Consiliul Judeţean Harghita
vineri, 19 aprilie 2024 23:03:21
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței extraordinare CJH din 02 decembrie 2020

JUDEŢUL HARGHITA

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Procesul verbal al şedinţei extraordinare  a Consiliului Judeţean Harghita din data de 2 decembrie  2020

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data 2 decembrie  2020

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

Borboly Csaba

UDMR

2

Barti Tihamér

UDMR

3

Becze István

UDMR

4

Bíró Barna-Botond

UDMR

5

Biró Zsolt

UDMR

6

Csillag Péter

AMT

7

Conțiu Lucian

PSD

8

Dávid Lajos

UDMR

9

Dobrean Teodor-Constantin

PNL

10

Ferencz-Salamon Alpár-László

UDMR

11

Györgyi Attila

AMT

12

Hajdu Gábor

UDMR

13

Hîrlav Costin

PSD

14

Izsák Alina

PNL

15

Kántor Boglárka

UDMR

16

Kolozsvári Tibor

UDMR

17

Kolumbán Dávid

UDMR

18

Lőrincz Árpád-István

AMT

19

Márton Csaba

UDMR

20

Nagy Mária-Terézia

POL

21

Portik Erzsébet-Edit

UDMR

22

Rákosi-Seiwarth Ildikó

UDMR

23

Rákossy Botond-József

POL

24

Rácz Árpád

UDMR

25

Rátz István

UDMR

26

Sándor Barna

UDMR

27

Sinka Arnold

UDMR

28

Sólyom László

UDMR

29

Szentes Antal

UDMR

30

Tőkés Lehel

AMT

31

Vaidoș Alexandru

PSD

 

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba, prin Dispoziţia nr. 1271/2020, cu modificările și completările ulterioare,  în conformitate cu prevederile art.134, alin. (5) coroborat cu art. 180, alin. (1) și art. 179, alin. (2), lit. b) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

 

Președintele Borboly Csaba deschide ședința extraordinară a consiliului județean în Sala de concerte a Casei de Cultură a Municipiului Odorheiu Secuiesc, Județul Harghita.

Întreabă dacă traducerea prin platforma STS funcționează bine ?

Consilierii județeni răspund afirmativ.

 

Antal Renáta, directorul general la DGAPL Harghita salută pe toţi cei prezenţi. Anunță că  sunt prezenți 22 de consilieri județeni și președintele consiliului județean. Spune, că în conformitate cu prevederile art. 180 alin. 1, 2,  din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei Consiliului Judeţean Harghita.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă cineva dorește să semnaleze, că din cauza unui interes nu va vota hotărârea de pe Ordinea de zi al acestei ședințe?

 

Nu se prezintă nimeni.

 

Președintele Borboly Csaba anunță, că este un singur punct pe Ordinea de zi. Roagă comisia de validare să se pregătească pentru procedura de derulare a votului secret.

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot Ordinea de zi

 

  1. Proiectul de hotărâre privind acordarea Premiului PRO HARGHITA pe anul 2020 Inițiator : Borboly Csaba președinte

 

 

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Președintele Borboly Csaba transmite noilor consilieri județeni, că în fiecare an se acordă unei personalități de seamă din județul Harghita premiul ”Pro Harghita”. Propunerea vine în fiecare an din altă zonă a județului. În fiecare al patrulea an sunt 2 premianți pentru premiul ”Pro Harghita”. Acum a venit rândul zonei Odorhei să numească o persoană, care va primi acest premiu. Roagă pe vicepreședintele Bíró Barna Botond să informeze consilierii județeni despre persoana propusă.

 

Vicepreședintele Bíró Barna Botond spune, că de fiecare dată, când vine rândul zonei Odorhei să propună o persoană la premiul ”Pro Harghita”, se fac dezbateri cu publicul în formă de consultări publice, ca să fie propus cineva, a cărui activitate zilnică poate fi considerat un exemplu bun pentru societate. Aceste persoane prin propriul lor exemplu servesc interesul societății, punând aceasta în fața interesului personal, fără să aștepte nimic în schimb. Prin punerea în evidență și în centrul atenției a acestor persoane se creează exemple de urmat. De aceea este o obligație morală și politică a conducătorilor să-i pună în centrul atenției.

            Persoana numită în acest an pentru a primi premiul „Pro Harghita” este domnul Kincses Kálmán, preot reformat din comuna Secuieni, sat Eliseni, care încă din tinerețe s-a dedicat păstrării tradițiilor populare strămoșești, este artist popular, dansator, muzician, care joacă pe un instrument popular și are o dragoste nemărginită pentru tot ceea ce înseamnă comunitate și pământ natal. Acestea definesc viața preotului din satul  Eliseni. A adunat tinerii din comunitatea dânsului, a înființat mai multe ansamble de dans popular și îi educă  în spiritul credinței, în care trăiește și se regăsește și dânsul și le transmite sentimentul de bucurie de viață prin activitatea bogată pe care îl desfășoară. Pe lângă acestea, este și gospodar, care lucrează împreună cu familia, care îi sunt tovarăși în păstrarea tradițiilor populare. Trebuie menționat, că fetele preotului Kincses Kálmán au ajuns în finala competiției ”Feölszállott a Páva” din Ungaria în categoria de soliști populari.

            Vicepreședintele crede, că domnul Kincses Kálmán merită să primească premiul, și roagă consilierii județeni să sprijine această propunere. Astfel de persoane cu activitate publică bogată trebuie puși în centrul atenției, ca să fie exemple pentru alții. Acești oameni depun un efort considerabil zilnic în interesul societății, și nu așteaptă avantaje sau beneficii personale, nu se așteaptă la mulțumiri. Dar comunitatea, în care trăiesc trebuie să recunoască meritele lor și să le aprecieze activitatea, ca să fie exemple pentru toți.

            Amintește, că ultima dată, când din zona Odorhei a fost prezentată o propunere pentru premiul ”Pro Harghita”, a fost desemnat domnul Haáz Sándor, dirijorul și creatorul Filarmonicii de copii din Vlăhița.

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind acordarea Premiului PRO HARGHITA pe anul 2020, deocamdată fără nume.

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Votul secret privind acordarea Premiului PRO HARGHITA pe anul 2020, domnului Kincses Kálmán.

 

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Președintele Borboly Csaba menționează, că câțiva consilieri județeni din zona Ciuc au avut alt program și nu au putut ajunge la ședință. Roagă pe cei, care sunt prezenți,  să-i anunțe, să nu mai pornească spre Odorheiu Secuiesc, pentru că ședința este pe terminate.

            Spune că, în cazul în care cineva dorește să ia cuvântul pentru discutarea unor teme, acum are posibilitatea.

 

Nu se prezintă nimeni.

 

Președintele Borboly Csaba dă citire scenariului pentru partea festivă a ședinței.

            Anunță consilierii județeni, că nu se știe deocamdată când va fi convocată ședința ordinară din decembrie. Depinde de deciziile Guvernului privind sumele alocate sistemului social. Când se va afla care sunt sumele cu care se poate pregăti pentru sistemul social lucra, va fi convocat ori ședință ordinară, ori extraordinară. A constatat că insistând asupra  numărului de zile sau contestând munca colegilor din instituție, se pot ține numai ședințe extraordinare. Problema este, că în trei luni consecutive, dacă nu se țin trei ședințe ordinare, consiliul județean va fi dizolvat. Totodată și absențele pot avea altă încadrare, dacă nu se țin ședințe ordinare. Urmărește sit-urile de socializare și vede ce apare în ultima vreme. În consecință, se va lua o decizie asupra lucrurilor și dacă nu se va forma o minimă încredere în această echipă cu privire la necesitatea acceptării demersurilor, a situațiilor excepționale, atunci se va apela la alte posibilități oferite de lege, între timp convocând numai ședințe extraordinare.

 

Consilierul județean Rátz István, membrul Comisiei de numărare și validare anunță, că persoana propusă pentru premiul ”Pro Harghita” a fost aprobată în unanimitate cu 22 de voturi.

 

Președintele Borboly Csaba închide ședința extraordinară a consiliului județean. Spune, că va fi o pauză, și se va continua cu partea festivă în sala de alături.

 

Minuta Ședinţei extraordinare de la 26 noiembrie 2020, cu număr de înregistrare  nr.  30112/2020  face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

 

 

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

Miercurea Ciuc,  17 decembrie 2020

 

 

Președinte                                                                               Secretarul general al județului

Borboly Csaba                                                                                                         

 

 

 

Director general

Antal Renáta – consilier juridic

 

 

 

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

 

 

Întocmit,

Kelemen Biborka