Consiliul Judeţean Harghita
joi, 25 aprilie 2024 08:22:10
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 28 februarie 2017

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 28 februarie 2017

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 28 februarie 2017

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. Crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

  1.  

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

  1.  

BARTI TIHAMER

UDMR

  1.  

BECICA MIHAI

PSD

  1.  

BECZE ISTVÁN

UDMR

  1.  

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

  1.  

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

  1.  

BORBOLY CSABA

UDMR

  1.  

BREZOVSZKY GHEORGHE-ADAM

PSD

  1.  

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

  1.  

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

  1.  

DAJKA TÜNDE

UDMR

  1.  

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

  1.  

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

  1.  

INCZE CSONGOR

UDMR

  1.  

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

  1.  

KOLCSÁR ANDRÁS

EMNP-PPMT

  1.  

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

  1.  

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

  1.  

LŐRINCZ CSILLA

UDMR

  1.  

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

  1.  

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

  1.  

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

  1.  

PROCA ION

PNL

  1.  

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

  1.  

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

  1.  

RUGINĂ DAN- CIPRIAN

PSD

  1.  

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

  1.  

SÁNDOR BARNA

UDMR

  1.  

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

  1.  

SZENTES ANTAL

UDMR

  1.  

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  547 / 2017, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 2 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita în Sediul Primăriei din comuna Zetea, Județul Harghita.

 

Domnul vicar Pap Antal binecuvântează lucrările ședinței.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că această ședință de seară se va desfășura în etape. Prima temă actuală, despre care se va vorbi este problema daunelor provocate de animalele sălbatice în județul Harghita. Domnul inginer Benke József prezintă situația în câteva minute la început, pentru că nu poate aștepta sfârșitul ședinței.

 

Domnul inginer Benke József, directorul Asociației Partenerilor din Zetea a Vânătorilor și Pescarilor mulțumește pentru posibilitatea, că poate lua cuvântul la ședința consiliului județean, imediat după ședința consiliului local. Consiliul județean a sprijinit multe proiecte locale până acum, și legat de problema creată de urși și lupi. În luna octombrie 2016 s-a desfășurat o ședință locală special cu această temă, după care s-a trimis o petiție către Minister. Solicită ajutorul consiliului județean cu organizarea unei astfel de întâlniri, dacă Secretarul de Stat de la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor va face o vizită  în județul Harghita. Roagă să fie trecut în procesul verbal al ședinței această solicitare. Mulțumește că a fost ascultat.

 

Câteva fete prezintă un program de cântece populare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  salută pe toți cei prezenți. Mulțumește pentru invitația domnului primar și a consiliului local. În primul rând domnului primar Nagy Attila, și consilierilor locali din comuna Zetea. Domnii consilieri județeni Incze Csongor, Sándor Barna și domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond au propus, să fie ținut în zona Odorhei ședința consiliului județean, să nu fie organizată iar în zona Ciucului. Dacă se face o statistică, se poate considera, că atenția consiliului județean este majoritar îndreptată spre zona Odorheiului. Crede, că de fiecare dată, când s-a organizat ședința în comuna Zetea, s-au luat decizii bune. Văzând problemele la fața locului, s-au putut sprijini proiectele locale mai bine. Salută și pe domnul viceprimar, Kozma Lajos, pe consilierii locali Ábrahám Enikő, Sebestyén Elemér, pe șeful de post de poliție Roșu Gabriel, pe domnul Gergely István, conducătorul asociației serviciului de pază civilă locală, pe domnul Sándor Dénes, președintele Asociației de Pompieri Voluntari din Zetea, pe domnul Szabó Imre, șeful composesoratului, pe domnul Illyés György, conducătorul asociației turistice din Zetea. În cadrul acestei ședințe vor fi mai multe teme, care privesc și comuna Zetea. Cel mai important însă este situația drumului județean, care trece prin comună, și care trebuie menținut în stare bună. Mulțumește pentru colaborarea localnicilor în intereul reabilitării celui mai important tronson de dinaintea barajului, care s-a surpat. Mulți au venit cu idei bune din localitate. Se va decide în cadrul acestei ședinței asupra realizării proiectului necesar încă în acest an, ca lucrările să poată începe cât mai repede. Termenul nu se poate preconiza, dar dacă se vor întruni 16 voturi, atunci lucrarea va fi trecută în lista temporară de investiții a Consiliului Județean Harghita, și se va realiza proiectarea celor 2 Km de drum județean. O să mai fie vorba și despre sume repartizate. Domnul primar a depus solicitarea deja pentru cele mai urgente proiecte de investiții, care vor fi sprijinite de consiliul județean. În cursul anului vor mai fi decizii, care privesc comuna Zetea, și astfel de întâlniri vor mai fi organizate.

 

Domnul  Nagy Attila, primarul comunei Zetea salută pe toți cei prezenți, se bucură, că poate fi gazda ședinței consiliului județean, și dorește o activitate decizională fructuoasă. Pentru localnici este foarte important desfășurarea acestei ședințe, pentru că fac mari speranțe cu privire la sumele ce vor fi redistribuite de consiliul județean. Înseamnă, că și consiliile locale în funcție de sumele primte, vor putea decide despre destinația sumelor primite. Are încredere, că și la nivelul Guvernului se va instala puțină stabilitate, și sprijinirea inițiativelor va fi mai previzibilă. Ar trebui ajuns odată la crearea unei atmosfere, în care se poate lucra, și planifica. Și colaborarea poate fi mai eficientă într-un altfel de mediu. Cu privire la solicitarea comunei Zetea, între proiectele importante vorbește despre activitatea de pază și protecție, care asigură siguranța localnicilor, și a bunurilor acestora. De aceea s-a solicitat sprijin pentru construirea unui depozit PSI pentru pompieri, care necesită o sumă considerabilă. O altă problemă este finalizarea procesului de reștituție. Parcelarea nu este terminată nici în comuna Zetea, nici în jurul acesteia. Dar această problemă este actuală în tot județul, și în toată țara. Principala piedică a dezvoltării este neclaritatea proprietăților private. Al treilea proiect este amenajarea unor mobiliere stradale în comună. Este vorba despre stații de autobuze, panouri de afișaj, bănci, containere selective pentru deșeuri, și uniformizarea imaginii clădirilor publice în stil tradițional, care să caracterizeze localitatea. Dorește spor la treabă, la decizii și bună înțelegere la discuții.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului salută pe toți cei prezenţi, și declară că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Din cei 31 de membrii în funcție, estet 1 absent, Portik Erzsébet Edit. Sunt prezenți 29 de consilieri județeni și președintele Consiliului Județean Harghita. Consiliul județean are cvorum pentru luarea deciziilor.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  spune, că sunt două procese verbale, care nu au putut fi citite de dânsul. De aceea se vor scoate de pe Ordinea de zi, rămân pentru ședința viitoare.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului spune, că pentru proiectele de hotărâri de la punctele 30-31 s-au pregătit în cursul zilei de ieri statutele pentru cele două asociații. Din păcate la verificarea în mare a acestora s-a constatat, că nu sunt îndeplinite condițiile legale impuse. Nu sunt delimitate proiectele de dezvoltare în planul de activitate conform specificului asociației. S-au amestecat cu serviciile publice oferite, și legislația impune separarea acestora. În funcție de aceasta, trebuie corectate și regulile de funcționare în statute la amândouă asociații. Până la următoarea ședință ordinară din luna martie speră, că se vor verifica în amănunt actele de bază ale asociațiilor menționate, și se vor efectua reformulările necesare.      

 

Domnul președinte Borboly Csaba  anunță, că se va mai scoate punctul 27. La ADI Harghita încă nu s-a găsit persoana potrivită, care să reprezinte consiliul județean, și să coreleze activitatea cu strategiile județene. S-au gândit la persoana domnului Szentes Csaba, primarul comunei Siculeni, dar trebuie mai întâi verificat de juriști, dacă poate îndeplini o asemenea funcție. Din acest motiv, se va amâna decizia până la 13 martie.  

 

Domnul consilier județean Becze István nu se bucură, că sunt luate de pe Ordinea de zi proiectele de hotărâri, care se referă la actele de înființare ale celor două ADI-uri. Problema este, că luând o decizie numai în luna martie, documentația poate să ajungă la Judecătorie numai după aceea. Nu cumva să întârzie la depunerea proiectelor de dezvoltare, și este vorba mai ales despre ADI Hășmașu Mare, pentru care de fapt au fost înființate. Inițiativa pentru a le înființa, a fost exprimată de consiliile locale din zonă. Consiliul județean este mereu consultată cu privire la aceste inițiative. Consultațiile deja au fost începute mai demult. Cumva ar trebui schimbată procedura în sensul, că deja la ședința de constituire aceste aspecte să fie deja clarificate. Nu cumva, să se împiedice proiectele de finanțare, pentru care au fost înființate.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului repetă, că s-au depus ieri seară actele.

 

Domnul consilier județean Becze István spune, că în cazul ADI Középcsík în luna anterioară au fost depuse actele, și au fost discuții preliminare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba așa știe, că s-au depus mai demult actele.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului menține, că la Direcția Generală Administrația Publică Locală oficial ieri au ajuns actele. Se vede și după numerele de înregistrare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă să fie luate de pe Ordinea de zi, sau să fie supuse votului ?

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului spune, că astfel, cum sunt acum, nu corespund din punct de vedere a legislației în domeniu.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că depunerea oficială este în cazul, în care dânsul comunică, sau trimite domnului secretar al județului materialele. Dacă au ajuns mai repede într-o formă anume, așteaptă o recunoaștere în acest sens.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán ar dori să vorbească și despre capitolul Diverse.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că mai întâi să clarifice, ce se va scoate de pe Ordinea de zi, apoi vor discuta și capitolul Diverse, și restul punctelor de pe Oridnea de zi.

     

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot scoaterea următoarelor 5 puncte de pe Ordinea de zi:

 

Procesul verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 26 octombrie 2016

 

Procesul verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 29 noiembrie 2016

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 12/2014 privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „HARGHITA”.

 

Proiect de hotărâre privind asocierea Judeţului Harghita, prin Consiliul Județean Harghita în vederea înființării, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Hășmașu Mare”

 

Proiect de hotărâre privind asocierea Judeţului Harghita, prin Consiliul Județean Harghita în vederea înființării, Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Középcsík

 

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Nu.

 

Domnul președinte Borboly Csaba amintește, că deja un punct din capitolul Diverse a fost scos de pe Ordinea de zi. Care mai sunt la capitolul Diverse, sunt foarte importante.

Sistemul de gestionare a deșeurilor valorează 160 de milioane lei. Acum s-a finalizat inventarul. Nu se poate lăsa fără paznic acest obiectiv.

Cu privire la personalul neclerical angajat în unitățile de cult din județul Harghita, acum nu se vor repartiza banii pe unități de cult, numai la alocarea efectivă a banilor. Dar vor exista aceste posturi. Numărul acestora va fi stabilit conform discuțiilor cu reprezentanții cultelor. Deocamdată se vor evidenția numeric posturile.

Cu ocazia ședinței consiliului județean din Șoimușu Mic  s-a aprobat un titlu greșit la Strategia de Dezvoltare Generală a județul Harghita pentru perioada 2017-2020, care acum trebuie corectat în vederea decontării, și închiderii acestuia.

ADI Hășmașu Mare, și ADI Középcsík au fost scoase deja de pe Ordinea de zi.

S-a găsit modalitatea anunțului pentru licitația proiectării a două drumuri județene, la care s-ar economisi două săptămâni. Poate se va aproba, sau nu la 13 martie. Sau poate o va ataca cineva. Poate să se întâmple orice și cu bugetul propriu. Să nu se aștepte până la adoptarea bugetului consiliului județean. Proiectele să fie publicate.

Azi dimineață s-a descoperit, că a rămas afară cuvântul ”întreținere” din hotărârea cu privire la aprobarea utilizării excedentului anilor precedenți precum și a listei provizorii a programelor de investiţii publice ale Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2017, care se referă și la drumul de la Subpădure. Trebuie reluat din acest motiv, pentru că în Municipiul Miercurea Ciuc mâine este ședință de consiliu local, și au nevoie de hotărârea respectivă.         

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea ordinii de zi modificate.

 

1.                  Procesul verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 20 octombrie 2016

 

2.                  Proiect de hotărâre privind revocarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 169/2016 privind aprobarea luării în administrarea județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita al imobilului - strada Subpădure și parcările aferente, în suprafața totală de 16.159 mp., înscris în C.F. nr. 63246, 63247, 63248, 63249 și 63250 a localității Miercurea Ciuc, având valoarea de inventar de 975.251,53 lei, aparținând domeniului public al municipiului Miercurea - Ciuc, județul Harghita, în vederea realizării lucrărilor de modernizare, întreținere și asfaltare

 

3.                  Proiect de hotărâre privind aprobarea îndreptării erorii materiale apărute în Hotărârea nr. 203/2016 a Consiliului Județean Harghita prin care s-a aprobat modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 160/2004, privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, prin înlocuirea Anexei nr.1 a acesteia cu Regulamentul de organizare și funcționare al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, cuprins al Anexei nr. 1 parte integrantă din respectiva Hotărâre de Consiliu Județean

 

4.                  Proiect de hotărâre privind aprobarea participării Consiliului Județean Harghita, prin DGASPC Harghita, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, la reabilitarea termică al apartamentelor cu destinație de casă de tip familial, respectiv centrul de orientare, supraveghere și sprijinire a reintegrării sociale a copilului, situate în municipiul Miercurea Ciuc, strada Libertății, nr. 13, ap. 21, aflat în proprietatea publică a Județului Harghita și strada Revoluției din Decembrie, nr. 26, sc. B, ap. 1, județul Harghita, aflat în proprietatea privată a Județului Harghita

 

5.                  Proiect de hotărâre privind revocarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 245/2016 privind darea în folosință gratuită pentru A.D.I. ”S.M.I.D.” Harghita, a unor bunuri aflate în patrimoniul județului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita și aprobarea includerii unor imobile și a unor mijloace fixe și obiecte de inventar în patrimoniul județului Harghita respectiv transmiterea acestora în folosință gratuită pentru A.D.I. ”S.M.I.D.” Harghita cu scopul gestionării acestora

 

6.                  Proiect de hotărâre privind privind modificarea alineatului 6 din Capitolul V.1. al Contractului de administrare nr. 2384/2007 încheiat între județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita și Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc care a fost aprobat prin Hotărârea nr. 145/2006 a Consiliului Judeţean Harghita privind darea în administrarea Spitalului Judeţean Harghita „dr. Dénes László” a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Sânmartin, aparţinând domeniului public al judeţului Harghita şi aflat în folosinţa Spitalului Judeţean Harghita „dr. Dénes László”

 

7.                  Proiect de hotărâre privind  aprobarea Planului de ocupare a funcţiilor publice pentru anul 2017, centralizat la nivelul  ordonatorului principal de credite, respectiv al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita și al Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanelor a judeţului Harghita

 

8.                  Proiect de hotărâre privind aprobarea Contractului – cadru –model- care va  fi  încheiat între Judeţul Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita şi unităţile administrativ teritoriale din judeţul Harghita prin consiliile locale care  participă la finanţarea  costului anual pentru o persoană cu handicap instituţionalizată, care provine din unitatea administrativ - teritorială respectivă şi  se află în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi  Protecţia Copilului Harghita

 

9.                  Proiect de hotărâre privind aprobarea Convenţiei cadru -model- care va  fi  încheiată între Judeţul Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita şi unităţile administrativ - teritoriale din judeţul Harghita prin consiliile locale  care  participă la finanţarea  costului anual pentru un copil/tânăr instituţionalizat sau aflat la asistent maternal profesionist, care provine din unitatea administrativ - teritorială respectivă şi se află în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi  Protecţia Copilului Harghita

 

10.              Proiect de hotărâre privind validarea desemnării nominale a membrilor Autorității Teritoriale de Ordine Publică a județului Harghita

 

11.              Proiect de hotărâre privind transmiterea în folosință gratuită a autoturismului marca Dacia Logan, număr de identificare UU1LSDABH32613666, aflat în proprietatea privată a judeţului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita pentru Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita

 

12.              Proiect de hotărâre privind aprobarea traseului nr.68 câștigat de operatorul de transport persoane prin curse regulate la Licitația organizată de S.A.E.T. din data de 20.02.2017 și prelungirea Traseului nr.69

 

13.              Proiect de hotărâre privind  stabilirea  cuantumului cheltuielilor de funcţionare pe anul 2017 ale centrelor de zi din localitățile: Atid, Corund, Porumbeni, Praid, Secuieni, Șimonești, Zetea, Plăieșii de Jos și Odorheiu Secuiesc în vederea transferării în bugetul unităților administrativ-teritoriale a sumelor reprezentând contribuția Consiliului Județean Harghita la cheltuielile de funcționare

 

14.              Proiect de hotărâre privind constatarea încetării contractului  individual de muncă, la cerere prin acordul părților, al doamnei Kiss Timea Gabriella, director la Serviciul Public de Pază al Obiectivelor de Interes Județean al Consiliului Judeţean Harghita

 

15.              Proiect de hotărâre privind includerea în domeniul privat al Județului Harghita a unor dotări și active imobilizate – echipamente IT și birotică, achiziționate în cadrul proiectului Centru inovativ de dezvoltare economică în județul Harghita -«Harghita Business Center» - Incubator de afaceri și darea în folosință gratuită în favoarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „HARGHITA BUSINESS CENTER”

 

16.              Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 166/2005, privind unele măsuri de administrare a Palatului administrativ judeţean, cu modificările şi completările ulterioare

 

17.              Proiect de hotărâre privind aprobarea dării în folosință gratuită Municipiului Miercurea-Ciuc prin Consiliul Local al Municipiului Miercurea-Ciuc, a unor spații aflate în jurul Palatului administrativ al județului Harghita, aparţinând domeniului public al judeţului Harghita

 

18.              Proiect de hotărâre privind aprobarea participării Consiliului Județean Harghita în cadrul Programului Operațional Regional 2014- 2020, la reabilitarea termică al imobilului cu destinație de cabinete medicale și locuințe de serviciu pentru medici, situat în municipiul Miercurea Ciuc, b-dul Frăției, nr. 16, nivel parter, județul Harghita, aflat în proprietatea privată al Județului Harghita

 

19.              Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 28/2013 privind aprobarea organigramei și statului de funcții ale Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc

 

20.              Proiect de hotărâre privind modificarea prețurilor medii ale produselor agricole care constituie baza evaluării veniturilor contribuabililor, care provin din arendarea bunurilor agricole precum și pentru producția de masă verde stabilită pe pajiști pentru anul 2017 aprobată cu hotărârea nr. 338/2016;

 

21.              Proiect de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20 % din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020

 

22.              Proiect de hotărâre privind aprobarea şi sprijinirea financiară a participării Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc la „Programul Operațional Regional 2014-2020 Axa 3 – Sprijinirea  tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon Obiectiv specific 3.1 Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructuile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, B- Clădiri publice”

 

23.              Proiect de hotărâre privind aprobarea şi sprijinirea financiară a participării Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc la „Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 Axa prioritară 4- Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Obiectiv specific POCU/91/4/8 Îmbunătățirea nivelului de competențe al profesionaliștilor din sectorul medical”

 

Diverse

 

24.              Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 88/2007 privind aprobarea proiectului actului constitutiv și a proiectului statutului Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „S.I.M.D Harghita”pentru implementarea proiectului ” Sistem integrat de management al deșeurilor în județele Harghita și Covasna”,  cu modificările și completările ulterioare

 

25.              Proiect de hotărâre privind modificarea finanțării contribuțiilor pentru personalul neclerical angajat în unitățile de cult din județul Harghita

 

26.              Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 10/2017 privind aprobarea Strategiei de Dezvoltare Generală a județul Harghita pentru perioada 2017-2020

 

27.              Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 3/2017 privind,  aprobarea utilizării excedentului anilor precedenți precum și a listei provizorii a programelor de investiţii publice ale Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2017

 

28.              Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 13/2017 privind asocierea U.A.T. Judeţul Harghita cu U.A.T. Municipiul Miercurea-Ciuc în vederea efectuării, în comun, a unor lucrări de reparații pe drumul de acces spre Heliportul UM 01101, situat în Municipiul Miercurea-Ciuc

 

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Aprobarea procesului verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 20 octombrie 2016

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea procesului verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 20 octombrie 2016

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind revocarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 169/2016 privind aprobarea luării în administrarea județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita al imobilului - strada Subpădure și parcările aferente, în suprafața totală de 16.159 mp., înscris în C.F. nr. 63246, 63247, 63248, 63249 și 63250 a localității Miercurea Ciuc, având valoarea de inventar de 975.251,53 lei, aparținând domeniului public al municipiului Miercurea - Ciuc, județul Harghita, în vederea realizării lucrărilor de modernizare, întreținere și asfaltare

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind revocarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 169/2016 privind aprobarea luării în administrarea județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita al imobilului - strada Subpădure și parcările aferente, în suprafața totală de 16.159 mp., înscris în C.F. nr. 63246, 63247, 63248, 63249 și 63250 a localității Miercurea Ciuc, având valoarea de inventar de 975.251,53 lei, aparținând domeniului public al municipiului Miercurea - Ciuc, județul Harghita, în vederea realizării lucrărilor de modernizare, întreținere și asfaltare

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea îndreptării erorii materiale apărute în Hotărârea nr. 203/2016 a Consiliului Județean Harghita prin care s-a aprobat modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 160/2004, privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, prin înlocuirea Anexei nr.1 a acesteia cu Regulamentul de organizare și funcționare al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, cuprins al Anexei nr. 1 parte integrantă din prezenta

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că și aici s-a strecurat o greșeală în text, care trebuie corectată. S-a trecut numărul Codului Fiscal în locul unui alt număr.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea îndreptării erorii materiale apărute în Hotărârea nr. 203/2016 a Consiliului Județean Harghita prin care s-a aprobat modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 160/2004, privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, prin înlocuirea Anexei nr.1 a acesteia cu Regulamentul de organizare și funcționare al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, cuprins al Anexei nr. 1 parte integrantă din prezenta

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea participării Consiliului Județean Harghita, prin DGASPC Harghita, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, la reabilitarea termică al apartamentelor cu destinație de casă de tip familial, respectiv centrul de orientare, supraveghere și sprijinire a reintegrării sociale a copilului, situate în municipiul Miercurea Ciuc, strada Libertății, nr. 13, ap. 21, aflat în proprietatea publică a Județului Harghita și strada Revoluției din Decembrie, nr. 26, sc. B, ap. 1, județul Harghita, aflat în proprietatea privată a Județului Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că este vorba despre participarea consiliului județean într-un program de izolare termică a blocului, unde se află o locuință a consiliului județean.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea participării Consiliului Județean Harghita, prin DGASPC Harghita, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, la reabilitarea termică al apartamentelor cu destinație de casă de tip familial, respectiv centrul de orientare, supraveghere și sprijinire a reintegrării sociale a copilului, situate în municipiul Miercurea Ciuc, strada Libertății, nr. 13, ap. 21, aflat în proprietatea publică a Județului Harghita și strada Revoluției din Decembrie, nr. 26, sc. B, ap. 1, județul Harghita, aflat în proprietatea privată a Județului Harghita

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind revocarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 245/2016 privind darea în folosință gratuită pentru A.D.I. ”S.M.I.D.” Harghita, a unor bunuri aflate în patrimoniul județului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita și aprobarea includerii unor imobile și a unor mijloace fixe și obiecte de inventar în patrimoniul județului Harghita respectiv transmiterea acestora în folosință gratuită pentru A.D.I. ”S.M.I.D.” Harghita cu scopul gestionării acestora

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că trebuie retrasă hotărârea prin care s-au dat în administrare pentru ADI SIMD bunuri, și va trebui revotată în formă corectată predarea.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér a spus și la ședința fracțiunii, că darea bunurilor în administrarea ADI SIMD le va genera cheltuieli în plus. Înregistrarea mașinilor, plata taxelor, impozitelor, asigurărilor generează cheltuieli în plus, bani, care vor trebui alocate cu ocazia aprobării bugetului și a cotizației pentru ADI SIMD.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán consideră de sine înțeles, că odată distribuit, trebuie și retras hotărârea. Dar dânsul nu a găsit între materialele comunicate revocarea, numai partea cu predarea.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește pentru observația domnului consilier, și propune să fie formulat acum la ședință revocarea. Eventual să se amâne până la finalul ședinței acest punct și votarea acestuia. Roagă pe domnii Birta Antal și Vágássy Alpár să se uite la proiectul de hotărâre, și să formuleze corectarea acestuia. 

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea alineatului 6 din Capitolul V.1. al Contractului de administrare nr. 2384/2007 încheiat între județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita și Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc care a fost aprobat prin Hotărârea nr. 145/2006 a Consiliului Judeţean Harghita privind darea în administrarea Spitalului Judeţean Harghita „dr. Dénes László” a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Sânmartin, aparţinând domeniului public al judeţului Harghita şi aflat în folosinţa Spitalului Judeţean Harghita „dr. Dénes László” – varianta modificată

 

Domnul președinte Borboly Csaba specifică, că vor fi date în administrare Spitalului Județean de Urgență suprafețe din clădirea Centrul de Recuperare și Reabilitare Sânmartin.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán nu are obiecții cu privire la proiectul de hotărâre, dar în expunerea de motive se face referință la două PFA-uri, care plătesc impozit pe profit în procent de 16,5%. După cunoștințele dânsului PFA-rile nu plătesc impozit pe profit, și procentul pe impozitul pe profit nu este 16,5%, este 16%. PFA-rile plătesc impozit pe venit, nu pe profit. Este vorba despre cele două PFA-uri, ale căror capitaluri  vor fi completate la 3.200 lei.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că având în vedere observația corectă a domnului consilier, trebuie corectat proiectul de hotărâre. Revine cu inițierea în forma corectată, cu impozit pe venit în loc de impozit pe profit, și mulțumește pentru observație.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea alineatului 6 din Capitolul V.1. al Contractului de administrare nr. 2384/2007 încheiat între județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita și Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc care a fost aprobat prin Hotărârea nr. 145/2006 a Consiliului Judeţean Harghita privind darea în administrarea Spitalului Judeţean Harghita „dr. Dénes László” a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Sânmartin, aparţinând domeniului public al judeţului Harghita şi aflat în folosinţa Spitalului Judeţean Harghita „dr. Dénes László” – varianta modificată

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  aprobarea Planului de ocupare a funcţiilor publice pentru anul 2017, centralizat la nivelul  ordonatorului principal de credite, respectiv al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita și al Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanelor a judeţului Harghita – varianta reformulată și modificată

 

Domnul președinte Borboly Csaba atenționează, că între timp a fost recomunicat proiectul de hotărâre din motivul modificării articolului 5, și anume: ”Implementarea planului de ocupare, respectiv angajarea noului personal se va face cu aprobarea Consiliului Județean Harghita, și în limita bugetului de personal aprobat pentru anul 2017. În cadrul capitolului Diverse se va mai vorbi despre acest subiect. În prealabil numai atât, că există o decizie a Curții Constituționale, care va bulversa fondul de salarii al tuturor unităților. Deocamdată nu se știe cum se va aplica, și de aceea este introdus acest articol. Propune astfel spre votare. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind  aprobarea Planului de ocupare a funcţiilor publice pentru anul 2017, centralizat la nivelul  ordonatorului principal de credite, respectiv al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita și al Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanelor a judeţului Harghita – varianta reformulată și modificată

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Contractului – cadru –model- care va  fi  încheiat între Judeţul Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita şi unităţile administrativ teritoriale din judeţul Harghita prin consiliile locale care  participă la finanţarea  costului anual pentru o persoană cu handicap instituţionalizată, care provine din unitatea administrativ - teritorială respectivă şi  se află în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi  Protecţia Copilului Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectului de hotărâre privind aprobarea Contractului – cadru –model- care va  fi  încheiat între Judeţul Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita şi unităţile administrativ teritoriale din judeţul Harghita prin consiliile locale care  participă la finanţarea  costului anual pentru o persoană cu handicap instituţionalizată, care provine din unitatea administrativ - teritorială respectivă şi  se află în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi  Protecţia Copilului Harghita

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Convenţiei cadru -model- care va  fi  încheiată între Judeţul Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita şi unităţile administrativ - teritoriale din judeţul Harghita prin consiliile locale  care  participă la finanţarea  costului anual pentru un copil/tânăr instituţionalizat sau aflat la asistent maternal profesionist, care provine din unitatea administrativ - teritorială respectivă şi se află în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi  Protecţia Copilului Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Convenţiei cadru -model- care va  fi  încheiată între Judeţul Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita şi unităţile administrativ - teritoriale din judeţul Harghita prin consiliile locale  care  participă la finanţarea  costului anual pentru un copil/tânăr instituţionalizat sau aflat la asistent maternal profesionist, care provine din unitatea administrativ - teritorială respectivă şi se află în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi  Protecţia Copilului Harghita

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind validarea desemnării nominale a membrilor Autorității Teritoriale de Ordine Publică a județului Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că trebuie validați membri ATOP. Deocamdată se va vota proiectul de hotărâre. Anunță, că domnul consilier județean Incze Csongor ocupă funcția de președinte. Roagă să colaboreze cu echipele de pază civilă, cu polițiștii, cu pompierii, cu oricine, care îndeplinesc funcție publică în interesul siguranței cetățeanului. Roagă, să fie distribuite buletinele de vot. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind validarea desemnării nominale a membrilor Autorității Teritoriale de Ordine Publică a județului Harghita

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Votul secret privind desemnarea nominală a membrilor Autorității Teritoriale de Ordine Publică  al județului Harghita în următoarea componență :

 

 

Nr. Crt.

CALITATEA, NUMELE ŞI PRENUMELE CELUI PROPUS

FUNCȚIE

OPŢIUNEA

                 

DA

NU

1.

INCZE CSONGOR

Președinte

27

2

2.

PETRES SÁNDOR

Membru

25

3

3.

MIHALACHE CONSTANTIN

Membru

26

3

4.

MÎNDRU MARIN

Membru

26

3

5.

PROCA ION

Membru

27

2

6.

BECZE ISTVÁN

Membru

28

1

7.

SÁNDOR BARNA

Membru

27

2

8.

KASSAY L PÉTER

Membru

28

1

9.

SALAMON ZOLTÁN

Membru

26

3

10.

RAFAIN ZOLTÁN

Membru

27

2

11.

BAJKÓ TIBOR

Membru

27

2

12.

BARABÁS ZOLTÁN

Membru

27

2

13.

CIMPOIEȘU STELIAN

Membru

26

3

14.

IAMANDI DAN

Membru

26

3

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind transmiterea în folosință gratuită a autoturismului marca Dacia Logan, număr de identificare UU1LSDABH32613666, aflat în proprietatea privată al judeţului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita pentru Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că s-a dat în folosința asociației un autoturism Dacia de tip vechi pentru 3 ani, și se va prelungi termenul pentru 5 ani.  

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind transmiterea în folosință gratuită a autoturismului marca Dacia Logan, număr de identificare UU1LSDABH32613666, aflat în proprietatea privată al judeţului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita pentru Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Traseului nr.68 câștigat de operatorul de transport persoane prin curse regulate la Licitația organizată de S.A.E.T. din data de 20.02.2017 și prelungirea traseului nr.69

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică, că este vorba despre un traseu de autobuze, care va circula între localitățile Ciumani și Săsești.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Traseului nr.68 câștigat de operatorul de transport persoane prin curse regulate la Licitația organizată de S.A.E.T. din data de 20.02.2017 și prelungirea traseului nr.69

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  stabilirea  cuantumului cheltuielilor de funcţionare pe anul 2017 ale centrelor de zi din localitățile: Atid, Corund, Porumbeni, Praid, Secuieni, Șimonești, Zetea, Plăieșii de Jos și Odorheiu Secuiesc în vederea transferării în bugetul unităților administrativ-teritoriale a sumelor reprezentând contribuția Consiliului Județean Harghita la cheltuielile de funcționare – varianta reformulată și modificată

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că se va vota varianta reformulată și modificată. Se vor scoate propozițiile, care conțin  expresia ”transfer” din textul proiectului de hotărâre.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind  stabilirea  cuantumului cheltuielilor de funcţionare pe anul 2017 ale centrelor de zi din localitățile: Atid, Corund, Porumbeni, Praid, Secuieni, Șimonești, Zetea, Plăieșii de Jos și Odorheiu Secuiesc în vederea transferării în bugetul unităților administrativ-teritoriale a sumelor reprezentând contribuția Consiliului Județean Harghita la cheltuielile de funcționare – varianta reformulată și modificată

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind constatarea încetării contractului  individual de muncă, la cerere prin acordul părților, al doamnei Kiss Timea Gabriella, director la Serviciul Public de Pază al Obiectivelor de Interes Județean al Consiliului Judeţean Harghita – varianta modificată și corectată

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că la serviciul de pază a consiliului județean este o demisie a reprezentantului. Nu se va numi o altă persoană, pentru că este în curs concursul pentru ocuparea postului. Până la 13 aprilie se va decide persoana noului reprezentant. Din acest motiv se prevăd două zile de întârziere a virării salariilor pentru colegi. Dacă este cineva, care pentru două săptămâni vrea să accepte această funcție temporară, să se prezinte. Propune, să fie amânat și acest punct până la sfârșitul ședinței. Între timp să fie distribuite buletinele de vot cu privire la demisia reprezentantului.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind includerea în domeniul privat al Județului Harghita a unor dotări și active imobilizate – echipamente IT și birotică, achiziționate în cadrul proiectului Centru inovativ de dezvoltare economică în județul Harghita -«Harghita Business Center» - Incubator de afaceri și darea în folosință gratuită în favoarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „HARGHITA BUSINESS CENTER” – varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind includerea în domeniul privat al Județului Harghita a unor dotări și active imobilizate – echipamente IT și birotică, achiziționate în cadrul proiectului Centru inovativ de dezvoltare economică în județul Harghita -«Harghita Business Center» - Incubator de afaceri și darea în folosință gratuită în favoarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „HARGHITA BUSINESS CENTER” – varianta retrimisă

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 166/2005, privind unele măsuri de administrare a Palatului administrativ judeţean, cu modificările şi completările ulterioare – varianta modificată

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că s-a mutat Agenția de Dezvoltare Județeană în alte birouri în cadrul Palatului Administrativ.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 166/2005, privind unele măsuri de administrare a Palatului administrativ judeţean, cu modificările şi completările ulterioare – varianta modificată

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul consilier județean Nagy Pál spune, că se merge cu temele într-un ritm prea alert. Nu se pot urmări temele pe Ordinea de zi.

 

Domnul președinte Borboly Csaba acordă un minut de pauză, să poată fi clarificată starea temelor de pe Ordinea de zi.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea participării Consiliului Județean Harghita în cadrul Programului Operațional Regional 2014- 2020, la reabilitarea termică al imobilului cu destinație de cabinete medicale și locuințe de serviciu pentru medici, situat în municipiul Miercurea Ciuc, b-dul Frăției, nr. 16, nivel parter, județul Harghita, aflat în proprietatea privată al Județului Harghita – varianta corectată și modificată

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că iarăși este vorba despre un program EU derulat de Municipiul Miercurea Ciuc în vederea izolării termice a unei imobil, în care se găsește o locuință a Centrului de Transfuzie Sanguină, care este în proprietatea consiliului județean. Trebuie achitată partea proprie a locuinței.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea participării Consiliului Județean Harghita în cadrul Programului Operațional Regional 2014- 2020, la reabilitarea termică al imobilului cu destinație de cabinete medicale și locuințe de serviciu pentru medici, situat în municipiul Miercurea Ciuc, b-dul Frăției, nr. 16, nivel parter, județul Harghita, aflat în proprietatea privată al Județului Harghita – varianta corectată și modificată

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 28/2013 privind aprobarea organigramei și statului de funcții ale Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță, că sunt câțiva colegi din spital, care au avansat în gradul profesional. Din acest motiv trebuie modificat organigrama spitalului.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 28/2013 privind aprobarea organigramei și statului de funcții ale Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea prețurilor medii ale produselor agricole care constituie baza evaluării veniturilor contribuabililor, care provin din arendarea bunurilor agricole precum și pentru producția de masă verde stabilită pe pajiști pentru anul 2017 aprobată cu hotărârea nr. 338/2016 – varianta corectată

 

Domnul președinte Borboly Csaba comunică, că s-a majorat puțin prețul fânului produs, și această sumă stabilită de consiliul județean se va lua în calcul la calculul impozitului de către fermieri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea prețurilor medii ale produselor agricole care constituie baza evaluării veniturilor contribuabililor, care provin din arendarea bunurilor agricole precum și pentru producția de masă verde stabilită pe pajiști pentru anul 2017 aprobată cu hotărârea nr. 338/2016 – varianta corectată

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba atrage atenția că domnul consilier județean Incze Csongor a părăsit sala de ședință.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20 % din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă toți, care au dorit, au reușit să întocmească amendamentele la acest proiect de hotărâre, și dacă au fost distribuite, pentru că înainte se vor vota amendamentele, după aceea proiectul de hotărâre. Roagă colegii de la Cancelarie, ca toate amendamentele în original să-i fie date, să poată refera despre ele, și să le supune votului consiliului. Dar înainte de toate, se va face cunoscut un prim Amendament de fond, care va fi prezentat de domnul secretar al județului.

 

Amendament de fond a domnului președinte Borboly Csaba prezentată de domnul secretar al județului Egyed Árpád, asupra proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20 % din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului spune, că este vorba despre articolul 3 al hotărârii, unde este stipulat obligația, dar și răspunderea folosirii corecte a sumelor alocate de consiliul județean, de către ordonatorii de credite ai unităților administrativ-teritoriale. Acest lucru este formulat în articolul menționat. Va arăta astfel: ”Utilizarea sumelor repartizate în baza solicitărilor UAT-urilor din județul Harghita, cu respectarea destinațiilor și regulilor prevăzute de lege, este în responsabilitatea fiecărui ordonator principal de credite.”

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de fond al domnului președinte Borboly Csaba prezentat de domnul secretar al județului Egyed Árpád, asupra proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20 % din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune câteva cuvinte despre procedura, după care se va merge. Mereu se întreabă care comună ce sumă va primi. Consideră corecte întrebările puse în ultimele zile, care obiectează modul de acordare a alocărilor. Se  obiectează luarea în considerare a solicitărilor pe bază de proiecte de dezvoltare. De ce nu se acordă pur și simplu o sumă ? Dar dacă consiliul județean nu mai ia în considerare regula menționată, atunci după ce formulă să distribuie banii ? După aceea, se poate întreba de ce atât, și de ce nu o altă sumă ? Care va fi răspunsul corect ? Care primar este rudele, sau prietenul cuiva ? Sau unde au fost mai multe voturi la alegerile locale ? Acestea ar fi aspectele, care ar decide distribuirea sumelor și așa insuficiente. Consiliul județean distribuie numai o parte nesemnificativă din totalul sumei. Echilibrarea bugetelor locale în mare parte, în procent de 80% se desfășoară conform unei formule dinainte stabilite. Această formulă are în vedere numărul locuitorilor, suprafața localităților, și capacitatea economică a fiecărei localități în măsură de 80%. Dacă s-ar duplica această formulă, probabil intenția legiuitorului nu ar atinge scopul. Altfel ar distribui 100% prin finanțe. De aici se poate concluziona, că propunerea consiliului județean trebuie să prevadă necesitățile sociale actuale. Împreună cu fracțiunea Parlamentară, și prin reprezentarea majorată a județului Harghita s-a ajuns la situația, în care se poate gospodări din aproape 2 milioane lei în plus față de anul precedent. Suma de13,9 milioane lei este numai 6% din solicitările existente depuse din județul Harghita. Se știa dinainte, că suma solicitărilor va fi mai mult, decât suma disponibilă. De aceea s-a acceptat comunicarea unui anunț, conform căreia se pot depune proiectele de dezvoltare din județ, care să reflecte necesitățile importante existente. În acest an s-a modificat procedura de depunere a acestora. S-a creat o suprafață electronică, unde s-au putut depune electronic aceste solicitări. Astfel s-au ocolit divergențele, care anul trecut s-au creat în urma neclarităților adreselor de email, la care au fost comunicate, cine unde a predat, cui a predat, de ce s-au amestecat, și dacă au fost înregistrate. A fost implementat gratuit un site, care poate ajuta, ca oricine poate să verifice, dacă se regăsește în evidență solicitarea depusă, se regăsește inclusiv și numărul de înregistrare a documentației. Se realizează și transparența privind luarea deciziilor corecte. Oricine poate vedea din județ unde și ce se planifică. Sumele inițial nu au fost făcute publice, ca să nu fie create presiuni asupra aparatului decizional. Ideea era, ca locuitorii județului să beneficieze de transparența deciziilor luate. Dar de seară și sumele alocate vor fi introduse și vor fi publice. S-au purtat discuții cu primarii din fiecare zonă. Unde nu s-a reușit, se va face ulterior. În urma unei dispoziții al președintelui a fost numit o Comisie de evaluare, care avea sarcina de a stabili un sistem de criterii sustenabil pentru județ, în urma căreia se pot face propunerile. Să fie o regulă generală, nu decizia dânsului. În această regulă generală sunt fost luate în considerare mai multe aspecte. Despre acestea dorește să vorbească. Una dintre aceste este, dacă au fost promisiuni făcute mai înainte de către consiliul județean. Și legea prevede, că arieratele, care depășesc 90 de zile, trebuie gestionate prioritar. Era o înțelegere, că sistemul de clacă, cauza pompierilor voluntari, problemele școlilor, grădinițelor, fermelor de studiu, pregătirea profesională să primească punctaj preferențial. Tot preferențiale să fie și investițiile, care privesc mai multe localități. Dacă se vede din sumele distribuite de la finanțe, că undeva este o sumă foarte mică, acolo se majorează punctajul. S-au aplicat și punctaje în minus, unde solicitările erau  nejustificat de ridicate. S-au depus câteva solicitări în sume de 4,4,5 milioane, care au fost depunctate, tocmai din considerentul, că suma totală pentru județ nu este mare, și cumva trebuie, ca toți să se încadreze. Dacă s-a înțeles în anii precedenți cu privire la un lucru, și nu s-a luat în vedere, atunci acolo s-a aplicat punctaj în minus. Dacă cineva nu a prevăzut partea proprie din resurse proprii la proiecte, iarăși a primit punctaj în minus. Un alt aspect este de exemplu discuția cu primarul din comuna Păuleni Ciuc, unde s-a comunicat, că aproape 5 milioane lei vor fi cheltuiți la drumurile din comună din bani proprii, pentru că nu sunt bani Guvernamentali. Nu merită să depună proiect la consiliul județean, pentru că va primi aceea sumă mare pentru drumuri. Tot punctaj minus au primit localitățile, unde există un venit considerabil propriu, ca și cazul Municipiilor. Impozitele și TVA-urile populației rurale se acumulează în Municipii. Punctaj în plus au primit și localitățile, care au în subordine mai multe sate mici. Acolo sunt mai multe școli, grădinițe, biserici, etc. Mulțumește colegilor Székely Kinga, Mihály Csaba, Péli Levente și Szebeni Erika, membri comisiei de evaluare, care au lucrat tot sfârșitul de săptămână, pentru a se putea face o propunere deja luni înainte de masă. S-a discutat și la nivelul fracțiunilor, ori aici, ori mai înainte. Roagă fracțiunile, ca în viitor, discuțiile să fie organizate înainte de ședința fracțiunii UDMR, pentru că ajungând la un consens, ulterior este foarte greu să se mai modifice sumele stabilite. Pentru propunerea comunicată, se pot depune amendamente de fond, despre care se va vota înainte de aprobarea proiectului de hotărâre cu suma totală. Referitor la solicitarea din Zetea, roagă pe domnul vicepreședinte, să prezinte. Restul solicitărilor nu vor fi prezentate, se pot regăsi pe site-ul menționat.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond mulțumește fracțiunii UDMR din zona Odorhei pentru efortul depus în acest sfârșit de săptămână, ca o propunere reală să  poată fi prezentată astăzi. Întocmirea propunerii a fost precedată de o serie de consultări prealabile cu primarii din zona Odorhei. După consultarea cu domnul președinte, și în ziua de azi au mai avut loc discuții cu domnii primari. Conform experiențelor, este convins, că nu se poate lua o decizie, care să fie pe placul tuturor. Trebuie ajuns la o decizie, care este rezonabilă pentru toți. Aceasta era intenția fracțiunii. A purtat discuții repetate cu conducerea Municipiului Odorhei. Au fost mai multe propuneri, unde poate face simțită prezența în mod accentuat consiliul județean. Dar acestea trebuie clarificate din punct de vedere juridic. Trebuie clarificat ce permite legislația în domeniu. Se știe, că volumul investițiilor din bugetul Municipiului este aproape de cel al consiliului județean. Un asemenea oraș nu se poate sprijini din sume, ca cele acordate comunelor. Trebuie găsite acele puncte, unde se pot realiza în colaborare obiective vizibile. Sume ca 50.000 lei, sau 200.000 lei nu se vor reflecta accentuat în derularea multitudinilor proiectelor. Nu vede importanța generării isteriilor, sau a divergențelor, când este vorba despre sumele  modice acordate orașelor. Nu acestea sunt sumele, care reflectă un ajutor vizibil, real în cazul lor.   

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă s-au distribuit toate amendamentele. Începe cu cel care se referă la mai multe localități din zona Odorhei.

 

Amendamentului de fond al consilierilor județeni de la formațiunea politică UDMR zona Odorheiu Secuiesc asupra proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20 % din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică, că sunt câteva modificări minore. Sunt luate sume de la comunele Atid, Avrămești, Satu Mare, Secuieni, Vărșag, Șimonești, Săcel, și Ocland și alocate pentru comunele Corund, Lupeni, Dealu, Mugeni, Feliceni, și Mărtiniș. Roagă pe domnul secretar, să ia în evidență câți consilieri județeni sunt prezenți în sală la votarea acestor amendamente, și cum votează.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de fond al consilierilor județeni de la formațiunea politică UDMR zona Odorheiu Secuiesc asupra proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20 % din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Abțineri.

 

Amendamentului de fond al domnului președinte Borboly Csaba asupra proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20 % din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că este vorba despre propunerea referitoare la satul Tomești. Deși asumarea era comună cu domnul primar, ca măcar un teren de minifotbal să fie amenajat pentru săteni, acum este mai important sprijinirea malului pârâului, care trece prin sat, având în vedere inundațiile preconizate. Din acest motiv trebuie realocat suma de 40.000 lei.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea aprobarea Amendamentului de fond al domnului președinte Borboly Csaba asupra proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20 % din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Amendament de fond referitor la comuna Corbu al domnului consilier Rugină Dan- Ciprian asupra proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20 % din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că este vorba despre o alocare suplimentară pentru comuna Corbu în vederea amenajării unui Dispensar în comună. Se știe, că comuna Corbu nu a fost luat în considerare, pentru că a depus solicitarea după termen, sâmbătă. Cu toate că domnul primar nu și-a făcut treaba, domnii consilieri consideră, că totuși să fie acordat acest ajutor comunei. Se propune majorarea sumei inițiale cu 30.000 lei.

 

Domnul consilier județean Rugină Dan Ciprian spune, că a apelat la acest amendament de fond din cauza faptului, că s-a menționat depunerea întârziată a solicitării

din partea primarului, și în tabel comuna Corbu a rămas cu ”0” lei. Discutând cu conducerea comunelor din nordul județului, au fost de acord, să renunțe la câte 5.000 lei în favoarea comunei Corbu, care are 1.300 de locuitori. Apelează la bunăvoința consilierilor județeni, ca fiecare comună să renunțe la 1.000 lei, ca să se completeze bugetul comunei Corbu. A discutat cu domnul primar, și dacă se adună cei 90.000 lei, se pot începe lucrările pentru reabilitarea și amenajarea dispensarului. Cât se poate aduna de la restul comunelor din zona nordică a județului nu poate să facă mai nimic. Acel dispensar este atât de deteriorat, încât curentul nu mai funcționează din cauza igrasiei. Cere, să fie iertat domnul primar pentru omisiune, și să arate cu toții puțină bunăvoință. În rest, atenționează, că a trecut de două ori comuna Bilbor în celălalt amendament, și să fie tăiată o poziție.            

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de fond referitor la comuna Corbu al domnului consilier Rugină Dan- Ciprian asupra proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20 % din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Amendament de fond referitor la comuna Voșlăbeni al domnului consilier Rugină Dan- Ciprian asupra proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20 % din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020

 

Domnul consilier județean Rugină Dan Ciprian explică, că din comuna Voșlăbeni s-au depus trei proiecte. Dorește, să fie trecute 10.000 lei de pe proiectul extinderea totalului pietonal din localitățile Voșlăbeni și Izvorul Mureșului, și 15.000 lei de pe proiectul Investiție și modernizare, reabilitare dispensar uman, în total 25.000 lei să fie mutate pe proiectul Reparații, amenajări și dotări la școala generală din Heveder. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de fond referitor la comuna Voșlăbeni a domnului consilier Rugină Dan- Ciprian asupra proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20 % din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Amendament de fond referitor la comuna Tușnad al domnului consilier Becze István asupra proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20 % din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020

 

Domnul consilier județean Becze István spune, că Stația de epurare a Ciucului de jos se află în comuna Tușnad. Aici ar trebui legate și comunele Sânsimion și Cozmeni. În acest an ar trebui finalizată această investiție. S-a solicitat de două ori mai mult, decât suma ce s-a trecut în urma consultărilor cu primarii din zonă. S-a promis, că în acest moment se va oferi jumătate din suma solicitată inițial. Restul se va putea finanța din resurse proprii, sau în al doilea jumătate a anului se va căuta o soluție. În acest sistem se va lega și canalizarea de la comuna Sânsimion, ceea ce va fi cuprins și într-un proiect de finanțare al UE, pe care vrea să depună HARVIZ RT. Pentru a putea include sistemul de canalizare în proiect, trebuie să fie funcționabil și finalizat Stația de epurare. Aici toate se leagă, și este foarte bine că au ajuns primarii comunelor la  concluzia, că merită să asocieze în marile proiecte de dezvoltare în interesul tuturor. Astfel și întreținerea ulterioară ale acestora va fi mai ușoară.  

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de fond referitor la comuna Tușnad al domnului consilier Becze István asupra proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20 % din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Domnul consilier județean Rácz Árpád atrage atenția, că scoaterea comunei Bilbor, care s-a trecut de două ori în Amendamentul de fond depus de domnul Rugină Dan Ciprian, rezultă și micșorarea sumei. Nu mai ies 30.000 lei. Rămân numai 25.000 lei.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că va fi trecut comuna Voșlăbeni în poziția respectivă, și nu va fi afectat suma.

 

Amendament de fond referitor la orașul Cristuru Secuiesc al domnului președinte Borboly Csaba asupra proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20 % din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că problema abatorului din  orașul Cristuru Secuiesc a fost discutat ieri după masă îndelung cu colegii juriștii, și s-a înțeles asupra modificării denumirii, care ar fi cam aceeași termen, dar ar fi mai permisivă în sensul că, activitățile ar putea fi extinse în cadrul acestuia. La școala Zeyk Domokos este în derulare amenajarea unei plantații de studiu. Deja s-au plantat struguri, și copii se ocupă de întreținere. S-a amenajat și o casă de presat struguri, și copii învață producerea concreta a diferitelor culturi. Gândindu-se la cremvuștii, parizerul, puiul, sau alte produse tradiționale produse în orașul Cristuru Secuiesc, se conturează importanța dezvoltării inițiativelor, care privesc prelucrare a cărnii în localitate, activitate, care nu este străină întreprinzătorilor locali. Denumirea proiectului ar fi : ”Dezvoltarea bazei materiale pentru liceul ” Zeyk Domokos”, profil agricol. Astfel s-ar modifica în lista consiliului județean, și astfel s-ar încadra în profilul unei ferme de învățământ. Acesta ar pute cuprinde mai multe elemente, între altele, și amenajarea unei hale, în care se poate învăța sacrificarea și procesarea unui animal.      

  

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de fond referitor la orașul Cristuru Secuiesc al domnului președinte Borboly Csaba asupra proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20 % din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Amendament de fond referitor la comuna Lupeni al domnului vicepreședinte Biró Barna Botond, asupra proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20 % din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba prezintă solicitarea, care privește comuna Lupeni. Nu a fost suficient timp la dispoziție pentru a parcurge toate aspectele. 

 

Domnul vicepreședinte Biró Barna Botond explică, că este vorba despre o modificare între poziții în cadrul solicitării depuse de comuna Lupeni. A fost propus 10.000 lei pentru un vehicul pentru transportul cailor. Această sumă ar trebui transferată la capitolul cu reabilitarea podului din strada Cserna din localitate. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că sunt în sală și husari, deci nu se va renunța în totalitate la solicitarea inițială, dar azi nu mai era timp suficient pentru a rezolva această problemă. Se conturează ideea unui program, care va cuprinde mai multe localități, și trebuie găsit și baza legală potrivită, pentru a putea sprijini această activitate. Dar speră, că în cursul anului se va mai discuta tema.       

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de fond referitor la comuna Lupeni a domnului vicepreședinte Biró Barna Botond, asupra proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20 % din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Abținere.

 

Amendament de fond al consilierilor județeni de la formațiunea politică PCM-MPP, asupra proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20 % din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că urmează un Amendament de fond depus de domnii Salamon Zoltán, Albert Mátyás, și Mezei János.

 

Domnul consilier județean Mezei János spune, că Amendamentul de fond depus de dânșii cuprinde amenejarea unei teren de joacă, și a unei locații pentru petrecerea timpului liber pentru copii din comuna Avrămești în sumă de 171.000 lei. Lucrările pentru realizarea locației pentru petrecerea timpului liber s-ar putea începe și din bani mai puțini, de exemplu din 100.000 lei, și restul de 71.000 lei propune să fie alocați refacerii pardoselii sălii de sport de lângă școala generală Mártonffy János din orașul Vlăhița. Nu se mai poate folosi de către elevi, pentru că este foarte uzat. Nu crede, că va fi afectat prea mult comuna Avrămești de acestă modificare. Cei 71.000 lei ar putea fi date ulterior cu ocazia unei  rectificări ulterioare. Orașul Vlăhița, față de restul orașelor a primit mult mai puțini bani, și ar fi de mare ajutor acești 71.000 lei pentru refacerea pardoselii sălii de sport menționate. Solicită sprijinul consiliului județean pentru susținerea acestei propuneri.

 

Domnul consilier județean Kolumbán Dávid vine în apărarea comunei Avrămești. Indiferent de volumul proiectului, și de suma necesară derulării acestuia, la această comună dacă se iau și 5 lei, derularea proiectului va fi periclitat. Trebuie știut, că conducerea de dinainte a lăsat lucrurile nefinalizate. Din acest motiv un primar deja și-a dat demisia. Sunt într-o situație economică foarte precară. Primarul actual este depășit de situație, și nu vede ieșirea din impas. În aceste împrejurări cum să se mai gândească zilnic la investiții de dezvoltare ? Aici nu se poate vorbi despre pardoseli uzate, pentru că nu sunt nici săli de sport. Încetul cu încetul se golește satul, și satele din împrejurime. Comuna are în componență opt sate, sistem de școală din grădiniță până la clasa a IX-a, și degeaba se tot zice, să nu plece tinerii, să fie mai mulți copii, să se mute oamenii înapoi, dacă nu există o infrastructură, care să deservească această infrastructură. Sprijină cu ce poate cauza orașelor, dar dacă nu pot înainta proiectele de dezvoltare a satelor, a infrastructurii lor, nu vede viitorul acestora. Este de părere, că sunt prea multe de pierdut, ca să-i fie luat și această alocare.

 

Domnul vicepreședinte Biró Barna Botond spune, că se poate percepe problema din mai multe puncte de vedere. Și domnul Mezei János are dreptate, pentru că înțelege ideea, conform căreia infrastructura de bază are prioritate față de terenurile de joacă. Dar se duce o luptă pentru păstrarea banilor produși în județ, pentru a putea decide local la ce să fie cheltuite. Impozitele adunate în județ, să poată fi redistribuite după priorități stabilite aici, nu de București. Având în vedere principiul subsidiarității, ar avea rețineri să conteste semnificația unei astfel de dezvoltări. Poate, că nu este pentru toți vizibil importanța acestuia, pentru că comuna este departe. Poate nu se percepe importanța intenției în contextul dat. În viața localnicilor această dezvoltare prezintă un interes prioritar față de alte probleme din alte localități, care poate au mai multă justificare. Problema este, că oamenii au reacții sentimentale față de problemle locale, nu reacționează conform argumentelor raționale economice. Și aceste aspecte trebuie luate în considerare de consiliul județean. Roagă colegii, să sprijine dezvoltarea din comuna Avrămești, care se află pe pragul unui colaps material, și încearcă totuși să se mențină. Între timp încearcă să organizeze acțiuni în vederea menținerii societății civile, pentru că un teren de joacă este un loc public, unde se pot aduna, cunoaște, discuta părinții, se joacă copii, este de interes public pentru tineret, o piesă din multe alte proiecte asemănătoare, care intenționează să țină acasă tineretul. Și din bugetul național comuna Avrămești primește destul de puțin. Poată fi importantă și o astfel de investiție.  

  

Domnul consilier județean Mezei János răspunde, că este normal, ca fiecare să țină partea localității, din care se trage. Dar tot nu consideră prioritară un teren de joacă, când pe partea cealaltă este vorba despre o școală. Nu consideră amenajarea unui teren de joacă un factor, care influențează stabilirea tineretului în comună. Dacă este vorba despre păstrarea tradițiilor, atunci Filarmonica de copii din norașul Vlăhița merită toată recunoașterea. La fel și activitatea husarilor de acolo, sau alte evenimente de renume în tot cursul anului, care se organizează acolo. Comuna Avrămești are 2.400 locuitori, iar orașul Vlăhița 7.000 de locuitori. La repartizarea bugetului, orașul Vlăhița a primit 130.000 lei și comuna Avrămești 200.000 lei. De aceea, nu vede cum poate fi prioritar un teren de joacă față de o școală, sau o sală de sport, care este frecventat zilnic de sute de copii. Înțelege grija fiecăruia pentru localitățile județului, peste tot este nevoie de mai mulți bani. Dar trebuie făcut o diferențiere între un oraș cu 7.000 de locuitori, și o comună cu 2.400 de locuitori. Nu crede, că se poate pune față în față cauza unei săli de sport orășene, în care zilnic merg sute de elevi la orele de sport, cu proiectele de dezvoltare viitoare a unei comune, din care în acest moment, cel mai important este amenajarea unui teren de joacă. Domnul vicar, care a fost prezent la ședință a menționat, că câteodată politicul trebuie să facă un pas înapoi și să dea loc raționamentului. Banii sunt puțini, cum a spus și domnul președinte, în jur de 6% din suma solicitărilor, și fiecare dorește cât mai mult, dar cauza unei școli, a unei săli de sport este prioritară față de un teren de joacă. Pot începe lucrările din 100.000 lei. Apoi în cursul anului se vor putea acorda și alte sume cu ocazia echilibrărilor, sau repartizărilor. Dar nu terenul de joacă este prioritatea maximă în momentul de față.             

 

Domnul președinte Borboly Csaba are o propunere cu privire viitor. Este evident, că și aici,  în comuna Zetea sunt probleme asemănătoare în sala de sport a școlii. Dânsul știe, pentru că a participat la ședința microregiunii, că deocamdată nu s-au făcut măsurătorile exacte de către primărie pentru evidențierea stricăciunilor, care trebuie reparate la sala de sport menționată. Nu se renunță la această investiție, care a costat 120.000 lei. Propune, ca domnul primar să înceapă lucrările de reabilitare, și dacă nu va avea bani destui, în cursul primăverii se va mai acorda sprijin din fondul de rezervă a consiliului județean. S-ar putea să-i ajungă banii. Nu este vorba, că sănătatea copiilor nu ar fi importantă. Dacă nu vor fi de ajuns banii, a discutat și cu domnul secretar al județului, că poate fi vorba despre ajutor din partea consiliului județean. Aceasta este propunerea, și dacă sunt de acord consilierii județeni, atunci și primarul din orașul Vlăhița poate conta pe această decizie. Încă nu au fost cazuri, ca angajamentele luate de consiliul județean să nu fie onorate. Întreabă, dacă ajunge acordul consiliul județean față de propunerea dânsului, sau să supună la vot Amendamentul de fond ?

 

Domnul consilier județean Mezei János susține să fie supus votului consiliului județean Amendamentul de fond.  

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de fond a consilierilor județeni de la formațiunea politică PCM-MPP, asupra proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20 % din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020

Rezultatul votului: 7 Da, 21 Abținere.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că în această abținere este cuprinsă și intenția transmiterii unei adrese către primăria din orașul, Vlăhița, în care se propune o soluție, care deja funcționează bine în județ, că în eventualitatea de a se termina banii la lucrările de reabilitare a sălii de sport, va fi sprijinit de consiliul județean cu suma necesară.

 

Amendament de fond referitor la comuna Lăzarea a domnului vicepreședinte Barti Tihamér asupra proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20 % din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér spune, că ultima propunere a fost, ca de la comuna Lăzarea 81.000 lei să fie transferați la pietruirea drumurilor. Modifică această solicitare. 30.000 lei să fie alocați pentru comuna Joseni, pentru reabilitarea Casei de cultură din satul Borzont. 11.000 lei să meargă la Grădinița ”Pitypang” din Municipiul Gheorgheni, pentru amenajarea parcului de la intrarea în imobil. 30.000 lei să fie alocate investițiilor de la Școala ”Vaskertes” din Municipiul Gheorgheni. 10.000 lei să fie puși pentru comuna Ditrău pentru finalizarea unor lucrări din cadrul programului proiectului PNDL. Ideea de bază a fost, s-a discutat și în ședința fracțiunii, și la Gheorgheni, înainte să fie depuse solicitările, ca din redistribuire de TVA să meargă cât mai mult la drumuri. Acum nu se vorbește despre restituiri din TVA, de aceea propune, ca acum să nu fie alocări pentru drumuri. Dar orice altă investiție a comunei Lăzarea va fi sprijinită. Solicită, dar va fi și propunere din partea dânsului, ca în viitor să fie găsite alte soluții pentru sprijinirea drumurilor din comuna Lăzarea.   

 

Domnul consilier județean Kolcsár András menționează, că jumătate din 81.000 este chiar suma, care se oferă unui oraș. Nu are nimic cu orașele. Dar săptămâna trecută în comuna Lăzarea era închis școala din cauza inundațiilor. Se miră din cauza tăierii de fonduri într-o astfel de măsură. Sunt săpate patru străzi, într-unul locuiește și dânsul,  la care se derulează lucrări de săpare a șanțurilor de a lungul drumului pentru evacuarea apelor pluviale, și nu cumva tocmai aceste lucrări să fie periclitate din cauza tăierii fondurilor. Străzile sunt săpate orizontal la fiecare poartă. Nu s-ar putea cuprinde în proces verbal și intenția de sprijinire a acestor lucrări la o eventuală lipsă de fonduri ? Dacă se acceptă, atunci poate să voteze propunerea domnului vicepreședinte cu inima împăcată.    

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér dă dreptate domnului Kolcsár András în problema inundațiilor. Pentru curățirea, și adâncirea șanțurilor a solicitat comuna Lăzarea sume, care i-au fost acordate în totalitate, tocmai din aceste considerente. Din motivul categorizării drumurilor s-a ajuns la această decizie, care este cuprins în propunerea prezentată.   

 

Domnul președinte Borboly Csaba crede, că înțelegerile comune, care sunt acceptate în consiliu cu ocazia ședințelor nu sunt uitate. Dacă se iau angajamente, se și onorează. Dacă și domnul vicepreședinte este de acord cu această mențiune, atunci se va acorda sprijin la un eventual impas, care privește această lucrare.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér este de acord cu solicitarea domnului Kolcsár András.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de fond referitor la comuna Lăzarea a domnului vicepreședinte Barti Tihamér asupra proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20 % din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20 % din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020

Rezultatul votului: 22 Da, 3 Nu, 3 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea şi sprijinirea financiară a participării Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc la „Programul Operațional Regional 2014-2020 Axa 3 – Sprijinirea  tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon Obiectiv specific 3.1 Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, B- Clădiri publice” – varianta corectată

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea şi sprijinirea financiară a participării Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc la „Programul Operațional Regional 2014-2020 Axa 3 – Sprijinirea  tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon Obiectiv specific 3.1 Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, B- Clădiri publice” – varianta corectată

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiectului de hotărâre privind aprobarea şi sprijinirea financiară a participării Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc la „Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 Axa prioritară 4- Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Obiectiv specific POCU/91/4/8 Îmbunătățirea nivelului de competențe al profesionaliștilor din sectorul medical” – varianta corectată

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea şi sprijinirea financiară a participării Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc la „Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 Axa prioritară 4- Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Obiectiv specific POCU/91/4/8 Îmbunătățirea nivelului de competențe al profesionaliștilor din sectorul medical” – varianta corectată

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că între timp a revenit domnul consilier județean Incze Csongor.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 88/2007 privind aprobarea proiectului actului constitutiv și a proiectului statutului Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „S.I.M.D Harghita”pentru implementarea proiectului ” Sistem integrat de management al deșeurilor în județele Harghita și Covasna”,  cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că se vor desemna două persoane, ca reprezentanți ai Consiliului Județean Harghita în Consiliul de administrație al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „S.I.M.D Harghita”. A discutat și cu domnii directori generali Bírta Antal, și Bicăjanu Vasile dacă persoanele nominalizate acceptă numirea, și dacă vor putea reprezenta cum trebuie interesele instituției. Problema este, că reprezentanții consiliului județean trebuie să fie atenți la decizii, să urmărească activitățile, și să participe la numirea președintelui.    

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 88/2007 privind aprobarea proiectului actului constitutiv și a proiectului statutului Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „S.I.M.D Harghita”pentru implementarea proiectului ” Sistem integrat de management al deșeurilor în județele Harghita și Covasna”,  cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 29 Da

 

Votul secret privind mandatarea domnului Máthé Árpád de a reprezenta Judeţul Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita în Consiliul Director a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „S.I.M.D Harghita”.

     Rezultatul votului: 29 Da.

 

Votul secret privind mandatarea domnului Mihály Csaba de a reprezenta Judeţul Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita în Consiliul Director a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „S.I.M.D Harghita”.

     Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea finanțării contribuțiilor pentru personalul neclerical angajat în unitățile de cult din județul Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că deocamdată se va lua o decizie preliminară, după care la ședința ordinară din 13 martie iarăși se va supune votului. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind modificarea finanțării contribuțiilor pentru personalul neclerical angajat în unitățile de cult din județul Harghita

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 10/2017 privind aprobarea Strategiei de Dezvoltare Generală a județul Harghita pentru perioada 2017-2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că se va corecta titlul hotărârii.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 10/2017 privind aprobarea Strategiei de Dezvoltare Generală a județul Harghita pentru perioada 2017-2020

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 3/2017 privind,  aprobarea utilizării excedentului anilor precedenți precum și a listei provizorii a programelor de investiţii publice ale Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că este vorba despre drumuri. La drumul spre satul Șoimușu Mic trebuie anunțat proiectul pentru construirea zidului de sprijin. La drumul 123, spre Valea Uzului, remedierea problemelor din cauza inundațiilor. Se va anunța proiectarea tronsonului de 2 Km între localitățile Ciba și Ciceu. Proiectarea pentru drumul 127 între localitățile Ditrău și Tulgheș, care este o porțiune de 20 de Km. Proiectarea drumului 127A, din Ghimeș, pentru remedierea efectelor inundațiilor. Tot în Ghimeș, la drumul 127B, spre zona Javardi trebuie proiectat reabilitarea. Mai este un ultim tronson spre satul Șoimușu Mic între lacuri și localitate. Ultima poziție este proiectarea tronsonului de pe drumul 138, de dinaintea barajului, care este construit din plăci de beton.          

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 3/2017 privind,  aprobarea utilizării excedentului anilor precedenți precum și a listei provizorii a programelor de investiţii publice ale Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2017

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 13/2017 privind asocierea U.A.T. Judeţul Harghita cu U.A.T. Municipiul Miercurea-Ciuc în vederea efectuării, în comun, a unor lucrări de reparații pe drumul de acces spre Heliportul UM 01101, situat în Municipiul Miercurea-Ciuc

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că trebuie corectat hotărârea, pentru că a rămas afară expresia ”întreținere” din textul hotărârii, care se referă la drumul de la Subpădure.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 13/2017 privind asocierea U.A.T. Judeţul Harghita cu U.A.T. Municipiul Miercurea-Ciuc în vederea efectuării, în comun, a unor lucrări de reparații pe drumul de acces spre Heliportul UM 01101, situat în Municipiul Miercurea-Ciuc

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind constatarea încetării contractului  individual de muncă, la cerere prin acordul părților, al doamnei Kiss Timea Gabriella, director la Serviciul Public de Pază al Obiectivelor de Interes Județean al Consiliului Judeţean Harghita – varianta modificată și corectată

 

Domnul președinte Borboly Csaba revine cu întrebarea, dacă vrea cineva să ocupe funcția de director la această subunitate pentru 2 săptămâni? Este nevoie de o persoană, care are studii superioare. Dacă nu, atunci va rămâne neocupat pentru 2 săptămâni această funcție.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind constatarea încetării contractului  individual de muncă, la cerere prin acordul părților, al doamnei Kiss Timea Gabriella, director la Serviciul Public de Pază al Obiectivelor de Interes Județean al Consiliului Judeţean Harghita – varianta modificată și corectată

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Votul secret privind constatarea încetării contractului individual de muncă, la cerere prin acordul părților, al doamnei Kiss Timea Gabriella, director la Serviciul Public de Pază al Obiectivelor de Interes Județean al Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la ultimul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind revocarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 245/2016 privind darea în folosință gratuită pentru A.D.I. ”S.M.I.D.” Harghita, a unor bunuri aflate în patrimoniul județului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita și aprobarea includerii unor imobile și a unor mijloace fixe și obiecte de inventar în patrimoniul județului Harghita respectiv transmiterea acestora în folosință gratuită pentru A.D.I. ”S.M.I.D.” Harghita cu scopul gestionării acestora – varianta modificată și reformulată

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă s-a întocmit aceea propoziție, cu privire la revocarea.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului spune, că în prima versiune predată a fost inclusă și revocarea. Dar în corecturile ulterioare s-a omis fraza respectivă. Trebuie completat hotărârea. Articolul 1 va arăta astfel : ”Se aprobă revocarea hotărârii Consiliului Județean Harghita cu nr. 245/2016  privind darea în folosință gratuită pentru A.D.I. ”S.M.I.D.” Harghita, a unor bunuri aflate în patrimoniul județului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita.”

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind revocarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 245/2016 privind darea în folosință gratuită pentru A.D.I. ”S.M.I.D.” Harghita, a unor bunuri aflate în patrimoniul județului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita și aprobarea includerii unor imobile și a unor mijloace fixe și obiecte de inventar în patrimoniul județului Harghita respectiv transmiterea acestora în folosință gratuită pentru A.D.I. ”S.M.I.D.” Harghita cu scopul gestionării acestora – varianta modificată și reformulată

Rezultatul votului: 29 Da

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba întreabă Comisia de validare, dacă pot fi anunțate rezultatele numirilor.

 

Domnul consilier județean Ferencz Salamon Alpár, în calitate de președinte al Comisiei de validare, declară, că fiecare persoană desemnată a primit voturile necesare numirii în funcție.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba întreabă, dacă cineva dintre localnici are ceva de spus la capitolul Diverse.

 

Domnul Ilyés György, localnic dă glas solicitării locuitorilor comunei, ca și în anul viitor, în aceeași perioadă tot aici să fie ținut o ședință a consiliuli județean, la care cei din comună să poată mulțumi pentru finalizarea cu succes a Programului de trotuare. Totodată sunt recunoscători pentru sprijinul acordat până acum cu ocazia mai multor inițiative, și pentru ajutorul oferit pentru reabilitarea unităților de cult, a parohiilor, și a anexelor acestora. Speră, că și în viitor consiliul județean va avea aceeași atitudine cu privire la inițiativele locale.     

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba amintește de cele spuse de domnul vicar, că aici se va instala cea mai mare orgă bisericească. Va fi mai mare ca cel din Biserica din Șumuleu Ciuc. Se așteaptă cu nerăbdare cum va suna. Programul cu trotuarele, va fi anunțat la 15 martie. La 16 martie se pot începe lucrările.

 

Domnul Gergely István, conducătorul organizației voluntare de pază civilă din comuna Zetea salută pe toți cei prezenți. Prezintă activitatea organizației. Distribuie cu ajutorul membrilor și un raport de activitate. S-au înființat în anul 2015. În decurs de 533 zile au efectuat  4046 de ore de patrulare, cu 182 membri activi ai organizației. 24691 Km au fost parcurși cu autoturismul de patrulare al organizației, și 304 Km cu motocicleta de patrulare. Dar cel mai important este, că au reușit să soluționeze 65 de cazuri împreună cu Poliția locală. Consideră importante aceste numere. Totul s-a realizat pe bază de voluntariat, în colaborare cu autoritățile locale, cu întreprinzătorii locali, și cu ajutorul locuitorilor. Această colaborare într-o comunitate mică este exemplară, și poate fi model pentru comunitatea mare. Astfel se nasc realizările mari. Este foarte important, ca fiecare să contribuie la cauzele comunității, în interesul comunității. Siguranța publică trebuie asigurată și îmbunătățită. Acest lucru contribuie la educarea generațiilor viitoare. Membri asociației sunt un bun exemplu pentru comunitate. În județ funcționează în jur de 10 astfel asociații civile voluntare. Dar sunt dispuși să ofere ajutor pentru cele noi, care acum se înființează. Se bucură, că s-a înființat o asemenea asociație voluntară și în comuna Merești. Are două propuneri pentru consiliul județean. Exemplul bun să fie făcut cunoscut în comunitățile fiecăruia, și să fie transmise efectele benefice multiple a activității de voluntariat de orice fel. Și în comunitățile populației majoritare ar fi binevenite acțiunile de voluntariat. Sunt dispuși să ofere ajutor la înființarea asociațiilor de acest tip. Știe, că înființarea acestor asociații necesită bani, și nu toate comunele sunt într-o situație ca Zetea, că sunt mai mulți întreprinzători, care pot ajuta astfel de inițiative. De aceea, roagă consiliul județean să găsească o formulă juridică, prin care se pot ajuta și astfel de inițiative. Încearcă să elaboreze un proiect de lege, la care solicită și ajutorul consiliului județean, care ar reglementa activitatea asociațiilor voluntare civile.

 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că în timpul prezentării a consultat cu domnul vicepreședinte, și până acum nu a știut că asociațiile de pază și protecție voluntare participă și la semnalarea incendiilor. A citit în raportul distribuit, că fac supravegherea focurilor deschise nesupravegheate, depistarea focurilor de coș, etc. Trebuie verificat, dacă până la reglementarea legală a activității, ar putea fi sprijinit de consiliul județean activitatea acestora. Eventual, ca un subcapitol la Programul de pompieri voluntari. Numai până se va reglementa activitatea lor separat.

Spune, că se va revine la capitolul Diverse a consiliului județean. Salută pe domnul Dávid Lajos, reprezentantul Consiliului Județean Harghita în ADI Harghita, care va prezenta un raport de activitate. La ședințele viitoare se vor chema să participle cel puțin patru reprezentanți ai subunităților, pentru a face cunoscut activitatea acestora. Consilierii județeni trebie să fie la curent cu ce se întâmplă în subunitățile, la care se plătesc cotizații. Roagă să prezinte ce s-a întâmplat în anul 2016 și ce va fi transferat în anul 2017.

 

Domnul Dávid Lajos, reprezentantul Consiliului Județean Harghita în ADI Harghita salută pe toți cei prezenți. În anul 2016 a primit mandatul din partea Consiliului Județean Harghita. A fost atenționat, că multe din activități stagnează, și a încercat să le accelereze. Nu a mai rămas mult timp din anul 2016, și cât de repede s-a putut, a organizat ședința Adunării Generale a asociației, care trebuia ținut încă la începutul anului. S-a reușit întocmirea proiectului de buget al asociației, aprobarea raportului de activitate al anului 2015, și aprobarea cotizației pentru anul 2016, care în jur de 60% a fost primit de la consiliul județean. Cu privire la realizări, era angajat un director cu două ore, un contabil, și un angajat cu jumătate de normă. Acești angajați au fost întro situație imposibilă, din care nu se vedea ieșirea. Realizări concrete nu au fost. Acum sunt în curs examenele pentru ocuparea posturilor, deci se va efectua o reorganizare de personal. Domnul director în acest moment este administrator la Vila nr.6 din localitatea Homorod Băi, unde în momentul de față a fost angajat un fochist. În acest moment doi colegi desfășoară activitatea la asociație.  Acum este în curs de convocare ședința Adunării Generale a asociației de la începutul anului 2017. Realizări concrete nu sunt, care ar putea fi enumerate. S-au organizat dezbateri legate de problemele ADI-ului, unde a încercat să se impună cu propuneri, și îi pare rău, dacă unii s-au simțit jigniți. Încearcă să desfășoară o activitate mulțumitoare, și speră, că în cursul primăverii poate să invite consiliul județean la Vila nr.6 din Homorod Băi, sau să organizeze un eveniment, la care pot întâlni. Până atunci încearcă să pună la punct această vilă, ca în cursul verii să poată fi ținute acolo evenimente. Există planuri pentru viitor. Se va încerca depunerea unor proiecte, și oferirea de consultanță pentru asociații mai mici. Ultima dată s-a oferit ajutor pentru Asociația ”Bethlen Gábor” din comuna Zetea, care vrea să realizeze o pistă de aventură. Va încerca prin experiența dânsului să scoată cât mai multe realizări în timpul mandatului.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește pentru prezentare. Mai sunt probleme de discutat la capitolul Diverse. Anunță, că la sfârșitul săptămânii trecute a participat la o zi de dezbateri în județul Vass din Ungaria cu conducerea județului. Urmează să vină o delegație de acolo în viitorul apropiat. La începutul lunii martie va fi semnat contractul de înfrățire cu județul Harghita.

 

Domnul consilier Zakariás Zoltán readuce în discuție o temă, care a fost dezbătută cu ocazia ședinței extraordinare din 28 decembrie. Este vorba despre Centrul de colectare a deșeurilor din comuna Remetea. De atunci au trecut două luni, și au fost declarații la mai multe nivele în presă. La sfârșitul săptămânii trecute a fost dat și o sentință judecătorească a Curții de Apel din Bacău, care a dat dreptate Consiliului Județean Harghita. Motivul, pentru care a invocat această temă este cazul din comuna Corund, care între timp a ajuns în faza în care primarul comunei împreună cu domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond au ținut o conferință de presă. Domnul primar a declarat, că intenționează să ofere o altă locație pentru punctul de colectare a deșeurilor, și a făcut și o ofertă în acest sens. Consiliul local din comuna Corund a adoptat o hotărâre de principiu, în care această intenție va fi aprobat la nivel de consiliu local. A numit și o comisie, care împreună cu o altă comisie a consiliului județean va clarifica toate aspectele juridice, economice, și nu în ultimul rând valoarea investiției până acum va evalua acordul de principiu a consiliului local în următoarea perioadă. Având în vedere punctul de vedere al consiliului local și nu în ultimul rând a unei părți a locuitorilor din comună, propune adoptarea unui acord de principiu asemănător de către consiliul județean, cu privire la înființarea acestei comisii de evaluare, care în săptămânile următoare va lucra cu maximă seriozitate la această temă. Mai concret, să fie mandatat această comisie de către consiliul județean.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că în cursul lunilor trecute s-a chinuit mult, la această temă, și este recunoscător tuturor, care au încercat să caute o soluție. Este o situație juridică grea, care este acolo, și soluția încă nu se vede. Este o situație foarte complicată. Concluzia este că mereu este mai bine să se înțeleagă părțile, decât să se aștepte o decizie judecătorească. Și pentru viitor este o concluzie, pentru că, unde va duce această sentință, deocamdată nu se știe. Efectele pot fi multiple, numai pozitive, sau foarte negative. În acest sens acest caz nu este nicicum rezolvată. Azi de la ora 9,00 a fost o dezbatere la sediul consiliului județean, unde s-a propus înființarea acestei Comisii mixte. Consiliul local din comuna Corund a vrut să întrerupă imediat contractul cu consiliul județean. Consiliul județean a atras atenția, asupra răspunderii nu numai materiale și civice, dar și alte tipuri de răspunderi. Comisia mixtă va purta discuții despre soarta locației actuale, a obiecțiilor locuitorilor cu privire la miros, sau la deșeurile casnice colectate. Dacă nu se va mai folosi conform destinației inițiale, atunci ce altă activitate se mai poate face acolo, pentru că sunt investiții în valoare de 2 milioane lei. Trebuie discutat și formele legale a dării în folosință pentru comuna Corund această investiție, de care nu mai este nevoie, dar ar spori capitalul comunei, și poate i se va găsi o utilitate. Pe de altă parte, trebuie discutat și locația nouă. Termenul s-a stabilit pentru 17 martie 2017 pentru a rezolva cele menționate. Din partea consiliului județean va fi mandatat domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond, ca președinte al comisiei menționate. Va fi membru și domnul vicepreședinte Barti Tihamér, care răspunde pentru investiții. Va fi membru și domnul director general adjunct Vágássy Alpár de la Direcția Generală Administrație Publică Locală, care va răspunde de partea juridică. Tot membri vor fi doamna Bíró Emese, director adjunct la Direcția Generală Economică, și domnul Zólya László, care este conducătorul proiectului județean SMID. Se va decide, dacă trebuie să fie cineva și de la Direcția Generală Patrimoniu. Despre această decizie se va întocmi o Dispoziție a președintelui, care va fi comunicat și primarului comunei Corund.

 

Domnul consilier județean Proca Ion salută conducerea comunei și locuitorii prezenți. A fost mișcat de vorbele minunate, care au fost rostite de domnul paroh. Crede, că mesajul a fost înțeles de toți consilierii județeni, și s-a simțit efectul și în timpul discuțiilor înainte de luarea deciziilor. Este mulțumit de promptitudinea și eleganța, cu care toții au răspuns Amendamentelor depuse. Este un semn de mare maturitate, și spune mult despre bunele intenții de viitor, de care sunt conduși consilierii județeni. Roagă pe domnul președinte, ca într-una din ședințele, care vor fi la începutul anului, și dat fiind încurajarea comunităților cu ocazia ședințelor deplasate la oamenii acasă, să fie programat o ședință în orașul Bălan. Solicită acest lucru, pentru că este una dintre comunitățile, care au foarte mare nevoie de apropierea consiliului județean.                  

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba amintește, că una dintre cele mai importante decizii, care s-au luat în ultimele zile, și asupra care era obligat prin lege, era majorarea salarială pentru angajații consiliului județean. O decizie a Curții Constituționale a obligat toate consiliile județene să aplice aceste majorări. Până la urmă o să apară și în presă această informație, de aceea a ținut să informeze consiliul județean. În bugetul aprobat la 13 martie va fi cuprins și aprobat această modificare. Roagă pe domnul secretar al județului, să prezinte în câteva propoziții decizia Curții Constituționale.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului spune, că în Monitorul Oficial din 21 decembrie 2016 a apărut Decizia Curții Constituționale, a cărei parte dispozitivă, cât și motivarea este obligatorie, în care este specificat în 37 de puncte, pe care nu le înșirează acum, de ce este necesară aplicarea O.U.G. nr.57/2015  privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, și extins la primele două luni ale anului 2017. Conform prevederilor articolul 16 din Constituție, care se referă la egalitatea în drepturi ale cetățenilor, s-a dispus aplicarea ordonanței sus-amintite, conform celor stauate prin Decizia nr.794/2016 a Curții Constituționale. Având în vedere faptul, că în administrația publică, dar nu numai în acest sector, decizia Curții Constituționale se aplică, tocmai în reprezentarea autorității juridice, Curtea de Apel din București a inițiat această excepție de neconstituționalitate. Trebuie aplicat  pentru toți cei, care sunt salarizați din fonduri bugetare, ceea ce este inclus în Legea 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, în domeniile de aplicare a acestuia, ca la funcțiile enumerate în anexe, așa cum este inclus în statul de funcții, nu este permis, ca între aceleași funcții să existe diferențe de salarizare. De exemplu, salariul secretarului județului din județul Vrancea este de 3 ori cât salariul secretarului județului din județul Harghita. Curtea Constituțională statuează, că această prevedere a O.U,G. nr. 57/2015 trebuie aplicată, așa cum scrie în articolul 1, și mai ales articolul 16 din Constituție în mod obligatoriu de toate autoritățile și instituțiile publice. Trebuie să egalizeze salariile angajaților, așa cum prevăd legile. Toate funcțiile asemănătoare trebuie să fie la același nivel de salarizare în spiritul Constituției și conform deciziei nr.794/2016 al Curții Constituționale.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán  întreabă, dacă s-a redus salariul secretarului județului din Vrancea, sau s-a majorat a celui din Harghita ?

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului spune, că în motivarea sentinței este, că între timp în țară s-au câștigat mai multe procese, cu hotărâri definitive și irevocabile,  în care s-au solicitat anumite drepturi salariale în consiliile județene, ca a celor din județul Vrancea. Au fost incluse în salariu sporuri, care nu au existat, sau au existat, precum și în județul Harghita mai demult, dar a venit Curtea de Conturi, și a contestat acordarea acestora. În județul Covasna au reușit să păstreze aceste sporuri, dar județul Harghita a pierdut procesul la vremea aceea. Curtea Constituțională a spus, că așa ceva nu este posibil, ca unii să câștige, alții să piardă aceleași proces. Pentru aceleași studii, același funcții și aceleași responsabilități trebuie acordat aceeași retribuție.

Domnul preşedinte Borboly Csaba menționează, că evident salariile majorate trebuie meritate prin mai multă muncă. Se va încerca decontarea mai multor salarii din proiectele europene în derulare. S-ar putea, că se va recurge și la restructurare în cadrul consiliului județean. Dar cert este, că vor urma o serie de schimbări. Cu ocazia ședinței din 13 martie 2017 se va aproba această modificare. Din acest motiv, salariile colegilor nu se vor plăti la data  de 10 martie, ca de obicei, ci numai după aprobarea bugetului, în care se va aloca fondul necesar. Trebuia să accepte această modificare, pentru că de fapt, trebuia aplicat din 1 ianuarie 2017 hotărârea Curții Constituționale. Dar va fi o decizie definitivă în acest sens cel cu aprobarea bugetului consiliului județean din 13 martie.           În altă ordine de idei, vorbește despre tema lemnelor de foc. Consiliul județean trebuie să se ocupe de această problemă. Azi au fost organizate ședințe ale fracțiunilor, de unde colegii au semnalat, că s-ar implica în soluționare, sunt de acord să intervină. Roagă, să se prezinte atunci, pentru că nu este potrivită pachetul  legislativ cu privire la silvicultură, care prevede, că din pădurea proprie numai cu implicarea unei societăți autorizate se pot exploata lemne de foc. Este o situația imposibilă în județ, după o iarnă astfel de lungă. Trebuie prevenit distrugerea drumurilor de către utilajele și camioanele transportatoare de lemne. Este o criză de lemne de foc în județul Harghita. Sunt instituții publice, unde în timpul acestei ierni s-au cheltuit peste 100.000 euro în acest scop.         Cealaltă problemă, în care consiliul județean refuză să se abată, este programul cornul și laptele. Domnul Ferencz Salamon Alpár a menționat, că în cursul acestei zile au fost inspectorii OPC la Școala József Attila din Miercurea Ciuc. Nu se va accepta schimbarea cornului cu biscuiți. Se va încerca crearea presiunilor necesare, ca această societate din Turda să revină la prestarea serviciilor conform obligațiilor asumate, ori să renunțe și să plece.

            În problema daunelor cauzate de animalele sălbatice mâine va mai fi o dezbatere, la care vor participa și Prefectul județului Harghita, șefii Poliției locale, cel al județului, inclusiv cel al Jandarmeriei, a serviciului ISU, al autorității SUAS (Serviciul de Urgență cu privire la Animale Sălbatice), ca până se va avea o reglementare legală, să existe o preocupare din partea autorităților, pentru că urmează să iasă urșii la primăvară, și pot fi probleme foarte serioase.

            Instalarea sistemelor de apă potabilă prin miniprogramul de apă trebuie continuat, mai ales în acele localități, unde Harviz SA nu furnizează apa, și nici societăți abilitate nu sunt. Așteaptă propunerile consilierilor județeni. Domnul vicepreședinte a propus ca comuna Lupeni să fie inclusă în acest program. Trebuie căutate societăți, cu care se poate colabora în acest program.

            Este și problema PUZ-ului în teritoriul Csomád – Bálványos. Problema solicită colaborare din partea consilierilor județeni. Se caută director la ADI  Csomád – Bálványos, care va lucra cu un program redus.

            Trebuie discutat despre reabilitarea drumurilor județene. Așteaptă propuneri din fiecare zonă, de la fiecare fracțiune. Se dorește efectuarea unor pași mai mari în această problemă, pentru că așteptând momentul, când sunt destui bani, va ține 10 ani, până când fiecare tronson mai important se va reabilita. Ar trebui asumate lucrări mai mari, unde este foarte important, chiar dacă nu se pot efectua din fonduri Europene. Se poate face și din credite. Este de exemplu drumul  spre Harghita Băi, care ar trebui refăcut. Așteaptă propunerea fracțiunilor în acest sens.

            În problema berii ”Csíki Sör”, acum se derulează discuțiile cu conducerea locală a fabricii de bere Heineken din Miercurea Ciuc. Prin decizia de astăzi s-a sprijinit comuna Sânsimion în intenția de a realiza o investiție. Este vorba despre o unitate de prelucrare a cartofului, la care trebuie extinsă conducta de gaz.

            Sunt planificate amenajarea pistelor de biciclete, și înființarea ADI-ului, care se va ocupa de acest proiect în zona Odorheiului.

            Trebuie purtate consultări pe tema primirii reprezentanților județelor înfrățite.

            Problema drumului de ocol de pe lângă Municipiul Gheorgheni trebuie discutată. Este o asumare comună a consiliului județean, și trebuie realizată.

            Cu privire la siguranța circulației, s-a penalizat societatea executantă cu 150.000 lei, și are încredere, că în cursul săptămânii se va semna contractul pentru  amplasarea indicatoarelor. Sunt mai multe tronsoane, la care nu s-au pus aceste indicatoare.

            Pentru întreținerea de vară acum este pornită procedura de achiziție publică. Din acest motiv se prevăd întârzieri, care înseamnă, că de exemplu în luna aprilie încă nu vor fi contracte semnate pentru curățirea șanțurilor de pe lângă drumurile județene. S-a decalat puțin totul, pentru că se va efectua o procedura de achiziție publică mai complexă, care va cuprinde și lucrările legate de canalele de scurgere, și alte lucrări conexe. Pentru prevenirea situațiilor de catastrofe până acum nu au fost mijloace juridice. Acesta este motivul, pentru care va întârzia procedura.

            În tema salvamontiștilor va comunica consilierilor județeni situația.

Sunt în derulare consultări, și roagă consilierii județeni, să ajute în politica agrară comună, mai exact, problema subvențiilor  agricole, a fondurilor Europene, care s-au alocat în volum destul de mare în județ prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. La Bruxelles se dorește sistarea acestora din anul 2020. Pentru județul Harghita ar fi o pierdere enormă. Amândouă forme de subvenționare se vor înceta, și cel distribuit prin Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Țările fondatoare mai dezvoltate au o concepție comună în acest sens. Trebuie o luare de poziție comună în această problemă. Acum se derulează o consultare la Bruxelles cu această temă, și ar trebui, ca cât mai mulți să-și exprime poziția pe site-ul creat special în acest interes, pe care se poate posta în orice limbă dorită. Ar trebui întocmit un acord, cu concluzia, că din bugetul comunitar, subvențiile pentru dezvoltare rurală reprezintă o necesitate.

Este și o situație, care detailează starea tuturor drumurilor județene.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond felicită Asociația Voluntară din Zetea pentru activitatea lor, în interesul asigurării bunurilor comune și a comunității civile din comuna Zetea. Sunt un exemplu bun pentru restul localităților. Aceste asociații de voluntariat, fie pompieri, fie de protecție civilă, se restabilește ordinea, etica colectivității. Erau și mai demult, în timpul strămoșilor, și activitatea lor era necesară. Sentimentul de siguranță este important pentru o comunitate. Au discutat și cu domnul consilier județean Salamon Zoltán după ședința ATOP-ului din comuna Merești, că și acolo s-a menționat din partea Poliției importanța existenței organizațiilor acestora. Ar contribui la eficiența siguranței publice. O altă problemă de discutat este o catastrofă. Comunitatea maghiarilor de obicei devine mai convergent, mai întărit în urma presiunilor. Vremurile grele dau naștere populațiilor rezistente, care se pot prospera. Din păcate în județul Covasna s-a ars în totalitate școala din localitatea Comandău. Este o tragedie asemănătoare, ce s-a întâmplat nu demult în satul Atia din județul Harghita. Aici s-a văzut imediat forța comunității. Au apărut ajutoare din mai multe părți, s-a dovedit o solidaritate exemplară din partea comunității maghiare. De aceea trebuie avut încredere în spiritul comunității din această regiune. Reconstrucția școlii din Comandău necesită în jur de 500.000 euro.  S-a pornit o chetă, în interesul sprijinirii acestor lucrări. Solidarizând cu comunitățile de acolo, și fiind la curent ce înseamnă a trăi într-o localitate mică, mai ales știind de  sensibilitatea consiliului județean cu privire la instituțiile simbolice, ca o școală, apelează la bunăvoința consilierilor județeni pentru a ajuta cu o sumă pe măsura posibilităților fiecăruia această inițiativă. Ar fi un gest frumos din partea fiecăruia. Cu ocazia ședinței următoare roagă colegii, ca să contribuie, să arate un bun exemplu. Cancelaria Consiliului Județean va aduna banii, și va nominaliza numele contribuitorilor.

 

Domnul consilier județean Sándor Barna  se bucură, că cea mai importantă ședință a anului s-a desfășurat iar în comuna Zetea. Aceste sume din redistribuiri pentru multe localități înseamnă o gură de aer, și contribuie la inițiativele începute. Având în vedere ora târzie, invită consiliul județean în numele localnicilor la o gustare.                                    

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că reprezentanții fracțiunilor dacă doresc, pot să ofere un interviu pentru Studioul Harghita.                                        

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare la Ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa             

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 28 februarie 2017 cu număr de înregistrare  nr. 6844 / 22.03.2017 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc, 5 aprilie 2017

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Secretarul Judeţului

Egyed Árpád

 

 

Director general

Romfeld Mária Magdolna

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter