Consiliul Judeţean Harghita
vineri, 26 aprilie 2024 22:12:03
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței extraordinare CJH din 12 iulie 2017

JUDEŢUL HARGHITA                                                                        

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 12 iulie 2017

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 12 iulie 2017

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

BREZOVSZKY GHEORGHE-ADAM

PSD

9

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

10

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

11

DAJKA TÜNDE

UDMR

12

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

INCZE CSONGOR

UDMR

15

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

16

KOLCSÁR ANDRÁS

EMNP-PPMT

17

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

18

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

19

LŐRINCZ CSILLA

UDMR

20

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

21

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

22

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

23

PROCA ION

PNL

24

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

25

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

26

RUGINĂ DAN- CIPRIAN

PSD

27

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

28

SÁNDOR BARNA

UDMR

29

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

30

SZENTES ANTAL

UDMR

31

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  1014/2017, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér deschide ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita în Sala de protocol a Consiliului Județean Harghita. Salută reprezentanții mass mediei, colegii din  consiliul județean, consilierii județeni și pe toți cei prezenți la această ședință. Astăzi se ține ședința ordinară a consiliului județean, și înainte de a discuta în detaliu, menționează că dl. Egyed Árpád secretarul județului este în concediu va fi înlocuit de domnul Vágássy Alpár, director general adjunct la Direcția Generală Administrație Publică Locală și roagă să-l spună, dacă este cvorum pentru desfășurarea ședinței.  

  

Domnul Vágássy Alpár, director general adjunct la Direcția Generală Administrație Publică Locală salută pe cei prezenţi declară că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Din cei 30 de membrii în funcție 19 consilieri judeţeni sunt prezenți, lipsește domnul președinte Borboly Csaba, domnii consilieri județeni Ferencz Salamon Alpár, Becze István, Kolozsvári Tibor, Kolumbán Dávid, Derzsi Zoltán, Berde László, Sándor Barna, Kassay Lajos Péter, Mezei János și Proca Ion. Consiliul este legal întrunit cu 19 de membrii prezenți la ședință.. Consiliul județean are cvorum pentru luarea deciziilor.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér cere scuze pentru că ședința a fost programată pentru ziua de azi, s-a datorat unor motive serioase. Au trebuit să sosească de la Târgu Mureș, Administrația Bazinală de Apă Mureș și din Râmnicu Vâlcea, Administrația Bazinală de Apă Olt avizele necesare pentru acest proiect. Deși s-a promis că va fi gata mai devreme, numai în dimineața zilei de ședință a sosit. Nu au vrut să prezinte proiectele fără aviz, deoarece aceste proiecte vor fi verificate și de către Comisia tehnică și au considerat că este mai bine să fie și avizele pe lângă proiecte.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér prezintă Proiectul ordini de zi.

Menționează că primul punct de pe ordinea de zi este proiectul privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli, al doilea este un contract de colaborare între Consiliul Județean și Administrația Națională a Apelor Române. Aceasta este o necesitate  în cazul lucrărilor executate pe poduri deoarece acestea sunt în proprietatea lor trebuie să fie un contract de colaborare. În afara de aceasta la drumurile județene DJ131, DJ133, DJ137A  este un proiect de reabilitare a drumurilor. În momentul de față se procedează la încărcarea în sistem electronic, este o aplicația de depunere a proiectelor Mysmis. Al patrulea punct de pe Proiectul ordinii de zi este aprobarea ”DALI”, în acest proiect, ce a fost avizat de Comisia tehnico economică. La diverse menționează că trebuie adoptat o hotărâre de principiu. În acest proiect este vorba despre drumul DJ131, DJ133, DJ137A,  care la marginea satului Tăureni se întâlnește drumul 137A cu 137 și acea porțiune care este de la intersecție până la Odorheiu Secuiesc se angajează că va fi reparat să devină practicabil. În proiect este un angajament că va fi drum practicabil. Acest drum de fapt este practicabil dar va fi întreținut și monitorizat, ca să fie o legătură cu un drum european. Având în vedere că trebuie făcut o conexiune între două drumuri europene, prin acest proiect drumul va merge în județul Covasna, apoi în județul Brașov și va ajunge la celălalt drum european. Județul Brașov depune proiect pentru porțiunea care merge spre județul Covasna, județul Covasna depune proiect, pentru porțiunea până la Județul Harghita și județul Harghita depune proiectul pentru o porțiune de 49 km, ca să fie conexiune la un drum european. Întreabă dacă cineva are propuneri pentru proiectul ordinii de zi și supune la vot proiectul ordinii de zi:

 

  1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii unui parteneriat între Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita cu Administraţia Bazinală de Apă Mureş și cu Administraţia Bazinală de Apă Olt în vederea realizării proiectului de finanțare ”Reabilitarea DJ 131 – DJ 133 – DJ 137A Lot 3 – DJ 131 km 38-621 – 54+984; DJ 133 km 25+000 – 41+866; DJ 137A km 0+000-16+000” în cadrul P.O.R. 2014-2020, Axa prioritară 6. ”Stimularea mobilității regionale prin conectarea infrastructurii rutiere regionale la rețeaua TEN-T”

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea activităților prin care va fi implicat Consiliul Judeţean Harghita în managementul şi implementarea proiectului de finanțare ”Reabilitarea DJ 131 – DJ 133 – DJ 137A Lot 3 – DJ 131 km 38-621 – 54+984; DJ 133 km 25+000 – 41+866; DJ 137A km 0+000-16+000” în cadrul P.O.R. 2014-2020, Axa prioritară 6. ”Stimularea mobilității regionale prin conectarea infrastructurii rutiere regionale la rețeaua TEN-T”

 

  1. Proiect de hotărâre privind privind aprobarea  Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: ”REABILITARE DJ 131 - DJ133 - DJ137A  LOT 3 - DJ131 KM 38+621 - 54+984; DJ133 KM 25+000 - 41+866; DJ137A KM 0+000 - 16+000”

 

Diverse

 

Rezultatul votului: 18 Da.

 

Se trece la primul punct de pe ordinea de zi:

 

Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér, înainte de votarea pe articole a bugetului de venituri și cheltuieli, precizează, că votul la fiecare articol din proiectul de hotărâre se referă la toate anexele, capitolele, subcapitolele, titlurile, articolele, și aliniatele articolului respectiv.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér arată că sunt modificări în cadrul capitolelor la ISU Oltul, la drumuri- este transferat suma de 5000 lei de la proiectarea unui drum la un alt drum, în cazul Centrului cultural, la evenimentul Festivalul Muzicii Vechi, finanțările, proiectele câștigate trebuie incluse în buget, art. 5 se referă la modificarea listei de investiții.

 

Domnul consilier Zakariás Zoltán menționează că are o întrebare și o mențiune. La Centrul Cultural în buget figurează o sumă de 31 350 lei care provine dintr-o finanțare nerambursabilă din Ungaria și scrie că au primit numai o înștiințare, că proiectul a câștigat dar încă sumele nu au fost transferate și întreabă dacă așa poate fi inclus în buget.

 

D-na Domokos Ilona consilier explică că se poate include în buget, numai la donații se referă că atunci poate fi inclus în buget dacă banii au intrat în cont.

 

Domnul consilier Zakariás Zoltán mai menționează că tot în acest proiect de hotărâre în expunerea de motive este o greșeală în loc de 4000 lei figurează 40 000 lei.

 

D-na Domokos Ilona consilier cere scuze și spune că va fi corectat.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér menționează că nu va participa la vot d-na consilier Portik Erzsébet Edit și dl. consilier Sándor György și cu modificările propuse de dl. consilier județean Zakariás Zoltán  

 

Domnul vicepreşedinte Barti Tihamér supune la vot aprobarea Art. 1 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017

Rezultatul votului: 17 Da.

 

Domnul vicepreşedinte Barti Tihamér supune la vot aprobarea Art. 2 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

 

 Rezultatul votului: 16 Da. Domnul vicepreşedinte Barti Tihamér supune la vot aprobarea Art. 3 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 17 Da.

 

Domnul vicepreşedinte Barti Tihamér supune la vot aprobarea Art. 4 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 17 Da.

 

Domnul vicepreşedinte Barti Tihamér supune la vot aprobarea Art. 5 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 16 Da.

 

Domnul vicepreşedinte Barti Tihamér supune la vot aprobarea Art. 6 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 17 Da.

 

Domnul vicepreşedinte Barti Tihamér supune la vot aprobarea întregului proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 17 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii unui parteneriat între Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita și Administraţia Bazinală de Apă Mureş, respectiv cu Administraţia Bazinală de Apă Olt în vederea realizării proiectului de finanțare ”Reabilitarea DJ 131 – DJ 133 – DJ 137A Lot 3 – DJ 131 km 38-621 – 54+984; DJ 133 km 25+000 – 41+866; DJ 137A km 0+000-16+000” în cadrul P.O.R. 2014-2020, Axa prioritară 6. ”Stimularea mobilității regionale prin conectarea infrastructurii rutiere regionale la rețeaua TEN-T”.

 

Domnul vicepreşedinte Barti Tihamér prezintă proiectul de hotărâre. Arată cum a menționat și mai înainte este un contract de colaborare între cele două administrații, Administrația Bazinală de Apă Mureș, Administrația Bazinală de Apă Olt  și Consiliul județean Harghita în vederea realizării proiectului. Această procedură trebuie să se realizeze, este un ordin mai nou al ministrului, apărut recent. Întreabă dacă sunt întrebări și acordă cuvântul domnului consilier județean Szentes Antal.

 

Domnul consilier județean Szentes Antal salută pe toată lumea afirmă că cea ce vrea să spună se leagă de punctele 2 și 3 din Proiectul ordinii de zi. Întreabă despre drumul DJ125 care din comuna Dănești merge spre Bălan, în ce stadiu este proiectul și are rugămintea ca în cazul în care va fi orice pas înainte, sau pas înapoi să fie înștiințat. Menționează că s-a discutat ca pe zone un drum va intra la proiecte ”POR”. Acest drum despre care a întrebat respectiv celălalt drum din zona Gheorgheni nu știe în ce stadiu se află  proiectul. Întreabă dacă poate intra în programul ”POR” sau trebuie realizat reabilitarea din bani proprii sau din programul ”PNDL” și dorește  să poată fi informat și în continuare despre demersurile realizate în legătură cu reabilitarea acestei porțiuni.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér răspunde la interpelația domnului consilier. În perioada de finanțare anterioară a fost câștigat finanțarea pentru 43 km de drum din ”POR”, cu o valoare aproximativă de 73 milioane de lei. În cazul drumului care leagă cele două drumuri europene, pentru care au depus proiecte cele trei județe Covasna, Harghita și Brașov și din cauza dacă unul dintre județe se oprește(nu depune proiect pentru finanțare) acesta nu poate fi realizat, în acest caz celelalte două județe au de pierdut. Poate avea de pierdut și județul Harghita. Acest drum care este eligibil din punctul de vedere al Alba Iuliei să fie depus prima dată în POR. În legătură cu acest drum trebuie știut că este 49 km, nu 43 km ca anteriorul și în buget poate fi văzut că 124 milioane lei este în total valoarea drumului. Dl. vicepreședinte prezintă că județul Harghita are disponibil în ”POR” în jur de 20 milioane de euro, acest drum este cu mult peste această valoare, alt drum nu poate fi inclus aici. A fost convenit și a fost discutat și în ședința de consiliu anterioară că trebuie avute în vedere și gestionate drumurile din fiecare zonă. În cazul în care vor fi bani și se decide că nu vor fi cheltuiți pe acest drum ci eventual pentru altceva, finanțări pentru alte drumuri, se întrevede o posibilitate ca din bani proprii sau din ”PNDL” să fie efectuată reabilitarea acelor drumuri. Din punctul de vedere al punctajelor e mai bine să depună proiectul la acest drum deoarece celelalte drumuri nu fac legătura între drumuri europene. Drumul DJ125 merge paralel cu un alt drum european, se știe că este important,  fiecare regiune are un drum important cu priorități, așa cum se ia o hotărâre de principiu acum, se poate lua de asemenea o decizie de principiu ca și în celelalte zone drumurile vor fi avute în vedere, vor fi reabilitate. Menționează că observațiile domnului consilier județean Szentes Antal sunt corecte și juste dacă s-a realizat o parte să fie finalizate. Acest proiect este în faza în care s-a prezentat anterior. Consultantul este la consiliul județean, este pregătit  materialul și se va proceda la încărcarea în sistem. Județul Covasna de asemenea încarcă materialul și ei au trebuit să completeze proiectul a fost o porțiune de 130 de metrii care a rămas afară din proiect. Relatează că au fost purtate negocieri și cu județul Covasna ca să fie o hotărâre de principiu, a fost cooptat și Administrația Națională a Drumurilor, (au dat o adeverință cum că acest proiect este util și pentru ei) și de asemenea sprijină proiectul. S-a încercat ca documentația să fie completat cu diferite acte care sprijină acest proiect. Dacă forul decizional așa consideră la diverse se poate lua o hotărâre de principiu și la drumurile din celelalte zone.

 

Domnul vicepreşedinte Barti Tihamér supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea încheierii unui parteneriat între Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita și Administraţia Bazinală de Apă Mureş, respectiv cu Administraţia Bazinală de Apă Olt în vederea realizării proiectului de finanțare ”Reabilitarea DJ 131 – DJ 133 – DJ 137A Lot 3 – DJ 131 km 38-621 – 54+984; DJ 133 km 25+000 – 41+866; DJ 137A km 0+000-16+000” în cadrul P.O.R. 2014-2020, Axa prioritară 6. ”Stimularea mobilității regionale prin conectarea infrastructurii rutiere regionale la rețeaua TEN-T”.

Rezultatul votului: 19 Da.

 

Domnul vicepreşedinte Barti Tihamér supune la vot  împuternicirea domnului președinte Borboly Csaba să semneze Acordurile de parteneriat care constituie anexe la hotărârea sus amintită.

Rezultatul votului: 19 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea activităților prin care va fi implicat Consiliul Judeţean Harghita în managementul şi implementarea proiectului de finanțare

”Reabilitarea DJ 131 – DJ 133 – DJ 137A Lot 3 – DJ 131 km 38-621 – 54+984; DJ 133 km 25+000 – 41+866; DJ 137A km 0+000-16+000” în cadrul P.O.R. 2014-2020, Axa prioritară 6. ”Stimularea mobilității regionale prin conectarea infrastructurii rutiere regionale la rețeaua TEN-T”

 

Domnul vicepreşedinte Barti Tihamér  mai precizează:- conform proiectului valoarea drumului  este de 124 271 972,00 lei cu TVA, reprezentând în jur de 27 000 000 euro, din care eligibil 122 000 533,00 și neeligibil 1 700 000 lei, contribuția proprie de 2 % , 2 470 000 lei și acordă cuvântul domnului director general Péli Levente.

 

Domnul director Péli Levente salută pe toată lumea menționează că descrierea proiectului ”DALI” se poate găsi în expunerea de motive. A fost planificat și pregătit deja de  4 ani și 6 luni, 52 de luni în total, speră că executarea lucrărilor va lua tot atât ca durată, nu se va extinde în timp așa de mult ca reabilitarea drumului DJ132. Valoarea proiectului în faza actuală ”DALI” este 124 000 000 lei. În faza proiectului tehnic această sumă s-ar putea să scadă și la scoaterea la licitație a lucrărilor  scade de asemenea. Preconizează că valoarea reală a lucrărilor  va fi în jur de 90 000 000 lei. În total sunt 49 km,  împărțit în 3 părți, cele 3 porțiuni, 16 km, 16 km 600m și 16 km 30m. Pe fiecare porțiune de drum se află 3 poduri, una dintre poduri va fi reconstruit, valoarea unui pod este între 2,5-3,5 milioane lei. Prezintă că sunt necesare mai multe lucrări unele chiar destul de complexe deoarece marginea drumului este deteriorat, s-a alunecat în unele porțiuni. S-a planificat ca implementarea proiectului, executarea lucrărilor se va extinde pe o perioadă 4 ani și 6 luni, cu licitații cu executare etc.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér menționează că la art.1 colegii au împărțit o anexă, Anexa nr.1 care este parte a proiectului de hotărâre care conține descrierea proiectului.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă la drumul 137A, porțiunea care este de la Ulieș până la granița județului Brașov, nu aparține în principiu și practic liniei tronsonului și dacă asta nu deranjează?

A doua întrebare:-  în proiect este descris că drumul DJ131 se termină la 54+984 km, scrie că ieșirea din localitatea Sânpaul. Afirmă că asta nu corespunde realității, deoarece punctul 54+984 km este intersecția cu drumul DJ133, cea ce încă nu este ieșirea.

A treia mențiune-întrebare:- menționează  că în hotărârea Consiliului județean din data de 15 mai a fost aprobat despăgubirea în natură. Acolo de la punctul 54+965 a fost inclus acea porțiune de drum, în care intră materialul de custodie. Cu porțiunea de drum care este aici menționat, este o porțiune de drum de 19 metri care se suprapune. Întrebarea dacă acest fapt nu e deranjant cumva.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér răspunde punctul 38 km este granița județului, de acolo pornește cu drumul DJ133 până la intersecție.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán afirmă că da dar scrie și în proiect și în expunerea de motive - Sânpaul- ieșire din localitate. Susține că intersecția nu este ieșirea din localitate. Roagă ca atunci să fie modificat și scris intersecția cu drumul județean DJ137.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér afirmă da este în continuare - la 25 se întâlnește 25 a DJ 133, de acolo merge până la 41, acolo se întretaie cu DJ137 și este în continuare 16 km.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán răspunde da dar la 137A - a întrebat de la localitatea Ulieș, până la granița județului Brașov- nu este în această linie-tronson, (drumul care merge spre Petecu), este un drum lăturalnic, altă ramură de drum. Întreabă dacă nu este deranjant acest fapt și dacă cealaltă întrebare cu 19 m a fost înțeles.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér răspunde că nu a înțeles întrebarea.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán arată că în data de 15 a fost aprobat că eventualele despăgubiri în natură, depunerea stratului de asfalt va începe de la punctul 54+965 km.  Acum și porțiunea între 54+965km și 54+984 km este încadrat în această reabilitare, deci este o porțiune de 19 m care se suprapune. Întreabă dacă acest fapt nu va fi deranjant.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér întreabă pe domnul director Péli Levente.

 

Domnul director Péli Levente răspunde că nu.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán arată că în expunerea de motive și în proiect este  scris că porțiunea de drum din DJ133 planificat pentru reabilitare trece și prin satul Orășeni.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér răspunde că da.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune că nu trece prin Orășeni.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér spune că va răspunde domnul vicepreședinte Biró Barna Botond

 

Domnul vicepreședinte Biró Barna Botond în cea ce privește Orășeniul, nu are cum să treacă prin Orășeni. Acum 4-5 ani a  construit Consiliul județean un drum de la granița județului care trece prin Orășeni o nouă porțiune de drum, acesta nici nu aparține de  drumul DJ133. Porțiunea de drum DJ133 pornește de la Daia și înaintea podului de Homorod, are o curbură și merge spre Petreni.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán citează din proiect, ”sector ce parcurge localitățile Ulieș, Ighiu, Daia, Orășeni, Petreni, Sânpaul”.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér răspunde din punct de vedere administrativ aparține acolo. Terenurile extravilane de acolo aparțin de localitatea Orășeni, nu se va ieși din drum, dar această porțiune nu va trece efectiv prin centrul satului Orășeni.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea activităților prin care va fi implicat Consiliul Judeţean Harghita în managementul şi implementarea proiectului de finanțare ”Reabilitarea DJ 131 – DJ 133 – DJ 137A Lot 3 – DJ 131 km 38-621 – 54+984; DJ 133 km 25+000 – 41+866; DJ 137A km 0+000-16+000” în cadrul P.O.R. 2014-2020, Axa prioritară 6. ”Stimularea mobilității regionale prin conectarea infrastructurii rutiere regionale la rețeaua TEN-T”

Rezultatul votului: 19 Da.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér supune la vot  împuternicirea domnului președinte Borboly Csaba să semneze toate actele necesare şi contractul de finanțare în numele Consiliului Județean Harghita la hotărârea sus menționată.

Rezultatul votului: 19 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: ”REABILITARE DJ 131 - DJ133 - DJ137A

LOT 3 - DJ131 KM 38+621 - 54+984; DJ133 KM 25+000 - 41+866;

DJ137A KM 0+000 - 16+000”

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér spune că se vor face verificări privind observațiile domnului consilier județean Zakariás Zoltán. Drumul nu trece prin localitate dar din punct de vedere administrativ aparține acolo. Principiul este conexiunile drumurilor județene, este un drum lăturalnic apoi  tronsonul este  în continuare. Arată că diferența de 19 m va trebui rezolvată neapărat proiectul trebuie luat în întregime, verificat și să administreze la momentul potrivit acea diferență.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: ”REABILITARE DJ 131 - DJ133 - DJ137A LOT 3 - DJ131 KM 38+621 - 54+984; DJ133 KM 25+000 - 41+866; DJ137A KM 0+000 - 16+000”

Rezultatul votului: 19 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre de principiu a Consiliului Județean Harghita privind luarea unui angajament referitor la reabilitarea drumului județean DJ 137 de la intersecția cu drumul județean DJ 137A până la municipiul Odorheiu Secuiesc între sectorul de drum 0+000 – 4+246 votat în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Harghita din data de 12 iulie 2017

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér supune la vot proiectul de hotărâre de principiu a Consiliului Județean Harghita privind luarea unui angajament referitor la reabilitarea drumului județean DJ 137 de la intersecția cu drumul județean DJ 137A până la municipiul Odorheiu Secuiesc între sectorul de drum 0+000 – 4+246 votat în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Harghita din data de 12 iulie 2017

Rezultatul votului: 19 Da.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér spune că dacă este vorba de o hotărâre de principiu ca toată lumea să simtă că este ținut la vedere și reabilitarea drumurilor din zona Ciucului și zona Gheorgheniului, în cadrul acestei ședințe să fie luată hotărârea de principiu privind luarea unui angajament. Va fi verificat ce posibilități sunt - vor fi incluse sau în programul ”POR”,  sau programul ”PNDL” , eventual din finanțare proprie a Consiliului Județean Harghita.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Propunerea domnului vicepreședinte Barti Tihamér privind luarea unui angajament din partea Consiliului Județean Harghita referitor la reabilitarea drumului județean DJ 125 și DJ 128.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér supune la vot luarea unui angajament din partea Consiliului Județean Harghita referitor la reabilitarea drumului județean DJ 125 și DJ 128.

Rezultatul votului: 19 Da.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér întreabă atunci la diverse dacă vrea cineva să întrebe sau să spună ceva și acordă cuvântul domnului consilier județean Csillag Péter.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter salută pe toată lumea. Propune ca ședințele extraordinare să fie ținute la sediul consiliului județean având în vedere că fiecare consilier are loc de muncă, are o activitate. Menționează că dacă știe din timp, cel puțin înainte cu trei zile că va fi ședință atunci așa organizează, aranjează activitatea ca să poată fi prezent. În multe cazuri însă consilierii nu pot să ajungă la ședință și atunci nu este cvorum pentru luarea deciziilor. Menționează dacă sunt cazuri de maximă necesitate, dezastre atunci fără nici o obiecție merge, dar în alte cazuri ședințele extraordinare să fie ținute în Miercurea Ciuc la sediul Consiliului Județean Harghita. Mai menționează că după observațiile dânsului reabilitarea drumurilor din zona Odorheiului sunt avantajate în fața reabilitării drumurilor din zona Gheorgheni și zona Ciucului.

 

Domnul vicepreşedinte Barti Tihamér răspunde că în principiu este de acord cu propunerea domnului consilier județean, însă sunt cazuri când pentru comunitatea locală este important să fie ținut acolo ședința. Menționează că a cerut ca această ședință să fie ținut la sediul consiliului județean pentru că este cel mai accesibil pentru majoritatea consilierilor. Se ia în considerare propunerea, sunt consultații înaintea ședințelor și în continuare vor fi întrebați consilierii și cei competenți ca să fie luată cea mai potrivită decizie. De asemenea dl. vicepreședinte spune că a uitat să spună la început, consilierii județeni Sándor Barna și Kolumbán Dávid nu au ajuns la ședință, deoarece pe porțiunea de drum Ciuc – Odorhei a căzut un copac peste drum și a trebuit să se întoarcă, drumul nu a fost practicabil. Au fost furtuni și în zona Odorheiului mai mulți copaci au căzut peste drumuri.

 

Domnul consilier județean Salamon Zoltán întreabă despre situația drumului  123E. Menționează când s-a interesat în ședința precedentă a fost vorba ca în săptămâna care a trecut poate fi încheiat contractul. Întreabă despre stadiul actual.

 

Domnul director general Péli Levente prezintă că a fost anunțat câștigătorul, contractul este pregătit vineri va fi semnat.

 

Domnul vicepreşedinte Barti Tihamér spune că a trebuit să fie așteptate termenele pentru contestații, menționează că a semnat procesul verbal al licitației deci este pregătit, este gata.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă despre vizita Președintelui României dl. Klaus Iohannis dacă sunt informații privind programul vizitei oficiale.

 

Domnul vicepreşedinte Barti Tihamér spune acum sunt pregătirile în curs privind organizarea vizitei. Domnul președinte Borboly Csaba coordonează această activitate, este o formalitate și o procedură mai complexă și probabil va informa la timp forul decizional.

 

Domnul vicepreşedinte Biró Barna Botond afirmă că uneori se gândește și dânsul la faptul că balanța s-a înclinat în favoarea zonei Odorhei în cazul reabilitării drumurilor și roagă pe dl. director general Péli Levente să facă o listă cu lucrările care s-au făcut în ultimii 4 ani, respectiv proiectele care sunt în momentul de față în faza achizițiilor publice. În acest caz dl. consilier județean Csillag Péter și ceilalți colegi pot fi liniștiți că banii publici nu sunt direcționați unilateral numai spre o regiune. Pe de altă parte susține că acolo trebuie efectuate lucrări unde sunt râmâneri în urmă în reabilitare. Situația specifică a regiunii Odorhei în cadrul județului este dat și de faptul ce fel de drumuri sunt și care din cauza solului specific zonei drumurile se degradează mai rapid. Trebuie știut faptul că solul este foarte argilos și este mai costisitor construirea unui drum durabil, rezistent. Apa fluviară intră pe sub drumuri și cauzează alunecarea straturilor cea ce duce la surpare, alunecare, degradare. Într-adevăr în mai multe cazuri au fost luate hotărâri în legătură cu drumurile din zona Odorhei și amintește cazul drumului DJ131 unde este o surpare dar încă nu au fost începute lucrările. Procedurile au fost începute deja de un an cu expertizele la porțiunea de drum Feliceni ieșirea spre Mărtiniș și numai acum s-a ajuns că se poate încheia contractul cu executantul, care are la dispoziție 20 de zile pentru realizarea proiectului după care începe lucrările. Valoarea acestei lucrări este de peste 900 000 lei, deoarece trebuie să pună piloane cu o lungime 12 m pentru a întări fundația drumului ca să nu fie probleme asemănătoare în perioada următoare pe această porțiune. Consideră că este greșită observația domnului consilier, dar să fie pregătite listele de către direcția generală pentru ședința ordinară pentru a putea constata situația concretă, dacă se înclină balanța spre zona Odorhei. Menționează că lucrările pot fi efectuate unde sunt proiecte. În momentul de față foarte multe proiecte sunt in faza achiziției publice asta arată unde vor fi efectuate lucrări în perioada următoare.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter cere scuze domnului vicepreședinte, menționează că mai demult  în anii ”80” a lucrat în comerț, a umblat mult în zona Odorhei și au fost cazuri când într-o localitate la înmormântare au trebuit să vină pe picioroange. Consideră că cei din zona Odorhei pot fi mulțumiți de schimbările în bine - drumurile din zonă au fost reabilitate în ultimii 25 de ani. Face referire la porțiunile de drumuri din Valea Uzului, la Cinod, Eghersec și la porțiunea dintre Țengheler, -Ditrău - Tulgheș, în trecut fiind drumuri destul de bune, cu pietriș, în prezent fiind într-o stare mult mai degradată. Mai amintește și drumul spre Păuleni Ciuc, respectiv porțiunea dintre Cârța-Bălan. Consideră că zona Odorhei în ultimii 25 de ani a primit de trei ori mai multă finanțare decât zona Ciucului și zona Gheorgheniului și dorește ca și aceste drumuri să fie reabilitate. Mulțumește pentru cuvântul acordat.

 

Domnul vicepreşedinte Biró Barna Botond spune că refuză categoric faptul că zona Odorhei a primit de trei ori mai multă finanțare, însă nu vrea să parieze pe această temă, ci să fie verificat împreună cu domnul coleg. Arată că cei din zona Odorhei când circulă pe drumul național din zona Ciucului care merge până la Toplița se miră în ce condiții se poate circula, apoi când se duc acasă acolo cum se poate circula. Aceasta(drumul național) a fost o oportunitate pe care conducerea județului și reprezentanța națională de atunci a profitat. Afirmă că sunt preocupați de faptul ca fiecare localitate din județ să fie accesibil, ca  micile localități să nu fie părăsite de tineret, să fie atractive, pline de viață. Trebuie să se lucreze, colaboreze împreună și în echipă, unde sunt posibilități și dacă sunt resurse materiale cu scopul de a construi drumuri.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter susține că în zona Ciuc, porțiunea Ciuc-Comănești este condamnat la moarte, se reabilitează puțin apoi este lăsat. Nu se dă atenție nici în partea județului Bacău, nici din partea județului Harghita. Porțiunea din Ghimeș este uitată, au fost efectuate foarte puține lucrări de reabilitare. Afirmă că nu este corect, 40 de km în județul Bacău, 40 de km în județul Harghita în total 80 de km este într-o stare degradată nu este întreținut corespunzător.

 

Domnul vicepreşedinte Barti Tihamér spune că nici nu are curaj să amintească despre drumurile din zona Gheorgheni. Menționează drumul spre Lacul Roșu care are nevoie deasemenea de lucrări de reabilitare. A avut o discuție cu directorul Administrației Naționale de Drumuri-în legătură cu un proiect- și i s-a spus că nu sunt bani în buget. Pentru finalizarea lucrărilor începute este finanțare dar pentru începere de noi lucrări nu.

 

Domnul consilier județean Brezovszky Gheorghe-Adam dorește să amintească ceva:-la începutul anului s-a vorbit în ședință în legătură cu bugetul, că s-a primit atâția bani pentru drumuri că nici nu se poate cheltui. Acum vede contrariul.

 

Domnul vicepreşedinte Barti Tihamér întreabă cine a primit acești bani.

 

Domnul consilier județean Brezovszky Gheorghe-Adam spune că județul Harghita, Consiliul Județean a primit și Dl. președinte a spus și alții au fost probabil în sală și au auzit.

 

Domnul vicepreşedinte Barti Tihamér spune că nu știe la ce a gândit Dl. președinte când a făcut  această afirmație.

 

Domnul vicepreşedinte Barti Tihamér mulțumește pentru participare la Ședinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita, menționează că a fost luat o hotărâre importantă şi închide şedinţa.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 12 iulie 2017 cu număr de înregistrare  nr. 16976/24.07.2017 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

Miercurea Ciuc,  19  septembrie 2017

 

Vicepreședinte                                                 Secretarul județului

Barti Tihamér                                                       Egyed Árpád

 

 

 

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

 

KJ/KJ/1 EX