Consiliul Judeţean Harghita
marţi, 07 mai 2024 07:45:46
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 11 ianuarie 2019

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 11 ianuarie 2019

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 11 ianuarie 2019

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

9

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

10

DAJKA TÜNDE

UDMR

11

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

12

DOBREAN VASILE

PSD

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

INCZE CSONGOR

UDMR

15

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

16

KÁNTOR BOGLÁRKA

UDMR

17

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

18

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

19

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

20

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

21

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

22

PROCA ION

PNL

23

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

24

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

25

RUGINĂ DAN- CIPRIAN

PSD

26

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

27

SÁNDOR BARNA

UDMR

28

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

29

SÁNDOR KRISZTINA

EMNP-PPMT

30

SZENTES ANTAL

UDMR

31

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.         5 / 2019, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 2, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința extraordinară în Sala de protocol a Consiliului Județean Harghita. Salută pe toți cei prezenți la prima ședință a consililui județean. Motivul convocării acestei ședințe este necesitatea de a porni cât mai curând achizițiile publice ale investițiilor consiliului județean. Pentru aceasta trebuie aprobat o Listă provizorie de investiții, mai ales dat fiind faptul, că Guvernul nu a înaintat Bugetul național Parlamentului. Se poate aștepta la o întârziere a bugetului național având în vedere și divergențele existente între președintele țării și Guvern. Probabil va mai dura, până va apare în Monitorul oficial bugetul din acest an. Nu merită să se aștepte câteva luni. Ar fi mult mai bine, dacă s-ar iniția aceste proceduri de achiziție publică. Mai ales, având în vedere faptul, că și anul trecut s-a procedat la fel, și ca urmare, la sfârșitul anului s-au primit înapoi banii proprii investiți în proiecte Europei la două drumuri. Din acest motiv s-a convocat ședința de azi. Salută prezența domnului paroh din Frumoasa împreună cu cantorul bisericii, care sunt prezenți pentru a discuta puțin la capitolul Diverse despre vizita papei. Colegii urmăresc site-ul oficial al Vaticanului pentru a afla concret programul vizitei. În cursul acestei zile trebuie să fie publicată. Dacă totul merge bine, va veni și în județul Harghita pe 1 iunie, și trebuie discutat în plen, pentru că este o mare provocare. Nu a mai fost așa ceva în județ. Întreabă pe domnul secretar, dacă este cvorum.         

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita salută pe toţi cei prezenţi. Declară că din 31 de consilieri judeţeni, sunt prezenți 18. Declară, că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, articolul 95, aliniatul 1, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei Consiliului Judeţean Harghita.

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță, că sunt două puncte pe Ordinea de zi și supune la vot aprobarea acesteia.

 

  1. Proiect de hotărâre privind  aprobarea acoperirii definitive a deficitului secțiunii de dezvoltare, din excedentul bugetului local rezultat la încheierea exercițiului bugetar 2018 al județului Harghita

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind  aprobarea utilizării excedentului anilor precedenți precum și a listei provizorii a programelor de investiţii publice ale Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2019

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

Diverse

Rezultatul votului: 18 Da.

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  aprobarea acoperirii definitive a deficitului secțiunii de dezvoltare, din excedentul bugetului local rezultat la încheierea exercițiului bugetar 2018 al județului Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba  a mai spus deja, că excedentul rezultă din restituirea mai multor sume alocate investițiilor în cursul anului, care erau finanțate din banii proprii, și acum s-a reușit includerea acestora în proiecte Europene, și s-au dat înapoi. Sunt prezenți colegii de la Direcția generală tehnică, domnul Péli Levente și Pethő Zsuzsánna. Felicită pentru efortul depus în acest sens. Dar este recunoscător și Direcției economice, de fapt tuturor colegilor de la toate direcțiile, care au contribuit la acest demers, pentru că era nevoie de  muncă de echipă. La sfârșitul anului trecut era o dilemă, dacă din excedent să fie returnate credite, și în acest an să fie luat altul, sau să fie asumat un risc, și să spere, că Guvernul nu va aplica obiceiul, ca în fiecare an nou scade suma excedentului din banii alocați pentru noul an. Parlamentarii UDMR au considerat, că discuțiile avute până acum , care se poartă cu PSD tind spre decizia, că nu va fi un factor de influență excedentul de anul trecut. De aceea, și în perioada sărbătorilor, când ar mai fi fost posibilitate de a returna creditul, nu s-a făcut și din cauza, că la fiecare credit nou sunt discuții prea aprinse, care astfel pot fi prevenite. Astfel există acum un excedent, care poate fi cheltuit din această zi.

 

Domnul Bicăjanu Vasile, director general la Direcția generală economică explică, că din excedentul de la sfârșitul anului s-a reușit reîntregirea cu trei ordine de plată la secțiunea de funcționare 2.409.000 lei, la dezvoltare 29.591.000 lei, și golul de casă 52.000 lei. La sfârșitul anului, la 28 decembrie au mai rămas la secțiunea de dezvoltare 1.883.000 lei, un deficit al secțiunii de dezvoltare, pentru că erau 32.000.000 și s-a reușit acoperirea cu 29.591.000 lei, și această sumă de 1.183.000 lei vor fi acoperiți prin această hotărâre. Anul aceasta sunt 53.363.000 lei, din care sunt pentru inundații 24.000.000 lei, care vin din anii anteriori. Din 2014 vin 2.800.000 lei, din anul 2016 sunt două Hotărâri de Guvern cu numerele 752 și 975 cu sumele de 6.700.000 și 13.800.000 lei. Anul trecut au fost iar două Hotărâri de Guvern, nr.177, unde s-a primit 1.300.000 și cu nr.514 în care s-a dat 3.400.000. Din aceste sume s-a reușit cheltuirea sumei de 3.200.000 lei și au mai rămas 24.954.000 lei, care se vor folosi pentru aceeași destinație anul aceasta și în cazul în care mai rămân după utilizarea sumelor, și dacă achizițiile vor merge bine, numai așa va trebui să fie dați la buget.

Domnul Péli Levente, director general la Direcția generală tehnică spune, că numai acele investiții au fost luate în calcul, care deja sunt începute, și trebuie efectuate plăți pentru facturi deja trimise, și care trebuiesc decontate în  luna următoare, acele investiții, unde cu proiectul tehnic deja se află în stadiul în care se pot începe licitațiile, ca până în primăvară să poată avansa cu achiziția publică astfel, ca lucrurile să pot fi începute. Au fost puși bani și la acele proiecte, care sunt în stadiu final și trebuie decontate. Au fost puși bani și la studii de fezabilitate, 332.000 lei la alte proiecte, la sănătate 770.000 lei, pentru Casa de incubator de la Cristuru Secuiesc s-a pus 779.000 lei, la drumuri 44.000.000 lei, pentru programul cu trotuarele deja s-a ajuns în faza, când se licitează executările, sunt investiții noi la câteva drumuri, alunecări de teren, bani de la PNDL, pentru despăgubiri cu inundații, cam atât. În total sunt 45.000.000 lei.

     

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că deschide dezbaterea publică pentru cele două proiecte de hotărâri, apoi se vor vota.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán are o întrebare la punctul doi de pe Ordinea de zi. Titlul Listei provizorie a investițiilor spune, că cuprinde investiții, care deja sunt începute, sau care se vor finaliza în anul 2019. Între investiții sunt unii, la care scrie, că sunt investiții noi, sau sunt câteva, care în mod evident sunt multianuale, și creditul de angajament în total este de 203.564 lei. Întreabă, dacă poate să rămâne astfel, și dacă se poate, atunci trebuie modificat titlul listei. Trebuie scos fraza că cuprinde cele începute și cele, care vor fi finalizate în anul 2019. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba  răspunde, că atunci se va schimba titlul, și va rămâne numai Lista provizorie. Nu trebuie date explicații, pentru că în proiectul de hotărâre este formulat foarte clar despre ce este vorba.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot Proiectul de hotărâre privind  aprobarea acoperirii definitive a deficitului secțiunii de dezvoltare, din excedentul bugetului local rezultat la încheierea exercițiului bugetar 2018 al județului Harghita

Rezultatul votului: 18 Da.

 

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea utilizării excedentului anilor precedenți precum și a listei provizorii a programelor de investiţii publice ale Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2019, varianta modificată în cadrul ședinței. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea utilizării excedentului anilor precedenți precum și a listei provizorii a programelor de investiţii publice ale Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2019, varianta modificată în cadrul ședinței. 

Rezultatul votului: 18 Da.

 

La capitoul Diverse Domnul președinte Borboly Csaba roagă să fie prezentat un film, care prezintă aspecte din vizita efectuată la Papă la Vatican a celor 500 de secui din toamna trecută. Inițiatorii și organizatorii evenimentului era domnul paroh Gábor Zoltán din Frumoasa și corurile bisericești din zona Ciucul de Sus, aproape 500 de persoane. Scopul principal al pelerinajului a fost, ca Suveranul Pontif să fie invitat aici. Probabil și acest act a contribuit la reușită, dar la nivel înalt este vorba despre întâlnire între șefi de stat, care se derulează la nivel de stat. S-a putut vedea, și în cazul vicepremierului Ungariei, dar se poate spune, că este reușita diplomației din amândouă țări. Suveranul Pontif va veni nu umai în România, dar merge și în Macedonia, Bulgaria în decurs de mai multe zile. Este evident, că Biserica catolică din Ardeal poate cataloga, ca o reușită excepțională această vizită. Are încredere, că azi va apare și pe site-ul oficial al Vaticanului programul vizitei. Era necesară discutarea în capitolul Diverse a acestei vizite, pentru că crează obligații și responsabilități pentru conducerea județului. Suveranul pontif vine pe 1 iunie și peste o săptămână este pelerinajul de la Șumuleu. Înseamnă, că va fi un program îndelungat și greu pentru toți, când județul Harghita trebuie să fie o gazdă bună și să primească mai multe sute de mii de oameni, pelerini și ar trebui, ca toți pelerinii să plece acasă cu gândul, că o să mai vină înapoi. Scopul pelerinajului organizat de Ciucul de Sus a fost înaintarea cererii, ca episcopul Márton Áron să fie declarat sfânt. În viitor va trebui să fie o preocupare comună acest lucru. Crede, că nu numai pentru maghiari, dar și pentru români va fi o sărbătoare, pentru că pe lângă București, va vizita și Moldova. Este un eveniment, unde cu toții se pot regăsi într-o platformă, conducerea mai multor țări, mai multe religii, și crede, că va fi un succes comun.

 

Domnul paroh Gábor Zoltán  salută pe toți cei prezenți. Prezintă o biografie al Papei.

 

Domnul cantor Incze Zoltán prezintă detalii din pelerinajul efectuat la Vatican de către 500 de secui în toamna anului anterior. Vorbește și despre probleme organizatorice  de rezolvat, când nu câteva sute de mii de enoriași vor veni dacă va ține și slujbă Papa, ci peste un milion.

 

Domnul consilier județean Becze István felicită organizatorii pelerinajului la Vatican. Probabil au contribuit la venirea Papei în Miercurea Ciuc. Dacă ar veni în România, și nu ar veni la Șumuleu, ar fi o dezamăgire pentru enoriașii de aici. Este o provocare pentru conducerea județului. Composesoratul din Șumuleu a construit drumul de acces din toate părțile la altarul de pe dealul Șumuleu. Probabil vor fi foarte multe de aranjat, organizat. Vor fi multe sarcini de îndeplinit, și nu oricum, ca pelerinii să fie primiți cum trebuie. Crede, că trebuie asumate aceste obiective obligatoriu din mai multe considerente, spirituale, turistice, sau alte.         

 

Domnul consilier județean Szentes Antal propune, ca Suveranului Pontif să-i fie dăruit un frumos costum popular secuiesc. Ar trebui discutat cu doamna Lázár Csilla, conducătorul Muzeului Márton Áron din Sândominic, ca să fie accentuat în cursul slujbei cauza sfințirii episcopului în programul de vizită. Pentru cei 500 de secui, care au contribuit la această vizită, merită să le fie asigurat locuri din față cu ocazia slujbei și totodată să fie îmbrăcați în port popular.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că trebuie pregătit foarte bine vizita, de care se bucură cu toții, și care este reușita atât a maghiarilor, cât și a românilor, este o vizită comună, la care au colaborat Guvernele Ungariei și României. Papa este șef de stat, și deciziile se iau la acest nivel. Mulțumește Bisericii catolice, că a reușit să convingă să vină și pe aceste meleaguri Sfinția sa. Cum a menționat și domnul cantor Incze, o să vină poate mai multe milioane de pelerini, și ar trebui să plece acasă cu încredere și cu intenția de a se mai întoarce. A discutat cu domnul vicepreședinte, că ce bine și ce oportun s-a realizat aplicația Visitharghita, care acum poate va fi în top și utilizat la maxim. Trebuie pregătit infrastructura, Marketingul, absolut tot. Și bugetul anului 2019 trebuie planificat astfel, ca să fie luat în calcul această viziune, această mare posibilitate, care în cazul afișării pe site-ul Vaticanului, va aduce pe Sfinția sa aici. Așteaptă în continuare propuneri din partea tuturor consilierilor legat de acest eveniment care implică subunitățile, asociațiile, în sensul colaborării cu  consiliul județean pentru pregătirea acestui eveniment. Este recunoscător tuturor celor, care au contribuit la realizarea acestuia, și care a fost așteptat de mult de enoriașii de aici. Felicită pe domnul paroh și domnul cantor pentru inițiativă, și activitate lor fructuoasă. Ședința ordinară probabil se va convoca pe la sfârșitul lunii, pentru că deocamdată există această listă provizorie de investiții, și până când nu este buget, nu se poate face mare lucru.           

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare la ședinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 11 ianuarie 2019 cu număr de înregistrare  nr. 1254 / 21.01.2019 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

Miercurea Ciuc, 08 februarie 2019

 

 

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Secretarul Judeţului

Egyed Árpád

 

 

Director general

Vágássy Alpár

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter