Consiliul Judeţean Harghita
duminică, 17 noiembrie 2024 17:16:31
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței extraordinară CJH din 13 noiembrie 2020

JUDEŢUL HARGHITA

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

Ședința II.

Procesul verbal al şedinţei extraordinare  a Consiliului Judeţean Harghita din data de 13 noiembrie  2020

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data 13 noiembrie  2020

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

Borboly Csaba

UDMR

2

Barti Tihamér

UDMR

3

Becze István

UDMR

4

Bíró Barna-Botond

UDMR

5

Biró Zsolt

UDMR

6

Csillag Péter

AMT

7

Conțiu Lucian

PSD

8

Dávid Lajos

UDMR

9

Dobrean Teodor-Constantin

PNL

10

Ferencz-Salamon Alpár-László

UDMR

11

Györgyi Attila

AMT

12

Hajdu Gábor

UDMR

13

Hîrlav Costin

PSD

14

Izsák Alina

PNL

15

Kántor Boglárka

UDMR

16

Kolozsvári Tibor

UDMR

17

Kolumbán Dávid

UDMR

18

Lőrincz Árpád-István

AMT

19

Márton Csaba

UDMR

20

Nagy Mária-Terézia

POL

21

Portik Erzsébet-Edit

UDMR

22

Rákosi-Seiwarth Ildikó

UDMR

23

Rákossy Botond-József

POL

24

Rácz Árpád

UDMR

25

Rátz István

UDMR

26

Sándor Barna

UDMR

27

Sinka Arnold

UDMR

28

Sólyom László

UDMR

29

Szentes Antal

UDMR

30

Tőkés Lehel 

AMT

31

Vaidoș Alexandru

PSD

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba, prin Dispoziţia nr.1177/2020, cu modificările și completările ulterioare,  în conformitate cu prevederile art.134, alin. (5) coroborat cu art. 180, alin. (1) și art. 179, alin. (2), lit. b) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

 

Președintele Borboly Csaba deschide a doua ședință extraordinară a consiliului județean la sediul Incubatorului de afaceri Harghita Business Center din Municipiul Odorheiu Secuiesc, județul Harghita.

 

Președintele Borboly Csaba întreabă dacă cineva are de declarat o stare de incompatibilitate legată de punctele de pe Ordinea de zi?

 

Consilierul județean Rákossy Botond-József anunță că ieri au avut o discuție în mediul online cu domnul președinte, unde au vorbit despre colaborare. Fracțiunea dânsului dorește să colaboreze și apreciază această propunere, nu se delimitează de la nici un proiect benefic pentru județ. Are numai o singură rugăminte.  Să fie respectate termenele legale stabilite în Regulamentul de funcționare. Este foarte greu pentru consilierii județeni să lucreze eficient dacă nu au timp să citească proiectele de hotărâri și documentele anexate. Solicită să fie respectate acele termene de 5 sau 3 zile stabilite de lege.

 

Președintele Borboly Csaba înțelege obiecțiile domnului consilier județean, dar aceasta ar însemna în momentul de față, că angajații de la DGASPC Harghita vor putea primi salariile numai cu încă o săptămână de întârziere. Este vorba despre 800 de angajați. Întreabă dacă să se mai aștepte încă o săptămână cu salariile pentru 800 de oameni?

 

Consilierul județean Rákossy Botond-József spune, că evident nu se pot pune într-o  asemenea situație pe cei 800 de oameni, dar nici în acest mod nu se poate lucra, că mereu se găsesc explicații pentru faptul că materialele de ședință se comunică foarte întârziate. Urgențele extreme pot fi acceptate și de către fracțiunea dânsului. Când nu este vorba despre urgență, trebuie respectat termenul de comunicare.        

 

Președintele Borboly Csaba este de acord, și revine la întrebarea pusă. Solicită consilierilor județeni să rămâne la subiectul discutat. Întreabă de la consilierii județeni, dacă cineva are de declarat o stare de incompatibilitate legată de punctele de pe Ordinea de zi?

 

Nu se prezintă nimeni.

 

Întreabă de la secretarul general al județului dacă este cvorum ?

 

Secretarul general al județului, Vágássy Alpár salută pe toţi cei prezenţi. Anunță că  sunt prezenți 29 de consilieri județeni și președintele consiliului județean. Spune, că în conformitate cu prevederile art. 180 alin. 1, 2,  din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei Consiliului Judeţean Harghita.

 

Președintele Borboly Csaba transmite consilierilor județeni, că va fi mereu o Ordine de zi comunicată, care ulterior se poate modifica cu votul consiliului județean. Capitolul Diverse se regăsește mereu la ultima poziție. Așa s-a procedat în ultimii 20 de ani, de când dânsul este în consiliul județean. Dar și acest lucru se poate modifica cu votul majorității.

            În ultima perioadă nu era format consiliul județean, și s-au adunat tot felul de provocări și câteva probleme urgente. Probabil din cauza pandemiei,  în viitor nu se va putea întruni consiliul județean de multe ori în această formă.

Problemele urgente sunt următoarele : Asocierea consiliului județean cu UAT Borsec,  pregătirea pentru curățirea drumurilor pe timp de iarnă, domeniul public de la Școala specială din Bilbor, proiectul UE al Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, și administrarea societății de drumuri al Consiliului Județean Harghita. Deci este vorba despre cinci puncte în plus pe Ordinea de zi.

 

Întreabă dacă sunt obiecții, ca acestea să fie puse pe Ordinea de zi ?

 

Nu sunt.  

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot Ordinea de zi completată

 

1.         Proiect de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

2.         Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Anexelor nr. 1 şi 2 ale Hotărârii nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

3.         Proiect de hotărâre privind aprobarea depunerii Cererii de finanțare și a cheltuielilor legate de proiect și al activităților prin care va fi implicat U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita privind managementul şi implementarea proiectului de finanțare cu titlul ”Dotarea  cu echipamente IT a unităților de învățământ  special prin U.A.T. Județul Harghita” Cod proiect SMIS: 144721,  în cadrul Programul Operaţional Competitivitate, Axa prioritară 2 - Tehnologia Informației şi Comunicațiilor (T.I.C.) pentru o economie digitală competitivă, Prioritatea de investiții 2c. - Consolidarea aplicațiilor T.I.C. pentru e-guvernare, e-învățare, e-incluziune, e-cultură, e-sănătate, Obiectiv Specific OS 2.4 - Creşterea gradului de utilizare a Internetului, Acțiunea 2.3.3 – Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-incluziune, e-sănătate și e-cultură – SECŢIUNEA E-EDUCAŢIE”, Apel 2,

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

4.         Proiect de hotărâre privind revocarea administratorului și numirea unui administrator interimar la societatea “Honline Media” SRL

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

5.         Proiect de hotărâre privind alegerea vicepreședintelui Consiliului Județean Harghita

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

6.         Proiect de hotărâre privind alegerea vicepreședintelui Consiliului Județean Harghita

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

SUPLIMENT LA PROIECTUL ORDINII DE ZI

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea asocierii U.A.T. Județul Harghita cu U.A.T. Orașul Borsec în vederea finalizării investiției ”Centru balneoclimateric multifuncțional în orașul Borsec, județul Harghita”

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind încadrarea drumurilor județene pe nivel de viabilitate pentru iarna 2020-2021 și aprobarea planului operativ de acțiune pe perioada iernii 2020-2021

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea dezmembrării terenului intravilan situat în comuna Bilbor, str. Centru nr. 121, județul Harghita, aparținând domeniului public al județului Harghita, aflat în administrarea Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita și Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Bilbor , înscris în CF nr. 51049, în șase corpuri funciare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 125/2020 privind aprobarea depunerii Cererii de finanțare și  a activităților prin care va fi implicat U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita, privind proiectul de finanțare ”Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare prin investiții necesare pentru consolidarea capacității de reacție la criza de sănătate publică cauzată de răspândirea virusului COVID-19 în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc’’ în cadrul Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 9 ”Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19” Obiectivul Specific 9.1 ”Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind prelungirea contractului de administrare a societății  „Întreținere Drumuri Harghita” S.R.L. 

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

Diverse

 

Rezultatul votului: 30 Da.

 

 Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

 

Președintele Borboly Csaba repetă, că cea mai importantă problemă pentru care trebuie modificat bugetul este remedierea situației de la DGASPC Harghita. Se vorbește despre protecția copilului, dar de fapt o treime din activitatea direcției se referă la ajutorul acordat persoanelor vârstnice, a persoanelor handicapate adulte. S-a încercat adunarea sumei lipsă de unde s-a putut. Localitățile din zona Ciuc au restituit banii, care au fost alocați ca împrumut din partea consiliului județean cu scopul achitării părților proprii la proiecte UE. S-a adunat în jur de jumătate din suma necesară. Cealaltă parte s-a adunat din renunțarea la deplasări în străinătate, de la cheltuielile funcționale, și de la utilități, unde s-a reușit economisirea unor sume. 

            Întreabă, dacă cineva are obiecții cu privire la modificarea bugetului ?

 

Nu se prezintă nimeni.

 

Spune, că bugetul se va vota pe articole, dar solicită ca domnul secretar să-i arate unde scrie în noul Cod Administrativ că trebuie procedat astfel. Totodată solicită să fie verificat în câte dintre cele 41 de județe se votează în acest fel bugetul consiliului județean, precum se procedează în județul Harghita de 10 ani.

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot Art. 1 al Proiectului de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020 și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2020

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot Art. 2 al Proiectului de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020 și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2020

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot Art. 3 al Proiectului de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020 și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2020

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot Art. 4 al Proiectului de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020 și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2020

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot Art. 5 al Proiectului de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020 și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2020

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot Art. 6 al Proiectului de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020 și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2020

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot Art. 7 al Proiectului de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020 și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2020

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot Art. 8 al Proiectului de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020 și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2020

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot întregul Proiect de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020 și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2020

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Președintele Borboly Csaba este recunoscător colegilor pentru că au aprobat modificarea bugetului și astfel angajații de la DGASPC Harghita pot primi salariul. În multe alte județe nu s-a procedat așa. Nici în județul Covasna nu a fost ajutat acum sistemul social cu fonduri. Tocmai este în derulare o ședință de Guvern la care participă și Parlamentarii UDMR,  și discută problema finanțării sistemului social. Are încredere, că vor veni fondurile lipsă, se mai pot achiziționa medicamente, echipamente de protecție, și se mai poate lucra la investițiile în derulare încă în acest an.  

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Anexelor nr. 1 şi 2 ale Hotărârii nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, cu modificările și completările ulterioare

 

Președintele Borboly Csaba roagă pe domnul Szőcs István, director general la Direcția resurse umane și comunicare să ofere detalii cu privire la modificarea organigramei și a statului de funcții al Consiliului Județean Harghita. Se va face o eficientizare a structurii instituției. Baza legală este situația creată de pandemia  Covid-19. În aceste 8 luni prin tele-muncă  s-a constatat că nu totul funcționează cum ar fi fost de dorit. Acum este un nou aparat al consiliului județean, un nou corp decizional și este și o sarcină primită de la alegători, care trebuie respectată. Din aceste motive se va trece la raționalizări, tocmai de aceea, ca pe lângă munca de acasă și considerentele eficientizării costurilor să fie luate în vedere. Se vor reduce numărul funcțiilor de conducere și se vor restructura cele care nu au funcționat conform așteptărilor. S-a putut vedea din adresa dânsului,  comunicată către consilierii județeni, că și Comisia de paritate a fost de acord cu propunerea dânsului. Propune spre aprobare acest proiect de hotărâre.

 Menționează, că Direcția economică va rămâne Direcția generală economică, pentru că nu s-a redus cu atât, ca să fie modificată. A fost transferat acolo serviciul de transport public.

Mai este o modificare. Nu se va transfera o persoană de la consiliul județean la Centrul Cultural. Se va transfera la Serviciul Salvamont pentru că conform discuțiilor purtate ieri cu reprezentanții acestuia, se desfășoară o activitate foarte voluminoasă și au nevoie de suplimentare de personal. Trebuie transferat un post acolo. Dar nu este vorba numai despre modificarea structurii, trebuie definit și misiunea instituției consiliului județean și scopurile,care trebuie atinse în mandatul care vine.

 

Szőcs István, director general la Direcția resurse umane și comunicare spune, că motivul pentru care s-a modificat structura consiliului județean a fost eficientizarea activității printr-o mai bună organizare. Totul să fie mai transparent în vederea ca acele puncte prioritare, care au fost stabilite de aleșii locali în campania electorală să poată fi realizate de către această instituție. Astfel a fost determinat o viziune și o misiune pentru aparatul propriu, care va fi dezvoltat în ceea ce urmează. Practic, ținând cont de acestea se va organiza activitatea instituției. Sunt câteva priorități, care practic cuprind toată activitatea desfășurată. Pentru toate domeniile sunt trasate pârghiile de activitate, a proceselor de lucru, care vor stabili planurile concrete de activitate. Sunt planuri, obiective de urmat, proceduri de lucru, proiecte, precum se poate urmări în materialul prezentat cu ajutorul proiectorului. Speră, că județul va beneficia în urma regândirii activității la consiliul județean. Principalele idei pentru viitor sunt :

  • -  Stabilirea obiectivelor, ca structurile să poată colabora între ele
  • -  Digitalizarea proceselor de lucru.
  • - Colaborarea va fi ajutată prin descrierea proceselor de lucru și digitalizarea acestora.

Direcțiile de la consiliul județean și-au formulat obiectivele pentru perioada, care urmează.       

Prezintă mai concret modificările de structură descrise în proiectul de hotărâre cu ajutorul unui material de prezentare.

 

Președintele Borboly Csaba adaugă, că Organigrama și Statul de funcții va fi adus pentru modificare de mai multe ori în funcție de observații sau necesități apărute.

 

Consilierul județean Ferencz-Salamon Alpár-László amintește, că și în mandatul anterior a militat pentru trecerea la activități digitale și eliminarea consumului de hârtie. Încurajează aceste proceduri pentru că sunt tipărite inutil foarte multe hârtii. Crede, că numai astfel se va putea ajunge la calificativul de județ verde digitalizat.  Din aceste considerente ar trebui desfășurat activitatea de consilier județean cu ajutorul unor echipamente adecvate, care pe lângă materiale de consum economisește energie și timp de lucru. Tehnologia modernă asigură circulația informațiilor și se pot transmite modificări ale proiectelor de hotărâri sau a amendamentelor chiar și în ultimul moment, dar în timp util. Ar dori să fie trecut propunerea dânsului în strategia de lucru al județului și să se reflecte și în activitatea de consilier județean în cât mai scurt timp.

 

Președintele Borboly Csaba consideră binevenite propunerile domnului consilier județean. Spune, că deja sunt demersuri în acest sens. S-au achiziționat echipamentele de lucru necesare, dar cu începerea pandemiei, la Direcția de Sănătate Publică Harghita a fost mare nevoie de echipamente informatice și au fost  predate acestuia. S-a prevăzut, că până la formarea noului consiliu județean vor fi date înapoi, dar acest lucru  nu s-a întâmplat conform așteptărilor.  

 

Consilierul județean Kántor Boglárka spune, că de luni de zile nu funcționează cum ar trebui pagina de web al Consiliului Județean Harghita. A semnalat și mai înainte, dar problema nu s-a soluționat nici până acum. Dacă cineva caută pe net proiectele derulate de consiliul județean, căutarea rezultă pagini și rezultate greșite. Solicită să fie luate cât mai curând demersuri în interesul refacerii paginii web a instituției CJH.

 

Președintele Borboly Csaba răspunde, că este la curent cu problema menționată. Și dânsul trebuie să apeleze la colegi pentru informații, pentru că nu le găsește pe pagina instituției. Recunoaște, că pagina web a Consiliului Județean Harghita este depășită, uzată. Este rezultatul unui proiect European greșit executat. Colegii de la informatică lucrează de mult timp la realizarea unui site nou și încărcarea acestuia cu datele potrivite. Dar nu este un site oarecare, este foarte voluminoasă, conține foarte multe informații.

 

Szőcs István, director general la Direcția resurse umane și comunicare spune, că s-au apucat de replanificarea noului site de câteva luni. Dar prioritatea a fost crearea paginii web corona.hargitamegye.ro, care este prima pagină realizată de colegii informaticieni din instituția CJH.  Există preocupare și pentru realizarea paginii web a instituției, care va fi foarte complexă, cu conținut amplu, care va reflecta toată activitatea acestuia. Inclusiv serviciile online vor fi elaborate pe pagina instituției, care să fie accesibile publicului. Necesită mai mult timp planificarea și realizarea concretă. Partea cu serviciile online a fost contractată, iar colegii au realizat structura paginii. În acest moment este în derulare încărcarea informațiilor și speră, că până la începutul anului nou să fie finalizată noua pagină web a instituției în întregime.

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării Anexelor nr. 1 şi 2 ale Hotărârii nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 25 Da, 5 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea depunerii Cererii de finanțare și a cheltuielilor legate de proiect și al activităților prin care va fi implicat U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita privind managementul şi implementarea proiectului de finanțare cu titlul ”Dotarea  cu echipamente IT a unităților de învățământ  special prin U.A.T. Județul Harghita” Cod proiect SMIS: 144721,  în cadrul Programul Operaţional Competitivitate, Axa prioritară 2 - Tehnologia Informației şi Comunicațiilor (T.I.C.) pentru o economie digitală competitivă, Prioritatea de investiții 2c. - Consolidarea aplicațiilor T.I.C. pentru e-guvernare, e-învățare, e-incluziune, e-cultură, e-sănătate, Obiectiv Specific OS 2.4 - Creşterea gradului de utilizare a Internetului, Acțiunea 2.3.3 – Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-incluziune, e-sănătate și e-cultură – SECŢIUNEA E-EDUCAŢIE”, Apel 2

 

Președintele Borboly Csaba menționează, că acest proiect deja a fost pornit prin dispoziția președintelui. Acum trebuie luat la cunoștință și de către consiliul județean. Valoarea totală a proiectului este de 289.000 lei.

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea depunerii Cererii de finanțare și a cheltuielilor legate de proiect și al activităților prin care va fi implicat U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita privind managementul şi implementarea proiectului de finanțare cu titlul ”Dotarea  cu echipamente IT a unităților de învățământ  special prin U.A.T. Județul Harghita” Cod proiect SMIS: 144721,  în cadrul Programul Operaţional Competitivitate, Axa prioritară 2 - Tehnologia Informației şi Comunicațiilor (T.I.C.) pentru o economie digitală competitivă, Prioritatea de investiții 2c. - Consolidarea aplicațiilor T.I.C. pentru e-guvernare, e-învățare, e-incluziune, e-cultură, e-sănătate, Obiectiv Specific OS 2.4 - Creşterea gradului de utilizare a Internetului, Acțiunea 2.3.3 – Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-incluziune, e-sănătate și e-cultură – SECŢIUNEA E-EDUCAŢIE”, Apel 2

Rezultatul votului: 27 Da, 3 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind revocarea administratorului și numirea unui administrator interimar la societatea “Honline Media” SRL

 

Președintele Borboly Csaba spune, că mai întâi se va vota proiectul de hotărâre și între timp Comisia de numărare și validare a voturilor secrete va distribui buletinele de vot secret.

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind revocarea administratorului și numirea unui administrator interimar la societatea “Honline Media” SRL

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Votul secret privind numirea D-nei Fekete Kinga Orsolya în funcția de administrator interimar la societatea ”Honline Media” S.R.L. având C.U.I.  27256079, cu puteri depline de reprezentare și administrare a societății, până la data numirii administratorului definitiv, dar nu mai mult de 4 luni, cu posibilitate de prelungire până la maximum șase luni

Rezultatul votului: 27 Da, 2 Nu.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind alegerea vicepreședintelui Consiliului Județean Harghita

 

Președintele Borboly Csaba anunță, că secretarul județului a considerat că conform legislației în vigoare, cei doi vicepreședinți trebuie aleși cu hotărâri diferite. Așteaptă nominalizarea primului candidat la prima funcție de vicepreședinte. Trebuie avut în vedere realitatea politică și încrederea exprimată a alegătorilor din județul Harghita. Din cei 31 de membri al consiliului județean 20 sunt membri UDMR, lor le revine  responsabilitatea conducerii. Dar se pot face nominalizări din partea fiecărei fracțiuni. Deschide procedura de candidare. Cei din UDMR trebuie să respecte punctul 28 din Regulamentul UDMR-ului. Evident, zona Ciuc nu are candidați. În primul rând așteaptă numiri conform hotărârii comisiilor reprezentanților teritoriali din cadrul UDMR.  

 

Consilierul județean Sándor Barna salută colegii la prima ședință a noului consiliu județean.

Fracțiunea UDMR din zona Odorhei prin vot unanim propune pe Bíró Barna Botond pentru funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Harghita. Arată domnului președinte documentul cu decizia reprezentanților teritoriali din zona Odorhei cu privire la persoana propusă.

 

Președintele Borboly Csaba întreabă, dacă mai sunt și alte numiri pentru această funcție ?

 

Consilierul județean Rákossy Botond József salută propunerea domnului președinte pentru o colaborare prietenoasă cu celelalte fracțiuni în timpul mandatului care urmează.

Din partea fracțiunii POL propune pe doamna Nagy Mária-Terézia pentru funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Harghita.

     

Președintele Borboly Csaba închide procedura de candidare și solicită să fie pregătite buletinele de vot pentru cele 2 persoane propuse. Solicită totodată să fie amenajat un spațiu liber pentru derularea procedurii de vot secret din holul clădirii, care va fi  vizibil pentru toți participanții la ședință, și să rămâne în acest spațiu numai membri Comisiei de validare și numărare a voturilor secrete, împreună cu secretarul general al județului. Votanții vor intra pe prima ușă, și vor ieși pe cealaltă. Dânsul va chema la vot pe consilierii județeni la rând.     

            Până se întocmesc buletinele de vot secret, supune la vot continuarea ședinței cu următoarele puncte de pe Ordinea de zi .

 

Aprobarea propunerii domnului președinte Borboly Csaba de a continua ședința cu punctele 7 - 11 de pe ordinea de zi, după care se va reveni la punctele 5 și 6 de pe ordinea de zi.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea asocierii U.A.T. Județul Harghita cu U.A.T. Orașul Borsec în vederea finalizării investiției ”Centru balneoclimateric multifuncțional în orașul Borsec, județul Harghita”

 

Președintele Borboly Csaba spune, că se dorește asocierea consiliului județean cu orașul Borsec pentru finalizarea unui proiect, care a ajuns deja în faza finală. Dacă discuțiile purtate în București vor fi cu succes, vor veni fonduri suficiente și în acest scop. Este de dorit, ca această investiție să fie dat în folosință în următorul sezon turistic. Consiliul județean anterior a exprimat acordul în unanimitate pentru sprijinirea acestei investiții. 

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea asocierii U.A.T. Județul Harghita cu U.A.T. Orașul Borsec în vederea finalizării investiției ”Centru balneoclimateric multifuncțional în orașul Borsec, județul Harghita”

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind încadrarea drumurilor județene pe nivel de viabilitate pentru iarna 2020-2021 și aprobarea planului operativ de acțiune pe perioada iernii 2020-2021

 

Președintele Borboly Csaba explică, că este vorba despre încadrarea drumurilor județene, modificări conform noilor normative legale. Înseamnă că există 3 tipuri de drumuri și curățarea acestora se face conform încadrării acestora și a normelor ANL.

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind încadrarea drumurilor județene pe nivel de viabilitate pentru iarna 2020-2021 și aprobarea planului operativ de acțiune pe perioada iernii 2020-2021

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea dezmembrării terenului intravilan situat în comuna Bilbor, str. Centru nr. 121, județul Harghita, aparținând domeniului public al județului Harghita, aflat în administrarea Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita și Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Bilbor , înscris în CF nr. 51049, în șase corpuri funciare

 

Președintele Borboly Csaba spune, că în comuna Bilbor împreună cu DGASPC Harghita se dorește depunerea unui proiect European pentru finanțarea reabilitării clădirii Școlii speciale. Grupul de clădiri trebuie defalcat în acte, pentru că este stabilit cota parte pentru care se poate solicita finanțare. Este vorba despre clădiri, care sunt valori în evidența patrimoniului cultural și istoric, cândva au fost cazărmi militare. În timp însă și restul clădirilor vor trebui reabilitate. Acum trebuie depus tot ce se poate în cadrul acestui proiect.  Conform raportului juridic va fi formulat un articol cu nr.1 astfel : ”Aprobare documentație prin Plan Cadastru cuprins în anexă, care face parte integrantă din prezenta”. Propune spre aprobare hotărârea conform raportului juridic.   

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea dezmembrării terenului intravilan situat în comuna Bilbor, str. Centru nr. 121, județul Harghita, aparținând domeniului public al județului Harghita, aflat în administrarea Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita și Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Bilbor , înscris în CF nr. 51049, în șase corpuri funciare

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 125/2020 privind aprobarea depunerii Cererii de finanțare și  a activităților prin care va fi implicat U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita, privind proiectul de finanțare ”Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare prin investiții necesare pentru consolidarea capacității de reacție la criza de sănătate publică cauzată de răspândirea virusului COVID-19 în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc’’ în cadrul Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 9 ”Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19” Obiectivul Specific 9.1 ”Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”

 

Președintele Borboly Csaba anunță, că se va modifica proiectul de finanțare UE, depus de către Spitalul Județean de Urgență. Este vorba despre finanțarea sumei de  21,5 milioane lei, care se dorește să fie atrasă. Acest proiect a fost de mai multe ori în fața vechiului consiliu județean. Procedura derulării proiectelor Europene implică din partea autorității de management ca în continuu să solicite câte un document sau scoaterea unui document în funcție de eligibilitatea unor cheltuieli, și de fiecare dată trebuie modificată ceva la hotărâre, până la semnarea contractului de finanțare.

    

Președintele Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 125/2020 privind aprobarea depunerii Cererii de finanțare și  a activităților prin care va fi implicat U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita, privind proiectul de finanțare ”Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare prin investiții necesare pentru consolidarea capacității de reacție la criza de sănătate publică cauzată de răspândirea virusului COVID-19 în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc’’ în cadrul Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 9 ”Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19” Obiectivul Specific 9.1 ”Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind prelungirea contractului de administrare a societății  „Întreținere Drumuri Harghita” S.R.L.

 

Președintele Borboly Csaba spune, că trebuie prelungit mandatul domnului Chiorean Adrian pentru a întocmi contractul de administrare. Cu vechiul consiliu județean s-a înțeles, că fiecare sarcină de lucru ce va fi dat acestei societăți va fi adus în fața consiliului județean pentru decizie. Se va lucra cu transparență maximă la această societate.  

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind prelungirea contractului de administrare a societății  „Întreținere Drumuri Harghita” S.R.L.

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Se revine la punctul cu votarea vicepreședintelui Consiliului Județean Harghita

 

Proiect de hotărâre privind alegerea vicepreședintelui Consiliului Județean Harghita

 

Președintele Borboly Csaba reia procedura de vot. Anunță, că este valabil numai acel buletin de vot, în care este bifat numai un candidat. Unde se bifează mai multe căsuțe, buletinul de vot este considerat nul. Dânsul va intra primul să voteze. Apoi va chema pe rând consilierii județeni să voteze.

 

Se derulează votarea.

 

Președintele Borboly Csaba spune, că între timp secretarul județului a arătat articolul 188 din noul Cod administrativ, care specifică că vicepreședintele se alege prin vot secret cu majoritate absolută. Deci trebuie întrunite 16 voturi valide ca să fie valabil votul. Demiterea unui vicepreședinte necesită votul a 2/3 din membri consiliului județean.  Așa ceva încă nu a fost în Consiliul Județean Harghita și speră că nici nu se va întâmpla.

            Roagă comisia de validare să anunțe, când sunt deja 16 voturi întrunite, ca să înceapă procedura votului pentru al doilea vicepreședinte. Procesul verbal se poate  întocmi și în timpul derulării următorului vot.

 

Consilierul județean Ferencz-Salamon Alpár-László anunță, că în urma numărării voturilor, Comisia de numărare și validare a voturilor secrete a constatat următoarele :

 

-Numărul consilierilor județeni prezenți la vot – 30

-Numărul voturilor valabile exprimate – 29

-Numărul voturilor obținute de candidați : Bíró Barna Botond - 23

                                                                            Nagy Mária Terézia – 6

-Numărul voturilor anulate – 1

 

Votul secret privind alegerea domnului Bíró Barna Botond ca vicepreședinte al Consiliului Județean Harghita

Rezultatul votului: 23 Da.

 

Vicepreședintele Bíró Barna Botond mulțumește pentru sprijin. Este convins, că va desfășura activitatea în așa fel, ca și cei, care nu l-au sprijinit astăzi prin vot, să fie convinși că va reprezenta așa cum trebuie cauza județului Harghita. Cei 4 ani trecuți l-au convins, că este un lucru bun și este o mândrie să lucreze în interesul județului, colaborând cu un aparat decizional cu care se poate ajunge la performanțe. Dorește satisfacții tuturor în mandatul care urmează.  

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind alegerea vicepreședintelui Consiliului Județean Harghita

 

Președintele Borboly Csaba întreabă fracțiunea UDMR din zona Gheorgheni, dacă are candidați ? Totodată întreabă dacă există documentul cu privire la decizia reprezentanților teritoriali ai UDMR din zona Gheorgheni cu privire la persoana numită ?

 

Consilierul județean Sólyom László salută pe toți cei prezenți. Anunță, că fracțiunea UDMR din zona Gheorgheni propune pe Barti Tihamér pentru cel de al doilea funcție de vicepreședinte al Consiliului Județean Harghita. Există și decizia reprezentanților teritoriali ai UDMR din zona Gheorgheni în acest sens.

 

Președintele Borboly Csaba întreabă dacă mai sunt și alte propuneri?

 

Consilierul județean Lőrincz Árpád-István în numele fracțiunii AMT propune pe Tőkés Lehel pentru funcția de vicepreședinte.

 

Președintele Borboly Csaba închide procedura de desemnare a candidaților. Solicită de la Cancelarie pregătirea buletinelor de vot cu numele persoanelor propuse. Acțiunea se va desfășura la fel, ca și în cazul votului pentru primul vicepreședinte.

            Amintește, că în anul 2000, când aparatul consiliului județean a ales atât persoana președintelui, cât și a vicepreședinților, au fost amenajate cabine de vot pe culoar, și câteodată s-a văzut o sclipire, când unii colegi au fotografiat cu telefonul mobil buletinul de vot. Acum este exclus ca cineva să procedeze astfel pentru că totul se petrece la văzul tuturor în spațiu deschis și totuși alegerea se desfășoară în condiții adecvate pentru votul secret.  

 

Consilierul județean Ferencz-Salamon Alpár-László anunță, că în urma numărării voturilor, Comisia de numărare și validare a voturilor secrete a constatat următoarele :

 

-Numărul consilierilor județeni prezenți la vot – 30

-Numărul voturilor valabile exprimate – 23

-Numărul voturilor obținute de candidați : Barti Tihamér - 16

                                                                           Tőkés Lehel  – 7

-Numărul voturilor anulate – 7

 

Votul secret privind alegerea domnului Barti Tihamér ca vicepreședinte al Consiliului Județean Harghita

Rezultatul votului secret: 16 Da.

 

Președintele Borboly Csaba felicită pe domnul Barti Tihamér.

 

Vicepreședintele Barti Tihamér mulțumește colegilor pentru că au rămas și au așteptat să voteze în pofida frigului din această zi. Speră, că în cei 4 ani de mandat care urmează, se va putea lucra eficient prin colaborarea tuturor fracțiunilor în interesul locuitorilor județului Harghita.

 

Se trece la capitolul Diverse

 

Consilierul județean Rácz Árpád transmite nemulțumirea cadrelor didactice față de derularea programului lapte și corn. În calitatea dânsului de director de școală, dar și ca consilier județean propune ca în perioada pandemiei Covid-19, până când elevii nu merg la școală acest program să fie suspendat. Dacă nu se poate suspenda, atunci trebuie găsite alte modalități de distribuire. Sunt situații, în care este imposibil ca să ajungă zilnic aceste produse. Ar trebui schimbat în tichete de cumpărături sau la produse alimentare neperisabile, care să fie transportate odată la 2 săptămâni. Au fost și astfel de exemple, că elevii au primit biscuiți de bună calitate odată la două săptămâni, sau cașcaval în loc de lapte. Astfel nu trebuie chemat zilnic nici elevul, nici  profesorii, având în vedere restricțiile legale cu privire la pandemie. Necesită destul de multă birocrație derularea zilnică a distribuirii produselor, a evidențierii absenților și a celor prezenți în mediul on-line. Solicită suspendarea acestui program  în numele cadrelor didactice.

 

Președintele Borboly Csaba știe, că ar fi mai ușor pentru cadrele didactice din școli, dacă s-ar renunța la program, dar se poate interesa de la consilierul județean Kolozsvári Tibor câți copii sunt la limita sărăciei, pentru care este esențial funcționarea acestui program. Aceasta este o temă în care interesele sunt contradictorii. Este conștient, că pentru personalul din școli este o greutate, dar sunt copii, care în cazul suspendării programului ar fi scutiți de acest drept legal de a primi aceste produse zilnic. Acel copil sărac nu este de vină că aceea localitate s-a declarat roșu din punct de vedere al pandemiei. Așteaptă propunerea consilierilor județeni cu privire la continuarea programului. Sunt mai multe cadre didactice aici în echipa consiliului județean, care cunosc situația din școala unde își desfășoară activitatea și cunosc copii, care adună rămășițele mâncărurilor de la alții. Din păcate nu este decizia consiliului județean continuarea programului. Consiliul județean poate decide numai faptul că, distribuie sau nu produsele. Tocmai din aceste considerente ar fi fost de dorit o descentralizare. Este stabilit că de 3 ori într-o săptămână trebuie distribuit corn, și de 2 ori biscuiți pentru copii. În ultima vreme s-a încercat acordarea  șansei producătorilor autohtoni, ca ei să furnizeze laptele în școlile din județul Harghita, evitând introducerea în județ a produselor de calitate slabă. Producătorii din județul Harghita au venit mereu cu produse proaspete. S-a derulat procedura de achiziție publică în decurs de 3 luni. Este vorba despre sume destul de mari alocate din fonduri Europene. Există câștigători ai licitațiilor și obligatoriu există și contracte semnate. Deci sunt îngrădiri legale. Dacă consiliul județean consideră astfel, se poate opri totul. Se poate face doar atât. Pentru că numai Parlamentul poate să modifice derularea programului prin Ordonanță de Urgență.    

 

Consilierul județean Kántor Boglárka este de părere că după distribuire, aceste produse vor rămâne acolo în școli din mai multe motive. Vor fi foarte puțini părinți, care vor merge să le ia produsele de la școală. Aceste produse se vor aduna în școli, punând într-o situație imposibilă cadrele didactice. Propune, ca cei, care chiar au nevoie de aceste produse să primească un ajutor mai considerabil în această perioadă. 

 

Președintele Borboly Csaba menționează, că se poate da zilnic numai corn și lapte, alt produs nu în locul acestora. În cazul în care participă copilul la măcar o oră de școală, are dreptul la un corn și o lapte.

 

Consilierul județean Rákossy Botond-József menționează că trebuie să dea dreptate domnului președinte. Consiliul județean poată să aprobe hotărâri. Și în această temă se poate decide numai dacă cineva inițiază un proiect de hotărâre și conform legislației pune pe hârtie problema. Până nu se întocmește un proiect de hotărâre și nu se aduce în fața consiliului județean pentru aprobare, se poate discuta despre o problemă, dar nu se poate soluționa. Se poate discuta numai despre un proiect de hotărâre bine fundamentată.

 

Președintele Borboly Csaba menționează, că de fapt aceasta nu poate fi un proiect de hotărâre, este vorba despre executare. S-a luat o decizie când a fost încadrat în bugetul instituției suma pentru lapte și corn. După aceea totul a mers mai departe din inerție. Este curios care este părerea consilierilor județeni, cum să se procedeze în viitor cu acest program. Să fie oprit, sau să fie modificat în sensul, că fiecare școală să facă o listă cu copii, pentru care este important primirea produselor, apoi să  discute cu producătorii. Este exemplul producătorului de lapte GORDON PROD SRL. Șoferii transportă zilnic la o distanță de 200 km, până la Tulgheș, pentru că asigură pentru mare parte a județului laptele pentru școlari. Dacă în fiecare școală numai 2-3 elevi solicită produsele, nu va mai merita pentru societatea comercială să facă aceste deplasări cu marfa, care reprezintă numai 10% din capacitate. Este o dilemă și pentru dânsul care ar fi soluția bună.

 

Consilierul județean Csillag Péter consideră, că soluții sunt numai pentru comunele, în care casele nu sunt împrăștiate. În localitățile din Ghimeș copii fac navetă chiar de  5-6 km. Soluția, ca părinții să meargă zilnic după produse este imposibilă. Într-o comună mai compactă se mai poate realiza, dar în Ghimeș nu. Nimeni nu se va deplasa 5 km pentru un corn și un pahar de lapte.

 

Consilierul județean Nagy Mária-Terézia spune, că în sistemul on-line prin care se desfășoară educația și învățământul, este mai ușor interogarea părinților de către  diriginți și ar trebui întocmite liste cu copii, care solicită furnizarea acestor produse. Restul copiilor să renunțe în favoarea celorlalți. Astfel s-ar reduce deplasările, dar ar fi distribuite același cantități, surplusul ajungând acolo, unde chiar este nevoie. Astfel s-ar evita și situațiile, că sunt aruncate la gunoi produsele.

 

Președintele Borboly Csaba răspunde, că s-a redus aruncarea la gunoi a acestor produse de când se oferă o calitate potrivită a acestora. Până și fetele dânsului mănâncă cu plăcere cornul primit de la HARMOPAN. Dar poate ar fi o soluție propunerea pusă mai înainte privind renunțarea în favoarea altora.

 

Consilierul județean Sólyom László este de părere, că nu trebuie obstrucționat  sistemul, trebuie lăsat să funcționeze, doar că cantitatea rămasă nefolosită s-ar putea duce la nevoiași în momentul distribuirii. Fiecare localitate ar putea decide care este locația, unde poate fi transportat cu un singur drum în plus cantitatea rămasă.

 

Consilierul județean Tőkés Lehel pornește din ideea primului vorbitor la care a reacționat domnul președinte spunând că programul se poate modifica numai prin Ordonanță Guvernamentală. Probabil aceasta nu este numai problema județului Harghita. Ar trebui semnalat către Guvern deficiențele programului de lapte și corn. Poate se ajunge la o modificare valabilă pe întreg teritoriul țării și în anumite cazuri se pot oferi în loc de lapte și corn produse alimentare neperisabile, eventual se poate modifica și frecvența de distribuire ale acestora în situații excepționale.

 

Președintele Borboly Csaba răspunde, că la început au fost mai multe propuneri de modificare referitoare la acest program. Soluția cea mai optimă ar fi acordarea de masă caldă în unitățile de învățământ. Speră, că se va ajunge și până acolo în viitor. Dar mulțumește și pentru această propunere.

 

Consilierul județean Ferencz-Salamon Alpár-László este de părere, că se discută o problemă extrem de importantă pentru că trebuie găsit echilibru între o masă asigurată pentru copii familiilor cei mai nevoiași și prevenirea risipei de alimente. Cu toată bunăvoința exprimată în acest program totuși nu este atât de simplu gestionarea produselor oferite în sensul de a orienta de la unii la alții. Precum a menționat și domnul președinte, procedura de executare a programului este foarte clar stabilită și verificată de către APIA. Prezența copilului dă dreptul acestuia la produse și este absolut legat de înregistrarea prezenței sau absenței de la ore. Produsele rămase de la o zi sunt evidențiate și numai se completează în ziua cealaltă. Este totul stabilit printr-un scenariu bine definit, administrat de către școli. Evident este foarte greu de inițiat orice modificare. Totuși ar trebui măcar evidențiat în ce măsură există cerere pentru a beneficia de acest program. Probabil merită să fie clarificată în ce măsură este nevoie de continuarea programului, să fie implicați și părinții, care să decidă unde vor să ridice produsele și unde nu. Eventual se pot realiza aceste studii de caz și de către unitățile de învățământ, rezultând o situație mai clară. Pe partea juridică trebuie analizat ca contractele câștigate în ce măsură se pot sau nu se pot suspenda temporar sau dacă se pot modifica după preferințe, transformând în vouchere, cu care produsele ar fi achiziționate până la urmă tot de la acele societăți. Scenariul a fost elaborat și stabilit de o hotărâre de Guvern al Parlamentului European, care reglementează tot procesul și se poate aibă loc numai ieșirea din program, modificări semnificative nu se pot face, pentru că nu permite cadrul legal stabilit.

 

Consilierul județean Rácz Árpád nu vrea să pară vehement, dar problema se pare că și  la marginea unui teren de fotbal, unde cu toții se pricep la joc în teorie, dar practic nu au jucat niciodată. Cel care nu este vizat, poate să-și exprime părerea, dar dânsul cunoaște un coleg dintr-o școală din județ, care pentru 10 cuburi de cașcaval, 10 pahare de lapte și 10 cornuri a fost imputat de către angajații de la APIA. Au mers în control și au comparat evidența cu produsele distribuite cu absențele trecute în catalog. Acum acest coleg plătește lunar amenda. Deci acestea nu sunt chiar lucruri simple. Se poate spune orice, dar numai cine este în miezul problemei știe cum merg treburile.   

 

Președintele Borboly Csaba spune că discuțiile vor fi continuate. Parcurgând contractul pentru care s-a făcut achiziția publică, în măsura în care nu se comandă serviciul contractat, cantitatea contractată, există pericolul, ca prestatorii să renunțe la contract și problema în loc să simplifice, se complică.

 

Președintele Borboly Csaba închide ședința extraordinară a consiliului județean.

 

Minuta ședinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 13 noiembrie 2020, cu număr de înregistrare  nr.   27.362 / 2020  face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

 

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc,  09 decembrie 2020

Președinte                                                                              Secretarul general al județului

Borboly Csaba                                                                                                        

Director general

Antal Renáta – consilier juridic

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

Întocmit,

Kelemen Biborka