Consiliul Judeţean Harghita
duminică, 22 decembrie 2024 12:48:17
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 27 aprilie 2017

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 27 aprilie 2017

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 27 aprilie 2017

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

BREZOVSZKY GHEORGHE-ADAM

PSD

9

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

10

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

11

DAJKA TÜNDE

UDMR

12

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

INCZE CSONGOR

UDMR

15

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

16

KOLCSÁR ANDRÁS

EMNP-PPMT

17

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

18

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

19

LŐRINCZ CSILLA

UDMR

20

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

21

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

22

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

23

PROCA ION

PNL

24

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

25

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

26

RUGINĂ DAN- CIPRIAN

PSD

27

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

28

SÁNDOR BARNA

UDMR

29

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

30

SZENTES ANTAL

UDMR

31

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  694 / 2017, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 2 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita în Sala de protocol a Consiliului Județean Harghita. Salută reprezentanții mass mediei, colegii din  consiliul județean, consilierii județeni, și pe toți cei prezenți la această ședință. Astăzi se ține ședința ordinară a consiliului județean, și înainte de a discuta în detaliu, roagă pe doamna Romfeld Mária Magdolna, director general la Direcția Generală Administrație Publică Locală, să spună, dacă este cvorum pentru desfășurarea ședinței.  

  

Doamna Romfeld Mária Magdolna, director general la Direcția Generală Administrație Publică Locală salută pe toți cei prezenţi, și declară că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Consiliul județean are cvorum pentru luarea deciziilor.

 

Domnul președinte Borboly Csaba comunică, că este prezent la această ședință conducerea Asociației Handicapaților Fizici din județul Harghita, domnul Fikó Csaba, președintele  fondator al asociației, și președintele actual al acesteia, domnul Józsa Csaba. Au fost rugați să vină și să-și prezinte cauza în plen. A fost inițiat din partea lor un proiect public, care ar ajuta multe persoane aflate în situații speciale, care se descurcă mai greu din acest motiv. Scopul este realizarea unui Centru județean pentru Asociația Handicapaților Fizici din județul Harghita, unde aceste persoane s-ar regăsi, și s-ar putea integra prin munca lor mai bine în societatea de zi cu zi. Consiliul județean colaborează de aproape 18 ani cu această Asociație. Ieri a participat la festivitatea depunerii primului element din construcția acestui centru, și a spus, că în cei 18 ani erau și cazuri, când nu s-a găsit în timp soluție din partea Consiliului Județean pentru problemele Asociației, dar totuși lucrurile au înaintat și în momentul de față există și proiect depus în acest domeniu. Faptul, că se folosesc produsele realizate de membri asociației cu ocazia acordării premiilor, darurilor de către consiliul județean, este un element, care contribuie la reputația județului. Roagă conducerea asociației să vorbească despre inițiativele recente. Totodată roagă colegii, să gândească la soluții legale, care nu contravin legislației, prin care se poate sprijini Asociația Handicapaților Fizici din județul Harghita în realizarea acestui centru. Menționează, că această asociație a apărut și în Monitorul Oficial al României, ca fiind de utilitate publică. Din acest punct de vedere, nu este o asociație obișnuită.

 

Domnul Józsa Csaba președintele Asociației Handicapaților Fizici din județul Harghita salută pe toți cei prezenți. Spune, că asociația s-a înființat în anul 1990. În acești 27 de ani, și cu ajutorul consiliului județean, activitatea s-a dezvoltat foarte mult. Și în prezent se lucrează împreună în mai multe proiecte, care nu se referă numai la activitatea handicapaților, dar implică și multe alte persoane cu ocazia organizării activităților sportive, evenimentelor culturale, și competiții de îndemânare. Au o activitate de transport unic în țară înființat cu ajutorul consiliului județean în anul 2007, care cu ajutorul unor autoutilitare achiziționate, și modificate special, transportă persoane handicapate, oriunde în țară unde dorește să se deplaseze, sau este nevoit să fie prezent. Aceste cheltuieli sunt decontate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din subordinea consiliului județean, prin bilete gratuite oferite. Asociația întreține mai multe ateliere de lucru manual, special înființate pentru activități de lucru zilnice pentru persoane handicapate, cu scop și terapeutic, nu numai ocupațional. Astfel sunt ajutați nu numai persoanele în cauză, dar și familiile acestora, care astfel le știu în siguranță în timpul acestor activități. Un vis de 27 de ani se conturează cu depunerea primului element din construcția începută, și solicită ajutorul consiliului județean în realizarea acestuia, care va contribui la dezvoltarea asociației în viitor.         

 

Domnul Fikó Csaba, vicepreședintele Asociației Handicapaților Fizici din județul Harghita salută pe toți cei prezenți. Prezintă prin proiecția unor diapozitive planurile noului Centru, care se va construi. În ședința Comisiei pentru familie, sănătate, social, și culte, care s-a desfășurat înainte de această ședință, au discutat despre caracterul județean al asociației. În județul Harghita au peste 2000 de membri. Au hotărât, ca să nu degradeze respectul de sine a membrilor asociației cu acordarea diferitelor ajutoare. Asigură aparatură medicală, dar nu mai distribuie ajutoare. Ajută la nevoie cu servicii juridice, medicale. După un sfert de secol de activitate, construcția acestei  clădiri, care să fie accesibilă pentru membri asociației este o nevoie motivată. Aici s-ar regăsi, și recrea. Asociația nu asigură numai servicii sociale, are activități de producție. Au contracte cu peste 300 firme, consilii locale, și realizează venituri. Au acumulat în jur de 100.000 euro în interesul realizării construcției. 80.000 de euro a costat terenul. A fost destul de anevoios adunarea acestei sume, pentru că era prioritară acordarea salariilor lucrătorilor. De aceea a ținut 26 de ani pregătirea proiectului menționat. Este vorba despre un imobil, care se va realiza din 500.000 de euro. Are 1600 m². Vor fi amenajate aici atelierele textile, birourile asociației, atelierul de fabricare a lumânărilor. La etajul unu vor fi amenajate două incinte ocupaționale nu numai în scop terapeutic, ci și de a fi folosite la organizarea diferitelor activități de grup. Tot la etajul unu vor fi amenajate trei locuințe, și la etajul doi încă șase locuințe. S-au gândit, că acesta ar fi minimul necesar la o clădire în acest scop. Locuințe pentru persoanele handicapate nu sunt asigurate, și posibilitățile la locuințele ANL se

epuizează repede, fiind un prag de 30 de ani la condițiile de evaluare. Plus, că se solicită și un loc de muncă stabil de la persoanele participante. Au mulți colegi, care nu pot să desfășoară o activitate dependentă, dar poate să presteze o muncă productivă în incinta unui atelier amenajat potrivit. Au mare încredere în bunăvoința partenerilor de afaceri, în conducerea instituțiilor, care nu odată au dovedit înțelegere cu ocazia proiectelor derulate. Societatea este receptivă la problemele acestei categorii de persoane, de aceea consideră, că proiectele lor vor fi și în viitor sprijinite. Au încredere de sine, și încredere în celor din jur. Termenul pentru finalizarea construcției centrului depinde de bunăvoința contribuitorilor, a ajutorului primit în viitor. Caracterul județean este accentuat în măsura apelării din teritoriu al asociației de către persoanele, și autoritățile interesate. De la înființare s-au format 63 de celule de lucru în diferite localități. Din motive economice s-au mai desființat din aceștia. În momentul de față au 34 de angajați, 70 de persoane contractuale, și 2000 de membri. Calitatea de membru înseamnă contribuția de 5 lei lunar, și în urma acestuia, nu pentru 6 săptămâni primește persoana respectivă aparatura medicală, ci pentru toată durata necesară. Dacă se deteriorează, atunci se schimbă pe loc cu un altul funcționabil, fără costuri suplimentare. Există o preocupare constantă pentru a face accesibilă intrarea acestor persoane în imobilele publice. Principalul scop este de a ajuta persoanele handicapate să se poată descurca singur în viața de zi cu zi. Se experimentează cu ajutorul unor voluntari situațiile, care pot îngreuna accesul acestor persoane în locurile mai importante, și se încearcă îndepărtarea obstacolelor eventuale. Mulțumește pentru atenția acordată.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă din partea Comisiei pentru familie, sănătate, social și culte dorește cineva să adauge ceva.  

 

Domnul consilier județean Kolozsvári Tibor salută pe toți cei prezenți. Activitatea  Asociației Handicapaților Fizici din județul Harghita deja este cunoscută de 20 de ani. Poate să declare astfel, că asociația nu creează povară pentru societate, ci preia din povara societății. Consideră, că ajută foarte mult modul de viață a persoanelor în cauză. Nici nu poate închipui, că cineva nu ar ajuta inițiativele acestei asociații. Respectă efortul depus pentru o cauză astfel de nobilă, și din partea comisiei pe care o reprezintă transmite sprijinul tuturor cu privire la proiectele viitoare.                       

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán menționează, că dânsul a pus întrebarea cu privire la caracterul județean, dar nu al asociației, ci al obiectivului prezentat, la care se dorește sprijin din partea Consiliului Județean Harghita. Având în vedere, că asociația desfășoară activități pe tot teritoriul județului, merită să dispună de un sediu decent. Totodată, realizarea celor 9 spații de locuit special amenajate pentru persoane handicapate, și amenajarea atelierelor, unde pot desfășura o activitate zilnică, sunt inițiative, care merită sprijinul Consiliului Județean Harghita. Probabil, ar trebui extins inițiativa și în alte zone ale județului, și evaluat posibilitățile înființării centrelor de acest tip.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter felicită conducerea asociației pentru proiectul prezentat, și pentru perseverența, cu care au reușit să adune suma, cu care au putut porni. Crede, că ei nu sunt o categorie nevoiașă, și merită tot sprijinul consiliului județean, pentru că nu numai că nu împovărează societatea, ci dezvoltă o activitate de producție prosperă. Încearcă să producă sub prețul pieții. Eficiența lor trebuie apreciată și în viitor.

 

Domnul consilier județean Proca Ion amintește de zicala ”Omul sfințește locul”. Cunoaște activitatea asociației și este în relații foarte bune cu conducerea acesteia, încă de când a lucrat la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Ceea ce se întâmplă acum, este o veche previziune a dânsului, și anume, că oamenii aceștia au atât de multă voință și determinare în ceea ce fac, încât nu este de mirare, că au ajuns aici. Felicită pe toți, și dorește o activitate la fel de prosperă și în viitor. Ceea ce privește poziția consiliului județean în această cauză, are toată încrederea, că proiectul prezentat va fi realizat și prin sprijinul acestuia.     

 

Domnul președinte Borboly Csaba  menționează, că după cele prezentate se pare, că pentru proiectul prezentat lipsesc 90.000 euro pentru anul în curs, ca să fie ridicat în roșu clădirea. Se va încerca găsirea unei soluții legale acceptabile, dacă nu acum, atunci la finele semestrului întâi, la modificarea bugetului, să fie înființat o asociere prin  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului în interesul sprijinirii construcției. Mulțumește pentru prezența conducerii asociației, și invită, dacă doresc, să participe la lucrările ședinței consiliului județean. Amintește, că mai este o comisie de specialitate, în care s-au luat decizii mai importante. Vrea să anunțe, că va fi inițiat un nou program, și dă cuvântul președintelui Comisiei pentru dezvoltare rurală, agricultură.

 

Domnul consilier județean Becze István anunță pornirea programului de gospodari pentru copii, care se referă la atragerea copiilor în activități de creșterea animalelor prin competiții anunțate, și cu acordare de premii. Copii ar putea participa cu animalele lor preferate la acest program. Criteriul cel mai important ar fi, că nu este vorba despre animale de companie, ci de animale domestice. Astfel ar învăța din timp, că aceste animale trebuie evidențiate, însemnate, crotaliate. ADI Dezvoltare Rurală sprijină multe evenimente oragnizate pentru gospodari, unde ar putea participa și tinerii, prezentând aceste animale. Tot participă și familiile lor la aceste evenimente, și nu ar rămâne în afară. Ar fi ca un mesaj convingător, că merită să fie dezvoltat o  gospodărie în mediul rural,  are viitor creșterea animalelor, și merită să rămâne acasă, dezvoltând mediul rural. Totodată, s-a discutat, că în fiecare lună ar trebui organizate întrevederi cu gospodarii. Va fi organizat în luna septembrie în Ungaria evenimentul OMEK, care este de fapt o expoziție în domeniu, și ar fi bine, ca cât mai mulți gospodari să participe din această zonă. Asociația va ajuta gospodarii participanți. Pot învăța foarte multe la un astfel de eveniment. Este foarte mult de lucru în domeniul dezvoltării rurale, și au discutat, că după sărbătoarea de 1 Mai comisia se va mai întruni pentru a discuta despre ele.           

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că ideea acestui program a fost lansată de un coleg tânăr din aparatul consiliului județean, domnul Csilip Árpád, care este totodată și un gospodar întreprinzător de la Taploca.

 

Domnul consilier județean Sándor Barna roagă colegii, ca punctul 38 din capitolul Diverse să fie scos de pe Ordinea de zi, pentru că nu a expirat perioada de afișare a respectivului proiect de hotărâre. Roagă pe domnul președinte, ca după expirarea termenului de afișare să repună pe Ordinea de zi a ședinței următoare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că au fost câteva modificări pe Ordinea de zi. Solicită înțelegerea tuturor, pentru ora târzie, cu care s-a reușit comunicarea materialului de ședință, dar a avut un program prelungit în ziua respectivă, și a reușit să parcurgă materialele mai târziu. Sunt câteva completări ulterioare, care au fost menționate pe Ordinea de zi. Mulțumește pentru observațiile constructive ale tuturor. Vor fi schimbate în numărul de ordine temele de la punctele 24 și 25, pentru aceasta este ordinea cronologică a evenimentelor. La punctul 29 încă nu s-a obținut avizul Poliției, care trebuie atașat la documentație. Mai este și o dilemă la acest punct. Dacă se solicită taxe suplimentare de la trecătorii cu camioane, trec trei zile lucrătoare până a obține. Cumva trebuie găsită o modalitate, ca să nu aștepte vehiculele trei zile până la obținerea actelor necesare. Ar trebui plătit prin mijloace electronice dinainte. Din acest motiv se va scoate punctul 29. La punctul 31 nu s-au obținut toate documentele necesare, deși ar fi dorit să prezinte în această ședință, pentru că s-a finalizat proiectul pentru tronsonul dintre satul Crișeni și granița cu județul Mureș  Din acest motiv va fi scos și acest punct, dar cu ocazia unei alte ședințe va fi repus. Va fi scos și punctul 38, cum a solicitat domnul consilier Sándor Barna. Va fio scos și punctul 40, care se referă la componența Comisiei consultative urbanistice județene, pentru că nu este completă. În prima comunicare era atașat și materialul cu ROF-ul Consiliului Județean Harghita. Urgența acestei teme constă în expirarea perioadei de consultare, și Direcția Generală Tehnică a Consiliului Județean Harghita deocamdată funcționează fără regulament. Va fi o prezentare din partea lor în această ședință, și trebuie știut, că deciziile luate de către acesta au o miză serioasă. Sunt decizii asupra mai multe milioane de lei, și sunt cazuri, în care trebuie prezentat  autorităților judecătorești motivarea unor decontări, unde se are în vedere și acest aspect al regulamentului de funcționare al direcției. Nu este totuna, dacă există regulament de funcționare valabil pentru o direcție, care cheltuie mai multe milioane de lei. Pe Ordinea de zi comunicată nu era menționat, dar între materialele comunicate la termen era cuprins și acesta. Erau păreri, conform cărora această problemă să fie reglementată prin Dispoziție a președintelui, dar domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond a spus, că după consultările cu domnul secretar al județului, există posibilitatea aprobării numai a părții, care se referă la Direcția Generală Tehnică. Restul nu va fi discutat, și astfel se poate vota.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond menționează, că s-a discutat mult despre această problemă. Nici în ședința fracțiunii nu s-a ajuns la un consens, deși deja de două ori s-a pus în discuție. Sigur, că este important întocmirea unui regulament de funcționare acceptabil, transparent și eficient pentru Consiliul județean și pentru aparatul Consiliului Județean Harghita. De aceea s-a găsit această soluție, ca Direcția Generală Tehnică să poată funcționa regulamentar în această perioadă de primăvară, când încep toate lucrările de reabilitare la drumurile județene. De aceea, din regulament s-a extras numai partea, care se referă la Direcția Generală Tehnică, numai despre aceasta s-ar vota, cu mențiunea, că la ședința ordinară de mai să fie aprobat în întregime Regulamentul de funcționare al instituției. Până atunci se poate veni cu propuneri de modificare, se poate completa, și după aprobarea acestuia va înlocui de tot vechiul regulament de funcționare.  

 

Doamna Romfeld Mária Magdolna, director general la Direcția Generală Administrație Publică Locală spune, că Direcția Tehnică deja a trecut prin faza de reorganizare. Partea din Regulamentul de Organizare și Funcționare aprobat prin Hotărârea nr.272/2014 a Consiliului Județean Harghita, care se referă la Direcția Generală de Investiții a fost reorganizată.Acolo s-au efectuat modificări semnificative. S-a redenumit direcția, și s-au regândit competențele. Cu ocazia ședinței ordinare din mai se va readuce tot regulamentul pentru aprobare și va fi recomunicat în întregime.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér consideră motivată inițiativa domnului președinte cu privire la Direcția Generală Tehnică. Chiar trebuie reglementat funcționarea Direcției Generale Tehnice. Să fie inclus în structura Consiliului Județean Harghita, ca ulterior să nu fie probleme. Este de acord să fie aprobat acum, separat de restul direcțiilor, care vor fi discutate în ședința din mai.

 

Domnul președinte Borboly Csaba concluzionează că, se va proceda la o măsură tehnică, și va fi alăturat acest punct la Ordinea de zi, având în vedere, că de fapt comunicarea acestuia s-a și efectuat în termen.

 

Domnul consilier Zakariás Zoltán crede, că punctul 25, care se referă la numirea consilierului județean în Consiliul de Administrație al Agenție de Dezvoltare Județeană, trebuie să fie aprobat în fața punctului 24, privind componența consiliului.  

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că Regulamentului de organizare și funcționare al aparatului de specialitate al Consiliului Județean Harghita referitor la Direcția Generală Tehnică va fi primul punct de pe Ordinea de zi. Supune la vot Ordinea de zi modificată și renumerotată.

 

1.      Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al aparatului de specialitate al Consiliului Județean Harghita referitor la Direcția Generală Tehnică

 

  1. Procesul verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 26 octombrie 2016

 

3.      Procesul verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 29 noiembrie 2016

 

4.      Procesul verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 06 decembrie 2016

 

  1. Procesul verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 21 decembrie 2016

 

  1. Procesul verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 04 ianuarie 2017

 

  1. Procesul verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 13 martie 2017

 

  1. Procesul verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 3 aprilie 2017

 

  1. Proiect de hotărâre privind trecerea obiectivului de investiții „Sistemul de alimentare cu apă în localitatea Cehețel și Tărcești”, comuna Șimonești, județul Harghita, din domeniul public al județului Harghita în domeniul public al comunei Șimonești

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea contului de execuţie pe anul 2016 al bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 31 martie 2017

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 64/2016 privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în Asociația pentru Dezvoltarea Infrastructurii Locale a Județului Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 82/1999 privind aprobarea asocierii Consiliului Județean Harghita la “Asociația Microregională Alcsik” cu modificările și completările ulterioare

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea achitării cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita către Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România pe anul 2017

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea achitării cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita către Adunarea Regiunilor Europene pe anul 2017

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului tehnic(PT) pentru lucrarea:  ,,Reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor electrice la Spitalul Policlinic Bălan partea Policlinică”

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării  ,, Programului de sprijinire a culturii şi vieţii sociale a romilor” pe anul 2017, în judeţul Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării programului „Acordarea distincțiilor de excelență  pentru dezvoltarea și promovarea valorilor judeţului Harghita”, pe anul 2017

 

  1. Proiect de hotărâre privind asocierea județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita cu Municipiul Gheorgheni, județul Harghita  în vederea înființării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară  Lacu Rosu-Gyilkos-tó Közösségi Fejlesztési Társulás

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea organizării reţelei şcolare de învăţământ special din judeţul Harghita, pentru anul şcolar 2017-2018

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate aferent obiectivului de investiții “Construirea unei baze Salvamont în orașul Băile Tușnad”

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate aferent obiectivului de investiții “Construirea unei baze Salvamont în orașul Borsec”

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentațiilor de avizare a lucrărilor de intervenții aferente obiectivelor de investiții “Dotarea bazelor Salvamont din stațiunea Lacu Roșu, municipiul Toplița, precum și din stațiunile Harghita Mădăraș și Harghita Băi cu instalații de energie verde”

 

  1. Proiect de hotărâre privind acordarea dreptului de uz și servitute cu titlu gratuit, precum și de acces Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud S.A., Sucursala de Distribuție a Energiei Electrice Harghita, pentru amplasarea unui post de transformare pe terenul cu o suprafață de 30 mp. situat în Municipiul Miercurea Ciuc str. Szék nr. 152 ( teren înscris ca fiind domeniul public al județului Harghita în CF nr. 56689 ) în vederea alimentării cu energie electrică a zonei Șumuleu din Municipiul Miercurea Ciuc str. Szék, pe toată durata existenței acestuia

 

  1. Proiect de hotărâre privind numirea unui consilier județean de a fi membru în Consiliul de Administrație al ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” înființată prin Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015 și abrogarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 220/2016

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea componenței nominale a Consiliului de Administrație al ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” înființată prin Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015, cu modificările și completările ulterioare și abrogarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 263/2016

 

  1. Proiect de hotărâre privind  aprobarea utilizării fondului de rezervă bugetară prevăzut în bugetul local al județului Harghita la dispoziția Consiliului Județean Harghita  pe anul 2017, pentru acordarea unui ajutor de urgență orașului Bălan

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita  nr 121/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, organigramei și statului de funcții ale Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea  Culturii Tradiționale Harghita, cu modificările și completările ulterioare

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea planului anual de formare profesională pentru anul 2017 pentru aparatul propriu a Consiliului Județean Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Județean Harghita nr. 102/28.05.2013 privind aprobarea modificării și completării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 120/2009 privind aprobarea unor tarife în domeniul drumurilor județene

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții, pentru obiectivul de investiţii ”Reabilitare sistem rutier pe DJ 135, km 63+100-74+210, de la DJ 136B până la Cobătești (DN 13C), județul Harghita”

 

  1. Proiect de hotărâre pentru aprobarea plăţii cotizaţiei Consiliului Județean Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2017

 

  1. Proiect de hotărâre pentru aprobarea achitării cotizaţiei pe anul 2017 a Consiliului Judeţean Harghita, decurgând din calitatea de membru în Asociaţia de Dezvoltare Microregională „Alcsík”;

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al S.C. HONLINE MEDIA S.R.L. pe anul 2017

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea nivelului de angajare a Consiliului Județean Harghita  cu titlu de cotizație de către domnii Fancsali Kalman și Szabo Karoly Consiliul de Administrație al  Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Harghita Business Center

 

Diverse

 

  1. Procesul verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 28 decembrie 2016

Inițiator: Egyed Árpád secretarul județului

 

  1. Proiect de hotărâre pentru aprobarea componenţei Comisiei de selecţie şi a Comisiei de soluţionare a contestaţiilor privind: Programul general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale pe anul 2017, Programul special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și tradiționale pe anul 2017 și Programul special de finanţare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti din judeţul Harghita, pe anul 2017

Inițiator: Biró Barna Botond vicepreședinte

 

     Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al aparatului de specialitate al Consiliului Județean Harghita referitor la Direcția Generală Technică

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al aparatului de specialitate al Consiliului Județean Harghita referitor la Direcția Generală Technică

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proces verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 26 octombrie 2016

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Procesul verbal al şedinţei extraodinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 26 octombrie 2016

Rezultatul votului: 28 Da, 2 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 29 noiembrie 2016

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Procesul verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 29 noiembrie 2016

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proces verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 6 decembrie 2016

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Procesul verbal al şedinţei extraodinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 6 decembrie 2016

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 21 decembrie 2016

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Procesul verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 21 decembrie 2016

Rezultatul votului: 27 Da, 2 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proces verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 4 ianuarie 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Procesul verbal al şedinţei extraodinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 4 ianuarie 2017

Rezultatul votului: 27 Da, 2 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 13 martie 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Procesul verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 13 martie 2017

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proces verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 3 aprilie 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Procesul verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 3 aprilie 2017

Rezultatul votului: 22 Da 2 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind trecerea obiectivului de investiții „Sistemul de alimentare cu apă în localitatea Cehețel și Tărcești”, comuna Șimonești, județul Harghita, din domeniul public al județului Harghita în domeniul public al comunei Șimonești

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că se va da spre administrare comunei rețeaua de apă și canalizare, care sa realizat în cadrul Micului Program de apă și canalizare a Consiliului Județean Harghita. Ar trebui pus în funcțiune, dar s-au făcut stricăciuni pe conductă, și trebuie reparată printr-o altă investiție realizată de către comuna Șimonești. Dar mai întâi trebuie dat în administrarea lor. În satul Cehețel funcționează pe lângă Biserica Unitariană un centru pentru activitățile tinerilor, și ar fi nevoie de funcționarea rețelei de apă.     

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind trecerea obiectivului de investiții „Sistemul de alimentare cu apă în localitatea Cehețel și Tărcești”, comuna Șimonești, județul Harghita, din domeniul public al județului Harghita în domeniul public al comunei Șimonești

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea contului de execuţie pe anul 2016 al bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita – variant corectată

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește domnului consilier județean Zakariás Zoltán pentru observațiile constructive menționate. Comunică, că s-au efectuat corectările în proiectul de hotărâre.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán adaugă, că din tabelul corectat nu reiese, dar valoarea surplusului se modifică prin această corectură. Astfel excedentul va fi  59.103.710 lei. Formula de calcul nu a fost corectată., Transmite colegilor, că deși diferența nu este mare, este o sumă de 1.050 lei, care a rămas afară din evidențele contului de execuție, dar creează un sentiment de incertitudine față de listele prezentate. Este de părere, că contului de execuţie al bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita este un document important, și roagă colegii de la Consiliul Județean Harghita, să fie mai atenți la întocmirea acestor situații.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că la Direcția Generală Economică este o lipsă acută de personal, care îngreunează munca, dar speră, că se va rezolva în viitorul apropiat această situație. Recent, mai mulți colegi au plecat la alte locuri de muncă, și în concedii de maternitate, sau fără plată, precum și de la Direcția Generală de Administrație Publică Locală.

 

Domnul director general Bicăjanu Vasile își cere scuze pentru situația creată, și semnalează, că diferența ieșită este o sumă restantă nedecontată de către Prefectură pentru deplasările efectuate cu ocazia alegerilor Parlamentare în anul trecut.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea contului de execuţie pe anul 2016 al bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita – variant corectată

Rezultatul votului: 29 Da, 2 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 31 martie 2017 – varianta corectată

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 31 martie 2017 – varianta corectată

Rezultatul votului: 28 Da, 2 Abţineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 64/2016 privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în Asociația pentru Dezvoltarea Infrastructurii Locale a Județului Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că trebuie pus în ordine această asociație, pentru că s-au mai înființat și alte asociații de dezvoltare intercomunitare. Activitățile, care nu sunt specifice Asociației pentru Dezvoltarea Infrastructurii Locale a Județului Harghita trebuie scoși de la acesta. Trebuie să fie numit și un reprezentant din partea Consiliului județean. Întreabă, dacă s-a găsit persoana potrivită pentru această funcție.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că nefiind altă propunere, propune pe domnul Lukács Zoltán, directorul Agenției de Dezvoltare Județeană a județului Harghita la această funcție. Întreabă, dacă primește numirea.

 

Domnul Lukács Zoltán, directorul Agenției de Dezvoltare Județeană a județului Harghita declară, că primește numirea.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 64/2016 privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în Asociația pentru Dezvoltarea Infrastructurii Locale a Județului Harghita

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Votul secret privind desemnarea domnului Lukács Zoltán ca reprezentant al Consiliului Județean Harghita în Asociația pentru Dezvoltarea Infrastructurii Locale a Județului Harghita

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 82/1999 privind aprobarea asocierii Consiliului Județean Harghita la “Asociația Microregională Alcsik” cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 82/1999 privind aprobarea asocierii Consiliului Județean Harghita la “Asociația Microregională Alcsik” cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Domnul consilier județean Becze István propune, ca reprezentant pe domnul Csilip Árpád ca reprezentant al Consiliului Județean Harghita în “Asociația Microregională Alcsik”

 

Votul secret privind desemnarea domnului Cilip Árpád ca reprezentant al Consiliului Județean Harghita în “Asociația Microregională Alcsik”

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abţinere.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea achitării cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita către Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectul de hotărâre privind aprobarea achitării cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita către Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România pe anul 2017

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba propune reluarea votării acestui punct, pentru că dânsul nu are voie să voteze la această temă, fiind membru în această asociație. Roagă consiliul județean, să accepte reluarea votului pentru acest punct.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea reluării procedurii de vot referitor la proiectul de hotărâre privind aprobarea achitării cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita către Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România pe anul 2017

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea achitării cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita către Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România pe anul 2017.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea achitării cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita către Adunarea Regiunilor Europene pe anul 2017

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă, dacă pentru anul 2016 a fost plătit cotizația din partea Consiliuului Județean Harghita, pentru că, din situația prezentată nu reiese acest lucru.

 

Domnul director general Bicăjanu Vasile răspunde, că s-a efectuat plata cotizației pentru anul 2016.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că nu va participa la votarea acestui punct.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea achitării cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita către Adunarea Regiunilor Europene pe anul 2017

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului tehnic(PT) pentru lucrarea:  ,,Reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor electrice la Spitalul Policlinic Bălan partea Policlinică”

 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea proiectului tehnic(PT) pentru lucrarea:  ,,Reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor electrice la Spitalul Policlinic Bălan partea Policlinică”

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării  ,, Programului de sprijinire a culturii şi vieţii sociale a romilor” pe anul 2017, în judeţul Harghita – varianta corectată

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán face o observație, conform căreia finanțarea acestui program este din capitolul bugetar al bugetului Consiliului Județean Harghita nr. 67.02.50, nu din 68.02.50, cum este menționat în proiectul de hotărâre. Roagă, să fie corectat în proiectul de hotărâre.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării  ,, Programului de sprijinire a culturii şi vieţii sociale a romilor” pe anul 2017, în judeţul Harghita – varianta corectată, conform solicitării domnului consilier județean Zakariás Zoltán

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării programului „Acordarea distincțiilor de excelență  pentru dezvoltarea și promovarea valorilor judeţului Harghita”, pe anul 2017 – varianta refăcută şi distribuită

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că la acest proiect de hotărâre are mai multe observații. Primul ar fi, ca din expunerea de motive au rămas afară patru premii menționate în anexele hotărârii. De exemplu :”HEURECA”, ”SPRIJIN PENTRU SFERA ANTREPRENORIATULUI”. Totodată, și la denumiri a constatat greșeli. Pe o parte este trecut la denumire ”pentru sprijinul familiei”, iar pe partea cealaltă ”pentru familie”. Crede, că ar trebui clarificat aceste aspecte. În proiectul de hotărâre trebuie trecut și aici capitolul bugetar cu numărul 67.02.50, pentru că acolo aparține. Întreabă de cei 15.000 lei, cheltuieli de personal, care, dacă a înțeles bine, sunt banii, care se alătură premiilor. Sumele trecute în listă însumează 9.900 lei, și întreabă, dacă diferența se datorează impozitelor aferente ? La cheltuielile materiale, unde 15.000 lei sunt alocate, este menționat pregătirea matricelor, cu care se realizează plăcuțele. Crede, că nu este primul an, în care se acordă aceste premii. Matricele de turnare ar trebui să fie deja la dispoziție, nu se fabrică în fiecare an încă odată. Roagă să fie verificate aceste aspecte. Are o întrebare și pentru Direcția Generală de Administrație Publică Locală. În raportul de specialitate este trecut, că în preambulul hotărârii este trecut avizul favorabil a două comisii de specialitate, și că unde sunt acestea, pentru că comisiile de specialitate se întrunesc chiar înainte de ședință, și nu au posibilitate să avizeze hotărârile în prealabil.

 

Domnul președinte Borboly Csaba roagă colegii, ca în 20 de minute să refacă, și să corecteze proiectul de hotărâre, și să aducă înapoi. Nu se poate vota, dacă sunt atâtea probleme. Când se va readuce, se va da răspuns domnului consilier. Acum se discută punctul 13 de pe Ordinea de zi, este timp destul pentru a reface până se va ajunge la punctul 30. Roagă, ca proiectul de hotărâre refăcută să fie readus în 31 de exemplare corecte, care să poată fi distribuite consilierilor județeni. Până atunci se va lua mai departe Ordinea de zi.     

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind asocierea județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita cu Municipiul Gheorgheni, județul Harghita  în vederea înființării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară  Lacu Rosu-Gyilkos-tó Közösségi Fejlesztési Társulás

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér spune, că în perioada trecută au fost multe discuții cu privire la posibilitățile de dezvoltare a regiunii Lacu Roșu și pe plan local. S-a hotărât înființarea unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară, în cadrul căreia consiliul județean, împreună cu autoritățile locale s-ar asocia în interesul dezvoltării acestei regiuni, care are un potențial turistic semnificativ. Prin această metodă și consiliul județean ar putea sprijini proiectele, care vizează o regiune atractivă turistică cu renume nu  numai județeană. Roagă colegii să sprijine acest demers.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán în primul rând face observația deja obișnuită, că în proiactul de hotărâre sunt trecute denumirile vechi ale comisiilor de specialitate. Mai departe, la articolul patru, este trecut o persoană, care trebuie numită din partea Consiliului Județean Harghita, deși în Actul constitutiv sunt menționate două astfel de persoane. Deci, solicită să fie corectat proiectul de hotărâre la articolul patru. Are o întrebare și pentru Direcția Generală de Administrație Publică Locală. În raportul de specialitate este menționat, că trebuie scoase acele activități din Planul de activitate, care se regăsesc și la alte asociații în care consiliul județean participă ca membru. Întreabă, dacă s-au făcut corectările în acest sens.

 

Doamna Romfeld Mária Magdolna, director general la Direcția Generală Administrație Publică Locală răspunde, că turismul chiar apare în Planul de activitate a mai multor asemenea asociații, de aceea s-a și menționat acest aspect, dar pentru că aceste asociații desfășoară activități în diferite regiuni, s-a acceptat trecerea acestuia în Planul de activitate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că colaborarea cu Municipiul Gheorgheni în această temă este încă din anul 2009. Acum s-a ajuns acolo, ca activitatea să ia o formă juridică. Este vorba despre un ADI asemănător cu ADI Munții Harghita, care după cei opt ani de activitate deja desfășoară o activitate, având posibilități de finanțare considerabile, mai ales după realizarea Studiului privind Planul de Amenajare a Teritoriului cu privire la dezvoltarea turistică și a infrastructurii. Mai este și ADI Ciomad-Bálványos, unde se colaborează cu Regiunea Trei Scaune. Se poate vorbi și despre ADI Giurgiu-Călimani în partea nordică a județului, și astfel se poate spune, că s-a acoperit tot județul. Revenind la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară  Lacu Rosu-Gyilkos-tó Közösségi Fejlesztési Társulás, este de părere, că numai atunci poate fi eficient activitatea acesteia, dacă va realiza cooperarea comunităților din regiunea respectivă. Din satul Trei Fântâni, până la Lunca de Jos, tot lanțul muntos ar trebui cuprins în ideile de dezvoltare a regiunii. În anii, care au trecut s-a încercat depunerea proiectelor Europene. S-a pregătit și planul de management a regiunii, și din acest punct de vedere înființarea acestui ADI este foarte îmbucurător. Trebuie umplut cu esență cât mai repede această inițiativă.

 

Domnul consilier județean Mezei János se bucură, că în sfârșit a ajuns și Municipiul Gheorgheni pe harta turistică a județului. Crede, că Regiunea Lacu Roșu este un potențial, și o destinație turistică majoră pentru tot județul, dar și la nivel național, nu numai pentru zona Gheorgheniului. Sunt foarte multe de făcut pe tema dezvoltării acolo. Au avut inițiative multiple, între altele pomenește de dezvoltarea turismului de iarnă, care implică amenajarea pistelor de schi în aceea regiune. Proiectul a fost realizat mai demult de Consiliul Local al Municipiului Gheorgheni. Au avut și finanțare, dar din lipsa unor avize necesare s-a împotmolit proiectul. Crede că acum, dacă și consiliul județean va sprijini proiectele de acolo, se mai poate realiza. Vara sunt mulți turiști, dar iarna practic este părăsită zona aceea. Dacă se înființează acest ADI, atunci solicită, să fie luat în calcul și acest aspect.               

 

Domnul președinte Borboly Csaba roagă, ca cineva să citească Actul constitutiv, și dacă trebuie nominalizați reprezentanți, atunci se va reîntoarce asupra acestui lucru.

  

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind asocierea județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita cu Municipiul Gheorgheni, județul Harghita  în vederea înființării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară  Lacu Rosu-Gyilkos-tó Közösségi Fejlesztési Társulás – varianta corectată

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea organizării reţelei şcolare de învăţământ special din judeţul Harghita, pentru anul şcolar 2017-2018

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea organizării reţelei şcolare de învăţământ special din judeţul Harghita, pentru anul şcolar 2017-2018

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate aferent obiectivului de investiții “Construirea unei baze Salvamont în orașul Băile Tușnad” – varianta modificată

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că era vorba, ca proiectele tehnice anexate vor fi prezentate cu ocazia ședințelor. Astfel, este prezent conducătorul Serviciului Public Salvamont al Consiliului Judeţean Harghita, domnul Fekete Örs, care va prezenta în câteva minute cele trei proiecte de hotărâri, care urmează a fi aprobate.

 

Domnul Fekete Örs prezintă inițiativa, prin care se vor construi alte două baze pentru serviciul salvamont. În momentul de față sunt patru astfel de baze la Harghita Băi, la Mădăraș Harghita, la Lacu Roșu și la Izvorul Mureș. Cele două, care se vor realiza, vor fi în cele două extremități ale județului Harghita, la Băile Tușnad, și la Borsec. Consideră foarte important realizarea acestora, pentru că sunt situate la marginea județului, și distanțele sunt foarte îndepărtate cu ocazia intervențiilor. Echipele de salvare ajung destul de greu în aceste locații îndepărtate când sunt solicitați. Se dorește recrutarea unor echipe locale. Pentru aceștia este nevoie de amenajarea mediului de lucru. Se știe, că în cele două orașe funcționează piste de schi, sunt foarte multe poteci turistice, și primesc foarte mulți turiști în toată perioada anului. Din acest motiv și numărul accidentelor din aceste orașe s-a înmulțit, și este nevoie de prezența și intervenția echipelor locale specifice. În apropierea pârtiilor de schi trebuie amenajate puncte de acordare de prim-ajutor, care trebuie echipate corespunzător cu aparate medicale, unde cel accidentat poate fi servit până la sosirea ambulanțelor. În momentul de față în județul Harghita funcționează peste 30 de pârtii de schi, cu privire la numărul acestora într-un județ, este cel mai mult din țară. În sezonul de iarnă trecut au fost peste 250 de accidentări asistate de salvamontiștii Harghiteni. În concluzie, se vor construi două noi baze, care vor fi echipate în mod corespunzător pentru a ține în incinta lor și tabere. Se vor amenaja și pereți pentru exersare de cățărare. Astfel pot primi și clase și alte grupuri, iar câte doi salvamontiști să fie mereu de serviciu. Vor fi locuri amenajate pentru autoturisme. Vor fi amenajate dormitoare. Nu în ultimul rând, vor fi la dispoziție și echipamente pentru exersare. Pe lângă cele noi planificate, trebuie să vorbească puțin și despre cele patru deja existente, care se vor dezvolta. Se planifică echiparea acestora cu instalații de energie verde pentru a economisi, pentru că cheltuielile de întreținere sunt destul de semnificative. Baza din Harghita Băi este cea mai mare, acolo sunt și cheltuielile cele mai însemnate. Anual se achiziționează lemne de foc pentru mai multe 10.000 lei, care este o povară destul de grea, și se dorește reducerea acestor costuri.       

 

       

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că la Tușnad este vorba despre o investiție de 330.000 lei pentru realizarea unei imobile noi.  

 

Domnul consilier județean Rugină Dan Ciprian vrea să clarifice o situație de la Borsec. A înțeles, că Borsecul aparține de salvamontiștii din Gheorgheni. Discutând cu băieții de la Toplița, nu este clar la cine se face apel în cazul apelării numărului 112 din Borsec, cine intervine.

 

Domnul Fekete Örs spune, că la Borsec există o echipă locală, care poate interveni la apel.

 

Domnul consilier județean Rugină Dan Ciprian întreabă, că atunci se face o reorganizare a teritoriului ? Pentru că, cum a înțeles de la cei din Toplița, raza de acțiune a lor este până la limita județului.

 

Domnul Fekete Örs răspunde, că este o prioritate, ca peste tot să fie echipe din localitate, având în vedere distanțele mari și caracteristicile topografice. Dacă este nevoie de ajutor, apelul se face către toți, dar echipa, care este cel mai aproape, se duce la fața locului.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán face observația, că în descrierea tehnică sunt două descrieri. Unul este din cărămidă, celălalt din lemne. Întreabă când și cum se va decide, care variantă va fi aleasă ? Consiliul județean va alege, sau altcineva ?

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că este de sine înțeles, că va fi aleasă varianta din lemne. Numai că, legea obligă efectuarea calculelor pentru două variante.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate aferent obiectivului de investiții “Construirea unei baze Salvamont în orașul Băile Tușnad” – varianta modificată

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate aferent obiectivului de investiții “Construirea unei baze Salvamont în orașul Borsec”

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán face observația, că la materialul din Borsec, s-a anexat expunerea de motive de la Băile Tușnad. Roagă, să fie corectat.

 

Domnul președinte Borboly Csaba constată, că este așa. La ultima propoziție chiar este greșit actul. Mulțumește pentru observație. Crede, că va fi o morală pentru colegi, care vor încerca să nu mai folosească fără verificare opțiunea copy/paste. Supune la vot varianta corectată conform observațiilor.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate aferent obiectivului de investiții “Construirea unei baze Salvamont în orașul Borsec” – varianta corectată

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentațiilor de avizare a lucrărilor de intervenții aferente obiectivelor de investiții “Dotarea bazelor Salvamont din stațiunea Lacu Roșu, municipiul Toplița, precum și din stațiunile Harghita Mădăraș și Harghita Băi cu instalații de energie verde”

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă, dacă este corect faptul că descrierea detaliată a lucrării este aceeași pentru bazele din Toplița, și Harghita Mădăraș, dar prețul diferă.

 

Domnul Fekete Örs răspunde, că proiectul a fost întocmit de specialiști ingineri, și la această fază nu se poate contesta. Afirmă, că trebuie acceptat acest calcul. Au fost efectuate verificări deja de două ori.   

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Documentațiilor de avizare a lucrărilor de intervenții aferente obiectivelor de investiții “Dotarea bazelor Salvamont din stațiunea Lacu Roșu, municipiul Toplița, precum și din stațiunile Harghita Mădăraș și Harghita Băi cu instalații de energie verde” – varianta corectată

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind acordarea dreptului de uz și servitute cu titlu gratuit, precum și de acces Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud S.A., Sucursala de Distribuție a Energiei Electrice Harghita, pentru amplasarea unui post de transformare pe terenul cu o suprafață de 30 mp. situat în Municipiul Miercurea Ciuc str. Szék nr. 152 ( teren înscris ca fiind domeniul public al județului Harghita în CF nr. 56689 ) în vederea alimentării cu energie electrică a zonei Șumuleu din Municipiul Miercurea Ciuc str. Szék, pe toată durata existenței acestuia

Domnul președinte Borboly Csaba explică, că este vorba despre un ajutor oferit Municipiului Miercurea Ciuc în interesul consolidării rețelei de energie electrică din zona Șumuleu Ciuc. Sunt multe probleme, pentru că există numai energie electrică de frecvență joasă tensiune în zonă.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că în varianta nouă comunicată a înțeles, că de la casa de transformator se va face o ieșire directă la drumul principal, pe lângă faptul, că va fi îngrădit amplasamentul. Anexa desenată, comunicată cu versiunea nouă nu conține ieșirea spre drum, unde se va face. Întreabă, dacă este necesar să fie pe desen ?

 

Domnul director general Birta Antal  răspunde, că deocamdată este vorba despre darea în administrare a terenului. Când se va realiza transformatorul, vor face ieșire, unde cred specialiștii, că este indicat.

 

Doamna Romfeld Mária Magdolna, director general la Direcția Generală Administrație Publică Locală adaugă, că solicitarea a venit de la Municipiul Miercurea Ciuc. De fapt este investiția societății Electrica SA. Din acest motiv a fost refăcută toată documentația, având în vedere și clarificarea extraselor de carte funciară. Distanța legală de la casele de locuit este respectată. Ieșirea va fi realizată la finalizare lucrărilor, unde este cel mai indicat.  

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind acordarea dreptului de uz și servitute cu titlu gratuit, precum și de acces Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud S.A., Sucursala de Distribuție a Energiei Electrice Harghita, pentru amplasarea unui post de transformare pe terenul cu o suprafață de 30 mp. situat în Municipiul Miercurea Ciuc str. Szék nr. 152 ( teren înscris ca fiind domeniul public al județului Harghita în CF nr. 56689 ) în vederea alimentării cu energie electrică a zonei Șumuleu din Municipiul Miercurea Ciuc str. Szék, pe toată durata existenței acestuia – varianta retrimisă şi corectată

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind numirea unui consilier județean de a fi membru în Consiliul de Administrație al ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” înființată prin Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015 și abrogarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 220/2016

 

Domnul președinte Borboly Csaba solicită fracțiunile, ca să propune reprezentant din partea Consiliului Județean Harghita în Consiliul de administrație al  ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége”.  De fapt fracțiunea propune pe domnul consilier județean Sándor Barna, având în vedere, că și mai demult acest loc era al fracțiunii UDMR. Întreabă, dacă mai sunt propuneri. Cum nu mai sunt alte propuneri, roagă pe domnul Lukács Zoltán, directorul ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége”, să prezinte în câteva minute activitatea agenției.

 

Domnul Lukács Zoltán salută pe toți cei prezenți. De fapt acum are ocazia să se prezinte consiliului județean de la numirea dânsului din luna februarie 2017. Enumeră câteva date autobiografice, și cu ajutorul unor diapozitive prezintă activitatea, componența, realizările, programele și proiectele de viitor ale agenției.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește pentru prezentare, și consideră, că având în vedere, că este o instituție nouă, obiectivele asumate sunt destul de numeroase. Au preluat și activitățile și sarcinile fostei Camere Agricole. Are încredere, că se va efectua o activitate benefică, mai ales, dacă se va completa echipa și cu alți specialiști, viitori colegi.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán atrage atenția domnului director, că din materialul prezentat a constatat, că la punctul 18 de pe Ordinea de zi tocmai cu acele premii erau probleme, care au fost propuși de către ,,Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége”.

 

Domnul Lukács Zoltán nu crede, că a fost o derutare intenționată. Propunerea chiar a fost din partea agenției. Mai departe, că documentația cum a fost întocmită, nu are informații în acest sens. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind numirea unui consilier județean de a fi membru în Consiliul de Administrație al ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” înființată prin Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015 și abrogarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 220/2016

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Votul secret privind numirea domnului consilier județean Sándor Barna ca membru în Consiliul de Administrație al ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége”

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Nu.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că între timp s-a găsit și persoana, care să fie numit ca reprezentant al Consiliului Judeţean Harghita în vederea înființării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară  Lacu Rosu-Gyilkos-tó Közösségi Fejlesztési Társulás.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér propune pe domnul Simon László.

 

Votul secret privind numirea domnului Simon László ca reprezentant al Consiliului Judeţean Harghita în vederea înființării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară  Lacu Rosu-Gyilkos-tó Közösségi Fejlesztési Társulás

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea componenței nominale a Consiliului de Administrație al ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” înființată prin Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015, cu modificările și completările ulterioare și abrogarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 263/2016

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea componenței nominale a Consiliului de Administrație al ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” înființată prin Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015, cu modificările și completările ulterioare și abrogarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 263/2016

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  aprobarea utilizării fondului de rezervă bugetară prevăzut în bugetul local al județului Harghita la dispoziția Consiliului Județean Harghita  pe anul 2017, pentru acordarea unui ajutor de urgență orașului Bălan

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că orașul Bălan a solicitat fonduri din fondul de rezervă a Consiliului Județean Harghita pentru școală, având în vedere, că orașul are dificultăți cu privire la finanțarea proiectelor. Documentul lipsă a fost completat de domnul consilier județean Brezovszki Gheorghe Adam.    

 

Domnul consilier județean Brezovszki Gheorghe Adam explică mai în detaliu motivarea solicitării de la proiectul de hotărâre în care se acordă sprijin pentru reabilitarea rețelei electrice a Policlinicii din orașul Bălan. Sunt multe probleme acolo. Rețeaua este foarte deteriorată. Cum nu era încălzire corespunzătoare, au fost folosite radiatoare de toate felurile, și s-a deteriorat destul de mult cablajul. De 27 de ani, niciodată nu a fost modernizat. Referitor la proiectul de hotărâre, care urmează a fi votat, amintește, că la ședința extraordinară din 3 aprilie a consiliului județean s-a discutat problema drumului, și despre alte probleme importante de la Bălan. În 5 aprilie, domnul președinte și o echipă serioasă de specialiști competenți din partea Consiliului Județean Harghita s-au deplasat la orașul Bălan, unde au participat la o ședință îndelungată, unde s-au clarificat multe problemele. Totodată a fost efectuat o vizită la școala cea mai veche din oraș, unde s-a constatat, că părinții din surse proprii văruiesc și repară stricăciunile din clase. Cu ocazia discuției a fost solicitat ajutor în acest sens de la consiliul județean. Părinții sunt dispuși să lucreze voluntar la reabilitare, dar trebuie achiziționat materialul necesar. Suma propusă este contravaloarea acestora.       

 

Domnul președinte Borboly Csaba adaugă, că s-a ajuns la o altă etapă a programului ”CLACĂ”. Oamenii și-au dat seama, că prin voluntariat și colaborare, se pot realiza multe.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind  aprobarea utilizării fondului de rezervă bugetară prevăzut în bugetul local al județului Harghita la dispoziția Consiliului Județean Harghita  pe anul 2017, pentru acordarea unui ajutor de urgență orașului Bălan

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita  nr 121/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, organigramei și statului de funcții ale Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea  Culturii Tradiționale Harghita, cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că un coleg a dat examen de promovare, și din acest motiv se schimbă statul de funcții.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita  nr 121/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, organigramei și statului de funcții ale Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea  Culturii Tradiționale Harghita, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea planului anual de formare profesională pentru anul 2017 pentru aparatul propriu a Consiliului Județean Harghita

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán a citit în descriere, că sunt cuprinși în program și consilierii județeni. Întreabă după ce criterii, cum vor fi aleși ?

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că se va reîntoarce asupra acestui aspect, acum trebuie aprobată hotărârea, ca să fie pornit programul.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Planului anual de formare profesională pentru anul 2017 pentru Aparatul propriu a Consiliului Județean Harghita

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Județean Harghita nr. 102/28.05.2013 privind aprobarea modificării și completării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 120/2009 privind aprobarea unor tarife în domeniul drumurilor județene

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Județean Harghita nr. 102/28.05.2013 privind aprobarea modificării și completării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 120/2009 privind aprobarea unor tarife în domeniul drumurilor județene

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre pentru aprobarea plăţii cotizaţiei Consiliului Județean Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță, că se va ține o prezentație de către colegi cu privire la această lucrare. S-a pregătit în sfârșit proiectul pentru reabilitarea drumului printre satele Cobătești, Turdeni, Firtușu. S-a mai încercat și în mandatul trecut realizarea acestuia, era și contract de executare semnat, dar decizia politică era, ca să nu fie începute lucrările. Astfel a rămas suspendat proiectul. Acum s-a reluat cu un proiect nou. În prima fază s-a pregătit cu o sumă foarte mare de 25 milioane lei, și a trecut mult timp până la reducerea acestuia la normalitate, ca să poată fi finanțat. Au fost cuprinse foarte multe șanțuri, ziduri de sprijin, care la un drum de mare circulație poate sunt necesare, dar la un drum ca acesta se poate și fără.

 

Domnul director general Péli Levente prezintă proiectul susmenționat cu ajutorul unor diapozitive. Spune, că acest proiect relansat a fost recalculat în funcție de costuri și eficiență. Au fost lăsate numai acele lucrări, care erau absolut necesare. Având în vedere structura drumului, și sarcina, la care va fi expusă. Spune, că sunt incluse mai multe tipuri de drumuri în cadrul acestui tronson, pietruit, asfaltat, cu cuburi. S-a încercat discutarea separată a acestora, și găsirea soluțiilor pentru fiecare. Sunt 12 canale de scurgere și 4 poduri. Sunt 3 poduri, care se pot reabilita, dar 1 trebuie refăcut în întregime, care mărește costurile. S-a ales peste tot varianta tehnică cea mai potrivită. Valoarea totală a proiectului este de 19.833.000 lei, cu TVA inclus. În afară de TVA, suma este în jur de 15.000.000 lei. S-a constatat, că neacordarea atenţiei deosebite la scurgerile de apă duc la distrugerea structurii oricărei drum, aşa că s-a avut în vedere şi acest aspect. Durata lucrării este preconizat la 8 luni. Mulţumeşte pentru atenţie.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de reformulare asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții, pentru obiectivul de investiţii ”Reabilitare sistem rutier pe DJ 135, km 63+100-74+210, de la DJ 136B până la Cobătești (DN 13C), județul Harghita”

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții, pentru obiectivul de investiţii ”Reabilitare sistem rutier pe DJ 135, km 63+100-74+210, de la DJ 136B până la Cobătești (DN 13C), județul Harghita” – varianta completată

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre pentru aprobarea plăţii cotizaţiei Consiliului Județean Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică, că trebuia majorată cotizaţia pentru acest ADI. Motivul este preluarea unor activităţi de la Camera Agricolă. Dar este o condiţie pusă, şi anume, că pentru partea proprie, care este necesară la proiectul depus pentru fonduri Europene va fi separat alocat suma necesară. Numai dacă va câştiga proiectul, atunci i se va acorda cei 600.000 lei parte proprie. Acum se va acorda numai 244.300 lei cotizaţie, iar dacă va câştiga proiectul, se va completa.

  

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre pentru aprobarea plăţii cotizaţiei Consiliului Județean Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2017

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre pentru aprobarea achitării cotizaţiei pe anul 2017 a Consiliului Judeţean Harghita, decurgând din calitatea de membru în Asociaţia de Dezvoltare Microregională „Alcsík”

 

Domnul consilier judeţean Zakariás Zoltán întreabă, de programul din punctul 12 din Planul de activitate, pentru care sunt solicitaţi 10.000 lei. În expunerea de motive este menţionat ca „pregătirea profesională a personalului din unităţi administrativ-teritoriale locale”. În descrierea programului este menţinut ca pentru „personalul asociaţiei”. Vrea să clarifice acest lucru.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că, având în vedere, că membri asociaţiei sunt  compuşi din personalul din unităţile administrativ-teritoriale locale, se subînţelege acest lucru. Dar se va corecta conform solicitării domnului consilier judeţean, şi astfel va supune votului.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre pentru aprobarea achitării cotizaţiei pe anul 2017 a Consiliului Judeţean Harghita, decurgând din calitatea de membru în Asociaţia de Dezvoltare Microregională „Alcsík”

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al S.C. HONLINE MEDIA S.R.L. pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al S.C. HONLINE MEDIA S.R.L. pe anul 2017

Rezultatul votului: 28 Da, 1 Nu, 2 Abţineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea nivelului de angajare a Consiliului Județean Harghita  cu titlu de cotizație de către domnii Fancsali Kalman și Szabo Karoly Consiliul de Administrație al  Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Harghita Business Center

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea nivelului de angajare a Consiliului Județean Harghita  cu titlu de cotizație de către domnii Fancsali Kalman și Szabo Karoly Consiliul de Administrație al  Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Harghita Business Center

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Procesul verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 28 decembrie 2016

 

Domnul consilier judeţean Zakariás Zoltán roagă, ca la pagina 20 din acest Proces Verbal, la primul aliniat să fie corectat numele dânsului, pentru că s-a trecut eronat numele Benedek Zakariás.

 

Domnul consilier judeţean Proca Ion menţionează, că la Procesul Verbal al şedinţei din Gheorgheni a constatat o greşeală de nume. Era trecut numele de Proca József. De fapt era vorba despre Rókai József. Solicită corectarea acestuia.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că se vor corecta cele semnalate, şi supune la vot în formă corectată.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Procesul verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 28 decembrie 2016

Rezultatul votului: 28 Da, 1 Abţinere.

 

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre pentru aprobarea componenţei Comisiei de selecţie şi a Comisiei de soluţionare a contestaţiilor privind: Programul general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale pe anul 2017, Programul special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și tradiționale pe anul 2017 și Programul special de finanţare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti din judeţul Harghita, pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre pentru aprobarea componenţei Comisiei de selecţie şi a Comisiei de soluţionare a contestaţiilor privind: Programul general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale pe anul 2017, Programul special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și tradiționale pe anul 2017 și Programul special de finanţare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti din judeţul Harghita, pe anul 2017

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că se revine la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară  Lacu Rosu-Gyilkos-tó Közösségi Fejlesztési Társulás, pentru că s-a găsit al doilea reprezentant în Consiliul de Administraţie. Şi textul hotărârii se va corecta în loc de unu, la doi reprezentanţi din  partea Consiliului Judeţean Harghita. 

 

Votul secret privind numirea domnului Angi Zoltán ca reprezentant al Consiliului Judeţean Harghita în vederea înființării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară  Lacu Rosu-Gyilkos-tó Közösségi Fejlesztési Társulás

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării programului „Acordarea distincțiilor de excelență  pentru dezvoltarea și promovarea valorilor judeţului Harghita”, pe anul 2017 – varianta refăcută şi distribuită

 

Domnul consilier judeţean Zakariás Zoltán spune, că s-au corectat în general cele menţionate, dar nu a primit răspuns la partea materială. Este vorba despre suma premiilor, la matricea de turnare şi la valoarea banilor oferiţi împreună cu premiile.

 

Doamna Kinda Jolán spune, că sunt prevăzuţi cheltuieli de personal în valoare de 15.000 lei. Nu se pot cumula toate premiile înşirate în listă, pentru că la premiile pentru autorităţi locale nu sunt prevăzuţi astfel de cheltuieli. Mai este şi faptul, că într-un an se poate acorda de mai multe ori un premiu. Ca premiul „Kájoni János” din anul trecut. Dar era şi un premiu cultural, din care în anul 2016 s-a acordat pentru trei persoane deodată. Astfel pot să se multiplice aceste cheltuieli de personal. Deocamdată a fost introdus în proiectul de hotărâre o sumă presupusă. Unele premii, care sunt de mai mulţi ani în listă, nu s-au acordat încă pentru nimeni, şi astfel nici matricea de turnare nu a fost pregătită. Pentru acestea, şi pentru cele noi sunt prevăzute pregătirea matricelor.

  

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării programului „Acordarea distincțiilor de excelență  pentru dezvoltarea și promovarea valorilor judeţului Harghita”, pe anul 2017 – varianta refăcută şi distribuită

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că hotărârea a fost aprobată, dar asupra numelor nu a fost exprimat vot. Urmează să fie aprobate şi numirile. Supune la vot secret numele persoanelor desemnate.

 

Votul secret privind componenţa nominală a Comisiei de selecţie a Programului general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale pe anul 2017, după cum urmează:

 

1.      Zonda Erika – director general la Direcția generală programe, proiecte și achiziții publice; 

Rezultatul votului: 29 Da.

2.      Antal Renáta – consilier juridic în cadrul Direcţiei generale administraţie publică locală;

Rezultatul votului: 29 Da.

3.      Ferencz Salamon Alpár -  specialist;

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Abţinere.

4.      Kassay Péter - specialist;

Rezultatul votului: 28 Da.

5.      Salló Szilárd - specialist.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Votul secret privind componenţa nominală a Comisiei de selecţie a Programului special de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti din judeţul Harghita, pe anul 2017, după cum urmează:

 

1.      Bicăjanu Vasile – director general la Direcției Generală Economică, reprezentant al Consiliului Județean Harghita;

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu.

2.      Tulbure Irina – consilier juridic în cadrul Direcţiei generale administraţie publică locală;

Rezultatul votului: 28 Da, 1 Nu.

3.      Rugină Dan-Ciprian – specialist;

Rezultatul votului: 29 Da.

4.      Ion Proca  - specialist;

Rezultatul votului: 28 Da.

5.      Bijec Eugen – specialist.

Rezultatul votului: 28 Da, 1 Nu.

 

Votul secret privind componenţa nominală a Comisiei de selecţie a Programului special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și tradiționale pe anul 2017, după cum urmează:

 

1.      Zonda Erika – director general la Direcția generală programe, proiecte, coordonarea unităților subordonate și achiziții publice;

Rezultatul votului: 29 Da.

2.      Antal Renáta – consilier juridic în cadrul Direcţiei generale administraţie publică locală;

Rezultatul votului: 28 Da.

3.      Kis Portik Irén -  etnograf;

Rezultatul votului: 30 Da.

4.      Salló Szilárd - specialist;

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Nu.

5.      Rácz Árpád - specialist.

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Votul secret privind componenţa nominală a Comisiei de soluţionare a contestaţiilor Programului general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale pe anul 2017, a Programului special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și tradiționale pe anul 2017 și Programului special de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti din judeţul Harghita pe anul 2017, după cum urmează:

 

1. Vágássy Alpár – director general adjunct la Direcția Generală de Administrație Publică Locală, reprezentant al Consiliului Județean Harghita, președintele comisiei

Rezultatul votului: 28 Da, 1 Abţinere.

2.   Kozma Mária-  scriitor, membru

Rezultatul votului: 30 Da.

3.   Botár László - artist plastic, membru.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Hotărârea de principiu mandatarea preşedintelui consiliului judeţean, pentru reprezentarea judeţului în privinţa drumurilor naţionale din judeţul Harghita la Ministerul Transporturilor

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că în urma activităţii ADI „Hargita Hegység” în ultima vreme, dar adevărul este, că sunt 8 ani de activităţi investite, s-a ajuns acolo, ca să existe un plan de amenajare, care va fi aproat de toate consiliile locale, şi până la urmă şi de consiliul judeţean. Astfel se va putea depune proiecte de dezvoltare pentru zona Munţii Harghita, care vor putea fi susţinute şi finanţate. Consiliul local din oraşul Vlăhiţa, noul primar a propus, să fie preluat tronsonul de drum dinspre oraşul Vlăhiţa, spre staţiunea Mădăraş Harghita de către consiliul judeţean. Au fost discuţii în acest sens, despre care şi domnul consilier judeţean Mezei János a pomenit mai înainte. Şi cei din zona Odorhei au fost de aceeaşi părere în sensul că, accesând numai din partea localităţii Ivo, în staţiunea Mădăraş Harghita, dezvoltări semnificative nu se pot efectua. De aceea se va aproba un acord de principiu pentru preluarea drumului de acces dinspre partea oraşului Vlăhiţa spre Mădăraş Harghita. Mai întâi consiliul local din oraşul Vlăhiţa va lua o decizie, apoi se va semna o asociere cu acesta cu scopul dezvoltării acestui drum. Este un caz asemănător, ca cel cu drumul de la Hegyalja. Are încredere, că prin colaborare se va putea reabilita cât mai repede drumul spre Harghita Mădăraş.    

   

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea hotărârii de principiu mandatarea preşedintelui consiliului judeţean, pentru reprezentarea judeţului în privinţa drumurilor naţionale din judeţul Harghita la Ministerul Transporturilor

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Hotărârea de principiu a Consiliului Judeţean Harghita privind preluarea în administrare a drumului Vlăhița – Harghita Mădăraș

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că tema al doilea este mai complexă. Consiliul judeşean şi-a exprimat părerea şi în teme, care nu intră în competenţa directă a acestuia, dar totuşi există o părere politică în acest sens, care se doreşte a fi transmisă la forurile decizionale. Au mai fost cazuri asemănătoare, ca cel cu pagubele cauzate de animelele sălbatice, sau în probleme de educaţie, sau nu demult în problema Csíki Sör. Se poate vedea, că şi voturile de principiu pot avea rezultate pozitive. Un asemenea acord de principiu trebuie aprobat, prin care se solicită de la Ministerul Transporturilor, ca între lucrările preconizate pe plan naţional în domeniul reabilitării drumurilor în acest an, să pună mai mult accent la problemele judeţului  Harghita. În multe părţi ale judeţului drumurile naţionale sunt foarte deteriorate. Pericolul de accidentare este accentuată. Populaţia, dar şi cei, care tranzitează judeţul se plânge destul de mult în acest sens. Siguranţa circulaţiei nu este asigurată. De  aceea se va transmite o solicitare către Ministerul Transporturilor, dar va solicita şi o întâlnire cu el personal, dacă va fi primit. Sunt câteva tronsoane, care sunt deteriorate considerabil. De exemplu, spre zona Casin, spre Bălăuşeri, sau spre Lacu Roşu. Sunt probleme, care trebuie rezolvate.      

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea  hotărârii de principiu a Consiliului Judeţean Harghita privind preluarea în administrare a drumului Vlăhița – Harghita Mădăraș

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că mai este o temă, care trebuie discutată. Este vorba despre construcţia reţelei de apă şi canalizare în zona Ciucului de Jos. Dezvoltarea din surse Europene va fi posibilă numai în cazul luării în proprietatea publică a judeţului a sistemului de apă de la comuna Sânsimion în jos. În acest sens trebuie iniţiate discuţii cu primarul oraşului Tuşnad Băi, pentru că legislaţia prevede numai sisteme, care trec prin mai multe localităţi. Peste tot sistemul de apă şi canalizare, care cuprinde mai multe localități, trebuie să fie în administrarea publică a consiliilor judeţene. Şi domnul primar are dreptate, pentru că investiţia de la ei a fost efectuată prin Programul Naţional CNI. Poate era şi o parte proprie investită. Dar aliniatul 9 din  articolul 3 din Legea 213/1998 prevede, că acesta trebuie să fie proprietate publică a consiliului judeţean. A discutat şi dânsul, dar şi domnul consilier judeţean Becze István cu domnul, primar. Mâine dânsul se va întâlni iar cu domnul primar, şi în acest sens solicită aprobarea consiliului judeţean. Este vorba despre reţeaua de apă şi canlizare a comunelor Sânsimion, Tuşnad, şi în ceea ce priveşte şi staţia de decantare, intră şi comuna Cozmeni. Din punct de vedere juridic, investiția deja efectuată la Băile Tușnad nu se poate achita din bani publici.

 În urma discuțiilor, poate se va putea găsi o formă de  compensare acceptabilă.

 

 

 

Domnul consilier judeţean Becze István consideră, că trebuie discutat iar cu Primarul din Băile Tușnad și despre această problemă, dar totodată trebuie adus în discuție și asigurarea apei potabile, și a canalizării la lacul Sfânta Ana. Composesoratul din satul Lăzărești a început destul de serios să dezvolte zona. Deja se face planul de amenajare a locației. Ar fi foarte important, ca pentru partea de utilități consiliul județean să dispună de soluții.      

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba întreabă, dacă sunt de acord consilierii județeni, să discute despre aceste probleme. Se pare că nu este nimeni împotrivă. În altă ordine de idei, trebuie discutate și despre investițiile în derulare ale consiliului județean. Se va ține o prezentare de către directorul de la Direcția Generală Tehnică, domnul Chiorean Adrian. La începutul anului s-au planificat câteva proiecte ambițioase de către consiliul județean. Crede, că se înaintează spre direcție bună. Trebuie ajustat sistemul câteodată, dar încă nu s-a sistat nici o lucrare.

 

Domnul Chiorean Adrian, director general adjunct la Direcția Generală Tehnică prezintă stadiul proiectelor întreprinse de către Consiliul Județean Harghita. Drumul județean spre comuna Păuleni Ciuc DJ123 E este în fază de proiectare, licitare, și este la consultare la ANAP. Documentația a fost realizată și transmisă către SEAP. Cei de la ANAP au 10 zile să dea un răspuns. După aceea se va scoate la licitație. Deci acum este la București, la ANAP. Vorbește despre lista de proiecte, care au fost introduse pe lista de investiții în anul 2017. DJ123 spre localitatea Cinod din comuna Sânmartin și Sânsimion, pentru refacerea efectelor inundațiilor este în procedura de evaluare a ofertelor tehnice. Înseamnă, că deja a fost publicat pe SEAP. Au fost acolo 18 firme, care și-au manifestat interesul, din care 15 firme de proiectare au depus oferte, care se poate considera un real succes. În acest moment colegii evaluează ofertele depuse. Pentru drumul județean 123F este tronsonul pietruit dintre comuna Ciceu și localitatea Ciba este în procedura de publicare pe SEAP. Înseamnă, că este la colegii de la achiziții, și urmează, ca după publicare ANAP să fie ridicat pe SEAP. Același lucru se întâmplă și cu DJ 125 A. Este vorba despre drumul de la Km 4 spre orașul Bălan. Este în faza de publicare și este la colegii de la achiziții publice. La DJ 126 deja este un contract de proiectare, iar proiectul este pus la elaborare cu proiectantul. Deja sa făcut vizita pe amplasament, și proiectul se elaborează de la comuna Voșlăbeni, spre comuna Suseni. Pentru DJ 127 documentația este publicată pe SEAP. Urmează, ca să fie primite ofertele la terminarea perioadei de prezentare. La DJ 127 A documentația de achiziții este în procedura de publicare pe SEAP. Asta înseamnă, că în cel mai scurt timp se va trimite la ANAP, și apoi pe SEAP. La DJ 133, este ieșirea de la satul Mujna spre limita de județ. Documentația este în procedura de comunicare pe SEAP. Urmează, ca cei de la ANASP să se pronunțe după încărcarea în sistemul electronic. La DJ 134, drumul, care merge de la intersecția de la limita de județ a județului Harghita spre localitate Uilac. Acolo sunt două sectoare de drum, întru-cât drumul iese din

 județ. Este depusă documentația în stadiul de  emitere a certificatului de urbanism. Aici face o precizare. Toate aceste proiectări sunt lansate pe noua legislație, în ceea ce privește modul de publicare și desfășurarea lucrărilor de investiții. Este vorba despre Hotărârea de Guvern nr. 907 din februarie 2017 în vigoare, care implică, ca primul pas înainte de elaborarea temei de proiectare și a notei conceptuale este obținerea certificatului de urbanism. Deci, se află în stadiul de a emite certificatul de urbanism, și între timp s-a elaborat tema de proiectare și nota conceptuală, care stau la baza DALI-ului. DJ 134A este traseul, care trebuie relocat în zona lacurilor din zona Cristur. Procedura este în curs de publicare pentru a reproiecta acel sector. Tot pe acest tronson, pe teritoriul administrativ al orașului Cristuru Secuiesc se va efectua o deviere și protejare a conductelor de gaz a Transgazului, care este în desfășurare. În acest moment proiectul este în faza de avizare la TRANSGAZ, întrucât aceștia trebuie să se pronunțe asupra soluției tehnice, ce trebuie adoptată. DJ 135 este cel aprobat azi în ședința consiliului județean. Este vorba despre cei 9,3 KM. Tot pentru tronsonul DJ 135 este între limita județ Mureș și până la localitatea Șiclod. Pentru acest tronson urmează să fie eliberat certificatul de urbanism și se pregătește tema de proiectare și nota conceptuală. Dj 135 în raza comunei Atid este afectat de inundații, trebuie pregătit documentația și eliberat certificatul de urbanism. La DJ 136 în zona satului Crișeni documentația este gata, este în faza de avizare, trebuie primite avizele de  mediu și de publicitate imobiliară. Tot DJ 136A, din zona comunei Atid - sat Atia documentația este în curs de pregătire pentru a putea solicita certificatul de urbanism. La DJ136 B, sectorul de drum între satele Păuleni și Inlăceni, care este un sector de drum pietruit. Este în curs de publicare pe SEAP. DJ 138, sectorul de drum betonat în apropierea comunei Zetea. Este vorba despre o distanță de 1,7 Km, lângă lacul de acumulare, la care trebuie refăcut porțiunea betonată în sistem rutier asfaltic. DJ 138 A este un tronson de 5 Km, care duce spre Harghita Băi, și se află pe SEAP. Și aici  trebuie refăcut porțiunea betonată în sistem rutier asfaltic. La DJ 153 D se va reface documentația, este în procedura de republicare pe SEAP. Tot acest tronson se află  în stadiul de eliberare a certificatului de urbanism. Este vorba despre podul de la intrarea în comuna Subcetate. Trebuie refăcut structura din lemn în structură mixtă din beton. Printre lucrările, care sunt deja în stadiul de execuție, pornite ori anul trecut, ori în acest an, primul este DJ 123 C din satul Fitod, care de fiecare dată era supus la inundații, și la care încep lucrurile la 3 mai. Modernizarea DJ 123 D de la sectorul de la Km 10 până la intrarea în localitatea Sântimbru Băi. Ordinul de începere deja a fost trimis în data de 18 aprilie. Pentru tronsonul 123 E, documentația este la SEAP. Urmează să vină confirmarea. Construirea podului 123 F, peste râul Olt la Ciba, se relicitează lucrările în urma rezilierii contractului de execuție atât cu executantul, cât și cu dirigentele de șantier. Cele două tronsoane de pe DJ 127 sunt într-o fază de execuție. Sunt tronsoanele dinspre comuna Ditrău spre comuna Tulgheș, deteriorate în urma inundațiilor. La drumul 134 A de la satul Șoimușu Mic spre orașul Cristuru Secuiesc în acest moment se execută stratul de legătură până la intrarea în pădure. Pentru refacerea DJ 134 C de la Municipiul Odorheiu Secuiesc spre comuna Dealu lucrarea este terminată. S-a primit notificarea prin email. Urmează recepția lucrărilor. DJ 136 A este în execuție. În acest moment se execută lucrările de terasamente, și lucrări de podețe. Este tronsonul spre comuna Atia. Pentru programul de trotuare, în comuna Zetea a fost deja emis ordinul de începere a lucrărilor. La fel și pentru trotuarele din zona centrală din comuna Joseni, lucrările sunt în diferite stadii de execuție. Podurile pe drumul 127 A, cele spre Valea Rece, sunt trei asemenea poduri, pentru care există contracte, există executant și sunt în lucru. Mai sunt lucrările civile, ca locuințele de medici, care sunt în apropierea Spitalului Județean de Urgență. Sunt în execuție, avansează. Astăzi s-a aprobat refacerea instalației electrice la Spitalul Policlinic din orașul Bălan. Sunt trei poziții pentru Centrul Harghita Business Center. Este vorba despre racordarea la sistemul de apă și canalizare, lucrare, care s-a preluat ieri, finalizarea sistemului de prevenire a incendiilor recepționat ieri, și în faza finală se află racordarea la rețeaua de energie electrică. Au fost deja recepționate și echipamentele IT, care urmează a fi plătite. Ultimul punct este reabilitare învelitorii, și asigurarea sistemului de prevenire și stingere a incendiilor la Patinoarul din Municipiul Gheorgheni, unde este în curs de elaborare a documentației pentru achiziția publică.                                             

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán solicită, ca acest material să fie comunicat tuturor consilierilor județeni. Totdată consideră util, ca la finele fiecărui trimestru să fie pregătit un material asemănător cu stadiul actual al lucrărilor, pe lângă contul de execuție. Astfel ar fi mai ușor pentru toți consilierii județeni stadiul acestora. 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba răspunde, că se vor transmite sub forma unui linc accesibil informațiile solicitate.  La fel se va transmite și starea achizițiilor publice în derulare. Se va comunica totodată și informarea asupra pozițiilor unde s-au întâmpinat greutăți. Poate cineva va interveni, și va  ajuta în demersurile pentru obținerea avizelor. De exemplu la drumul spre satul Uilac, unde drumul iese din județ, apoi reintră altundeva. Este nevoie de ștampila organelor cadastrale pe documente pentru a elibera certificatul de urbanism. Sau la altul este nevoie de avizul de la Apele Române. Astfel se poate vedea de ce stagnează anumite lucrări.

 

Domnul consilier județean Mezei János este de acord cu cele spuse de domnul consilier județean Zakariás, că trebuie periodic prezentat situația lucrărilor în derulare. Astfel se poate vedea și volumul uriaș de lucru, care se desfășoară la Direcția Tehnică din Consiliul Județean Harghita. Poate ultimul punct menționat, în urma discuțiilor ulterioare se și poate tăia din listă. Au fost discuții cu domnul președinte, și cu domnii vicepreședinți și după aceea ședință de 3 ore, la care erau atâtea divergențe de opinii, asupra problemei reabilitării acoperișului Patinoarului de la Gheorhgheni, dar până la urmă s-a ajuns la o soluție de compromis din partea tuturor. Dar pasul cel mai important ar fi, ca investiția de la Gheorhgheni să se realizeze într-un final, să nu fie împiedicată. Concluzia finală este, că și mai departe Municipiul Gheorgheni va executa aceea investiție. Va realiza proiectarea și va începe lucrările cu suma aferentă contribuției de 42% din partea Consiliului Județean Harghita în asociația comună înființată în acest scop cu Municipiul Gheorgheni. Se va începe cu prima sumă de 2.500.000 lei. Se știe, că orașul nu dispune de această sumă, dar domnul președinte a promis, ca din fondul de rezervă a Consiliului Județean Harghita va ajuta consiliul local, să dispună de partea proprie necesară. Este vorba despre un proiect județean, care trebuie sprijinită, și trebuie privită, ca de interes județean. Mulțumește pentru înțelegerea și sprijinul domnilor vicepreședinți, și pentru disponibilitatea pentru compromis dovedită.    

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare la Ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 27 aprilie 2017 cu număr de înregistrare  nr. 10375 / 04.05.2017 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc,  17 mai 2017

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Secretarul Judeţului

Egyed Árpád

 

 

Director general

Romfeld Mária Magdolna

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter