Consiliul Judeţean Harghita
miercuri, 24 aprilie 2024 07:37:32
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței extraordinare CJH din 28 august 2017

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 28 august 2017

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 28 august 2017

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. Crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

  1.  

Albert Mátyás

PCM- MPP

  1.  

Barti Tihamér

UDMR

  1.  

Becica Mihai

PSD

  1.  

Becze István

UDMR

  1.  

Bende Sándor

UDMR

  1.  

Berde László

UDMR

  1.  

Biró Barna Botond

UDMR

  1.  

Borboly Csaba

UDMR

  1.  

Brezovszky Gheorghe-Adam

PSD

  1.  

Csillag Péter

PCM- MPP

  1.  

Ciobanu Adrian-George

PNL

  1.  

Dajka Tünde

UDMR

  1.  

Derzsi Zoltán

UDMR

  1.  

Ferencz-Salamon Alpár-László

UDMR

  1.  

Incze Csongor

UDMR

  1.  

Kassay Lajos-Péter

UDMR

  1.  

Kolcsár András

EMNP-PPMT

  1.  

Kolozsvári Tibor

UDMR

  1.  

Kolumbán Dávid

UDMR

  1.  

Lőrincz Csilla

UDMR

  1.  

Mezei János

PCM- MPP

  1.  

Nagy Pál

EMNP-PPMT

  1.  

Portik Erzsébet

UDMR

  1.  

Proca Ion

PNL

  1.  

Rátz István

UDMR

  1.  

Rugină Dan Ciprian

PSD

  1.  

Salamon Soltán

PCM- MPP

  1.  

Sándor György

UDMR

  1.  

Sebestyén Csaba

UDMR

  1.  

Szentes Antal

UDMR

  1.  

Zakariás Zoltán

EMNP-PPMT

 

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  1365/2017, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 2, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita în Sala de protocol al Consiliului Județean Harghita.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă consilierii dacă au reușit să parcurgă toate proiectele de hotărâri și dacă nu semnalează nimeni că nu a reușit atunci va începe ședința. Prezintă în continuare cele patru proiecte de hotărâri care trebuie să fie modificate în cadrul ședinței extraordinare fiind motivată și caracterul extraordinar al acestora și menționează că din această cauză nu au putut fi puse pe ordinea de zi a ședinței ordinare, care va începe puțin mai târziu de la ora 10.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului salută pe toți cei prezenţi, și declară ca în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Din cei 31 de membrii în funcție  sunt prezenți 20 de consilieri județeni și președintele Consiliului Județean Harghita. Consiliul județean are cvorum pentru luarea deciziilor.

 

Domnul președinte Borboly Csaba prezintă cele patru proiecte de hotărâri de pe ordinea de zi. Primul punct de pe ordinea de zi este Comisia pentru protecția copilului Harghita, următorul este relația cu județele înfrățite, după care asocierea cu comuna Săcel pentru drumul din Șoimușu Mic respectiv rectificarea de buget pe anul 2017.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea ordinii de zi.

Rezultatul votului: 20 Da.

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind înființarea și funcționarea Comisiei pentru protecția copilului Harghita, - varianta retrimisă și modificată în cadrul ședinței.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că această comisie a fost completată și ar fi nefuncțională dacă nu va fi aprobată această noua componență. Va fi supusă la vot varianta modificată și retrimisă a proiectului de hotărâre.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán salută pe toți colegii și specifică, ca în general la cele patru proiecte de hotărâri din textul preambulului acestora să fie scoase avizele comisiilor de specialitate, deoarece nu au fost ținute ședințele acetor comisii.

 

Domnul președinte Borboly Csaba precizează, că  mai devreme a solicitat ca de la ora 09:08 până la 09:15 comisiile să avizeze proiectele de hotărâri.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului menționează, că aceste avize pot fi și scoase deoarece această ședință este una extraordinară.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre, cu precizarea că avizele comisiilor de specialitate vor fi scoase din textul hotărârii.

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba consideră că votarea secretă ar trebui să fie desfășurată cu buletine de vot și cere ca Cancelaria să pregătească buletinele de vot.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului menționează, că potrivit regulamentului Consiliului Județean Harghita, se poate vota cu aparatul de vot.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot secret aprobarea componenței Comisiei pentru protecția copilului Harghita:

 

Președinte: -   Egyed Árpád - Secretarul Județului Harghita;

Rezultatul votului: 20 Da.

 

Vicepreședinte:  - Elekes Zoltán – director general, Direcția Generală de   Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita;

Rezultatul votului: 20 Da.

 

Membrii:         

- Vodă Teodora -Veronica – licențiată în psihologie psihopedagogie specială, Inspectoratul Școlar Județean Harghita;

Rezultatul votului: 21 Da.

 

- Bokor Márton - medic primar medicină generală copii, Direcția de Sănătate Publică Harghita;

Rezultatul votului: 20 Da.

 

- Stoica Ionel – sef serviciu, Agenția Județeană pentru Prestații Sociale Harghita;

Rezultatul votului: 20 Da.

 

- Farkas Gabriela-Maria, licențiată în teologie, reprezentant Asociația Comunitatea Surorilor Franciscane sub ocrotirea Sfântei Familii din Mallersdorf, Odorheiu Secuiesc

Rezultatul votului: 21 Da.

 

- Gábor Enikö –asistent social, Asociația de Asistență Socială Umanitară Creștină "Ora Internațional" Filiala din România, Gheorgheni

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Membrii supleanți:

- Szabo Iren Ottilia, Licențiată în sociopsihopedagogie, Inspectoratul Școlar Județean Harghita;

Rezultatul votului: 21 Da.

 

- Marosi Mária Térezia, medic primar pediatru, Direcția de Sănătate Publică Harghita

Rezultatul votului: 21 Da.

 

- Chiriac Vasilica- consilier juridic superior, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Harghita

Rezultatul votului: 21 Da.

 

- Boros Erzsebet –licențiată în Științe economice, reprezentant Asociația Comunitatea Surorilor Franciscane sub ocrotirea Sfântei Familii din Mallersdorf, Odorheiu Secuiesc

Rezultatul votului: 21 Da.

 

- Tusa Lajos, asistent social, Asociața de Asistență Socială Umanitară Creștină "Ora Internațional" Filiala din România, Gheorgheni

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi.

 

Proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii nr.66/2017 cu privire la aprobarea derulării Programului de sprijinire și dezvoltare a relațiilor de înfrățire cu județele și regiunile din afara țării, pe anul 2017, varianta modificată în cadrul ședinței.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba prezintă proiectul de hotărâre și spune, că datorită încheiereii parteneriatului cu mai multe județe din străinătate trebuie să fie mărit bugetul acestui program. Cel mai nou parteneriat se vai încheia cu județul Nográd din Ungaria, dar pe 14 septembrie se va încheia și un contract cu județul Lori din Armenia. Consiliul Județean Harghita își dezvoltă relațiile de parteneriat cu diferite județe din străinătate și acest lucru este motivul pentru creșterea bugetului programului.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán solicită ca în Expunerea de motive în cadrul tabelului să fie corectat textul “Hot. nr. 66/2015” în “Hot. nr. 66/2017”.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba întreabă reprezentantul comisiei de specialitate economică, juridică precum și reprezentantul comisiei relații internaționale, dacă proiectul de hotărâre a primit avizul favorabil, la care primește răspunsul afirmativ și așadar consideră că avizele comisiilor de specialitate pot să rămână în textul proiectului de hotărâre.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre cu modificările efectuate în cadrul ședinței.

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea asocierii U.A.T. Județul Harghita cu U.A.T. Comuna Săcel în vederea realizării în comun a lucrărilor ”Reabilitarea sistemului rutier pe DJ 134/A Km 5+700-7+000”, pe parcursul anilor bugetari 2017 și 2018

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba prezintă proiectul de hotărâre și precizează că documentația pe drumul județean DJ 134A între Șoimușu Mic și Șoimușu Mare a fost elaborat într-un mod eronat în anii precedenți și asfaltarea tronsonului nu a început de unde trebuia și astfel mai mult de 1 km a rămas neasfaltat. La asemenea tronsoane mici de 1,3 km de obicei este nevoie de o colaborare cu localitățiile din cauză și astfel comunele elaborează documentațiile necesare și dacă acestea sunt aprobate atunci Consiliul Județean Harghita efectuează lucrările. Legiile în vigoare permit astfel de asocieri și peste 3 zile ar trece termenul de consultare a proiectului de hotărâre cu publicul și ca să nu trebuie să fie convocată o nouă ședință se propune să fie aprobată acum. Până acum nu a venit din partea publicului nici o propunere de modificare la acest proiect de hotărâre și întreabă reprezentantul comisiei economică, juridă dacă avizează favorabil proiectul de hotărâre.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter întreabă pe domnul președinte care este situația cu tronsonul care a fost deja asfaltat.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba precizează, că în proiectul de hotărâre este vorba despre un tronson neasfaltat.

 

Domnul consilier județean Albert Mátyás întrebă care este motivul pentru care lucrările de asfaltare nu au fost începute de unde trebuia.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba răspunde la întrebarea domnului consilier  județean Albert Mátyás, menționând, că acest lucru s-a întâmplat în mai multe locuri  și dă exemplul drumului județean spre Ciucsângeorgiu unde au fost omise 120 m din asfaltare, iar în regiunea Odorheiului este cazul drumului județean spre Atia unde asfaltarea drumului trebuia să fie început de la capătul satului și în documentație era trecută mijlocul satului și mai menționează că, hotărâriile respective au fost aprobate și de către Consiliul Județean. Mai adaugă, că aceste lucruri trebuie să fie luate mai în serios și în viitor are speranța că documentațiile drumurilor județene care vor fi inițiate spre aprobare nu vor mai conține astfel de erori.  

 

Domnul consilier județean Albert Mátyás mai adaugă, că aceste lucruri necesită mai multe atenție din partea elaboratorilor, deoarece consilierii votează cu bună credință și aproape orice.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba precizează că nu acest consiliu a aprobat documentațiile la care s-a referit.

 

Domnul consilier județean Albert Mátyás menționează, că dânsul vorbește despre acest consiliu și ulterior să nu ajungă consiliul în situația în care a aprobat o documentație eronată și crede că specialiștii trebuie să lucreze cu mai multă atenție și consiliul să aprobe documentații corecte.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mai adaugă, că asemea greșeli se vor solda cu sancțiuni disciplinare în cadrul aparatului de specialitate, dar în acest caz este vorba despre un tronson de drum calculat corect și cere ca consilierii să verifice întotdeauna documentațiile drumurilor județene supuse spre aprobare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre cu avizul favorabil al comisiei de specialitate economică, juridică.

Rezultatul votului: 20 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi.

 

Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba prezintă proiectul de hotărâre, precizând că la instituțiile subordonate sunt virări de credite, au venit 170 de mii de lei în plus la venituri, 47,82 mii lei la venituri din dividende, în total 218,47 mii lei care vor fi virate la cheltuielile de personal al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita deoarece sunt probleme cu plata salarilor și a mai adăugat ca dânsul a participat la o reuniune cu parlamentarii județului Harghita unde a semnalat situația defavorabilă în care se află județul Harghita în ceea ce privește finanțarea sistemului de protecția copilului. Județul Harghita nu se poate compara cu alte județe mai mari unde sunt și orașe cu sute de mii de locuitori cu venituri mari și este mai ușor rectificarea bugetului în ceea ce privește sistemul protecției copilului în timp ce în județul Harghita unde sunt multe proiecte de dezvoltare acest lucru este foarte greu. Sunt și județe care dau bani instituțiilor subordonate și nu se ocupă cu programe de dezvoltare dar în cazul județului Harghita pentru acoperirea lipsurilor ar trebui folosiți toate sumele destinate dezvoltării. Mai precizează, că a rugat și pe directorul instituției să meargă de mai multe ori la București, să trimită și adrese, deoarece este obligația constituțională a Guvernului ca să asigure resursele financiare pentru protecția copilului. O altă cerință la directorul instituției ar fi consultarea cu colegii din alte județe și să negocieze cu Ministerele de resort, iar din partea conducerii județului va avea suportul necesar. Protecția copilului are și un sindicat care trebuie să intervină și în acest caz cu salarizarea, nu numai când au solicitări față de Consiliul Județean Harghita, pentru că cel mai ușor lucru este ca Direcția să se adreseze Consiliului Județean Harghita și mai adaugă că Direcția trebuie să se adreseze și către Ministerele de resort. Cu această decizie Consiliul Județean Harghita va rezolva problema salarizării Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita pentru această lună dar în luna octombrie acest lucru nu va fi posibil deoarece vine și iarna, trebuie să fie cumpărat și lemne de foc, hrană etc., și roagă pe domnul director ca măcar de două ori pe săptămână să se deplaseze în București având și suportul Consiliului Județean Harghita până se va obține rezolvarea acestei probleme. După părerea dânsului în acest moment lipsesc 20 de milioane de lei din bugetul Direcției, dar și acești bani de 170 de mii de lei au fost adunați foarte greu și Consiliul Județean Harghita nu are surse financiare disponibile pentru finanțarea cheltuielilor Direcției și crede că rezolvarea acestei probleme este o obligație de stat, lucrările de întreținere de iarnă a drumurilor județene sau alte investiții județene în faza de derulare nu pot fi oprite, iar singura soluție ar fi scăderea numărului instituțiilor subordinate Consiliului Județean Harghita, dar efectiv problema ar putea fi rezolvată de către Guvernul României prin respectarea în luna septembrie a promisiuniilor de la începutul anului. Mai adaugă, că probabil sunt județe mai mici care alocă toate sumele necesare sistemului pentru protecția copilului dar acolo nu sunt programe și proiecte de dezvoltare ca în cazul județului Harghita, iar dacă consiliul vrea să renunțe la aceste programe și proiecte și acest lucru va necesita o decizie. O altă decizie ar fi legat de Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, ca medicii să participe la cursuri de pregătire profesională pentru a nu mai face loc acelor cursuri de formare profesională care sunt organizate și finanțate de către diverse firme farmaceutice.  Consiliul Județean Harghita a propus de la început că va finanța cursurile de pregătire profesională a personalului din aparatul propriu precum și a medicilor, precum și organizarea Zilelor deschise ale Spitalului pentru a prezenta investițiile efectuate. Centrul Cultural Județean Harghita a obținut o donație în valoare de 4 mii de lei, iar Serviciul Public de Pază al Obiectivelor de Interes Județean a încheiat un contract cu  Sistemul de Gestionare a Deșeurilor prin care au crescut veniturile instituției, aceste sume se vor reflecta și în partea de cheltuieli al bugetelor acestor instituții. Mai așteaptă, rectificarea bugetului la nivel național, iar după cum s-a comunicat din partea Guvernului, beneficiarii acestuia vor fi în special UAT-urile, iar Consiliul Județean Harghita va timite o solicitare localităților pentru această rectificare și crede că și Consiliul Județean Harghita va beneficia de sume suplimentare precum și instituțiile subordonate, pentru a fi completată finanțarea activităților unde este necesar și întreabă reprezentantul comisiei economică, juridă dacă avizează favorabil proiectul de hotărâre.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter precizează, că proiectul de hotărârea a pimit avizul favorabil din partea comisiei de specialitate.

 

Domnul consilier județean Sándor György precizează, că din cauza Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Ocland ar deveni incompatibil și nu va participa la procedura de vot.  

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului precizează, că votul la fiecare articol din proiectul de hotărâre se referă la toate anexele, capitolele, subcapitolele, titlurile, articolele, și aliniatele articolului respectiv.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 1 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 2 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 3 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 19 Da, 1 Abținere.

 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 4 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 20 Da, 1 Abținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea  Art. 5 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 20 Da, 1 Abținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 6 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 20 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 7 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 8 a proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea întregului proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2017.

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare la Ședinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita și cere ca comisiile de specialitate să se întrunească pentru ca ședința ordinară să fie începută de la ora 10,00 şi închide şedinţa.

 

 

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 01 septembrie 2017 cu număr de înregistrare  nr. 20060 / 01.09.2017 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

 

Miercurea Ciuc,  06 septembrie 2017

 

 

 

Președinte                                                             Secretarul județului

Borboly Csaba                                                       Egyed Árpád

 

 

 

Director general

Vágássy Alpár

 

 

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter