str. II Rákóczi Ferenc nr. 84, jud. Harghita, respectiv includerea în domeniul privat al unor mijloace fixe și obiecte de inventar din dotarea acestuia și darea în folosinţă gratuită în favoarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „HARGHITA BUSINESS CENTER”

 

6.      Proiect de hotărâre privind aprobarea finanțării cheltuielilor în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor și indicatorilor proiectului „Centru inovativ de dezvoltare economică în Judeţul Harghita - Harghita Business Center - Incubator de afaceri”, cod SMIS 28053 și în vederea asigurării funcționalității acestuia din bugetul de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

7.      Proiect de hotărâre privind includerea în domeniul public al judeţului Harghita şi darea în administrarea Consiliului local al comunei Cârța  a unor echipamente/materiale electrice pentru realizarea investiţiei „Electrificarea Băilor Madicsa, comuna Cârța”, județul Harghita.

 

8.      Proiect de hotărâre privind darea în folosință gratuită pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita a unor echipamente IT achiziționate în cadrul proiectului „Realizarea și implementarea unui sistem complex e-guvernare la Consiliul Județean Harghita” de către Consiliul Județean Harghita

 

9.      Proiect de hotărâre privind aprobarea Strategiei de Dezvoltare Generală a județului Harghita pentru perioada 2015-2020

 

10.  Proiect de hotărâre pentru aprobarea închirierii bufetului de incintă, a studiului de oportunitate, a metodologiei de închiriere, a caietului de sarcini și a modelului contractului de închiriere bufetului de incintă de la subsolul Palatului administrativ al Consiliului Județean Harghita, situat în P-ţa. Libertăţii nr. 5 - Miercurea Ciuc, judeţului Harghita

 

11.  Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Anexelor nr. 2 și nr. 3 la Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015, cu modificările și completările ulterioare, privind aprobarea înființării ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statului de funcții și Organigramei ale acesteia

 

12.  Proiect de hotărâre privind aprobarea asocierii U.A.T. Judeţul Harghita cu U.A.T. Municipiul Miercurea-Ciuc în vederea efectuării, în comun, a unor lucrări de reparații pe drumul de acces spre Heliportul UM 01101, situat în Municipiul Miercurea-Ciuc

 

13.  Proiect de hotărâre privind desemnarea de către Consiliul Judeţean Harghita a unui număr de 6 consilieri judeţeni în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică  Harghita

 

14.  Proiect de hotărâre privind mandatarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în Adunarea Generală a SC Honline Media SRL în vederea acceptării părților sociale cesionate de către Asociația pentru Județul Harghita către Județul Harghita și aprobarea modificării Actului Constitutiv al societății comerciale Honline Media

 

15.  Proiect de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnico – economică pentru lucrarea: ,,Refacere 2 podeţe pe DJ 127, de la km 18+200 şi km 21+700, comuna Tulgheş, judeţul Harghita”

 

16.  Proiect de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnico – economică pentru lucrarea: ,,Reabilitare podeţ pe DJ 123C, de la km 1+856, satul Fitod, judeţul Harghita”

 

17.  Proiect de hotărâre privind numirea domnului Lukács Zoltán-Levente  în funcţia de director la Consiliul Judeţean Harghita – Agenţia de Dezvoltare Judeţeană Harghita

 

18.  Proiect de hotărâre privind  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita

 

Diverse

 

19.  Proiect de hotărâre privind aprobarea asocierii U.A.T. Județul Harghita cu U.A.T. Comuna Lupeni, în vederea realizării în comun a lucrărilor ” Reabilitarea sistemului rutier pe DJ 134C KM 0+0000,00 – 1+101,27”, pe parcursul anilor bugetari 2017 și 2018

 

20.  Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea numărului de delegați la vizită oficială la Szarvaskend și Szombathely, județul Vas, Ungaria în perioada 16-19 februarie 2017

 

21.  Proiect de hotărâre privind aprobarea  Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții, pentru obiectivul de investiţii: ” Lucrări necesare eliminării efectelor ploilor abundente care au afectat pe DJ 132, la Km 38+450 zidul de sprijin din gabioane”

 

22.  Proiect de hotărâre de principiu al Consiliului Județean Harghita privind luarea unui angajament referitor la proiectarea drumului județean DJ 134 lim jud Mureș - Uilac – lim jud Mureș, km 18+400-29+600

 

23.  Proiect de hotărâre de principiu privind aprobarea corectării erorii din contractele subsecvente de furnizare a produselor lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore, aprobată cu modificări prin Legea nr.16/2003, cu modificările şi completările ulterioare

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Procesul verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 13 septembrie 2016

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea procesului verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 13 septembrie 2016

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea finanțării cheltuielilor în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor și indicatorilor proiectului „Reabilitarea DJ 132”, cod SMIS 1222 și în vederea asigurării funcționalității acestuia din bugetul de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba prezintă faptul, că fost avut un litigiu cu executantul. Executantul a cerut foarte mulți bani, iar instanța a aprobat numai 800.000 lei, atât trebuie plătit de către consiliul județean. Întreabă dacă sunt de obiecții  amendament.

 

Domnul consilier județean Mezei János solicită mai multe informații despre proces, și întreabă dacă este vorba despre 3 poduri care nu au fost cuprinse în proiect, și de ce nu au fost,  și dacă acest drum a fost reabilitat din bani de proiect.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér  răspunde că procesul nu a fost urmărit de dânsul, ci de colegii juriști. Este vorbă despre trei poduri cum a menționat și domnul coleg Mezei János, care erau cuprinși în proiect, dar nu au fost aprobate la recepționare așa cum au fost executate lucrările. A început un litigiu în anul 2012 (în aceea perioadă încă nu era în funcția de vicepreședinte). Procesul a luat sfârșit, și instanța a hotărât, că executantul are dreptate numai în parte. Astfel s-a luat o decizie definitivă și consiliul județean trebuie să aprobe.

 

Domnul consilier județean Mezei János întreabă dacă atunci cu suma de  800 000 de lei va fi debitat bugetul consiliului județean?

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér răspunde că da, cu această sumă va fi debitat bugetul consiliului Județean. Dacă era realizat cum ar fi trebuit, atunci se plătea din banii de proiect o sumă mult mai mare, dar acum această sumă debitează bugetul consiliului județean.

 

Domnul consilier județean Mezei János întreabă dacă atunci a fost scăzut din valoarea proiectului cei 800.000 lei, și acum se va suplimenta cu 800.000 lei ?

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér răspunde că atunci nu a fost decontat această sumă.

 

Domnul consilier județean Mezei János spune, că în proiectul inițial ar fi trebuit să figureze cei 800.000 lei. Nu era acolo pentru lucrare ? Nu înțelege, că era restituit, sau scăzut din valoarea proiectului, și trebuie acum plătit ?

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér răspunde că atunci nu a fost decontat această sumă.

 

Amendamentul de fond asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea finanțării cheltuielilor în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor și indicatorilor proiectului „Reabilitarea DJ 132”, cod SMIS 1222 și în vederea asigurării funcționalității acestuia din bugetul de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de fond asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea finanțării cheltuielilor în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor și indicatorilor proiectului „Reabilitarea DJ 132”, cod SMIS 1222 și în vederea asigurării funcționalității acestuia din bugetul de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

Rezultatul votului: 19 Da, 7 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea finanțării cheltuielilor în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor și indicatorilor proiectului „Reabilitarea DJ 132”, cod SMIS 1222 și în vederea asigurării funcționalității acestuia din bugetul de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017 – varianta retrimisă.

Rezultatul votului: 19 Da, 7 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  aprobarea Planului de ocupare a funcţiilor publice pentru anul 2017, centralizat la nivelul  ordonatorului principal de credite, respectiv al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita și  al Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanelor a judeţului Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că de ieri este colegul prezent la ANFP București pentru a lua avizele necesare pentru modificarea statelor de funcții pentru anul 2017.

 

Domnul președinte Borboly Csaba propune scoaterea de pe ordinea de zi deoarece nu afectează activitatea celor două instituții și supune la vot Aprobarea scoaterii proiectului de hotărâre privind aprobarea Planului de ocupare a funcţiilor publice pentru anul 2017, centralizat la nivelul  ordonatorului principal de credite, respectiv al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita și  al Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanelor a judeţului Harghita

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind abrogarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 247/2016 privind includerea în domeniul public al judeţului Harghita şi în administrarea Consiliului Judeţean Harghita respectiv darea în folosinţă gratuită a clădirii Centrul inovativ de dezvoltare economică în județul Harghita – Harghita Business Center - Incubator de afaceri, Centru de sprijinire a afacerilor în municipiul Odorheiu Secuiesc, str. II Rákóczi Ferenc nr. 84, jud. Harghita în favoarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „HARGHITA BUSINESS CENTER” –varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind abrogarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 247/2016 privind includerea în domeniul public al judeţului Harghita şi în administrarea Consiliului Judeţean Harghita respectiv darea în folosinţă gratuită a clădirii Centrul inovativ de dezvoltare economică în județul Harghita – Harghita Business Center - Incubator de afaceri,

Centru de sprijinire a afacerilor în municipiul Odorheiu Secuiesc, str. II Rákóczi Ferenc nr. 84, jud. Harghita în favoarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „HARGHITA BUSINESS CENTER” –varianta retrimisă

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind includerea în domeniul public al judeţului Harghita şi în administrarea Consiliului Judeţean Harghita a clădirii Centrului inovativ de dezvoltare economică în județul Harghita – Harghita Business Center - Incubator de afaceri, Centru de sprijinire a afacerilor în municipiul Odorheiu Secuiesc, str. II Rákoczi Ferencnr. 84, jud. Harghita, respectiv includerea în domeniul privat al unor mijloace fixe și obiecte de inventar din dotarea acestuia și darea în folosinţă gratuită în favoarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „HARGHITA BUSINESS CENTER” – varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot  proiectul de hotărâre privind includerea în domeniul public al judeţului Harghita şi în administrarea Consiliului Judeţean Harghita a clădirii Centrului inovativ de dezvoltare economică în județul Harghita – Harghita Business Center - Incubator de afaceri, Centru de sprijinire a afacerilor în municipiul Odorheiu Secuiesc, str. II Rákoczi Ferenc nr. 84, jud. Harghita, respectiv includerea în domeniul privat al unor mijloace fixe și obiecte de inventar din dotarea acestuia și darea în folosinţă gratuită în favoarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „HARGHITA BUSINESS CENTER” – varianta retrimisă

Rezultatul votului: 26 Da.

Proiect de hotărâre privind aprobarea finanțării cheltuielilor în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor și indicatorilor proiectului „Centru inovativ de dezvoltare economică în Judeţul Harghita - Harghita Business Center - Incubator de afaceri”, cod SMIS 28053 și în vederea asigurării funcționalității acestuia din bugetul de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017-varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba invită pe dl. vicepreședinte  să-l prezinte proiectul de hotărâre

 

Domnul director general Péli Levente prezintă Harghita Business Center – Incubator de afaceri sunt contracte în curs privind echipamentele IT, pe care nu au fost onorate anul trecut, au fost livrate anul acesta în luna ianuarie. Au fost cuprinse și anul trecut în buget dar deoarece  au fost livrate numai anul acesta în ianuarie în acest an trebuie plătite.  Mai este o sumă de 180 000 lei care reprezintă branșarea la rețeaua electrică, racordarea la apă, canalizare, valoarea branșamentelor, aceste cheltuieli nu au fost cheltuieli eligibile în cadrul proiectului.

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér arată că și anul trecut a fost așa, prima dată au fost derulate activitățile eligibile, cheltuielile finanțate de Uniunea Europeană, după aceea cheltuielile din bugetul propriu.

Amendamentul de fond asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea finanțării cheltuielilor în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor și indicatorilor proiectului „Centru inovativ de dezvoltare economică în Judeţul Harghita - Harghita Business Center - Incubator de afaceri”, cod SMIS 28053 și în vederea asigurării funcționalității acestuia din bugetul de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot amendamentul de fond asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea finanțării cheltuielilor în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor și indicatorilor proiectului „Centru inovativ de dezvoltare economică în Judeţul Harghita - Harghita Business Center - Incubator de afaceri”, cod SMIS 28053 și în vederea asigurării funcționalității acestuia din bugetul de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

Rezultatul votului: 26 Da.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea finanțării cheltuielilor în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor și indicatorilor proiectului „Centru inovativ de dezvoltare economică în Judeţul Harghita - Harghita Business Center - Incubator de afaceri”, cod SMIS 28053 și în vederea asigurării funcționalității acestuia din bugetul de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017 – varianta retrimisă

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind includerea în domeniul public al judeţului Harghita şi darea în administrarea Consiliului local al comunei Cârța a unor echipamente/materiale electrice pentru realizarea investiţiei „Electrificarea Băilor Madicsa, comuna Cârța”, județul Harghita.

 

Domnul președinte Borboly Csaba arată că acum depinde numai de localitatea Cârța când se va aprinde lumina, va fi inclus în domeniul public al județului Harghita și dat în administrarea Consiliului local al comunei Cârța echipamentele Consiliului Județean Harghita.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind includerea în domeniul public al judeţului Harghita şi darea în administrarea Consiliului local al comunei Cârța  a unor echipamente/materiale electrice pentru realizarea investiţiei „Electrificarea Băilor Madicsa, comuna Cârța”, județul Harghita.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi:

 

Proiect de hotărâre privind darea în folosință gratuită pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita a unor echipamente IT achiziționate în cadrul proiectului „Realizarea și implementarea unui sistem complex e-guvernare la Consiliul Județean Harghita” de către Consiliul Județean Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba arată că sunt foarte multe echipamente IT  câștigate prin proiecte și se va proceda la darea în folosință gratuită pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita. Aceste echipamente se pot preda acolo unde este activitate de autoritate publică în competență.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind darea în folosință gratuită pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita a unor echipamente IT achiziționate în cadrul proiectului „Realizarea și implementarea unui sistem complex e-guvernare la Consiliul Județean Harghita” de către Consiliul Județean Harghita.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi:

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Strategiei de Dezvoltare Generală a județului Harghita pentru perioada 2017-2020-varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că se va modifica titlul în sensul că perioada va fi 2017-2020.  Arată, că la această strategie se lucrează de cca. 2 ani, este gata de aproape 1 an, dar numai acum s-a reușit să pună pe ordinea de zi, de  aceea a trebuit să fie schimbat și titlul din anul 2015 în 2017 și roagă reprezentantul firmei de consultanță să prezinte Strategia județului.

 

Domnul Ilyés Szabolcs arată că a fost încheiat contractul  în 2015 și atunci împreună cu o firmă Business Consulting au început elaborarea Strategiei de Dezvoltare a județului Harghita. Începând cu anul 2015 au urmat  mai multe etape, în prima fază a fost efectuată o analiză a situației, practic în baza caietului de sarcini  Consiliului Județean Harghita au pregătit propunerile.  Paralel foarte multe negocieri-discuții, când erau discutate probleme în domeniul  sănătății  sau infrastructură atunci au fost cooptați specialiști din domeniul respectiv. În elaborarea strategiei au fost incluse toate strategiile permanente care a avut Consiliul Județean, sau care era în faza de elaborare. Anul trecut în cursul lunilor septembrie octombrie noiembrie, au fost dezbateri publice în cele patru regiuni ale județului, în Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Gheorgheni și Toplița și observațiile au fost integrate în strategie.  Domeniile au fost stabilite de județ, după ce s-au parcurs aceste domeniile a fost pregătit matricea punctelor forte și punctelor slabe. Au luat naștere acele propuneri cu care să țintească acele obiective, proiecte de dezvoltare, în ce direcție  trebuie să pornească  județul în perioada următoare. Ca să se poată depune dosare pentru proiecte în acest ciclu de finanțare 2014-2020 este esențial  ca județul  și localitățile să aibă o strategie de dezvoltare și ideile locale să fie armonizate cu această strategie. S-a încercat să se consulte cu primarii, au fost trimise chestionare, discuții convorbiri cu factorii determinanți locali, primarii, conducătorii composesoratelor, reprezentanții bisericii, s-a încercat să implice pe toți în acel domeniu, ca să se nască un document pe care se poate baza.

 

Domnul consilier județean Mezei János întreabă atunci dacă este vorbă despre Strategia 2015-2020?

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că nu, este vorba despre perioada 2017-2020. Și atenționează pe domnul consilier că nu este o emisiune de discuții. Poate să pună întrebări și are la dispoziție pentru toate întrebările conform Regulamentului patru minute și în cazul în  care are dreptul la replică se acordă cuvântul domnului consilier.

 

Domnul consilier județean Mezei János spune că interpelația lui a fost de 4 secunde.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea Strategiei de Dezvoltare Generală a județului Harghita pentru perioada 2017-2020-varianta reformulată.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi:

 

Proiect de hotărâre pentru aprobarea închirierii bufetului de incintă, a studiului de oportunitate, a metodologiei de închiriere, a caietului de sarcini și a modelului contractului de închiriere bufetului de incintă de la subsolul Palatului Administrativ al Consiliului Județean Harghita, situat în P-ţa. Libertăţii nr. 5 - Miercurea Ciuc, judeţului Harghita – varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că este vorba despre o închiriere de 5 ani a incintei din subsolul Palatului Administrativ, pentru că contractul a expirat.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre pentru aprobarea închirierii bufetului de incintă, a studiului de oportunitate, a metodologiei de închiriere, a caietului de sarcini și a modelului contractului de închiriere bufetului de incintă de la subsolul Palatului administrativ al Consiliului Județean Harghita, situat în P-ţa. Libertăţii nr. 5 - Miercurea Ciuc, judeţului Harghita – varianta retrimisă

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Anexelor nr. 2 și nr. 3 la Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015, cu modificările și completările ulterioare, privind aprobarea înființării ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statului de funcții și Organigramei ale acesteia– varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică faptul, că este o modificare legată de funcția de contabil în cadrul Agenției.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării Anexelor nr. 2 și nr. 3 la Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015, cu modificările și completările ulterioare, privind aprobarea înființării ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statului de funcții și Organigramei ale acesteia– varianta retrimisă

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea asocierii U.A.T. Judeţul Harghita cu U.A.T. Municipiul Miercurea-Ciuc în vederea efectuării, în comun, a unor lucrări de reparații pe drumul de acces spre Heliportul UM 01101, situat în Municipiul Miercurea-Ciuc-varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba arată că acest proiect de hotărâre a fost inițiat de domnul consilier județean Proca Ion și îi adresează mulțumiri pentru acest fapt și prezintă faptul că împreună cu municipiul Miercurea Ciuc județul Harghita va avea un Heliport, care poate fi folosit pe timp de noapte și în condiții nefavorabile. Dacă drumul acesta va fi practicabil și pentru ambulanțe va fi în folosul tuturor din județul Harghita.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă dacă a înțeles bine și consiliul local al municipiului Miercurea Ciuc a adoptat deja hotărârea?

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că da.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă dacă Hotărârea nr. 169/2016 adoptată anul trecut, respectiv Hotărârea de modificare nr. 215/2016 prin care acel drum a fost luat în administrare ar trebui abrogată?

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește pentru observație. Pentru ședința viitoare va fi pregătit proiectul de hotărâre în acest sens. Onorează această observație cu o sticlă de vin oferit domnului consilier județean Zakariás Zoltán. Cert este, că aceea hotărâre trebuie abrogată.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea asocierii U.A.T. Judeţul Harghita cu U.A.T. Municipiul Miercurea-Ciuc în vederea efectuării, în comun, a unor lucrări de reparații pe drumul de acces spre Heliportul UM 01101, situat în Municipiul Miercurea-Ciuc-varianta retrimisă

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind desemnarea de către Consiliul Judeţean Harghita a unui număr de 6 consilieri judeţeni în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că de obicei această problemă creează tensiuni în cadrul Fracțiunii UDMR. Dar zona Ciuc și de această dată este mai permisivă. Nominalizează numele consilierilor județeni propuși : Becze István, Incze Csongor, Sándor Barna, Kassay Lajos Péter, Salamon Zoltán, și Ion Proca. Întreabă, dacă mai sunt și alte propuneri, având în vedere, că se votează în secret.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán propune pe domnul consilier județean Kolcsár András.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă este cineva din cei nominalizați, care nu acceptă candidatura ? 

 

Toți cei desemnați acceptă candidatura.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind desemnarea de către Consiliul Judeţean Harghita a unui număr de 6 consilieri judeţeni în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică  Harghita.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot  secret privind desemnarea în calitate de membrii în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică  Harghita a următorilor consilieri judeţeni

 

Votul secret privind desemnarea în calitate de membrii în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică  Harghita a următorilor consilieri judeţeni:

 

                    1. Dl.Incze Csongor

Rezultatul votului: 24 Da, 2 Nu

                     2. Dl. Sándor Barna

Rezultatul votului: 24 Da, 2 Nu

                     3. Dl. Becze István

Rezultatul votului: 26 Da,

                     4. Dl. Kassay Lajos Péter

Rezultatul votului: 22 Da, 4 Nu

                     5. Dl. Ion Proca

Rezultatul votului: 24 Da, 2 Nu

                     6. Dl. Salamon Zoltán

Rezultatul votului: 19 Da, 7 Nu

     7. Dl. Kolcsár András

Rezultatul votului: 10 Da, 16 Nu

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi:

 

Proiect de hotărâre privind mandatarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în Adunarea Generală a SC Honline Media SRL în vederea acceptării părților sociale cesionate de către Asociația pentru Județul Harghita către Județul Harghita și aprobarea modificării Actului Constitutiv al societății comerciale Honline Media– varianta completată

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că inițiatorul în cazul SRL-urilor este dânsul, numai asociațiile sunt la domnul vicepreședinte. Este vorba despre problema acelei sume neînsemnate, care deja de multe ori a fost discutată.

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului menționează conform raportului juridic trebuie completat preambulul hotărârii cu numărul adresei.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind mandatarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în Adunarea Generală a SC Honline Media SRL în vederea acceptării părților sociale cesionate de către Asociația pentru Județul Harghita către Județul Harghita și aprobarea modificării Actului Constitutiv al societății comerciale Honline Media– varianta completată

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnico – economică pentru lucrarea: ,,Refacere 2 podeţe pe DJ 127, de la km 18+200 şi km 21+700, comuna Tulgheş, judeţul Harghita” – varianta corectată

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că este vorba despre două podețe. A fost și consultație cu locuitorii.

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului atrage atenția că trebuie corectat în anexe la sumă cu.”mii lei”

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnico – economică pentru lucrarea: ,,Refacere 2 podeţe pe DJ 127, de la km 18+200 şi km 21+700, comuna Tulgheş, judeţul Harghita” – varianta corectată

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnico – economică pentru lucrarea: ,,Reabilitare podeţ pe DJ 123C, de la km 1+856, satul Fitod, judeţul Harghita”

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că este vorba despre o problemă asemănătoare, ca cel dinainte. Este reabilitarea unui pod din Fitod și împrejurimile acestuia. Și aici au fost consultați locuitorii din zonă. Există și avizul CTEA. Dacă dorește cineva, prezintă și în detalii.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot  proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnico – economică pentru lucrarea: ,,Reabilitare podeţ pe DJ 123C, de la km 1+856, satul Fitod, judeţul Harghita”

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind numirea domnului Lukács Zoltán-Levente  în funcţia de director la Consiliul Judeţean Harghita – Agenţia de Dezvoltare Judeţeană Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba arată, că după demisia domnului Barabás Csaba a fost un concurs pentru ocuparea postului, au participat 2 candidați și a câștigat  dl. Lukács Zoltán-Levente. Dânsul nu a reușit să vină la ședință deoarece era plecat din localitate, dar la următoarea ședință va veni și va prezenta ideile referitoare la conducerea agenției. Dacă consilierii consideră, din acest motiv proiectul de hotărâre se poate scoate de pe Ordinea de zi, dar dânsul consideră, că mai bine să înceapă lucrul cât mai curând dl. Lukács Zoltán-Levente, mai ales, că în Ședința Comisiei de Agricultură s-a discutat, că o mare parte din atribuțiile fostei Camere agricole ar trebui să fie preluate de Agenția de Dezvoltare Județeană și este foarte important, ca  acele activități să fie continuate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind numirea domnului Lukács Zoltán-Levente  în funcţia de director la Consiliul Judeţean Harghita – Agenţia de Dezvoltare Judeţeană Harghita

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Abținere.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot secret numirea domnului Lukács Zoltán-Levente  în funcţia de director la Consiliul Judeţean Harghita – Agenţia de Dezvoltare Judeţeană Harghita

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Nu.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba arată, că în noiembrie a fost adoptată o hotărâre,  a fost o decizie de principiu. Colegul se află și acum la București pentru a obține Avizul ANFP, mai sunt necesari în jur de o jumătate de oră, pentru ca avizul să conțină toate semnăturile necesare, dar în cazul, în care nu va fi semnată, hotărârea, va fi abrogată. Ar fi păcat să se mai aștepte o lună. Adevărul este, că după evenimentele din toamnă, situația a devenit mai rea, mulți colegi au plecat la poliție,  jandarmerie, pompieri și la finanțe. Din această cauză posturile, care sunt vacante definitiv, nu se pot scoate la concurs. În prezent Direcția Generală Administrație Publică Locală și la Direcția Generală Economică sunt într-o situație grea, pentru că numai acele posturi se pot scoate la concurs care sunt temporar vacante. În  ședința Fracțiunii UDMR a avut loc o discuție, dacă sunt cuprinse concepțiile tuturor în acest proiect de hotărâre, și numai un lucru a fost nerezolvat. Înainte cu câteva minute de începerea ședinței, colegul Zólya László a sesizat, că are probleme personale cu un coleg și din acest motiv nu este de acord cu proiectul de hotărâre. A solicitat de la el să motiveze în scris, și să-l înregistreze la registratură, ca să poată fi prezentată la ședința consiliului județean. A prezentat în scris ce probleme are. Poate să transmită tuturor această corespondență, dar prima propoziție este astfel formulat că ”eu nu am, și nici nu pot avea orice obiecție vizavi de Statul de funcții al Consiliului Județean Harghita”. Să semnaleze, dacă are cineva ceva obiecție, sau propunere de comunicat.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot (cu condiția existenței avizului ANFP) proiectul de hotărâre privind  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Abținere

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi:

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea asocierii U.A.T. Județul Harghita cu U.A.T. Comuna Lupeni, în vederea realizării în comun a lucrărilor ” Reabilitarea sistemului rutier pe DJ 134C KM 0+0000,00 – 1+101,27”, pe parcursul anilor bugetari 2017 și 2018

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că este vorba despre drumul de la satul Bulgăreni. Este o asociere exemplară, care s-ar putea realiza și în comuna Săcel. Sunt 1,2 Km de drum de reabilitat. Așteaptă o propunere asemănătoare și de la această comună, și atunci problemele de asfaltare se pot rezolva.

  

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea asocierii U.A.T. Județul Harghita cu U.A.T. Comuna Lupeni, în vederea realizării în comun a lucrărilor ” Reabilitarea sistemului rutier pe DJ 134C KM 0+0000,00 – 1+101,27”, pe parcursul anilor bugetari 2017 și 2018

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba arată că, procedura este la fel de anevoioasă  pentru tronsoane mai mici ca și pentru cele mari de 20 de km, și dacă consiliul local aduce în asociere proiectul, și dacă sunt fonduri, se poate porni procedura de achiziție publică.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea numărului de delegați la vizită oficială la Szarvaskend și Szombathely, județul Vas, Ungaria în perioada 16-19 februarie 2017 – varianta corectată

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că este de acord cu cele menționate în raportul economic, cu cele propuse de dl. director general și anume, că suma nu poate să fie mai mare, decât a 12-a parte al sumei din anul trecut, totodată și cu cele semnalate de domnul Secretar al județului, Egyed Árpád, ca să intre și această activitate în cheltuielile curente. Nu se poate aștepta până la aprobarea bugetului, pentru că, nu se știe ce se întâmplă în București, nu se poate spune cu exactitate, când va fi adoptat bugetul național. Poate fi votat  la data de 1 februarie, dar poate fi și la data de 1 aprilie. De aceea, motivarea cheltuielilor curente, care ar atinge acest contract de înfrățire, este vizat în privința a două proiecte programe, care pot fi accesate în această perioadă. Primul este Programul de parteneriat în cadrul Programului Erasmus Plus, Dezvoltarea programului bilateral de stagiari, schimb de bune practici în domeniul economiei sociale, și al doilea este Fondul „Bethlen Gábor„ la care ar dori să depună în asociere proiect de finanțare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea numărului de delegați la vizită oficială la Szarvaskend și Szombathely, județul Vas, Ungaria în perioada 16-19 februarie 2017 – varianta corectată

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Abținere.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește totodată echipei din zona Cristur pentru ajutorul oferit în această temă.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea  Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții, pentru obiectivul de investiţii: ”Lucrări necesare eliminării efectelor ploilor abundente care au afectat pe DJ 132, la Km 38+450 zidul de sprijin din gabioane”

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță, că a sosit adresa de la Apele Române, și este și avizul favorabil al comisiei. Este vorba despre o surpare a drumului, ar trebui făcută o cronologie despre actele, care au stat la diferite instituții, dar cel mai important este că în cadrul ședinței se poate aproba, și surparea poate fi reparată.

 

Domnul consilier județean Mezei János constată, că la replica precedentă nu a fost agreată remarca lui, dar arată că sunt 22 de puncte pe ordinea de zi, și timpul este foarte scurt pentru a lua decizii responsabile. Roagă, să fie lăsat timp pentru explicații, sau să fie planificat ședința la o dată și oră mai convenabilă. Menționează, că mai bine stă 3-4 ore la ședință, ca să poată solicita informațiile necesare în interesul luării deciziilor potrivite. Dacă nu este timp suficient pentru a putea parcurge mai amănunțit, atunci măcar să fie o posibilitate, ca în cadrul întrebărilor și răspunsurilor de 4 minute să obțină informații necesare, ca să poate adopta decizii conștiente, și aceste decizii să fie bune. Susține că solicitarea dânsului nu trebuie considerat rea credință, mai ales cu privire la Strategia Județului, care este realizată pentru perioada 2015-2020, și de fapt acum se află în anul 2017. Menționează, că a primit materialul de 5 minute, și în material scrie, că este prezentat în 26 ianuarie 2017. În titlul Strategiei scrie perioada dintre anii 2015-2020. Înseamnă că s-ar finalizat ieri, și s-ar fi putut schimba în titlu la perioada 2017-2020. Face această observație în interesul, de a nu fi statutul de consilier județean o farsă, consilierii să poată decide cu seriozitatea corespunzătoare. Dacă are întrebări cu privire la proiectele de hotărâri, să i se răspundă cu seriozitate maxima. În cazul prezentei  proiect de hotărâri, întreabă dacă drumul a fost reabilitat din bani de proiect, și dacă partea care s-a surpat a făcut parte din proiect?

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune că nu a fost parte din proiect.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea  Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții, pentru obiectivul de investiţii: ”Lucrări necesare eliminării efectelor ploilor abundente care au afectat pe DJ 132, la Km 38+450 zidul de sprijin din gabioane”

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre de principiu al Consiliului Județean Harghita privind luarea unui angajament referitor la proiectarea drumului județean DJ 134 lim jud Mureș - Uilac – lim jud Mureș, km 18+400-29+600

 

Domnul președinte Borboly Csaba comunică, că a fost solicitat de consiliul local din Săcel, de locuitorii din satul Eliseni, și de reprezentanții cultelor de aici, ca drumurile dintre satele comunei și mai ales spre localitatea Uiloc să fie cât mai practicabile. În satul Uiloc este o comunitate de 35-37 persoane care locuiesc acolo, și merită aceeași condiții de trai, ca orice altă comunitate din județ. Se bucură, că și județul Mureș este partener în acest proiect, și trebuie luată o decizie de principiu în acest sens. În mod simbolic se comunică un mesaj județului vecin, că se vrea reabilitarea acestui drum. Totodată este un semnal și pentru București, că se așteaptă resursele guvernamentale pentru această lucrare. În prima fază nu se vorbește despre asfaltare, este vorba despre un proiect și despre un drum pietruit de calitate județeană, care să aibă șanț, să aibă podețe și să fie practicabil pe întreaga perioada anului. În acest interes se solicită colaborarea cu județul Mureș.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre de principiu al Consiliului Județean Harghita privind luarea unui angajament referitor la proiectarea drumului județean DJ 134 lim jud Mureș - Uilac – lim jud Mureș, km 18+400-29+600

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

Proiect de hotărâre de principiu privind aprobarea corectării erorii din contractele subsecvente de furnizare a produselor lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore, aprobată cu modificări prin Legea nr.16/2003, cu modificările şi completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că se caută soluții pentru ca conducătorii școlilor, conducătorii instituției, responsabilii, toți să fie pe același lungime de undă. S-a elaborat proiectul de hotărâre în acest sens, care  modifică contractul anterior.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă, dacă esența acestei modificări este, ca în anul viitor, la toamnă să se poată reînnoi aceste contracte?

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică, că procedura nu este parte din acest proiect. Acela va fi rezolvată cu o adresă cu semnătura tuturor. Aici este vorba despre perioada, în care se încheie contractul, și se depune garanția, și în acest timp să fie livrat cornul și laptele. În cinci zile trebuie plătit garanția, dar contractul este semnat azi. Atunci mâine trebuie, sau nu trebuie livrat cornul și laptele ? Firmele au interpretat diferit această problemă. Acum va fi clarificat și precizat, că din momentul încheierii contractului poate să livreze cornul și laptele.

 

Domnul președinte Borboly Csaba atrage atenția, că cine ia cuvântul, neapărat să se încadreze în cele 4 minute.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán amintește de cele spuse de domnul președinte în toamna anului trecut. A spus pentru presă, că vor fi încheiate contracte  cadru pe o perioadă de 4 ani, care se referă și la anul de învățământ 2016-2017. Întrebarea propriu zisă ar fi, dacă în urma acestei hotărâri de principiu aprobat, pentru anul școlar viitor se pot încheia noi contracte cu noi furnizori?

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că sunt contracte pe 4 ani și în cadrul acestora vor fi încheiate subcontracte. Subcontractul din acest an va fi modificat. Anul viitor trebuie încheiate din nou subcontracte, atunci în mod sigur nu va mai fi formularea interpretabilă. Instituția este obligată să continue. Sunt furnizori cărora li se pot rezilia contractele, sau care nu doresc să continue, sunt și cazuri din acestea. Sunt și firme din județul Harghita, care au sesizat că s-au ambalat prea tare în acest concurs al ofertei, au coborât prețul prea mult și nu vor continua, deci  vor fi și contracte noi.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectului de hotărâre de principiu privind aprobarea corectării erorii din contractele subsecvente de furnizare a produselor lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore, aprobată cu modificări prin Legea nr.16/2003, cu modificările şi completările ulterioare

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba invită participanții de la ședință la interpelații de 1 minut. Poate vorbi oricine, reprezentanții autorităților locale, ale bisericii, corpul cadrelor didactici, reprezentanții presei etc.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér atrage atenția, că a apărut o hotărâre de Guvern, care este o completare la  Programul Național de Dezvoltare Locală, în care este specificat, că vor fi sprijinite construirea de grădințe, școli, casele de sănătate,  sprijinirea dispensarelor, iluminatul public, mai ales în mediul rural. În presă a apărut o știre ce planuri are Consiliul Județean Harghita, și atunci domnul președinte a solicitat ajutorul consiliilor locale în Programul Operațional Regional. Domnul vicepreședinte Barti Tihamér roagă pe consilierii județeni, și locali prezenți, dacă au observații în legătură cu programele în cadrul POR, deoarece dânsul a preluat coordonarea, și cum observă sunt formulări încă neclare, și mai trebuie purtate discuții din cauza acestora, dar a preluat, și încearcă să fie pregătite în așa fel, încât să fie în ordine.

 

Domnul consilier județean Mezei János dorește  să atragă atenția tuturor, că în incintele locațiilor, unde se eliberează permisele de conducere, sunt condiții inumane, ceea ce înseamnă, că oamenii trebuie să stea la coadă în frig, ger,  începând cu ora 4 dimineața, și nu prea funcționează acest serviciu în mod corespunzător. Roagă conducerea Consiliul Județean Harghita să ia atitudine, și împreună cu Instituția Prefectului să rezolve această problemă. Dacă există un sistem electronic, se poate găsi o soluție, ca să nu revină vremurile de odinioară, cozile din anii ”80”. Consideră, că ar fi un ajutor real pentru comunitate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că despre această problemă deja a fost luat o decizie, s-a primit o promisiune, că se va lua exemplul județului Brașov, unde funcționează bine acest serviciu. A fost trimis adresă la Prefectură, și a fost inclus o sumă și în buget în acest sens.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér spune că așa este, trebuie gestionat cumva în buget. În cazul Strategiei de dezvoltare s-a discutat că județul Harghita este în frunte, deoarece există 45 de consilii locale unde se pot adresa autorităților pe cale electronică, dar populația nu utilizează această posibilitate. Dânsul deja a luat legătura cu Instituția Prefectului și a fost promis că vor sprijini cu exemplul Instituției Prefectului din județul Brașov, probabil va fi și o latură financiară, să se facă propunerile, să fie facilitat deoarece dacă de aici cineva trebuie să meargă acolo și nu primește număr de ordine poate să plece acasă fără să poată rezolva cauza pentru care s-a dus. În bugetul de acest an este în legătură cu e-guvernarea vor fi inițiative.

 

Domnul președinte Borboly Csaba propune domnului primar și localnicilor, care lucrează la subunitățile a Transgazului, să ajute la acapararea societăților, care să se prezinte la licitație. Până la data de 3 februarie se pot prezenta la licitația de achiziție publică pentru conducte de protecție, deoarece a mai fost anunțat înainte și nu s-a înscris nimeni. Probabil au considerat că prețul este mic, acum este anunțat cu un preț de trei ori mai mare același lucrare, și nu se poate asfalta, până când nu sunt efectuate lucrările de protecție. Dacă nu se prezintă nimeni până la data de 3 februarie, se va decala și reabilitarea tronsonului respectiv. Dacă va fi votat bugetul consiliului județean, se va porni lucrarea începând de la orașul Cristuru Secuiesc. S-a realizat intabularea în cartea funciară pe lângă iazurile piscicole. Și acolo va fi anunțat proiectarea, și va veni și executantul. Dar cere ajutorul tuturor, ca să vină firme, care să se prezinte la licitații.

 

Domnul consilier județean Albert Mátyás întreabă, dacă civilii pot participa la ședințele Autorității Teritoriale de Ordine Publică și dacă da, atunci propune pe dl. Thamó Csaba, să participe la aceste dezbateri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde că nu știe, pentru că nu a fost membru ATOP,  dar se vor documenta din legislație. Personal, nu are nimic împotrivă.

 

Preot din localitate salută pe cei prezenți spune o rugăciune și mulțumește pentru sprijinul acordat bisericii reformate și se roagă pentru bunăvoința aleșilor cu ocazia lucrărilor ședințelor in viitor.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter menționează că el provine din Ghimeș, și ședința este ținut la Șoimoșu Mic. Îl felicită pe cei de aici, și pomenește de secretarul Demeter Domokos care a fost secretarul comunei Lunca de Jos timp de 25 de ani, și a lucrat cu dăruire, și este originar din această comună, și a dorit să comemoreze cu ocazia ședinței.

 

Domnul primar Nagy Lajos mulțumește participanților, că au vizitat comuna, și spune că a avut o promisiune în 2014. Dacă va fi reabilitat drumul prin comună, atunci va organiza o ședință festivă a Consiliului județean la Șoimoșu Mic.

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului răspunde domnului consilier județean Albert Mátyás, că Hotărârea de Guvern nr.787/2002 stabilește componența comisiilor ATOP, și pot fi numai din membrii comisiei, altcineva poate să participe numai în calitate de invitat.

 

Domnul președinte Borboly Csaba propune ca o idee ca foști președinți să fie invitați la ședințele ATOP. Felicită pe cei nominalizați și speră că activitatea ATOP va la fel de fructuasă, ca în perioada în care Domnul consilier județean Thamó Csaba a fost președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică Harghita.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare la Ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 26 ianuarie 2017 cu număr de înregistrare  nr. 3059 / 13.02.2017 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

Miercurea Ciuc,  12 aprilie 2017

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Secretarul Judeţului

Egyed Árpád

 

 

Director general

Romfeld Mária Magdolna

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter