Consiliul Judeţean Harghita
sâmbătă, 20 aprilie 2024 16:12:29
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 28 august 2017

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 31 iulie 2017

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 31 iulie 2017

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

BREZOVSZKY GHEORGHE-ADAM

PSD

9

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

10

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

11

DAJKA TÜNDE

UDMR

12

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

INCZE CSONGOR

UDMR

15

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

16

KOLCSÁR ANDRÁS

EMNP-PPMT

17

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

18

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

19

LŐRINCZ CSILLA

UDMR

20

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

21

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

22

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

23

PROCA ION

PNL

24

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

25

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

26

RUGINĂ DAN- CIPRIAN

PSD

27

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

28

SÁNDOR BARNA

UDMR

29

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

30

SZENTES ANTAL

UDMR

31

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr. 971 / 2017, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Dl.  președinte Borboly Csaba deschide ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita în Sala de ședință a Consiliului local din comuna Sândominic.

 

Dl.  președinte Borboly Csaba invită pe domnul Ferecz Alajos, fostul primar al comunei Sândominic să participe la ședință și totodată exprimă recunoașterea  față de munca depusă  în anii anteriori. Cu această  ocazie domnul președinte mulțumește și domnilor  Becze István și Szenteș Antal  pentru propunerea făcută, ca locația acestei ședințe să fie  comuna Sândominic.

 

Domnul președinte Borboly Csaba își expimă mulțumirea  domnului Karda Loránd, că au pus la dispoziția consiliului această sală foarte frumoasă și pentru posibilitatea  de a fi oaspetele  celei mai mari comune din bazinul Ciuc.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că în ceea ce privește comuna Sândominic , în anii anteriori consiliul județean a încercat în permanență să  fie prezent în viața comunei, și unde a avut posibilitate, acolo a luat  decizii bune cu care a încercat să ajute în rezolvarea problemelor.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește domnului primar pentru inițiativa de a deplasa în mod organizat la București pentru rezolvarea problemelor cauzate de vânat. Chiar dacă încă nu se văd rezultatele acestei deplasări, totuși ceva s-a mișcat în ceea ce privește această problemă arzătoare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba este convins de faptul că , domnul primar, ca și  președinte al microregiunii Ciucului de Sus,  va reuși  să spună câteva cuvinte cum se lucrează , cum se avansează  cu contribuția Consiliului Județean Harghita. Este o echipă foarte bună aici în consiliul local pe care domnul președinte Borboly Csaba  îi salută și are încrederea că această ședință, și din acest punct de vedere va fi un punct de cotitură. În ceea ce privește comuna Sândominic, printre deciziile  de astăzi care vor afecta comuna, se află și cotizația pentru Microregiunea Ciucului de Sus. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba salută pe d-na consilier și director de școală Veress Anna Aranka, pe domnul consilier Oprea Endre, pe domnul consilier Bara Zsolt, reprezentant al Consiliului Județean în ADI Ciucul de Sus, pe domnul consilier Császár  Csaba, pe doamna consilier Kedves Annamaria, pe domnul consilier Ferencz Alajos, pe domnul consilier Csatlós  Tibor, pe domnul consilier  Kristály István și pe domnul consilier Györgyicze Tibor.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  dă cuvântul domnului primar al comunei Sândominic.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că ședința va avea următoarea ordine, se vor dezbate punctele de pe ordinea de zi, și după aceea  diversele.

 

Domnul primar al comunei Sândominic salută pe toți cei prezenți în sală, mulțumește pentru alegerea locației pentru această ședință, salută pe domnul președinte al Consiliului Județean Harghita, pe domnii vicepreședinți, pe directorii instituțiilor, respectiv pe consilierii locali al comunei Sândominic.

 

Domnul primar al comunei Sândominic menționează că și consiliul local al comunei acum a terminat ședința ordinară. Ședința  ordinară a avut loc în data de 31 iulie, la fel ca și al Consiliului Județean Harghita, s-a încercat deciderea salariilor. Domnul primar speră că decizia luată a fost bună.

 

Domnul primar al comunei Sândominic a dorit în primul rând, să mulțumească Consiliului Județean Harghita pentru parteneriatul oferit comunei Sândominic și exprimă speranța că și în viitor comuna Sândominic poate conta pe ajutorul  Consiliului județean, în ceea ce privește investițiile, cât și în diferitele programe și subvenții.

 

Domnul primar al comunei Sândominic ca și  președinte al microregiunii Ciucul de Sus,  mulțumește consiliului județean pentru atenția acordată localităților din Ciucul de Sus, pentru tratarea lor ca și parteneri,  pentru contribuirea la funcționarea patinoarului și pentru sprijinul acordat  îmbunătățirii  vieții  comunelor din această regiune. 

 

Domnul primar al comunei Sândominic speră că și în viitor  vor putea conta unul pe celălalt și supune în atenția consiliului județean două lucruri esențiale în ceea ce privește partea de Sus a Ciucului. Prima problemă este starea drumului DJ 125A. Domnul primar menționează că s-au vehiculat mai multe variante despre situația acestui drum, dar speră că încetul cu încetul , proiectul privind reabilitarea va fi elaborat și că în viitor vor reuși să reabiliteze acest drum  într-o măsură corespunzătoare, cu poduri, cu trotuar, cu traverse, cu toate acestea, fiindcă acestea prezintă în continuu probleme pentru această regiune.

 

Domnul primar al comunei Sândominic  supune în atenția consiliului a doua problemă, și anume  cauza Episcopului Márton Áron, consăteanul comunei Sândominic. Domnul primar are speranța  că în curând Episcopul Márton Áron  va fi Sfântul Ținutului Secuiesc, și solicită consiliului județean  să fie partener și în această cauză și să sprijine aceste demersuri.

 

Domnul primar al comunei Sândominic afirmă , dacă totul merge bine,  în acest an se va începe construirea unui Centru de pelerinaj Márton Áron, ceea ce în perioada următoare va fi o mare provocare și totodată  va avea un rol semnificativ în reînnoirea sufletului neamului secuiesc. Domnul primar mulțumește pentru cuvântul acordat și  urează o consfătuire înțeleaptă consilierilor județeni.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește domnului primar pentru cele prezentate și dă cuvântul  domnului secretar al județului Egyed Árpád pentru a face cunoscut prezența.

 

Domnul secretar al județului  Egyed Árpád arată că dintre cei 31 de membrii ai consiliului  sunt 2 absenți , lipsește domnul vicepreședinte Barti Tihamér (fiind în concediu de odihnă) și domnul Mezei János, consilier județean. Cu cei 29 de membrii prezenți consiliul are cvorum și este statutar, poate lua decizii, poate aproba hotărâri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește domnului secretar al județului Harghita Egyed Árpád pentru prezentarea făcută, și menționează că trebuie scoase de pe ordinea de zi câteva proiecte de hotărâri care nu sunt necesare sau care încă nu sunt necesare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba face cunoscut proiectele de hotărâri care vor fi scoase de pe ordinea de zi și supune la vot scoaterea lor de pe ordinea de zi:

 

9. Proiect de hotărâre privind revocarea dreptului de folosință gratuită asupra spațiului de 81 mp, Centru de perfecționare și documentare din incinta ”Centrului de Sănătate pentru Copii Sânmartin”, situat în comuna Sânmartin, str. Principală, nr. 361/A, înscris în CF nr. 50196, aflată în folosința gratuită a Comunei Sânmartin pe baza Contractului de comodat nr. 4139/2005 și darea acestuia în folosință gratuită Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita

 

18. Proiect de hotărâre privind asocierea Judeţului Harghita, prin Consiliul Județean Harghita în vederea înființării, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Kozepcsik”

 

19. Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii nr. 280/2012 privind aprobarea Regulamentului de închiriere unor imobile în localitatea Băile Homorod aflate în patrimoniul judeţului Harghita şi în administrarea Consiliului Judeţean Harghita, a nivelului chiriei precum şi a modelului Contractului de închiriere

 

21. Proiect de hotărâre cu privire la modificarea Hotărârii nr. 77/2017 privind aprobarea derulării programului ”Dezvoltarea relaţiilor publice ale Consiliului Judeţean Harghita, în anul 2017” şi aprobarea cheltuielilor legate de acest program

 

22. Proiect de hotărâre privind protejarea conductelor de gaze naturale la obiectivul de investiție ”Modernizare sistem rutier pe DJ 134A, DN 13C – Șoimușu Mic – Cristuru Secuiesc Km 7+ 518 – 15+484”

 

23. Proiect de hotărâre în vederea efectuării în comun cu UAT Miercurea Ciuc a lucrărilor de modernizare, întreținere și asfaltare pe strada Subpădure aflat în domeniul public al Municipiului Miercurea Ciuc

 

Rezultatul votului: 29 Da

 

Se trece la primul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea execuției bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita la 30 iunie 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba dă cuvântul domnului consilier județean Zakariás Zoltán.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán  salută pe toți cei prezenți și mulțumește pentru cuvântul acordat. În  ceea ce privește execuția bugetului face cunoscut primele observații pe care le-a trimis  în scris aparatului propriu, cu excepția a două au fost corectate, deci există o variantă . În legătură cu motivarea  face  o observație, și anume, când  se dezbat  procentele executate, atunci după părerea dânsului,  în partea de investiții , nu este corect să se spună că în bugetul  investițiilor  încasările sunt  de 10.400.000 de lei, deoarece  dintre acestea 8.000.000 de lei  sunt  din folosirea excedentului din anul trecut și în acest fel  aceea realizare de 13.795% nu arată o imagine  reală. La fel și la cheltuielile  de funcționare, consideră că lipsește la partea de investiții procentul de execuție, ceea ce este esențial din punctul lor de vedere, deoarece pentru primul semestru au fost planificate 59.000.593,83 lei pentru investiții și dintre acestea  doar 7.266.000 de lei au fost realizate. Este o execuție de 12,19%, care pune sub semnul întrebării  execuția în total a investițiilor și din acest motiv  nu pot vota acest proiect de hotărâre de pe ordinea de zi.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă mai sunt și alte intervenții și arată că lista de investiții nici nu poate fi  mai mult, pentru că banii planificați   ca să pot fi cheltuite, prima oară  au trebuit să vină  . Proiectele trebuie făcute  și din Raport  reiese  că deja s-a reușit ajungerea în urmă  într-un ritm  destul de corespunzător. Din păcate , anterior nu prea au fost documentații și din acest motiv nu s-a putut executa. Acum sunt cam 28 – 30 de documentații pregătite și vor mai fi altele aprobate în cursul acestei ședințe, ca să nu mai fie astfel de probleme.

 

Domnul președinte Borboly Csaba propune consiliului să voteze cu încredere  acest proiect de hotărâre. Domnul președinte este ferm convins de faptul că nu  se poate face a investiție în mod legal fără documentație. Este imposibil cheltuirea acelor bani fără documentație. Dacă sunt alte observații, dacă nu domnul președinte roagă consiliul să voteze.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea execuției bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita la 30 iunie 2017

 

Rezultatul votului: 26 Da, 3 Abțineri

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre pentru aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 110/2016 privind aprobarea programului ” Construire trotuare pe lângă drumurile județene din localitățile județului Harghita”, pe perioada 2016-2018

 

Domnul președinte Borboly Csaba  menționează că în cazul trotuarelor s-a încercat rezolvarea problemelor pentru îmbunătățirea  siguranței pietonilor. Din acest motiv  domnul președinte propune  să fie modificat programul, să fie scoase acele părți care au încurcat de tot executarea acestui proces.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán propune scoaterea articolului 2  al hotărârii, deoarece nu are nici un sens,  având în vedere că față de articolul original  diferența este aceea că 2016-2018 se modifică la 2016-2020.  În motivare se poate observa că față de  hotărârea adoptată anul trecut pe 25 aprilie, lungimea drumurilor  județene a crescut,  din motive necunoscute sau din eroare.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán consideră  că în  anexa 2, unde sunt enumerate criteriile, cele 25 de puncte sunt puține. După părerea domnului consilier  minimul ar trebuie să fie  de 35 de puncte. În anexa 3, în cazul modelului contractului, la capitolul 3 , reiese că fiecare contract de asociere trebuie să fie aprobat de Consiliul județean. Dânsul crede  că a fost mai norocoasă modelul din hotărârea  inițială, având în vedere că  conform hotărârii lista anuală , suma concretă a investițiilor  este aprobat de Consiliul județean, astfel ar fi suficient  să se facă referire la această listă, și consiliul județean să   nu aprobe fiecare contract în parte.

 

Domnul președinte Borboly Csaba afirmă că între timp s-a consultat cu domnul secretar al județului,  trebuie să rămână așa cum a fost inițiat, altfel nu ar fi corect hotărârea. Domnul președinte întreabă pe domnul Chiorean Adrian despre modificarea lungimii drumurilor județene, sunt tronsoane care sunt redeschise circulației sau care este motivul?. 

 

Domnul director general adjunct Chioreanu Adrian menționează  că o parte  din drumuri a fost redeschisă circulației publice, pe care s-a intervenit anul trecut, iar limitele față de cele de data trecută sunt cele din Monitorul Oficial, care nu corespundeau cu totul. Plus există o parte din drumuri pe care s-a făcut intabularea , 9 kilometraj de fapt, care oricum se va mai schimba pe măsură ce se va  intabula drumurile județene.

 

Doamna consilier județean Lőrincz Csilla  are trei propuneri de modificări textuale  la contract, la  punctul 5.1   ”nu prin consultarea colectivităților locale, ci colectivității locale” , la punctul 5.1.3 –” va fi aprobată de consiliul local al comunei X….. nu al UAT-lui partener”,  și tot la punctul 5.1.3  ”va fi asigurată de către UAT-ul  sau comuna ….” , doar ca să nu  se spună că de ce nu s-au făcut observațiile atunci când   s-a aprobat contractul cadru. (21,27)

 

Doamna consilier județean Lőrincz Csilla mai are două observații, prima , la punctul 5.1.8 lipsește ceva ” va asigura întreținerea și exploatarea pe durata existenței acesteia”,   și a doua observație, ce înseamnă la punctul 5 ”obiectivul de investiții va fi amplasat la limita intravilanului comunei?”. 

 

Domnul secretar al județului Egyed Árpád întreabă că la punctul 5.1.3 propunerea ar fi ca în text să fie lăsat loc cu puncte  pentru denumirea  localității?. Domnul secretar afirmă că mențiunea doamnei consilier județean este posibilă, dar sus figurează comuna. După părerea dânsului  în forma actuală este mai simplă, dar dacă se dorește să fie și mai mult de scris,  atunci se poate și în felul în care dorește doamna consilier. În legătură cu a doua întrebare , cu limita intravilanului, domnul secretar precizează că asta se referă la trotuar, la întreținerea trotuarului și la cheltuielile aferente pe care  utilizatorul trebuie să suporte până când există acel trotuar. Deci cu asta trebuie completat.

 

Domnul președinte Borboly Csaba solicită colegilor să respecte regulamentul. Domnul președinte încearcă cu 5 zile înainte de ședință  să trimită materialele. Uneori acest lucru nu este posibil, dar când se reușește atunci regulamentul să fie respectat. Conform regulamentului dacă cineva are amendamente de fond, atunci trebuie depuse cu trei zile înainte de ședință și atunci se poate avansa mult mai repede în plenul ședinței.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt și alte propuneri de modificare. Nu sunt, domnul președinte roagă consiliul să voteze.

 

Domnul președinte Borboly Csaba clarifică din nou problema amendamentelor de fond. Conform regulamentului există o prevedere clară. Scoaterea unui articol este un amendament de fond și trebuie depus în termenul prevăzut în regulament.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán  menționează că au acceptat să nu fie scos articolul,  dar propunerea domnului consilier a fost , ca la criterii limita de jos  să fie 35 de puncte în loc de 25 de puncte,  și în contract să nu mai fie trecut că fiecare contract trebuie să fie aprobat de consiliul județean. Asta reiese din articolul 3.

 

Domnul președinte Borboly Csaba arată că asta este  un amendament de fond, fiindcă este vorba despre o asociere. Domnul președinte  explică , că tocmai pentru evitarea acestor situații, cu trei zile înainte de ședință,  la ședința grupului politic UDMR să fie discutate și corectate  problemele. Există un regulament, dacă materialele  sunt fabricate la ședința consiliului, când au fost trimise cu 5 zile înainte, atunci nu se ajunge la rezultat.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán dorește să clarifice procedural, că acele amendamente de fond pe care le primesc pe masă, să nu fie luate în considerare?

 

Domnul președinte Borboly Csaba clarifică, că nu despre asta este vorba,  ci, dacă materialele ședinței au fost trimise cu cinci zile înainte de ședință, atunci observațiile să fie făcute la ședința grupului politic UDMR, cu trei zile înainte de la ședința plenului.

 

Domnul președinte Borboly Csaba în legătură cu salariile menționează că,  în curând se termină consultațiile cu sindicatele, și legea obligă ca în ședința de astăzi să fie aprobată.  Domnul președinte solicită din nou consiliului , să respecte regulamentul în  privința amendamentului de fond.

 

Domnul președinte Borboly Csaba afirmă că,  dacă domnul consilier dorește scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 110/2016 privind aprobarea programului    ” Construire trotuare pe lângă drumurile județene din localitățile județului Harghita”, pe perioada 2016-2018, atunci se poate scoate fără nici-o problemă, și va fi  dezbătut în luna august, la următoarea ședință a consiliului județean.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că  nu poate să reflecteze asupra punctajului, asta a fost dezbătut  deja, și întreabă consiliul  care să fie soluția pentru proiectul de hotărâre susmenționat.

 

Domnul președinte Borbly Csaba afirmă că una dintre propunerile domnului consilier județean Zakariás Zoltán, a fost scoaterea localității din contract. Din punctul de vedere al domnului secretar al județului Harghita Egyed Árpád,  juridic acest lucru nu este posibil.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán menționează  că nu a spus ă fie scoasă din proiectul de hotărâre localitatea,  ci că lista investițiilor, care figurează  în proiectul de hotărâre și  urmează să fie executată, trebuie aprobată de consiliul județean. De aici încolo contractul se poate încheia numai pentru acele lucrări și pentru acele sume care sunt puse pe listă, și este  suficient ca în contract să facă referire la această listă, și nu fiecare contract în parte, să fie aprobat de către consiliu.

 

Domnul secretar al județului Harghita  Egyed Árpád  arată că sumele sunt corecte, dar nu este aprobat cu cine se face asocierea. Programul de finanțare trebuie realizat prin asociere. Trebuie aprobat asocierea.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán își retrage propunerea, rămâne punctarea, ca la criterii limita de jos  să fie 35 de puncte în loc de 25 de puncte.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre pentru aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 110/2016 privind aprobarea programului ” Construire trotuare pe lângă drumurile județene din localitățile județului Harghita”, pe perioada 2016-2018

 

Rezultatul votului: 27 Da, 3 Abțineri

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind declararea cotei părți de 78,28% al județului Harghita din imobilul ”Baia locală din orașul Borsec”, din bun de interes public județean în bun de interes public local și trecerea acesteia din domeniul public al județului Harghita în domeniul public al orașului Borsec

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că se predă orașului ceea ce s-a dezvoltat  acolo.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt observații în legătură cu acest proiect de hotărâre – nu sunt.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind declararea cotei părți de 78,28% al județului Harghita din imobilul ”Baia locală din orașul Borsec”, din bun de interes public județean în bun de interes public local și trecerea acesteia din domeniul public al județului Harghita în domeniul public al orașului Borsec

 

Rezultatul votului: 30 Da

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi:

 

Proiect de hotărâre privind declararea cotei părți de 12,04% al județului  Harghita asupra obiectivului ”Bulevardul 7 Izvoare”, situată în orașul Borsec, din bun de  interes public județean în bun de interes public local și trecerea acesteia din domeniul public al județului Harghita în domeniul public al orașului Borsec

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt observații în legătură cu acest proiect de hotărâre – nu sunt.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind declararea cotei părți de 12,04% al județului  Harghita asupra obiectivului ”Bulevardul 7 Izvoare”, situată în orașul Borsec, din bun de  interes public județean în bun de interes public local și trecerea acesteia din domeniul public al județului Harghita în domeniul public al orașului Borsec

 

Rezultatul votului: 30 Da

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi:

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării organigramei Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Harghita aprobate prin Hotărârea Consiliului Județean Harghita Nr. 201/2014, varianta modificată în cadrul ședinței

 

Domnul președinte Borboly Csaba  afirmă că la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Harghita s-a modificat comisia și întreabă dacă acest proiect de hotărâre să fie votată, având în vedere că există obiecție juridică.

 

Domnul secretar al județului Harghita Egyed Árpád menționează că presupune o reformulare, nu este un amendament de fond. În baza raportului juridic a fost redat pentru corectare. În anexa 1 la capătul tabelului  a rămas observația ” se aplică de la data de 1 martie 2017”, asta, cu termen retroactiv nu se poate aproba. Se solicită doar reformularea ”se aplică de la data de 1 august 2017.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán face cunoscut prima lui  observație cum că,  lipsește  avizul Comisiei pentru familie, sănătate, social și culte, deși acest material a fost în ședința comisiei. A doua observație , din organigramă nu reiese numărul membrilor Comisiei de evaluare. Totalul de 89 al funcțiilor iese fără compartiment. Conform dispoziției este compus din 6 persoane.  Ori va fi ocupat de personalul existent, ori ceva nu este în regulă.

 

Domnul președinte  Borboly Csaba cu această  dată de intrare în vigoare supune la vot  proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării organigramei Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Harghita aprobate prin Hotărârea Consiliului Județean Harghita Nr. 201/2014, varianta modificată în cadrul ședinței

 

Rezultatul votului: 30 Da

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi:

 

Proiect de hotărâre privind însușirea cotizației pe anul 2017 a Consiliului Județean Harghita decurgând din calitatea de membru fondator al ”Asociației pentru Județul Harghita – Hargita Megyéért Egyesület”, varianta corectată și retrimisă, precum și reformulată în cadrul ședinței

 

Domnul președinte Borboly Csaba remarcă că Asociația pentru Județul Harghita își va ține prezentarea astăzi.  Consiliul Județean Harghita este reprezentată în asociație de către d-na Csont Zsuzsa. Asociația are în sarcină  și întrevederea cu primarii, are o activitate predominantă și în domeniul păstrării patrimoniului construit.  În ceea ce privește patrimoniul construit, trebuie   o consfătuire și cu primarii. Este și un program de protecția imaginii satului, sunt peste 70 de studii pentru păstrarea imaginii tradiționale a unor sate. Sunt  o serie  de probleme  care necesită  consultare cu primarii care emit autorizațiile de construire.

 

D-na Csont Zsuzsa, președintele Asociației pentru Județul Harghita prezintă activitatea asociației. Asociația pentru Județul Harghita are ca și obiectiv derularea unor programe și proiecte  prin care contribuie la creșterea calității vieții  locuitorilor din județul Harghita. Colaborează cu Consiliul  județean Harghita și cu mai multe organizații civile. În cadrul Programului de conservare a patrimoniului construit în primul rând se orientează către recondiționarea porților secuiești. În cadrul acestui program s-au recondiționat 9 porți secuiești. Acest program a fost finanțat de Guvernul Ungariei , în total cu 5 milioane de forinți. Programul continuă cu recondiționarea a 13 porți secuiești. Asociația a câștigat un alt proiect, în valoare de 5 milioane de forinți, în cadrul Fundației Bethlen Gábor. Asociația a trimis candidatura la Fundația Europa Nostra. Un alt program al asociației este Programul de bursă, care în primul rând este pentru ajutorarea elevilor și studenților defavorizați. Asigură burse pentru absolvenții de studii superioare, pentru elevii școlilor profesionale,   respectiv sprijină și activitățile extrașcolare din cadrul programului  pentru Comunitatea elevilor din județul Harghita. Acest program în anul școlar 2016-2017 a fost complectat cu proiectul Bursă  pentru sprijinirea promovării domeniului de contabilitate bugetară în  rândul absolvenților facultăților , respectiv pe anul școlar 2017-2018 cu un proiect de organizare vizite de studii  și achiziționare a publicațiilor de specialitate. Asociația pentru Județul Harghita a câștigat de la Departamentul pentru relații interetnice un sprijin de 15.000 lei pentru organizare de discuții focus-grup privind conviețuirea  interetnică.  În acest an Lista program  va fi complectat  cu organizarea unor programe de formare și întâlniri tematice pentru reprezentanții APL-urilor din  județul Harghita,  pentru protecția și conservarea patrimoniului.  

Anul trecut asociația a elaborat un studiu de prefezabilitate pentru posibilitatea înființării unui mini aeroport regional în județul Harghita.

 

Ca urmare,  anul acesta , asociația și-a depus cererea la BGA Zrt. pentru acordarea unui sprijin unic pentru un studiu tehnico - economic. Asociația a câștigat și un alt proiect, va fi partener în Programul ERASMUS-PLUS în cadrul căruia va fi elaborat, împreună cu parteneri maghiari și slovaci,  o   metodologie de învățământ  pentru învățământul profesional. Asociația ca program propriu are Academia Ținutului Secuiesc, în cadrul căruia în anul 2016,  cu 14 ocazii  a fost organizat Academia Ținutului Secuiesc. În localitățile județului Harghita  s-au ținut 24 de prezentări din diferite domenii. Acest program al asociației va continua și în anul 2017.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește doamnei Csont Zsuzsa  pentru prezentarea făcută și întreabă dacă sunt întrebări către doamna Csont.

 

Domnul președinte Borboly Csaba roagă consiliul să voteze acest proiect de hotărâre  cu modificarea descrisă anterior de domnul președinte.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind însușirea cotizației pe anul 2017 a Consiliului Județean Harghita decurgând din calitatea de membru fondator al ”Asociației pentru Județul Harghita – Hargita Megyéért Egyesület”, varianta corectată și retrimisă, precum și reformulată în cadrul ședinței

 

Rerzultatul votului: 30 Da

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi:

 

Proiect de hotărâre privind  însușirea cotizației pe anul 2017 a Consiliului Județean Harghita decurgând din calitatea de membru fondator în Asociația Microregională Sóvidék-Hegyalja, varianta corectată și retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă este cineva care să facă prezentarea proiectului, sau dacă sunt întrebări.

 

Domnul consilier județean  Zakariás Zoltán mulțumește pentru cuvântul acordat și arată că acest proiect de hotărâre a fost dezbătut la ședința trecută. Fapt îmbucurător, deoarece proiectul de hotărâre a avut câteva lucruri negative. Dânsul crede, că doar pentru un venit planificat dinainte, din condei să fie crescut cu 157.000 de  lei valoarea evenimentelor, în cel mai bun caz este o neseriozitate, în cel mai rău caz este o neluare în seamă a consilierilor județeni. Deci într-un caz în care evenimentele enumerate , care sunt organizate de zeci de ani , și bugetul lor să fie crescut cu 157.000 de lei, este o ignorare totală a consilierilor județeni.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán este perfect de acord cu ceea ce consiliul a   început să introducă în acest an,  la aceste proiecte de hotărâri ale consiliului județean,  poate că și legalitatea arată în această direcție, ca la asociații , cotizațiile să fie stabilite conform necesităților. Execuția bugetară de anul trecut, la această asociație, a adus un excedent de 185.000 de lei , și în asemenea condiții , dânsul crede că este un buget  umflat artificial, și nu poate fi sprijinit în această formă.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond mulțumește domnului consilier județean Zakariás Zoltán, și dorește să reacționeze în două propoziții la cele prezentate. Acest proiect de hotărâre nu a intrat la ședința trecută, fiindcă nu a fost în ordine, și roagă consiliul să facă o comparație cu acel proiect de hotărâre, fiindcă și Direcția economică a semnalat că anumite capitole din buget nu au fost puse la locul corespunzător. Din păcate specialiștii din Asociațiile Microregionale nu știu , și nu cunosc întotdeauna cum se întocmește un asemenea buget. Ca să nu fie votat o ilegalitate, din păcate proiectul de hotărâre a fost respins, a cărui consecință  poate fi deteriorarea relațiilor între Consiliului Județean Harghita  și Asociația Microregională. Proiectul de acum a primit avizul și aprobarea Direcției economice și Direcției juridice și locuitorii  Microregiunii Sóvidék speră în continuare, că  evenimentele,  care sunt organizate de 15-16 ani, vor avea același nivel și Consiliul județean va fi partener și în anii următori.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că din lipsa unei  proceduri bine stabilite problema cotizațiilor nu a fost rezolvată. Vineri , la ședința grupului politic UDMR s-a încercat conturarea  unei soluții  pentru rezolvarea acestei probleme, conform căruia  cotizația să nu fie aprobată la sfârșitul anului.  Domnul președinte nu crede că cineva  poate fi tras la răspundere pentru sume excedentare, în condițiile în care cotizațiile au fost plătite anul trecut,  în luna noiembrie sau decembrie . Este evident că nimeni nu a luat banii acasă, acei bani trebuie să fie pe cont. Dar acele activități  care nu s-au realizat anul trecut, pot fi executate. (47,30)

 

Domnul președinte Borboly Csaba speră că anul viitor cotizațiile  vor fi votate din timp. Trebuie depus efort ca măcar la primăvară  să fie aduse în fața consiliului.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot:  proiectul de hotărâre privind  însușirea cotizației pe anul 2017 a Consiliului Județean Harghita decurgând din calitatea de membru fondator în Asociația Microregională Sóvidék-Hegyalja, varianta corectată și retrimisă

 

Rezultatul votului: 28 Da, 2 Abțineri

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi:

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea plății cotizației județului Harghita către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară”HARGHITA” pe anul 2017, varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba arată că  Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”HARGHITA”  promovează  județul Harghita, ca destinație turistică.

Domnul președinte întreabă dacă are cineva ceva de adăugat. Nu are nimeni.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea plății cotizației județului Harghita către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară”HARGHITA” pe anul 2017, varianta retrimisă

 

Rezultatul votului: 30 Da

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi:

 

Proiect de hotărâre privind  închirierea unor spații aparținând  domeniului public al județului Harghita date în administrarea Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt întrebări în legătură cu spațiile destinate automatelor de cafea.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán afirmă că au fost  propuneri de modificare. Amendamentele de fond dacă au fost corectate ?

 

Domnul secretar al județului Harghita Egyed Árpád răspunde - Da,  variantele retrimise au fost corectate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind  închirierea unor spații aparținând  domeniului public al județului Harghita date în administrarea Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, varianta retrimisă

 

Rezultatul votului: 30 Da

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi:

 

Proiect de hotărâre  cu privire la aprobarea modificării Anexei nr. 2 la Hotărârea nr. 25/2017 a Consiliului Județean Harghita, privind aprobarea modificării Anexelor nr.1 și 2 la Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Județean Harghita, privind stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate  al Consiliului Județean Harghita, varianta reformulată

 

Domnul președinte Borboly Csaba precizează partea, unde ar fi trebuit avizul ANFP-ului , va fi reformulată. Domnul președinte întreabă dacă are cineva ceva de adăugat. Nu are nimeni.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre  cu privire la aprobarea modificării Anexei nr. 2 la Hotărârea nr. 25/2017 a Consiliului Județean Harghita, privind aprobarea modificării Anexelor nr.1 și 2 la Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Județean Harghita, privind stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate  al Consiliului Județean Harghita, varianta reformulată

 

Rezultatul votului: 30 Da

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi:

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea cofinanțării a obiectivului de investiție ” Reabilitare sistem rutier pe DJ 135, Km 63+100-74+210, de la DJ 136B până la Cobătești (DN 13C), județul Harghita”, finanțat prin PNDL, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/2013, cu modificările și completările ulterioare, aprobat de OMDRAPFE nr. 3288/16.06.2017, varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba  menționează că este vorba despre DJ 135 la a cărui reabilitare s-a obținut finanțare din PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală). La această ședință se poate aproba proiectul de hotărâre și atunci în câteva zile  se va putea scoate la licitație publică. De fapt,   Consiliul Județean Harghita va contribui cu 8%  și diferența va veni din partea Guvernului României. Domnul președinte întreabă dacă sunt întrebări, sau observații în legătură cu acest proiect de hotărâre.

 

Domnul președinte Borboly Csaba arată că acest tronson foarte important care va lega  Valea Goagiului cu Valea Nicoului  va fi asfaltat pentru prima dată. Legarea regiunilor din județul Harghita  este foarte importantă din punct de vedere economic, cultural , turistic, etc. De câteva zile domnul președinte a spus într-un comunicat că încetul cu încetul comuna Atid va deveni un nod de circulație că dacă se va face drumul Șiclod - Sărățeni  către Sovata și se va reuși legarea comunei Atia cu comuna Corund, și prin Crișeni să se facă drumul către granița  cu județul Mureș,  drumul  la Goagiu va fi circulabil, și se va construi drumul între Firtuș spre Valea Nicoului, atunci această comună  poate deveni nod de circulație. Această comună a fost foarte neglijat , cine a trecut pe acolo a văzut cum stau lucrurile. Consiliul Județean Harghita încearcă să îmbunătățească această situație.

 

Domnul secretar al județului Harghita Egyed Árpád menționează că proiectul de hotărâre conform raportului juridic, a fost corectat , varianta retrimisă poate fi votată.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea cofinanțării a obiectivului de investiție ” Reabilitare sistem rutier pe DJ 135, Km 63+100-74+210, de la DJ 136B până la Cobătești (DN 13C), județul Harghita”, finanțat prin PNDL, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/2013, cu modificările și completările ulterioare, aprobat de OMDRAPFE nr. 3288/16.06.2017, varianta retrimisă

 

Rezultatul votului: 30 Da

 

Votul privind punerea ca ultimul punct de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind  aprobarea nivelului salariilor de bază la gradația zero corespunzătoare funcției, gradului/treptei profesionale pentru funcțiile publice și funcțiile de natură contractuală, între  limita minimă și limita maximă, a criteriilor de performanță și a fișei de evaluare individuală a personalului din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Harghita și al  serviciilor publice din subordinea acestuia

 

Rezultatul votului: 30 Da

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi:

 

Amendament de fond asupra proiectului de hotărâre privind  rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba arată că  la modificarea bugetului este un Amendament de fond, deoarece în ceea ce privește obținerea banilor europeni, au fost  câteva probleme, care pe parcursul acestei zile și pe parcursul zilei de vineri au fost clarificate. Sunt termene pe octombrie pentru unele părți din Proiectele Europene, dar asta să nu fie un impediment în pregătirea documentațiilor. (54,06)

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă la Amendamentul de fond are cineva obiecții, întrebări.  Nu sunt.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Amendamentul de fond asupra proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Rezultatul votului: 27 Da, 2 Abțineri

 

D-na consilier județean Portik Erzsébet Edit nu a votat

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi:

 

Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba,  înainte de votarea pe articole a bugetului de venituri și cheltuieli, precizează, că votul la fiecare articol din proiectul de hotărâre se referă la toate anexele, capitolele, subcapitolele, titlurile, articolele, și aliniatele articolului respectiv.

 

Se trece la Art.1. al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba afirmă că conform Amendamentul de Fond se modifică articolele, alineatele. La fiecare articol se va vota forma modificată. Votul începe cu Art.1 al proiectului de hotărâre.

 

Domnul președinte supune la vot aprobarea Art.1.  al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Rezultatul votului: 29 Da

 

D-na consilier județean Portik Erzsébet Edit nu a votat

 

Se trece la Art.2. al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă sunt observații, întrebări în legătură cu acest articol. Nu sunt.

 

Domnul președinte supune la vot aprobarea Art.2.  al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Rezultatul votului: 29 Da

 

D-na consilier județean Portik Erzsébet Edit nu a votat

 

Se trece la Art.3. al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă sunt observații, întrebări în legătură cu acest articol. Nu sunt.

 

Domnul președinte supune la vot aprobarea Art.3.  al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Rezultatul votului: 29 Da

 

D-na consilier județean Portik Erzsébet Edit nu a votat

 

Se trece la Art.4. al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă sunt observații, întrebări în legătură cu acest articol. Nu sunt.

 

Domnul președinte supune la vot aprobarea Art.4.  al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Rezultatul votului: 29 Da

 

D-na consilier județean Portik Erzsébet Edit nu a votat

 

 Se trece la Art.5. al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă sunt observații, întrebări în legătură cu acest articol.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán arată că la Art.5. pct. d)  este o formulare greșită, deoarece scrie ”majorarea utilizării excedentului anului precedent cu suma de 238,40 mii lei”, deci nu excedentul anului trecut va fi majorat, asta este majorat deja, ci  din excedentul anului trecut va fi majorat  suma alocată investițiilor.

 

Domnul președinte Borboly Csaba este de aceeași părere cu domnul consilier Zakariás.

 

Domnul președinte supune la vot aprobarea Art.5.  al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Rezultatul votului: 29 Da

 

D-na consilier județean Portik Erzsébet Edit nu a votat

 

Se trece la Art.6. al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă sunt observații, întrebări în legătură cu acest articol. Nu sunt.

 

Domnul președinte supune la vot aprobarea Art.6.  al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Rezultatul votului: 29 Da

 

D-na consilier județean Portik Erzsébet Edit nu a votat

 

Se trece la Art.7. al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă sunt observații, întrebări în legătură cu acest articol. Nu sunt.

 

Domnul președinte supune la vot aprobarea Art.7.  al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Rezultatul votului: 29 Da

 

D-na consilier județean Portik Erzsébet Edit nu a votat

 

Se trece la Art.8. al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă sunt observații, întrebări în legătură cu acest articol. Nu sunt.

 

Domnul președinte supune la vot aprobarea Art.8.  al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Rezultatul votului: 29 Da

 

D-na consilier județean Portik Erzsébet Edit nu a votat

 

Se trece la Art.9. al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă sunt observații, întrebări în legătură cu acest articol. Nu sunt.

 

Domnul președinte supune la vot aprobarea Art.9.  al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Rezultatul votului: 29 Da

 

D-na consilier județean Portik Erzsébet Edit nu a votat

 

Se trece la Art.10. al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă sunt observații, întrebări în legătură cu acest articol. Nu sunt.

 

Domnul președinte supune la vot aprobarea Art.10.  al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Rezultatul votului: 29 Da

 

D-na consilier județean Portik Erzsébet Edit nu a votat

 

Se trece la Art.11. al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă sunt observații, întrebări în legătură cu acest articol. Nu sunt.

 

Domnul președinte supune la vot aprobarea Art.11.  al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Rezultatul votului: 29 Da

 

D-na consilier județean Portik Erzsébet Edit nu a votat

 

Se trece la Art.12. al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă sunt observații, întrebări în legătură cu acest articol. Nu sunt.

 

Domnul președinte supune la vot aprobarea Art.12.  al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Rezultatul votului: 29 Da

 

D-na consilier județean Portik Erzsébet Edit nu a votat

 

Se trece la Art.13. al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă sunt observații, întrebări în legătură cu acest articol. Nu sunt.

 

Domnul președinte supune la vot aprobarea Art.13.  al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Rezultatul votului: 29 Da

 

D-na consilier județean Portik Erzsébet Edit nu a votat

 

Se trece la Art.14. al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă sunt observații, întrebări în legătură cu acest articol. Nu sunt.

 

Domnul președinte supune la vot aprobarea Art.14.  al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Rezultatul votului: 29 Da

 

D-na consilier județean Portik Erzsébet Edit nu a votat

 

Se trece la Art.15. al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă sunt observații, întrebări în legătură cu acest articol. Nu sunt.

 

Domnul președinte supune la vot aprobarea Art.15.  al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017

 

Rezultatul votului: 29 Da

 

D-na consilier județean Portik Erzsébet Edit nu a votat

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot întregul proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2017, varianta modificată

 

Rezultatul votului: 29 Da

 

D-na consilier județean Portik Erzsébet Edit nu a votat

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi:

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea mandatării reprezentantului Consiliului  Județean Harghita, domnul Bara Zsolt, în vederea  votării nivelului cotizației pe anul 2017 aferent membrului Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ” CSÍKI JÉGKORONG” Önkormányzati Fejlesztési Társulás pe anul 2017, varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că domnul Bara Zsolt  va fi mandatat să voteze nivelul cotizației Consiliului Județean Harghita, pe anul 2017  la valoarea de 114.425 lei pentru hocheiul Ciucul de Sus.

 

 

Domnul consilier județean Szentes Antal  ca și fondator al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ” CSÍKI JÉGKORONG” mulțumește pentru cuvântul acordat, și salută pe toți cei prezenți în sală. Menționează că și la ședința grupului politic UDMR a făcut propunerea , face și acum, chiar și în scris, chiar și  la diverse să fie luat o hotărâre de principiu în privința cotizațiilor. La fel cum  și la proiectele de finanțare  există  un termen limită  , așa să fie stabilit și în cazul asociațiilor, ADI-urilor. Solicitarea asociațiilor, ADI-urilor privind alocarea fondurilor  să fie aprobată în funcție de Raportul de activitate  realizat în anul 2016 și a Planului de activitate pe anul 2017, depus până la termenul limită  31 martie. Cine nu respectă termenul , nu va beneficia de suport financiar. Atunci va fi un sistem bine stabilit, și nu se va ajunge în situația  în care banii alocați  la sfârșitul anului, în decembrie rămân necheltuiți.

 

Domnul consilier județean Szentes Antal roagă consiliul să ia o hotărâre de principiu în acest sens. Astfel divergențele legate de această problemă ar putea fi evitate. Domnul consilier mai are de menționat faptul că  la începutul lunii iulie, de două luni, Sportclub Miercurea Ciuc  a depus o solicitare pentru sprijinirea hocheiului și judoului. Această solicitare  nu a ajuns pe ordinea de zi, trebuie verificat  din ce cauză  s-a împotmolit.

 

Domnul președinte Borboly Csaba după consultarea cu domnul vicepreședinte, propune consiliului să nu se grăbească  cu hotărârea de principiu  pentru că pe 31 martie, când încă nu este buget național, și nu se știe câți bani sunt, este greu de luat o decizie în acest sens. Propunerea este bună și în continuare se lucrează  pe această temă.

 

Domnul președinte supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea mandatării reprezentantului Consiliului  Județean Harghita, domnul Bara Zsolt, în vederea  votării nivelului cotizației pe anul 2017 aferent membrului Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ” CSÍKI JÉGKORONG” Önkormányzati Fejlesztési Társulás pe anul 2017, varianta retrimisă

 

Rezultatul votului: 30 Da

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi: proiectul de hotărâre privind însușirea cotizației pe anul 2017 a Consiliului Județean Harghita decurgând din calitatea de membru fondator în Asociația ”Felcsík”

 

Domnul președinte Borboly Csaba afirmă că Proiectul de hotărâre să fie aprobată cu condiția că a fost corectată conform raportului juridic.  Este vorba despre achitarea cotizației  județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita, pe anul 2017,  a sumei de 116.000 lei pentru Asociația ”Felcsík”.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind însușirea cotizației pe anul 2017 a Consiliului Județean Harghita decurgând din calitatea de membru fondator în Asociația ”Felcsík”

 

Rezultatul votului: 30 Da

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi:

 

Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 160/2004 privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, cu modificările și completările ulterioare și a modificării și completării Regulamentului de organizare și funcționare, a anexelor sale, a organigramei și a statului de funcții ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt observații, întrebări  în legătură cu acest proiect de hotărâre.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán arată că,  în regulament  la Art.30, lit.f) există o propunere de reformulare că în anumite cazuri conducerea instituției decide despre evaluare. După părerea domnului consilier nu trebuie inclus ” nu de CPC” ,  ci și evaluarea se decide de către conducerea DGASPC.   

 

Domnul președinte Borboly Csaba cu această modificare propune aprobarea proiectului de hotărâre  cu această modificare

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 160/2004 privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, cu modificările și completările ulterioare și a modificării și completării Regulamentului de organizare și funcționare, a anexelor sale, a organigramei și a statului de funcții ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita

 

Rezultatul votului: 29 Da

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi:

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Licențelor de traseu eliberate de Autoritatea Rutieră de Transport, Agenția Teritorială ARR Harghita în vederea folosirii stației de autobuz cu alveolă de pe strada Lunca Mare din municipiul Miercurea Ciuc

 

Domnul președinte Borboly Csaba afirmă că urmează problema  stației de autobuz Kaufland, pentru autobuzele din Ciucul de Sus.

 

Domnul secretar al județului Harghita Egyed Árpád accentuează că se va aproba varianta corectată și distribuită  la această ședință.

 

Domnul președinte Brboly Csaba supune la vot  proiectul de hotărâre privind modificarea Licențelor de traseu eliberate de Autoritatea Rutieră de Transport, Agenția Teritorială ARR Harghita în vederea folosirii stației de autobuz cu alveolă de pe strada Lunca Mare din municipiul Miercurea Ciuc

 

Rzultatul votului: 29 Da

 

Se trece la următorul punct de pe odinea de zi:

 

Proiect de hotărâre privind stabilirea cuantumului maxim lunar al indemnizației  de ședință de care beneficiază consilierii județeni, pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba propune aprobarea cuantumului maxim de 10% ,  conform  legii, a indemnizației lunare a consilierilor județeni .

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán  a dorit să precizeze că și el a vrut să propună 10% , dar există un lucru,  care și în motivare a fost depus conform  legii, că numărul maxim de ședințe  pentru care se plătește indemnizația consilierului este 1-2 ședințe de comisii de specialitate.  Având în vedere că  fiecare consilier este membru într-o singură comisie, domnul consilier propune ca formularea concretă pentru ședințe maxime să fie o ședință lunară ordinară și o ședință a comisiei de specialitate. Deci nu  1-2, ci 1.  

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează  că vineri s-a discutat această problemă. Nu se poate.

 

Domnul secretar al județului Harghita Egyed Árpád arată,  conform Legii 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, art.34, alin.2  a fost modificat diferit cu această prevedere, dar nu au modificat aliniatul 3, și acolo scrie că lunar poate să aibă loc 1-2 ședință ordinară. Ceea ce înseamnă că CJHR poate să organizeze doar o ședință, de exemplu, ședință de comisie, dar legea nu poate fi modificată.  Dacă se va organiza numai o ședință, atunci consilierii trebuie  să participe la 1 ședință. 

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, dacă legea scrie 1-2, asta poate fi interpretat ca și 1 ori 2 ședințe. Este de competența consiliului să stabilească numărul ședințelor.

 

Domnul secretar al județului Egyed Árpád precizează , că asta este scris deja și în Regulamentul Consiliului Județean. Indemnizația lunară individuală pentru consilierii județeni, se acordă  proporțional cu participarea la ședințele organizate , respectiv la cel mult o ședință ordinară a Consiliului Județean și 1-2 ședințe de comisii de specialitate pe lună. Nu este obligatoriu  să fie organizate 2 ședințe. Dacă este necesar, legea prevede  această posibilitate.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă, în cazul în care  va fi organizat o singură  ședință ordinară  a Consiliului Județean Harghita, cu o singură ședință a comisiei de specialitate,   în acest caz consilierii județeni vor primi indemnizația maximă prevăzută de lege?.

 

Domnul secretar al județului Harghita Egyed Árpád menționează că da, vor primi indemnizația maximă prevăzută de lege.

 

Domnul președinte Borboly Csaba afirmă, este responsabilitatea președinților comisiilor de specialitate dacă convoacă 1 sau 2 ședințe.

 

Domnul președinte supune la vot proiectul de hotărâre privind stabilirea cuantumului maxim lunar al indemnizației  de ședință de care beneficiază consilierii județeni, pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2017

 

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere

 

Se trece la ultimul punct de pe ordinea de zi: 

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea nivelului salariilor de bază la gradația zero corespunzătoare funcției, gradului/treptei profesionale pentru funcțiile publice și funcțiile de natură contractuală utilizate în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Harghita și în cadrul serviciilor publice din subordinea acestuia, varianta distribuită în cadrul  ședinței.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că, s-au purtat mai multe discuții  în ceea ce privește grila de salarizare. În mare parte,  în conducere,  înțelegerea a fost, să fie menținute , pe cât posibil salariile anterioare, care au fost votate anterior. Asta a fost proiectat și prin lege, și la asta solicită domnul președinte, sprijin din  partea consiliului. (Forma corectată și distribuită  la această ședință).

 

Domnul consilier județean Nagy Pál solicită o scurtă introducere , ce înseamnă această gradație zero?.

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică, pentru funcțiile de conducere, directori generali, directori generali adjuncți, Arhitect șef, etc.,  salariile sunt stabilite la gradul I sau II, în raport cu responsabilitatea, complexitatea și impactul deciziilor impuse de atribuțiile corespunzătoare activității desfășurate. Asta este una dintre modificări.

 

Domnul președinte  Borboly Csaba ar fi dorit ca nu numai vechimea  ci  și performanța să fie luată în considerare în stabilirea valorii salariului.  Nu s-a reușit și din acest motiv  personalul de execuție , cei care nu au indemnizație de conducere, au aceeași salariu ca și anterior. S-a dorit să aducă salariile contractualilor mai aproape de salariile funcționarilor publici, nu s-a putut. În primăvară , când a fost votat  salariul, funcționarii publici au obținut un salariu mai mare  cu 50%. Pentru cei cu contract nu s-a găsit o bază legală în acest sens. Ceea ce este o noutate, pe care și domnul director cabinet Barabás Csaba a propus, ca diferența între cel mai mic și cel mai mare  salariu  să fie micșorată, ceea ce înseamnă  ca debutanții  să primească cel puțin 2000 de lei net , care până acum a fost de 1200 de lei. Cei care termină o facultate și se angajează la Consiliul Județean Harghita pornește cu 2000 de lei. La nivelul județului Harghita  acest lucru este un pas înainte.

Serviciile publice din subordinea Consiliului Județean Harghita, cărora le sunt  aplicabile prevederile  hotărârii sunt. DGASPC Harghita, Direcția Județeană pentru  Evidența Persoanelor Harghita, Școala Populară de Artă și Meserii, Centrul Cultural Județean Harghita, Centrul Cultural și de Artă Lăzarea, Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale , Biblioteca Județeană ”Kájoni János”, Editura Hargita Népe, Editura Hargita, Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita, Serviciul Public Salvamont și Salvaespo al Consiliului Județean Harghita  și Serviciul Public de Pază al Obiectivelor de Interes Județean Harghita. La centrele culturale, la sănătate nu este cazul, deoarece în cazul lor există legi speciale.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că sunt câțiva oameni care pierd din salariu, acum se învârte roata un pic. În primăvară domnul președinte a fost al 80-lea pe lista de salarizare, conform deciziei, acum va fi primul. Nimeni nu poate avea salariu mai mare decât ai vicepreședinților Consiliului Județean. Unde a fost cazul, acolo urmează  o scădere a salariului. Trebuie consolidat sistemul interior de evaluare. Cu această ocazie au avut loc o serie de consultări , separat, cu fiecare direcție  în ceea ce privește stabilizarea salariilor  aprobate în primăvară. Această stabilizare pentru salariați  va însemna mai multă muncă, mai multă responsabilitate și că vor depune toate eforturile pentru îndeplinirea atribuțiilor  de serviciu. La același salar, sarcina și performanța  trebuie să fie egală. Poate că au fost cazuri , când un coleg asistent, a avut 6 contracte de drumuri, și un superior a avut  unu.(1).  Cine nu îndeplinește sarcinile  conform cerințelor, va fi regradat.  Atât fișele posturilor , cât și  criteriile de performanță vor fi rescrise. Comisia de disciplină trebuie să funcționeze foarte serios și foarte prompt. Conducătorii , care nu sunt capabili să pună la lucru  salariații din subordinea lor,  vor primi salar mai mic.

 

Domnul președinte Borboly Csaba afirmă că între salariul unui director general și salariul unui director este o diferență foarte mică, deoarece când salariile erau foarte mici , au fost înființate direcții generale, cu motivul ca, acei directori care își asumă  responsabilități mai mari, să aibă un salariu mai mare. În momentul de față, diferența de salariu dintre un director general și un director este minimă, tocmai de aceea,   dacă se decide că nu trebuie ținut cu forța  împreună  direcția achiziția publică cu proiectele, atunci să se poate separa și celelalte direcții pe structuri individuale. Această posibilitate va fi oferită de acest regulament. La Consiliului Județean Harghita,  salariile sunt asemănătoare cu cel din județul Mureș, dar sunt mai mici decât la Consiliului Județean Covasna.

 

Domnul consilier județean Nagy Pál întreabă dacă s-a calculat ce cheltuială în plus  înseamnă lunar pentru consiliul județean ?

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde,  în mare parte înseamnă același plus.

 

Domnul consilier județean Becze István salută  pe cei din Sândominic și pe toți cei pre4zenți în sală. Domnul consilier județean crede că legiuitorul a dat posibilitatea manifestării autonomiei locale. Aceasta este un instrument pentru eficientizarea administrației locale. Anul trecut au avut loc multe negocieri că nu sunt specialiști, nu pot fi retribuiți cum se cuvine, și din acest motiv stagnează investițiile, nimeni nu-și asumă răspunderea, etc. După părerea dânsului, cu această posibilitate, aceste problemele vor fi rezolvate și tinerii,  absolvenți de facultate,  pot fi ținuți acasă cu un salariu de începător de 2.000 de lei.  Din acest punct de vedere, această inițiativă poate fi sprijinit de consiliul județean. La DGASPC Harghita sunt foarte multe posturi. Unii dintre colegi duc o muncă foarte grea,  pentru salarii foarte mici. Zi de zi se întâlnesc cu foarte multe tragedii umane.  Din această cauză, acolo unde situația este mai critică,   ar fi benefic să se discute cu fiecare angajat în parte și problema să fie îmbunătățită  un pic.  Această situație trebuie analizată și rezolvată  cât mai urgent.

 

Domnul consilier județean Szentes Antal arată că, ori în numele dânsului , ori în numele colegilor , vineri a afirmat că grupul politic UDMR, este  susținătorul acestui proiect de hotărâre, și tot ce se poate da în cadrul legal, trebuie dat. Atât la Consiliul Județean Harghita, cât și la instituțiile subordonate, există foarte multă muncă,  foarte multă responsabilitate, și grupul politic UDMR sprijină ca fiecare angajat să fie plătit corespunzător.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde la cele  prezentate de domnii consilieri județeni cu cazuri concrete. Domnul director al DGASPC Harghita are un salariu de 7.100 de lei. Peste tot s-au făcut creșteri salariale, cu excepția  angajaților cu contract de muncă din cadrul aparatului propriu, respectiv la gradul principal unde a existat o nedreptate. La DGASPC Harghita peste tot s-au făcut creșteri de 10-20%.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt alte întrebări. Nu sunt. Roagă consiliul să voteze acest proiect de hotărâre. După cum a spus și domnul consilier județean Szentes Antal, dacă  sunt probleme , se poate reveni asupra lor, fiindcă sunt deciziile consiliului.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea nivelului salariilor de bază la gradația zero corespunzătoare funcției, gradului/treptei profesionale pentru funcțiile  publice și funcțiile de natură contractuală utilizate în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Harghita și în cadrul serviciilor publice din subordinea acestuia, varianta distribuită în cadrul ședinței

 

Rezultatul votului: 29 Da

 

Domnul președinte Borboly Csaba, după votare dorește să-i mulțumească domnului coleg Szőcs István pentru efortul depus și roagă să spună consiliului, ca în ultimele două săptămâni câte ore a dormit.

 

Domnul director general Szőcs István nu știe dacă trebuie să detalieze  câte ore a dormit în ultimele două săptămâni .Au fost nopți când a reușit să doarmă 3 ore. De pildă, vineri, după ședința grupului politic UDMR , până la ora 4 dimineața a scris proiectul de hotărâre, a calculat, ca totul să fie în armonie.  Este un subiect foarte complex, este vorba despre foarte multe posturi și foarte mulți oameni. Cu toate că există contradictorii, care pe parcurs vor fi corectate, speră că a reușit. Sunt salarii  care conform activității ar fi meritat mai mult, și salarii care în această rundă au fost mărite un pic mai mult, dar acestea în curând vor fi clarificate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește domnului director general Szőcs István pentru prezentarea făcută și spune că acum domnul director poate pleca în concediu. Domnul președinte menționează că au fost parcurse  punctele de pe ordinea de zi și întreabă reprezentanții comunei Sândominic, dacă au întrebări, propuneri etc., care pot fi dezbătute acum?

 

Domnul vicepreședinte al comunei Sândominic a dorit să-i mulțumească Consiliului Județean Harghita că sprijină organizațiile civile. Anul acesta la programul de finanțare Asociația Pompierilor Voluntari din comuna Sândominic a depus un proiect de succes. La Sândominic funcționează de un an Paza civilă și în măsura în care există posibilitate ,   domnul viceprimar  solicită Consiliului județean să facă un program  finanțare și pentru Paza Civiă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă mai sunt și alte întrebări din partea celor din Sândominic.

 

Domnul consilier județean Ferenc Alajos, salută pe toți cei prezenți în sală și menționează că,  având în vedere că nu sunt propuneri, asta înseamnă că la Sândominic  totul este în regulă, dar evident nu este așa.  Dânsul este conștient de faptul că în consilii este foarte greu , sunt foarte multe divergențe,  diferitele regiuni doresc altceva, etc .,  dar cu toate acestea,  domnul dorește conducerii Consiliului Județean Harghita și consilierilor județeni, să nu treacă un an fără să aibă de ce  să fie mândrii. Deci nu numai la  sfârșitul mandatului,  ci și în fiecare an. Dacă asta se va întâmpla, atunci înseamnă că, consiliul județean sau consiliul local și-a atins scopul.

 

Domnul consilier județean Ferenc Alajos, mulțumește, prietenilor din consiliul local Sândominic,  domnului primar, domnului viceprimar , etc.,  pentru atitudinea lor față de comună, și este ferm convins că soarta acestei comune se află în mâini bune.

 

Domnul Karda Róbert, primarul comunei Sândominic menționează că domnul președinte  l-a întrebat,  la ce s-a gândit atunci când a spus,  să se țină cont de cauza Episcopului Márton Áron, și dacă există posibilitate,   să fie sprijinită această cauză. Trebuie spus că sunt pornite mai multe linii. Domnul primar invită cu mare drag consiliul pe 26 august 2017 la Conferința Márton Áron, unde vor avea loc prezentări cu conținut bogat. Precis  consiliul are cunoștințe despre faptul că un film este în curs de pregătire, și asta poate fi sprijinită în diferite feluri. Există un site martonaron.ro, unde se pot obține informații mai detaliate. Domnul primar spune, dacă încep să construiască, și reiese că este nevoie de sprijin , atunci consiliul județean să fie deschis în acest sens.

 

Domnul Karda Róbert, primarul comunei Sândominic mulțumește consiliului pentru  aprobarea cotizației microregiunilor, cu care au contribuit atât  la sprijinirea localităților cât și la sprijinirea hocheiului din Ciucul de Sus. Cu această ocazie domnul primar invită pe toată lumea la o scurtă recepție la Pensiunea  Orhidea care se află în drum spre orașul Bălan.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  spune că domnul vicepreședinte Barti Tihamér , când va fi prezent, va face cunoscut   dacă județul Harghita va avea posibilitatea ca din fonduri europene să reabiliteze drumul 125 Ciucul de Sus. În cazul beatificării și sanctificării episcopului Márton Áron, cât și în cazul muzeului, se poate conta pe ajutorul Consiliului Județean Harghita. În cazul Pazei Civile, în mod intensiv se lucrează la  depunerea unor propuneri de modificări  legislative . Recent  a apărut regulamentul Ministerului Tineretului, unde au fost acceptate două propuneri de modificare. Tocmai de aceea , în permanență trebuie să fie depuse propuneri de modificare,  ca să existe un cadru legal  pentru sprijinirea Pazei civile cât și a Pompierilor Voluntari.

 

Domnul președinte Borboly Csaba, înainte de diversele pentru consilieri, dă cuvântul domnului director general  adjunct  Chioreanu Adrian, pentru prezentarea situației investițiilor Consiliului județean Harghita.

 

Domnul director general adjunct Chiorean Adrian mulțumește pentru cuvântul acordat, și face o scurtă prezentare a stadiului implementării tuturor investițiilor făcute de Consiliul Județean Harghita:

S-a terminat   podețul de pe DJ 123C de la Fitod. S-a terminat la Büdös Sântimbru-Băi faza de balast. Deja au început lucrările de pietruire.

La Păuleni Ciuc a fost semnat contractul de execuție cu ING Service, este în curs de semnare contractul, la începutul lui august  încep lucrările la Păuleni.

Pentru construirea podului de la Olt, există deja diriginția, urmează deschiderea ofertei de execuție pe data de 03 august 2017,  cu speranța să fie oferte.

La Tulgheș, Hagota s-a dat ordin de începere pe data de pe 17 iulie, deja lucrările sunt executate în proporție de 50%.

Pentru modernizarea drumului 134A  se va face reluarea executării stratului de uzură, deja a fost obținut avizul de la Trans Gaz, celelalte avize necesare sunt în curs de obținere.

Pe drumul județean 134C la Tibold, săptămâna viitoare vor începe lucrările  de refacere a zonei cu alunecări de teren, cu speranța stabilizării terenului.

Pe drumul dinspre Atia  s-a terminat cu partea de balast, urmează partea de piatră spartă.

La amenajarea trotuarului de la Zetea se lucrează la zidul de sprijin și la trotuar.

La Joseni a fost deja efectuată lucrarea.

Pentru DJ 131 a fost încheiat contractul pentru refacerea pagubelor provocate de inundații, iar pentru drumul 132, pentru zidul de sprijin s-a eliberat acordul ISC , obținerea autorizației de construire este în curs.

Lucrările noi: la  127A pe Valea Rece , pentru toate cele trei poduri care au fost contractate, deja a început montarea grinzilor, la două dintre ele s-a terminat cu  aleele, la al treilea urmează în perioada imediat următoare.  

La 134 A  Cristuru Secuiesc, este al patrulea sector, cei care vin de la lacuri, până la intrarea în Cristuru Secuiesc, sunt în curs de verificare în listele de cantități, pentru acest sector de drum.

Protejarea conductelor este în faza de obținere a tuturor avizelor în afara celui de la Trans Gaz, care a fost deja obținut. Se trece la partea de proiectări. 

Drumul 113 de la Lăzărești este în cursul de achiziție publică, a fost transmisă documentația , urmează răspunsul de la SEAP.

Pentru drumul 123 contractul deja este în faza de proiectare, proiectanții au venit, au văzut, s-au întâlnit cu domnul primar de la Sânmartin, să vadă ce va fi acolo, este  în cursul proiectării.

DJ 123C, este vorba despre sectorul de drum de la  Fitod – Hosasău, predarea documentației pentru achizițiile publice acum se definitivează.

Pentru drumul  123F Ciba , este vorba despre acel sector de 1,7 km , contractul este deja semnat, se lucrează la proiectare.

Pentru drumul  125A, la care a făcut referire și domnul primar de la Sândominic, este în proiectare sectorul de drum de la km 4 Gheorgheni , zonă locuită de 2,6 km. Deocamdată acela este în vizorul  CJHR și 125A  va fi continuat în timp , venind și înspre Bălan, mai ales până la intersecția cu 125, dar acela va fi următorul sector.

Pentru modernizarea drumului 126 deja s-a primit prima parte, partea DALI ,  în cursul săptămânii urmează vizita pe teren pentru verificarea conformității  proiectului și programarea pentru următoarea ședință a Consiliului Județean Harghita pentru aprobarea DALI.

Pentru DJ 127 de la Ditrău – Țengheler -  Tulgheș, este în cursul evaluării, după decizia CNSC.

DJ 127A  este zona Valea Rece, afectată de inundații, aceasta este încă în licitație publică și în cursul evaluării ofertei financiare. La fel și 127B.

Pentru Iavardi , tot pentru inundații , contractul a fost deja semnat, este în curs de proiectare deja, proiectantul lucrează.

DJ 133 de la  Mujna spre județul Mureș, contractul este deja semnat, este în curs de proiectare.

DJ 134 de la limita județului Mureș spre Ujlak până la limita județului Mureș, procedura de achiziție publică este în curs.

Pentru modernizarea DJ 134A de la Șoimoșu Mic – Cristuru Secuiesc , lângă lac, acest sector a necesitat reproiectare, lucrările sunt în curs de executare de proiectare.

Pentru actualizarea PT , DJ 135 Cobătești este în curs obținerea acordului ISC,  respectiv a autorizației de construire, este vorba  despre acel proiect care a câștigat finanțarea pe PNDL.

Mai este celălalt sector de drum 135 la limita județului Mureș – Atid,  aproximativ  12 km , achiziția publică este în curs,  iar pe 135 cei  la limita între comunele Avrămești – Atid, oferta este în curs de evaluare la  colegii din comisia de achiziții publice.

Pentru reabilitarea DJ 136  Crișeni, proiectarea de execuție este în curs de achiziție publică.

DJ 136A , este vorba de proiectare în continuare, Atid – Atia până la limita cu comuna Corund sau cu Atia. S-au deschis ofertele și acum sunt în faza în care se evaluează aceste oferte, iar pentru DJ 136B Inlăceni – Păuleni Ciuc , acum se face procedura de comunicare a rezultatelor.

Pentru DJ 138  Zetea , este vorba de acel sector de drum betonat,  de lângă lac,  contractul este semnat, este în curs de proiectare.

Pentru DJ 138A  Harghita Băi, sectorul betonat, unde trebuie să fie tot același proiectant, sunt drumuri betonate,  unde va fi făcut   conversie din beton în asfalt, contractul așa este semnat și este în curs de proiectare.

Pentru sectorul de drum 153 D de la Remetea până la SIMD (Sistem Integrat de Management al Deșeurilor),  contractul este semnat, se lucrează la partea de proiectare. 

DJ 153D podul de la Subcetate, pe data de 02 augusta  va avea loc deschiderea ofertelor,.

Pentru următoarele 4 puncte  care sunt drumurile care au fost pregătite pentru POR (Program Operațional Regional), în afară de drumul 131, care se află în faza de semnare a contractului de consultanță pentru cererea de finanțare, celelalte trei sunt în faza obținerii avizelor.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește domnului director general adjunct Chiorean Adrian pentru prezentarea făcută, și menționează că, pentru studiere, pe adresa de e-mail a consilierilor județeni a fost trimisă prezentarea făcută de domnul Chiorean Adrian. Domnul președinte solicită ajutorul consiliului în legătură cu consultarea pe zone a proiectelor, deoarece  când proiectul  va fi votat,  în nici-un caz nu poate fi modificat. Tocmai de aceea consultările vor fi făcute la două nivele. Prima, după câte s-a văzut , deja cu mai mulți proiectanți s-a încheiat contractul. Pe localității vor avea loc dezbateri. La drumul Păuleni Ciuc, după proiectare, era binevenit că  s-au așezat la masă cu proiectantul, deoarece pe parcurs au mai fost idei,  și astfel se vede clar că o consultație publică este benefică și că o investiție are șansa să fie dusă până  la capăt. Miercuri  în zona Ciuc, joi în  zona Odorhei și vineri în zona Gheorgheni vor avea loc forumuri pe această temă, și se va continua și în următoarele săptămâni. Pentru peticire și pentru covoarele asfaltice continue pe data de 02.08.2017 se vor semna contractele pentru zona  Ciuc,  iar  pe data de 03.08.2017 pentru  zona Gheorgheni.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă sunt întrebări în legătură cu investițiile.

 

Domnul consilier județean  Brezovszky Gheorghe Adam arată,  domnul primar a amintit drumul 125, care în momentul de față în 3-4 locuri este foarte deteriorată. Este foarte riscant  să intre cineva  cu mașina în groapă, deoarece mașina se distruge. Domnul consilier a mai luat cuvântul în legătură cu drumul 125A, (domnul președinte nu a fost prezent la aceea ședință,) întreabă , de ce trebuie început din partea Gheorgheni acest drum? . Acum 7-8 ani, a fost o luptă cot la cot,  de a convinge consiliul din Gheorgheni, din Volslăbeni, din Izvorul Mureșului, și acum fac dinspre Gheorgheni și va fi și asfaltat?. Nu ar trebui. Ar trebui un macadam, un drum pietruit spre km 4.

 

Domnul consilier județean Brezovszky Gheorghe Adam  afirmă că cei  2,5 km, care au fost incluși  până la km 4, sunt foarte puțini, cu toate că,  drumul ar fi fost făcut până la ultima poartă a caselor de vacanță. Se știe cine are casă de vacanță în aceea zonă. Domnul consilier nu este de acord cu această idee, a spus și domnului vicepreședinte de resort, această problemă să fie modificată. Domnul președinte știe   fiindcă a lucrat foarte mult la reabilitarea acestui drum, cunoaște toată istoria acestuia, știe foarte bine cu ce a ajutat ca acest drum să fie reabilitat. Domnul consilier subliniază ca aceste grop măcar să fie peticite.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  invită pe domnul consilier județean Brezovszky Gheorghe Adam la o discuție, undeva în Ciucul de Sus,  (miercuri) în legătură cu  peticirea și reabilitarea drumului menționat de domnul consilier. Să fie planificat la peticirea din Ciuc  și drumul din Harghita Băi, care are  prioritate zero , dar și asta poate fi reabilitat concomitent  cu drumul  din Ciucul de Sus. La întâlnire de miercuri această discuție va continua, marți contractul va fi semnat, și în câteva de zile se poate emite ordinul de începere a lucrărilor.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă cineva mai are întrebări în legătură cu achizițiile publice. NU sunt. Domnul președinte în continuare dă cuvântul domnului vicepreședinte Bíró Barna Botond.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond a dorit să informeze colegii, că la începutul lunii iulie,  în perioada 6 – 9,  a participat la o vizită oficială în Ungaria. În această perioadă s-a întâlnit în vizite oficiale cu conducătorii consiliilor județene din  județul Hajdu - Bihar, județul  Heves, județul Pest și județul Nograd,   și  peste tot, s-au purtat discuții  despre proiectele de  colaborare. În județul Hajdu-Bihar  s-a discutat despre agricultură și învățământul de specialitate. Consiliul Județean Harghita a primit invitație la una dintre cele mai prestigioase  expoziții agrar industriale  denumită  FARMER EXPO, care va avea loc în perioada  18-20 august 2017. Cu președintele Consiliului Județean  Pest s-au purtat discuții despre posibilitatea readucerii la viață a vilelor 6 (hatos villak) , despre transportarea  elevilor din județul Pest în județul Harghita, și despre posibilitățile taberelor din județul Harghita. Au venit și avizele ministerului pentru contractul de înfrățire cu județul Nograd. Astfel în cadrul Zilelor Județului Nograd,  care vor avea loc pe 24 septembrie 2017, și dacă consiliul local își dă acordul, atunci va fi semnată contractul de înfrățire. În tabăra meșteșugarilor  de la Szücsi  au participat și elevii din comuna Corund. Consiliul Județean Harghita a sprijinit această tabără cu achitarea transportului pentru un cioplitor de lemn. După părerea domnului vicepreședinte, fiecare eveniment, la care pot participa activ  două  localități – județe  înfrățite, și se întorc acasă cu mai multă experiență cu cât au plecat, toate acestea sunt utile și întăresc relațiile de înfrățire.

 

Domnul consilier județean Berde László afirmă, că domnul președinte a spus că  lucrările de întreținere vor începe în curând. Domnul consilier dorește să atragă atenția  asupra drumului 138A.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  spune că în zona Odorhei  nu începe din păcate, numai în zona Ciuc și Gheorgheni.

 

Domnul consilier județean Berde László menționează că pe drumul amintit , sunt gropi foarte periculoase, care reprezintă pericol de accidente, acestea nu pot fi reparate?

 

Domnul președinte Borboly Csaba  spune că nu este cadru legal. În cazul în care nu este licitație,  își asumă riscul local și rezolvă.

 

Domnul consilier județean Berde László întreabă , ce a fost alocat pentru întreținere, nici cu asta nu se poate?

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează , pentru întreținerea de vară se poate. Nu se știe, cum va arăta dacă va fi pus pietriș în asfalt.

 

Domnul consilier județean Berde László arată că ar fi necesar cosirea vegetației de pe marginea drumului.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că județul Mureș, are trei mașini de acest gen, județul Harghita are doar una, pentru 900 de  kilometrii de drum.

 

Domnul președinte Borboly Csaba afirmă că director general adjunct Chiorean Adrian a promis săptămâna trecută că va fi afișat în ce zi, la ce drum va lucra  tractorul la cosit. Ca să știe și domnii și doamnele consilieri că este un singur tractor pentru 900 de kilometrii.  Zilnic este posibil cosirea a 15 km, se poate calcula cum arată randamentul.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește acelor primari care cosesc și celor de la sociali, sau celor care au tractoare proprii și oferă ajutor. Sunt și exemple bune, dar în rest se încearcă ca să ajungă peste tot, dar zilnic se poate cosi  doar 15 km din cei 900. Domnul președinte întreabă din nou , când va fi afișat în ce zi unde va lucra tractorul.

 

Domnul director general adjunct Chiorean Adrian arată că partea aceasta este în faza de pregătire, întru-cât prin licitațiile pregătite la nivelul întreținerii de vară, zonele Cristur, Odorhei și Gheorgheni, în cadrul licitației, firmele care se vor ocupa de aceste lucrări de întreținere, vor avea și sarcina de a cosi acostamentele și zonele drumurilor județene, iar tractorul va fi retras doar exclusiv în zona Ciuc, unde nu s-a contractat, întru-cât se dorește folosirea utilajului în altă parte. În momentul de față , într-adevăr nu este afișat pe site pentru că se lucrează, dar în zona Cristur pot să spună. Începând cu data de 15  august, dacă  vor fi contracte de întreținere, firmele vor trebui deja să asigure pentru zonele Cristur, Odorhei și Gheorgheni.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune că nu  știe ce se va întâmpla cu peticire  în zona Odorhei. Este vorba despre două  contracte diferite. Este reabilitarea asfaltului, peticirea gropilor în asfalt și  despre covoarele asfaltice. Asta este rezolvată în toată zona Odorhei. Cu asfalt nu trebuie lucrat, dar tot restul  ceea ce înseamnă acostament, șanț, podeț, cost, în următoarele zile urmează  evaluarea licitației, dacă nu vor fi  contestații, atunci se poate avansa cu aceste lucrări.

 

Domnul consilier județean Mezei János mulțumește pentru cuvântul acordat și   adresează o întrebare către domnul președinte, și nume:  dacă în acest an există posibilitate pentru sprijinirea evenimentelor culturale. Este vorba despre Festivalul Verzei Lăzarea din 13-14 octombrie 2017. Aceste eveniment în fiecare an a fost sprijinit de Consiliul Județean Harghita, la fel se dorește și anul acesta. Solicitarea este depusă și va fi înregistrat se așteaptă soluția.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă mai sunt întrebări.

 

Domnul consilier județean Csillag Petru salută  pe toți cei prezenți, și dorește să vorbească despre un vis vechi . Drumul de la Iavardi este un drum județean. În anii 80 a fost o inițiativă în ceea ce privește  legarea acestui drum cu Bălan. Domnul consilier întreabă dacă ar fi posibil depunerea unui proiect în această privință. Ar fi benefic pentru Ciucul de Sus, Valea Rece , Puntea Lupului, Dămuc. Cândva la sfârșitul războiului mondial, au făcut în așa fel, încât au trecut și cu tancuri și cu mașini. Deci drumul există. Chiar dacă nu e face în următorii 10 ani,  măcar să fie la nivel de plan. Nu ar fi rău nici pentru cei din Ghimeș și nici pentru cei din Sândominic. Este vorba despre legarea  a două drumuri județene, care încă este un vis.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  întreabă dacă sunt alte întrebări, ca să poate să răspundă deodată la toate.

 

Domnul consilier județean Becze István a dorit să mulțumească prezentarea făcută despre achizițiile publice. Se vede că există o imagine clară în ceea ce privește investițiile. A fost trimis către consilieri și prin e-mail, deci ,  poate fi urmărit. Oricine are întrebare, poate fi lămurit. Domnul consilier mulțumește prietenilor din Sândominic pentru, eforul depus  pentru bunăstarea comunei.

 

Doamna consilier juridic Lőrincz Csilla face o raportare scurtă despre un eveniment la care, în urmă cu o săptămână,  a participat împreună cu domnul Becze István. Este vorba despre inaugurarea Capelei Siculicidium din Siculeni. (Mai ales că s-a spus la ședință, că nu prea se văd rezultatele muncii consiliului județean). Asta este o investiție, din care și Consiliul județean și-a luat partea, deoarece timp de patru ani, cu 340.000 de lei a sprijinit acest edificiu, și supune atenției această capelă.  Doamna consilier a adus cu ea Placa memorială  pe care a primit Consiliul Județean în semn de mulțumire pentru ajutorul acordat, și înmânează domnului președinte.

 

Domnul președinte  Borboly Csaba răspunde la cele menționate de domnii/doamna consilieri. În legătură cu PNDL, drumul de la Bilbor, se știe foarte bine că a  luat angajamentul  față de domnul consilier ….. că clarifică situația. Ceea ce s-a întâmplat este o situație neplăcută pentru aparatul propriu. Domnul președinte aproape a reușit clarificarea  situației,  dar încă încearcă să sapă în adâncimi, fiindcă nu este în ordine ce s-a întâmplat cu această solicitare , care nu a fost depus la termen pentru programul PNDL, și putea fi finanțat alături de celelalte trei drumuri. Un coleg de conducere din Direcția de specialitate încearcă să-și asume responsabilitatea. Dar după părerea domnului președinte, nu acolo a fost problema,  este un fel de solidaritate, mai încearcă să clarifice . S-a pierdut o sumă, care va putea fi recuperat sau nu, dar deja Comisia de disciplină a lucrat. Având în vedere cele spuse de coleg, că își asumă răspunderea, comisia propune casarea cauzei, după decizia PNDL a ministerului, din care a reieșit  că  ar fi putut câștiga bani. Domnul președinte o să respingă soluția Comisiei de disciplină, și continuă verificările, pentru ca niciodată să nu se mai întâmple astfel de lucruri. Încă nu poate să arate documentele, dar  când decizia va fi finală, o să facă. Le-a spus colegiilor, că trebuie început din banii proprii, și să pună cu toții umărul pentru începerea investiției. Pe parcurs se va decide , ori din PNDL, ori din bani proprii, sau din fonduri,  să fie găsită soluții. Execuția va fi începută și fără PNDL.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează în legătură cu Festivalul Verzelor, ca această cauză să poate fi ajutată de Consiliul județean,   roagă depunerea  actelor. În cazul proiectelor, ca  să existe un anunți în toamnă, trebuie  o organizare internă pentru găsirea unei soluții legale pentru asocierea  Consiliului județean .

 

Domnul președinte Borboly Csaba în legătură cu drumul  Iavardi,   menționează că și acest drum trebuie făcut. Întâi trebuie făcut asfaltul din Kovács Péter, și după aceea  drumul din Iavardi.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că se lucrează la vizibilitatea investițiilor. Fiecare investiție are un site propriu, și acolo în mod obligatoriu trebuie încărcate toate datele. Nu vor fi vizibile doar obținerile de avize ci și unde, la ce oficiu,  , ce se dorește să achiziționeze.  Investițiile vor fi făcute și mai vizibile, în asta cere domnul președinte ajutorul consiliului. Dânsul supune atenției localităților acest sistem al Consiliului Județean Harghita. Dacă există un portal cu site cu fotografii, unde fiecare pas poate fi urmărit, asta înseamnă o informare mai eficientă, mai bogată. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă mai sunt întrebări. Nu sunt. Mulțumește domnului primar pentru ospitalitate și  dă întâlnire , miercuri,  la Ciucul de Sus.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare la Ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 31 iulie 2017 cu număr de înregistrare  nr. 19401 / 23.08.2017 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

 

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc,  19 septembrie 2017

 

 

Președinte                                                                 Secretarul județului

Borboly Csaba                                                           Egyed Árpád

 

Director general

Vágássy Alpár

 

 

 

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

 

 

 

 

Întocmit,

Zsók Sarolta