Consiliul Judeţean Harghita
miercuri, 24 aprilie 2024 18:38:22
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței extraordinare CJH din 15 decembrie 2017

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 15 decembrie 2017

 

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 15 decembrie 2017

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

BREZOVSZKY GHEORGHE-ADAM

PSD

9

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

10

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

11

DAJKA TÜNDE

UDMR

12

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

INCZE CSONGOR

UDMR

15

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

16

KOLCSÁR ANDRÁS

EMNP-PPMT

17

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

18

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

19

LŐRINCZ CSILLA

UDMR

20

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

21

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

22

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

23

PROCA ION

PNL

24

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

25

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

26

RUGINĂ DAN- CIPRIAN

PSD

27

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

28

SÁNDOR BARNA

UDMR

29

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

30

SZENTES ANTAL

UDMR

31

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  1752 / 2017, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 2, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința extraordinară a consiliului județean în Sala de Protocol al Consiliului Județean Harghita. Prezintă succesele din programul ”Micul grădinar”, adresează cuvinte de laudă la adresa tinerilor care au lucrat ca ”furnica” și nu ca ”greierul” și au pus accent pe producția alimentelor sănătoase. Cei care  au încercat  , știu exact că munca  de grădinar a este o muncă grea și îndelungată, de aceea cei care se ocupă cu această activitate, merită toată considerația. Menționează că  prin Programul  ”Micul grădinar” se încearcă atragerea atenției asupra oportunității produselor  tradiționale și locale. Cu producția lor se pot înființa noi locuri de muncă, și nu în ultimul rând are un efect  pozitiv asupra sănătății. Mulțumită echipei internaționale, a domnului vicepreședinte Bíró Barna Botond, și a echipei A.D.I. Dezvoltare Rurală, în luna octombrie anul curent, la Bruxelles, în cadrul Comitetului regiunilor, s-a făcut un apel la importanța producției alimentelor locale sănătoase, ceea ce este în concordanță cu demersurile Comisiei Europene. Din acest punct de vedere, tendințele din județul Harghita sunt exemple bune. Este un exemplu bun că există un manual care poate fi utilizat,  și din ce în  ce mai mult se vede că și Ministerul Agriculturii din România s-a aliat la acel trend european, ca Ministerul Agriculturii să supravegheze învățământul de specialitate agricolă. Astfel acele inițiative  care au fost începute în urmă cu șapte, opt ani, primesc un răspuns pozitiv din partea ministerelor de specialitate. Salută pe premianți, și adresează cuvinte de laudă pentru eforturile depuse, și speră că nu vor lăsa de acest obicei. Mulțumește echipei A.D.I. Dezvoltare Rurală pentru activitatea depusă  în cursul anului. Invită pe domnul director Márton István să deruleze procedura de premiere și roagă pe membrii comisiei de dezvoltare rurală să ajute în înmânarea premiilor.

 

Domnul director Márton István salută pe toți cei prezenți,  și pentru a 6-a oară  , în cadrul Programului ”Micul grădinar” premiază pe cei nominalizați. Domnul director adresează cuvinte de laudă  pentru copii, care au participat la acest program și au lucrat din greu și cu spor pentru obținerea  acestui rezultat. 780 de copii și 23 de clase școlare, au participat la Programul ”Micul grădinar”, clasele școlare au fost premiați separat iar copii în funcție de punctajul obținut. Cei care nu au reușit să fie printre primii trei, au fost și ei felicitați și pentru eforturile lor vor fi  răsplătiți într-un fel și ei. Copii  de pe locurile 1,2 și 3 pe regiuni au primit câte un aparat de fotografiat cu acumulator, o geantă  de port aparat de fotografiat,  medal, tricou și diplomă. Clasele au primit  folie, pe care vor folosi în curtea școlii, ca să învețe încă din copilărie grădinăritul, și să însușească  cum trebuie să producă legume în folie.

 

Domnul președinte Borboly Csaba însărcinează pe domnul director Márton István, cu înmânarea premiilor și roagă pe domnul director, ca după înmânare cu toții să rămână în sală, să asculte prezentarea produselor aduse de oaspeții din Ungaria. Produse care cu siguranță  vor trezi interesul tuturor.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  invită la cuvânt pe reprezentantul grupului din Ungaria.

 

Reprezentantul delegaţiei din județul Bács Kiskun salută cu respect  pe toți cei prezenți, mulțumește pentru cuvântul acordat și face invitație la gustarea produselor lor. Cei interesați sunt așteptați și duminică până la ora 17,00 la SALVEO. Toate aceste produse  aduse de oaspeții din Ungaria, nu sunt regăsite  niciunde în Europa, și invită la cuvânt pe expertul delegat în aceste produse.

 

Expertul din Bács Kiskun menționează că această gamă de produse dezvoltat în Bács Kiskun, este unicat și excepțional. Este vorba despre concentrate în procent de 10-8% de fructe și legume, care se absorb foarte repede în organism și care au un gust foarte plăcut. Aceste produse sunt unicate în Europa. Scopul este răspândirea acestei culturi, schimbarea modului de gândire a oamenilor despre alimentație, și populația să aibă tot anul acces la produsele  acestea, în forma crudă, nu pasteurizate, benefice sănătății. Să fie excluse, cât mai posibil, din alimentație chimicalele, conservantele etc.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește pentru prezentarea produselor  din Bacs Kiskun, și recomandă  cunoaşterea şi  consumarea  acestor produse.

 

Domnul președinte Borboly Csaba înainte de începerea ședinței salută  pe domnul  părinte franciscan Bőjte Mihály și cere opinia consiliului judeţean în legătură cu câteva teme, care crede, că trebuie discutate. Şcoala  ”Szent Anna” se află pe terenul  bisericii franciscane, clădire care nu se regăsește în proiectul de dezvoltare, nici a dânşilor, nici a Municipiului Miercurea Ciuc în viitorul apropiat. Anul trecut s-a construit în oraș internatul școlii, și  în colaborare cu primăria municipiului Miercurea Ciuc, ar trebui găsit o locație şi pentru şcoală, care ar aduce mai aproape pe copii de internat şi de alte şcoli din oraş. Fiind vorba despre copii cu nevoi speciale, ar fi un mare ajutor, ca școala să fie cât mai aproape de internat și de centrul orașului, având în vedere că toate cursurile , activitățile culturale , sportive , educative se petrec în oraș. Întrebarea domnului președinte  a fost,  dacă consiliul  în principiu este de acord cu continuarea  acestei discuții, și dacă Ordinul Franciscanilor  și Primăria Municipiului Miercurea Ciuc, doresc și ei găsirea unei soluții legale pentru rezolvarea acestei probleme, chiar dacă  vor fi niște costuri care trebuie acoperite. Să fie clarificate obligaţiile tuturor părţilor în acest demers.  Menționează, că conform proiectului vechi, s-ar fi dorit construirea unei școli, dar din păcate din cauza lipsei fondurilor acest lucru  nu a fost posibil, au fost fonduri numai pentru internat. Între timp copii erau plasaţi în apartamente din blocuri din oraş. Astfel construirea internatului a fost finanțat de Banca Mondială. În rezolvarea acestei probleme trebuie găsit o soluție, pentru că proiectul nu este finalizat. Ori trebuie construit o clădire, ori se solicită oraşului o clădire, care poate să ofere spaţiu pentru şcoală. Invită la cuvânt pe domnul părinte Bőjte Mihály.

 

Domnul părinte Bőjte Mihály mulțumește  pentru cuvântul acordat, și menționează: faptul că, atât domnul președinte cât și membrii consiliului au acordat atenție acestui subiect,  este o dovadă clară a  colaborării. Ordinul franciscan este preocupat de soarta acestei clădiri, care încă este un imobil stabil, folosibil. În planul urbanistic al orașului este menţionat, că o să aibă destinaţie ca spațiu verde. Ordinul Franciscan a considerat că trebuie să discute cu consiliul județean, și împreună să găsească o modalitate de colaborare în acest sens. Este vorba despre o valoare mare și trebuie tratat ca atare acest subiect. Dacă este un imobil destinat demolării din cauza unor riscuri structurale, atunci nu este în folosul nici a consiliului judeţean, nici a Ordinului Franciscan. Sunt interesaţi de soarta acestui imobil.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă pe domnul părinte Bőjte Mihály – dacă clădirea nu va fi demolată,  ce propuneri de utilizare are Ordinul Franciscan ?

 

Domnul părinte Bőjte Mihály afirmă că ar avea propuneri. Mănăstirea este mare,  au și o casă de oaspeți destul de mare, dar și acesta  este o clădire condamnat demolării, care a fost în anumită măsură reabilitată, şi readus într-o stare bună, este utilizabilă. Acum nici ei nu știu deocamdată cum să abordeze această nouă problemă. Dacă clădirea nu ajunge la demolare, atunci trebuie gândit de unde se poate obține fonduri pentru reabilşitare. Promisiuni concrete nu au fost în acest sens. Ar fi posibil ca clădirea să fie folosită pentru birouri, birouri de informații, sau chiar și pentru muzeu bisericesc. Încă nu se cunoaște nici soarta Spitalului de boli infecțioase, unde nu pot fi planificate birouri, muzeu etc. Ar fi posibil ca după o mică transformare să fie utilă, dar dacă nu este inclus în planul urbanistic nu se pot atinge de ea.

 

Domnul președinte Borboly Csaba, întreabă pe domnul director general Birta Antal  din ce an datează acest studiu ?

 

Domnul director general Birta Antal relatează că acest studiu  de fezabilitate datează din anul 2008, suprafața școlii este de 500 mp., a fost planificat  pe strada Progresului, dar între timp, așa cum a spus și domnul președinte, acolo a fost construit internatul. Clădirea  școlii, în acel an,  a fost evaluată la suma de 1.000.000 de euro. Trebuie știut că în această școală încă se desfășoară  învățământ profesional, deci, ar putea fi posibil,  să fie nevoie de ateliere și de alte clădiri anexe.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă să fie continuată această discuţie, sau să se pună capăt acum ? Menționează că este vorba despre un proces lung, și dacă nu se dorește continuarea discuției pe această temă, sau dacă sunt opinii contrare, sau întrebări, atunci să fie semnalate acum. Nu ştie, dacă are mandat consiliul judeţean în această temă.

 

Domnul  consilier județean Becze István  afirmă că aici sunt două cazuri foarte importante. Primul este amenajarea urbanistică a zonei centrale al Șumuleului, fiind cea mai vizitată locaţie a Municipiului, şi un proiect prioritar ar fi reamenajarea acestuia, ca să corespundă pelerinajului maghiarilor de pretutindeni. În sfârșit,  părțile s-au așezat la dialog, se poartă discuții foarte serioase în acest sens. Trebuie să fie o preocupare pe măsura dezvoltării evenimentelor. A doua problemă ar fi școala Szent Anna, unde sunt asumate sarcini foarte importante. După spusele doamnei director Kristó Kinga, au multe concepții, printre care şi acreditarea de noi specialități. În această formă, este singurul liceu cu predare în limba maghiară în Transilvania. Este important ca problema lor să fie rezolvată. Consideră, că nu este un loc potrivit pentru activitatea şcolii centrul Şumuleului. Mai bine s-ar situa undeva în centrul oraşului. Sprijină  ideea de a găsi sau a construi în oraș o clădire corespunzătoare pentru acest scop.

 

Domnul consilier județean Proca Ion mulțumește pentru cuvântul acordat, și afirmă  că subiectul, discuțiile se poartă de mult timp. Au fost comentarii foarte multe în legătură cu serviciile oferite copiilor educaționale și de cazare la școala Sfânta Ana. Crede că trebuie să fie foarte sinceri , și trebuie lăsată discuția să continue în găsirea unei alte locații pentru această activitate. Complexul bisericesc de la Șumuleu și  toată zona, în locul acela, pare că nu este cel mai potrivit loc pentru o activitate ca cel de la Sfânta Ana. Mai ales că a fost o problemă mereu, cu deplasarea copiilor către locurile unde trebuie să mănânce, unde dorm și a.m. Au fost greutăți tot timpul. Menționează,  având în vedere că nu este încă conturată o idee foarte rapidă asupra folosirii, utilizării acelei clădiri, care din anul 2008 este o clădire nouă și poate fi folosită, roagă consiliul să nu se grăbească cu discuția până la momentul în care primăria, care după opinia lui,  va fi principalul beneficiar al noii arhitecturi a zonei, împreună cu Biserica FGranciscană să ofere o alternativă bună pentru acești copii. Subiectul este foarte sensibil, fiind vorba de  învățământ pentru copii cu nevoi speciale, și dacă tot vor fi mutați , să fie mutați într-un loc în care să fie pe termen lung. Prin experienţa de peste 10 ani, când s-a ocupat şi dânsul de problema acestor copii, crede că nu este rău să se gândească la o altă soluție, dar să nu fie o decizie adusă în grabă.

 

Domnul consilier județean Salamon Zoltán mulțumește pentru cuvântul acordat, și afirmă - având în vedere că este membru în Consiliul de conducere al școlii -  că cunoaște foarte bine situația. Sunt multe neajunsuri, și din acest punct de vedere trebuie găsit o clădire care este dotat cu spații și anexe, cu care momentan școala nu beneficiază. Nu demult au terminat cu foarte multe greutăți renovarea sălii de sport. Este de părere, că cu dialog se poate soluționa această problemă. Întreabă pe doamna director, că în cazul unei mutări, poate menține continuitatea activităţilor din punctul de vedere al copiilor?

 

Doamna director Kristó Kinga salută pe toți cei prezenți, și afirmă că ei nu sunt împotriva proiectării, dimpotrivă, şi salută acest proiect, dar doresc doar să asigure condiții normale şi acestor copii. Au încercat să aducă școala într-un cadru normal, nu este vorba despre o clădire aflată în ruine, este utilizabilă. Starea atelierelor au început să ajungă la un nivel corespunzător. Ceea ce trebuie știut este, că în clădirea  Proprietăţilor Private Ciuc funcționează atelierele de dulgherie. Atelierele de cusut funcționează în clădirea școlii. Dacă va fi vorba despre o școală nouă sau un nou complex, atunci toate aceste activități vor trebui aduse sub același acoperiș. Sala de sport a fost făcută dintr-o sală de clasă. După părerea doamnei director, și acești copii merită o sală de sport mai mare. Trebuie luat în considerare și faptul că la nivelul României, această școală este singura de acest gen,  cu predare în limba maghiară.  Pentru  acești copii maghiari, cu dizabilități,  este asigurată educația lor în limba maternă. Evident, la nivelul județului, sunt primiți și copii români, cărora le este asigurată predarea în limba română. Nu sunt defavorizați în nici un fel, doar că,  sunt într-un număr mai mic. Doamna director salută proiectul, dar roagă consiliul să  gândească la soluţii potrivite când este vorba despre aceşti copii.

 

Domnul președinte Borboly Csaba,  spune că va fi consemnat şi în procesul verbal al acestei şedinţe, că trebuie ca toate părţile interesate să gândească la soluţii, care servesc prioritar interesul copiilor. Să fie solicitat punctul de vedere al Primăriei Municipiului Miercurea Ciuc, să fie purtate discuții cu Ordinul Franciscan, şi cu toate părţile implicate cu privire la soluţionarea  acestei probleme, care implică compensaţii, construcţii, proprietăţi de terenuri, evident în așa fel încât, calitatea învățământului special să se îmbunătățească, indiferent dacă este vorba despre sport, sau alte activităţi. Întreabă dacă poate să închidă  acest subiect, şi dacă are cineva ceva de menționat, de întrebat ? NU.

Revine asupra punctelor de pe Ordinea de zi. Menționează, că ieri a primit informaţia de la domnul consilier judeţean Szentes Antal despre un proiect de hotărâre al Guvernului, conform căruia Trezoreria și instituțiile statului vor lucra numai în această săptămână. Din această cauză proiectele de hotărâri care erau planificate pentru ședința din 21 decembrie, vor fi dezbătute în această ședință. Speră. că domnii consilieri județeni au reuşit să citească, și să studieze materialul primit în plus. Din acest motiv a fost organiyat acum premierea şi discutat problema şcolii Sfânta Ana. Afirmă că următoarea ședință programată pe data de 22 decembrie, vineri nu pică bine nicicum. Dacă pe data de 22 se închide totul, consiliul degeaba ia decizii,  hotărârile nu se poate executa. De aceea solicită domnilor consilier  să studieze proiectele de hotărâri, și dacă sunt neclarităţi, vor fi explicate mai detaliat.

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului Harghita salută pe cei prezenţi. Declară, că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Din cei 31 de membrii în funcție 24 membrii sunt prezenți. Consiliul județean are cvorum pentru luarea deciziilor.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că Ordinea de zi a şedinţei fost comunicat azi. Se vor scoate punctele 5, tema spitalului de urgenţă din motivul, că nu au venit toate expertizele necesare. Până la şedinţa ordinară speră, că vor veni. Acum se va scoate documentaţia cu privire la reabilitarea blocului operator al spitalului. Spune, că trebuie luat în considerare Ordinea de zi comunicat de dânsul azi la ora 13. Va fi pus pe Ordinea de zi problema drumurilor comunale din comuna Dealu, o sumă de 76.000 lei, şi subvenţia pentru Clubul Sportiv Sport Club. Întreabă dacă cineva are propuneri pentru proiectul Ordinii de zi și supune la vot:

 

  1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017

 

  1. Proiect de hotărâre privind  aprobarea transferării din bugetul județului Harghita  în bugetul unității administrativ-teritoriale Odorheiu Secuiesc a sumelor ce reprezintă contribuția Consiliului Județean Harghita la cheltuielile de funcționare pe anul 2017 ale centrului de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți din Odorheiu Secuiesc

 

  1. Proiect de hotărâre privind acordarea avizului consultativ favorabil pentru stabilirea normelor anuale de venit pe anul fiscal 2018 de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind acordarea unui mandat special reprezentantului Consiliului Județean Harghita, în Adunarea Generală al Asociaţilor Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Hargita Víz”, la care Judeţul Harghita este membru asociat

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 42/2017 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20% din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020, cu modificările și completările ulterioare

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării subvenției pentru cofinanțarea activităților Clubului Sportiv ”Sport Club Miercurea Ciuc” pe anul 2017

 

Rezultatul votului: 23 Da.

 

Se trece la primul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba relatează că anumite sume vor fi luați din  fondul de rezervă, care s-au pus acolo cu ocazia şedinţei trecute. Vor mai fi folosiţi banii proprii, care sunt la dispoziţie. Având în vedere intenţia Guvernului, care vrea  să ia  o parte, jumătate din banii necheltuiți, propune rambursarea creditelor, care oricum trebuie rambursate, și atunci, în anul viitor, cu ocazia finanțării investiţiilor, că sunt multe documentaţii în curs de elaborare, și vor fi gata în curând, pot fi obținute mai ușor credite. Consiliul Județean are un credit pentru obţinerea fondurilor Europene, a cărei decontare nu s-a reușit. Astfel s-au achitat cei 7 milioane de lei din bugetul Consiliului Județean Harghita. Din celălalt credit de 3 milioane de lei, cu care s-a împrumutat Consiliul Județean Harghita în anul 2006 sau 2007,  pentru  construirea de drumuri județene, urmează să fie restituit o sumă  semnificativă. În acest fel îndatorirea  județului va fi una foarte scăzută și finanțările pot fi făcute mult mai uşor.

Menționează că în această dimineață  a participat la o discuție la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, în legătură cu acei 2,6 milioane de lei,  care au fost acordaţi de către Guvern, în urmă cu câteva săptămâni. Astăzi a venit înștiințarea prin telefon, că termenul de predare a documentației este în cursul acestei zile, şi dacă nu va trimis, nu vor face deschidere de credit. Acest lucru este imposibil, deoarece  licitația, achiziția,  se termină luni. Nu se poate  întocmii  factură înainte de  încheierea achiziției. A apărut astfel o dilemă şi un punct de vedere, și anume, ca Consiliul Județean să crediteze Spitalul Judeţean de Urgenţă, și ulterior să încerce să recupereze de la Guvern. S-a vehiculat, că nu cumva Guvernul să nu mai dea înapoi judeţului ulterior suma respectivă. Dânsul este dispus să accepte propunerea conducerii spitalului, de a ține miercuri o ședință extraordinară pentru o eventuală transferare a sumei aşteptate în caz, că vor veni, şi ţinând cont, că se aşteaptă închiderea anului financiar în ziua de vineri, după care nu vor mai fi posibile alte deschideri de conturi. Dânsul este dispus să accepte solicitarea conducerii spitalului, ca să nu fie puşi banii acolo. Ei au propus, şi în aceasta constă povara deciziei luate de consiliul judeţean, că dacă luni sau marţi nu se va deschide creditul, atunci miercuri să mai fie convocat o şedinţă extraordinară. Şi domnul vicepreședinte Barti Tihamér a propus o ședință extraordinară marți sau miercuri, pentru a decide în problema proiectelor POR. În afară de acesta, după cum se vede, este vorba despre mici rectificări în buget. Școala Szent Anna a depus proiect pentru achiziţia unei maşini de cusut performantă şi a câştigat.

Întreabă  dacă sunt  observații, întrebări în legătură cu rectificarea bugetului.

 

Domnul consilier județean Szentes Antal mulțumește pentru cuvântul acordat, şi salută pe toți cei prezenți. Menționează că ieri s-a întâlnit cu directorul cabinetului Prefectului, care după ședința de Guvern, care a avut loc ieri,  a primit informarea că Guvernul vrea să acorde zile libere pe data de 27,  28, 29 decembrie 2017, și astfel  22 decembrie ar fi ultima zi în care pot fi efectuate plăți  prin Trezorerie.  Dar nu ştie dacă a fost aprobat la şedinţa Guvernului respectivul proiect de hotărâre. În ceea ce privește rectificarea bugetului, consideră, că este salutabil  că acordarea  subvenției de 50.000 de lei pentru Clubul Sportiv ”Sport Club Miercurea Ciuc”, care a ajuns pe Ordinea de zi al ședinței de consiliu din 15 decembrie, în baza cererii lor înregistrată în data de 30 mai 2017. Crede, că cauza Clubul Sport Club Miercurea Ciuc a devenit important,  și pentru altcineva, nu numai lui, deoarece de câte ori s-a interesat de documentație la Direcția generală economică, a primit răspunsul, că această temă nu mai este important  pentru nimeni, în afară de dânsul. Promite, că și în continuare va fi interesat, și întreabă  de ce s-a acordat numai 50.000 de lei,  dacă au solicitat 220.000 lei. Dacă s-ar adeveri, că sunt bani la dispoziţie eventual,  nu s-ar fi putut acorda măcar 100.000 lei ?

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că prioritatea anului a fost problema Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Nimeni nu a spus, că  cauza Sport Clubului nu este importantă, dar până a existat lipsa de fonduri de 10 milioane, ar fi fost o iresponsabilitate acordarea pentru alte destinaţii a unor astfel de sume. Problema s-a rezolvat recent şi acum s-a ajuns şi la alte probleme de rezolvat. Să fie mai mult sau mai puțin, se poate deschide o dezbatere pe această temă, dar trebuie luat în considerare şi în acest caz, că închiderea de vineri afectează pe toţi, şi nu ştie, dacă clubul poate să cheltuie o sumă mai mare în acest răstimp.

 

Domnul consilier județean  Szentes Antal  Speră, că pot cheltui această sumă la club. Nu dorește să nominalizeze persoana de la Direcția generală economică, care de mai multe ori, i-a spus personal cele menţionate anterior de dânsul. Afirmă  că,  atâta timp cât este important chiar şi pentru o singură persoană, membru de consiliu, angajat, sau suporter, consideră, că este o cauză importantă.

 

Domnul consilier județean Rugină Dan Ciprian dorește să aducă aminte, că undeva la consiliul județean, într-un sertar, sau pe un raft este un dosar de la Corbu, în care este descris o situație disperată. Oricum aveau o situație delicată, și riscă să rămână fără asistență medicală în zonă, din cauza acelei clădiri dărăpănate, iar acum s-au trezit şi cu controlul de la Sanepid, care le-a dat un ultimatum. Dânsul a înțeles atunci, și au înțeles și ei, că conform acelei hârtii, și  procesul-verbal de la Sanepid, nu poate să își desfășoară activitatea, dar pot fi finanțați cu un ajutor din partea Consiliului Județean Harghita. Au chemat Sanepid-ul , le-au dat termen, bani nu au primit, și crede, că vor rămâne și fără singurul medic de familie care l-au avut în comună. A dorit să intervină, pentru că după părerea lui, banii sunt împrăștiați și în stânga și în dreapta, ca să nu ia Guvernul. Poate o fărâmitură poate să ajungă și la Corbu, dacă se poate. Problema este cunoscută de toţi.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că dacă documentația este completă și  legală, dumnealui nu are nimic împotrivă. Dar așa știe, că nici până în ziua de azi  materialul nu este complet. Întreabă pe domul director general Bicăjanu Vasile și pe domnul secretar al județului Egyed Árpád, unde este materialul de la Corbu ?

Tot așa, fără bani este și comuna Racu, foarte multe localități care au rămas fără bani. Comuna Mădăraș este și ea în această situație. Dar dacă nu au posibilitate să demonstreze și nu fundamentează, atunci nu pot fi ajutați.

 

Domnul consilier județean Rugină Dan Ciprian crede, că este o gravă comunicare între Consiliul Județean Harghita și UAT-urile locale. Pentru că cei de la Corbu știu că au depus tot ce li s-a cerut, suplimentar nu li s-a  mai cerut absolut nimic. Dânsul a ţinut legătura cu domnul primar, şi ştie acest lucru. Domnul primar aşa știe, că toată documentația e în ordine, nu li s-a mai solicitat nimic în plus de la aceea hârtie de la Sanepid.

 

Domnul președinte Borboly Csaba roagă pe domnul director general Bicăjanu Vasile să aducă documentația, ca să se discute deschis, ce lipsește, ca să fie o învățătură pentru toți. Consiliul Județean nu dorește să stopeze nimic, niciodată nu au spus că nu doresc să intervină acolo unde este urgent. Documentația atât economic cât și juridic să fie stabil. Întreabă pe domnul secretar al județului Egyed Árpád, cine face rapoartele juridice pentru arierate sau pentru finanțarea datoriei. Spune  să fie discutat mai amplu această problemă, ce documente sunt, ce nu sunt. Consideră, că nu de 50.000 sau 30.000 de lei depinde  Consiliul Județean, dar și un  leu dacă este votat fără o fundamentare totală, nu este bine.

 

Domnul consilier județean Mezei János mulțumește pentru cuvântul acordat, și salută pe toți cei prezenți în sală și solicită domnului președinte ca să nu să intre în astfel de probleme polemice la şedinţă. Ședința consiliului județean nu este locul unde să analizeze și să întocmească documentații, aici trebuie  votat  cu DA sau NU, sau ABȚINERI despre documentațiile pregătite, care în momentul de față se află pe masa consilierilor județeni. Poate că pentru poimâine trebuie convocat  din nou o ședință a consiliului, și dacă există bani și posibilitate, atunci sprijinul solicitat de comuna Corbu, trebuie acordat. Această problemă să fie discutată într-o altă ședință,  lipsurile să fie verificate dinainte , comunicația trebuie accelerată și întărită. Roagă pe domnul președinte, ca această problemă să nu  fie discutată, în cadrul acestei ședințe.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că nu este vorba de rea voință, numai să nu fie supus votului , ceea ce nu este în ordine. Dacă documentațiile  nu sunt puse la punct, punerea lor pe ordinea de zi nu este posibil. Această problemă se regăsește și la solicitările altor localități. Domnul președinte solicită verificarea materialului de la Corbu, dar s -a văzut și materialul de la Siculeni, până a ajuns în faza în care a putut fi acceptat de toată lumea, au trecut  șase luni. Dar acest material a fost pregătit în așa fel, încât s-a putut vota liniștit. Chiar și ultimele acte procesuale au fost obținute, corespundând din punct de vedere legal. Problema este suspiciunea, că cineva nu ar dori rezolvarea problemelor. După spusele domnului consilier județean Rugină, cineva ține hârtiile undeva pe un raft, şi așa ceva nu există. De acum încolo, dacă cineva face asemenea afirmații, va fi scos și verificat totul de pe raft, ca să nu fie presupus o rea voință. Nimeni să nu creadă, că cineva abordează problemele cu rea voinţă la consiliul judeţean.

 

Domnul consilier județean  Mezei János afirmă că el nu vorbea de rea voință. De aceea este aparatul de specialitate al Consiliului Județean Harghita, ca managerii de proiecte, șefii de birouri și cei care au această responsabilitate, să-și facă datoria. Un conducător trebuie să coordoneze aceste lucruri și să verifice în fiecare zi. Investițiile și proiectele  cu care se lucrează în continuu, sunt luate în evidență, sunt clare pentru toată lumea. Solicitările adresate consiliului județean să fie verificate, să fie bune și legale. Consiliul dorește ca în luarea deciziilor, toate documentele să fie fundamentate din punct de vedere tehnic și juridic.  Doare așa se poate lua liniștit o decizie. Consiliul  are încredere  că  atât aparatul  cât și  domnul președinte au verificat documentele și partea profesională este întemeiată.  Consiliul întotdeauna   abordează cu cea mai bună conștiință, cu cea mai bună voință  problemele, și nimeni nu presupune o rea voință.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că  între timp şi-a amintit unde era problema de la Corbu. A solicitat de la primarul comunei Corbu  să înceapă investiția. Este vorba despre o investiție de peste 120 de mii de euro, de 800 de mii de lei, o  investiție peste pragul cumpărării directe. De aceea domnul primar trebuia să înceapă  această achiziție publică, ca o achiziție publică multianuală,  și atunci s-ar fi putut da sume  pentru cheltuieli. De o săptămână, se ştie, că consiliul judeţean are bani, după ce Guvernul a aprobat 10 milioane lei pentru problema de la Protecţia Copilului. Înainte nu erau bani, şi consiliul județean făcea a mare greșeală, dacă aproba sume din fondul de rezervă. După venirea banilor, de două săptămâni s-a început distribuirea sumelor, unde trebuie, pentru Siculeni, Mădăraş, Racu. Dacă domnul primar din Corbu nu a început procedura de achiziţie publică pentru respectiva investiţie, pentru ce să ofere consiliul judeţean bani ? Sumele din fondul de rezervă se acordă, ca şi cum Guvernul acordă anumite sume la investiţii, şi trebuie cheltuite până la finele anului. Sunt probleme de înţeles. Cu ocazia vizitei efectuate în comuna Corbu, a îndemnat pe domnul primar să înceapă investiția. Dacă este o investiție multianuală cu credit bugetar, se poate începe o investiție multianuală. Dacă domnul primar avea un contract de execuție, și până la finele anului  mai trebuia 100 de mii, 200 de mii, se putea acorda. Dacă consiliul județean acum ar acorda banii, ar arăta foarte bine în fața presei și în fața  locuitorilor din Corbu, dar Corbu ar trebui să dea banii necheltuiţi înapoi la finele anului. Aceasta era situaţia cu Corbu.

 

Domnul consilier județean Rugină Dan Ciprian spune, că procedura s-a demarat pentru problemele urgente. Este de știut că ei cară apă la dispensar cu găleata de la 200 m de Primărie. Curentul electric nu poate să folosească pentru că instalația nu este. Acel cabinet medical trebuie pus la punct. Dar pentru ca să nu plece medicul, şi să nu închidă Sanepidul, a fost demarat o procedură de licitație simplificată, ca în anul 2017 să poate să facă investițiile astea. Pentru asta au solicitat din fondul de rezervă. Nu pentru toată investiția, doar pentru lucrările minimale , ca ei să poate să existe. În anii următori solicitau diferenţa până la tot.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă pe secretarul județului, domnul Egyed Árpád, dacă se poate tăia o investiție în două, lucrări urgente și lucrări în investiție?

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului Harghita consideră, că acest lucru nu este posibil.  Domnul președinte spune, trebuie analizat, nu este un lucru așa de ușor.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér face o completare. Nu este de acord în totalitate cu ce spune domnul secretar, pentru că trebuie văzut punctual despre ce lucrare este vorba. În general este aşa, dar punctual ar trebui văzut. Rugămintea dânsului ar fi, ca la ședința următoare să fie chemat domnul  primar, să prezinte, dacă poate situația de fapt, și dacă este nevoie să vină și medicul de familie, pentru că o problemă de acest gen, adică să nu fie un medic de familie într-o localitate, datorită unei probleme organizatorice, sau de orice fel,  este o problemă gravă, și poate că ar fi bine ca domnul primar să prezinte consiliului situația actuală, și atunci să fie combătut sau să fie susținut, ceea ce se întâmplă la Corbu de aproape un an. Cumva trebuie finalizat această lucrare. 

 

Domnul consilier județean Rugină Dan Ciprian  ar fi  perfect mulțumit, dacă ar știi că această comunicare între Consiliul Județean Harghita și Primăria Comunei Corbu s-a finalizat. Omu-i lămurit că nu se poate, sau consiliul este lămurit că se poate într-un anumit fel. Dar în momentul în care ei spun că nu a mai fost de atâta timp  solicitat nici măcar un document, sau măcar să li se spună, că  nu se poate ajuta. Pe dânsul  îl supără faptul că nu se sprijină aceea primărie. Trebuie lămurită situația, se poate sau nu se poate. Deci oricum trebui dat un răspuns concret. Problema este lipsa comunicației.

 

Domnul președinte Borboly Csaba consideră, că există comunicare. va fi prezentat şi procesul verbal, adresele, etc.

 

Domnul consilier județean Mezei János menționează că nu aici trebuie aceste probleme discutate, ar fi bine ca primarul și directorul de la școală să discute la compartimentul respectiv problemele și să se ajungă la o rezolvare, să nu se discute  chiar în timpul ședinței. Arată că nu se poate semna nici un contract fără aprobarea fondului necesar, nici un document nu se poate rezolva prin vorbe. Atunci trebuie trimis o adresă prin care specifică ce sumă poate asigura Consiliul Județean și atunci se poate demara licitația, iar contractul poate fi semnat atunci când fondul este alocat pe cont.

 

Domnul președinte Borboly Csaba roagă pe domnul director Bicăjanu Vasile să aducă documentația.

 

Domnul consilier județean Brezovszki Gheorghe Adam dorește să solicite un ajutor de la Consiliul județean în cazul festivalului ”Botorka”, care este la a 20-a aniversare și acum se lucrează împreună cu Formaţia Nexus, unde lucrează 2 persoane, care nu sunt la primul proiect al lor, menționează pe domnii Sándor Csaba și Mihály Csaba. Totodată, menționează că au fost alocate sume pentru biserici, pentru casa mortuară la catolici, pentru schimbarea ferestrelor, și pentru asociația sportivă, unde se ocupă cu copii în 80% din activitate, şi au fost imputate sumele la decontare. Consideră că nu este corect deoarece nu sunt sume mari.

 

Domnul președinte Borboly Csaba atenționează pe domnul consilier că se discută despre buget și problema adusă în discuție de domnul consilier să fie discutat la diverse, întreabă dacă la acest punct de pe ordinea de zi are ceva de adăugat ?

 

Domnul consilier județean Brezovszki Gheorghe Adam spune că nu are nimic de adaugat la acest punct, pentru că nici nu a avut timp să studieze. Dar adaugă că mai sunt promisiuni neonorate primarului oraşului Bălan legat de centrul orașului, şi anume, finalizarea amenajării parcului în centru orașului, şi să fie pietruite, sau asfaltate arterele din partea de vest spre centrul orașului și înmtreabă dacă există o posibilitate, și există fonduri să fie alocate sume și pentru aceste lucruri ?

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă pe directorul spitalului, dacă în acest buget este vorba despre spital sau nu?

 

Domnul Demeter Ferencz, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă mulțumește pentru cuvântul acordat. Anunţă, că nu de aceea modifică repetat lista de investiții deoarece nu se pricep la cea ce fac, ci trebuie știut că doresc să cheltuie bani în interesul pacienților,  care au fost aprobate la începutul lunii noiembrie de Ministerul Sănătății, și alții nu au reușit sau nu au avut curajul să cheltuie. Dânșii au asumat această responsabilitate această  încercare însemnând că trebuie derulat procedura de achiziție publică și pe pe perioada derulării procedurii trebuie modificat de mai multe ori lista de investiții.

 

Doamna director economic Fülöp Enikő răspunde la întrebarea adresată anterior, că da, este cuprins în buget 2.609.000 lei primiţi de la Ministerul Sănătății, respectiv partea proprie de la consiliul județean. S-a schimbat lista de investiții. Sunt modificări cantitative, mai ales la articole deja aprobate. O altă schimbare semnificativă apare la finanțarea produselor şi instalațiilor. Tot ce a fost pus la finanțarea proprie al spitalului, a fost transferat la finanțarea consiliului județean, iar cele ce au fost la finanțarea de la consiliul județean au fost transferate la finanțarea Ministerului Sănătății. Acestea sunt modificările.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt întrebări către spital și susține să nu se grăbească, poate la Minister se lucrează prompt și vor da banii.

 

Doamna director economic Fülöp Enikő spune că au predat deja pentru 2 probleme facturile și documentațiile, mai trebuie să predea alte 6 documente luni, şi mai rămân 2 pentru marţi. Speră că vor fi aprobate, dar dacă nu atunci se va reveni.

 

Domnul Demeter Ferencz, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă menționează că și anul trecut așa a fost cerut de la Minister. Au tăiat 2-3 zile dar totuși au făcut deschidere de credit. Au trimis adrese către Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății să nu închidă decontarea.

 

Domnul președinte Borboly Csaba, înainte de votarea pe articole a bugetului de venituri și cheltuieli, precizează, că votul la fiecare articol din proiectul de hotărâre se referă la toate anexele, capitolele, subcapitolele, titlurile, articolele, și aliniatele articolului respectiv.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 1 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017

Rezultatul votului: 23 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 2 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 3 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán menționează că la formularea art. 3 s-a strecurat o greșeală. Scrie că ”diminuarea la partea de cheltuieli- majorarea subcapitolului”. Trebuie scos expresia „majorarea”.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 3 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017, varianta corectată.

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 4 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba arată că în data de 13 noiembrie a fost trimis adresă la Corbu. Înainte au fost a discuții lungi, de luni de zile cu folosirea fondului de rezervă. În luna octombrie a fost aprobat un regulament pentru folosirea fondului de rezervă. Procedura a fost trimis primarilor. În adresa trimisă în data de 13 noiembrie către primarul din Corbu s-a solicitat refacerea solicitării conform noii metodologii. De aceea susţine, că nu se doreşte tragiversarea problemelor.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 5 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 6 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 7 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 8 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 9 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 23 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 10 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 11 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 12 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 13 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 14 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea întregului proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  aprobarea transferării din bugetul județului Harghita  în bugetul unităților administrativ-teritoriale a sumelor ce reprezintă contribuția Consiliului Județean Harghita la cheltuielile de funcționare pe anul 2017 ale centrelor de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți din localitățile Odorheiu Secuiesc.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind  aprobarea transferării din bugetul județului Harghita  în bugetul unităților administrativ-teritoriale a sumelor ce reprezintă contribuția Consiliului Județean Harghita la cheltuielile de funcționare pe anul 2017 ale centrelor de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți din localitățile Odorheiu Secuiesc.

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind acordarea avizului consultativ favorabil pentru stabilirea normelor anuale de venit pe anul fiscal 2018 de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Harghita.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind acordarea avizului consultativ favorabil pentru stabilirea normelor anuale de venit pe anul fiscal 2018 de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Harghita.

Rezultatul votului: 23 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind acordarea unui mandat special reprezentantului Consiliului Județean Harghita, în Adunarea Generală al Asociaţilor Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Hargita Víz”, la care Judeţul Harghita este membru asociat, varianta corectată și distribuită.

 

Domnul vicepreședinte Biró Barna Botond  explică, că localităţile Odorheiu Secuiesc, comuna Mugeni și comuna Praid au solicitat acceptarea în ”Asociația Harviz” și ca în adunarea generală fiecare membru să poată vota trebuie aprobat un mandat special conform legii. Reprezentantul Consiliului să poată vota intrarea acestor trei localități în asociație.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind acordarea unui mandat special reprezentantului Consiliului Județean Harghita, în Adunarea Generală al Asociaţilor Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Hargita Víz”, la care Judeţul Harghita este membru asociat, varianta corectată și distribuită.

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 42/2017 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20% din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020, cu modificările și completările ulterioare, varianta distribuită.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă despre materialul trimis în care comuna Siculeni solicită o regrupare din sumele primite la începutul anului. S-ar lua 61 000 lei, de la amenajarea zona Gării CFR Ciceu pentru finanțarea proiectelor europene și suma 76 000 lei s-ar scădea la suma de 14 500 lei, deci suma de 61 500 lei va folosi la finanțarea derulării proiectelor europene. Comuna Dealu a asumat mult în anii trecuți și totdeauna a fost partener când a fost nevoie, are o lucrare care acum poate fi efectuat. S-a reușit transferarea unei sume de 76 000 lei, ce s-a eliberat din banii TVA ca să fie de ajutor comunei.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér întreabă domnul director general Bicăjanu Vasile, dacă banii care sunt acum repartizați către UAT-uri cum e și repartizarea anterior menționată, dacă nu reușesc să cheltuie poate să transfere pentru anul viitor sau trebuie să dea înapoi.

 

Domnul director general Bicăjanu Vasile răspunde că în propunerea de lege de buget ”sumele primite cu destinație din fondul de intervenție al guvernului se vor utiliza în anul următor cu aceeași destinație până la epuizarea investiției”. Atunci dacă rămân sume, eventual o mică parte se returnează. Menționează că Norma de închidere n-a apărut, trebuie așteptă.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba arată că aici banii cu TVA cu drum în fiecare an trebuia dați înapoi. Ce este pentru inundații aia rămân, înseamnă că aceste fonduri trebuie cheltuiți anul aceasta.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér  întreabă dacă în buget sunt sume?

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba răspunde că nu sunt, nu au fost, au fost cheltuiți la acest capitol 16 000 000 lei.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér mulțumește, și spune că în alte cazuri se poartă discuții înainte privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune că dacă domnul vicepreședinte Barti nu este de acord cu această propunere, atunci nu propune spre aprobare, nu dorește ca oricine să aibă probleme din cauza unei sume de 76 000 lei. Propune să fie o pauză și fracțiunea UDMR să discute această propunere.

 

PAUZĂ DE 5 MINUTE

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba reia şedinţa şi supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 42/2017 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20% din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2017 şi estimările pe anii 2018-2020, cu modificările și completările ulterioare, varianta distribuită.

Rezultatul votului: 20 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea acordării subvenției pentru cofinanțarea activităților Clubului Sportiv ”Sport Club Miercurea Ciuc” pe anul 2017 , varianta distribuită.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că este vorba despre o subvenţie de 50.000 lei, care vor fi folosiţi pentru Biathlon şi Hochei.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea acordării subvenției pentru cofinanțarea activităților Clubului Sportiv ”Sport Club Miercurea Ciuc” pe anul 2017, varianta distribuită.

Rezultatul votului: 20 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune că trebuie să plece la București și dacă au întrebări în cadrul Diverse la care dânsul trebuie să răspundă să-l întrebe.

 

Domnul consilier județean Nagy Pál solicită, ca cineva să facă o prezentare în ansamblu despre situația drumurilor, pregătirea pentru iarnă, ca să fie clar pentru toată lumea dacă s-a rezolvat sau nu.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba prezintă că este semnat contract, prevederile contractului provizoriu, conțin aceleași prevederi ca și cele definitive. În data de 18 se va vedea unde sunt contestații, dar chiar dacă sunt contestații se va merge înainte cu contractul provizoriu. Deszăpezirea din acest punct de vedere trebuie să fie rezolvat, despre detalii nu poate vorbi, pot fi și procese, când se va termina procedura, vor fi 21 de contracte definitive atunci se poate discuta detaliat.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba anunţă, că din partea localității Miercurea Ciuc a venit o solicitare. Poate, că atunci este bine, dacă există această preocupare şi la consiliul judeţean. Parlamentul va vota la data de 21 decembrie bugetul pe anul viitor și atunci se poate face repartizarea pe localități. Faţă de cele 15 milioane lei din acest an, sunt numai 8 milioane de lei pentru anul viitor, și propune să fie bine gândite și propuse acele investiții şi programe, care trag înainte un domeniu, o ramură, o regiune. Fișele de date trebuie deschise ca primarii să poată completa. Arată că dacă 8 000 000 de lei este împărțit la 67 atunci se poate vedea că iese în jur de 100 000 lei. Totodată are o rugăminte către regiuni, către fracțiunile politice să discute și să poate fi inițiată o propunere la locul lui fără divergențe în județ.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare la Ședinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 15 decembrie 2017 cu număr de înregistrare  nr. 31304/21.12.2017 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

Miercurea Ciuc,  27  februarie 2018

 

 

 

Președinte                                                                                 Secretarul județului

Borboly Csaba                                                                          Egyed Árpád

 

 

 

Director general

Vágássy Alpár

 

 

 

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

 

 

 

 

Întocmit,

Zs S/K J